Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2008

Το Ethnologue.com ανακαλύπτει γλωσσικές Μειονότητες στην Ελλάδα

Στην σελίδα με τον τίτλο Languages of Greece το ethnologue.com υποστηρίζει ότι υπάρχουν στην Ελλάδα οι παρακάτω γλωσσολογικές μειονότητες .....
  1. Αλβανική αρβανίτικη (150.000) με πηγή άγνωστη.
  2. Αλβανική Τοσκική (10.000) στην περιοχή της Ηπείρου με πηγή άγνωστη.
  3. Βουλγαρική (30.000) με πηγή του Ελσίνκι του φιλελεύθερου πολιτευτή Δημητρά (ΕΠΣΕ).
  4. Βαλκανο-ρομανική (40.000) με πηγή το 1996 Birgit Igla (αγνώστων λοιπών στοιχείων).
  5. Βλαχο-ρομανική (1.000) με πηγή άγνωστη.
  6. Μακεδονο-ρομανική (200.00) με πηγή του Ελσίνκι του φιλελεύθερου πολιτευτή Δημητρά (ΕΠΣΕ).
  7. Ελληνο-ρομανική (3.000) με πηγή άγνωστη.
  8. Σλαβο-μακεδονική ( 180.180 ) με πηγή μία άπογραφή του 1986 (αγνώστων λοιπών στοιχείων).
  9. Τούρκικη (128.380) με πηγή το 1976 WA (αγνώστων λοιπών στοιχείων).

Έτσι το σύνολο των γλωσσικών μειονοτήτων φτάνει στο .....733.560 σε σύνολο 10,647,529.

Δεν συμπεριέλαβα στον αριθμό τους Πόντιους και τους Τσάκωνες.

Σε αυτό τον σύνδεσμο το Ethnologue.com μάλιστα έχει αναρτήσει και χάρτη όπου κατά αυτό αντικατοπρίζει την γλωσσολογικό μωσαικό της Ελλάδας.!!!


Μάλιστα αναφέρει ότι ο χάρτης μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τρίτους χωρίς όμως να αλλοιώνονται τα στοιχεία!!!
Ποια στοιχεία όμως ???
Ποιά είναι τα στατιστικά δεδομένα που χρησομοποιήσαν οι ΠΗΓΕΣ του ethnologue.com ?
Ο Δημητράς με το ΕΠΣΕ είνια τελικά αυτό που έδωσε τους αριθμούς σε ορισμένες γλωσσολογικές ομάδες και βάση ποίου μοντέλου απογραφής ?
Π..χ.
γιατί το ethnologue.com δεν χρησιμοποίησε άλλες δύο στατιστικές (και αμφίρροπες όπως οι προηγούμενες) μελέτες όπου η Σλαβομακεδονική σύμφωνα με ....[British Helsinki Human Rights Group, "Macedonian Minorities: The Slav Macedonians of Northern Greece and the Treatment of Minorities in the Republic of Macedonia", (Oxford 1994), p.7 and the one of the U.S.Department of State, "Greece Human Rights Practices, 1993" (January 31st 1994)] ....οι ομιλούντες την γλώσσα υπολογίζονται στους 40.000 με 50.000.
Οι γλώσσες που αναφέρονται σε μελέτες και σε επίσημες Ελληνικές στατιστικές του 1928, 1940 και 1951, πέρα από την Ελληνική (όπου γινόταν το ερώτημα σχετικά με τη γλώσσα) είναι οι εξής: η Αθιγγανική/ ρομανές, η Αλβανική, η Αρμενική, η Βουλγαρική ή πομακική, η Εβραϊκή Ισπανική-εβραϊκή, η Κουτσοβλαχική και η Μακεδονοσλαβική.


Παρακάτω ένα απόσπασμα από πόνημα του Σωφρόνη Χατζησαββίδη όπου δίδει με επιστημονικό τρόπο τον ορισμό της γλωσσικής μειονότητας.....
Η γλώσσα είναι ένα σύστημα σημείων που καταρχήν εξυπηρετεί την επικοινωνία μεταξύ των μελών μιας ομόγλωσσης ομάδας και κατά δεύτερο λόγο γίνεται ο φορέας ανάπτυξης του πνευματικού και τεχνολογικού πολιτισμού.
Οι διάφορες γλώσσες ακολουθούν στην ιστορική τους πορεία μια κατεύθυνση που είναι σύμφυτη και ανάλογη με την ιστορική πορεία που ακολουθεί η ομάδα των μελών, τα οποία χρησιμοποιούν τη γλώσσα. Η στρατιωτική και η πολιτιστική κυριαρχία μιας κοινωνικής ομάδας ή ενός έθνους σε μια ή περισσότερες κοινωνικές ομάδες ή έθνη επιφέρει αντίστοιχα και τη γλωσσική τους κυριαρχία· και αντίστροφα, η στρατιωτική ή/και η πολιτιστική υποχώρηση επιφέρει τη γλωσσική συρρίκνωση και, σε ακραίες περιπτώσεις, την εξαφάνιση της γλώσσας.
Έτσι σήμερα υφίσταται στον κόσμο ένα μωσαϊκό εθνών και γλωσσών που είναι αποτέλεσμα ιστορικών γεγονότων, συγκυριών και πληθυσμιακών ανακατατάξεων. Κάποια από αυτά τα έθνη, επειδή κατέχουν κυρίαρχη στρατιωτική και οικονομική θέση έναντι άλλων εθνών και κοινωνικών ομάδων, κυριαρχούν και γλωσσικά.
Στα πλαίσια αυτών των διαδικασιών έχουν δημιουργηθεί μειονοτικές ομάδες, οι οποίες δε διαφοροποιούνται από την κυρίαρχη ομάδα ούτε εθνικά ούτε θρησκευτικά, αλλά μόνον γλωσσικά.

Το ethnologue τις μειονότητες ναι τις ορίζει παραπλανητικά ως living languages.......αλλά
Τον πληθυσμό της Ελλάδας τον υπολογίζει σε 10,647,529 ενώ τους ομιλούντες την Ελληνική σε 9,859,850.
Έάν η Ελληνική είναι η πλειοψηφούσα living language οι υπόλοιπες δεν είναι οι μειοψηφούσες ?
έχουμε δηλαδή στην Ελλάδα -σύμφωνα με το ethnologue - περίπου 787.679 μη ομιλούντες την Ελληνική ?
Δηλαδή το αποτέλεσμα στο ότι το 17% του πληθυσμού είναι μη Ελληνόφωνο ισχύει Κοι του ethnologue ?
καλό είναι λοιπόν να δραστηριοποιηθούμε και να στείλουμε ηλεκτρονικές επιστολές όπου να ζητάμε από τον επμελητή έκδοσης του ethnologue.com τουλάχιστον να μας αναφέρει τις πηγές του αλλά και ποια είναι τα στατιστικά δεδομένα των απογραφών, οι οποίες και φυσικά δεν αντικατοπρίζουν την πραγματική διάσταση!!

2 σχόλια:

  1. "στα 10,647,529 οι 787.679 μη ομιλούντες την Ελληνική ? Δηλαδή το 17% του πληθυσμού είναι μη Ελληνόφωνο"
    Αυτό μας κάνει 7% και όχι 17% !!! Προσοχή, μην τα διογκώνουμε από μόνοι μας ακόμα περισσότερο τα πράγματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 787.679/10,647,529 μας κάνει 7% και όχι 17%! Προσοχή μην τα διογκώνουμε παραπέρα από μόνοι μας τα πράγματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια τα οποία θα περιέχουν Greekenglish, ύβρεις, μειωτικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς δεν θα αναρτώνται.