Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.

Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018

Περί Ονοματοδοσίας της πΓΔΜ


Ζούμε και πάλι σε φάση εθνικής και πολιτικής υστερίας για το όντως μείζονος σημασίας πρόβλημα της ονομασίας των Σκοπίων. Οι φωνασκίες ανενημέρωτων, παράλληλα με τη βολική εθελοτύφλωση των ουκ ολίγων υπευθύνων, κάθε άλλο παρά συμβάλλουν στις καθαρές λύσεις -που δεν υπάρχουν πια- αφού η σύγχυση είναι γενική και ηθελημένη.

Το επιμελώς συγκαλυμμένο πολιτικό έγκλημα της κομμουνιστικής και της συνοδοιπορούσας Αριστεράς και η εθελοτύφλωση μέχρις εθελοδουλείας των λοιπών πολιτικών παρατάξεων οδήγησαν στο σημερινό ημέτερο ιλαροτραγικό αδιέξοδο και στην παγκόσμια σχεδόν αναγνώριση του σλαβικού αυτού κράτους ως δικαιούχου της ονομασίας..... Μακεδονία.

Καλό είναι λοιπόν να θυμηθούμε μερικά γεγονότα του παρελθόντος ενώ παράλληλα να επισημάνουμε κάποια σημαντικά στοιχεία που αφορούν την διένεξη:



·        Το Σκοπιανό κράτος, είναι αναγνωρισμένο από το 1993, με την ονομασία Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της.....Μακεδονίας. 

·        Η αλλαγή του ονόματος πρέπει να είναι Συνταγματική, ούτε διεθνής ή οτιδήποτε άλλο. Αυτά του τύπου erga omnes είναι διπλωματικοί στρουθοκαμηλισμοί.

·        Οι γείτονες θα πρέπει αναγνωρίσουν ρητά, πως οι αρχαίοι Μακεδόνες ήταν Έλληνες, και πως η γλώσσα που ομιλούν είναι εξαιρετικά κοντινός συγγενής της Βουλγαρικής, είναι σλαβική και ουδεμία σχέση με την διάλεκτο της αρχαίας μακεδονικής. Αυτό θα είναι ένα αποφασιστικό βήμα για την επίλυση του προβλήματος, ακόμα και εάν είναι σύνθετη ονομασία. Άρα λοιπόν, πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι η γλώσσα τους είναι σλαβική και δεν έχουν πολιτιστικά καμία σχέση με τους μακεδόνες του Αλεξάντερ Βελίκι. Αν δεν το πάρεις, δεν αναγνωρίζεις γλώσσα, ακόμα και με το νέο συνταγματικό τους όνομα. 

·        Ένα από τα ζητήματα που θα ανακύψουν, είναι στο πως θα γίνει η αποδοχή της ονομασίας. Ένας από τους μύθους του Σκοπιανού, είναι ότι οι Βαρδάριοι, είχαν αποδεχθεί την....σύνθετη ονομασία της πρότασης Πινέιρο, αλλά οι Έλληνες ήταν αυτοί που την απέρριψαν.
Γιατί υπάρχει αυτό;
Διότι οι Έλληνες πολιτικοί βιάστηκαν ΔΗΜΟΣΙΑ να το πουν, ενώ οι Σκοπιανοί απλά δήλωσαν ότι η Ελλάδα....διαφώνησε, άρα δεν προχωρά η....συμφωνία. Δεν υπήρξε, ποτέ επίσημη δέσμευσή τους περί αποδοχής. Απλώς, πόνταραν στη δεδομένη άρνηση της Ελλάδας, λόγω της τότε πρόσφατης απόφασης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

·        Η γραμμή της ΝΔ για την ονομασία είναι σαφέστατη:
«σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν από τη λέξη “Μακεδονία” που θα ισχύει έναντι όλων (erga omnes), για κάθε χρήση, εσωτερική και διεθνή».
Άρα λοιπόν τι θα κάνουν οι βουλευτές της ΝΔ;
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστός για τις αρχικές του απόψεις, δηλαδή αναγνώριση των Σκοπίων ως Μακεδονία. Απλά έκανε και αυτός μία από τις γνωστές πολιτικές του κολοτούμπες.

·        Η εθνική τους ταυτότητα, είναι ένα θέμα κρίσιμο. Το μίνιμουμ που μπορούμε να πάρουμε στην παρούσα φάση είναι να υπάρξει αναγνώριση με την νέα συνταγματική τους ονομασία. Αν δεν το πάρεις, δεν αναγνωρίζεις εθνική ταυτότητα, διότι  η οποία αναγνώριση σημαίνει και αναγνώριση των 5 χιλ σκοπιανών που ζουν στην Μακεδονία.


Το ιδεατό για εμένα θα ήταν να μην υπήρχε η λέξη Μακεδονία στο όνομα. Το Βαρδαρία είναι ο όρος που τους ταιριάζει. Αλλά δυστυχώς ο ρεαλισμός και ο πραγματισμός δεν το επιτρέπει. Διότι, είτε μας αρέσει, είτε όχι όλος ο κόσμος τους λέει έτσι. Κάποιοι περιμένουν διάλυση τους. Το λένε εδώ και ..... 27 χρόνια. Αυτό ίσως γίνει, αλλά το βλέπω δύσκολο, διότι οι Αμερικανοί τους στηρίζουν με τα μπούνια. Αλλά αυτή η ταυτότητα που έχουν δεν αλλάζει εύκολα, διότι η πλύση εγκεφάλου που έχουν υποστεί είναι συστηματική και αποτέλεσμα δεκαετιών.
Τέλος κλείνω με το ερώτημα: Σύνθετη ονομασία ή όχι λοιπόν ?
  • Ναι στην Σύνθετη Ονομασία, όχι δύο λέξεις, αλλά μία, όπως Νεομακεδονία, Ανωμακεδονία, Βαρδαρομακεδονία κλπ.
  • Χρήση ονόματος μόνο «erga omnes» χωρίς εκπτώσεις. Φυσικά όταν λέμε το έωλο «ένα όνομα για όλες τις διεθνείς χρήσεις», ας φροντίσουμε τουλάχιστον να διασφαλιστεί ότι αυτό θα ισχύσει ΠΡΟΤΟΥ την είσοδο των Σκοπίων σε ΕΕ ή ΝΑΤΟ. Αυτό σημαίνει «αλλαγή του Συντάγματος»...άμεσα, και με δικλείδα ασφαλείας, πριν βρεθεί κάποιος Γρουέφσκι και το...ξαναλλάξει.
  • Αναγνώριση της όποιας εθνικής ταυτότητας ή γλώσσας , μόνο με βάση τριών προϋποθέσεων: α) βάση του νέου συνταγματικού ονόματος, β) της Σλαβικής τους ταυτότητας,  και κυρίως γ) με παράλληλη αναγνώριση της Ελληνικής  πολιτιστικής και ιστορικής ταυτότητας της Ελληνικής Μακεδονίας. Ο σλαβομακεδονισμός εδώ και καιρό δεν θεωρεί τον εαυτό του Σλαβικό αλλά απόγονο των αρχαίων Μακεδόνων και πρέπει αυτό να χτυπηθεί.
  • Εάν κάποιο από τα παραπάνω παραβλεφθεί, τότε το πρόβλημα θα μεγεθυνθεί, με δυσάρεστες συνέπειες για όλους μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία θα περιέχουν Greekenglish, ύβρεις, μειωτικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς δεν θα αναρτώνται.