Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Χάγη Ώρα Μηδέν: ΠΓΔΜ εναντίον Ελλάδος (2η ημέρα)

2η ημέρα χτες, και στην χθεσινή συνεδρίαση(9:00-12:00  και 14:00-15:30) οι νομικοί σύμβουλοι της ΠΓΔΜ έδωσαν και πάλι ιδιαίτερη βαρύτητα στο γεγονός ότι η διαφορά που εξετάζει το Διεθνές Δικαστήριο αφορά αποκλειστικά και μόνο την ερμηνεία του άρθρου 11 της ενδιάμεσης συμφωνίας.
Ειδικότερα υποστήριξαν ότι το δεύτερο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 11 δεν επιτρέπει στην Ελλάδα να προβάλει αντίρρηση παρά μόνον εάν ο διεθνής οργανισμός στον οποίο η ΠΓΔΜ αιτείται την εισδοχή της, πρόκειται να την αναφέρει με ονομασία διαφορετική από την προσωρινή της ονομασία. Ως εκ τούτου η ΠΓΔΜ δεν υποχρεούται, όπως υποστηρίζει η ελληνική πλευρά, να χρησιμοποιεί στους διεθνείς οργανισμούς στους οποίους καθίσταται μέλος την προσωρινή της ονομασία. Κατά δεύτερο λόγο, η πλευρά της ΠΓΔΜ τόνισε πως...

 η Ελλάδα πρόβαλε ως μόνο λόγο για την εναντίωσή της στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της Συνόδου του Βουκουρεστίου, τη μη επίλυση της διαφοράς γύρω από το όνομα. Και αυτό, όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι της ΠΓΔΜ, προκειμένου η Αθήνα να επιτύχει λύση της αρεσκείας της στο ζήτημα της ονομασίας. Στο πλαίσιο αυτό τονίστηκε ιδιαίτερα ότι η Ελλάδα από το 1995 μέχρι τη Σύνοδο του Βουκουρεστίου, ουδέποτε εναντιώθηκε στην ένταξη της ΠΓΔΜ σε οποιοδήποτε διεθνή οργανισμό.
Σε γενικές γραμμές οι χθεσινές παρουσιάσεις των θέσεων της ΠΓΔΜ έγιναν σε επιθετικό τόνο και ενίοτε επιχειρήθηκε η απαξίωση της σημασίας που αποδίδει η Ελλάδα στο θέμα του ονόματος και των συμβόλων. Για παράδειγμα, προς αντίκρουση της ελληνικής επιχειρηματολογίας, η πλευρά της ΠΓΔΜ ισχυρίστηκε ότι οι αιτιάσεις της Ελλάδας για προηγούμενες παραβιάσεις της Ενδιάμεσης Συμφωνίας από πλευράς της ΠΓΔΜ (αλυτρωτισμός, χρήση Ήλιου Βεργίνας, επιθέσεις κατά της ελληνικής διπλωματικής αποστολής στα Σκόπια) είναι αναπόδεικτες ή μηδαμινής σημασίας. Στο ίδιο πνεύμα υποστηρίχθηκε, τέλος, ότι η αντίρρηση της Ελλάδας στη εισδοχή της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ αποτελεί μέτρο δυσανάλογο με τις εν λόγω παραβιάσεις.
Ομιλητές ήσαν ο Βέλγος Καθηγητής Νομικού Δικαίου Pierre Klein και ο Αμερικανός Sean Murphy. Σε αυτό το λινκ μπορείτε να διαβάσετε απομαγνητοφωνημένο το πρώτο μέρος της χθεσινής ημέρας.

2 σχόλια:

  1. Γράφεις "Όλο αυτό τον καιρό πολλά γράφτηκαν, πολλά λέγονται, και πολλά θα ειπωθούν". Ίσως να μην κοίταξα αρκετά, αλλά (με όλα τα άλλα των ημερών) μάλλον στα ψιλά φαίνεται να πέρασε/περνά, σχετικά.

    Για να δούμε αν η ελληνική πλευρά τελικά παραβίασε το άρθρο 11 ή όχι. Την εποχή του "βέτο" πολλά ακούγονταν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν στηριχτούν σε όσα βλακωδώς λέγαμε δημόσια πριν τη Σύνοδο, χάνουμε. Αν στηριχτούν μόνο στο επίσημο κείμενο αποφάσεων της Συνόδου, στο οποίο δεν γράφει «δεν τους δεχόμαστε επειδή δεν θέλει η Ελλάδα», κερδίζουμε. Θα το μάθουμε στο τέλος της χρονιάς. Μόνο να θυμάστε πως οι αποφάσεις εκεί είναι πολιτικές. Με όσα γίνονται γύρω μας, το περιβάλλον αλλάζει καθημερινά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια τα οποία θα περιέχουν Greekenglish, ύβρεις, μειωτικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς δεν θα αναρτώνται.