Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.

Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Antinews: η επιτομή του ιστορικού αρνητισμού(Εμφύλιος και Δεκέμβρης 44)

Σήμερα έλαβα ένα e-mail από φίλο του blog , όπου με ενημέρωνε για μία ανάρτηση του γνωστού για την μονόπλευρη πολιτική ενημέρωση σάιτ www.antinews.gr. Αυτή η ανάρτηση είχε ως θέμα τα γεγονότα του 44 και την ταύτιση του με τα σημερινά γεγονότα(http://www.antinews.gr/?p=74387). Το ύφος του άρθρου (του υποτίθεται κεντροδεξιού σαιτ), ήταν σε τέτοιο βαθμό ιστορικού αρνητισμού, που δεν θα διέφερε από ένα κομμουνιστικό εκείνης της ταραγμένης δεκαετίας. Μάλιστα ο ιδιοκτήτης του σάιτ εκτός από τα σχόλια (μεταξύ των οποίων και του δικού μου) που λογόκρινε, έφτασε σε σημείο να απαντήσει σε κάποιον που αρθογραφεί  συχνά εκεί, να πει το εξής κορυφαίο:


«To Antinews δεν έχασε καμία μπάλα Φαήλο. Η δεξιά την έχει χάσει και πρέπει να καταλάβει ότι ή θα γίνει ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΔΕΞΙΑ, ή θα κατεβεί απο το τραίνο της ιστορίας».
Στο άρθρο θα διαβάσεις λέξεις και εκφράσεις όπως Μοναρχοφασίστεςαποικιοκρατικά σχέδια των Εγγλέζων, η Ελλάδα, μέσω του σχεδίου Μάρσαλ, δέθηκε ολοκληρωτικά στο οικονομικό άρμα των ΗΠΑ, αστική πολιτική ηγεσία κλπ όπου σαφώς θυμίζουν Ριζοσπάστη της δεκαετίας του 40 και όχι ιστορική ανάγνωση του 2010. Μάλιστα φτάνουν στο σημείο να συγκρίνουν τον «Γέρο της Δημοκρατίας» με τον εγγονό του και τους Αγγλοαμερικάνους του 44-49 με την «Δύση του 2010»!!!!.

Είναι ντροπή και όνειδος για κάποιον που θέλει να άλλάξει σελίδα στην κεντροδεξιά πολιτική, να αναθεωρεί έτσι βάναυσα ένα ιστορικό γεγονός που σαφώς σημάδεψε για δεκαετίες την Ελλάδα και τους Έλληνες. Θα υπενθυμίσω στον αρθογράφο αλλά και στον FactorX, τι είπε ο Λένιν για τον εμφύλιο -το  ακολουθούν πιστά μέχρι σήμερα οι του ΚΚΕ- και από χτες και το www.antinews.gr :
«Ένας Μαρξιστής δεν μπορεί σε καμμία περίπτωση να θεωρή τον εμφυλιο πόλεμο σαν κάτι το αφύσικο ή ανήθικο».
Αναθεωρητισμός δεν σημαίνει να αρνιούμαστε τα ιστορικά γεγονότα όπως κάνατε εσείς με το κατάπτυστο άρθρο σας. Είναι ένας όρος που αναφέρεται στην διαδικασία της λεπτομερειακής εξέτασης της υπάρχουσας ιστορικής γνώσης γύρω από ένα ιστορικό γεγονός, χωρίς όμως να αμφισβητείται το ίδιο το γεγονός. Στην διάρκεια αυτής της διαδικασίας πιθανότατα θα προκύψουν νέα συμπεράσματα με την εξέταση πλέον πρόσφατων ερευνητικών δεδομένων, εμπειρικών γνώσεων ή με την επανεξέταση των υπαρχόντων στοιχείων, ακόμα και με την εκ νέου παρουσίασή τους κάτω από το πρίσμα νέων επιστημονικών αντιλήψεων. Εσείς το μόνο που κάνατε είναι να αμφισβητείται τα ιστορικά γεγονότα σε σημείο άρνησης και διαγραφής της μνήμης.

Σε ότι αφορά το ιστορικό γεγονός, καλό είναι οι διαχειριστές της υπόψη ιστοσελίδας, να διαβάσουν  Γρηγόρη Φαράκο,   διότι τους διαψεύδει οικτρά(«Δεκέμβρης του ’44. Νεότερη έρευνα – νέες προσεγγίσεις», Φιλίστωρ, 1996):
  • Αξιοπρόσεχτο είναι, ότι στην έκθεση αυτή υπάρχει, εκτός των άλλων, μια ακόμα μαρτυρία: οι διοικητές ορισμένων τμημάτων του ΕΛΑΣ, από την άνοιξη του 1944, είχαν ενημερωθεί ότι πρέπει να ετοιμάζονται «για να κατέβουν στην Αθήνα».
  • Από τη στιγμή που ο ΕΛΑΣ δημιουργείται – και πολύ περισσότερο όταν ανδρώνεται- έχει στόχο να μην επιτρέψει την ανάπτυξη άλλου αντάρτικου.
  • Για την Αθήνα έχει μιλήσει – με αρκετό κυνισμό, θα έλεγα – ο Ιωαννίδης στις αναμνήσεις του. Το στρατιωτικό σχέδιο για την κατάληψη της Αθήνας είχε ετοιμαστεί από το 1943: «Το σχέδιο αυτό το κράτησα εγώ όλον τον καιρό. Το είχα κρυμμένο κάπου». Αυτό «σημαίνει», όπως λέει, «ότι η καθοδήγης του Κόμματος είχε υπόψη της ότι προς το τέλος του αγώνα εμείς εμείς θα βρισκόμασταν στη θέση να χρησιμοποιήσουμε βία για την κατάληψη της Αθήνας». Ο ίδιος –προσθέτει- από τον Αύγουστο ’44 είχε δώσει εντολή: «Βαράτε!». Οι υπουργοί ήταν στην κυβέρνηση «αλλά εμείς λέγαμε: Πιάστε, όσο είμαστε εμείς στην εξουσία».
Ο Εμφύλιος ξεκίνησε το 1943 και συνεχίστηκε μετά την αποχώρηση των Γερμανών, με αποκορύφωμα το Δεκέμβρη, ενώ το ΚΚΕ είχε ως μόνιμο στόχο την κατάληψη της εξουσίας από το 1943 σχέδιο κατάληψης της Αθήνας για λογαριασμό του, μέσω του ΕΛΑΣ.
Γιαυτό....
Άισχος κύριοι. Εάν κάποιοι νομίζουν ότι θα αλλάξουν σελίδα με συμπεριφορές όπως του antinews.gr , τότε μάλλον θα βυθιστούν ακόμα πιο κάτω, διότι εκτός του ότι δεν έχουν αντιληφθεί την πραγματικότητα, αφετέρου παίζουν με το χειρότερο είδος προπαγάνδας που έχει σαν σκοπό την σκόπιμη προσπάθεια διαστρέβλωσης και συκοφάντησης ενός γεγονότος, η οποία είναι απαράδεκτη από κάθε άποψη(ηθική,  και επιστημονική).
Στον εμφύλιο κέρδισε η Δημοκρατία τον Ολοκληρωτισμό, εάν εσείς θέλετε να το επαναφέρετε το 2ο με άλλο τρόπο, όπως λέει ο Λένιν να το πείτε ανοικτά.

16 σχόλια:

  1. Να ήταν μόνο αυτό; Τα υπόλοιπα άρθρα με θεωρίες συνωμοσίας, από απίστευτους τύπους που στην Αμερική γελάνε μαζί τους; Έτσι όπως πάει ο Ζήσης, θα τον κάψει τον Σαμαρά. Ας ελπίσουμε να κάνει σχετική νύξη ο Λαζαρίδης, μήπως σταματήσουν οι γραφικότητες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πραγματικά φίλε μου. Και εγώ μετά το σημερινό απογοητεύτηκα από αυτό το σάιτ. Καταλαβαίνω ότι είναι είναι κολλημένοι κομματικά κάπου, αλλά με τέτοιες αναρτήσεις και κυρίως αλαζονικές συμπεριφορές, οι μόνοι που θα τους μείνουν εκεί στην Ρηγίλλης, τελικά θα είναι οι συγγενείς και οι φίλοι.
    Και να ξεκαθαρίσω και πάλι: δεν με ενδιαφέρουν τα κόμματα, αυτά είναι πλέον μακριά από τα μέσα της δεκαετίας του 90, ούτε να τους βλέπω δεν θέλω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Διάβασα το επίμαχο άρθρο και τα σχόλια που ακολούθησαν.

    Πολλή φασαρία για το τίποτα...

    Καλό θα ήταν να δούμε ποιοι κυρίως ωφελούνται από τις συνεχείς διασπάσεις και την ομφαλοσκόπηση με τέτοιες ανοησίες.
    300(!) σχόλια για ένα ανούσιο άρθρο στο antinews την στιγμή που το πολύ αξιόλογο κείμενο του Ακρίτα για τον Παύλο Τσάμη πήγε άπατο.
    Ας εστιαστούμε στα σοβαρά θέματα και ας αφήσουμε τους ανοήτους όλων των πλευρών να παίξουν " Εμφύλιος Πόλεμος Νο2"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ξεκαθαρίζω τα πράγματα

    Το antinews ΔΕΝ είναι «κεντροδεξιό σάιτ». Ελέγχεται από γνωστό δημοσιογράφο που εργάστηκε πολλά χρόνια στο Αντί με ξεκάθαρα αριστερές απόψεις. Αυτό δεν χωράει καμία αμφιβολία και δεν το αρνείται ούτε ο ίδιος.

    Το ΑΝΤΙ είχε μία τεράστια κόντρα με το Μητσοτακέικο τη δεκαετία του 1990, όταν κυβερνούσε η ΝΔ. Έτσι η συμπάθεια προς τον Σαμαρά ήρθε μοιραία.

    Κάποια στιγμή έγινε η προσέγγιση του δημοσιογράφου με 1-2 από τους συνεργάτες του Σαμαρά. Αυτό έγινε κατά τη διάρκεια κυβέρνησης Καραμανλή, δηλαδή σχεδόν από την αρχή που δημιουργήθηκε το site (2008;).

    Στην αρχή μιλούσε θετικά για τον Σαμαρά, μετά την ήττα του 2009 έγινε ο κύριος εκφραστής της πλευράς Σαμαρά στο διαδίκτυο, ακριβώς επειδή δεν υπήρχε κανένας άλλος. Βγήκε ορθάνοιχτα υπέρ Σαμαρά.

    Μετά την εκλογή συνεχίζει την μονομέρεια που διέκρινες. Κατά τη γνώμη μου είναι η μία άλλη όψη από δεκάδες αντίστοιχα μπλογκς της άλλης πλευράς.

    Ως εδώ μπορεί κανείς να πει, εντάξει. Για να μην ξεφύγουμε όμως από το θέμα βγάζουμε το συμπέρασμα ότι είναι για μία λεγόμενη πατριωτική αριστερά που για χι, ψι λόγους υποστηρίζει σήμερα τον Σαμαρά, και άρα τη ΝΔ, και δεν το κρύβει. Όμως δεν παύει να είναι αριστερά.

    Πάμε τώρα στα παρακάτω. Σε όλα τα κρίσιμα και υπαρκτά θέματα που άπτονται των διαφορών αριστεράς-δεξιάς, το antinews λόγω καταβολών του θα τάσσεται πάντα με την αριστερά και τις δικές της προβολές της αλήθειας.

    Ένα παράδειγμα είναι ΠΡΑΓΜΑΤΙ αυτό εδώ και μπράβο σου Ακρίτα που το επισημαίνεις.

    Ένα άλλο είναι ο καταφανής αντικληρικαλισμός που υποβόσκει σε πάρα πολλά σχόλια και άρθρα του antinews. Ξεπερνούν και τους Σημιτικούς ορισμένες φορές κατά της Εκκλησίας.

    Υπάρχουν και άλλα.

    Συμφωνώ με τα συμπεράσματά σου εδώ και επισημαίνω ότι αποτελεί κατάντια να μην έχει ουσιαστικά καμία δίοδο η (πράγματι διαφορετική ΝΔ του Σαμαρά) στο διαδίκτυο. Διότι το antinews αν κάνει κάτι συνολικά, αυτό είναι όντως ζημιογόνο για τον Σαμαρά. Κι αν δεν φαίνεται σήμερα, θα φανεί στο μέλλον.

    Ν.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. N.K. ευχαριστώ για τις πολύ χρήσιμες πληροφορίες. Εφόσον τελικά είναι αριστερό το σάιτ, τότε κρίμα που ολόκληρη κεντροδεξιά δεν έχει ένα σάιτ της προκοπής.
    Αλλά ξεφεύγουμε και πραγματικά το μοναδικό που δεν θέλω, είναι να πολιτικοποιήσουμε-κοματικοποιήσουμε το γεγονός.
    Αυτό που θέλω να δείξω πραγματικά είναι τόσο η αλαζονική συμπεριφορά του(ς) με την λογοκρίσια στα σχόλια αλλά κυρίως η τόσο χυδαία αναφορά για τον εμφύλιο, ειδικά τώρα που έχουμε την 66η επέτειο από τα Δεκεμβριανά. Ούτε ο σημερινός Ριζοσπάστης δεν θα έγραφε με τόσο απωθημένο τρόπο δημόσια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 7:23 μ.μ. πραγματικά δεν ήθελα να χαλάσω το θέμα για τον Τσάμη, αλλά όταν βλέπω τέτοιες αναρτήσεις και αλαζονικές συμπεριφορές, πραγματικά νευριάζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Διαβάστε εδώ κι εδώ και θα καταλάβετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αφού ανήκει σε δημοσιογράφο, ο καθένας έχοντας λίγο νιονιό, μπορεί να καταλάβει τι "μεταδίδει" και τι "εκπέμπει".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπητέ Ακρίτα,
    δες ποια blogs διαφημίζει ο Χίος από το Κόντρα, και θα καταλάβεις την διάβρωση που υπάρχει στην Ελληνική Μπλογκόσφαιρα. Αυτή η διάβρωση δίνει και το έναυσμα στην κυβέρνηση του ΔΝΤ, να κυνηγήσει το κόσμο, ό οποίος εκφράζει τον πόνο του μέσω της ανωνυμίας του ίντερνετ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. A.E.E. το ξέρεις πολύ καλά ότι δεν με ενδιαφέρουν το τι κάνει ο καθένας στην επαγγελματική του ζωή για να επιβιώσει, ειδικά όταν αυτός είναι δημοσιογράφος(γενικά μιλάω) και συνυπεύθυνος της ηθικής και εθνικής πτώχευσης μας.

    Η παρακμή αρχίζει όταν χάνεις την επαφή με την εθνική ταυτότητά σου,
    η πτώση(κατά σειρά :πολιτισμική-κοινωνική-οικονομική-εθνική/κρατική) είναι το επόμενο βήμα,
    σήμερα,
    την οποία την γκρεμίσαμε, την βιάσαμε και την εκτελέσαμε,έτσι λοιπόν η πτώση μας είναι μοιραίο αποτέλεσμα,
    μας μένει και το 4ο κομμάτι για να ολοκληρωθεί.

    Και συνυπεύθυνες για αυτό είναι και οι 4 εξουσίες (Νομοθετική, Εκτελεστική, Δικαστική και ...Δημοσιογραφική).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ακρίτα δες τι έγραψε ο Μπογιόπουλος του ΚΚΕ πριν 1 χρόνο...http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=5301387&publDate=13%2F10%2F2009

    Σύγκρινε αυτό του antinews,και βγάλε συμπέρασμα.
    ../una faca una raca/...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ευθύμη το διάβασα, μάλλον ο Μπογιόπουλος είναι πιο «μαλακός» σε σχέση με το αντινιούς.
    Πάντως συμφωνούνε.!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Έτσι, να βγάζουν τον αληθινό εαυτό τους, μπας και ξεστραβωθούν εκεί στην Ρηγίλλης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ζούμε μια παραδοξοτητα. Η μία πλευρά που αποτελούσε την αναμφισβήτητα συντριπτική πλειοψηφία του λαού, η πλευρά την οποία εκπροσωπούσε η νόμιμη κυβέρνηση του τόπου, η πλευρά που δικαιώθηκε απόλυτα από την εξέλιξη των πραγμάτων, η πλευρά που έχυσε πολύ αίμα για να επικρατήσει και πολύ ιδρώτα για να ξανακτιστεί ότι κατέστρεψε η εμφύλια σύγκρουση σιωπά. Η άλλη με κάθε ευκαιρία διαφημίζει, γιορτάζει και τιμά λάθη, αποτυχίες και εγκλήματα.

    Θα μου πείτε ότι αυτό είναι η δύναμη και το μεγαλείο της Δημοκρατίας. Μπορεί να συγχωρεί, να είναι ”υπεράνω” και να προσπαθεί να συμφιλιωθεί με τους εχθρούς της. Εχει την πολυτέλεια ακόμα και να αφήνει το ΚΚΕ να λειτουργεί σαν μέρος ενός πολιτικού couleur local. Ίσως και να συμφωνούσα . Αναρωτιέμαι όμως μήπως είναι αυτή η μεγαθυμία που επιτρέπει σήμερα στους εκπροσώπους του ΚΚΕ να δηλώνουν δημοσίως ότι δεν έχουν καμμία υποχρέωση να σέβονται το Σύνταγμα , να διακηρύσσουν σαν επίσημη πολιτική τους το ¨Αντίσταση και ανυπακοή” απέναντι σε μια (καλή ή κακή δεν το εξετάζω) δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση και να υιοθετούν προδήλως παράνομες πρακτικές για να κάνουν δυσκολότερη την ήδη δύσκολη ζωή αυτού του τόπου.

    Η τακτική ενός μόνιμου και καλωσυνάτου κατευνασμού δεν είναι πάντα η καλύτερη. Και στο κάτω -κάτω η συμφιλίωση δεν επιβάλλεται. Ούτε μπορεί να κτισθεί πάνω στην λήθη. Πολύ περισσότερο αν αυτή είναι μονομερής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πρόκειται για θέατρο του παραλόγου που παίζεται εδώ και πολύ καιρό.
    Να μαζεύονται και να σχολιάζουν δεξιοί και να νομίζουν και για "δικό τους" το σάιτ ενός πρώην, νυν και αεί κομμουνιστή όπου και οι άλλοι μισοί σχολιαστές είναι τυπικοί αριστεροί. Κι αυτό επειδή απλά έτυχε να υποστηρίζει το Σαμαρά λόγω του μίσους που έχουν προς τους Μητσοτάκηδες, όχι όμως για εθνικούς λόγους αλλά για οικονομικούς ("νεοφιλελευθερισμό").

    Το ότι χρειαζόταν μια τέτοια ανάρτηση για να καταλάβουν επιτέλους και οι δεξιοί τι καπνό φουμάρουν οι συγκεκριμένοι δείχνει το βαθμό μετάλλαξης που έχει επέλθει κι εντός της δεξιάς ως προς την πολιτική τους κρίση και στόχευση.
    Όπου αρκεί κάποιος να λέει ζήτω ο Σάμαρας ή κάτω ο ΓΑΠ, ανεξαρτήτως με ποιο κίνητρο τα λέει, για να τον θεωρήσουν "σύμμαχο" τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια τα οποία θα περιέχουν Greekenglish, ύβρεις, μειωτικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς δεν θα αναρτώνται.