Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.

Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

Σάλος στα Σκόπια για τα αγάλματα

Έντονη η αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και του λαού της γείτονος στο πρόγραμμα του “στολισμού” της πρωτεύουσας της πΓΔΜ με 17 αγάλματα, ανάμεσα στα οποία και το τεράστιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που θα κοστίσουν συνολικά 10 εκατ. ευρώ!

Οι προκλήσεις του Γκρούεφσκι προκαλούν τη χλεύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Της Μαρούλας Πλήκα στην εφημερίδα "Μακεδονία"

Η προκλητική πολιτική του Νίκολα Γκρούεφσκι έναντι της Ελλάδας και η επίμονη προσπάθειά του να οικειοποιηθεί την αρχαιοελληνική ιστορία των Μακεδόνων με ονοματοδοσίες δρόμων και γηπέδων και το στήσιμο αγαλμάτων του Μέγα Αλέξανδρου προκάλεσε τη χλεύη του πρέσβη της Ε.Ε. στα Σκόπια Έρβαν Φουέρε και την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και του λαού της γείτονος. Όταν γνωστοποιήθηκε προχθές από τον δήμαρχο του “Κέντρου” των Σκοπίων (σ.σ. είναι στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος VMRO DPMNE) ότι το πρόγραμμα του “στολισμού” της πόλης με 16 αγάλματα, ανάμεσα στα οποία και το τεράστιο του Μέγα Αλέξανδρου, θα κοστίσει 10 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση, ξέσπασε θύελλα αντιδράσεων.
Όπως είπε ο δήμαρχος του “Κέντρου” των Σκοπίων, μόνο το άγαλμα του Μακεδόνα στρατηλάτη θα κοστίσει 4,5 εκατομμύρια ευρώ. Θα έχει ύψος 12 μέτρα και το βάθρο στο οποίο θα τοποθετηθεί θα έχει ύψος 10 μέτρα (!). Ανακοίνωσε επίσης ότι έχουν παραγγελθεί και άλλα 15 αγάλματα, μεταξύ των οποίων αυτά των αγίων Κυρίλλου και Μεθόδιου, όπως και κάποιων πρωταγωνιστών του Ίλιντεν, τα οποία θα “κοσμούν” πλατείες και δρόμους όλης της χώρας και τα οποία θα κοστίσουν 5,5 εκατομμύρια ευρώ. Η παραγγελία, μάλιστα, για την κατασκευή των αγαλμάτων δόθηκε στην ιταλική εταιρεία “Fonteria Artistica Ferdinando Marinelli” στη Φλωρεντία, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, το άγαλμα του Μέγα Αλέξανδρου είναι στη διαδικασία της επιχάλκωσης.

ΧΛΕΥΑΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ Ο ΦΟΥΕΡΕ

Το τεράστιο αυτό ποσό, για τα δεδομένα της καταρρέουσας οικονομίας της γείτονος, που δαπανά ο Ν. Γκρούεφσκι για να ικανοποιήσει το μεγαλοϊδεατισμό του προκάλεσε το κοινό αίσθημα, αλλά και την εντονότατη αντίδραση του πρέσβη της Ε.Ε. Ερβάν Φουέρε. Ο τελευταίος, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τη νέα αυτή προκλητική κίνηση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, επισήμανε αρχικά πως τέτοιου τύπου αποφάσεις δεν βοηθάνε τη διαδικασία του διαλόγου στον ΟΗΕ και τις προσπάθειες του Μάθιου Νίμιτς για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας. Στη συνέχεια επέκρινε την κυβέρνηση των Σκοπίων, τονίζοντας ότι “σε περίοδο οικονομικής κρίσης και όταν υπάρχει τόσο μεγάλο ποσοστό ανεργίας, δεν θα πρέπει να επενδύουμε σε αγάλματα, αλλά στη οικονομική ανάπτυξη για τη μείωση της ανεργίας”.

Ο ΓΚΡΟΥΕΦΣΚΙ ΤΟ... ΧΑΒΑ ΤΟΥ

Παρά ταύτα, η εθνικιστική κυβέρνηση Γκρούεφσκι γράφει “στα παλαιότερα των υποδημάτων της” τόσο τις εσωτερικές αντιδράσεις όσο και τις συνεχείς συστάσεις αξιωματούχων της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ για αποφυγή προκλητικών κινήσεων κατά της Ελλάδας. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ εμφανίζεται αποφασισμένος να στήσει το τεραστίων διαστάσεων άγαλμα του Μέγα Αλέξανδρου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων. Απαντώντας, μάλιστα, στις επικρίσεις του κ. Φουέρε και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ότι ξοδεύει τα χρήματα των φορολογουμένων σε αγάλματα που δεν βοηθάνε τους στόχους της χώρας για ένταξη στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, υποστήριξε ότι η παραγγελία των αγαλμάτων έγινε τα προηγούμενα χρόνια, όταν η χώρα παρουσίαζε ρυθμό ανάπτυξης άνω του 5%. Ενδεικτική, πάντως, της δυσαρέσκειας των πολιτών είναι και η κατάρρευση της δημοτικότητας του Γκιόργκι Ιβάνοφ, τέσσερις μέρες πριν αναλάβει τα καθήκοντα του προέδρου. Σύμφωνα με δημοσκόπηση, μόλις το 3% αξιολογεί, πλέον, θετικά τον νέο πρόεδρο της ΠΓΔΜ!

2 σχόλια:

  1. Antidran alla ton psifisan omws kai ton grouefski kai ton Ivanof en telh...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σωστή παρατήρησή σου. Προφανώς αυτοί που αντιδρούν είναι η αντιπολίτευση η οποία ΄και φυσικά έχει πάθει πανωλεθρία στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις. Ο Γρούεφσκι για την πλειοψηφία των Σλαβομακεδόνων είναι ο ηγέτης ο οποίος θα τους βγάλει από την αφάνεια και θα τους δώσει κύρος στον έξω κόσμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια τα οποία θα περιέχουν Greekenglish, ύβρεις, μειωτικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς δεν θα αναρτώνται.