Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2008

Οι Όμηροι των Σκοπίων Φυγάδες, επαναπατρισμός, περιουσίες. Απόρρητα Αρχεία της Γιουγκοσλαβίας 1950-1967

Η Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών, κυκλοφόρησε την Μονογραφία Οι Όμηροι των Σκοπίων, Φυγάδες, επαναπατρισμός, περιουσίες, Απόρρητα Αρχεία της Γιουγκοσλαβίας 1950-1967. Ώριμος καρπός μακροχρόνιας επιστημονικής έρευνας η έκδοση τέμνει αυθεντικά όσα ακριβώς ζητήματα έθεσε κατά σύμπτωση ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων Νικολά Γκρούεφσκι με τις γνωστές απερίσκεπτες επιστολές του προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό, τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η επιστημονική μελέτη της Ε.Μ.Σ. είναι καταλυτική επειδή στηρίζεται στα απόρρητα έγγραφα της Γιουγκοσλαβίας κατά την κρίσιμη περίοδο 1950-1967 που έρχονται στο φως της δημοσιότητας διεθνώς για πρώτη φορά στα χρονικά και αναφέρονται διεξοδικά στους φυγάδες του Εμφυλίου που είχαν συγκεντρωθεί μεθοδικά στην περιοχή των Σκοπίων, στον επαναπατρισμό τους και στα υπαρκτά ή ανύπαρκτα περιουσιακά δικαιώματά τους στην γενέτειρά τους ελληνική Μακεδονία.

Τα άκρως απόρρητα έγγραφα της Γιουγκοσλαβίας αποκαλύπτουν άγνωστα γεγονότα, που διαχειρίστηκαν έναντι της Ελλάδος αλλά και των φυγάδων τόσο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Βελιγραδίου όσο και η τοπική κυβέρνηση των Σκοπίων, όταν ήδη οι ελληνογιουγκοσλαβικές σχέσεις είχαν αποκατασταθεί και οι δύο χώρες όδευαν προς συμμαχία μετά την γνωστή ρήξη Τίτο-Στάλιν. Βάσει αυτών των έως τώρα αγνώστων εγγράφων αποδεικνύεται αδιάσειστα ότι:

  1. Η Γιουγκοσλαβία έκρινε ότι οι φυγάδες του Εμφυλίου δεν είχαν κανένα απολύτως νομικό δικαίωμα να διεκδικήσουν την επιστροφή των υπαρκτών ή ανυπάρκτων περιουσιών στην ελληνική Μακεδονία ούτε εδικαιούντο αποζημίωση από την Ελλάδα.
  2. Παρά ταύτα η Ελλάδα στην πρώτη φάση είχε δεχθεί να αποζημιώσεις τους φυγάδες και το Βελιγράδι κάλεσε τα Σκόπια να συλλέξουν αιτήσεις και αποδεικτικά στοιχεία από τους φυγάδες. Ωστόσο, η τοπική κυβέρνηση των Σκοπίων απέκρυψε το γεγονός από τους φυγάδες και τους απέτρεψε να υποβάλουν αίτηση.
  3. Η Ελλάδα είχε κατ’ αρχήν αποδεχθεί τον επαναπατρισμό των φυγάδων υπό όρους.
  4. Τουλάχιστον τρεις χιλιάδες φυγάδες εγκατεστημένοι στο ομόσπονδο τότε κρατίδιο των Σκοπίων αρνήθηκαν, παρά την πίεση και τις δελεαστικές οικονομικές παροχές, να δηλώσουν «Μακεδόνες το γένος» και να αποκτήσουν την υπηκοότητα της Γιουγκοσλαβίας. Αντίθετα επέμεναν να επιστρέψουν ως Έλληνες στην πατρίδα τους Ελλάδα και, γι’ αυτό, κατέφευγαν στο ελληνικό Γ. προξενείο στα Σκόπια. Ωστόσο, η τοπική αστυνομία με κυβερνητική εντολή καλούσε σε ανάκριση και τρομοκρατούσε όλους όσους επισκέπτονταν τον Έλληνα Γενικό Πρόξενο για να επαναπατρισθούν
  5. Η τοπική κυβέρνηση των Σκοπίων συγκέντρωνε σταδιακά από όλες τις κομμουνιστικές χώρες και εγκαθιστούσε στην ομόσπονδη επικράτειά της, με την ψευδωνυμία «Μακεδονία» όλους τους φυγάδες του ελληνικού Εμφυλίου και τους προσέφερε ειδικά οικονομικά προνόμια που ουδείς γηγενής πολίτης είχε. Αρκεί οι φυγάδες να δήλωναν «Μακεδόνες το γένος». Μεταξύ των άλλων τους απέμεινε πολεμική σύνταξη με το αιτιολογικό του σχετικού νόμου ότι «πήραν μέρος στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του Μακεδονικού Λαού για την απελευθέρωση της Μακεδονίας του Αιγαίου» δηλαδή στον Εμφύλιο των Ελλήνων! Αυτός ο νόμος εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα.

Έτσι τα Απόρρητα Αρχεία της Γιουγκοσλαβίας αποκαλύπτουν ότι η τοπική κυβέρνηση των Σκοπίων μετέτρεψε σε ομήρους της τους κάθε λογής φυγάδες και τους χρησιμοποίησε – ακόμη τους χρησιμοποιεί εμπράκτως – σαν ζωντανό πολιτικό όπλο για να οικοδομήσει το κρατικό ιδεολόγημα του επεκτακτικού «μακεδονισμού» της και να τους μεταχειρίζεται, τόσο σε εσωτερικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, σαν πολιορκητικό κριό για «την απελευθέρωση της Μακεδονίας του Αιγαίου από τον ελληνικό φασιστικό ζυγό».

Αυτό ακριβώς πράττει σήμερα μετά μισόν αιώνα ο Πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι με τις γνωστές επιστολές του.

Μετά τρεις ολόκληρες γενεές, που γαλουχήθηκαν υπό ολοκληρωτικό καθεστώς με το σαθρό αλλά επικίνδυνο ιδεολόγημα του «μακεδονισμού» και με το αστήρικτο μα αβυσσαλέο μίσος εναντίον της Ελλάδος, η σημερινή πραγματικότητα, ορατή ακόμη και σε τυφλούς, βεβαιώνει ότι τα Σκόπια επέτυχαν πράγματι τον στόχο τους. Ο σημερινός Πρωθυπουργός τους, άλλωστε, είναι γνήσιο τέκνο του παραληρηματικού ανθελληνικού «μακεδονισμού», αφού ο πατέρας του Τραϊανός γεννήθηκε στην ελληνική Μακεδονία, από όπου οδηγήθηκε μικρό παιδί στα Σκόπια, ενώ ο πάππος του Νικόλαος Ι. Γρούϊος έπεσε στο Έπος του 1940 υπερασπιζόμενος την πατρίδα του Ελλάδα.

Ωστόσο, ο αρχικός στόχος των Σκοπίων, που κατέστρεψε τη ζωή χιλιάδων φυγάδωντου Εμφυλίου, αποδεικνύεται Πύρρειος Νίκη. Σήμερα οι άλλοτε Όμηροι των Σκοπίων και ήδη «Αιγαιάτες Μακεδόνες», μαζί με τους Γενίτσαρους επιγόνους τους, έχουν θέσει σε απόλυτη ομηρία το πολυεθνικό Κράτος των Σκοπίων και το σύνολο του πληθυσμού τους, ενώ αποτελούν ελαχίστη μειοψηφία. Αυτό μαρτυρεί η αδιέξοδη αντιπαραγωγική πολιτική Γκρούεφσκι με όλες τις κινήσεις της και τις επίσημες διακηρύξεις της.

Η Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών εξέδωσε την εμπεριστατωμένη Μονογραφία της σε χιλιάδες αντίτυπα που ήδη διανέμονται δωρεάν στους Μακεδόνες, στην εν γένει ηγεσία της Ελλάδος, στα μέλη της Βουλής των Ελλήνων, σε όλες Βιβλιοθήκες και τις ξένες πρεσβείες. Θα ήταν χρήσιμο να την μελετήσουν προσεκτικά όσοι ρητορικά διατυπώνουν δημόσια άποψη για τις σχέσεις Αθηνών-Σκοπίων και για όσα ζητήματα θέτει, μετά μισόν αιώνα, η κυβέρνηση του επεκτακτικού «μακεδονισμού». Θα ωφεληθεί πολύ επίσης και κυρίως θα ωφελήσει την χώρα του και τον Λαό της ο «μακεδονιστής» Πρωθυπουργός, αν την συγκρίνει με όσα απόρρητα κρατικά αρχεία έχει στη διάθεσή τους.

Η Μονογραφία προδημοσιεύει ένα μόνον από τα αποκαλυπτι8κά κεφάλαια της συλλογικής επιστημονικής μελέτης. Το Μακεδονικό σε Ξένα Αρχεία. Απόρρητα έγγραφα Γιουγκοσλαβίας και Βουλγαρίας 1950-1967, που ολοκληρώθηκε με χορηγία του κ. Ναούμ Μπαμπατάκα εκ Μοναστηρίου και κυκλοφορεί πολύ σύντομα από τις εκδόσεις «Έφεσος» και την Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών.

Η Μονογραφία έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών σε αυτόν τον σύνδεσμο και διατίθεται από 1η Σεπτεμβρίου στο Βιβλιοπωλείο της.

πηγή: εφημερίδα ΛΑΟΣ, νομού Ημαθίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία θα περιέχουν Greekenglish, ύβρεις, μειωτικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς δεν θα αναρτώνται.