Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.

Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΜΑΪΟ ΤΟΥ 1821

Ελάχιστες είναι οι πληροφορίες, πού μπορει νά βρει ένας μελετητής, για την ιστορία της Θεσσαλονίκης επί Τουρκοκρατίας, και ακόμα πιο λίγες, όσες αναφέρονται στη συμβολή της στον αγώνα του 1821. Ξέρουμε βέβαια, πως ο ρόλος της, και γενικά ο ρόλος όλης της Μακεδονίας και της Χαλκιδικής, στην εθνική εκείνη ανάσταση, ήταν σημαντικός. Ξέρουμε πώς στις 18 Μαΐου του 1821, «ο μουτεσελήμης της Θεσσαλονίκης απεκεφάλισε τον Επίσκοπον Κίτρους και τους Χρ. Μπαλάνον, Χρ. Μενεξέν και τον Κυδονιάτην κι ότι ακόμα « δισχιλίους δ ετέρους έμάνδρευσεν έν τώ ναώ και την αυλή της μητροπόλεως και πολλά οικίας διήρπασε» , όμως μας λείπουν οι λεπτομέρειες, μας λείπουν τα απαραίτητα στοιχεία, τα μνημεία, ταά ονόματα, όλα αυτά τά μικροπράγματα ίσως, πού θα μας βοηθήσουν με όλα ταύτα να συντάξουμε το «Χρονικό τής Θεσσαλονίκης του 1821».
Ο Α.Παπάζογλου και η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών[ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ, τ. 1, Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, Θεσσαλονίκη 1940, σσ. 417-428] ερευνώντας εδώ και μερικά χρόνια τις διάφορες τουρκικές πηγές, και ιδιαίτερα τα πλουσιώτατα Αρχεία των παλαιών ανακτόρων του Τοπ- Καπού της Πόλης, είχε το ευτύχημα νά βρει ανάμεσα στά τόσα άλλα άγνωστα, είτε καί γνωστά, μα ξεχασμένα στοιχεία για την Ρωμιωσύνη της Πόλης, την Επτανήσιο Πολιτεία ή ακόμα γιά ορισμένες ξεχωριστές φυσιογνωμίες της Τουρκίας των περασμένων αιώνων  κι ένα παλιό, άγνωστο χειρόγραφο, αναφερόμενο στα τραγικά γεγονότα της Θεσσαλονίκης κατά το 1821.
Αξίζει να το διαβάσουμε:...


6 σχόλια:

  1. Μπράβο σου Ακρίτα για αυτή την ανάρτηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ ανώνυμε. Το παραπάνω κείμενο το αφιερώνω σε όσους ψήφισαν Μπουτάρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ !ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΑΣ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εξαιρετική πηγή, καλή συνέχεια στο έργο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια τα οποία θα περιέχουν Greekenglish, ύβρεις, μειωτικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς δεν θα αναρτώνται.