Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Οι διπλωματικές προτάσεις του Στάλιν για στήριξη των Βουλγαρικών εδαφικών διεκδικήσεων εις βάρος της εμπολέμου Ελλάδος (25 Νοεμβρίου 1940)

Μετά την αιφνιδιαστική υπογραφή του σύμφωνου μη επίθεσης Ρίμπεντροπ - Μολότοφ (23 Αυγούστου 1939) και το μοίρασμα της Πολωνίας ανάμεσα στους προς στιγμήν "συνεταίρους", η πολιτική του Στάλιν αποσκοπούσε στην ενίσχυση της θέσης της Ρωσίας έναντι του Ιταλο-Γερμανικού Άξονα. Αυτή η ανάγκη ενισχύθηκε μετά από την απρόσμενη στρατιωτική κατάρευση της Γαλλίας και την επικράτηση της Γερμανίας σε όλη την Ευρώπη. Μετά την επίθεση του Μουσολίνι στην Ελλάδα (28 Οκτωβρίου 1940) και την διαφαινόμενη επέκταση του πολέμου στα Βαλκάνια , ο Στάλιν ήθελε να χρησιμοποιήσει την Βουλγαρία ως εμπόδιο για την έξοδο του Άξονα στην Μαύρη Θάλασσα.
Η πρώτη σχετική Ρωσική προσπάθεια έγινε τον Σεπτέμβριο του 1939, με μια πρόταση για σύμφωνο αλληλοβοήθειας που όμως απέρριψε ασυζητητί η φιλοαγγλική Βουλγαρική κυβέρνηση. Στις 25 Νοεμβρίου του 1940, οι κομμουνιστές επανέλαβαν τις προτάσεις τους χρησιμοποιώντας ως μοχλό πίεσης το Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας. Για να δελεάσει την Βουλγαρική ηγεσία αποφάσισε στις προτάσεις που έκανε να υποσχεθεί ενεργή υποστήριξη για  τις εδαφικές Βουλγαρικές διεκδικήσεις έναντι της Ελλάδος και της Τουρκίας τις οποίες χαρακτήριζε "δίκαιες". Οι προτάσεις αυτές καταγράφονται στο πρωτότυπο μήνυμα που βρέθηκε στα αρχεία της Κομμουνιστικής Διεθνούς, μύνημα που υπογράφεται από τον ασυρματιστή του Δημητρώφ, του περίφημου Βούλγαρου γενικού γραμματέα της Κομμουνιστικής Διεθνούς, και είχε παραλήπτη το ΚΚΒ.

Το μήνυμα είχε το εξής περιεχόμενο:



"Σήμερα η Σοβιετική κυβέρνηση απηύθυνε στην κυβέρνηση της Βουλγαρίας συγκεκριμένη πρόταση για την σύναψη συμφώνου αλληλοβοήθειας. Η Σοβιετική κυβέρνηση θεωρεί ότι η προστασία της Βουλγαρίας και της Σοβιετικής Ένωσης από την πλευρά της Μαύρης Θάλασσας και των Στενών και η διατήρηση της ειρήνης αποτελούν κοινό ζωτικό συμφέρον και των δύο χωρών και απαιτούν τις κοινές τους προσπάθειες. Η Σοβιετική Ένωση αναλαμβάνει την υποχρέωση να υποστηρίξει τις δίκαιες εδαφικές απαιτήσεις της Βουλγαρίας, ιδίως την επιστροφή της περιοχής της Ανδριανουπόλεως στην γραμμή Αίνου-Μηδείας, της Δυτικής Θράκης με τις πόλεις Δεδέαγατς (Αλεξανδρούπολη), Δράμα, Καβάλα, όπως και να παράσχει στην Βουλγαρία παντός είδους βοήθεια.
Η πρόταση αυτή επιδόθηκε σήμερα στον βασιλιά Βόρι και στον Φίλοφ. Λάβετε τα πλέον επείγοντα και δραστικά μέτρα, ώστε η πρόταση αυτή να γίνει ευρύτερα γνωστή στο κοινοβούλιο και έξω από αυτό, στον τύπο και στις μάζες.Κινητοποιήστε για τον σκοπό αυτό τους βουλευτές μας, εκτυλίξτε την πιο δραστήρια εκστρατεία σε ολόκληρη την χώρα υπέρ αυτής της πρότασης και της άνευ όρων αποδοχής της. Κρίνονται οι τύχες του Βουλγαρικού λαού για πολλά χρόνια..."

Το ΚΚΒ στήριξε με πάθος την προσπάθεια προσέγγισης, αλλά από υπερβάλλοντα ζήλο, τα στελέχη του διένειμαν προκηρύξεις με το περιεχόμενο της Ρωσικής πρότασης εκθέτοντας ανεπανόρθωτα τους Ρώσους κομμουνιστές. Η πρόταση απορρίφθηκε από την Βουλγαρική κυβέρνηση 5 μέρες μετά. Το παραπάνω μήνυμα αφ΄ενός αποκαλύπτει πλήρως την ιμπεριαλιστική ανήθικη πολιτική που ασκούσε η Ρωσική κομμουνιστική ηγεσία τάζοντας Ελληνικά εδάφη την στιγμή που η Ελλάδα έδινε τον υπέρ πάντων Αγώνα κατά των Ιταλών στην Ήπειρο, αφ΄ετέρου αποδεικνύει περίτρανα ότι τα κομμουνιστικά κόμματα σε κάθε χώρα  έπαιζαν τον ρόλο της μαριονέτας στα χέρια των Ρώσων, που (μέσω της "Κομμουνιστικής Διεθνούς") τα χρησιμοποιούσαν για την ευόδωση της πολιτικής τους που μόνο επαναστατική - προλεταριακή δεν ήταν...

Ι. Β. Δ.

Πηγή
Έγγραφο ΡΚΑ, απ 495, κ 184, εξερχόμενα 1940, θ 11, φλ. 125-126
Γρηγόρης Φαράκος, Σχέσεις ΚΚΕ και Διεθνούς Κομμουνιστικού Κέντρου, εκδόσεις "Ελληνικά γράμματα"


ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Ο χάρτης είναι από το ημερολόγιο 2011 του ακροδεξιού κόμματος της Βουλγαρίας VMRO-DMP.

7 σχόλια:

  1. AKRITA βλεπεις και μονος σου οτι οι του vmro αυτοπροσδιοριζονται βουλγαροι γιατι ετσι νιωθουν-ΟΧΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ-αρα τα περι ρετσινολαδου μηπως ηταν ολα φερτζες ??λεω εγω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπήρξε το ρετσινόλαδο, μην το αμφισβητούμε, όπως και η πλειοψηφία των πατεράδων και παππούδων αυτών που το παίζουν απόγονοι του Αλεξαντάρ και του Φιλίπ, ήσαν Βουλγαρίζοντες ή Βούλγαροι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν υπάρχει ένας που να μη δήλωνε Βούλγαρος στην αρχή. Το πανηγυράκι με Ντέλτσεφ και λοιπούς, το ξεκίνησε ο Χατζηνικόλωφ, που τα γράφει με το νι και με το σίγμα. Για ένωση με τη Βουλγαρία το πήγαιναν, με ενδιάμεσο στάδιο την αυτονομία, ώστε να ρίξουν στάχτη στα μάτια της διεθνούς κοινότητας. Βλέπε Κόσοβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Aκριβως ετσι ειναι.Το λυπηρο ειναι οτι γεννετικα η πλειονοτητα τους ειναi ελληνικης καταγωγης.Πραγματικους βουλγαρους συναντησα στην βορεια και ειδικα στην βορειοανατολικη βουλγαρια και διαπιστωσα ο ιδιος αυτο που ειχε γραψει ο sforza οτι η γεννετικη επιβεβαιωνει τα ιστορικα στοιχεια ,δεδομενου οτι η (κοιτιδα )των βουλγαρων ειναι οι προαναφερθησες περιοχες(δηλ.εκει που ιδρυσαν το πρωτο τους βασιλειο,μαλλον ηγεμονια για να ακριβολογουμε στις αρχες του 600μχ.)
    Λυπαμαι για την ανορθογραφεια μου .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Απαραδεκτη,ανηθικη,ξεφτυλισμενη,οπορτουνιστικη και αντικομμουνιστικη η σταση της Σοβιετικης Ενωσης και οι προτασεις που εκανε στην αστικη κυβερνηση της Βουλγαριας.

    Βεβαια τα ιδια ειχαν γινει και νωριτερα τις δεκαετιες του 20 και 30 οπου η Κομμουνιστικη Διεθνης αγνοουσε παντελως την κατασταση στην Ελληνικη Μακεδονια ειδικα μετα την ανταλλαγη των πληθυσμων με Βουλγαρια και Τουρκια και στηριζε αυτονομες Μακεδονιες ως τμημα του εθνικου προγραμματος της Βουλγαριας.

    Απο την αλλη και ο Τσωρτσιλ το 1943 και αφου ο ελληνικος λαος συνεχιζε να ματωνει σε Αλβανιες,Μεση Ανατολη,Αντισταση προτεινε στην Τουρκια να βγει στον πολεμο κατα του Αξονα με ανταλλαγμα ελληνικα νησια.
    Για να μην θυμηθουμε τι εκαναν με την Κυπρο.

    Αυτα εννοειται τα αναφερω οχι για να αντισταθμισω τις σταλινικες προτασεις κατα του ελληνικου λαου.

    Redgreek

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Redgreek,

    μια ειλικρινής ερώτηση, αφού διάβασα και κάποια σχόλιά σου στο TVXS (με αρκετά συμφωνώ). Εσύ ποια ερμηνεία δίνεις για τη σημερινή στάση του ΚΚΕ απέναντι στον Στάλιν; Ανεξάρτητα από το ποια ιστοριογραφία επιλέγει κάποιος, ορισμένα γεγονότα δεν μπορούν να εξευγενιστούν. Αναλυτικές δημοσιεύσεις με ελληνικό ενδιαφέρον, έχουν γίνει στο «Πόντος & Αριστερά». Δεν είναι δυνατό να είμαστε όλοι «οπορτουνιστές» ή «αντικομμουνιστές», ούτε μπορεί κάθε διάλογος να τελειώνει με αλληλοκατηγορίες περί... «ορθόδοξων» και μη.

    Δες κι από άλλη συζήτηση για το μακεδονικό:

    http://akritas-history-of-makedonia.blogspot.com/2010/11/blog-post_15.html?showComment=1292859488956#c6990753372735700596

    "You should grant cultural autonomy to Pirin Macedonia, in the frame of Bulgaria. Tito seemed more flexible than you - maybe because he lives in a multiethnic state and he had to dispense equal rights to the various peoples. Autonomy will be the first step towards the unification of Macedonia but, given the current situation, there should be no haste in this matter. The fact that macedonian consciousness is not developed yet in the population, means nothing. Neither in Belarus such consciousness existed, when we declared it a Soviet Republic. But later on, it was proved that a Belarusian nation indeed existed."

    Stalin "instructing" Bulgarians, June 1946

    Original classified documents from "The Macedonian issue and Bulgaria" (ISBN 9789604670925), pp. 199 and 204

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Diafwnw me enan apo tous parapanw filous anonymous.

    Prokeitai gia SLAVOUS sthn katagwgh pou kateklisan thn xersonhso tou Aimou apo ton 6 M.X. aiwna.Ta Slavika auta fyla aporofysan kai ton mikro sxetika arithmo Proto-Boulgarwn (Tatarikhs Katagwghs) dinontas to synxrono ethnos twn Boulgarwn. Boulgaroi-Skopianoi kai megalo meros Slavofwnwn ths Elladas einai Slavoi (exairountai Slavofwnoi Vlaxoi) sthn katagwgh ethnotika siggeneis twn Boulgarwn.

    Pio siggekrimena sthn Ellinikh Makedonia h kathodos twn Slavwn ypoxrewse tous Makedones (Ellines) na metakinithoun sto notio tmima ths kathos kai sta astika kentra.

    Oi Slavoi autoi ethnotika siggeneis twn sinxronwn Boulgarwn anamixthikan poly argotera me Blaxous eidika sthn Dytikh Makedonia oi opoioi eggatelipsan thn Hpeiro gia na glitosoun apo ton Alh Pasha.

    Vevea kata thn diarkeia toswn aiwnwn dextikan isxyrh Byzantinh alla kai Servikh epiroh (kyrios mesw Servikou Patriarxiou/Dusan alla kai Patriarxiou Konstantinoupolhs/Byzantinhs dioikhshs). Etsi ena tmima aneptyxe isxyrh Ellinikh syneidhsh. Einai pragmatika geloio simera ena krama Boulgarovlaxwn h ServoBoulgarwn, Torlakidwn kai allwn na pisteuei oti einai apogonoi Arxaiwn Makedonwn. H glossa pou milane tous diapseudei kathe wra kai kathe stigmh.

    Sthn de Anatolikh Makedonia opou den yphrxe isxyrh Servikh epiroh oute megalo sxetika reuma Blaxwn oi Boulgarofonoi tou Boreiou tmimatos (se antithesh me to kathara Ellinofono notio tmima) aneptyxan isxyrh Ellinikh h Boulgarikh syneidhsh.

    Etsi sthn Plevna mporei tis proales na giortasan to babiden alla ama peis se kanena oti einai Boulgaros, Skopianos h ethnika Makedonas tha se parei me tis petres

    Gnhsios

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια τα οποία θα περιέχουν Greekenglish, ύβρεις, μειωτικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς δεν θα αναρτώνται.