Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Αναβολή στην απόφαση για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις των Σκοπίων..............δηλαδή βέτο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέβαλε την απόφαση για το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια, παραπέμποντας το ζήτημα στην ισπανική προεδρία (αναλαμβάνει από 1/1/2010), καθώς η Ελλάδα αντιτάχθηκε στην άμεση έναρξη των συνομιλιών, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Σε ανακοινωθέν στο οποίο κατέληξαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε., αναφέρουν ότι θα εξετάσουν το ζήτημα ξανά κατά τη διάρκεια της ισπανικής προεδρίας (η Ισπανία αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε. από 1/1/2010 έως τις 30/6/2010).

Η εξέλιξη αυτή ικανοποιεί την ελληνική πλευρά καθώς δεν υπάρχει καμία αναφορά σε ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια, ενώ έδωσε τέλος στις ελπίδες της κυβέρνησης Γκρούεφσκι ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα όριζαν τελικά συγκεκριμένη ημερομηνία, μετά και τη θετική σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον περασμένο Οκτώβριο.

«Το Συμβούλιο σημειώνει ότι η Κομισιόν προτείνει την έναρξη ..........
.................ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και θα επανέλθει στο ζήτημα κατά τη διάρκεια της επόμενης προεδρίας» , αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι υπουργοί Εξωτερικών.

Στο κείμενο δεν υπάρχει καμία αναφορά σε ημερομηνία έναρξης των συνομιλιών με την ηγεσία των Σκοπίων, ενώ σε προηγούμενο σχέδιο συμπερασμάτων που πρότεινε η σουηδική προεδρία, προβλεπόταν ραντεβού για τη χορήγηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., τον προσεχή Μάρτιο.

Αναλυτικότερα, το κείμενο των συμπερασμάτων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων για την ΠΓΔΜ αναφέρει τα εξής:

«Το Συμβούλιο χαιρετίζει την πρόοδο που πραγματοποιήθηκε σε αριθμό σημαντικών θεμάτων και το ότι η χώρα έχει σε μεγάλο βαθμό αντιμετωπίσει τις βασικές προτεραιότητες της εταιρικής σχέσης. Η ομαλή εφαρμογή της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης αναμένεται να διευκολύνει περαιτέρω βήματα. Οι προεδρικές και τοπικές εκλογές του 2009 εκπλήρωσαν τις περισσότερες διεθνείς προδιαγραφές. Η εφαρμογή της Συμφωνίας Πλαίσιο της Οχρίδας, παραμένει ουσιαστικό στοιχείο της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στη χώρα. Το Συμβούλιο τονίζει ότι το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα πρέπει να συνεχισθεί. Ειδικότερα, απαιτείται συνέχιση της προσπάθειας καταπολέμησης της διαφθοράς και διασφάλισης της ανεξαρτησίας και αντικειμενικότητας της Δικαιοσύνης.

Το Συμβούλιο σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εισηγηθεί την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ και ότι θα επανέλθει στο θέμα στη διάρκεια της επόμενη προεδρίας.

Η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας, συμπεριλαμβανομένης μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα του ονόματος κατόπιν διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, παραμένει ουσιώδης. Το Συμβούλιο ενθαρρύνουν οι πρόσφατες θετικές εξελίξεις σε ότι αφορά τις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ»
http://www.kathimerini.gr/ με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία θα περιέχουν Greekenglish, ύβρεις, μειωτικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς δεν θα αναρτώνται.