Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.

Δευτέρα 3 Μαρτίου 2008

Βέτο και μόνο Βέτο!

Η διαπραγμάτευση θα αρχίσει μόνο αφότου η Ελλάδα βάλει το πρώτο βέτο την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Καμιά έκπληξη δεν υπήρξε κατά τον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσε­ων Αθήνας - Σκοπίων που έγινε την Παρασκευή και το Σάββατο στη Νέα Υόρκη για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ με βά­ση την πρόταση του Αμερικανού μεσολα­βητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμπς. Τα πάντα ε­ξελίχθηκαν όπως αναμενόταν. Καμία από τις δύο πλευρές δεν υποχώρησε από τις εκ των προτέρων διακηρυγμένες θέσεις της, ο Νίμιτς διαπίστωσε «ουσιαστικό χάσμα», αλλά φυσικά δεν κατέθε­σε την εντολή που έχει λάβει και συνεχίζει τη δια­πραγμάτευση, δηλώνο­ντας βεβαίως ότι «δεν πρό­κειται να υποβάλει καμία άλλη πρόταση». Παρά τους δραματικούς τόνους κά­ποιων ανταποκρίσεων, ό­λο αυτό το τελετουργικό ήταν προδιαγε­γραμμένο. Οπως προδιαγεγραμμένη ήταν η κατ1 αρχάς πίεση προς την Ελλάδα - είναι πασίγνωστη πλέον η ροπή των εκάστοτε ελ­ληνικών κυβερνήσεων προς την υποχώρηση στις επιθυμίες των Αμερικανών και των Ευ­ρωπαίων.

Η αναμενόμενη αυτή πίεση εκδηλώθη­κε με το μήνυμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Παρασκευή το πρωί προς την Αθήνα ότι «ό­ποιος τα σπάσει θα χάσει», ότι η άσκηση βέ­το συνιστά «ανιισυμμαχική ενέργεια» και ότι το τελευταίο διάστημα «η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι συνεργάσιμη». Λόγια βα­ρύγδουπα, άνευ σημασίας.

Η πραγματική διαπραγμάτευση δεν έχει αρχίσει ακόμη. Οι Αμερικανοί περιμένουν να δουν αν όντως η ελληνική κυβέρνηση θα προβάλει το πρώτο της βέτο την Πέ­μπτη, στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών του NATO στις Βρυξέλλες ή αν μπλοφάρει. Μόνο αφότου προβληθεί το ελληνικό βέτο που δεν θα επιτρέψει στους υπουργούς του NATO να απευθύνουν πρό­σκληση ένταξης προς τα Σκόπια, θα αρχί­σουν οι ουσιασπκές διαπραγματεύσεις σε σοβαρή βάση.

Η Ουάσιγκτον θα τεθεί ενώπιον του δι­λήμματος είτε να πιέσει σοβαρά την ηγεσία της ΠΓΔΜ να αποδεχθεί συμβιβαστική λύ­ση στο όνομα είτε να αναβληθεί για έναν τουλάχιστον χρόνο και να μεταφερθεί στον νέο Αμερικανό πρόεδρο το θέμα της έντα­ξης της ΠΓΔΜ στο NATO, αφήνοντας το κρά­τος αυτό έρμαιο στις αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις της μονομερούς ανεξαρτητο­ποίησης του Κοσόβου και στους κινδύνους αναζωπύρωσης των ένοπλων συγκρούσε­ων Σλάβων και Αλβανών κατοίκων του, χωρίς τους πρόσθετους μηχανισμούς ε­λέγχου των εσωτερικών πολιηκών και εθνοτικών εξελίξεων που θα δώσει σης ΗΠΑ η ένταξη της ΠΓΔΜ στο NATO.Η σημερινή επίσκεψη στην Αθήνα του προερχόμενου από έκτακτη συνάντηση του στον Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό πρόε­δρο Τζορτζ Μπους, γ.γ. του NATO Γιαπ ντε Χόοπ Σέφερ, πρέπει να αντιμετωπισθεί α­πό τον πρωθυπουργό Κώσια Καραμανλή με σταθερότητα και αδιαφορία. Η ελληνική κυβέρνηση έχει προβεί σε υποχώρηση στρα­τηγικής σημασίας αποδεχόμενη σύνθειη ο­νομασία με τη λέξη Μακεδονία, ταΣκόπια δεν έχουν κάνει την παραμικρή κίνηση συμβιβασμού για να δεχθούν όνομα που να καθιστά σαφές ότι η χώρα τους αποτελεί μό­νο ένα τμήμα και όχι το σύνολο της γεω­γραφικής έκτασηςτης Μακεδονίας, άρατο NATO οφείλει να πιέσει και να νουθετήσει την επιζητούσα την ένταξη χώρα, την ΠΓΔΜ.

Αν δεν το κάνει, το βέτο είναι απλούστατα επιβεβλημένο στην ελληνική πλευρά. Αν μά­λιστα οριστικοποιηθεί η άρνηση των Σκο­πίων να αποδεχθούν την προσφορά συμ­βιβασμού, η Αθήνα πρέπει αφενός να με­τατρέψει σε πάγια θέση της την άρνηση έ­νταξης της ΠΓΔΜ σιο NATO και την EE, ό­πως και σε οποιονδήποτε άλλο διεθνή ορ­γανισμό η Ελλάδα έχει δικαίωμα βέτο, και αφετέρου να αναιρέσει την άκαρπη προ­σφορά σύνθετης ονομασίας, ώσιε ενδεχό­μενες μελλοντικές διαπραγματεύσεις να αρχίσουν από μηδενική βάση εκ νέου.

Ο χρόνος εργάζεται πλέον εναντίον της ίδιας της συνέχισης ύπαρξης του κράτους της ΠΓΔΜ ως ενιαίου. Η ανεξαρτησία του Κοσόβου έχει δυναμιτίσει τη συνύπαρξη Σλάβων και Αλβανών στην ΠΓΔΜ, τουλά­χιστον μακροπρόθεσμα Αν η σλαβική ηγεσία των Σκοπίων δεν εννοεί να αντιληφθεί ό­τι το κράτος της τελεί υπό προθεσμία και ε­πιμένει να αρνείται τη συμβιβαστική προ­σφορά της Ελλάδας, η Αθήνα δεν έχει κα­νένα λόγο να ενδιαφέρεται για την τύχη της χώρας αυτής και να τη βοηθήσει σε οποιο­δήποτε θέμα

Πηγή:Εφημερίδα Έθνος (3 Μαρ 08)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία θα περιέχουν Greekenglish, ύβρεις, μειωτικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς δεν θα αναρτώνται.