Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Σήμερα, για μία ακόμη φορά, αποδείχθηκε γιατί οι πολιτικοί μας είναι λίγοι.

Από χθες το μεσημέρι, ζούμε το γνωστό θέατρο της κομματοκρατικής δημοκρατίας. Έχω αναφερθεί σε προηγούμενη ανάρτηση, γιατί η Δημοκρατία μας είναι νεκρή. Μία από τις προκλήσεις της Δημοκρατίας, είναι αυτή που προκύπτει από την έμφυτη τάση της να ικανοποιεί πρωτίστως τις ανάγκες της στιγμής λειτουργώντας έτσι  εις βάρος του μέλλοντος. Δυστυχώς το πολιτικό σύστημα, το οποίο μας έφερε στην κρίση χρέους, μας οδηγεί μαθηματικά και στην χρεωκοπία, λειτούργησε με αυτόν τον τρόπο.
Ο ένας πόλος, ο κυβερνητικός, μου θυμίζει Καραμανλή 2007-2009, δηλαδή «ατολμία» και «κρυφτούλι». Το μεσημέρι παραιτούνταν και το βράδυ ανακαλεί. Δεκαοκτώ μήνες στην εξουσία, με τόσα μέτρα και φόρους, το έλλειμα ήδη είναι πάλι στο 13%.
Ο άλλος, αυτός της αντιπολίτευσης,  με επικοινωνιακές  πρακτικές  και τακτικές τύπου antinews, θυμίζει  την «αυριανή της δεκαετίας του 80», πρακτικές και τακτικές «επιλεκτικών διαρροών», κλώτσησε την ευκαιρία που του παρουσιάστηκε.
Η Ελλάδα έχει τελικά τους πολιτικούς που της αξίζει: αυτούς που την ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΑΝ κοινωνικά, πολιτιστικά, οικονομικά και ελπίζω πως δεν θα είναι και εθνικά.

17 σχόλια:

  1. Είναι διάχυτη πλέον η πεποίθηση ότι τo πολιτικό σύστημα που συγκροτήθηκε στην Ελλάδα μετά τη μεταπολίτευση του 1974 έχει πλέον καταρρεύσει ολοκληρωτικά, συμπαρασύροντας στην πτώση ακόμη και τον κεντρικό, «εθνικό» του πυλώνα. Τα παραδοσιακά κοινοβουλευτικά κόμματα που νέμονται ή διαχειρίζονται τα συντρίμμια μάταια αναζητούν επικοινωνιακά τρυκ για να απαγκιστρωθούν από το τέλμα της ανυποληψίας, της διαφθοράς, της ιδιοτέλειας και της ανομίας που πλημμυρίζει κάθε θεσμό ή μηχανισμό της κρατικής εξουσίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Περίμενες κάτι παραπάνω από τους πολιτικούς που απαξίωσαν χτες τον κόσμο που μαζεύτηκε στο Σύνταγμα και ζήτησε επιτακτικά ΛΥΣΗ;
    Από τους πολιτικούς που ΚΑΛΥΨΑΝ νόμιμα και ηθικά αυτούς που τα πήραν;
    Δεν ξέρω , αλλά εάν δεν βρεθεί άλλος πόλος στο πολιτικό σύστημα, η μεταπολιτευτική χούντα θα συνεχίσει να κοροιδεύει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ακρίτα αν και συμφωνώ μαζί σου στο θέμα των επικοινωνιακών τακτικών τύπου antinews, οφείλω να πω η πρωτοβουλία των κινήσεων ήταν του ΓΑΠ και όχι του Σαμαρά. Ο ΓΑΠ ζήτησε έκτακτη συνάντηση με τον Παπούλια, κάλεσε έναν-έναν τους πολιτικούς αρχηγούς ζητώντας κυβέρνηση συνεργασίας εν αγνοία ακόμη και των υπουργών του, άφησε να διαρρέει ότι μάλλον συμφωνεί με τους όρους Σαμαρά (παραίτηση απο Πρωθυπουργία, αλλαγή μεταναστευτικού νόμου και επαναδιαπραγμάτευση μνημονίου). Και όλα αυτά για να βγει λίγες ώρες μετά σαν να μην εχει συμβει τιποτα και να ανακοινώσει ότι συνεχίζει κανονικά στον δρόμο που χάραξε!
    Τέτοιο καραγκιοζιλίκι δεν έχει γινει ποτέ στα διεθνή πολιτικά χρονικά. Εκτός αν μου διαφεύγει καμιά αφρικανική χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συμμφωνώ γενικά μαζί σου, αλλά και με τον 8.50 - Για τον ΓΑΠ δεν έχω τίποτα να πω - ο άθρωπος εκτός από ανήθκικός είναι και ανίκητος... (κατά τον Ντοσογιέφσκι)
    Ο Σαμαράς μου φαινότανε λίγος, αλλά αρχίζω να πιστεύω ότι κράταει σωστή στάση (ή μήπως έτσι θέλω να ελπίζω....)
    Τα καραγκιοζιλίκια μας είναι πρώτη είδηση σε όλο τον κόσμο (αυτή τη στιγμή κατοικώ στις ΗΠΑ και ντρέπομαι να ακούσω τα έδώ νέα.......)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δημήτρη για τον ΓΑΠ, τα ξέραμε ποιος ήταν και ποιες είναι οι ιδέες του.
    Ο Σαμαράς όμως, όταν πηγαίνει σε όλη την Ευρώπη για να πει τις απόψεις του, εκτός του ότι βρίσκει τοίχο, όλοι του λένε βρείτε τα με τον ΓΑΠ, αυτός το βιολί του.
    Ο ΓΑΠ παρόλο που του λέει ναι τόσο στην παραίτηση του όσο και στην επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, ζητάει όμως κυβέρνηση 2 χρόνων και ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Ο Σαμαράς ΚΑΙ αυτά τα απορρίπτει. Ε δεν μπορεί να τα θέλει και όλα δικά του.
    Παράλληλα όλοι σχεδόν οι δημοσιογράφοι της ΝΔ, τα γνωστά σαμαρικά blogs, άρχισαν να βγάζουν στην φόρα όλες αυτές τις συνομιλίες, πως λοιπόν μετά από αυτά ο ΓΑΠ να προχωρήσει στην κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας;

    Και οι δύο είναι υπεύθυνοι για αυτό το χάλι, την στιγμή που Ευρώπη και ΔΝΤ μας δίνουν την 5η δόση, προφανώς θα μας δανείσουν και για τα 2 επόμενα χρόνια, και εμείς έχουμε τον Σαμαρά που ονειρεύεται καρέκλες και τον ΓΑΠ να μην πειράξει τις γνωστές ΔΕΚΑτζίδικες συντεχνίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. αν ο λαος μπορουσε να καταλαβει το μεγεθος της ανευθυνοτητας ορισμενων πολιτικων ....λεμε αν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ακρίτα, το Μεσοπρόθεσμο - όπως θέλει ο ΓΑΠ, και χωρίς διαπράγμάτευση - ουσιαστικά είναι η ταφόπλακα της Ελλάδας.
    Δεν είμαι Σαμαρικός, όυτε πιστεύω ότι είναι ο σωτήρας μας, αλλά η βασική του επιχειρηματολογία είναι σωστή - επαναδιαπραγματευση των όρων - και όπως φαίνεται εχει και βάση - με το που έγιναν τα χθεσινά η Ευρώπη υπαναχώρησε, και έγινε πιο διαλακτική
    Ο ΓΑΠ δεν ενδιαφέρεται για την Ελλαδα - τον ενδιαφέρει το τώρα μόνο, και γιαυτό δεν διαπραγματευεται - το άυριο της Ελλάδας του είναι αδιαφορο και αυτό είναι που πρέπει να μας φοβίζει...

    το αστείο εξελίσσεται τώρα - ο ανασχηματισμός, ψάχνουν πως να βάλουν τα ίδια πρόσωπα, σε άλλες θέσεις - χωρίς να λαμβάνουν υπόψη προσόντα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα, οξύτερο και από το οικονομικό, είναι ο εποικισμός της και η εισβολή εκατομμυρίων μουσουλμάνων λαθρομετανάστων. Η πρώτη νομοθετική πράξη της κυβερνητικής γκρουπούσκας των ρατσιστών ανθελλήνων του ΓΑΠ ήταν η παροχή ψήφου στους λαθρομετανάστες και η κατάργηση της λέξεως «εθνικό» από τους κρατικούς οργανισμούς. Είπε τότε ο ΓΑΠ στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο: «Μαζί με τους μετανάστες μας χτίζουμε έναν νέο πατριωτισμό».Αντίστοιχες αφίσες επί ΝΔ ανηρτημένες στις νομαρχίες της χώρας, απεικόνιζαν τριτοκοσμικούς με τουρμπάνια στο κεφάλι με την επιγραφή:«Μαζί με τους μετανάστες χτίζουμε μία καινούργια κοινωνία» Προφανώς ο Ελληνικός πατριωτισμός και η κοινωνία δεν συμβαδίζουν με την βλαχομπαρόκ αισθητική των πολιτικών που το νοητικό τους επίπεδο αντανακλάται στο να θεωρούν εκσυγχρονισμό την εισαγωγή πακιστανών στην χώρα. Η οικονομική κρίση είναι απόρροια της απελληνοποίησης και της θεώρησης της πολιτικής εννοίας της χώρας-πατρίδας ως «χώρο» από τους προδότες πολιτικούς με αυτονόητο δικαίωμα κατάληψης του «χώρου» από όλους τους κατοίκους του πλανήτη
    Kimon
    Cometoreal@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. "Η Ελλάδα έχει τελικά τους πολιτικούς που της αξίζει: αυτούς που την ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΑΝ κοινωνικά, πολιτιστικά, οικονομικά και ελπίζω πως δεν θα είναι και εθνικά."

    Με τον αποτυχημένο και επικίνδυνο Παπακωνσταντίνου στο Αμυνας, φοβούμαι πλέον και Εθνικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @Κίμωνα, όταν η χώρα καίγεται, δεν μπορείς να βάζεις όρους όπως η κατάργηση ενός νόμου, που ήδη η Δικαιοσύνη το έχει χαρακτηρίσει αντισυνταγματικό. Όπως είπα ο ΓΑΠ ξέρουμε ποιος είναι και τι πρεσβεύει.΄

    @Skinious, η εθνική χρεωκοπία είναι μπροστά μας, όποιος και να είναι υπουργός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν έγιναν έτσι τα πράγματα με τον Σαμαρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ακρίτα, το πολιτικό σύστημα, όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά την μεταπολίτευση, οικοδομήθηκε θέτοντας ως υψίστη πολιτική αξία τον διεθνισμό και την απεμπόληση των εθνικών χαρακτηριστικών. Η σημερινή τραγική οικονομική κατάσταση δεν είναι τίποτα περισσότερο από το αποτέλεσμα αυτής της καταστροφικής ιδεολογίας, αφού οικονομική ανάπτυξη δεν είναι δυνατόν να υπάρξει σε κρατικές οντότητες που δεν αποτελούν συμπαγή έθνη. Για πρώτη φορά, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσε θέμα εποικισμού της Ελλάδος από αλλοεθνείς, με τα κοινωνικά, οικονομικά, πολιτιστικά και εθνικά προβλήματα που αυτή συνεπάγεται. Η αναφορά στην λαθρομετανάστευση από τον κ. Σαμαρά την συγκεκριμένη κρίσιμη χρονική στιγμή έχει την σημειολογία της και την βαρύτητα της. Τα τελευταία τριανταπέντε χρόνια, η κεντροδεξία έχει αναπτύξει μόνο ένοχα και φοβικά αντανακλαστικά, με αποτέλεσμα το κενό στα δεξιά του πολιτικού φάσματος. Η ΝΔ υπήρξε ένα πιστό πολιτικό αντίγραφο του ΠΑΣΟΚ και συνεπώς οι πολιτικές της λύσεις και η διαχείριση της εξουσίας δεν μπορεί να είναι παρά χειρότερες αυτών του αυθεντικού, όπως απέδειξε η περίοδος Καραμανλή. Η οικονομική χρεοκοπία του πασοκικού κρατικού μορφώματος (παρακράτους), είτε με πολιτική συναίνεση είτε χωρίς αυτή, είτε με ΓΑΠ είτε με κυβέρνηση εθνικής ενότητας είναι δεδομένη. Το θέμα δεν είναι το εάν θα χρεοκοπήσει η Ελλάδα αλλά το πότε. Πιστεύω ότι ο συγκεκριμένος όρος του Σαμαρά για συγκυβέρνηση, δεν μπορεί παρά να αποτελεί μία θετική εξέλιξη του πατριωτικού κινήματος στην Ελλάδα.
    Kimon
    Cometoreal@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μετά τη σαπουνόπερα των τελευταίων 48 ωρών η πραγματικότητα δεν εξαφανίζεται :
    η Τρόικα είναι διχασμένη για την επόμενη δόση,
    τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους εξαντλούνται,
    η Ελλάδα έχει γίνει για μία ακόμη φορά διεθνώς ρεζίλι,
    οι αγανακτισμένοι είναι στους δρόμους ζητώντας επιμόνως να κηρύξουμε πτώχευση,
    ο Σαμαράς επιμένει στις παράλογες απαιτήσεις του
    και συμφωνία για το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας δεν έχουμε
    και ο ΓΑΠ προσπαθεί να διασώσει το κόμμα του,

    η Ελλάδα και η ΕΕ του 2011.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ακρίτα ρίξε μια ματιά και σε αυτό. Πέρα από την λυσσώδη προώθηση του Μεσοπρόθεσμου ενδιαφέρον έχουν και οι θέσεις του αρθρογράφου υπέρ του σχεδίου Αννάν και της "Μακεδονίας". Και το ΒΗΜΑ σιγοντάρει...

    http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=406631

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος έχει χορηγό το τουρκικό λόμπι. Απλώς δείτε το βιογραφικό του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Από πού προκύπτει η χορηγία από το τουρκικό λόμπυ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Από πράγματα που διαβάζονται κι από πράγματα που δεν λέγονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια τα οποία θα περιέχουν Greekenglish, ύβρεις, μειωτικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς δεν θα αναρτώνται.