Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.

Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2008

Ο Νίμιτς πάλι κοροιδεύει : Προτείνει λύση για το όνομα....«Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας»

Την Τρίτη στη Νέα Υόρκη θα είναι το επόμενο ραντεβού του Μ. Νίμιτς με τους διαπραγματευτές Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Α. Βασιλάκη και Ν. Ντιμιτρόφ. Από τις δύο αυτές χωριστές συναντήσεις θα εξαρτηθεί αν ο μεσολαβητής του ΟΗΕ θα καταθέσει και την τελική του πρόταση τις επόμενες μέρες. Ηδη, πάντως, κάποια σημεία έχουν αποκρυσταλλωθεί από τις μέχρι τώρα επαφές.

**Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, η προτεινόμενη λύση για το όνομα είναι «Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας». Την πρόταση αυτή δεν την απορρίπτει η Αθήνα.(ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΜΕ κύριε Νιμιτς εάν τελικά την αποδεχτούν κάποιοι από τον Ελληνικό πολιτικό κόσμο). Αγκάθι, ωστόσο, παραμένει το εύρος χρήσης του ονόματος. (Μας κάνουν και τους δύσκολους όχι μόνο ο Νίμιτς αλλά και οι Σκοπιανοί) Ο Ν. Γκρούεφσκι επανέφερε το θέμα της διπλής ονομασίας, δηλαδή το συνταγματικό όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» για διεθνή χρήση και το «Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας» για χρήση από την Ελλάδα. (όχι κύριε....δεν το δεχόμαστε)

Η Ελλάδα απορρίπτει την πρόταση, παραμένει ωστόσο ασαφές αν η Ντόρα Μπακογιάννη έχει επιμείνει στην αρχική θέση «μία ονομασία για όλες τις χρήσεις» (erga omnes) ή αν στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης και υπό την αμερικανική πίεση έχει υποχωρήσει και είναι διατεθειμένη να δεχθεί και άλλες λύσεις.

Ενα σενάριο είναι να ληφθεί απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας με την οποία θα συνιστάται προς τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ να αποδεχθούν τη λύση που θα συμφωνηθεί (η καλή εκδοχή), ή να εναπόκειται σε κάθε κράτος να αναγνωρίσει τη νέα ονομασία (ήδη έχει κάνει σχετική δήλωση η Ρωσία).

Σε κάθε περίπτωση και οι δύο λύσεις θα απέχουν πάντως πολύ από αυτό που έχει δηλωθεί ως «κόκκινη γραμμή» για την Ελλάδα και τυχόν αποδοχή τους θα προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων ακόμη και στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Η ιθαγένεια που προβλέπεται στην πρόταση και θα αναγράφεται στα διεθνή έγγραφα είναι «μακεντόνσκι». Η συμφωνία δεν περιλαμβάνει την εθνική ταυτότητα: «Τα Ηνωμένα Εθνη δεν αποδίδουν εθνικές ταυτότητες», έχουν δηλώσει αξιωματούχοι του οργανισμού. Αν προκριθεί αυτή η λύση, η Ελλάδα φαίνεται ότι θα κερδίσει μόνο έναν «πικρό» συμβιβασμό για το όνομα κι αυτόν με αμφισβητούμενο το εύρος της χρήσης.

**Στα Σκόπια, πάντως, η κατάσταση παραμένει συγκεχυμένη, καθώς το χάσμα μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου είναι αγεφύρωτο. Ο Ν. Γκρούεφσκι έχει συγκαλέσει για αύριο σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, με την παρουσία τόσο του Μ. Τσερβένκοφσκι όσο και του υπουργού Εξωτερικών, Α. Μιλόσοσκι, προκειμένου να συζητήσουν τη στάση που θα τηρήσουν την Τρίτη, χωρίς, όμως, να υπάρχουν ελπίδες για συναίνεση.

**Την ίδια ώρα, «πάγο» στις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες των Σκοπίων έβαλε ο αρμόδιος επίτροπος για τη διεύρυνση ενόψει της έκθεσης προόδου που θα υποβάλει η Κομισιόν το Νοέμβριο. Ο Ολι Ρεν επανέλαβε στον Μ. Τσερβένκοφσκι ότι η συμφωνία με την Ελλάδα αποτελεί προαπαιτούμενο για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αφού παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου ελληνικού βέτο. «Η χώρα σας», τόνισε ο Ολι Ρεν, «πρέπει να καταβάλει εντονότερες προσπάθειες στο θέμα του σεβασμού των δημοκρατικών κανόνων».

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία θα περιέχουν Greekenglish, ύβρεις, μειωτικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς δεν θα αναρτώνται.