Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.

Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2009

Οι απειλές από το όνομα «Μακεδονία»

Του Νικολαου Μερτζου*
Πηγή: Καθημερινή

Σε άρθρο του υπό τον ελληνοαμερικανικό τίτλο «Ο loser των Βαλκανίων» ο κ. Αλέξης Παπαχελάς εκτιμά ότι «δεν είναι πραγματικό ζήτημα εθνικής ασφαλείας η ονομασία των Σκοπίων». Μ’ αυτήν τη λανθασμένη εκτίμηση, όμως, διαφωνούν τα εξής αυταπόδεικτα γεγονότα:
1. Η ονομασία των Σκοπίων είναι «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Ως πρωθυπουργός ο Ανδρέας Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι «η ονομασία είναι το όχημα του αλυτρωτισμού».

2. Η «Δημοκρατία της Μακεδονίας», από το 1944 μέχρι σήμερα ανελλιπώς, διακηρύσσει διεθνώς και διδάσκει εσωτερικώς τις νέες γενεές του ότι η (κατά φαντασίαν) «Ενιαία Μακεδονία» διαμελίσθηκε μετά το 1912 σε τέσσερα τμήματα μεταξύ Σερβίας, Ελλάδος, Βουλγαρίας και Αλβανίας, οι οποίες εξαπέλυσαν –και οι τρεις τελευταίες συνεχίζουν ακόμη– «συστηματική γενοκτονία του μακεδονικού λαού». Το 1943 ο «μακεδονικός λαός» απελευθέρωσε το πρώτο τμήμα από τους Σέρβους κατακτητές και το 1944 ίδρυσε στο πλαίσιο της Γιουγκοσλαβίας την ομόσπονδη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» που το 1991 κηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος.

3. Εθνική αποστολή της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, σύμφωνα και με το πρώτο Σύνταγμά της, είναι η ολόπλευρη υποστήριξη των «υποδούλων Μακεδόνων» και η απελευθέρωση όλης της Μακεδονίας από την «ξένη κατοχή» της Ελλάδος, της Βουλγαρίας και, δευτερευόντως, της Αλβανίας.

4. Το Πεντάγωνο, από το έτος 2000, ενστερνίζεται πλήρως τους ανωτέρω ισχυρισμούς των Σκοπίων. Εντυπό του προς τα αμερικανικά στρατεύματα στα Βαλκάνια ρητά αναφέρει ότι η ελληνική Μακεδονία «τελεί υπό ξένη διοίκηση», όπως και η βουλγαρική.

5. Το Κράτος των Σκοπίων ουδέποτε αναγνώρισε ως ελληνική την ελληνική Μακεδονία. Μέχρι και σήμερα την ονομάζει «Αιγαιακή Μακεδονία», δηλαδή νότιο τμήμα της «Ενιαίας Μακεδονίας», που βρίσκεται ακόμη υπό «ελληνική κατοχή». Γι’ αυτό το κράτος των Σκοπίων αναγνωρίζει επίσημα τον ελληνικό εμφύλιο σαν «εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα των Αιγαιατών Μακεδόνων», τους οποίους και έκτοτε συνταξιοδοτεί.

6. Συλλογική επιστημονική μελέτη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών δημοσιεύει περισσότερα από τριακόσια διαδοχικά κρατικά τεκμήρια των Σκοπίων (νόμους, διατάγματα, κυβερνητικές δηλώσεις, χάρτες, σχολικά εγχειρίδια, πρακτικά Βουλής, αρχεία, μνημεία κ.ά.), που αποτυπώνουν επί 62 συνεχή έτη τον αλυτρωτισμό κατά της ελληνικής Μακεδονίας. Κυκλοφορεί σύντομα.

7. Είναι χαρακτηριστική, καθ’ όλο το τελευταίο δίμηνο, η επιμονή και η συχνότητα με την οποία ο Μακεδών πρωθυπουργός της Ελλάδος καλεί τα Σκόπια να εγκαταλείψουν την εχθρική αλυτρωτική προπαγάνδα.

8. Μηνύματα, ανάλογα με αυτά της Αθήνας, για τα Σκόπια διεβίβασε ήδη στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. η Σόφια.

9. Ομηροι αυτού του αλυτρωτισμού κατέστησαν ήδη οι Ελληνες επενδυτές στα Σκόπια που, επί παραδείγματι, επιτίθενται απροκάλυπτα στα ΕΛΠΕ, στον ΟΤΕ, στη ΔΕΗ κ.α.

10. Ουδείς ουδέποτε ισχυρίσθηκε ότι «ένα ανασφαλές κρατίδιο μπορεί να μας απειλήσει» μόνο του. Αλλά είναι μόνο του; Υπάρχει Ελληνας που αγνοεί τι έπραξε και τι πράττει συστηματικά η Ουάσιγκτον υπέρ της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας»;

11. Τα Βαλκάνια από το 1990 αποσυντίθενται σε προτεκτοράτα, με επόμενο –μα όχι τελευταίο– το Κοσσυφοπέδιο.

* Ο κ. Νικόλαος Ι. Μέρτζος είναι πρόεδρος της «Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών».

15 σχόλια:

  1. Ο Παπαχελάς νομίζει ότι πράττει και σκέφτεται "φιλελεύθερα" και όπως διαφαίνεται φιλοαμερικανικά.
    Ποιος, επιτέλους, Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών θα δώσει πειστική απάντηση σε αυτού του είδους την "αφ`υψηλού" θεώρηση της πραγματικότητας-τύπου Παπαχελά;

    Eni Macedonia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Eni Macedonia η ερώτηση καλύτερα θα ήταν:

    Ποιος, επιτέλους, Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών θα δώσει πειστική απάντηση σε αυτού του είδους την "αφ`υψηλού" Σκοπιανές προκλήσεις τύπου Γκρούεφσκι;

    Διότι το πρόβλημα μας δεν είναι ο Παπαχελάς αλλά η πολιτική μας, που σημειωτέον και οι δύο την κατακρίνουν αλλά με διαφορετική σκοπιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 4. Το Πεντάγωνο, από το έτος 2000, ενστερνίζεται πλήρως τους ανωτέρω ισχυρισμούς των Σκοπίων. Εντυπό του προς τα αμερικανικά στρατεύματα στα Βαλκάνια ρητά αναφέρει ότι η ελληνική Μακεδονία «τελεί υπό ξένη διοίκηση», όπως και η βουλγαρική.

    ...εχουν τρελλαθει τελειως?....ειναι αληθεια οτι το Πενταγωνο αναφερει την Μακεδονια ως κατεχομενη περιοχη απο την Ελλαδα?....τι εχουμε κανει για αυτο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. K74 ο χάρτης είναι του 1999. Κάνε κλικ εδώ και θα καταλάβεις.

    Υπουργός τότε ήταν ο ΓΑΠ.!!!

    Γενικά ότι δεν κάνουμε τίποτα πολιτικά και διπλωματικά εδώ και 60 χρόνια είναι γνωστό. Απλά τα τελευταία 10 χρόνια πλέον δεν κάνουμε ούτε και αυτό το τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ....και το 2004 που ανελαβε ο Μολυβιατης τι εκανε?...και η Ντορα μετα?

    Γνωριζα για τον χαρτη....αλλα φανταζομουν οτι ειναι καποια δικη μας υπερβολη.....εννοω καποιο λαθος που εκανε καποιος χαμηλοβαθμος αμερικανος....δεν φανταζομουν οτι ηταν του Πενταγωνου

    ...καλα, κανενας δεν βρεθηκ να κανει ερωτηση στην Βουλη....ή να ρωτησει τον Αμερικανο πρεσβη να σχολιασει το θεμα?...ειναι δυνατον?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κ74 κάνεις λες και ζεις σε άλλη χώρα. Εδώ όταν οι αναγνωρίσεις έπεφταν η μία πίσω από την άλλη δεν έκαναν τίποτα, πόσο μάλλον για έναν χάρτη που βγήκε επί εποχής Κλίντον και ..FYROM.

    Εδώ πάνε να φέρουν πίσω αυτούς που αιματοκύλισαν την Ελλάδα και συμμετείχαν σε έναν εμφύλιο ως "εθνικοαπελευθερωτές".!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είχε τεθεί το ζήτημα του χάρτη το '99 χωρις ομως να πάρει δημοσιοτητα. Νομίζω ο Απόστολος Κακλαμάνης είχε κάνει κάποια αναφορά στην ελληνική βουλή. Οι Αμερικανοί είχαν δηλώσει τότε ότι έκαναν ενα απλο λάθος. Το 2004 αποκαλύφτηκε ότι ο χάρτης παρέμενε ίδιος και απαράλλακτος. Οι Αμερικανοί εξακολουθούσαν 5 χρονια μετά να παρουσιάζουν σε απόρρητους χάρτες του Πενταγωνου την ελληνική Μακεδονια ως τμήμα της γειτονικής χώρας που τελούσε "υπό ελληνική κατοχή".
    Μετά τις αντιδράσεις και την δημοσιότητα που έλαβε το θέμα το 2004 είπαν και πάλι ότι έκαναν λάθος. Άλλαξαν τελικά τον χάρτη? Απέσυραν τα εγχειρίδια που ήδη είχαν εκδοθεί? Κανείς δεν γνωρίζει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ...λυπαμαι δεν ειναι το ιδιο
    ....το αναγνωρισει καποιος το κρατος με το συνταγματικο ονομα δεν σημαινει οτι αναγνωριζει και τις αλυτρωτικες του βλεψεις
    .....ο χαρτης ομως αυτος ειναι η επιτομη των εθνικιστικων ονειρωξεων των πιο σκληροπυρηνικων σλαβομακεδονιστων.....και το οτι υιοθετηθηκε μια τετοια οριοθετηση της περιοχης απο την επισημη Αμερικανικη κυβερνηση ειναι δυναμιτης στα θεμελια του Ελληνικου εθνους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. k74 αναγνωρίζωντας το συνταγματικό τους όνομα σημαίνει ότι αποδέχεσαι και τα γραφόμενα του συντάγματος τους. Άρα αποδέχεσαι και τις αλυτρωτικές διατάξεις(προοίμιο και διατάξεις του ASNOM) που περιλμβάνει το σύνταγμα τους.

    Τώρα ποιο είναι πιο σοβαρό;
    Η συνταγματική αναγνώριση ή ένας χάρτης ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. k74 έχεις δίκιο!

    Και ΑΚΡΙΤΑ συγχαρητήρια για τα υπέροχα post. Για μας που ζούμε εκτός χώρας, είναι δύσκολο να εξηγούμε στους υπόλοιπους τα της Μακεδονίας. Όμως τα αυθεντικά μακεδονικά blogs όπως το δικό σου, μας δίνουν παραπάνω πληροφορίες και είμαστε πιο πλήρεις.
    Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. φιλε Ακριτα δεν αντιδικουμε ως προς τις αναγνωρισεις των Σκοπιων και αν ειναι σημαντικη αρνητικη εξελιξη ή οχι....απλα εκεινο που θελω να πω ειναι οτι ενω τις αναγνωρισεις δεν ειναι τελειως στο χερι μας να τις αποτρεψουμε...... αυτο το εγχειριδιο θα επρεπε οχι μονο να αναγκασουμε τους Αμερικανους να το αποσυρουν χωρις χρονοτριβη, αλλα και να μας ζητησουν συγνωμη για αυτη την αθλιοτητα που διεπραξαν....
    ...ειναι δυνατον να το εχουμε αφησει να αιωρειται τετοιο γεγονος?

    Φιλικα και με μεγαλη εκτιμηση για οτι κανεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Με αυτό το σκεπτικό θα συμφωνούσα εάν αντιδρούσαμε δυναμικά και όταν έπεφταν οι πρώτες αναγνωρίσεις. Εάν φέρναμε φερειπείν τον Βούλγαρο, Ρώσο και Γιουγκοσλάβο Πρέσβυ προ τετελεσμένων γεγονότων ότι συνταγματική αναγνώριση σημαίνει ευθύ αναγνώριση αμφισβήτησης της Ελληνικής κυριαρχίας και από τις χώρες σας, συγκάλεση ΝΑΤΟ και ΕΕ για το γεγονός, θα σου έλεγα εάν θα έβγαιναν μετά χάρτες made in US Army.

    Βλέπεις ότι το ένα φέρνει το άλλο. Η γνώμη μου είναι ότι αυτό πρέπει να γίνει και σήμερα και να τεθεί στην επόμενη σύνοδο της ΕΕ και ΝΑΤΟ. Ποτέ δεν είναι αργά, τρόπο θέλει στο οποίο πάσχουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. κ74 και Δημοσθένη επειδή το ξέχασα, ευχαριστώ και για τα καλά σας λόγια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ...φυσικα και ποτε δεν ειναι αργα, αρκει να υπαρχει πολιτικη βουληση....υπαρχει ομως? και μεχρι ποιου σημειου?
    ....βλεπεις ολους σαν εσενα ή σαν εμας που ενημερωνομαστε απο μπλογκ σαν το δικο σου μας χαρακτηριζουν εθνικιστες και ακραιους...και ειλικρινα χαρηκα που ο Γ.Μαρινος ανεφερε με τοσο θετικο τροπο το αρθρο σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Το πρωτο πράγμα που κάνουν οι διεθνιστές στην Ελλάδα είναι να σε χαρακτηρίσουν εθνικιστή χωρίς καν να σου εξηγούν τι σημαίνει αυτό ο πολιτικός όρος όταν τους ρωτάς. Και εάν κάποιος αρχίσει να σου τελικά σου δίνει κάποια εξηγήση αυτή θα είναι δικιά του που σημαίνει είναι αυθαίρετη και χωρίς πολιτική εξήγηση και κοινωνικό υπόβαθρο.

    Σε ότι αφορά την ερώτηση σου ...δυστυχώς δεν υπάρχει καμμία πολιτική βούληση για προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων. Το μόνο που κάνουν είναι υπεράσπιση του προσωπικού και του κομματικού τους συμφέρον. Δεν λένε ποιο θα είναι το εθνικό κόστος αλλά ποιο το πολιτικό. Για αυτό και οι ξένοι πλέον όχι δεν μας πέρνουν στα σοβαρά αλλά πλέον δεν θέλουν να μας βλέπουν. Αυτή είναι η πραγματικότητα της σημερινής Ελλάδας.

    Όταν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν υποψήφιους βουλευτές που αποδεδειγμένα αγωνίζονται εναντίον της Ελλάδος φαντάσου τι μηνύματα δίνεις στους εχθρούς και φίλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια τα οποία θα περιέχουν Greekenglish, ύβρεις, μειωτικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς δεν θα αναρτώνται.