Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.

Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Το «κόλπο» που εκτίναξε τα spread

Oι κερδοσκόποι κατάφεραν να εκτινάξουν τα spread και να φέρουν την Ελλάδα στο "χείλος του γκρεμού", εκμεταλλευόμενοι παραθυράκια του συστήματος.
Πρόκειται για τον περίφημο μαθηματικό τύπο Τ+3, που υποχρέωνε τον κάτοχο ομολόγου του ελληνικού δημοσίου να το παρουσιάζει σε τρεις ημέρες και η ελληνική πλευρά μετέτρεψε σε «Τ+10 έως άπειρο» για να μην υστερεί έναντι της Ευρώπης στις διαδικασίες εκκαθάρισης και διακανονισμού των ομολόγων.
Με απλά λόγια,όπως αποκαλύπτει σήμερα ο «Ελεύθερος τύπος», αυτός που στοιχημάτιζε σε βάρος του ελληνικού ομολόγου μπορούσε πλέον να το κάνει χωρίς την υποχρέωση να εμφανίσει το ομόλογο σε τρεις ημέρες, αλλά σε δέκα. Δόθηκε μάλιστα η δυνατότητα να μην είναι καν..
 υποχρεωμένος να παρουσιάσει τα ομόλογα στην περίπτωση που έχανε το «στοίχημα».
Η "εγκληματική" αυτή ρύθμιση, όπως λέει η εφημερίδα, η οποία έγινε από στέλεχος του υπουργείου οικονομικών και στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος, οδήγησε το spread και το κόστος δανεισμού της χώρας στα σημερινά εξοντωτικά επίπεδα.
Το στέλεχος του υπουργείου οικονομικών «ξηλώθηκε» βέβαια από την υπηρεσία του, αναπάντητο παραμένει ωστόσο, αν επρόκειτο για εγκληματική αμέλεια ή για δόλο.
Σημειώνεται πάντως ότι όλα αυτά συνέβησαν την ώρα που ο πρωθυπουργός είχε κηρύξει ήδη διεθνή εκστρατεία κατά των κερδοσκόπων και αναζητούσε στηρίγματα στην αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης χρέους και του υψηλού κόστους δανεισμού.


greece-salonika.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία θα περιέχουν Greekenglish, ύβρεις, μειωτικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς δεν θα αναρτώνται.