Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Πρόσκληση ΠΓΔΜ για εμπλοκή της Ε.Ε. στο θέμα της ονομασίας

Συναντήσεις κοινοβουλετικών επιτροπών της ΕΕ με συμμετοχή Ελλήνων ευρωβουλευτών.

Συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι και μελών της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ - ΠΓΔΜ, πραγματοποιήθηκε σήμερα στα Σκόπια. Στη συνάντηση μετείχαν και μέλη του υπουργικού συμβουλίου της ΠΓΔΜ. Από ελληνικής πλευράς μετείχαν οι ευρωβουλευτές Γιώργος Κουμουτσάκος, Γιώργος Τούσσας και Μιχάλης Τρεμόπουλος.


Ο κ. Γκρούεφσκι αναφέρθηκε στην πρόοδο που σημείωσε η χώρα του, σχετικά με την εκπλήρωση των κριτηρίων για την ενσωμάτωσή της στις ευρωατλαντικές δομές, ενώ έκανε και εκτενή αναφορά στο θέμα της ονομασίας, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι δεν τηρεί εποικοδομητική στάση για την επίλυση του ζητήματος αυτού. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ συμπλήρωσε ότι η χώρα του επιθυμεί την υπέρβαση της εκκρεμότητας αυτής, κάτι που θα ήταν προς το συμφέρον της, σημείωσε όμως ότι η Ελλάδα τηρεί μία.....
αμετακίνητη στάση η οποία δεν διευκολύνει τις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης και ορθώνει συνεχώς εμπόδια αναφορικά με την προώθηση της ευρωατλαντικής προοπτικής της ΠΓΔΜ.


Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Γκρούεφσκι ζήτησε επίσης ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ για το θέμα της ονομασίας και σημείωσε ότι η ΕΕ πρέπει να ασκήσει πίεση προς την ελληνική πλευρά. Στην τοποθέτηση αυτή του κ. Γκρούεφσκι αντέδρασε ο κ. Κουμουτσάκος, ο οποίος, σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι ο κ. Γκρούεφσκι προσπάθησε να παρουσιάσει μία στρεβλή και αντιφατική εικόνα για την Ελλάδα. Ο κ. Κουμουτσάκος, στην παρέμβασή του, κατ΄αρχήν, χαιρέτισε την πρόοδο που σημείωσε η ΠΓΔΜ και τις μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό, σημείωσε όμως ότι πολλές ενέργειες της κυβέρνησης του κ. Γκρούεφσκι δεν κινούνται στο πλαίσιο της ανάπτυξης σχέσεων καλής γειτονίας.


Ο Έλληνας ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στον εποικοδομητικό ρόλο της Ελλάδας για την προώθηση της ευρωατλαντικής προοπτικής της ΠΓΔΜ, φέροντας ως παραδείγματα την πρωτοβουλία της Ατζέντας της Θεσσαλονίκης, τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας για την επικύρωση της Συμφωνίας Σύνδεσης και Σταθεροποίησης μεταξύ ΕΕ και της ΠΓΔΜ, καθώς και την χορήγηση στην ΠΓΔΜ του καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ, χώρας. Ακόμη αναφέρθηκε στο θετική στάση που τήρησε η Ελλάδα για την πρόσφατη απόφαση της ΕΕ σχετικά με την κατάργηση των χορηγήσεων εισόδου για τους πολίτες της ΠΓΔΜ που επιθυμούν να επισκεφθούν τις χώρες του Σέγκεν και στην παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων στην ΠΓΔΜ, με δεδομένο ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των πρώτων χωρών στην ΠΓΔΜ αναφορικά με τις ξένες επενδύσεις.


Ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ δεν αξιοποίησε και δεν ανταποκρίθηκε θετικά στην προσέγγιση αυτή της Ελλάδας. Σχετικά με την εκκρεμότητα της ονομασίας, ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι η Ελλάδα θεώρησε πως η τελευταία γραπτή πρόταση του μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, τον Οκτώβριο του 2008, κινούνταν σε μία θετική κατεύθυνση που επέτρεπε την συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας, όμως η ΠΓΔΜ, αρνήθηκε να τοποθετηθεί επί της πρότασης αυτής.


Στο σημείο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, είπε ότι ο κ. Νίμιτς εξέφρασε την ετοιμότητα να καταθέσει νέα πρόταση, τον Δεκέμβριο του 2009, όμως αυτό δεν κατέστη δυνατό, μετά από παρέμβαση της ελληνικής πλευράς.


Ο ευρωβουλευτής Γιώργος Τούσσας επεσήμανε ότι το ζήτημα της ονομασίας δεν πρέπει να λειτουργεί αποπροσανατολιστικά για τους κοινωνικούς αγώνες στις δύο χώρες, ενώ ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος εξέφρασε έντονο ενδιαφέρον τόσο για την αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης στο θέμα του ονόματος, όσο και για τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα της ΠΓΔΜ.


Ο κ. Τρεμόπουλος ρώτησε τον κ. Γκρούεφσκι αν ισχύουν ακόμη οι απαντήσεις που είχε λάβει το 1992 ως δημοσιογράφος από τον Κίρο Γκλιγκόροφ ότι αποδεχόταν σύνθετη ονομασία για τη χώρα του και ότι ανησυχούσε για τις τάσεις υποτίμησης του σλαβικού πολιτισμού και θεωρούσε εθνικιστική την προσπάθεια σύνδεσης της ΠΓΔΜ με τον Μ. Αλέξανδρο. Ο κ. Γκρούεφσκι, όπως ανέφερε ο κ. Τρεμόπουλος, περιορίστηκε να αναρωτηθεί για ποιο λόγο δεν είχε υπάρξει λύση εκείνη την εποχή, αν η ηγεσία της χώρας του πίστευε όντως αυτά.


Ο κ. Τρεμόπουλος, σε ερώτησή του προς την υπουργό Περιβάλλοντος της ΠΓΔΜ, έθεσε το θέμα της ποιότητας των νερών του Αξιού και της βιώσιμης διαχείριση της ροής τους. Ο κ. Τρεμόπουλος επεσήμανε ότι σε μελέτη οικολογικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων από την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ καταγράφεται σοβαρή ρύπανση του Αξιού από 14 πόλεις και 140 βιομηχανίες στο σύνολο της λεκάνης απορροής του ποταμού.


Επιθυμητή κινητικότητα προς εξεύρεση λύσης


Όπως ανέφεραν ο Γερμανός ευρωβουλευτής, ελληνικής καταγωγής, Γιώργος Χατζημαρκάκης και οι Σλοβένοι ευρωβουλευτές Ζόραν Τάλερ και Αλόιζ Πέτερλε, το μήνυμα που απέστειλαν οι ευρωβουλευτές είναι ότι η ΠΓΔΜ θα πρέπει να χρησιμοποιήσει αυτή τη σύντομη περίοδο λίγων μηνών, ώστε να επιλύσει το ζήτημα με την Ελλάδα και να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.


Ο κ. Χατζημαρκάκης διέκρινε, όπως ανέφερε, βούληση από την πλευρά της ΠΓΔΜ, για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας. «Χαίρομαι που βλέπω θετική δέσμευση από τον πρωθυπουργό Γκρούεφσκι να επικεντρωθεί πραγματικά στις διαπραγματεύσεις. Επομένως, αναμένουμε αποτελέσματα στις επόμενες εβδομάδες. Δεν θέλουμε να βαλκανιοποιήσουμε την Ευρώπη, αλλά να εξευρωπαΐσουμε τα Βαλκάνια. Εάν αυτή η ευκαιρία, η οποία θα διαρκέσει 3 με 4 μήνες, δεν αξιοποιηθεί, η καθυστέρηση θα προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα», δήλωσε ο κ. Χατζημαρκάκης.


Ο πρώην πρωθυπουργός της Σλοβενίας και νυν ευρωβουλευτής, κ. Πέτερλε, δήλωσε ότι η ΠΓΔΜ έχει κάνει πολλά βήματα αναφορικά με την προσέγγισή της προς την Ε.Ε και συμπλήρωσε ότι το ζήτημα της ονομασίας μπορεί να επιλυθεί με αμοιβαίο σεβασμό.


Οι κ.κ. Χατζημαρκάκης και Πέτερλε έκριναν ως λάθος το γεγονός ότι η ΕΕ δεν συμμετείχε ενεργά μέχρι τώρα στην εκκρεμότητα της ονομασίας και πρόσθεσαν ότι τώρα δίνεται η ευκαιρία να μεσολαβήσει και να ενθαρρύνει τις συνομιλίες μεταξύ ΠΓΔΜ και Ελλάδας.


Ο κ. Τάλερ τόνισε ότι είναι απαραίτητη μία ισχυρή συναίνεση στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας. «Το ζήτημα της ονομασίας δεν είναι πλέον διμερές θέμα, αλλά ζήτημα που αφορά την σταθερότητα στην περιοχή η οποία βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης. Είναι ζήτημα περιφερειακής ευθύνης. Το μήνυμα μας στην Αθήνα και στα Σκόπια είναι σαφές: αν θέλετε να διαδραματίσετε θετικό και εποικοδομητικό ρόλο στην περιοχή πρέπει να επιλύσετε το πρόβλημα αυτό», συμπλήρωσε ο κ. Τάλερ.


Αύριο, ο νέος Επίτροπος για τη Διεύρυνση της ΕΕ, Στέφαν Φούλε, αναμένεται να μεταβεί στα Σκόπια για συναντήσεις με την ηγεσία της ΠΓΔΜ στις οποίες θα εξετασθεί η ευρωπαϊκή πορεία της ΠΓΔΜ και η εκκρεμότητα της ονομασίας. Ακόμη, ο μεσολαβητής του ΟΗΕ για την εκκρεμότητα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς αναμένεται να επισκεφθεί τα Σκόπια στις 23 και 24 Φεβρουαρίου και την Αθήνα στις 26 Φεβρουαρίου, για συνομιλίες με τις κυβερνήσεις των δύο χωρών.


http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_18/02/2010_324587

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία θα περιέχουν Greekenglish, ύβρεις, μειωτικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς δεν θα αναρτώνται.