Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.

Κυριακή 20 Ιουλίου 2008

Οι «Αμερικάνοι νονοί» των Σκοπιανών προκλήσεων.

Η σκοπιανή πολιτική ηγεσία μεταφέρει την αντιπαράθεσή της με την Αθήνα πρωτίστως στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε δεύτερη φάση στον Καναδά, με στόχο να αλλάξει το μέγεθος και το είδος των διαπραγματεύσεων, που διεξάγονται υπό την αιγίδα του Μάθιου Νίμιτς, και ταυτόχρονα να στήσει στον τοίχο την Ελλάδα, ως χώρας που παραβιάζει κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η αλυτρωτική προπαγάνδα των Σκοπιανών, με την οποία αμφισβητείται ουσιαστικά η εδαφική ακεραιότητα της Βορείου Ελλάδος, θα προωθηθεί με διαφημίσεις στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης και με την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δημοσιοποίηση της εργολαβίας αγωγών των «Μακεδόνων του Αιγαίου» εναντίον του ελληνικού κράτους.

Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, έχει στηθεί ένας αλλοπρόσαλλος μηχανισμός διπλωματών, επιχειρηματιών και αναλυτών, οι οποίοι δέχονται ισχυρή βοήθεια και συμβουλές από υπαλλήλους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου, που στην ουσία παρανομούν.

Οι «ακτιβιστές»
Τον συντονισμό, όπως και την αντιμετώπιση του «Ελληνικού Λόμπι», είχε αναλάβει η εταιρεία ORION Strategies, την οποία έχει ιδρύσει ο Randy Scheunemann, οικονομικός σύμβουλος του προεδρικού υποψηφίου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Τζον ΜακΚέιν.

Σε πρώτη φάση, η εταιρεία είχε δεχθεί αμοιβή 300 χιλιάδων δολαρίων μέσω της οργάνωσης «United Macedonian and Diaspora», πρόεδρος της οποίας είναι ο Μέτο Κολόσκι.

Μέλη της United Macedonian Diaspora, είναι περίπου και οι 10 αυτοαποκαλούμενοι «ακτιβιστές» που έχουν οδηγίες να παρεμβάλλονται σε διαλέξεις και συνέδρια, όπου ομιλούν Ελληνες διπλωμάτες και να εγείρουν ερωτήσεις σχετικά με τη «μακεδονική μειονότητα». Αν και γραφικοί, δημιουργούν προβλήματα, παρουσιάζοντας την Ελλάδα ως μία μη δημοκρατική χώρα, όπου καταπατείται κάθε ίχνος ελευθερίας.

Στην ομάδα των υποστηρικτών της σκοπιανής προπαγάνδας σημαντική θέση, επίσημα και ανεπίσημα, έχουν οι εξής:

Σλάβκο Μαντζαρόφ, ισχυρός επιχειρηματίας από τη Νέα Ιερσέη, και χρηματοδότης Αμερικανών πολιτικών. Ασχολείται με οικοδομές. Βρίσκεται πίσω από τον βουλευτή του Νιου Τζέρσεϊ, Μπιλ Πασκρέλ, ο οποίος ηγείται της ανύπαρκτης ομάδας των φίλων της «Μακεδονίας» στο Κογκρέσο, την οποία αποτελούν τρεις νομοθέτες!

Εχει αναγορευθεί σε επίτιμο πρόξενο των Σκοπίων και συμπεριφέρεται ως ο αντ αυτού του πρωθυπουργού Νίκολας Γκρούεφσκι στις Ην. Πολιτείες. Διαθέτει πολιτική ισχύ σε τοπικό, όμως, επίπεδο.

Μάικ Ζαφιρόφσκι, πρόεδρος της εταιρείας Nortel. Ανήκει και στο επιτελείο του προέδρου Τζορτζ Μπους, ως μέλος της Επιτροπής Telecom Advisory Committee. Είναι ισχυρός υποστηρικτής της προπαγανδιστικής μηχανής των Σκοπιανών στην Αμερική και έχει στηρίξει οικονομικά τις προεκλογικές εκστρατείες πολιτικών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.


Οι υποψίες
Εκφράζονται υποψίες για τη στάση του υφυπουργού Εξωτερικών, Ντάνιελ Φριντ, ο οποίος διαψεύδει με τον πλέον ισχυρό τρόπο ότι έχει οποιαδήποτε σχέση, είτε με τον σκοπιανό μηχανισμό, είτε με την ενθάρρυνση της ανθελληνικής αλυτρωτικής προπαγάνδας.

Πάντως, δικαιολογημένα προκάλεσε ερωτηματικά η στάση του μετά την αποστολή της επιστολής του Νίκολα Γκρούεφσκι στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Στη διάρκεια της συνομιλίας του με Ελληνα διπλωμάτη έδειξε να κυριαρχείται από θυμό. Μάλιστα, φέρεται να είπε ότι θα επικοινωνούσε με την Αθήνα για να αποτρέψει οργισμένη αντίδραση του Ελληνα πρωθυπουργού, ούτως ώστε να μην επηρεαστεί η διαπραγματευτική διαδικασία για μία βλακεία.

Στη διάρκεια της συζήτησης που είχε με μέλη της Παμμακεδονικής Ομοσπονδίας Αμερικής εξέφρασε απογοήτευση. Ομως, αρνήθηκε πεισματικά και δεν επέτρεψε την έκδοση ανακοίνωσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με την οποία θα γνωρίζαμε την ακριβή αντίδρασή του, η οποία φαίνεται πως είναι ανύπαρκτη. Η στάση του δικαιολόγησε όσους συνεχίζουν να πιστεύουν ότι υπέθαλψε τον αλυτρωτισμό των Σκοπιανών με τη δήλωσή του περί «μακεδονικής εθνότητας» και «μακεδονικής γλώσσας».


Οι πληροφορίες της Αθήνας
Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξεις ότι ο Πολ Φέιφερ, στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αποτελεί σύμβουλο και πληροφοριοδότη της σκοπιανής ηγεσίας και του Σκοπιανού πρέσβη στην Ουάσιγκτον. Η Αθήνα έχει διαμαρτυρηθεί με εύσχημο τρόπο για τη δράση του κ. Φέιφερ, χωρίς όμως αποτέλεσμα.


Το κύκλωμα του Πενταγώνου και οι στημένοι αναλυτές
Ισχυρός σύμβουλος και φίλος του κ. Γκρούεφσκι είναι και ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών, Λόρενς Μπάτλερ, πρώην πρέσβης των Ην. Πολιτειών στα Σκόπια. Τα ίχνη του τελευταίου εντοπίζονται σε πολλές ενέργειες της σκοπιανής ηγεσίας εναντίον της Ελλάδας.

Η Αθήνα υποψιάζεται ότι η ιδέα για τη φετινή συγκέντρωση στη Φλώρινα ανήκει σε Αμερικανούς παράγοντες, καθώς οι Ελληνες διπλωμάτες την άκουσαν για πρώτη φορά από το περιβάλλον του κ. Μπάτλερ.

Παρατηρήθηκε κατά διαστήματα ισχυρή υποστήριξη από το κατεστημένο του Πενταγώνου, με τη δικαιολογία της σκοπιανής... στρατιωτικής παρουσίας στο Ιράκ. Μετά βίας ξεπερνούν τους 100 φαντάρους!

Πιστεύεται ότι η σχέση με την ORION Strategies του Randy Scheunemann ξεκίνησε έπειτα από συμβουλή αξιωματούχου του υπουργείου Αμυνας.

Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι ένας εκ των μοχλών της αλυτρωτικής εκστρατείας των Σκοπίων είναι ο αναλυτής Εντουαρντ Τζόζεφ -συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Brookings. Οι Ελληνες διπλωμάτες στην Αμερική και την Ευρώπη αντιπαρατέθηκαν αρκετές φορές μαζί του.

Είναι κυρίως γνωστός από μία έκθεσή του για την περίεργη ομάδα του International Crisis Group, η οποία υπονόμευσε τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης του Κώστα Σημίτη με τον Μπράνκο Τσερβενκόφσκι για την ονομασία.

Πρόσφατα δημοσίευσε στο περιοδικό «Σπίγκελ» μελέτη με τίτλο «Πώς θα επιλυθεί η ελληνική διαφορά για το όνομα της "Μακεδονίας"». Βασική του ιδέα και συμβουλή ήταν ο αλυτρωτισμός. Εντυπωσίασε αρνητικά ο ισχυρισμός του ότι οι ελληνικές αντιρρήσεις στο θέμα της ονομασίας οφείλονται στην ύπαρξη «μακεδονικής μειονότητας».
Η Ελλάδα, προβλέπει ο αναλυτής, ως να καθορίζει ο ίδιος την «τιμωρία», θα πληρώσει βαρύ πολιτικό τίμημα...


Η Αμερικανική καθοδήγηση στους σκοπιανούς
Randy Scheunemann (Σύμβουλος ΜακΚέιν)
Ο Randy Scheunemann είναι ο οικονομικός σύμβουλος του Τζον ΜακΚέιν και συντονιστής της αντιπολίτευσης του «Ελληνικού Λόμπι» και της προώθησης των σκοπιανών θέσεων, μέσω της εταιρείας ORION Strategies, την οποία έχει ιδρύσει ο ίδιος. Οι σχέσεις του με τον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είναι ιδιαίτερα στενές και συχνά ταξιδεύουν μαζί (φωτογραφία αριστερά). Σε πρώτη φάση, η εταιρεία του είχε δεχθεί αμοιβή 300 χιλιάδων δολαρίων μέσω της οργάνωσης «United Macedonian And Diaspora», πρόεδρος της οποίας είναι ο Μέτο Κολόσκι. Στόχος της εταιρείας είναι να στηθεί ένας μηχανισμός αξιωματούχων, διπλωματών και αναλυτών.

Mike Zafirovski (Σύμβουλος Μπους)
Ο Mike Zafirovski είναι πρόεδρος της εταιρείας Nortel. Ανήκει και στο επιτελείο του προέδρου Τζορτζ Μπους, ως μέλος της Επιτροπής Telecom Advisory Committee.

Lawrence Butler (Βοηθός υφ. Εξωτερικών)
Ο Lawrence Butler, βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών και πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια.Τα ίχνη του εντοπίζονται σε πολλές ενέργειες της σκοπιανής ηγεσίας εναντίον της Ελλάδας.

Edward Ρ. Joseph (Αναλυτής)
Ο Edward Ρ. Joseph είναι αναλυτής και συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Brookings. Είναι κυρίως γνωστός από μία έκθεσή του, η οποία υπονόμευσε τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης του Κώστα Σημίτη με τον Μπράνκο Τσερβενκόφσκι για την ονομασία. Βασική του ιδέα και συμβουλή, ήταν ο αλυτρωτισμός.

Μιχαλης Ιγνατίου στο ΈΘνος με τίτλο άρθου .......Οι «νονοί» των προκλήσεων.

5 σχόλια:

  1. μια ερωτηση εχω....επειδη εχει προκυψει ενα "πρακτικο" θεμα...η επισημη ονομασια του κρατους ειναι FYROM....ποια ειναι η ΕΠΙΣΗΜΗ γλωσσα του κρατους και ποια η ΕΠΙΣΗΜΗ εθνικοτητα των πολιτων του....δεν μιλαω για τη συνταγματικη ονομασια τους....θα ηθεμα παρακαλω μια απαντηση, μαζι με παραθεση σχτικου link (ΟΗΕ, ΕΕ, κλπ)....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επίσημα δεν έχει αναγνωριστεί εθνικότητα και γλώσσα από τον ΟΗΕ.
    Η άλλη πλευρά όμως σου λέει ότι η Μακντούγκαλ έχει ήδη αναγωρίσει επίσημα και τα δύο.

    Που είναι η αλήθεια ?

    Χωρίς απόφαση ή ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν υπάρχει καμμία ανγνώριση από ΟΗΕ.

    Στην ΕΕ πλέον από τον Απρίλιο αποσύρθηκε το όνομα “Μακεδονικό”, “Μακεδόνες”, καθώς και το αρκτικόλεξο “ΜΚ”, το οποίο μέχρι πρότινος προσδιόριζε την ΠΓΔΜ και έχει αντικατασταθεί από το “υπό διευκρίνηση” (to be defined, όπως ακριβώς αναφέρει). Η επίσημη απάντηση του Μπαρόζο, είναι ότι η συγεκριμένη ενέργεια είναι σε εκτέλεση απόφασης που ελήφθη το καλοκαίρι του 2008, σε πλήρη εναρμόνιση με το ψήφισμα 817/93 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Δηλαδή και η ΕΕ πλέον πηγαίνει στα βήματα του ΟΗΕ.

    Ζητάς λινκ.....

    Για αυτό σου δίνω το φιλοσκοπιανό σαιτ balkaninsight που αναφέρει αυτήν την είδηση

    http://balkaninsight.com/en/main/news/17888/

    Για την ΕΕ θα το ψάξω μόλις έχω χρόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστω φιλε μου για την αμεση απαντηση…
    Εχω υπ’όψη μου τα σχετικα (UN resolution, Μπαροζο απaντηση σε σχεση με summer 2008)………ας σου θεσω το ‘’πρακτικο’’ θεμα…….

    ‘’Εταιρεια’’ με εδρα το Γιβραλταρ (αρα υποκειται στους νομους του UK) και με γραφεια σε κρατος EU, εξυπηρετει ‘’πελατες’’ από ολον τον κοσμο (διαδικτυακου τυπου)….
    η εταιρεια λοιπον αναφερεται στη γλωσσα της FYROM σαν ‘’μακεδονικα’’….
    σε προσπαθεια που εγινε για την αλλαγη της ονομασιας της γλωσσας (με επιχειρηματα ότι το UN μιλαει για ολες τις χρησεις, EU –to be defined, κλπ), η ανταπαντηση της εταιρειας είναι ότι χρησιμοποιει ορολογια που χρησιμοποιειται από πολλες χωρες αλλα και πολλους διεθνεις οργανισμους παγκοσμιως, όπως και αυτό http://www.loc.gov/standards/iso639-2/php/code_list.php
    Υπαρχει ‘’ανταπαντηση’’ ή η μονη λυση είναι π.χ. η χρηση ασφαλιστικων μετρων, εξυπηρετηση βασει εμπορικου δικαιου και αν ισχυει αυτό σαν μονη λυση (ενδικα μετρα) θα εχουν αποτελεσμα??
    Σ’ευχαριστω εκ των προτερων για την απαντηση σου και τον κοπο σου…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. απαντηση Μπαροζο for your info...
    http://www.europarl.europa.eu/sides/getAllAnswers.do?reference=E-2009-0663&language=EN

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καταρχήν ευχαριστώ για το λινκ.

    Τώρα για τα υπόλοιπα πάμε σε νομικούς και εμπορικούς όρους.Εφόσον είναι κράτος της ΕΕ πρέπει πρώτα από όλα να σεβαστεί τους κανόνες που διέπουν συλλογικά όλα τα κράτη και όχι τις διμερείς συμφωνίες.

    Τώρα στο βιβλίο "Μακεδονικές ταυτότητες" υπάρχει ένα άρθρο του Φαίδωνα Κοζύρη με τον τίτλο "Μακεδονία και συναφείς όροι στο Διεθνές εμπόριο" όπου αναλύει όλες τις παραμέτρους χρήσης του όρου "Μακεδονία".Πιστεύω ότι θα βοηθήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια τα οποία θα περιέχουν Greekenglish, ύβρεις, μειωτικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς δεν θα αναρτώνται.