Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.

Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Κομιτατζίδικη Προπαγάνδα σε Μακεδονικό πανηγύρι.



Αγαπητοί μου Συμμακεδόνες,

Κάποιος αναγνώστης ρώτησε τι λόγια έχει το τραγούδι στο video από την Πολυκάρπη. Λοιπόν οι στίχοι του τραγουδιού έχουν ως εξής:....




«Σηκωθείτε και χορέψτε υπερήφανα
Μακεδόνες μου (LEEI KAI XOREPSTE SAN KOMITATZIDES)
από την Μακεδονία του Αιγαίου,
την Μητέρα μας
Που είμαστε χωρισμένοι στα τρία
Χορέψτε για μιας δικιά μας Μακεδονία».


Η Ορχήστρα λέγεται «Χάλκινα Ηχοχρώματα» και δεν είναι από την Καστοριά. Κάτι λέει ο τραγουδιστής για «Ovcharani» δηλαδή Μελίτη Φλωρίνης, ίσως είναι από εκεί.


Δεν θέλω να χαρακτηρίσω τον κόσμο της Πολυκάρπης που χορεύει εκεί. Γιατί ίσως δεν ξέρουν τι λέει το τραγούδι, αλλά κατακρίνω την επιπολαιότητα.


Εάν δεν ξυπνήσετε όλοι σας (και εννοώ και του πολιτικούς) θα βρούμε μπροστά μας το Τρίτο Κομιτάτο. Αυτά τα τραγούδια, όπως και το "Biser Balkanski" που λέει:
«Έ, Μακεδονία,
μαργαριτάρι των Βαλκανίων,
ενωθείτε Αιγαίο και Πιρίν
με τα καθαρά νερά του Βαρδάρη.
Φύγετε κατακτητές εχθροί».


Ή όπως το "Alexandar Tsar Makedonski" που λέει:
«Έλληνες κλαίτε σε ξένα μνήματα,
φτάνει ψεύτες Έλληνες,
αυτά εδώ είναι δικά μας!».


Όπως και το "Gritski Katili" που λέει:
«Έλληνες δολοφόνοι,
να καείτε
και να βουλιάξετε στο Αιγαίο
και δεν θα λυπηθώ.
Μόνο που δεν θα μπορέσω
να περπατήσω στην αγαπημένη μου
Solun (Θεσσαλονίκη)».


Σκέτη κομιτατζίδικη προπαγάνδα.


Κύριε Πετσάλνικε, θα τρίζουν τα κόκκαλα του παππού σου! Ξυπνήστε! Προπαγάνδα πουλάνε τα Σκόπια μέσα στην Ελλάδα μέσα από τους διάφορους πολιτιστικούς συλλόγους! Μετά τα τραβούν σε video και τα δείχνουν παντού, λέγοντας «Ορίστε η Μακεδονική μειονότητα»!


Με εκτίμηση
Χρήστος Καράτζιος
Ιατρός - Υπερήφανος Μακεδόνας
Παμμακεδονική Καναδά

55 σχόλια:

  1. Βάλε κι αυτό ρε Ακρίτα:

    До кога браќа мили Македонци
    До кога браќа мили Македонци
    до кога Грци ќе толчат
    со лажното верно духовенство
    милата наша родина.

    Зошто то Вие причина станавте
    преди петстотини години
    народната ни патријаршија
    со лаги ни ја презедовте.

    Каде се нашите писатели
    каде се нашите списанија
    се' е, се' е прав и пепел сторено
    од грчката егзархија.

    Станете сите браќа Македонци
    од сите македонски градови
    и да викнеме сите со глас голем
    бегајте Грци не Ве сакаме.

    Μέχρι και μπροστά σε βουλευτές το έχουν τραγουδήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ακριβώς όπως το 1904-08 σιγά σιγά στην αρχή με όμορφα λόγια,τραγούδια και επόμενη λύση το μαχαίρι.
    Ευτυχώς που "αντέδρασε" τότε άμεσα το Ελληνικό κράτος ή μήπως ήταν οι ΓΗΓΕΝΕΙΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ;
    Τέλος τα ψέματα κύριοι δεν υπάρχει άλοθι για κανέναν από εμάς είμαστε το ίδιο ένοχοι με αυτούς που μας κυβερνούν,ας μήν κρυβόμαστε πίσω από την δειλία και την ανικανότητα τους.
    Εμπρός ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ Εμπρός ΕΛΛΗΝΕΣ ας μην περιμένουμε να πεθάνει πρώτα ένας Έλληνας Αξιωματικός για να ξυπνήσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλα αυτοι που καθονται και χορευουν τι ειναι ;;
    Καθονται και χορευουν με ενα τραγουδι που δεν καταλαβαινουν ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. σε αυτό ποντάρουν ότι δεν καταλαβαίνει ο κόσμος τι χορεύει.
    ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Sxetika me ton Proedro tis Boulis:

    http://odos-kastoria.blogspot.com/2010/06/blog-post_647.html

    Auto to sxolio tou Markou Templar ta leei ola:

    Η επιστολή της Παμμακεδονικής Ενώσεως Αφρικής είναι απόλυτα εύστοχη. Η συμπεριφορά του κ. Πετσάλνικου αποδεικνύει ότι οι έλληνες ψηφοφόροι δεν ενδιαφέρονται για το ποιός τους αντιπροσωπεύει στην Βουλή σε σημείο ζεμανφουτισμού. Περαιτέρω, το ύφος του Προέδρου της Βουλής καταδεικνύει την πραγματικότητα της ποιότητος των ελλήνων υποψηφίων. Ο εκάστοτε Πρωθυπουργός έχει τεράστιο πρόβλημα να επανδρώσει τις υπουργικές θέσεις επειδή οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του λαού στην Βουλή είναι παντελώς άσχετοι. Η κατοχή πανεπιστημιακού διπλώματος άσχετα ακαδημαϊκού επιπέδου σημαίνει απλώς ότι ο κάτοχος του είναι διπλωματούχος και όχι επακριβώς μορφωμένος.

    Αναρωτιέται κανείς όμως ποιός ακριβώς είναι υπεύθυνος για το οικονομικό χάος της Ελλάδος και ποιος φταίει για το αδιέξοδο και την κατάντια της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής η οποία έχει εγκαταστήσει την τουρκική υπεροχή και ουσιαστικό έλεγχο της Τουρκίας επί του Αιγαίου και της Θράκης, ενώ οι Σκοπιανοί έχουν ενδυναμωθεί σε σημείο να ζητούν τη ολοσχερή καταστροφή της Ελλάδος, όπως έχει αποκαλυφθεί στο δεύτερο παγκόσμιο συνέδριο της Ενωμένης «Μακεδονικής» διασποράς (UMD), το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Τορόντο όπου βραβεύθηκαν μέλη της καναδικής κυβερνήσεως όπως ο Πρωθυπουργός του Καναδά για την «φιλομακεδονική» τους στάση.

    Ο μόνος υπεύθυνος είναι ο έλληνας ψηφοφόρος που στέλνει ως αντιπροσώπους του στην Βουλή, οπαδούς αντί για ηγέτες, ηττοπαθείς αντί νικητές, υπάκοους ξένων συμφερόντων αντί πατριώτες, ξερόλες αντί γνωστικούς. Οι Έλληνες φαίνεται να ζουν σε μια γυάλα με ψαράκια που δεν μπορούν να δουν έξω απ΄ αυτήν, ενώ όμως η ελληνική διασπορά όχι μόνον βλέπει το τί γίνεται στην γυάλα αλλά και στον δωμάτιο βλέπει ακόμη και την γάτα που προσπαθεί να πιάσει τα ψαράκια.

    Αν ο αναγνώστης ευρίσκετο το περασμένο σαββατοκύριακο στο Τορόντο δεν θα αμύνετο κανέναν από τους «μονίμους» κατοίκους της Βουλής των Ελλήνων όπως ο κ. Πετσάλνικος. Ένα πράγμα πρέπει ΟΛΟΙ οι Έλληνες να έχουν υπ’οψιν, οι Θερμοπύλες έπεσαν όχι λόγω του Ξέρξη, αλλά λόγω του Εφιάλτη. Είναι καιρός να καθαρισθεί ο Στάβλος του Αυγεία από τον μόνο υπεύθυνο, τον έλληνα ψηφοφόρο.

    Μάρκος Αλέξανδρος Τέμπλαρ
    Γλωσσολόγος –Ιστορικός – Ερευνητής
    Διαλεκτολόγος Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παιδιά, μη λέμε βλακείες. Ασφαλώς και καταλαβαίνουν τι λένε τα τραγούδια, αυτοί που τα χορεύουνε! Κι αν όχι όλοι, τουλάχιστον πολλοί από αυτούς!

    Φυσικά μιλώ για τα γνωστά youtube

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο τοπικός κος κος Εισαγγελέας γιατί δεν επεμβαίνει να υπερασπίσει το σύνταγμα της Ελλάδας ενάντια σε τέτοιες εμπρηστικές ενέργειες? υπάρχει,κοιμάται ή απλά δεν τον ενδιαφέρει?. Εσείς που ζείτε εκεί γιατί δεν τον καλείτε εγγράφως και επισήμως να επέμβει και να χώσει στην στενή κανα δυο απο δαύτους? Γιατί δεν ασκούνται μυνήσεις για προσβολή του Εθνικού συναισθήματος και την καταπάτηση του συντάγματος απο τον ντόπιο πλυθυσμό? Αν δεν επιθυμείτε να το πράξετε εσείς αποστείλτε μου την διεύθυνση και τα στοιχεία του τοπικού Εισαγγελέα και σας διαβεβαιώ ότι και αν και Έλληνας της διασποράς, χιλιάδες μίλια απο την πατρίδα μου, θα καταβάλω κάθε προσπάθεια να τον καλέσω να επέμβει και να ζητήσει εξηγήσεις απο τα αποβράσματα αυτά με μοναδική μαρτυρία τα δημοσιεύματα σας. Καλά τα μπινελίκια κάθε χρόνο αλλά δεν βλέπω κανένα σκοπιανό να συλλαμβάνεται ούτε να καταδικάζεται. Καλό Ίλιντεν συμπατριώτες και του χρόνου κλείστε θέση και στον Γκρουέφσκι μετά της συζύγου του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητέ Τάσσο,
    Μια και ζούμε σε ποδοσφαιρική περίοδο, να σου θυμίσω τον όρο "ΑΥΤΟΓΚΟΛ"?
    Το καλύτερο, μα το ΚΑΛΥΤΕΡΟ δώρο για τους Ουρανιοτοξίτες καθώς και για τους ανα την υφήλιο ανθέλληνες, θα ήταν μια τέτοια ενέργεια. Όχι μόνο δεν θα είχε κανένα αποτέλεσμα αλλά θα χρησιμοποιούνταν κατά κόρον εις βάρος της Ελλάδας.
    Τα μέλη του Ουράνιου Τόξου ακόμα δεν μπορούν να συνέλθουν από την ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ τους που στα εγκαίνια του γραφείου τους στην Έδεσσα, οι αρχές ασφαλείας δεν επέτρεψαν τους Χρυσαυγίτες να κάνουν φασαρία.
    Τέτοια θέλουν. Νερό στο αυλάκι τους...

    ΟΛΗ οι ευθύνη στους Έλληνες απλούς πολίτες της περιοχής που δεν δείχνουν την περιφρόνηση τους στα άτομα αυτά, που τραγουδούν και χορεύουν το εμετικό BISER BALKANSKI, ο συνθέτης κι ερηνευτής του οποίου αυτοκτόνησε (από τύψεις άραγε?)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ακρίτα το είδες αυτό?????

    http://abecedar.blogspot.com/2010/06/anonymous-eponymous.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η ανοησία, η ασχετοσύνη, η αδιαφορία και η επιπολαιότητα του Ελληνικού λαού, σε όλο της το μεγαλείο! Καμμία δικαιολογία δεν απαλλάσει τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση, ότι δεν ήξεραν, ή δεν κατάλαβαν τι έλεγε το τραγούδι...! Το ίδιο το συγκρότημα έχει γνωστή "ταυτότητα" και αυτοί που το κάλεσαν ήξεραν πολύ καλά τι έκαναν! Ένοχοι για εσχάτη προδοσία ΟΛΟΙ όσοι παραβρέθηκαν και το διασκέδασαν κι'ολλας!!!
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τέτοιες προκλήσεις και συκοφαντία είναι στην ημερήσια διάταξη. Αφού το Ουράνιο Τόξο δεν παίρνει ψήφους η συκοφαντία και οι προκλήσεις τους θα συνεχίζονται.

    Η Ελλάδα είναι μια δημοκρατική χωρα της Ευρώπης. Περισσότερο δημοκρατική ίσως από ότι θα έπρεπε αφού έχουμε φτάσει σχεδόν στο άλλο άκρο της αυθαιρεσίας και της αδιαφορίας. Παρόλα αυτά δεν έχει νόημα να σηκώσουμε το γάντι. Θα είναι αυτό ακριβώς που θέλουν.

    Προφανώς οι χοροί δεν γίνονται σε περιοχές των νομων Γρεβενών, Πιερίας, Ρουμλούκι, Χαλκιδική, Καβαλα κτλ αλλα σε πρώην Βουλγαρόφωνα χωρια της Βόρειας Μακεδονίας όπως αυτή ορίζεται από τον Moδη. Προφανώς στα συγκεκριμένα χωρια η Βουλγαρικη εξάρχεια είχε έντονη παρουσία και παρα της ανταλλαγές πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας-Βουλγαρίας δεν φύγανε όλοι οι Βουλγαρίζοντες οι οποιοι αργότερα και με όλα όσα ακολούθησαν μετατράπηκαν σε "Mακεδονιζοντες".

    Εγώ με τα ελάχιστα Βουλγαρικα που γνωρίζω καταλαβαίνω ότι πρόκειται για Βουλγαρικη διάλεκτο. Οι κάτοικοι όταν ακούν τον τραγουδιστή να μιλάει για Makedontsi και Μakedonia δεν καταλαβαίνουν τι μπορεί να λέει το τραγούδι?

    Οποιος θεωρεί εαυτό Έλληνα χορεύει τα παραδοσιακά τραγούδια με Ελληνικούς στοίχος οποιος θεωρεί εαυτό Neznam γενικός και αόριστος η πιο συγκεκριμένα μη Έλληνα χορεύει με Βουλγαρικούς στίχους. Τι να πεις? Απύθμενη Γελοιότητα από τους "Γνήσιους Απογόνους Αρχαίων Μακεδών" να χορεύουνε και να τραγουδάνε σε καθαρά Σλαβική Γλώσσα η οποια είναι και η γλώσσα των Βουλγαρων.

    Αλήθεια γιατί το Ρουμλούκι ονομάστηκε από τους Τούρκους Ρουμλούκι? Γιατί οι ντόπιοι κάτοικοι του αναγκάστηκαν να είναι εκεί όταν ήταν ακατάλληλο για καλλιέργεια? Γιατί μιλάνε Ελληνικά και γιατί πολέμησαν με πάθος τους Βούλγαρο-Komitatzides? Γιατί προφανώς ανήκουν στους γνήσιους απογόνους Αρχαίων Μακεδόνων που εκτοπίστηκαν νοτιότερα στους βάλτους από τους ΣΛΑΒΟΥΣ που δημιούργησαν SKLAVINIES πιο Βόρεια και θέλουν να ονομάζονται Μακεδόνες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Προς τον ΑΝΩΝΥΜΟ 14 Ιουνίου 4 32
    Είναι προτιμότερο όταν δεν γνωρίζεις ενα θέμα καλά,να ρωτάς πρώτα να μάθεις πως έχουν τα πράγματα και μετά να αρχίσεις να μας γράφεις ότι σου κατέβει,ειδικά όταν το θέμα είναι άκρως ευαίσθητο.

    Προφανώς οι χοροί δεν γίνονται σε περιοχές των νομων Γρεβενών, Πιερίας, Ρουμλούκι, Χαλκιδική, Καβαλα κτλ.
    ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΕΤΣΙ ΠΩΣ ΑΠΛΟΝΩΝΤΑΙ ΘΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΕΡΗ ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΑ ΟΜΙΛΟΥΝ ΤΟ ΣΛΑΒΟΦΑΝΕΣ ΙΔΩΜΑ ΜΕ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΠΑΡΑΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΕΞΙΣΟΥ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΝΑ ΠΕΣΟΥΝ ΘΥΜΑΤΑ(οχι αυτοι που το γνωρίζουν άριστα αλλά οι ΝΕΟΙ κυριότερα).

    Εγώ με τα ελάχιστα Βουλγαρικα που γνωρίζω καταλαβαίνω ότι πρόκειται για Βουλγαρικη διάλεκτο.

    Οι μισές λέξεις που χρησιμοποιούνε στο γλωσσικό ιδίωμα αυτό είναι ελληνικές και μάλιστα πάρα πολλές αρχαιοελληνικές,(υπόλοιπες ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ,ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΕΣ,ΣΕΡΒΙΚΕΣ κ.τ.λ)δες τα παρακάτω βίντεο

    Οι Ελληνικές λέξεις γλωσσικού ιδιώματος Μακεδονίας απο το 1-5
    http://www.youtube.com/watch?v=FdHrkB9OHRs&feature=related

    ΤΩΡΑ ΠΕΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟΣ?ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΣΚΟΤΩΝΑΝΕ ΤΟΥΣ ΠΑΠΠΟΥΔΕΣ ΜΑΣ ΑΦΟΥ ΗΤΑΝ Βουλγαρίζοντες ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΑΠΟΚΑΛΕΙΣ?Ε?

    ΠΟΙΟΣ ΣΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΣΤΟ ΡΟΥΜΛΟΥΚΙ ΜΙΛΟΥΣΑΝ ΜΟΝΟ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ?ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΛΩΣΣΙΚΟ ΙΔΙΩΜΑ.

    ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΑΣ ΨΑΞΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΝΑ ΒΡΕΙ ΤΟ ΠΑΖΛ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ.

    ΑΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΛΑΘΟΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @Ανώνυμο 14/06/10 3:39

    Μάλλον εσύ δεν γνωρίζεις καλά το θέμα η στην προσπάθεια σου να δείξεις το ποσο εσύ προσωπικά είσαι Έλληνας οδήγησε σε ατοπιμα.

    Για την Ιστορία Στην Μακεδονία λίγο πριν την έναρξη του Μακεδονικού αγώνα είχαμε την ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΗ ΖΩΝΗ-ΝΟΤΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ όπως αυτή ορίζεται από Καστορια-Κοζάνη-Βέροια-Θεσσαλονίκη-Χαλκιδική-Σέρρες-Drama.

    Ότι βρίσκονταν πάνω από αυτή την ζώνη με εξαίρεση τα αστικά κεντά Νάουσας-Μοναστηριού μιλούσε Βούλγαρο-Μακεδονικά (Η Βουλγαρικη διάλεκτος της Μακεδονίας).

    Αυτά δεν τα λέω εγώ τα είπε πρώτος ο Μόδης.

    Οι Ελληνόφωνοι συγγενείς μου επιβεβαιώνουν τα άνωθεν.

    Η μονη περιοχή στην οποια τα Σλάβο-Βουλγαρικα επηρεάστηκαν από τα Ελληνικά φαίνεται να ήταν η περιοχή γύρο από το Μοναστήρι και πουθενά αλλου.

    Όσο αφορά κάποιες λέξεις Ελληνικές που μπορεί να υπάρχουν στις διαλέκτους αυτές είναι γλωσσικά δανεια. Αν δεχτούμε τον ισχυρισμό σου τότε η Νέο-Ελληνική Δημοτική δεν είναι τίποτα άλλο από Ελληνό-Ιταλό-Τουρκικα.

    Είναι φυσικό όλοι αυτοί οι Σλάβοι να έλαβαν κάποια γλωσσικά δάνεια αφού σε κάποιες περιόδους τις Ιστορίας βρέθηκαν υπό Βυζαντινή Διοίκηση και κατά την Τουρκοκρατία υπό την σκεπη του Πατριαρχείου ως το 1870.

    Το ότι εσύ αισθάνεσαι Έλληνας δεν κάνει ούτε τον Kαλτσεφ από Καστορια Έλληνα ούτε τους NOF/SNOF Φλώρινας-Αριδαίας Έλληνες ούτε τον Γκότσε Deltsef από το Κιλκίς Έλληνα ούτε τον Δήμο-Hadjidimov από την Άνω Βρόντου Σερρών Έλληνα.

    Βουλγαρικα δεν μιλάμε-τραγουδάμε και ούτε μιλήσαμε-τραγουδήσαμε στον νότιο τμήμα του νομου Καστοριάς-νομο Γρεβενών-νομο Πιερίας-νότιο τμήμα νομου Ημαθίας-νότιο τμήμα νομου Θεσσαλονίκης-νομο Χαλκιδικής-μεγάλο τμήμα νομου Σερρών-νομο Καβαλας-νότιο τμήμα νομου Dramas

    Όσο και να θέλεις να βρείς Βουλγαρόφωνους στις περιοχές μας δεν θα βρείς

    Έχει γεμίσει το youtube με "Mαϊμούδες Μακεδόνες" από τις περιοχές σας που χορεύουνε και τραγουδάνε Βουλγαρικα για την Μaika Makedonia.

    Τέλος πριν θυμώσεις σκέψου ότι δεν αναφέρομαι προσωπικά σε σένα.

    Τέλος αποφασίστε αν γνωρίζεται τα Βουλγαρικα και τα χορεύετε εσκεμμένα η όχι.

    Γιατί αν από την μια λέτε ότι δεν ξέρουν τι ακούνε και τι χορεύουνε όλοι αυτοί και από την άλλη λέτε ότι την άνωθεν γλώσσα την ξέρουν και σε περιοχές της Μακεδονίας που ποτε δεν μιλήθηκε και ότι σε λίγο θα την χορεύουνε και τραγουδάνε και στην Χαλκιδική η την Νιγρίτα γίνεστε το λιγότερο γραφικοί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κύριοι, τα πράγματα είναι απλούστερα από ότι φαίνονται! Οι γηγεννείς Έλληνες της Μακεδονίας αλλά και της Θράκης, εκτός από Ελληνική συνείδηση (συνεπώς και αντισκοπιανή ή αντιβουλγαρική) ομιλούν την Ελληνική γλώσσα. Κάθε εκφορά ξένης γλώσσας από Έλληνες ή "έλληνες" των συνοριακών περιοχών, εκτός της ένδειξης αλλοτρίωσης της εθνοτικής τους ιδιοσυστασίας, αποτελεί στην παρούσα χρονική περίοδο και καταφανή πράξη προδοσίας! Πόσο μάλλον όταν με την γλώσσα αυτή, αναπαράγουν αντεθνικά ή αλυτρωτικά-επεκτατικά μηνύματα των εχθρών μας...!
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Γεια σου, Ακρίτα.
    Πάρε τη μετάφραση των στίχων που έβαλε ο ΚΕ

    Μέχρι πότε αγαπητοί αδελφοί Μακεδόνες
    Μέχρι πότε αγαπητοί αδελφοί Μακεδόνες
    μέχρι πότε οι Έλληνες θα βασανίζουν
    με την ψεύτικη πνευματικότητα της πίστης
    την αγαπημένη μας γενέτειρα

    Γιατί εσείς γίνατε αιτία
    πριν πεντακόσια χρόνια
    την εθνική μας Εξαρχεία
    με ψέματα μας την πήρατε

    Πού είναι οι δικοί μας συγγραφείς
    πού είναι οι δικές μας εκδόσεις
    όλα, όλα έγιναν σκόνη και και στάχτη
    από το ελληνικό Πατριαρχείο

    Σηκωθείτε όλοι αδέρφια Μακεδόνες
    από όλες τις Μακεδονικές πόλεις
    και να φωνάξουμε όλοι με φωνή δυνατή
    φύγετε Έλληνες, δε σας θέλουμε.


    -Πρόκειται για προπαγανδιστικό τραγούδι του 19ου α. Είναι βουλγαρικό και αυτό φαίνεται από 2 στοιχεία.
    Κατ'αρχάς η γλώσσα δεν είναι τα σλαβομακεδόνικα, οι στίχοι είναι σε αλλαγμένα βουλγάρικα.
    Στα σλαβομακεδόνικα το γιατί/διότι είναι "ζόστο". Στα βουλγάρικα είναι "ζοστότο", όπως ακριβώς και στους στίχους που έδωσε ο ΚΕ.
    Απλά δεν το άλλαξαν, γιατί αν το έκαναν, θα χάλαγε το εντεκασύλλαβο και οι στίχοι δεν θα μπορούσαν να μελοποιηθούν σωστά.
    Είναι μια τεχνική που οι σλαβομακεδονιστές χρησιμοποιούν πολύ συχνά, όταν θέλουν να πλασάρουν ένα παλιό βουλγάρικο τραγούδι για σλαβομακεδόνικο, αλλάζουν κάποια μορφολογικά χαρακτηριστικά των λέξεων για να τα προσαρμόσουν στην επίσημη σλαβομακεδονική.

    Βέβαια αυτή η πρακτική είναι προβληματική, διότι αφ'ενός υποτίθεται ότι είναι παλιά τραγούδια και άρα πώς θα μπορούσαν να γραφτούν σε μια γλωσσική μορφή που κωδικοποιήθηκε το '44, και αφ'ετέρου πολλές φορές αλλάζουν κάποιες λέξεις (bulgari > makedonci) σε σημείο που να χαλάει το μέτρο και ο στίχος να μοιάζει παράταιρος.

    Το 2ο στοιχείο που μαρτυρά τη βουλγαρικότητα του τραγουδιού είναι οι ίδιοι η στίχοι του. Οι στίχοι μιλούν ενάντια στην "ψεύτικη πνευματικότητα". Ένα από τα βασικά σημεία της προπαγάνδας του νεότευκτου τότε βουλγαρικού εθνικισμού ήταν η δήθεν προσπάθεια του Πατριαρχείου να εξελληνίσει τους Βούλγαρους μέσω της πνευματικής αφομοίωσης (duhovna asimilacija).

    Γι'αυτό το λόγο παρακάτω κάνει λόγο για ανύπαρκτους συγγραφείς και εκδόσεις (εφημερίδες και περιοδικά). Αναφέρεται στην έλλειψη βουλγαρόφωνου τύπου πριν το "ξύπνημα" της βουλγαρικής εθνικής συνείδησης στα μέσα του 19ου αι.

    Όσο για την "εθνική μας εξαρχεία" και το καταπιεστικό "ελληνικό Πατριαρχείο" ... τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ευχαριστώ Γραικομάνε,
    το σχόλιο θα το βάλω στην πρώτη σελίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμε 14/6 8:00

    Είσαι πολύ κουραστικός...και μας κουράζεις.
    Για να απαντήσουμε στα γραφόμενά σου θα μας πάρει όλη μέρα...αν μπορείς σε ότι γράφεις δώσε μας να δούμε και κάποια απόδειξη.
    Με το να γράφεις και να ξαναγράφεις δεν κερδίζεις ΤΙΠΟΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλά να είσαι παλληκάρι Grkoman που έδωσες μια σωστή μετάφραση του διαβόητου Begajte Grci γιατί εγώ είχα μια της μαύρης συμφοράς και δεν ήθελα να την περάσω.

    Το τραγούδι αυτό το παίζουν σε πανηγύρια από τη δεκαετία του '90 - ακόμα και μπροστά στο Λιάνη ο οποίος προτίμησε να ποιήσει τη νήσσα παρά να δημιουργήσει θέμα. Είχε γίνει ντόρος νομίζω γιατί το χόρεψε και ο Ουρανοτοξότης αστυνόμος ο Στέφανος ο Δήμτσης. Έτσι γίνεται δυστυχώς και σε πολλές άλλες περιπτώσεις. Κάποιος κάνει παραγγελιά το κομιτατζίδικο (αυτός είναι ο βαλτός - συχνά και ξένος στο χωριό, πχ. σαν τον Τάσο το Βευιώτη που δε χάνει πανηγύρι για πανηγύρι). Η ορχήστρα δε ψαρώνει καθόλου και το παίζει. Ο κόσμος που συχνά ήδη χορεύει συνεχίζει να χορεύει - άλλοι καταλαβαίνουν και άλλοι όχι κι από αυτούς που καταλαβαίνουν κάποιοι επιλέγουν να μη φύγουν αλλά απλώς να καθήσουν κάτω.

    Ποιός φταίει; Ο βαλτός τη "δουλειά" του κάνει. Οι ορχήστρες αν είχαν τσίπα πάνω τους θα αρνιόντουσαν αλλά φοβάμαι πως τα χρόνια απαγόρευσης του παρελθόντος κατάφεραν ώστε οι μόνοι που πηγαίνουν στις ορχήστρες που παίζουν και τραγούδια στις σλάβικες ντοπιολαλιές να είναι κι αυτοί είτε με παρόμοια μυαλά σαν τους βαλτούς είτε τουλάχιστον συμπαθούντες. Τους μόνους που μπορώ να ψέξω είναι αυτούς που καταλαβαίνουν και προτιμούν να κάνουν την πάπια παρά να υπάρξει ανοιχτή σύγκρουση. Σήκω, σιχτίρησε τους τους 5ο φαλαγγίτες φωναχτά να τα ακούσουν όλοι (κι αυτοί που δεν καταλαβαίνουν τα λόγια) και πάρε την οικογένεια σου και φύγε. Τι κάθεσαι χριστιανέ μου;

    Ανώνυμε 15 Ιουνίου 2010 12:07 μ.μ.: με αυτά τα σκατά στα μυαλά οι προκάτοχοι σου επί Μεταξά ακόμα και απογόνους Μακεδονομάχων κυνήγησαν. Ακούς εκεί "Κάθε εκφορά ξένης γλώσσας από Έλληνες ή "έλληνες" των συνοριακών περιοχών, εκτός της ένδειξης αλλοτρίωσης της εθνοτικής τους ιδιοσυστασίας, αποτελεί στην παρούσα χρονική περίοδο και καταφανή πράξη προδοσίας!" Να στο πω και στη γλώσσα που καταλάβαινε και ο Μπότσαρης και ο Μιαούλης: "μουτ με κεπ". Αϊ κίχου που θα βγάλεις και προδότη κάποιο γιατί μίλησε τη γλώσσα των πατεράδων του. Σκαρδάτμουτ.

    Ανώνυμε 14 Ιουνίου 2010 8:00 μ.μ.: δίκιο έχεις για τα γεωγραφικά (παρεκτός του ότι γλωσσικά δάνεια από τα Ελληνικά βρίσκεις παντού, όχι μόνο στην περιοχή γύρω από το Μοναστήρι) αλλά παραείσαι επιθετικός χωρίς λόγο. Ένα σωρό από τα σλάβικα τραγούδια στο Youtube δεν είναι ούτε κομιτατζίδικα ούτε μεμπτά - τραγούδια της καθημερινότητας είναι και αλίμονο αν δεχτούμε τη λογική των κομιτατζήδων και τα ερμηνεύσουμε ως έκφραση άλλης εθνικής συνείδησης. Έτσι το Λένο Μόμε που χόρεψε κάποτε ο Λιάνης βγήκε ο Κατατζαφέρης και το μετέτρεψε στο Begajte Grci που έστειλα νωρίτερα για να τον διαβάλλει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ακρίτα - αν σε ενοχλήσει το - απαραίτητο πιστεύω - αρβανίτικο ξεχέσιμο δημοσίευσε παρακαλώ το προηγούμενο με ***** στη θέση των λέξεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @KE

    Η απάντηση στις ύβρεις του ομιλούντα την Τοσκική-Αλβανική ω συγγνώμη την Αρβανίτικη ήθελα να πω και του οποιου οι πρόγονοι καταδιωκόμενοι μάλλον από τον αιμοδιψή Άλλη Πασα των Ιωαννίνων βρέθηκαν εις τα Βόρεια τμήματα της Δυτικής Μακεδονίας όπου έμαθαν και τα Βούλγαρο-Μακεδονικά ω συγγνώμη Ντόπια Μακεδονικά ήθελα να πω η μάλλον τα Σλαβοφανη Αρχαία Ελληνικά-Δωρικά

    "Στο μεσαιωνικό Χρονικό των Τόκκων, γραμμένο γύρω στα 1430, υπάρχει ένα κομμάτι που αναφέρεται στις αυταπάτες των Σπάτα, όταν γύρω στο 1412 πολιόρκησαν τα Γιάννενα και πίστευαν ότι θα παρεδινόταν αμαχητί. Και προδίδει την εκτίμηση που είχαν οι μεσαιωνικοί Ρωμαίοι στους Αρβανίτες."

    "Επίστευσαν'ς τα Ιωάννινα είναι αρβανιτζέλια, χοιροβοσκοί παρόμοιοι τους και να τους προσκυνήσουν και εκεί ήσαν άρχοντες Ρωμαίοι, στρατιώτες ανδρειωμένοι"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Κάθε μέρα και κάθε νύχτα οι Νέο-"Έλληνες" με τον τρόπο σκέψης τους αλλα και τις πράξεις τους αποδεικνύουν ότι δεν είναι απόγονοι Αρχαίων Ελλήνων.

    Τελευταίο επεισόδιο τα όσα έγιναν επί του καταστρώματος του θωρηκτού Αβέρωφ με Kαρσιλαμάδες-Τσιφτετέλια και μοντέλα (κοινός πόρνες πολυτελειας) με προκλητική περιβολή.

    Μετά όλο αυτό το συνοθύλευα από απογόνους Αλβανών-Ρουμάνων-Σλάβο-Βουλγαρων-Ιταλών-Τούρκων και ολίγων Αράβων νοιώθει προσβεβλημένο και απαντάει με ύβρεις υπερασπιζόμενο την my-ash Ελληνικότητα του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Πρός τον "ΚΕ":
    Αν η γλώσσα του πατέρα σου είναι αυτοί οι πνιγμωνικοί λαρυγγισμοί, τότε λυπάμε αλλά κατά το μέρος "ομόγλωσσον" δεν αποτελείς ομόεθνον με τους Έλληνες! Επίσης θα σου πρότεινα μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση, όταν αντιμετωπίζεις απόψεις που δεν σε ευχαριστούν ή δεν σου αρέσουν. Εκτός κι αν συμφωνείς οτι ανήκεις σε βαρβαρική φυλή, οπότε σε συγχωρώ. Εάν όμως η πατρική σου γλώσσα -λέω αν- είναι η Ελληνική, τότε θα έλεγα πως τα γλωσσικά υπολοίμματα των βαρβαρικών επιρροών, θα πρέπει σιγά σιγά να τα αποβάλλουμε.
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΩΝΥΜΟ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΠΕΡΙ ΠΟΡΝΩΝ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΚΔΗΛΟ ΠΟΥΡΙΤΑΝΙΣΜΟ ΤΟΥ)
    Για να είναι κάποιος απόγονος των αρχαίων Ελλήνων πρέπει να φοράει μπούρκα δηλαδή, όπως κάνει η καθ’ημάς Ανατολή;
    Δηλαδή δεν ερωτοτροπούσαν (ομοφυλοφιλικά ή ετεροφυλικά) στην αρχαία Ελλάδα, δεν είχαν το έρωτα/σεξ καθημερινό βίωμα και μάλιστα μεταξύ ανθρώπων και θεών; Δεν ερωτοτροπούσαν με πόρνες και πόρνους, ερωτικά αγόρια και κορίτσια;

    Άς αφήσουμε τον πουριτανισμό των Σλάβων και των μουσουλμανικών λαών, εδώ η Ελλάδα φίλε δεν έχει πρόβλημα με τον ερωτισμό, χορεύει και στα πολεμικά καράβια. Γιατί το ναυτικό είναι σέξυ. Χορεύουμε συνεχώς ερωτικά, από Αλκιβιάδη, μέχρι την Βιουγιουκλάκη, και τον δύο ναύτες κάτω στα αμπάρια (…).
    Αυτό είναι η ΔΥΣΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Όσοι θέλουν να λέγονται Έλληνες πρέπει να ομιλούν και ελληνικά.
    Δεν είναι δυνατόν να θες να αποτελείς μέρος της ελληνικής ομοεθνίας και να θεωρείς μητρική σου γλώσσα βαρβαρολαρυγγισμούς, όπως αλβανικά και βουλγάρικα.

    Εσείς εκεί πάνω στην Μακεδονία, ναι, κάποιοι πρόγονοί σας είχαν μάθει τα βουλγάρικα(όπως οι Πόντιοι είχαν μάθει τα τούρκικα) και τα μιλούσαν σε δύσκολες εποχές, όταν η περιοχή τους δεν είχε ακόμη απελευθερωθεί.
    Σήμερα όμως, ποιός ο λόγος να συνεχίζετε να μιλάτε την βουλγάρικη βαρβαρόγλωσσα;; Και μάλιστα να την παρουσιάζετε και ως ...παραδοσιακή(!) ή ...έχουσα ''αρχαιοελληνικά'' στοιχεία(!). Ε όχι δεν είναι ούτε ελληνικά ούτε παραδοσιακά. Απλά βουλγάρικα και αλβανικά είναι.

    Αυτές τις βαρβαρόγλωσσες, οφείλετε να τις θάψετε και να απαγορεύσετε την ομιλία τους, αν θέλετε να είστε σωστοί ως Έλληνες.

    Ο άλλος παραπάνω θέλησε να βρίσει κάποιον και του απευθύνθηκε στα αλβανικά...Τι ντροπή!...

    Π@π@ρια Έλληνας είναι όποιος, την σήμερον, συνεχίζει να μιλάει αυτές τις βαρβαρόγλωσσες, αλβανικά(και καλά αρβανίτικα) και βουλγαρικά(και καλά ΄΄ντόπικα'').

    Δεν είναι δυνατόν Έλλην άνθρωπος να θεωρεί μητρική του τα αρβανίτικα και τα σκοπιανοβουλγάρικα._
    Πολύ απλά, σταματήστε να τα μιλάτε, απαγορεύστε τα, μην τα μαθαίνετε στα παιδιά σας.
    Είναι ντροπή, να ακούω από συνέλληνες βουλγαρικά τραγούδια και αλβανικές βρισιές. Δεν το καταλαβαίνετε, οτι μόνο κακό κάνετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. "ΛΥΚΙΕ" και άλλοι "ανώνυμοι" 2:02/5:35μμ δεν είμαι σκυλί να ανήκω σε ράτσα καθαρόαιμη - εσύ ευχαρίστως να θεωρείς τον κόσμο από τέτοιο πρίσμα σαν τους υπόλοιπους κουραδοκέφαλους ομοϊδεάτες σου. Την αυτοσυγκράτηση μου την αφήνω για τις πράξεις μου όχι για τη γλώσσα μου είτε σιχτιρίζω μπουμπούκια σαν τον ανώνυμο κρυφοκομμιτατζή 6:22πμ είτε σαν κι εσάς. Στα ίδια σκατά επιπλέετε, απλώς διπλανή είναι η χέστρα.

    Η μητρική μου καταγωγή είναι Αρβανιτόφωνη (μεσαιωνικά Τόσκικα είναι αστοιχείωτε, όχι σύγχρονα Αλβανικά) και η πατρική μου Ελληνόφωνη - αλλά κι εκεί δε κάθομαι να θεωρώ πως προέκυψα από το σπέρμα κανενός αρχαίου - τόσοι και τόσοι Βλάχοι και Σλάβοι εξελληνίστηκαν και αναμίχθηκαν στα μέρη μας. Η Ρωμέϊκη συνείδηση μας είναι που μετράει - και γι' αυτό και χρησιμοποίησα τη γλώσσα που καταλάβαιναν οι Μπότσαρης-Μιαούλης - μπας και καταλάβετε τίποτα αλλά από κουραδοκέφαλους αδίκως περίμενα προκοπή. Τώρα που σας απέδειξα πως το υβρεολόγιο μου στα ελληνικά είναι εξίσου πλούσιο θα σταματήσετε να μας ζαλίζετε τα παπάρια με τις εμμονές σας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Συγγνώμη Ακρίτα αλλά όταν βλέπω εδώ μέσα την ελληνική έκδοση του Ρίστο Στέφωβ δε συγκρατώ τα λόγια μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. ΚΕ την γνώμη μου την ξέρεις σε ότι αφορά την μητρική γλώσσα. Το πιο σημαντικό από όλα είναι η συνείδηση. Η γλώσσα δεν είναι πλέον ουσιαστικός παράγοντας εθνολογικής παραδοχής σε ότι αφορά τα σύγχρονα έθνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Στον πιο πάνω ανώνυμο (16/06/10 11:59) που προσπάθησε να απομονώσει τα γραφόμενα μου και να με κατηγορήσει για υποκριτικό πουριτανισμό έχω να του απαντήσω ως εξής:

    Το πρόβλημα μου δεν είναι αν κάποιες είναι πόρνες η ότι χορεύουν Τουρκικα Τσιφτετέλια και καρσιλαμάδες.

    Το πρόβλημα μου είναι ότι αυτά έγιναν επί του καταστρώματος του θωρηκτού Αβέρωφ. Σε αυτό το θωρηκτό έχουν χάσει την ζωή τους Έλληνες ναύτες στις ναυμαχίες Έλλης και Λήμνου για να μπορείτε εσείς σήμερα να λέτε ότι σας κατεβει και να μην σας καβαλάνε Τούρκοι για να διαβούνε χειμαρρους και ποταμια.

    Αλλα όλα αυτά είναι ψιλά λόγια σε απογόνους αλλοφώνων των οποιων οι πρόγονοι 2-3 γενιές πίσω δεν ήξεραν καν ποιοι ήτανε οι Αρχαίοι Έλληνες.

    Ποσο εφυής είναι δηλαδή κάποιοι όταν σε παραμεθόριες περιοχές χορεύουνε και τραγουδάνε Βουλγαρικα?

    Δεν καταλαβαίνει η "γκλάβα" τους ότι μπορεί να γίνονται οι τέλειοι προπαγανδιστές των αλυτρωτικών και εθνικιστικών επιδιώξεων του Γκρούγια?

    Και εδώ ακριβώς είναι το πρόβλημα. Ότι όσοι συμμετέχουν σε τέτοιες εκδηλώσεις είτε δεν αισθάνονται Έλληνες η είναι μέχρι και σήμερα ρευστής εθνικής συνείδησης.

    Τέλεια και παύλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Βάρβαρε φίλε μου ΚΕ, σε συμπονώ! Κατανοώ το μένος σου, καθότι γνωρίζω ότι είναι μέρος της φύσης σου, εσένα αλλά και της μπάσταρδης καταγωγής σου. Όχι φυλετικά όμως. Συνειδησιακά μιλώ! Στην καλύτερη περίπτωση του οχετού-λόγου σου, είπες πως έχεις "Ρωμέικη συνείδηση"... Τι να πω! Ακόμη και τότε, Ρωμαίους προσεταιρίζεσαι. Εμείς φίλε μιλάμε για Έλληνες. Η ιδιότητα "Ρωμιός" (δηλ. Ρωμαίος) δεν εκφράζει τον Έλληνα και την Ελληνικότητά του. Κι αν το θρησκευτικό κατεστημένο του Βυζαντίου μας επέβαλε τον όρο αυτόν, εμείς οι Έλληνες ποτέ δεν τον αποδεχθήκαμε. Τέλος πάντων, δεν είναι εκεί το θέμα τώρα. Το θέμα είναι να κατανοήσεις οτι η διατήρηση των γλωσσικών καταλοίπων αυτή την συγκεκριμένη εποχή στην Ελληνική επικράτεια, την οποία τόσο επιβουλεύονται οι "φίλοι" σου Βούλγαροι, Σκοπιανοί και Αλβανοί και προπαντώς όταν αυτές χρησιμοποιούνται προπαγανδιστικά υπέρ των αλυτρωτικών τους προθέσεων, μόνο κακό κάνει στην Ελλάδα μας. Πιστεύω μόλις ξαφρίσεις από την κακία σου για μένα, να κατανοήσεις τι σου είπα!
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. ΛΥΚΙΕ:
    α) Οι "συνειδησιακά" μπάσταρδοι πρόγονοι μου Ελληναρά μου ξεσηκώθηκαν το 1821 πριν τους "ομόγλωσσους" συντοπίτες τους. Τότε ήθελα να πήγαινες να τους πουλούσες Ελλαδαρισμό.
    β) Το τι εκφράζει το Ρωμιός και το τι όχι μπορούν να στο πουν αυτοί που έφτιαξαν το σύγχρονο νεοελληνικό κράτος (και όχι κάτι άκαπνοι φραγκολεβαντίνοι που δεν ήταν σίγουροι αν προτιμούσαν το Έλληνας ή το Γραικός) που λες πως δεν αποδέχθηκαν ποτέ τον όρο (ενώ οι πηγές λένε για το αντίθετο όσον αφορά το μέσο αγράμματο κάτοικο της Ελλάδας). Εσύ κάτσε να ονειρεύεσαι περικεφαλαίες.
    γ) Οι "φίλοι" μου είναι όσο φίλοι μου είσαι κι εσύ. Ο εξωτερικός εχθρός είναι ή η 5η φάλαγγα ανάλογα του που ζουν. Κι εσύ είσαι ο εσωτερικός εχθρός που με την απύθμενη βλάκεία του θες να συνεχίσεις τις πανηλίθιες Μεταξικές πολιτικές που χάρισαν ολόκληρα χωριά στους κομιτζήδες με το που ήρθε η Κατοχή.
    δ) Όταν χαρίζουμε τα "γλωσσικά κατάλοιπα" στην εχθρική προπαγάνδα με το να τα αποποιούμαστε κάνουμε κάτι χειρότερο από τρύπα στο νερό. Δηλαδή αν κάποια βλαμμένη αδελφή αποφασίσει πως το να ακούς Μοτσαρτ σε κάνει αδελφάρα εσύ θα σταματήσεις να ακούς Μότσαρτ για να μη της δίνεις επιχειρήματα; Λες και αποδείξεις πως άκουγες ως τα τώρα Μότσαρτ δεν υπάρχουν ή πως η ξαφνική αλλαγή ρότας δε φαίνεται ύποπτη...

    Τέλος εφεξής όσοι θέλετε να μας πουλήσετε ελληνική καθαρότητα παρακαλώ να μας φέρετε ή αποδειχτικό 100% καταγωγής από Τσάκωνες (οπότε γλωσσικά και μόνο κομματάκι δύσκολο να είχατε και εξελληνισμένους προγόνους) ή test DNA όπου ταυτίζεται ο γονότυπος σας με ΔΝΑ από δείγματα μερικών χιλιάδων αρχαίων Ελλήνων (γιατί κανείς δε ξέρει μην σας προκύψει κανένας σκελετός μιξοβάρβαρου σαν το Δημοσθένη). Οι υπόλοιποι δεχθείτε πως είσαστε κι εσείς μπασταρδεμένοι σαν κι εμάς και Έλληνες δε σας κάνει το αίμα σας αλλά η συνείδηση σας. Πράγματα που ήταν προφανέστατα το 1821 οι Γερμανικές εμμονές με τις ράτσες μας έκαναν να τα ξεχάσουμε ομαδικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ανώνυμε 16 Ιουνίου 2010 3:36 μ.μ. υπόψη σου:
    α) Οι πρόγονοι και του Κουντουριώτη αλλά και πάρα πολλών από τους ναύτες του βασιλικού ναυτικού του 1912 ήταν Αρβανιτόφωνοι που δεν ήξεραν ποιοί ήταν οι αρχαίοι Έλληνες αν δεν είχαν πάει σχολείο. Τώρα εσύ από τη μια ωρύεσαι για το ξεφτύλισμα του Αβέρωφ (δικαίως) και από την άλλη προσβάλλεις αυτούς που αγωνίστηκαν πάνω του.
    β) Οι Λεμοί με καταγωγή από δίπλα από τη Χίο ήταν ελληνόφωνοι. Αν το πάρτυ το είχε κάνει παλιά οικογένεια της Ύδρας ή των Σπετσών να είχες παραπονεθεί. Αλλά ξέχασα, αυτές οι οικογένειες ήταν που αν και "αλλόφωνες" έστησαν το 1/2 του ναυτικού της Επανάστασης (με το 1/3 να είναι οι Ψαριανοί και το υπόλοιπο τα άλλα νησιά) και τα παιδιά τους επάνδρωναν το μετεπαναστατικό ναυτικό στο βαθμό να χρειάζονται μετάφραση τα εξελληνισμένα παραγγέλματα αρχικά. Μάλλον πιο πιθανό είναι να σέβονταν το χώρο.
    γ) Ρευστής εθνικής συνείδησης επειδή χόρεψαν ένα τραγούδι για το κορίτσι που πάει στην πηγή; Έλεος - τη γνώμη μου για τις ευθύνες όσων δεν αντιδρούν στα κομιτατζίδικα τραγούδια την έγραψα ξεκάθαρα αλλά μην τρελλαθούμε κι όλας - τα περισσότερα τραγούδια που παίζονται μόνο πολιτική χροιά δεν έχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Α)Χωρίς να επιθυμώ περαιτέρω ρήξη μαζί σου, θα σου θυμίσω ότι το 1821 η επανάσταση ξεκίνησε από την Μάνη της Πελλοπονήσου και όχι την Μακεδονία!
    Β)Ψάξου καλύτερα για το τι σημαίνει «Ρωμιός», «Γραικός» και «Έλληνας», αλλά και την ιστορική προέλευση αυτών των όρων. Δεν επιθυμώ να σου κάνω μαθήματα ιστορίας ή γλωσσολογίας.
    Γ) Μάλλον τελικά χρειάζεσαι μαθήματα ιστορίας, αλλά και ικανότητα στην πολιτική και ιστορική ανάλυση (την οποία στερείσαι), αλλά και πάλι δεν με αφορά. Όσο για τις «φιλοφρονήσεις» σου, σε ευχαριστώ! Για το «είδος» σου, είναι ότι καλύτερο μπορείς να εκστομίσεις.
    Δ) Η θέση μου στο θέμα αυτό, είναι προσωπική και εννοώ ότι η χρήση των γλωσσών αυτών ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΦΑΣΗ προσφέρει ΚΑΚΕΣ υπηρεσίες στο Έθνος, όταν με αυτές φέρεται η προπαγάνδα του εχθρού. Το γιατί τις ομηλείτε, είναι θέμα ιστορικό και δεν το σχολιάζω. Αυτό που αφορά όμως την παρούσα συζήτηση, είναι ότι γίνεται όπλο στην διάθεση του εχθρού μας. Ελπίζω να αντιλαμβάνεσαι τι εννοώ.
    Όσο για τα περί φυλετικής καθαρότητας και Ελληνικού DNA, ψάξε στο διαδύκτιο ή την σχετική βιβλιογραφία να βρεις τα αποτελέσματα Αμερικανών (και Εβραίων) γενετιστών, σε Αμερικανικό Πανεπιστήμιο, όπου αφού συνέκριναν το γονιδίωμα των οστών από αρχαίους επιφανείς και μη Αθηναίους (που ελήφθησαν από την εκσκαφή του Δημόσιου Σήματος λόγω έργων του Μετρό στον Κεραμικό), με αυτό των οστών σύγχρονων Ελλήνων από αρκετά μέρη της Ελλάδας, διαπίστωσαν την ταυτοποίηση κατά 98,8% (αν θυμάμαι καλά)! Αν τώρα εσύ γνωρίζεις ή θεωρείς τον εαυτό σου μη γνήσιο Έλληνα, τότε λυπάμαι αλλά αφορά μόνο εσένα που είσαι μπάσταρδος (όπως περίτρανα και με αυταρέσκεια ευαγγελίζεσαι).
    Α! και κάτι ακόμη. Οι Αρβανίτες της επανάστασης ομιλούσαν και την Ελληνική εκτός της Αρβανίτικης, φίλε ΚΕ για να γνωρίζεις… Και μάλιστα πρωτίστως!!
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. ΚΕ

    1) είναι προφανές ότι σε τρολ..εχμ συγγνώμη "άτομα με ιδιαίτερες απόψεις" τέτοιου είδους δεν νομίζω πως αξίζει να απευθυνόμαστε. Τώρα αν πιστεύεις πως θα καταφέρεις να επικοινωνήσεις με κάποιον που (είτε για πλάκα είτε όχι) λέει πως οι διάφορες γλώσσες αποτελούν εθνικό κίνδυνο ενώ καίγονται για το κληροδότημα του βάρβαρου Αβέρωφ...αρβανίτικο κεφάλι είσαι. ο ακρίτας εξακολουθεί να δημοσιεύει οτιδήποτε (βλέπε και κάτι "gipsy makedonija" για την ΠΓΔΜ σε άλλο θέμα . συγγνώμη αλλά αυτά προσφέρουν κάτι;) και δεν καταλαβαίνω γιατί, αν και είναι προς τιμήν του..

    2) οι αρβανίτες μάλλον δεν ήταν "Ρωμιοί" αντίθετα με τους ελληνόφωνους (όπως και "Γρεκοί" που τους αποκαλούσαν όλοι οι αλλόγλωσοι αλλά δε φαίνεται να σου αρέσει ως όρος ούτως ή άλλως), έτσι δεν είναι; δηλαδή θα μας κλέψετε και την αυτοκρατορία τώρα ρε μπαγάσηδες εξ Αρβάνων;;

    3) τα φαντασιακά της καταγωγής τα αντιμετωπίζεις σωστά άλλα όσο υπάρχουν προ-εθνικά "εθνοτικοί Αλβανοί", στους οποίους ανήκαν και οι Αρβανίτες, ιδίως όταν κατέβηκαν, τόσο υπάρχουν και προ-εθνικοί "εθνοτικοί Έλληνες". θέλω να πω καλή η κοινωνική ανθρωπολογία και εθνολογία και αγία αλλά μην τα ρίξουμε τα πάντα στον γκρεμό ρε αδερφέ!

    4) ξέρεις (ξέρεις) υπάρχουν και παραδείγματα αρβανιτών που πρόσφεραν...αρνητικά. αν θέλεις να σε αντιμετωπίζουμε ως μειονότητα (το εννοώ με την έννοια του τοπικισμού προφανώς) δεν είναι ανάγκη να θυμόμαστε μόνο τα θετικά, ή και καθόλου. ;-)

    5) γιατί είναι δύσκολο να έχει κάποιος "γλωσσικά εξελληνισμένους προγόνους" αν κατάγεται από Τσάκωνες; Υπήρχαν θεωρίες περί ξένου υποστρώματος στην τσακωνική και στην Κυνουρία ο Φάσμερ βρήκε και καναδυό σλαβικά τοπωνύμια νομίζω.
    Εδώ, ας θυμηθούμε επίσης πως η πλειοψηφία των Ελλήνων (ήδη στην αρχαιότητα) "γλωσσικά εξελληνισμένοι" είναι (ήταν), η Ελλάδα δεν ήταν ακατοίκητη πριν από την έλευση των πρώτων ελληνικών φυλών - εκτός από σλαβικά π.χ. τοπωνύμια στην Ελλάδα υπάρχουν και προελληνικά (ακόμη). Η ελληνική γλώσσα ήταν κάτι που έφεραν λιγότεροι αλλά αποδέχτηκαν πολλοί. Κάτι που αποδείχθηκε αρκετά ισχυρό ώστε να επιζήσει για 4 χιλιάδες χρόνια, με επεκτάσεις, συστολές κ.λ.π. και που θεωρούμε σήμερα εθνική μας γλώσσα (όπως παλαιότερα υπήρξε και γλώσσα ευρύτερης Ηochkultur και lingua franca). Γενικά, το να σταματάμε την ιστορία σε όποια περίοδο μας καπνίσει (δεν το λέω για σε) δεν το αντιλαμβάνομαι.

    6) μίλα καλά ρε, ακούς εκεί "βλαμμένη αδελφή"! εδώ δε σου δίνω δίκιο παρά το γενικότερο βρωμόστομά σου και το συγκεκριμένο παράδειγμά σου ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. ΥΓ: προσθήκη προς αποφυγή παρεξηγήσεων - κατανοώ τις αναφορές στην προσφορά των Αρβανιτών ως μέρος της συζήτησης με τον ΥπερΈλληνα φίλο, απλά έχω μια ιδιαίτερη απέχθεια στον τοπικισμό -ως πανελλήνιο εθνίκι- που μου βγαίνει πάντοτε ρε γαμώτο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. @ΑΝΩΝΥΜΟ 17/06/10 7:47

    Μου αρέσει που κανεις συστάσεις στον ΚE περί της ομολογουμένως αγενούς γλώσσας που χρησιμοποιεί. Βεβαια ούτε εσύ ξεφεύγεις από αγενείς χαρακτηρισμούς (TROL) με οποιον διαφωνείς.

    Πέρα από εθνικισμούς αυτό το "κληροδότημα του βάρβαρου Αβέρωφ" σε έχει κάνει ελεύθερο άνδρα όπως και οι ναύτες που σκοτώθηκαν επί του θωρηκτού για να μπορείς εσύ σήμερα να λες ότι λες και να μην σε καβαλάνε Τούρκοι για να περάσουνε χειμαρρους. Ένας στοιχειώδης σεβασμός δεν βλάπτει...

    Βεβαια αυτή ακριβώς η στάση δείχνει και την ηθική χρεοκοπία των νέο-Ελλήνων που προηγείται χρονικά της οικονομικής χρεοκοπίας που είναι προ των πυλών.

    Σε κάθε περίπτωση εγώ κατάγομαι από Μακεδονία ενώ εσύ προφανώς όχι.

    Δεν είναι δυνατόν να ταυτίζεται η Μακεδονία και οι Μακεδόνες με την Βουλγαρικη γλώσσα και πολιτισμό. Ο κάτοικος της Χαλκιδικής για παράδειγμα δεν ντύνoται με τις ίδιες παραδοσιακές στολές ούτε φοράνε τα ποδοπάνια των Βουλγαρων ούτε τραγουδάνε Βουλγαρικα τραγούδια παραποιημένα από σκοπιανούς σε Βουλγαρικούς ρυθμούς βαφτίζοντας το όλο γλέντι Μακεδονικό.

    Όσο αφορά την εθνική/εθνοτική καταγωγή κανεις δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τους προγόνους του 2000-2500 χρονια πριν. Πάντως οι δικοί μου από όσο θυμούνται και γνωρίζουν τους προγόνους τους Ελληνικά μιλούσανε. Μήπως πρέπει να ζητήσουμε συγγνώμη γιατί σε Μακεδονία και Θράκη υπήρχανε συμπαγείς πληθυσμοί που μιλούσανε Ελληνικά και όχι Βουλγαρικα η Τουρκικα?

    Τέλος αφού πρόκειται για ιδίωμα φτωχό και ανάμικτο και αφού αυτοί που το ομιλούν αισθάνονται Έλληνες ποιος ο λόγος να συνεχίζουν να το ομιλούν? Υποτίθεται ότι δημιουργήθηκε για να εξυπηρετήσει την επικοινωνία απλών χωρικών. Είναι κάτι τεχνητό. Η μήπως όχι? Η γλώσσα ως ένα βαθμό προσδίδει και εθνοτικά χαρακτηριστικά. Μήπως λοιπόν η εμμονη αυτή είναι και προέκταση διαφορετικότητας και πιστης σε μη Ελληνική ταυτότητα? Και βλάχοι κάνουν ανταμώματα αλλα για να αποφύγουν παρεξηγήσεις χορεύουν κρατώντας Ελληνικές σημαίες. Είδες πολλούς σε αυτά τα γλέντια να τραγουδάνε Βουλγαρικα και να κρατάνε Ελληνικές σημαίες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Επειδή μπλέξαμε με τους πολλούς ανώνυμους όταν υποβάλεται το σχόλιο σας γράψτε και ένα όνομα ώστε να ξέρουμε ποιος είναι.
    Κάντε το όπως ο ΚΕ ή ο ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Κύριοι, να αποσαφηνίσω την θέση μου στα θηγέντα ζητήματα.
    Περί φυλετικής καθαρότητας η συζήτηση εξετράπη από τον ΚΕ, ο οποίος επιθυμεί διακαώς να με σχετίζει με νεοναζί, η ακροδεξιό, φυλετιστή, κτλ.! Παρότι υπάρχει σαφώς επιστημονικό θέμα των γενετιστών και ανθρωπολόγων-εθνολόγων, σχετικά με το θέμα των επιμειξιών των φυλών, αλλά και της αφομοίωσης και επικράτησης ισχυρών γονιδιακών τύπων σε ανίσχυρους, εγώ δεν μπαίνω σε αφορισμούς και κατατάξεις σύμφωνα με την «φυλετική καθαρότητα» για κάθε έναν που αισθάνεται Έλληνας.
    Οι τοπικιστικές υστερίες, μάλλον εδώ εκφράσθηκαν από τον ΚΕ. Αλλά «όποιος έχει την μύγα, μυγιάζεται»…! Απευθυνόμενος λοιπόν προσωπικά στον ΚΕ, θα έλεγα ότι πέραν των όσων ισχυρίζεται για την καταγωγή και συνείδησή του, ή εν γένει «ποιότητα» που αποπνέει μέσα από τα λεχθέντα και ισχυρισμούς του, μόνο Ελληνική δεν είναι. Αφοριστικός, ερειστικός και υβριστικός, επιθετικός και με φαιδρά επιχειρήματα, κλασική εικόνα απολίτιστου άξεστου βαρβάρου. Αν λοιπόν με την βουλγαρική γλώσσα κληρονόμησες από τους προγόνους σου και τον «πολιτισμό» τους, τότε δικαίως δεν κατανοείς την ουσία του προβλήματος που θίγει η ανάρτηση, αλλά και λακτίζεις πανταχόθεν!
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. ΟΚ, δίκιο έχεις ακρίτα, εγώ είμαι ο ανώνυμος των 6 σημείων. Άλλα 90 και θα ξεπεράσω τη δίαιτα του Worms.

    Αγαπητέ ανώνυμε,

    1) Προφανώς η αναφορά στο "βάρβαρο Αβέρωφ" ήταν ειρωνική προς τους ανώνυμους που θεωρούν εθνικό κίνδυνο την ύπαρξη μη ελληνικών γλωσσών.

    2) Κατάγομαι από τη Μακεδονία από ελληνόφωνη περιοχή μάλιστα.

    3) Δε νομίζω να μίλησε κανείς για ταύτιση "Μακεδόνων" αποκλειστικά με σλαβόφωνους (και ιδιαίτερα όσους είναι μη ελληνικής συνείδησης), αυτά άστα για τους αντι-εθνικιστές τύπου Λιθοξόου.

    4) Προσωπικά γνωρίζω μόνο κοινή νεοελληνική από γλώσσες και διαλέκτους της Ελλάδας ;-) όμως δε θεωρώ καθόλου μεμπτή την ύπαρξή τους, όπως φαίνεται να κάνουν εδώ μερικοί. Ένας κακόπιστος θα μπορούσε και για τους Βλάχους να βρει αντιπαραδείγματα ή ακόμη και για τους Αρβανίτες. Άσε μη μιλήσουμε και για μερικούς ελληνόφωνους...Ας μη βλέπουμε παντού κινδύνους, ακόμη και από βορειοδυτικά.

    5) Μήπως είσαι ο φίλος με το ψευδώνυμο ΕΛΛΗΝ; Χαλάρωσε λίγο.

    6) Ο ΚΕ είναι βρωμόστομος αλλά του δίνει χρώμα ;-). Το τρολ το θεωρώ σωστό γιατί μόλις τώρα έκατσες να μιλήσεις λίγο πιο σοβαρά. Ο Λύκιος ακόμα γκαρίζει.

    Ανώνυμος των 6+6 πλέον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. 6+6, εγώ νόμιζα ότι ούρλιαζα, ως γνήσιος Λύκ(ι)ος!! Τελικά όμως φαίνεται πως γκαρίζω...! Να ζητήσω ταπεινά συγνώμη. Σεμνύνομαι...
    Η ύπαρξη των διαφορετικών γλωσσών, δεν είναι μεμπτή, είναι μία πραγματικότητα! Το ερώτημα που τίθεται όμως είναι το εξής: Σήμερα, υπάρχει λόγος διατήρησης των γλωσσικών αυτών ιδιωμάτων ή των γλωσσών και αν ναί, ποιός; Η διατήρησή τους ευνοεί ή όχι την χαλάρωση της εθνικής συνείδησης των Ελλήνων της μεθωρίου και, μήπως αυτό γίνεται "όπλο" εναντίων μας στα χέρια των γειτόνων; Νομίζω ότι τα ανωτέρω ερωτήματα είναι αυτά που αγγίζουν την ουσία της συζήτησης, πέρα από τρόλλ, ύβρεις και οξύτητες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Αα! Ξέχασα να υπογράψω...
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. "Η διατήρησή τους ευνοεί ή όχι την χαλάρωση της εθνικής συνείδησης των Ελλήνων της μεθωρίου και, μήπως αυτό γίνεται "όπλο" εναντίων μας στα χέρια των γειτόνων;"

    Η συχνότατα ηλίθια αφομοιωτική πολιτική που ακολούθησε το ελληνικό κράτος σίγουρα το κατάφερε αυτό. ;-) Τουλάχιστον τώρα τα έχουμε ξεπεράσει κατά ένα μέρος, ιδιαίτερα κρατικά, όμως ως κοινωνία απ'ότι φαίνεται όχι απόλυτα αφού κανείς μπορεί να διαβάσει και εδώ για Βούλγαρους, Αλβανούς κ.λ.π.

    Λόγο διατήρησης *προσωπικά* δε βρίσκω, όμως ο καθένας αντιμετωπίζει διαφορετικά το κληροδότημά του και καλά κάνει. Το κράτος θα πρέπει να του παρέχει εθνική παιδεία (συνταγματικά κατοχυρωμένο) που συμπεριλαμβάνει την κοινή νεοελληνική κ.ο.κ. κι από εκεί και πέρα ο καθένας στον πολιτιστικό σύλλογό (τον οποίο θα μπορεί να ονομάζει και "Στέγη Μακεδονικού Μη Ελληνικού Πολιτισμού" άμα λάχει) του για τα ιδιαίτερα ιδιώματά του.

    6+6

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. ***όπου κληροδότημα, διάβαζε κληρονομιά

    6+6

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Φίλε 6+6, θα σταθώ στο: «…όμως ως κοινωνία απ' ότι φαίνεται…». Η κοινωνία λοιπόν, όπως και εσύ διαπιστώνεις, «αρέσκεται» στο να διαχωρίζει τους Έλληνες από τους Αλβανούς, Σκοπιανούς, Βούλγαρους, κτλ. Αυτό είναι μία φυσιολογική και αρχετυπική συμπεριφορά-αντίδραση των λαών-εθνών, που αποσκοπεί στην επιβίωση της ιδιαιτερότητας του κάθε ενός. Η ανάγκη της διαφοροποίησης του ότι «εμείς είμαστε διαφορετικοί από εσάς» είναι λοιπόν, φυσιολογική και θεμιτή. Είναι νομοτελειακή και βεβαίως αντίθετη σε πολιτικές σκοπιμότητες και επιδιώξεις της κιμαδοποίησης και ομογενοποίησης των λαών και των εθνοτήτων. Έτσι λοιπόν μπορεί το κράτος όπως λες να το «ξεπέρασε», η κοινωνία όμως δεν πείσθηκε και συνεχίζει να διαφοροποιεί το «άλλο». Πρέπει να σεβαστούμε λοιπόν την ανθρώπινη φύση, άσχετα αν έρχεται σε αντίθεση με τα εφήμερα ιδεολογήματά μας, ή τις τάσεις της εποχής. Και ξέρεις και κάτι ακόμη; Τα έθνη δεν αποδέχονται ανάμικτες καταστάσεις αλλά μόνο ξεκάθαρες! Δεν εγκολπώνουν τους αμφίσημους και αμφίρροπους! Ή από ΄δω, ή από ΄κει. Και εννοώ τα έθνη με συμπαγή και ξεκάθαρη εθνική και φυλετική συνείδηση. Βεβαίως ένας πολιτισμός εξελιγμένος, ανέχεται το διαφορετικό, όμως δεν το ενσωματώνει, δεν το αφομοιώνει παρά μόνο αν αυτό (το διαφορετικό) εξαλλαχθεί και συγκλείνει στον πρώτο.
    Δεν εννόησα όμως την ακριβή σου θέση στο δεύτερο σκέλος του ερωτήματος, αν δηλαδή η γλώσσες αυτές, γίνεται "όπλο" εναντίων μας στα χέρια των γειτόνων, και αν ναι πως πρέπει να αντιδράσουμε.
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Είπα "όχι απόλυτα" και αναφερόμουν σε λίγα άτομα με απόψεις σαν τις δικές σου που δε θα ήθελα να χαρακτηρίσω για να μη παρεξηγηθούμε μεταξύ μας.

    Επιγραμματικά γιατί βιάζομαι για το δεύτερο σκέλος και κατά τη γνώμη μου: όχι.

    6+6

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Τις απόψεις «σαν την δική μου» έχει η πλειονότητα του Ελληνικού λαού, όσο κι αν αυτό σε απογοητεύει και σε πονά! Και ευτυχώς! Διότι άνθρωποι με σκέψεις παρόμοιες με τις δικές σου, που αρέσκονται να κατηγοριοποιούν και να κατατάσσουν τους άλλους σύμφωνα με ιδεολογικά μοντέλα και κλισαρισμένες «επιγραφές» (φασίστας, εθνικιστής, Ελληναράς, κτλ.) και με πραγματικά φασιστικό τρόπο να τους αποκλείουν τον λόγο, δεν βρίσκουν αντίκρισμα στις συνειδήσεις των Ελλήνων. Το να αγαπάς την πατρίδα σου και να χαίρεσαι που είσαι Έλληνας, το να προστατεύεις αυτό το κληροδότημα από τους προγόνους σου, είναι ΣΩΣΤΟ και αυτονόητο για κάθε έθνος, και αντίθετοι σε αυτά είναι οι εθνομηδενιστές αριστερίζοντες νεοταξίτες, που ως οι αλεξίνοες κενόδοξοι τις εποχής μας, υποδαυλίζουν ηθελημένα ή άθελά τους (από αφέλεια) τα θεμέλια της κοινωνίας της ανθρωπότητας. Δεν κακίζω κανέναν, ούτε βέβαια κι εσένα που σε σέβομαι κι ας μην συμφωνούμε! Θα σε προέτρεπα όμως εσχάτως, να αποσύρεις για λίγο τις ιδεολογικές σου προκαταλήψεις και να δεις με καθαρό μυαλό και την άλλη πλευρά, την άλλη οπτική των πραγμάτων. Έστω και για λίγο. Και τότε κρίνε μόνος σου. Κρίνε από τα πεπραγμένα γεγονότα της ιστορίας.
    Αν παρά ταύτα, εμείνεις στις αρχικές σου θέσεις, σεβαστό. Αυτές όμως να θυμάσαι θα είναι οι δικές σου απόψεις (και μερικών ακόμη). Σεβάσου την επιλογή στην «άλλη» άποψη των υπολοίπων.
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Ανώνυμε 6+6 θα αρχίσω από εσένα μια και έχω κέφια οπότε ο βάρβαρος τρόπος έκφρασης δε μου βγαίνει τόσο αυθόρμητο. :-) Για τα ορίτζιναλ 6 σημεία σου:
    1) Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία λένε αλλά δε θα διαφωνήσω. Από την άλλη δε μπορώ να τους αφήσω χωρίς αντίλογο να νομίζουν πως όλοι θεωρούν τις αντιλήψεις τους ως προφανείς.
    2) Ρωμιοί με την γλωσσοπολιτιστική έννοια όχι βέβαια - Ρωμιοί με την έννοια του μέλους του Γένους ναι. Και προφανώς και κομμάτι της αυτοκρατορίας ως στρατιώτες από κάποια φάση και μετά :-) - και αργότερα οι πρόγονοι τους που υπηρετούσαν στους Stradioti μαζί με "Ρωμιούς" Βυζαντινούς αξιωματικούς δε νομίζω πως είχαν τέτοια διλήμματα. :-> Η ανάμειξη Βυζαντινών, Φράγκικων και Αρβανίτικων επωνύμων ακόμα επιζεί στα χωριά μας. :-)
    3) Οι προ-εθνικές ταυτότητες ήταν κυρίως οικογενειακές (στην περίπτωση των Αρβανιτών η περίφημες φάρες), τοπικές και θρησκευτικές. Ένας λαογράφος προφανώς και μπορούσε να κάνει ταξινόμηση εθνοτικά Αλβανών/Ελλήνων κλπ. αλλά το θέμα είναι τι αντίκρυσμα θα είχε αυτό; Ο Αρβανίτης της Έυβοιας θα ήταν πιο κοντά στον Γκέκη Αλβανό του Κοσσυφοπεδίου ή τον Ρωμιό από το παραδιπλανό χωριό (με τον οποίο δεν θα είχε και διαφορές); Συμφωνώ πάντως μαζί σου πως μια ανάγνωση της ιστορίας με αποκλειστική βάση τον Γκέλνερ βγαίνει πολύ στείρα.
    4) Δε διαφωνώ καθόλου (και μάλιστα τα ίδια άτομα - π.χ. ο Γκούρας - μπορούν να γράψουν και λαμπρές και μαύρες σελίδες στην ιστορία) και συγχίζομαι όταν διαβάζω Φίνλεϋ ή Μακρυγιάννη και διαβάζω για τα στραβά των "Νυδραίων"... Λυπάμαι αν φάνηκα τοπικιστής - άλλωστε πως μπορώ να είμαι μια και η άλλη μισή μου καταγωγή είναι ελληνόφωνη από αλλού. Απλώς συγχίζομαι όταν βλέπω το 2010 να αναπαράγεται η ηλίθια λογική του Μεταξά (και όχι μόνο) που τόση ζημιά έκανε.
    5) Περί Τσακώνων δεν ισχυρίζομαι πως είναι 100% σίγουρο πως δεν είχαν κι αυτοί προσμίξεις - και όχι μόνο οι Τσάκωνες της Προποντίδας. Τα περί ξένου υποστρώματος δεν πολυσυζητιούνται πλέον και τα περί Δωρικής ρίζας μάλλον επικρατούν. Και στα σίγουρα εαν συζητούσαμε για εξελληνισμό μέσω εκπαίδευσης δε θα βρίσκαμε Δωρική ρίζα. Από εκεί και πέρα συμφωνώ μαζί σου απόλυτα.
    6) Είπα να εκφραστώ με ιδέες που ίσως να τους προβληματίσουν αλλά μάλλον θα βρω και κανένα μπελά από το Βαλλιανάτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. ΛΥΚΙΕ:
    Α) Δεν ισχυρίστηκα πως η επανάσταση ξεκίνησε από τη Μακεδονία (για την ακρίβεια ξεκίνησε από την Μολδοβλαχία) - είπα πως στα μέρη ΜΑ (πάλι με κάνεις να μιλώ σαν Αρβανίτης τοπικιστής) πρώτα ξεσηκώθηκαν οι Αρβανίτες και μετά οι ελληνόφωνοι. Είδες οι βάρβαροι;
    Β&Γ) Άστα.
    Δ) Εκεί (στο πρακτικό της υπόθεσης) είναι που διαφωνούμε. Τη λογική μου την εξήγησα - εσένα σε πονάει το δάκτυλο και θες να το κόψεις.
    Περί των γενετικών μελετών που λες στείλε μας την παραπομπή - δουλεύω σε πανεπιστήμιο και εφόσον είναι σε σοβαρή πηγή θα τη βρω και θα διαβάσω τις λεπτομέρειες - τις αναδημοσιεύσεις από εφημερίδες δεν τις θεωρώ σοβαρές πηγές, ιδίως αυτά τα 98.8% (ξέρεις ποια είναι η ομοιότητα του ανθρώπινου γονιδιώματος με αυτό του χιμπατζή;).

    Τέλος ναι, θεωρώ τον εαυτό μου όπως και τους περισσότερους ανθρώπους ανάμικτους και ευτυχώς - οι ενδογαμία οδηγεί ως γνωστόν σε εκφυλισμό. :-> Τα "αφοριστικός, ερειστικός και υβριστικός, επιθετικός και με φαιδρά επιχειρήματα" περιγράφουν όχι μόνο την πλειονότητα των ελλήνων και λοιπών "θερμόαιμων" λαών πριν 200 χρόνια αλλά και πριν 2000 χρόνια - αν εσύ θέλεις να εξιδανικεύσεις τους πολλούς βασιζόμενος στις εξαιρέσεις των λίγων ώστε να αισθάνεσαι ανώτερος από τους γειτονικούς λαούς τι να πει κανείς, απ' όλα έχει ο μπαξές. Πάντως ό,τι κόμπλεξ έχεις με τους Βούλγαρους βγάλτο αλλού - δεν έχω άμεση σχέση ως χαμουτζής. :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Ελληνόφωνε Μακεδόνα Ανώνυμε (17 Ιουνίου 2010 1:25 μ.μ.) καταλαβαίνω την οργή σου (όντως εσείς δεν έχετε σχέση) αλλά όταν λειτουργείς με τη Μεταξική λογική χάνεις το δίκιο σου (εκτός κι αν θεωρείς πως τα σύνορα της Ελλάδας θα έπρεπε να ταυτίζονται με τα όρια της ελληνοφωνίας των χωριών του 1912-13 και ακόμα και χωριά που πολέμησαν κόντρα στην ΕΜΕΟ (κι ας είχαν τα σλάβικα για μητρική γλώσσα στο σπίτι) θα έπρεπε να είναι εκτός των συνόρων.

    Για τους Βλάχους που λες (α) έχω δει και χορούς χωρίς τη σημαία και (β) καταντά γελοία αντιπαραγωγικό να κρατάς ελληνική σημαία για να τραγουδήσεις ένα τραγούδι του έρωτα ή της καθημερινότητας. Μάλλον δίνεις δικαίωμα στους προπαγανδιστές να ισχυριστούν πως "οι κακόμοιροι είναι τόσο φοβισμένοι που για να χορέψουν στη γλώσσα τους αναγκάζονται να κρατάνε σημαία". Αρκετά πια με την πολιτικοποίηση του λαϊκού πολιτισμού.

    Έγραψα πιο πριν τι ωφείλει να γίνει - όχι να αυτοφιμωθεί ο κόσμος αλλά να δηλώσει δημόσια την αντίθεση του στους προπαγανδιστές.

    Ήδη ο παλιός γνωστός (δικός μου, του Ακρίτα και πολλών άλλων Ελλήνων) Σλάβκο Μανγκόφσκι προσκαλεί κόσμο στα κομιτατζίδικα πανηγύρια (για να μη βάλω σύνδεσμο στο maknews μεταφέρω το κείμενο):

    If you plan to visit Aegean Macedonia plan your visit around one of the village festivals for an unforgettable experiance. Witness the state of Macedonian patriotism on the spot.

    More details: http://tv-sonce.com/panagjuri.html

    Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα για τους συλλόγους που οργανώνουν τα πανηγύρια αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Οταν εχουμε εναν προθηπουργο και μια κυβερνηση εντολοδοχο των αμερικανων τη αλλο περιμενεται οταν ο προθηπουργος και η κυβερνηση του ειναι επαγελματιες ψευτες και τους αρεση να ειναι ανδρικελα του ΔΝΤ τοτε τη περιμεναιτα αλο ας βγη τουλαχηστων ενας μακεδονας βουλευτης αφτης της κυβερνησης να μας πη τη εδωσε ο αρχηγος τους και τη πηρε απο των ερτογαν που μας των εφερε στην ελλαδα και που των αφησαν και δεν εκαταδεχθηκαι να καταθεση ενα στεφανη στων αγνωστο στρατιωτη που ετσι γινεται απο ολουσ τους πολιτικους που περνουν απο την χωρα μας
    αλοστε γιατι να τω κανη αφου αφτη οι κυβερνηση των αφησαι να φεραιται σαν να ητο ο αφτοκρατορας μας
    Κυριοι οι κερη ειναι δυσκολοι για την χωρα μας εχουμε μια κυβερνηση που τα δινη ολα και τιποτε δεν περνη για την χωρα μας αρκη και μονο αφτη να κυβερνουν
    Και ας μας πουν την βραδια των ΟΙΜΙΟΩΝ γιατι ενας δικος τους ειπε στων αμερικανο ε και αν χαθη μια συμεα δεν πηραζη
    Και ερωτο εσας ολους εσας δεν σας πηραζη να χαθη μια σημαια μας
    Τουλαχηστων για αφτη την σημαια η προγονη μας εδωσαν τω αιμα τους
    Οσο για την μακεδονια μας ενα θα σας πω των ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟ ΚΑΡΑΜΑΛΗ των εβριζαν ενω με των ΓΙΩΡΓΑΚΗ ο δικος τους προθη πουργος φιλιωταν σταυρωτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Φίλε ΚΕ,
    Α) Σχετικά με την έναρξη της επαναστάσεως, προσωπικά θεωρώ σημείο εκκίνησης την πρώτη μάχιμη εμπλοκή, δηλαδή την κατάληψη της Καλαμάτας.
    Β) Σχετικά με το θέμα της γενετικής: Η ομοιότητα του ανθρώπινου γονιδιώματος με του χιμπατζή, δεν έχει καμμία σχέση με την αντιπαραβολή-συσχέτιση των κοινών γονιδιακών τύπων που προσδιορίζουν τις ανθρώπινες φυλές. Για να το κατανοήσεις καλύτερα, είναι κάτι σαν την ταυτοποίηση του γονιδιώματος (DNA) για την ταύτιση του τέκνου με τον πατέρα του ή με άλλο μέλος την οικογένειας. Ενώ η ταύτιση των ειδών του ζωικού είδους είναι μια άλλη διαδικασία. Εδώ μιλάμε για σύγκριση και ταυτοποίηση των γονιδίων που προσδιορίζουν τα φυλετικά γνωρίσματα αρχαίων και νέων υποκειμένων δειγμάτων. Η ποσόστωση λοιπόν αφορά αυτού του είδους την ταύτιση και όχι την σύγκριση με άλλο ζωικό είδος και τα γενικά χαρακτηριστικά τους. Επιφυλάσσομαι να ψάξω να βρω επακριβώς τα στοιχεία του πρωτοκόλλου της έρευνας και να στα παραθέσω (τώρα δεν ευκαιρώ για τέτοιο ψάξιμο).
    Γ) Αυτό το περί εκφυλισμού από ενδογαμική σύναψη, δεν ισχύει στην περίπτωση των φυλών. Ισχύει μόνο σε κλειστή αιμομικτική συγγένεια α’, β’ και γ’ βαθμού. Μετά και όσο αμβλύνεται η σχέση εξαλείφονται τέτοιες συνέπειες. Αφού λοιπόν εργάζεσαι σε πανεπιστήμιο και προφανώς δεν έχεις σχέση με την Ιατρική ή την Γενετική επιστήμη, συμβουλέψου κάποιον ειδικό να σε κατατοπίσει. Μου φαίνεται ότι ψάχνεις για επιστημονικοφανή άλλοθι για να επικαλύψεις τις ιδεολογικές σου θέσεις!
    Δ) Δεν θέτω θέματα ανωτερότητας ή κατωτερότητας των λαών, αλλά αν το θέτεις εσύ θα σου πω ότι η ιστορία του κάθε λαού, τον κατατάσσει αυτόματα στην ιεραρχία των σπουδαίων και των λιγότερο σπουδαίων λαών. Και δεν υπάρχει υποκειμενικότητα εδώ. Οι ιστορικοί εύκολα θα συνέτασσαν τέτοια «λίστα» (ας την πούμε!).
    Ε) Τέλος, έχε υπ’ όψη σου ότι τρέφω ιδιαίτερη εκτίμηση (τουλάχιστον) στους Αρβανίτες και τον ρόλο που διαδραμάτισαν στους αγώνες του Έθνους, τους οποίους όμως δεν πρέπει να συγχέουμε ή να ταυτίζουμε με τους Αλβανούς. Εδώ θα σε παραπέμψω στο βιβλίο του Σ. Καργάκου, «Αλβανοί και Αρβανίτες» , αλλά και του Δ.Δημόπουλου, «Η καταγωγή των Ελλήνων».
    ΣΤ) Τα περί κόμπλεξ και τέτοια, άστα!
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Δεν ηταν η γλωσσα μονο ή κυριως ο αποφασιστικος παραγοντας για την εθνικη συνειδηση.

    Οι αποκλειστικα ελληνοφωνοι Τουρκοκρητικοι,οι ελληνοφωνοι μουσουλμανοι της Μακεδονιας (Βαλααδες) και της Ευβοιας (Καρυστος) δεν αισθανθηκαν ποτε Ρωμιοι/Ελληνες και εφυγαν για την Τουρκια με τις ανταλλαγες των πληθυσμων.

    Μαλιστα στην Ευβοια οι Αρβανιτες χριστιανοι που ζητημα να ηξεραν λιγες λεξεις ελληνικα πρωταγωνιστησαν στην επανασταση του 21 και υπεστησαν τρομερες θυσιες για να ελευθερωθει η χωρα.Ηταν αυτοι που αγωνιστηκαν μαζι με τους ελληνοφωνους ορθοδοξους του νησιου και εμειναν Ελληνες.

    Αντιθετα οι αποκλειστικα ελληνοφωνοι μουσουλμανοι της Καρυστου πρωταγωνιστησαν απο την αναποδη στη βιαιη καταστολη της επαναστασης και στο τελος το 1832 εφυγαν για την Τουρκια.

    Ο Τασος Κωστοπουλος παραθετει το τραγουδι των ελληνοφωνων μουσουλμανων της Καρυστου που φευγουν για παντα απο την ελευθερη πια Ελλαδα μη εχοντας καμια σχεση με το ελληνικο εθνος που αναδυθηκε απο την επανασταση.

    Ο θρήνος των «Τούρκων» της Καρύστου για τη μοίρα τους διασώθηκε και δημοσιεύθηκε το 1947 από τον Δ.Κ. Χατζηκωνσταντή. Ο θρήνος είναι εξαιρετικά σημαντικός γιατί είναι στα ελληνικά, στο ιδιαίτερο καρυστινό ιδίωμα. Αυτό σημαίνει ότι οι μουσουλμάνοι που κατοικούσαν στο Κάστρο της Καρύστου ήταν ελληνόφωνοι. Επιπλέον, αναδεικνύει την αντίληψη που είχε η άλλη πλευρά για τη δική μας πετυχημένη Επανάσταση. Σύμφωνα λοιπόν με αυτή την αντίληψη οι ίδιοι ήταν ντόπιοι, ήταν Καρυστινοί. Η παράδοση της Εύβοιας στην Ελλάδα αποτελούσε πράξη προδοσίας. Η ίδια η Ελλάδα δεν αναφέρεται καθόλου, αντιθέτως θεωρούν ότι η Εύβοια εγκαταλείφθηκε στους Φράγκους και στους Ρώσους, με τους οποίους συνδέεται άμεσα η ρωμιοσύνη. Στο θρήνο φαίνεται και το αρνητικό εθνικό στερεότυπο. Αυτός που φέρνει την είδηση της παράδοσης δεν μπορεί να είναι άλλος από τον Τάταρο. Έτσι αποκαλούσαν, σχεδόν μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα, όλους τους αυθεντικούς τουρκογενείς στο χώρο της Μαύρης Θάλασσας και του Καυκάσου. Ο θρήνος έχει ως εξής:

    Κατακαημένη Κάρυστο με τα κρύα τα νερά σου,
    φύγαν τα παληκάρια σου τσε καίγεται η καρδιά σου.
    Κατακαημένη Κάρυστο, πούσουν μισό Μισίρι,
    τσε τώρα εκατάντησες να γίνεις Ρωμιοσύνη.

    Που σ´ έτρεμε μια Έγριπο, μια ζηλεμέν´ Αθήνα
    τσε τώρα σ´ εδώσανε στο Φράγκο, στη Ρουσία.
    Νάταν ο κάμπος θάλασσα, τσε τα βουνά ποτάμια,
    να πνίγανε τον Τάταρο που ´ φερε το χαμπέρι,
    να φύγουν οι Καρυστινοί τούτο το καλοτσαίρι.

    Ομέρ Πασάς που τ´ άκουσε, μηνάει ένα χαμπέρι,
    του μπέη μας του μήνυσε τσε του στραβιντζιντάρη.
    Όντας αποδιαβάσανε το μαύρο το φερμάνι,
    μικροί, μεγάλοι κλαίανε, τσ´ οι δυο μας ζαμπιτάδες,
    τρέχουν τσε παν τα μάτια τους ωσάν τις αργαστάρες.

    Δεν κλαίμε μεις τον τόπο μας, στο Φράγκο π´ απομένει,
    μον´ κλαίμε το κρύο νερό που ´ μαστε μαθημένοι.
    Τσε τον Μπεκήρ αγά πελάει στη Σμύρνη για καράβια,
    στο μπούρτσι μας τ´ άραξε τα δώδεκα καράβια,
    Καρυστινοί που τα ´ δανε, τριτσάνα τους τινάζει
    μπαρκάραν οι Καρυστινοί και πήγαν στο μπογάζι.

    Πήγανε στο Βενέτικο, τσε μια μπουνάτσα πιάνει.
    τσε πήγανε στ´ Αλάτσατα, το κάτου Σιβρισάρι.
    Αλλά, Αλλάχ, βρε βασιλιά, που θα σε πάη το κρίμα,
    που χώρισες αντρόγενα, παιδιά απ´ τα σκαφίδια.
    Σεμπέτι όποιος γένηκε να δώσ´ το Γριπονήσι,
    όποιος ριτζάλι το´ καμε, σαν σκύλος να βαβίσει.

    Δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή της Κυριακής, 25 Μαρτίου 2001

    Ελληνας Μακεδονας απο Κρυσταλλοπηγη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Αυτό που βρήκα εν τάχει αφορά έρευνα των Πανεπιστημίων του Στάνφορντ των ΗΠΑ και της Παβίας της Ιταλίας, αλλά υπάρχει κι άλλη. Θα την βρώ και θα στην παραθέσω.
    ΛΥΚΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Αφού οπως λέτε δεν υπάρχουμε γιατι γινεται ολοκληρη κουβέντα γύρω απο εμάς τα τελευταία 110 χρονια????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια τα οποία θα περιέχουν Greekenglish, ύβρεις, μειωτικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς δεν θα αναρτώνται.