Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

Κρίσιμες αποφάσεις για τα εθνικά θέματα

Γράφει ο Mιχάλης Iγνατίου
mignatiou@aol.com
Αναδημοσίευση από την ΗΜΕΡΗΣΙΑ
17/9

Η απουσία συζήτησης των εθνικών θεμάτων κατά την προεκλογική περίοδο είναι ανησυχητική, αν και μέχρι την τέλεση των εκλογών μπορεί τα ζητήματα αυτά να αναδειχθούν και να επηρεάσουν την αναμέτρηση, καθώς τους επόμενους μήνες ο νέος πρωθυπουργός -είτε είναι ο Κώστας Καραμανλής είτε ο Γιώργος Παπανδρέου- θα αναγκαστεί να λάβει κρίσιμες αποφάσεις.Οι βάσιμες πληροφορίες για «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο και οι αποκαλύψεις των πρακτικών των κυπριακών διαπραγματεύσεων, οδηγούν στην ανάγκη συζήτησης των εθνικών θεμάτων και παρουσίασης των πραγματικών θέσεων των κομμάτων ενώπιον του ελληνικού λαού.

Ο σημερινός πρωθυπουργός έδειξε μία αδυναμία να ασχοληθεί με τις προκλήσεις της Αγκυρας και δεν συγκινήθηκε ούτε όταν τα τουρκικά πολεμικά «έξυναν» τα ελληνικά σπίτια στα νησιά του Αιγαίου.

Το εξίσου ανησυχητικό είναι ότι και η αντίδραση της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν από χλιαρή έως ανύπαρκτη. Ενοιωσα πως οι άνθρωποι του ΠΑΣΟΚ μουδιάζουν κάθε φορά που πρέπει να αντιμετωπίσουν ερωτήσεις για τις απαράδεκτες τουρκικές διεκδικήσεις.

Παρ’ όλα αυτά, ένα εκ των δύο κομμάτων θα κληθεί να κυβερνήσει την Ελλάδα το βράδυ της 4ης Οκτωβρίου - εκτός εάν ο τιμωρός λαός απαιτήσει με την ψήφο του κυβέρνηση συνεργασίας. Η τελευταία επιλογή ίσως να είναι η πλέον επιθυμητή για όσους ενδιαφέρονται για τα εθνικά θέματα, αφού η πλειοψηφία εκφράζει ανησυχίες για τις θέσεις των δύο μεγάλων κομμάτων αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Σκοπιανό και το Κυπριακό.
Από την παρά λίγο σύγκρουση στα Ιμια, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις -παρά τις προσπάθειες της τότε κυβέρνησης- εισήλθαν σε συνεχή κρίση. Η Τουρκία δεν ανταποκρίνεται στην «πολιτική ειρήνης» της Αθήνας, ανεβάζει τους τόνους σε ρητορική και σε πράξεις και εκβιάζει στην Κύπρο και την Θράκη. Με την βοήθεια ξένων χωρών στοχεύει να ξεπεράσει τον σκόπελο του Δεκεμβρίου. Γι’ αυτό, η Αθήνα και η Λευκωσία πρέπει να συντονιστούν για να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις, οι οποίες αυτή τη φορά δεν θα ασκηθούν από τον Μπους και τον Τσέϊνι, αλλά από φιλικούς πολιτικούς, όπως είναι ο αντιπρόεδρος Τζόζεφ Μπάιντεν. Εκτός εάν θυμηθεί τον παλιό καλό εαυτό του -όπως λέγεται- όταν είχε βάλει στη γωνία τον Μπουλέντ Ετσεβίτ και άλλους Τούρκους πρωθυπουργούς και υπουργούς Εξωτερικών.

Λόγω της προεκλογικής περιόδου, η Ελλάδα θα είναι απούσα από τη γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη θα εμφανιστεί στη Νέα Υόρκη για 24 ώρες και σ’ αυτό το διάστημα τι να πρωτοκάνει; Το πολύ-πολύ να δει στα γρήγορα την κ. Χίλαρι Κλίντον, για την οποία κυκλοφορούν φήμες ότι «την κάνει» από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενοχλημένη από την τριχοτόμηση του υπουργείου της.

Αρα, ο πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας θα κληθεί να αντιμετωπίσει μόνος το σκηνικό πιέσεων που έστησε ο Λιν Πάσκο, αν και η διαρροή των εγγράφων του ΟΗΕ, έχει φέρει σε δύσκολη θέση τον βοηθό γενικό γραμματέα, κυρίως έναντι των αφεντικών του στην Ουάσιγκτον. Είναι γεγονός ότι προκάλεσε σχόλια η αναφορά του στις πιέσεις από το εξωτερικό, που χαρακτηρίστηκε στη Νέα Υόρκη αυτοκριτική για τις αντικυπριακές θέσεις που προωθεί.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου, που δέχθηκε την απολογία του Αλεξάντερ Ντάουνερ για την αποκάλυψη των εγγράφων, πρέπει να εκμεταλλευθεί το περιεχόμενο και να παραπονεθεί με ισχυρό τρόπο στον γενικό γραμματέα Μπαν κι Μουν για το γεγονός ότι οι συνεργάτες του αναμείχθηκαν σε αντικυπριακές ενέργειες, αλλά και για την δημιουργία ομάδων πολιτών που θα παίξουν τον ρόλο του μπαμπούλα για να φοβηθεί ο κυπριακός λαός όταν φτάσει μπροστά στις κάλπες στα νέα δημοψηφίσματα.

6 σχόλια:

  1. Κανεις λαθος φιλε μου θα υπαρξει συζητηση και σε θεματα εξωτερικης πολιτικης στο επερχομενο ντιπειτ των κομματων

    Πανω κατω ειναι ηδη γνωστες οι θεσεις του καθε κομματος στα θεματα εξωτερικης πολιτικης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δηλαδή από όλη την εκλογική περίοδο τα εθνικά θέματα θα μας απασχολήσουν μόνο για 2 ώρες;

    Μάλλον ο Ιγνατίου είναι σωστός σε ότι αφορά το άρθρο του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχει δίκιο πιστεύω ο Ιγνατίου στην ανάλυσή του.Μην ξεχνάμε ότι και τον πρόεδρο Παπαδόπουλο τον είχαμε αφήσει μόνο στην δύσκολη εποχή του σχεδίου Ανάν. Ο κ. Καραμανλής ήταν κρυμμένος στο δωμάτιό τους στο ξενοδοχείο και ο κ. Παπανδρέου τον παρότρυνε να το αποδεχτεί ως "Yes men" των Αμερικανών και να ολοκληρώσει ότι δεν κατάφερε με το σχέδιο Άτσεσον ο παππούς τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. aldebaran πάγια πολιτική της Τουρκίας (αλλά και των Σκοπίων) είναι να απορρίπτουν οποιαδήποτε συμφωνία ή σχέδιο. Οχι γιατί δεν τους άρεσουν, αλλά γιατί αποτελεί πάγια πολιτική τακτική τους να απορρίπτουν αμέσως κάθε πρόταση με σκοπό να δέχονται πιέσεις και να ζητούν ανταλλάγματα προκειμένου να κάνουν υποχωρήσεις και να δεχθούν.

    Ό Καραμανλής κρύφτηκε τότε με το σχέδιο Ανάν ενώ ο μακαρίτης Παπαδόπουλος είχε όλους τους διεθνείς αλλά και ντόπιους παράγοντες εναντίων του. Οι μετέπειτα ιστορικές εξελίξεις τον δικαίωσαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συνέντευξη Άδωνι Γεωργιάδη στο newstime.gr

    http://history-of-macedonia.com/wordpress/2009/09/18/%CE%A3%CF%85%CE%BD%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%85%CE%BE%CE%B7-%CE%86%CE%B4%CF%89%CE%BD%CE%B9-%CE%93%CE%B5%CF%89%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%BF-newstime-gr/

    Gia Skopiano, Loverdo, PASOK-ND klp.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ντοκουμέντα-φωτιά για το Κυπριακό - Στοχοποιούν πολιτικούς, δημοσιογράφους

    18-09-2009


    Το defencenet.gr, φέρνει σήμερα στην δημοσιότητα τρία έγγραφα τα οποία καταδεικνύουν το επικίνδυνο παιχνίδι που στήνεται στο Κυπριακό και τις μεθοδεύσεις που γίνονται προκειμένου να πέρασει ένα νέο σχέδιο Ανάν και να οριστικοποιηθεί ο διαμελισμός της Κύπρου και η «φινλανδοποίησή» της από την Τουρκία.

    Το πρώτο έγγραφο είναι το αποτέλεσμα της συνάντησης που είχε στις 28 Ιανουαρίου 2009 (λανθασμένα γράφεται 2008 ως έτος συνάντησης, αλλά η συνάντηση έγινε το 2009, όπως γράφεται σε άλλο σημείο του κειμένου) ο Πάσκoε, Αμερικανός αξιωματούχος του ΟΗΕ ένας από τους αυτουργούς του σχεδίου Ανάν που έχει και πάλι εμπλοκή με το Κυπριακό, με τον Τούρκο πρέσβη Ίλκιν, μόνιμο εκπρόσωπο της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη.

    Ο πρέσβης Ίλκιν συνοδευόταν από τον Μουφτούογλου, την Σπέχαρ και την κα Πίχλερ και οι υπογεγραμμένοι παρευρέθησαν επίσης στη συνάντηση. Στο έγγραφο που έχει την ένδειξη «Αυστηρά εμπιστευτικό» ο ΟΗΕ εμφανίζεται να δέχεται ακόμα και την απαίτηση του Ίλκιν να μην αποκαλείται «ψευδοκράτος» το ψευδοκράτος των κατοχικών περιοχών:

    «Ο πρέσβης Ίλκιν ώθησε τον κ. Πάσκοε να μιλήσει στον κ. Ζεριχούν, τον ειδικό εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο, για να διαβεβαιώσει ότι τελευταίος θα ήταν πιο προσεκτικός όταν θα αναφέρεται στο κυπριακό ζήτημα. Άσκησε κριτική στην χρήση των λέξεων «μονάδες ομοσπονδίας» στις δηλώσεις του στον Τύπο στις 5 Ιανουαρίου, καθώς επίσης και σε ένα άρθρο στην ιστοσελίδα UNFYCYP που έκανε αναφορά στο «ψευδοκράτος». Τέτοιες ορολογίες είναι απαράδεκτες, πρόσθεσε. Ο κ. Πάσκοε υποσχέθηκε να μιλήσει στον κ. Ζεριχούν και να του ζητήσει να είναι πιο προσεκτικός.»

    Στα άλλα δύο έγγραφα ούτε λίγο, ούτε πολύ, στοχοποιούνται πολιτικοί και εκδότες στην Κύπρο από τις ίδιες τις υπηρεσίες του ΟΗΕ, τόσο λόγω της προηγούμενης στάσης τους κατά του σχεδίου Ανάν, όσο και για το γεγονός ότι στην παρούσα φάση θεωρείται ότι θα αντιδράσουν σε άναλογο σχέδιο!

    Οι δραστηριότητες του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας, Γεράσιμου Αρσένη, του επίτιμου προέδρου του ΕΔΕΚ Βάσσου Λυσσαρίδη, αλλά και των εκδοτών Κωστή Χατζηκωστή και του γιου του του Άνδρέα Χατζηκωστή, ιδιοκτητών του ομίλου ΜΜΕ, ΔΙΑΣ, παρακολουθούνται πολύ στενά και οι ίδιοι «φακελώνονται» προκειμένου να «αντιμετωπιστούν» και να εξουδετερωθούν όταν θα έρθει το νέο σχέδιο Ανάν προς ψήφιση!

    Σημειώνουμε ότι οι δύο Κύπριοι εκδότες φέρονται ως αγοραστές του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ, σε δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΟ ΠΑΡΟΝ της περασμένης Κυριακής! Το έγγραφο του ΟΗΕ για τους δύο εκδότες έχει ημερομηνία 2 Ιουνίου και στο πρωτότυπο που δημοσιεύουμε αναφέρεται ο αξιωματούχος του ΟΗΕ που έκανε την αναφορά και αποδέκτης που είναι ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κυπραικό.

    Το defencenet.gr δημοσιεύει τα αυθεντικά κείμενα στην αγγλική γλώσσα για να βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του.



    Έγγραφο 1 (pdf)


    Έγγραφο 2 (pdf)


    Έγγραφο 3 (pdf)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια τα οποία θα περιέχουν Greekenglish, ύβρεις, μειωτικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς δεν θα αναρτώνται.