Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.

Κυριακή, 5 Οκτωβρίου 2008

Ο Νίμιτς πάλι κοροιδεύει : Προτείνει λύση για το όνομα....«Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας»

Την Τρίτη στη Νέα Υόρκη θα είναι το επόμενο ραντεβού του Μ. Νίμιτς με τους διαπραγματευτές Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Α. Βασιλάκη και Ν. Ντιμιτρόφ. Από τις δύο αυτές χωριστές συναντήσεις θα εξαρτηθεί αν ο μεσολαβητής του ΟΗΕ θα καταθέσει και την τελική του πρόταση τις επόμενες μέρες. Ηδη, πάντως, κάποια σημεία έχουν αποκρυσταλλωθεί από τις μέχρι τώρα επαφές.

**Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, η προτεινόμενη λύση για το όνομα είναι «Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας». Την πρόταση αυτή δεν την απορρίπτει η Αθήνα.(ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΜΕ κύριε Νιμιτς εάν τελικά την αποδεχτούν κάποιοι από τον Ελληνικό πολιτικό κόσμο). Αγκάθι, ωστόσο, παραμένει το εύρος χρήσης του ονόματος. (Μας κάνουν και τους δύσκολους όχι μόνο ο Νίμιτς αλλά και οι Σκοπιανοί) Ο Ν. Γκρούεφσκι επανέφερε το θέμα της διπλής ονομασίας, δηλαδή το συνταγματικό όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» για διεθνή χρήση και το «Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας» για χρήση από την Ελλάδα. (όχι κύριε....δεν το δεχόμαστε)

Η Ελλάδα απορρίπτει την πρόταση, παραμένει ωστόσο ασαφές αν η Ντόρα Μπακογιάννη έχει επιμείνει στην αρχική θέση «μία ονομασία για όλες τις χρήσεις» (erga omnes) ή αν στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης και υπό την αμερικανική πίεση έχει υποχωρήσει και είναι διατεθειμένη να δεχθεί και άλλες λύσεις.

Ενα σενάριο είναι να ληφθεί απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας με την οποία θα συνιστάται προς τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ να αποδεχθούν τη λύση που θα συμφωνηθεί (η καλή εκδοχή), ή να εναπόκειται σε κάθε κράτος να αναγνωρίσει τη νέα ονομασία (ήδη έχει κάνει σχετική δήλωση η Ρωσία).

Σε κάθε περίπτωση και οι δύο λύσεις θα απέχουν πάντως πολύ από αυτό που έχει δηλωθεί ως «κόκκινη γραμμή» για την Ελλάδα και τυχόν αποδοχή τους θα προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων ακόμη και στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Η ιθαγένεια που προβλέπεται στην πρόταση και θα αναγράφεται στα διεθνή έγγραφα είναι «μακεντόνσκι». Η συμφωνία δεν περιλαμβάνει την εθνική ταυτότητα: «Τα Ηνωμένα Εθνη δεν αποδίδουν εθνικές ταυτότητες», έχουν δηλώσει αξιωματούχοι του οργανισμού. Αν προκριθεί αυτή η λύση, η Ελλάδα φαίνεται ότι θα κερδίσει μόνο έναν «πικρό» συμβιβασμό για το όνομα κι αυτόν με αμφισβητούμενο το εύρος της χρήσης.

**Στα Σκόπια, πάντως, η κατάσταση παραμένει συγκεχυμένη, καθώς το χάσμα μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου είναι αγεφύρωτο. Ο Ν. Γκρούεφσκι έχει συγκαλέσει για αύριο σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, με την παρουσία τόσο του Μ. Τσερβένκοφσκι όσο και του υπουργού Εξωτερικών, Α. Μιλόσοσκι, προκειμένου να συζητήσουν τη στάση που θα τηρήσουν την Τρίτη, χωρίς, όμως, να υπάρχουν ελπίδες για συναίνεση.

**Την ίδια ώρα, «πάγο» στις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες των Σκοπίων έβαλε ο αρμόδιος επίτροπος για τη διεύρυνση ενόψει της έκθεσης προόδου που θα υποβάλει η Κομισιόν το Νοέμβριο. Ο Ολι Ρεν επανέλαβε στον Μ. Τσερβένκοφσκι ότι η συμφωνία με την Ελλάδα αποτελεί προαπαιτούμενο για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αφού παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου ελληνικού βέτο. «Η χώρα σας», τόνισε ο Ολι Ρεν, «πρέπει να καταβάλει εντονότερες προσπάθειες στο θέμα του σεβασμού των δημοκρατικών κανόνων».

Πηγή: Ελευθεροτυπία

1 σχόλιο:

 1. Αμερικανικής έμπνευσης και επεξεργασίας το τελευταίο πακέτο ιδεών για το όνομα των Σκοπίων
  Ερωτηματικά για την ουδετερότητα Νίμιτς
  Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ON LINE
  Κυριακή, 19 Οκτωβρίου 2008 12:45

  Ερωτηματικά για την ακεραιότητα του Μάθιου Νίμιτς ως αμερόληπτου διαμεσολαβητή εγείρει αποκάλυψη εγγράφου «φωτιά» της αμερικανικής πρεσβείας στα Σκόπια για τη δέσμη προτάσεων που παρουσίασε ο Αμερικανός διπλωμάτης στον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

  Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Το Εθνος», έγγραφο της αμερικανικής πρεσβείας προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το Συμβούλιο Ασφαλείας και το Γενικό Επιτελείο των ΗΠΑ, με ημερομηνία 29 Ιουλίου 2008, αποδεικνύει ότι η αμερικανική πλευρά ειχε προετοιμάσει την πρόταση διπλής ονομασίας και αφού τη συζήτησε με τους Σκοπιανούς, την παρέδωσε στον Μάθιου Νίμιτς για την παρουσιάσει στους διαπραγματευτές Ελλάδος και ΠΓΔΜ.

  Ετσι, αποδεικνύεται ότι το τελευταίο «πακέτο Νίμιτς» που παρουσιάστηκε ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ από τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ, αρχικά στις 11 Σεπτεμβρίου και στην τελική του μορφή στις 8 Οκτωβρίου, ήταν προϊόν αμερικανικής έμπνευσης και επεξεργασίας και το κυριότερο εν γνώσει της σκοπιανής πλευράς.

  Όπως γραφει το «Εθνος», το αμερικανικό σχέδιο της 29ης Ιουλίου προέβλεπε την ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», εισάγοντας όμως μορφή διπλής ονομασίας, καθώς το νέο όνομα υποχρεωτικώς θα εφαρμοζόταν μόνο σε διεθνείς οργανισμούς και ενδεχομένως σε πολυμερείς συμφωνίες, και στις διμερείς σχέσεις θα αφηνόταν στη διακριτική ευχέρεια των χωρών ποιο όνομα θα χρησιμοποιούν.

  Παράλληλα, ιδιαίτερα έμφαση δίδεται στην ικανοποίηση της βασικής διεκδίκησης των Σκοπίων για «μακεδονική» εθνικότητα και γλώσσα, ενώ ανησυχητική είναι η στάση της αμερικανικής πλευρά στο θέμα των λεγόμενων «Αιγαιατών Μακεδόνων», που προκλητικά εγείρει ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.

  Πιο συγκεκριμένα για το θέμα της εθνικής ταυτότητας, στο έγγραφο αναφέρεται ότι η γλώσσα και η εθνικότητα (nationality) θα καλούνται Μακεδονική (Macedonian), αλλά αυτό -σημειώνεται- «θα μπορούσε να διευθετηθεί σιωπηλώς, πιθανώς ως επισυναπτόμενο Παράρτημα σε μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ή σε μερικά άλλα εσωτερικά έγγραφα των Ηνωμένων Εθνών, που δεν υπόκειται στην ελληνική εξέταση/ έγκριση». «Η τελική διαπραγματευτική γραμμή (bottom line) είναι ότι η Μακεδονία χρειάζεται διασφαλίσεις ότι η γλώσσα, η εθνικότητα κλπ. θα συνεχίσουν να αποκαλούνται Μακεδονική και όχι “Βορειομακεδονική”», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

  Σύμφωνα πάντα με το έγγραφο της αμερικανικής πρεσβείας, ο πρωθυπουργός Γκρούεφσκι επιθυμεί ο επιθετικός προσδιορισμός «Βόρεια» να μπει σε παρένθεση και η αναγνώριση της «Μακεδονικής γλώσσας και εθνικότητας» να είναι ρητή, παρά σιωπηρή. Τέλος, σημειώνεται, «θα ήθελε να περιορίσει τη χρήση της νέας ονομασίας, στους διεθνείς οργανισμούς που ήδη χρησιμοποιείται το FΥRΟΜ».

  http://www.youtube.com/watch?v=2RTWkc2Ylfs

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια τα οποία θα περιέχουν Greekenglish, ύβρεις, μειωτικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς δεν θα αναρτώνται.