Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Ευάγγελος Κωφός στα Σκόπια: Διαπραγματευόμαστε το όνομα, η ταυτότητα είναι προσωπικό θέμα.

Η διαφορά μεταξύ των δύο χωρών αφορά το ζήτημα της ονομασίας. Η λύση η οποία θα δοθεί στο όνομα θα είναι τελική και για γενική χρήση, είπε ο Ευάγγελος Κωφός ο οποίος είναι ένας από τους δημιουργούς της ελληνικής στρατηγικής για το όνομα της πΓΔΜ, γράφει η σκοπιανή ‘Πρωϊνή’.

Ο Κωφός επισκέπτεται τα Σκόπια σε μια δεύτερη προσπάθειά του να εξηγήσει την ουσία της διαφοράς των δύο χωρών, όπως την βλέπει η Αθήνα.

Ο Έλληνας ιδεολόγος, μέλος του ΕΛΙΑΜΕΠ, ισχυρίστηκε ότι οι δύο κυβερνήσεις δεν μπορούν με απόφασή τους να επιβάλλουν μια ταυτότητα στους πολίτες, αλλά αυτή είναι μια προσωπική επιλογή του καθενός. Επέμενε στην άποψη ότι...
  πρέπει να βρεθεί ένας διαφορετικός όρος ώστε να ξεχωρίζουν οι «Μακεδόνες» των Σκοπίων από τους Μακεδόνες της ελληνικής Μακεδονίας και αυτή η διαφορά να είναι εμφανής παγκοσμίως.

«Το θέμα της ταυτότητας είναι πολύ προσωπικό, αφορά αυτό καθ’ αυτό τους πολίτες. Ο καθένας έχει τη δική του ταυτότητα. Τα δύο κράτη δεν μπορούν να την επιβάλλουν.


»Το πρόβλημα των δύο χωρών, είναι το ζήτημα του ονόματος. Ένα όνομα που θα είναι κοινό για όλους και για όλες τις χρήσεις», τόνισε ο Κωφός.


Στη συζήτηση, η οποία διεξήχθη, χθες, στο Πανεπιστήμιο της FON, είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος σε ερώτηση φοιτητών:

«Εγώ είμαι Μακεδόνας, εσείς πως μπορείτε να με προσδιορίσετε;»

Ερωτηθείς αν είναι δυνατόν να γίνουν διαπραγματεύσεις εφ’ όσον υπάρχουν κόκκινες γραμμές, ο Κωφός υπεραμύνθηκε της ελληνικής θέσης:

«Όλοι έχουμε μια κόκκινη γραμμή. Η Ελλάδα έχει οπισθοχωρήσει πάρα πολύ, μέχρι που έφτασε σε ένα σημείο όπου υπάρχει μια κόκκινη γραμμή, δεν υπάρχει, δηλαδή, άλλο περιθώριο οπισθοχώρησης. Ξεκινήσαμε λέγοντας ‘όχι στα βόρεια σύνορά μας μια ‘Μακεδονία’ με ‘Μακεδόνες’ και φθάνουμε στο σημείο σήμερα να ζητάμε όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό.
Σίγουρα κάποιοι στην Ελλάδα δεν συμφωνούν με την άποψη αυτή. Η Ελλάδα οπισθοχώρησε πολύ, δεν ζητά την μονοπώληση του ονόματος ‘Μακεδονία’. Αν αυτό γίνει αποδεκτό και από την πλευρά σας, νομίζω ότι θα ανοίξει ο δρόμος για συμβιβασμό», είπε ο Κωφός.


Οι φοιτητές υπενθύμισαν τον Ευάγγελο Κωφό ότι σήμερα στην Ελλάδα υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων, στη Φλώρινα συγκεκριμένα, που διατείνονται ότι ανήκουν ‘εθνικά’ στους Μακεδόνες και τον ρώτησαν πως θα μπορούσαν αυτοί να ονομαστούν σε περίπτωση μια άλλης ονομασίας;

Το μέλος του ΕΛΙΑΜΕΠ εξέφρασε την άποψη ότι οι διάφορες ομάδες θα μπορούσαν να προσδιοριστούν με διαφορετικούς τρόπους.


Σε ερώτηση ενός φοιτητή «αφού είναι ‘Μακεδόνες’ γιατί δεν προσχωρούν στη ‘Μακεδονία’, ο Κωφός απάντησε ότι αυτή αποτελεί μια μεγάλη ιδέα που θα ολοκληρωθεί όταν η πΓΔΜ, ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γράφει η Ούτρινσκι Βέσνικ.


Πηγή: Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

13 σχόλια:

  1. Πάρα πολύ ενδιαφέρον Ακρίτα, ο Κωφός είναι πολύ προσεκτικός σε τέτοια ζητήματα και σίγουρα οι απόψεις του έχουν ειδικό βάρος. Θα αναζητήσω το άρθρο για να έχω πληρέστερη εικόνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ μαζί σου. Πάντως οι μετάφρασεις του Εχέδωρου είναι προσεκτικές και τις εμπιστεύομαι.
    Επίσης ο Κωφός δεν είναι μέλος του ΕΛΙΑΜΕΠ αλλά σύμβουλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τώρα "Ο Έλληνας ιδεολόγος, μέλος του ΕΛΙΑΜΕΠ" είναι το Εχέδωρου ή της Ούτρινσκι Βέσνικ; Έλεος σε λίγο θα τον βγάλουν και Δραγώνα τον άνθρωπο.

    Πολύ διπλωματικός (με δεδομένο το που ήταν) και απέφυγε να τον κατσαδιάσει τον φοιτητή στην τελευταία ερώτηση. Αλλά και μόνο η ουσία της ερώτησης δείχνει πως αντιλαμβάνονται τον κόσμο οι γείτονες - κάτι που βέβαια δεν προβλημάτισε ποτέ ορισμένους-ορισμένους της δικής μας πλευράς που μόνο με τα στραβά του Μεταξά και του Καντιώτη καταπιάνονται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάντως πολύ θα ήθελα να δω εκφράσεις στην τοποθέτηση του Κωφού:

    «Εγώ είμαι Μακεδόνας, εσείς πως μπορείτε να με προσδιορίσετε;»

    Φυσικά και απαντήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όλα τα μέσα των Σκοπίων κάνουν αναφορά στην επίσκεψη και τα λεγόμενα του Κωφού, όχι μόνο η "Πρωινή" (Ουτρίνσκι Βέσνικ). Δίνουν σημαντική βαρύτητα στο γεγονός.
    Αρκεί να βάλει κάποιος το λήμμα "кофос" στο google και θα δει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πως και δεν τον βρίζουν ως predavnik grkoman od Voden;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Υπάρχει το κείμενο στη σελίδα του πανεπιστημίου.


    =========

    Prof. Evangelos Kofos, PhD held a quest lecture

    The professor at the University of Athens and counsellor of the Greek Ministry of Foreign Affairs, was a quest at FON University and debated on the topic ,,The Greek foreign policy within the 2014 agenda” and the name differences.

    One of the creators of the greek strategy regarding the name of Macedonia, Evangelos Kofos, who was for the second time in Skopje, tried to explain the essence of the dispute in the way it is perceived in Athens. According to him the point is that governments cannot enforce an identity to individuals, that is a personal matter, but we have to find a way how the Macedonians from Macedonia and those from greek Macedonia will represent themselves in the world and how will they be differentiated.

    „The question of identity is very personal, it is a question that involves individuals. Everyone has its own identity. The countries should not impose recognition of one or other identity. Problem for the both countries is the name dispute. When we agree upon the name, then it will be used by everyone and in all occasions. We have to find, once and for all, a solution about the name of the country.

    ,,When it comes to identity, then it is about a group being seen and recognised as it is”, answered Kofos when asked whether the UN seeks for a name of the country or whether identity issues are being opened. Regarding Athens’ ,,red lines” and the Macedonian remark that they don’t lead toward a solution, Kofos said ,,everyone has its own red line”, which Greece has now reached. For a long time Greece did not want to mention the Macedonian issue, but now it freely speaks of it.

    Kofos contradicted himself within half an hour, at the beginning he claimed that the conflict between Macedonia and Greece was a conflict for territory and safety and that now it is conflict of identities. ,,This issue is more difficult. If it was a territory issue it would have ended by now. I am also a Macedonian and it is up to you to determine what kind of Macedonian I am?”, said Kofos to the students of FON University.

    „If you wish to be Macedonians, then why don’t you join Macedonia”, asked a student, on what Kofos answered that it is a great idea, which will come true when Macedonia will be part of the European Union.

    =========


    Ελπίζω πως κάποιες ατυχείς εκφράσεις του, οφείλονται σε γλωσσικά ολισθήματα. Ειδικά το τελευταίο, είναι πολύ χοντρό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τι πάει να πει "αποτελεί μια μεγάλη ιδέα που θα ολοκληρωθεί όταν η πΓΔΜ, ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση" ;!
    Ένωση όλων των "Μακεδονιών" σε μια περιφέρεια-κράτος; Αυτά ονειρεύεται ο Κωφός, επιστροφή στο 1900;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κίμωνα αυτά τα έγραψαν οι Σκοπιανοί,
    το τι ειπώθηκε ακριβώς δεν ξέρουμε ακόμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μου είπαν πως ζητήθηκαν κάποιες διευκρινίσεις. Αν απαντήσει, μόνο τότε θα ξεκαθαρίσει το θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ξέρουμε τι ειπώθηκε: "this is a good idea" (αυτό έιναι μια καλή ιδέα!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εντυπωσιάζομαι για το γεγονός ότι αρκετοί θεωρούν τον κ. Κωφό περίπου ως μέγα πατριώτη και μαχητικό αγωνιστή! Ο άνθρωπος ήταν υπάλληλος του ΥΠΕΞ και τώρα συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ. Μήπως μπορεί να μου υπενθυμίσει κάποιος κάτι καλό τα τελευταία 50 χρόνια να βγήκε από το ΥΠΕΞ; Για το διαβόητο ΕΛΙΑΜΕΠ δεν χρειάζεται να αναφερθώ. Οι ελάχιστοι ικανοί και ενσυνείδητοι διπλωμάτες ήσαν πάντα τα μαύρα πρόβατα για τους πολιτικούς που πέρασαν από εκεί, με εξαίρεση τον Σαμαρά και 1-2 άλλους. Είναι τυχαίο ότι η εξωτερική μας "πολιτική" μπάζει από παντού; Δεν νομίζω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @Ακρίτα «Κίμωνα αυτά τα έγραψαν οι Σκοπιανοί,
    το τι ειπώθηκε ακριβώς δεν ξέρουμε ακόμα.»

    Ξέρουμε τελικά ποιά ήταν ακριβώς η ερώτηση και ποιά η απάντηση του Κωφού;

    Γιατί η ένταξη στην ΕΕ δεν λύνει τίποτε. Θα υπάρχουν 2 διαφορετικές Μακεδονικές Ταυτότητες (Ελληνική και FYROMική) και 2 διαφορετικές Γεωγραφικές Μακεδόνίες (Βόρεια/Βαρδαρική και Νότια/Ελληνική).

    Η ερώτηση του φοιτητή απλώς δείχνει την άγνοιά του στην ύπαρξη 2 δαφορετικών Μακεδονικών ταυτοτήτων ... νομίζω ότι έπρεπε να τονιστεί ότι «άλλο το τι θεωρείς εσύ «Μακεδόνες» και άλλο το τι θεωρούμε εμείς «Μακεδόνες» και τα 2 δεν πρόκειται να εξισωθούν όταν θα μπορούν ως μέλη της ΕΕ να έρχονται στην Ελληνική Μακεδονία μόνο με την ταυτότητά τους».

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια τα οποία θα περιέχουν Greekenglish, ύβρεις, μειωτικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς δεν θα αναρτώνται.