Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2008

Χωρίς αποτέλεσμα οι συνομιλίες στην Αχρίδα μεταξύ Ελλάδος και ΠΓΔΜ

Χωρίς αποτέλεσμα οι συνομιλίες 21/1/2008 10:23:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/1/2008 4:14:00 μμ)
Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου
Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε στην Οχρίδα, η συνάντηση του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, με τους διαπραγματευτές της Ελλάδος και της ΠΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Κατηγορηματική ότι η Ελλάδα δεν ακολουθεί ούτε θα ακολουθήσει τον αδιέξοδο -όπως είπε- δρόμο που ακολουθούν τα Σκόπια, εμφανίστηκε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του Σκοπιανού ομολόγου της ότι το πρόβλημα της ονομασίας είναι περί διμερούς διαφοράς.

Οι δηλώσεις έγιναν στο περιθώριο συνάντησης που είχε η κ. Μπακογιάννη με το Σέρβο ομόλογό της Βουκ Γέρεμιτς, ο οποίος πραγματοποιεί ενημερωτική περιοδεία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για το θέμα του Κοσσόβου. Ο κ. Νίμιτς το βράδυ θα συναντηθεί στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι και την Τρίτη το πρωί με τον πρόεδρο της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.Ο κ. Νίμιτς θα έχει αντίστοιχη συνάντηση με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών σε έναν περίπου μήνα στην Ελλάδα.

Η σύνθετη ονομασία στο επίκεντρο

Χωρίς πρόοδο ολοκληρώθηκε η συνάντηση του ειδικού απεσταλμένου του γγ των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Νίκολα Ντιμιτρόφ αντίστοιχα. Κατά την τρίωρη συνάντηση όπως ανέφερε ο κ. Νίμιτς οι δύο πλευρές ήταν πιο άμεσες στη διατύπωση των θέσεων και επιχειρημάτων τους από ό,τι σε προηγούμενες συναντήσεις. Ωστόσο παραδέχτηκε ότι υπάρχουν σοβαρές διαφορές για το ζήτημα της ονομασίας και σημείωσε ότι μία λύση στο θέμα αυτό θα αναβαθμίσει το επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών σε όλους τους τομείς.
Ανέφερε ακόμη ότι στη σημερινή συνάντηση κατατέθηκαν και εξετάστηκαν κάποιες ιδέες και σκέψεις, αλλά δεν υπήρξε νέα πρόταση για το θέμα του ονόματος και σημείωσε πως θα υπάρξει νέα συνάντηση στην Ελλάδα σε μερικές εβδομάδες.

Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα έκανε ένα γιγαντιαίο βήμα, αποδεχόμενη τη σύνθετη ονομασία και πρόσθεσε ότι η διαφορά για το όνομα δεν έχει διμερή διάσταση γιατί σχετίζεται με την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής και εξετάζεται στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ σημείωσε ότι η χώρα του θεωρεί πως η πρόταση της Ελλάδας για σύνθετη ονομασία δεν αποτελεί γιγαντιαίο βήμα, διότι, όπως είπε, "θεωρούμε ότι η σύνθετη ονομασία αποτελεί και το προσωρινό όνομα της χώρας μας". "Θέση μας είναι ότι δεν πρέπει να εμποδιστεί η ένταξη της χώρας στους διεθνείς οργανισμούς καθώς κάτι τέτοιο αναφέρεται και στην Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995", τόνισε ο κ. Ντιμιτρόφ. Χαρακτήρισε δε το ζήτημα της ονομασίας διμερές, με το επιχείρημα ότι μόνο η Ελλάδα έχει πρόβλημα με το όνομα της χώρας του. Κατέληξε λέγοντας ότι το θέμα του ονόματος συνδέεται με την ταυτότητα και τη σταθερότητα της χώρας του.

Με σκληρή γλώσσα, σχολίασε η Ντόρα Μπακογιάννη τις δηλώσεις του Σκοπιανού ομολόγου της ότι το θέμα της ονομασίας είναι διμερές ζήτημα και παράπεμψε στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στην ερώτηση που δέχθηκε η κ. Μπακογιάννη για τις προσδοκίες της ως προς τις συνομιλίες της Οχρίδας, καθώς και για τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της γειτονικής χώρας Α. Μιλόσοσκι,, απάντησε ότι "η συνεχής και επίμονη αμφισβήτηση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι δρόμος ολισθηρός για την περιφερειακή σταθερότητα" και τόνισε ότι "εμείς θα εξακολουθήσουμε να εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης αμοιβαία αποδεκτής λύσης με σοβαρότητα στη διαπραγματευτική διαδικασία, χωρίς τακτικισμούς και τεχνητές καθυστερήσεις". "Η διαπραγμάτευση αυτή γίνεται για να εξευρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα που ονόματος που τόσο επηρεάζει τις σχέσεις καλής γειτονίας της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα, ένα κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, δηλαδή δύο οργανισμούς στους οποίους φιλοδοξεί να ενταχθεί η ΠΓΔΜ. Υπενθυμίζω εδώ τι αναφέρει η απόφαση 817 του Συμβουλίου Ασφαλείας: Το ζήτημα αυτό πρέπει να επιλυθεί προς όφελος των ειρηνικών σχέσεων και των σχέσεων καλής γειτονίας στην περιοχή. Αυτή και μόνον η φράση του Συμβουλίου Ασφαλείας καθιστά ξεκάθαρη την περιφερειακή και διεθνή διάσταση και σημασία του ζητήματος που προφανώς δεν είναι αποκλειστικά διμερές, όπως επιχειρούν να το παρουσιάσουν οι κυβερνήσεις στα Σκόπια. Εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση της ουσιαστικής επίλυσης του ζητήματος, δηλαδή μιας κοινά αποδεκτής ονομασίας στο θέμα με τα Σκόπια ", τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Μπακογιάννη.

Ο εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ, μετά το τέλος της συνάντησης στην Οχρίδα δήλωσε ότι η αντιπροσωπεία της χώρας του κατέθεσε πρόταση για σχηματισμό κοινής επιτροπής για την εξέταση των ιστορικών εγχειριδίων. Η πλευρά των Σκοπίων πρότεινε συναντήσεις σε υψηλότερο επίπεδο με την Ελλάδα, καθώς και διάνοιξη μιας συνοριακής διόδου (Μάρκοβα Νόγκα- Αγ. Γερμανός Πρεσπών) και υπογραφή συμφωνίας για την αποφυγή της διπλής φορολογίας. Ο κ. Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι, ο οποίος άνοιξε τη σημερινή συνάντηση, κατέθεσε προς την ελληνική πλευρά "διακήρυξη φιλίας και συνεργασίας" την οποία, αν την αποδεχθεί η Ελλάδα, η ΠΓΔΜ προτείνει να υπογραφεί από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών ως τα τέλη Φεβρουαρίου.

2 σχόλια:

  1. Μας προτείνουν κιόλας από πάνω να αλλάξουμε και την ιστορία μας στα σχολικά βιβλία. Δηλαδή σε σχέση με την τριτοκοσμικού τύπου φασιστική προπαγάνδα που έχουν στα δικά τους βιβλία αυτοί μας λένε μάλλον να απεμπολήσουμε την Ελληνικότητα της Μακεδονίας και από τα βιβλία μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Doriforos σου θυμιζω ότι η ιδέα της μικτής επιτροπής για την έκδοση κοινών σχολικών βιβλίων είναι Αμερικανικής προέλευσης μιας και διατυπώθηκε για πρώτη φορά από την Αμερικανίδα πρέσβειρα στα Σκόπια και στην συνάντηση που είχε με την πρώην επικεφαλής του Διπλωματικού Γραφείου της Ελλάδας στην ΠΓΔΜ όταν η τελευταία έκανε κριτική για τους αλυτρωτικούς χάρτες που είχαν τοποθετήσει οι Σλάβοι Μακεδονιστές στο Στρατιωτικό τους Μουσείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια τα οποία θα περιέχουν Greekenglish, ύβρεις, μειωτικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς δεν θα αναρτώνται.