Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Σκόπια: Ο Γκρούεφσκι κτίζει μνημεία... ιστορικής φαντασίας

Σκληρή κριτική της σλαβομακεδονικής αντιπολίτευσης για το "φαραωνικό" σχέδιο "Σκόπια 2014".

Της Αγγελικής Σπανού
Εφημερίδα "Μακεδονία"

Έντονη εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση στην ΠΓΔΜ και δυσφορία στην Ε.Ε. προκαλεί το πανάκριβο σχέδιο ανάπλασης και μνημειοθέτησης “Σκόπια 2014”, το οποίο παρουσίασε ο δήμος των Σκοπίων και περιλαμβάνει ανέγερση δημοσίων κτιρίων και εκκλησίας, καθώς και τοποθέτηση μνημείων και αγαλμάτων, μεταξύ των οποίων και αυτό του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Η ανακοίνωση του σχεδίου προκάλεσε την έντονη αντίδραση της σλαβομακεδονικής αντιπολίτευσης, ορισμένων ΜΚΟ, αλλά και των αλβανικών κομμάτων της ΠΓΔΜ. Παράλληλα, πυροδοτήθηκαν εκ νέου σενάρια προκήρυξης πρόωρων βουλευτικών εκλογών εντός του 2010, καθώς το σχέδιο αντιμετωπίζεται από πολλές πλευρές ως.......
 εργαλείο προεκλογικής κυβερνητικής προπαγάνδας.
Ο ηγέτης της σλαβομακεδονικής αντιπολίτευσης Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ο οποίος πρόσφατα συγκρότησε συμμαχικό μέτωπο με δώδεκα αντιπολιτευόμενα σλαβομακεδονικά κόμματα, ζήτησε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος προκειμένου οι κάτοικοι των Σκοπίων να αποφανθούν για την υλοποίηση αυτής της “φαραωνικής σύλληψης”.

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Ν. Γκρούεβσκι ότι με αυτό το σχέδιο επιχειρεί να ξαναγράψει την ιστορία του “μακεδονικού” λαού, χαλκεύοντας και καταστρέφοντας έτσι την αυθεντική “μακεδονική” ταυτότητα, ενώ τόνισε ότι είναι απαράδεκτο σε περίοδο οικονομικής κρίσης να σπαταλούνται εκατομμύρια ευρώ σε έργα προσωπικής ματαιοδοξίας, τα οποία, συν τοις άλλοις, θα προκαλέσουν διεθνοτικές εντάσεις.

Ο ηγέτης του νέου σλαβομακεδονικού κόμματος «Ενωμένοι για τη ʽΜακεδονίαʼ» Λιούμπε Μπόσκοσκι, ο οποίος προέρχεται από το κόμμα του Ν. Γκρούεφσκι, κατήγγειλε ότι πίσω από το “Σκόπια 2014” κρύβεται ένα “τεράστιο έγκλημα αλλά και μία πανάκριβη προεκλογική εκστρατεία της κυβέρνησης”. Υποστήριξε επίσης ότι το σχέδιο ανάπλασης έχει φασιστικά και κομμουνιστικά χαρακτηριστικά. Εκπρόσωποι του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE κατήγγειλαν, με τη σειρά τους, την αντιπολίτευση για δημιουργία πλασματικού προεκλογικού κλίματος και για διχαστική ρητορεία. Τα αλβανικά κόμματα αντιδρούν, με το επιχείρημα ότι θίγεται ο πολευθνοτικός και πολυπολιτισμικός χαρακτήρας της χώρας, ενώ -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- ο διεθνής απόηχος αυτής της πρωτοβουλίας, εφόσον υλοποιηθεί, θα είναι εξαιρετικά δυσάρεστος. Η αντιπολίτευση ενίσταται τόσο για τον υψηλότατο προϋπολογισμό του σχεδίου, σε συγκυρία οικονομικής κρίσης, όσο και για την ιδεολογική μονομέρεια στη γραμμή τού “εξαρχαϊσμού”, την αποφυγή του οποίου -όπως επισημαίνεται από πολλές πλευρές- συστήνει πλέον και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

3 σχόλια:

  1. Ακρίτα, δες τις τελευταίες ειδήσεις για τις αποφάσεις του ευρωκοινοβουλίου

    Το Ευρωκοινοβούλιο για την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με τη FYROM
    http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1104917&lngDtrID=244
    όπου πρόσεξε και αυτό "Οι ευρωβουλευτές στηρίζουν, επίσης, την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης να ορισθεί το 2014 «ως κίνητρο και συμβολικό χρονικό ορίζοντα» ένταξης για όλα τα Δυτικά Βαλκάνια."

    Απόσυρση τουρκικού στρατού από την Κύπρο ζητά το Ευρωκοινοβούλιο
    http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_10/02/2010_323418

    και πες μου αν βγάζεις άκρη ΠΩΣ συνδυαζονται όλα αυτά με την είδηση ότι οι γαλλογερμανοί θα μας "σώσουν" αναγκάζοντάς μας να αγοράσουμε εξοπλισμούς από αυτούς 7,5 δις, καθώς και ότι οι αμερικανοί πιέζουν να τα "βρούμε" με την Τουρκία
    ΝΑΤΟϊκός μανδύας για λύση στο Αιγαίο
    http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=130551

    και Ανακάλυψη εκμεταλλεύσιμων πετρελαϊκών κοιτασμάτων νότια του Καστελόριζου: Ευκαιρία οικονομικής ανάπτυξης ή νέα εστία έντασης;
    http://strategy-geopolitics4.blogspot.com/2010/02/blog-post_10.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολλές εξελίξεις τρέχουν ταυτόχρονα...

    93. Furthermore, I would like to express concern about the provisions of the Greek law that appear to
    affect mainly ethnic Macedonians. Indeed, during the Civil War in Greece (1946-1949), thousands of political refugees, ethnic Macedonians and others left the country. Reportedly, at least 28,000 child refugees, mostly ethnic Macedonians, were also evacuated from areas of heavy fighting and relocated to countries such as Yugoslavia, Czechoslovakia, Poland, Hungary, etc. Greece subsequently confiscated the properties of these exiles and deprived them of their Greek citizenship. Finally, in 1982, a provision (Decision 106841/29-12-1982 on the “free repatriation and restoration of Greek Citizenship to political refugees”) permitted the return to Greece of people having fled the country during the civil war, together with their families, provided they
    were Greek “by genus” (that is to say of Greek origin), thus excluding persons of non-Greek, and particularly Macedonian, origin who had nonetheless left Greece under the same conditions. In 1985, a law (No 1540) provided for the return of confiscated properties of political refugees, again limited to Greeks “by genus”.

    Η συνέχεια εδώ http://assembly.coe.int/Documents/WorkingDocs/Doc10/EDOC12109.pdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. http://makedonskides.blogspot.com/2010/09/blog-post.html

    Κοιτάξτε το χάλι τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια τα οποία θα περιέχουν Greekenglish, ύβρεις, μειωτικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς δεν θα αναρτώνται.