Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.

Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Η γένεση του Μακεδονικού από την Κομμουνιστική Διεθνή.

Τον Ιανουάριο του 1920 συνήλθε στη Σόφια η 1η Συνδιάσκεψη των βαλκανικών κομμουνιστικών κομμάτων στην οποία το Σ.Ε.Κ.Ε.(Κ) αντιπροσωπεύτηκε από τον Δ. Λιγδόπουλο.(49) Η συνδιάσκεψη αποφάσισε κατ' αρχάς τη μετονομασία της Βαλκανικής Σοσιαλιστικής Ομοσπονδίας σε Βαλκανική Κομμουνιστική Ομοσπονδία (Β.Κ.Ο.) κι έθεσε επίσης ως σκοπό της μία «προλεταριακή επανάσταση» σε όλα τα βαλκανικά κράτη. Σύμφωνα με το σχέδιο που εκπονήθηκε εκεί, τα κράτη αυτά θα έπρεπε στη συνέχεια να συγχωνευθούν και να σχηματίσουν μία «Βαλκανική Σοβιετική Κομμουνιστική Ομοσπονδία». Η όλη κίνηση τελούσε υπό την καθοδήγηση της Κ.Δ., η οποία διόρισε δύο στελέχη της, τον Κ. Ρακόβσκυ και Ντ. Μανουίλσκι ως «ινστρούχτορές» της. Πυρήνας της Β.Κ.Ο. ήταν το Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας που δεν ήταν μόνο το καλύτερα οργανωμένο Κ.Κ. στα Βαλκάνια, αλλά διέθετε και αναγνωρισμένους από το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα ηγέτες, τους Β. Κολάροφ, Κ. Καμπατίεφ και Γκ. Δημητρώφ.(50)

Σε μία από τις πρώτες προκηρύξεις της Β.Κ.Ο, μόλις τον Αύγουστο του 1920, αναφέρεται το «Μακεδόνικο» ως θέμα...
 καταπίεσης των εθνικών μειονοτήτων στις εκτός Βουλγαρίας περιοχές της Μακεδονίας. Τον Ιούνιο όμως του 1921, ο Β. Κολάροφ αντιπρόσωπος του Κ.Κ. Βουλγαρίας στο 3° Συνέδριο της Κ.Δ. στη Μόσχα, έθεσε στον αντιπρόσωπο του Σ.Ε.Κ.Ε.(Κ), Γ. Γεωργιάδη, το ζήτημα της αυτονόμησης της Μακεδονίας, σύμφωνα με τον κύριο σκοπό της Β.Κ.Ο. για «προλεταριακή επανάσταση» στα Βαλκάνια. Ο Γ. Γεωργιάδης, που ήταν σοσιαλιστής και όχι μπολσεβίκος, απέρριψε την πρόταση του Β. Κολάροφ και ανέφερε στον Λένιν τις ολέθριες συνέπειες που θα είχε η ανακίνηση του «Μακεδόνικου» για το Σ.Ε.Κ.Ε.(Κ). Επειδή όμως κατάλαβε από τις επαφές του ότι το ζήτημα της αυτονόμησης της Μακεδονίας είχε ήδη αποφασισθεί από την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κινήματος, μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα αποχώρησε από το Κόμμα.(51)

Ως ιδιαίτερο θέμα, το «Μακεδονικό» παρουσιάστηκε στην ημερήσια διάταξη της 4ης Συνδιάσκεψης της Β.Κ.Ο. τον Ιούνιο του 1922 στη Σόφια, όπου ο αντιπρόσωπος του Κ.Κ. Βουλγαρίας Καμπατίεφ υποστήριξε ότι τα Κ.Κ. όφειλαν να στηρίξουν δραστήρια τον αγώνα των εθνικών μειονοτήτων για απελευθέρωση. Με την εισήγηση του Καμπατίεφ, όπως ήταν φυσικό, συμφώνησε ο εκπρόσωπος της Κ.Δ., διαφώνησε όμως ο εκπρόσωπος του Κ.Κ. Γιουγκοσλαβίας Πιγιάντε με τις απόψεις του οποίου συντάχθηκε και ο εκπρόσωπος του Σ.Ε.Κ.Ε.(Κ) Γιάννης Πετσόπουλος.(52)

Για την εξυπηρέτηση της προσπάθειας δημιουργίας ανεξάρτητης Μακεδονίας, το 4° Συνέδριο της Κ.Δ. που συνήλθε στη Μόσχα τον Νοέμβριο του 1922, δηλαδή μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, έλαβε απόφαση εναντίον της εγκατάστασης Μικρασιατών προσφύγων στα εδάφη της Ελληνικής Μακεδονίας και της δυτικής Θράκης, προκειμένου ν' αποφευχθεί η αύξηση του Ελληνικού στοιχείου σ' εκείνες τις περιοχές. Στην απόφαση μάλιστα της 5ης Συνδιάσκεψης της Β.Κ.Ο., που συνήλθε στη Μόσχα αμέσως μετά τη λήξη του 4ου Συνεδρίου της Κ.Δ., αναφέρθηκε για πρώτη φορά ότι στο πλαίσιο της μελλοντικής Βαλκανικής Σοβιετικής Κομμουνιστικής Ομοσπονδίας θα ενταχθούν, ως αυτόνομες δημοκρατίες, η Μακεδονία και η Θράκη.(53)

Στα τέλη του 1922, η Κ.Δ. έθεσε σε προτεραιότητα την κομμουνιστική επανάσταση στα Βαλκάνια μετά τη διάψευση της πρόβλεψης του Λένιν για επικράτηση του παγκόσμιου επαναστατικού κινήματος στην κεντρική κυρίως Ευρώπη (Γερμανία, Ουγγαρία κ.λπ.) ως συνέπεια της επαναστατικής κρίσης που θα δημιουργούνταν μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η περιοχή των Βαλκανίων κρίθηκε ότι πληρούσε τις προϋποθέσεις λόγω, κυρίως, της τεταμένης κατάστασης που επικρατούσε στην περιοχή ύστερα από τις πολυετείς ενδοβαλκανικές συγκρούσεις• ταυτόχρονα, οι έντονες ενδοφυλετικές διαφορές αποτελούσαν πρόσφορο κλίμα υποκίνησης εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων.

Η επαναστατική προσπάθεια της Κ.Δ. στα Βαλκάνια συνέπεσε με την έντονη εθνικιστική και αναθεωρητική πολιτική της Βουλγαρίας που είχε ως στόχο της την ανατροπή του πάγιου, μετά τις συνθήκες ειρήνης των βαλκανικών και του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, συνοριακού καθεστώτος. Στις αρχές του 1923 η κυβέρνηση του αγροτιστή Σταμπολίσκι, υπό το καθεστώς του οποίου το Κ.Κ. Βουλγαρίας απολάμβανε ελευθερία κινήσεων, ήρθε σε ανοιχτή σύγκρουση με τις εθνικιστικές «μακεδονικές» οργανώσεις της χώρας του. Ως αποτέλεσμα της ρήξης αυτής, οι δυναμικές «μακεδονικές» οργανώσεις υποστήριξαν ανοιχτά το εθνικιστικό πραξικόπημα του Τσαγκόφ, τον Ιούνιο του 1923, το οποίο οδήγησε στην ανατροπή της κυβέρνησης και στο φόνο του ίδιου του Σταμπολίσκι.(54) Με την διαρκή υποστήριξη τους, ο Τσαγκόφ συνέτριψε και την εξέγερση του Βουλγαρικού κομμουνιστικού κόμματος τον Οκτώβριο του 1923, με αποτέλεσμα οι ηγέτες του τελευταίου να διαφύγουν στη Σοβιετική Ρωσία και η έδρα της Β.Κ.Ο. να μεταφερθεί στη Βιέννη.(55)

Για «λόγους ενημερώσεως» και «εύλογης χρήσης μόνο»(fair use only)
Πηγή:  Θ.Λυμπερίου,  Το κομμουνιστικό κίνημα στην Ελλάδα, τόμος Α, σελ 51-53, Εκδόσεις Παπαζήση

15 σχόλια:

  1. Ακριτα δες στο

    http://taxalia.blogspot.com/

    να ενδιαφερον βιντεο για τον Μεγα Αλεξανδρο στο Αφγανισταν.

    Η ελληνικη επιγραφη στη βαση ενος αγαλματος ειναι μια ακομη απαντηση στους σλαβομακεδονιστες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πολύ καλό το κείμενό σου, τόσο καλό ώστε "αναγκάστηκα" να το αναδημοσιεύσω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ακρίτα από το "Yugoslavia as History: twice there was a country" του John Lampe:

    144 σλ>

    http://www.macedonians.com.au/forum/showthread.php/12271-January-11-1934-...-happy-birthday-FYROMski?p=26527#post26527

    Πρώτο μισό της δεκαετίας 1920.

    1) Οι σκοπιανοί είναι αιματηρά διχασμένοι μεταξύ αυτών που ήθελαν αυτόνομη διακυβέρνηση σε μια Γιουγκοσλαβική ή Βουλγαρική Συνομοσπονδία και αυτών που ήθελαν «την ένωση των Μακεδόνων Βουλγάρων με την Βουλγαρία».

    2) Αντιθέτως με όσα έλεγε αργότερα ο Τίτο, το Γιουγκοσλαβικό κομμουνιστικό κόμμα (KPJ) το 1923 ΕΚΡΙΝΕ πως ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ Μακεδονική εθνότητα και το 1924 προτίμησε να αγνοήσει το Μανιφέστο της Βιέννης, στο οποίο η Κομιντέρν προωθούσε την αναγνώριση Μακεδονικής Εθνότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εκεινη την εποχη εγινε η εμβρυοσυλληψη της μακεδονικης εθνικης ταυτοτητας, οι βουλγαροι σεντραλιστες για αλλο πηγαινανε και ο τιτο αλλο τους εκανε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Διάβασα κάπου ότι η αδελφή του Γκλιγκόρωφ είναι μόνιμη κάτοικος Σόφιας και σε αντίθεση με τον αδελφό της δηλώνει Βουλγάρα. Γνωρίζει κανείς κάτι περισσότερο επ' αυτού?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΤΟ ΘΕΩΡΩ ΛΟΓΙΚΟ ΝΑ ΔΗΛΩΝΕΙ ΒΟΥΛΓΑΡΑ ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΟΣΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΧΕΙ ΕΝΑΣ ΕΛΛΑΔΙΤΗΣ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟ Α.Βαρδας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Διάβασα κάπου ότι η αδελφή του Γκλιγκόρωφ είναι μόνιμη κάτοικος Σόφιας και σε αντίθεση με τον αδελφό της δηλώνει Βουλγάρα. Γνωρίζει κανείς κάτι περισσότερο επ' αυτού?

    ----

    Αυτό που ξέρω είναι ότι ο γιος του Kiro Vladimir έχει επιλέξει Σερβική ιθαγένεια και είναι ένας εκ των ιδρυτών του Σερβικού (Νεο-)Δημοκρατικού κόμματος !!!

    http://en.wikipedia.org/wiki/Vladimir_Gligorov

    και στην σερβική wiki:

    http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%80_%D0%93%D0%BB%D0%B8%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B2

    "Владимир Глигоров (рођен 24. септембра 1945. у Београду) је српски (!!!) економиста и политиколог."

    ... κοινώς ... «μπερδέψανε τα μπούτια τους οι Γκλιγκορωφαίοι» ..... χαχαχαχαχαχα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Παύλος Μελάς :Συμμορίτης - τρομοκράτης και συνεργάτης των Τούρκων σύμφωνα με το ΚΚΕ.

    Βλέπε εδώ :
    http://istoria.forumotion.com/t864-topic

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολυ καλο αναδημοσιευω.
    www.hesiodes.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπητέ Ακρίτα καλησπέρα.
    Επειδή, λόγω ηλικίας, μόλις που τα καταφέρνω με το διαδίκτυο, θα ήθελα να έχω την άδειά σου να μεταφέρω κείμενά σου στην ιστοσελίδα μου «Ήπειρος, η πατρίδα μας». Ευνόητο είναι ότι θα αναφέρω την πηγή του κειμένου. Αν πάλι δεν γίνεται, δεν πειράζει. Εγώ θα σε παρακολουθώ γιατί μου αρέσει αυτό που κάνεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Οδυσσέα και βέβαια μπορείς να μεταφέρεις κείμενα στο blog σου, εφόσον γράφεις την πηγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΟΤΑΝ ΣΤΗ ΜΕΛΙΤΗ ΣΤΙΣ 20 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011 ΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΩΝ ΚΟΜΙΤΑΤΖΗΔΩΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΕΙΣΑΓΩΜΕΝΟΥΣ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΣΑΝ ΣΤΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ "ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΥΓΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΜΑΣ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΘΕΜΑ Α.Βαρδας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΟΤΑΝ ΣΤΗ ΜΕΛΙΤΗ ΣΤΙΣ 20 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011 ΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΩΝ ΚΟΜΙΤΑΤΖΗΔΩΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΕΙΣΑΓΩΜΕΝΟΥΣ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΣΑΝ ΣΤΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ "ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΥΓΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΜΑΣ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΘΕΜΑ Α.Βαρδας

    Τραγούδησαν τέτοιο πράμα οι παλιο-Βουργάρ΄ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. O Kyro Gligorov fenetai na peire Boulgarikh Litsna Karta (Deltio Boulgarikhs Astynomikhs Tautothtas-Boulgarikh Ithageneia) kata thn diarkeia tou 2ou paggosmiou polemou otan ta Skopia katexontan apo tous Boulgarous.

    Kati pou kanane kai oi perissoteroi paterades-pappoudes olwn twn Skopianwn en Elladi...

    Kati Belo More, Kaliarsko ktl as mas poume me ti tautothtes kykloforousane oi syggeneis tous tote...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια τα οποία θα περιέχουν Greekenglish, ύβρεις, μειωτικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς δεν θα αναρτώνται.