Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009

Βουλγαρική επιγραφή του 822 μ.Χ.


Στην πόλη της Πλίσκας , στην Βορειοανατολική Βουλγαρία το 1905 βρέθηκε μία πρωτοβουλγαρική επιγραφή του 822 μ.Χ(γνωστή στα αγγλικά ως Chatalar Inscription) , γραμμένη στην ελληνική γλώσσα όπου εξιστορεί την αρχαία ιστορία της Βουλγαρίας και την κάθοδο τους στην χερσόνησο του Αίμου. Η συμβατική ιστορία αναφέρει ότι στις αρχές του 7ου αιώνα ιδρύεται από τον Βούλγαρο ηγεμόνα, Χαν Κουμπράτ, η πρώτη Μεγάλη Βουλγαρία στην περιοχή της Αζοφικής Θάλασσας. Η Βουλγαρία του Βόλγα ιδρύθηκε περί το 660 από το Χαν Κοτράγκ, ένας από τρεις γιους του Χαν Κουμπράτ. Οι διάδοχοι αυτής της Μεγάλης Βουλγαρίας είναι η Βουλγαρία του Δούναβη(η σημερινη Βουλγαρία με πρωτεύουσα την Πλίσκα) και η Βουλγαρία του Βόλγα, μεταξύ των οποίων υπήρχαν συγγενικές και εμπορικές σχέσεις από τον 9ο έως τον 13ο αιώνα. Το 864 η Βουλγαρία του Δούναβη ασπάζεται το Χριστιανισμό από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, ενώ το 992 η Βουλγαρία του Βόλγα - το Ισλάμ από το χαλιφάτο της Βαγδάτης.


ΚΑΝ ΑCΥΒΙΓΙ
ΟΜΟΥΡΤΑΓ IC ΤΙΗ
ΓΙΝ ΟΠΟΥ ΕΓΕΝΙΘΙΝ
ΕΚ ΘΕΟΥ ΑΡΧΟΝ ΕCTIN.
IC TIC ΠΛCΚΑC
ΤΟΝ ΚΑΝΠΟΝ ΜΕ-
ΝΟΝΤΑ ΕΠΥΙCΕΝ ΔΥΛΙΝ
ΙC ΤΙΝ ΤΟΥ ΤΣΑΝΚΕ
ΤΙΝ ΔΥΝΑΜΙΝ ΤΟΥ….
ΓΡΙΚΟΥC ΚΕ CΚΛΑΒΟΥC ΚΕ
ΤΕΧΝΕ ΟC ΕΠΥΙCΕΝ ΓΕΦΥΡΑ
ΙC ΤΙΝ ΤΟΥΤΖΑΝ ΜΕΤΟΝ…. ΚΕ ΕCΤΙΝ … Κ ΑΥΤΟΣ…
CΤΥΛΟΥ ΤΕCΑΡΙC ΚΕ…. CΤΥΛΟΝ ΕC ΤΙC ΕΝ ΛΕΟΝ..
ΔΥΟ Ο ΘΕΟC ΑΧΙΟCΙ ΤΟΝ ΕΚ ΘΕΟΥ Α-
ΡΧΟΝΤΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΔΑΝ ΑΥΤΟΥ
ΤΟΝ ΒΑCΙΛΕΑ ΚΑ.. ΧΙΝΤΟΥ ΤΖΑΚΕ ΟC
ΤΟΥC ΠΟΛΟΥC ΒΟΥΛΓΑΡΟΥC ΕΠΕ ΤΟΥC

ΕΧΘΡΟΥC ΑΥΤΟΥ ΥΠΟΤΑCΟΝΤΑ ΧΕ-
ΡΟΝΤΑ ΚΕ ΑΓΑΛΙΟΜΕΝΟC ΖΙCΙΝ
ΕΤΙ ΕΚΑΤΟΝ. ΙΤΟ ΔΕ Ο ΚΕΡΟC ΟΤΑΝ
ΕΚΤΙCΤΙΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙCΤΙ ΙCΙΓΟΡΕΛΕΜ
ΓΡΙΚΙCΤΙ ΙΝΔΙΚΤΙΟΝΟC ΙΕ.


Ο Χαν CΥΒΙΓΙ,
ο Μουρτάκ
ο οποίος από τον Θεό
είναι άρχοντας της Γης,
στην οποία γεννήθηκε,
ίδρυσε την Πλίσκα και
έφτιαξε μικρή Στάνη
στον ποταμό Τίτσα και μετέφερε εκεί
το στρατό του εναντίον των
Γραικών και των Σλάβων
Έφτιαξε γεφύρι
στον ποταμό Τίτσα
μαζί με μικρή Στάνη
και έβαλε στη Στάνη
4 κολώνες και πάνω στις
δύο κολώνες 2 λιοντάρια.
Ας ευλογήσει ο Θεός τον άρχοντα, ο οποίος ποδοπάτησε

ή θα ποδοπατήσει τον Βασιλέα
μέχρι όσο τρέχει ο ποταμός Τίτσα
ή βασιλεύει πάνω
σε πολλούς Βουλγάρους
και προστάζει τους εχθρούς του,
ας ζήσει με χαρά και γλέντι 100 χρόνια.
Ο καιρός όταν κτίστηκε αυτό ήταν
στα βουλγάρικα SITOR ELEM

και στα ελληνικά 15 Ινδικτιόνος




Αυτό που φαίνεται σε αυτήν την επιγραφή είναι ότι οι Βούλγαροι μιλούν για Γραικούς και Σλάβους πρώην κατοίκους της περιοχής τους. Ούτε για Θράκες και ούτε κάποια άλλη φυλή. Ας το έχουμε υπόψη όταν ακούμε από Βουλγάρους ότι είναι και αυτοί μίξη με τους αρχαίους Θράκες.

ΑΝΑΝΕΩΣΗ 18-9-2009, 22:00

9 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέρον άρθρο Ακριτα. Συνχαρητήρια.

    Εδώ γεννιούνται κάποιες απορίες-σχόλια:

    1) Είναι γνήσια η άνωθεν επιγραφή? Προφανώς είναι. Δεν νομίζω ότι κανένας ειδικός να έχει αμφισβητήσει ποτε την γνησιότητα της. Ούτε προφανώς το 1905 οι Βούλγαροι είχανε ιδιαίτερη όρεξη να αναφέρονται και στο μη Σλαβικό τμήμα της Ιστορίας-Πολιτισμού τους για ευνόητους τότε λόγους.

    2) Δεν είναι μονο τα γράμματα της επιγραφής Ελληνικά. Η ίδια η επιγραφή είναι γραμμένη στην Ελληνική. Ακόμη και ένας σύγχρονος Έλληνας που έχει μάθει ΜΟΝΟ Νεοελληνική Δημοτική δεν έχει ιδιαίτερο πρόβλημα ανάγνωσης και κατανόησης της.

    3) Εντύπωση προκαλεί ότι οι Ρωμαίοι αναφέρονται ως Γραικοί. Κατά την διάρκεια της "Βυζαντινής Αυτοκρατορίας" (Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας) οι πολίτες της αυτοχαρακτηρίζονταν ως Ρωμαίοι και όχι ως κάτι άλλο (Ούτε λόγος για ειδωλολάτρες Έλληνες, Εθνικούς κτλ). Ρωμαίοι οι οποιοι όμως ομιλούν Ελληνικά αφού ένα σημαντικό κομμάτι τους είναι απόγονοι Αρχαίων Ελλήνων.

    4) Οι Πρωτοβουλγαροι της εποχής του 822 M.X. ΔΕΝ βλέπουν ούτε ξεχωριστή εθνότητα Μακεδόνων (χαστούκι στους σύγχρονους Σκοπιανούς) αλλα ούτε και Θράκες (χαστούκι στους σύγχρονους Βουλγαρους). Το ίδιο φυσικά επαναλαμβάνεται 4-5 αιώνες αργότερα επί αυτοκρατορίας Ντούσαν και Σέρβων όταν οι Σέρβοι βλέπουν ΜΟΝΟ Σέρβους-Ρωμαίους και Βουλγαρους στην περιοχή εξου και Ντούσαν Αυτοκράτωρ Σέρβων-Βουλγαρων-Ρωμαίων (Τότε έιχε ήδη λάβει χωρα και πλήρως συντελεστεί η μίξη Σλάβων και Πρωτοβουλγάρων δίνοντας ως αποτέλεσμα ένα έθνος με το όνομα ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ που μιλάει ΣΛΑΒΙΚΑ και στο οποιο ανήκουν οι σημερινοί ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ και ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ)

    5) Το ότι Σκλάβοι (Σλάβοι) και Γραικοί χαρακτηρίζονται ως εχθροί τους το έτος 822 M.X. σημαίνει ότι ακόμη ΔΕΝ είχε αρχίσει η μίξη Πρωτοβουλγάρων και Σλάβων που οδήγησε στην δημιουργία των σύγχρονων (Βουλγαρων-Σκοπιανων).

    Συνεπώς παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον η Ιστορική περίοδος μετά το 822 M.X. και πριν την ίδρυση της Αυτοκρατορίας του Ντούσαν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να σου πω την αλήθεια και εγώ δεν είμαι τόσο σίγουρος για την γλώσσα. Διαβάζοντας όμως την Πελεκίδου έκει μία σημείωση που μιλάει για πρωτοβουλγαρικές επιγραφές με ελληνική γραφή ή με έντονα ελληνικά στοιχεία. Και έτσι έμεινα σε αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ε όχι και δεν είσαι σίγουρος ρε ακρίτα! Καθαρά ελληνικά είναι, απλά με ορθογραφία που θα έκανε τη μέση φιλόλογο να κοκκινήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ακρίτα,

    Δεν μπορείς να φανταστείς τι όπλα μας δίνεις για να παλέψουμε για την Μακεδονία...

    Σε ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εάν κάποιος μπορεί να βοηθήσει ευχαρίστως να αλλάξω και το αρχικό νήμα. Πάντως η πηγή δεν αναφέρει την γλώσσα της και μιλάει για proto-bulgarian inscription.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ακρίτα, για βασικές πληροφορίες μπορείς να ψάξεις αρχικά σε wikipedia για Chatalar Inscription.

    Ναι, είναι στα ελληνικά (αν τη διαβάσεις ο ίδιος θα το διαπιστώσεις, όσο και να σε ξενίζει η ορθογραφία), όπως και άλλες επιγραφές από τη Βουλγαρία εκείνη την εποχή οι οποίες γράφτηκαν ίσως από Βυζαντινούς αιχμαλώτους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμε 9:34 ευχαριστώ για την πολύτιμη πληροφορία. Ήδη το ερευνώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΔΕΙΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΗΝ ΕΠΙΓΡΑΦΗ !!!
    "ΓΡΙΚΟΥC KE CKΛΑΒΟΥC
    Δηλαδή Γρεκούς (Ελληνες) και (τους) Σκλάβους (!) (τους)
    Πράγματι αυτή η επιγραφή που επι πολλά έτη αποκρύπτεται μας αποκαλύπτει πως η πραγματική καταγωγή των σλάβικων φύλων είναι το ότι ήταν οι Σ(Κ)ΛΑΒΟΙ των Ελλήνων που διέμεναν στην περιοχή και "απελευθερώθηκαν" απο τον στρατό του Κουμπράτ, το ψευδώνυμο του οποίου ηταν Βουλφ (λύκος), του ιδρυτή των Βουλγάρων. Οι σ(κ)λάβοι πανευτυχείς θεώρησαν θεόσταλτη την παρέμβαση των Βουλγάρων διότι έτσι πήραν στη κατοχή τους τις περιουσίες των διωγμένων αφεντικών τους (των γρεκών) και προς τιμήν του νέου ηγέτη τους μετονομάσθηκαν οπαδοί του, δηλ. Βούλγαροι...
    Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η επιγραφή απευθύνεται προς τον ένδοξο νέο ηγέτη τους και άρα είναι γραμμένη σε γλώσσα κατανοητή απο εκείνον...δηλαδή ΕΛΛΗΝΙΚΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Άντε πάλι τα ίδια: όπου Βυζαντινό Σθλάβος ή Σκλάβος διάβαζε Σλάβος. Ας το ξεκαθαρίσουμε αυτό, αν μη τι άλλο για να μη γινόμαστε ρεζίλι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια τα οποία θα περιέχουν Greekenglish, ύβρεις, μειωτικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς δεν θα αναρτώνται.