Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Τα συμπεράσματα της ημερίδας στο Νέο Πετρίτσι, με θέματα για την Μακεδονία

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΤΑΡΤΣΟΒΙΤΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ
«Ο ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ»
Νέου Πετριτσίου Σερρών
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ενεργώντας σύμφωνα με το καταστατικό του Συλλόγου μας, το οποίο μας δεσμεύει για τη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά και τη συνεργασία με άλλους Συλλόγους ή οργανώσεις που έχουν παρόμοιο σκοπό, διοργάνωσε σήμερα 12 Νοεμβρίου 2011, στο Νέο Πετρίτσι Σερρών Ημερίδα με θέμα ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ, ΟΙ ΝΕΩΤΕΡΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ. Στην Ημερίδα μετείχαν Μακεδονικά Σωματεία από όλη τη Μακεδονία, αντιπρόσωποι των οποίων είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν και να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την ενημέρωση που έλαβαν από τις εισηγήσεις που προηγήθηκαν.

Τα συμπεράσματα που εξήχθησαν είναι:


1. Το σλαβόφωνο ιδίωμα που ομιλείται σε αρκετές περιοχές της Μακεδονίας δεν έχει ΚΑΜΜΙΑ σχέση με τη γλώσσα που ομιλείται στα Σκόπια. Αποτελεί δε πολιτιστικό θησαυρό, τον οποίον οφείλουμε να διαφυλάξουμε, και πρέπει να ομιλείται άφοβα από τους Μακεδόνες Έλληνες (για όσους το χρησιμοποιούν).

2. Οι Μακεδόνες ΔΕΝ μπορεί να μην είναι Έλληνες και ως εκ τούτου η χρήση του όρου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ πρέπει να χρησιμοποιείται για να προσδιορίζει γεωγραφική περιοχή της Ελλάδας, και όχι εθνική ταυτότητα.

3. Η φωνή των Μακεδόνων Ελλήνων δυστυχώς ΔΕΝ ακούγεται στο εξωτερικό, αλλά ούτε στο εσωτερικό της Ελλάδας, καθώς το επίσημο Ελληνικό κράτος σιωπά ενώπιον της υφαρπαγής και οικειοποίησης της Μακεδονικής Ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς!

4. Η πλειοψηφία των Μακεδονικών Σωματείων συμφώνησε στην ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας και πολιτιστικής ανάπτυξης με σκοπό την ανάδειξη και διατήρηση των αξιών και των παραδόσεων της Μακεδονικής Ελληνικής Οικογένειας!

Μερικές ημέρες πριν, πραγματοποιήθηκε μαζική αποστολή ΑΝΩΝΥΜΗΣ επιστολής δυσφήμισης του Συλλόγου μας, από ΑΓΝΩΣΤΟΥΣ προς Πολιτιστικούς Συλλόγους, με την οποία ζητούσαν από αυτούς να ΜΗΝ παρευρεθούν στην εν λόγω Ημερίδα. Οι σκληροί χαρακτηρισμοί που μας προσάπτουν και η παραπλάνηση που επιχειρούν να πετύχουν, αποτελούν στοιχεία συκοφαντικής δυσφήμισης και αποτελούν αντικείμενο εισαγγελικής παρέμβασης.

Νέο Πετρίτσι 12 Νοε 2011

ΤΟ ΔΣ

98 σχόλια:

  1. Στο πρώτο συμπέρασμα αναφέρετε:
    1. Το σλαβόφωνο ιδίωμα που ομιλείται σε αρκετές περιοχές της Μακεδονίας δεν έχει ΚΑΜΜΙΑ σχέση με τη γλώσσα που ομιλείται στα Σκόπια.
    Αποτελεί δε πολιτιστικό θησαυρό, τον οποίον οφείλουμε να διαφυλάξουμε, και πρέπει να ομιλείται άφοβα από τους Μακεδόνες Έλληνες.
    Έχω μία απορία
    Εκτός από το να ομιλούν άφοβα θα μπορούν και να τραγουδούν άφοβα;
    Μήπως οι σύλλογοι που συμμετείχαν στη συνάντηση του Πετριτσίου θα εντάξουν στις εμφανίσεις των χορευτικών τους τμημάτων και τραγούδια στο ιδίωμα;
    Παρακαλώ κάποιον που συμμετείχε να μου το απαντήσει.
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το μεγαλύτερο ποσοστό τραγουδιών που προβάλλεται από συλλόγους είναι μη τοπικά και πολλές φορές ανθελληνικά με αποτέλεσμα να γίνεται ένα μπέρδεμα με αυτά των τοπικών τραγουδιών ανά περιοχές.
    Πρώτα πρέπει να εκδιωχθούν αυτά τα τραγούδια που δεν έχουν καμία σχέση με τους γηγενείς Μακεδόνες και μετά να αρχίσει η καταγραφή από κάθε σύλλογο τα της περιοχής του τραγούδια. Με την καταγραφή και ενημέρωση του κόσμου για το ιστορικό του κάθε τραγουδιού θα μπορεί ο κάθε σύλλογος να τα προβάλλει.
    Είναι τόσο απλά τα πράγματα αλλά κάποιοι δεν τους αρέσει το σωστό και δίκαιο για να περνάν τα δικά τους.
    Περιμένουμε και τα σχόλια συλλόγων η οποιοδήποτε άλλου την γνώμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θερμά συγχαρητήρια σε όλα τα ΔΣ των Μακεδονικών Σωματίων. Τέτοιες εκδηλώσεις θα πρέπει να γίνονται υπό την αιγίδα του κράτους αλλά, σήμερα, ποιου κράτους; Μας δίνετε κουράγιο και μας εμπνέετε εμάς εδώ στην Ήπειρο. Οδυσσεύς
    ΥΓ Θα το αναρτήσω και στο δικό μου αν, φυσικά, δεν έχετε αντίρρηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ζήτησα από κάποιον που συμμετείχε στη συνάντηση του Πετριτσίου να μου απαντήσει με ποιες ενέργειες τους οι πολιτιστικοί σύλλογοι που συμμετείχαν αποφάσισαν να διαφυλάξουν σαν πολιτιστικό θησαυρό το γλωσσικό ιδίωμα των παππούδων μας;
    Στο πρώτο συμπέρασμα οι σύλλογοι αποφάσισαν να μιλάνε άφοβα οι Έλληνες Μακεδόνες το ιδίωμα.
    Ρώτησα αν θα τραγουδάμε και άφοβα και αν οι σύλλογοι θα περιλάβουν στις εμφανίσεις τους και τραγούδια στο ιδίωμα;
    Η απάντηση που έδωσαν οι Dopioimakedones δεν διευκρίνισαν αν είναι προσωπική τους άποψη ή είναι το πλάνο δράσης που αποφασίσθηκε στο Πετρίτσι.
    Αν δηλαδή αύριο ένας Σύλλογος Ντόπιων Μακεδόνων ξεκινήσει μια χορωδία με παραδοσιακά Μακεδονικά τραγούδια αυτό δεν θα είναι μια προσπάθεια διαφύλαξης του πολιτιστικού μας θησαυρού; Ένα θεατρικό; Ένα τοπικό έθιμο ή ένα αντέτι;
    Παρακαλώ ας το ξεκαθαρίσει κάποιος για να ξέρουμε πως θα πορευόμαστε.
    Σας ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. H άποψή μας είναι καθαρά προσωπική και δεν εκπροσωπούμε κανένα Σύλλογο.
    Ανδρέα εσύ δεν μας είπες συμφωνείς πρώτα πρώτα οτι πρέπει να εκδιωχθούν τα ανθελληνικά και ξενόφερτα τραγούδια που ακούγονται σε πολιτιστικές εκδηλώσεις???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΣΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ "ΘΗΣΑΥΡΟΥ" ΒΑΣΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ" ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ.ΑΡΑ ΑΥΤΗ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ, ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΟΧΗΜΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΕΧΘΡΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΠΕΤΡΙΤΣΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ΠΟΥ ΑΛΛΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΚΙΝΗΣΗ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΗΘΕΙ ΤΟ ΣΛΑΒΟΦΑΝΕΣ ΙΔΩΜΑ.ΠΟΙΟΥΣ ΑΡΑΓΕ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΑΥΤΗ Η ΚΙΝΗΣΗ!!!;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ16 Νοεμβρίου 2011 στις 10:37 μ.μ.

    ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ ΤΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ;

    ΜΕΛΟΣ Δ.Σ.ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΟΙ ΔΙΓΛΩΣΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΤΑ ΓΕΝΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΠΟΥ ΜΙΛΟΥΝ ΤΟ ΣΛΑΒΟΦΩΝΟ ΙΔΙΩΜΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΙΜΗ ΝΑ ΜΙΛΟΥΝ , ΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΝ ,ΚΑΙ ΝΑ ΧΟΡΕΥΟΥΝ ΣΤΗ ΠΑΤΡΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΟΠΩΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΜΑΣ.ΜΗΝ ΜΠΕΡΔΕΥΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ ΤΟΥ ΗΡΩΑ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΥ ΚΑΠΕΤΑΝ ΚΟΤΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΑΧΙΣΤΟΥΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ ΤΩΝ ΒΟΥΛΓΑΡΟ-ΚΟΜΙΤΑΤΖΗΔΩΝ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΣΤΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥΣ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ Α Βαρδας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Με αφορμή την αποδοχή και παραδοχή ότι η μακεδονική γλώσσα πρέπει να ομιλείται άφοβα από τους Μακεδόνες στην Ελλάδα παραθέτω βίντεο με το μακεδονικό τραγούδι ΣΟΦΚΑ ΝΑ ΤΑΤΚΟ - СОФКА НА ТАТКО, τραγουδισμένο στη σύγχρονη μακεδονική γλώσσα. Στο βίντεο υπάρχει και μετάφραση από τα μακεδονικά στα ελληνικά:
    http://www.youtube.com/watch?v=O0kz3-QKpSk

    Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι που θέλουν να ονομάζονται Μακεδονικοί οφείλουν πρωτίστως να συμπεριλάβουν μακεδονικά τραγούδια στο ρεπερτόριό τους κι όχι μόνο τη μουσική των τραγουδιών.

    Spolajvi.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μην επαναλαμβάνουμε τα ίδια:
    http://akritas-history-of-makedonia.blogspot.com/2011/08/h-abecedar-blogs.html

    Όλα τα γνωστά τραγοούδια που ακούγονται και τραγουδιούνται, δεν είναι ντόπια, αλλά εισερχόμενα από τα Σκόπια.
    Αυτά λέει το ΚΕΜΟ που δεν νομίζω να είναι και τόσο «εθνικιστικό». Είναι γνωστό ότι γέρνει προς εσάς μιας που παρόλο είχε διευκρινισθεί ότι άλλο οι σλαβικές ντοπολιαλιές και άλλο η γλώσσα της πΓΔΜ, αυτοί επιμένουν στα δικά τους. Περισσότερα στο «Γλωσσική Ετερότητα στην Ελλάδα» των εκδόσεων Αλεξάνδρεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Συγγνώμη που άργησα να απαντήσω αλλά λόγω δουλειάς δεν μπόρεσα νωρίτερα.
    Ακόμα και σήμερα 3 ημέρες μετά το αίτημα μου να μας ενημερώσει κάποιος από τους συμμετέχοντες τι εννοούν με το πρώτο συμπέρασμα, απάντηση δεν βλέπω!!!!!
    Γιατί ; Η συνάντηση ήταν «πριβέ»; Δεν μπορεί κάποιος να μας πει πως θα διαφυλάξουν οι σύλλογοι τον πολιτιστικό θησαυρό της μητρικής μας γλώσσας; Δεν σας ενδιαφέρει και σύλλογοι που δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν να γνωρίζουμε πώς να κινηθούμε;
    Ελπίζω τις επόμενες ημέρες κάποιος να ευαισθητοποιηθεί.
    Ευχαριστώ τους Dopioimakedones για την απάντηση τους (καθαρά προσωπική) και αφού με ρωτούν προσωπικά ας απαντήσω. Τι σημαίνει σας παρακαλώ η άποψη σας να εκδιωχθούν τα ανθελληνικά και ξενόφερτα τραγούδια που ακούγονται σε πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ποιος κρίνει τα λίγο ή τα καθόλου «ανθελληνικά»; Ποιος θα τα διώξει από εκδηλώσεις ; πώς θα γίνει αυτό; Για σκεφτείτε λίγο. Αν σε όποια εκδήλωση στο χ χωριό σηκωθούν και τραγουδούν και χορεύουν 50 – 100 άτομα ποιος να τους σταματήσει; Για φαντάσου στον Πολυπλάτανο Φλώρινας (Νέρετ) να τραγουδούν και να χορεύουν 100 χωριανοί το Μπόλκα Ζα Νέρετ Κέρκο που δεν είναι παραδοσιακό, αναφέρετε σε αυτούς που δεν τους επιτρέπετε η είσοδος στην Ελλάδα και –καλώς ή κακώς- είναι ένα κομμάτι της ιστορίας του Πολυπόταμου. Τι θα γίνει αγαπητοί Dopioimakedones να τους κόψουμε το χορό; Το χάσαμε το παιχνίδι!!!! Αν κάποιοι από τους συγχωριανούς μας εκφράζονται και με τέτοια τραγούδια ψάξτε να βρείτε το γιατί, με αφορισμούς και ταμπέλες δεν λύνετε το θέμα… Τα ντόπια τραγούδια τα τελευταία 5-10 χρόνια ακούγονται στα χωριά μας αφού υπάρχει κόσμος –και μάλιστα νέοι- που όχι μόνον δεν «μασάνε» από ταμπέλες του τύπου «Σκοπιανοί» «πράκτορες» και τρίχες αλλά τους αρέσει και το γλέντι και το να αντιστέκονται στους δήθεν… Στο διαδύκτιο ανέβηκαν και ανεβαίνουν δεκάδες βίντεο, δεν τα βλέπετε;
    Το φαινόμενο θυμίζει την εποχή της μεταπολίτευσης που όπου ακουγόταν αντάρτικα μαζευόταν πολύς κόσμος.
    Στην πρόταση σας δε αφού «εκδιωχθούν» τα ανθελληνικά να γίνει καταγραφή και μετά να αναδειχθούν τα τοπικά οι «κακόπιστοι» θα πουν πως πετάτε τη μπάλα στη κερκίδα γιατί απλά δεν θέλετε να ακούγετε κανένα τραγούδι στο ιδίωμα. (Δείτε πως αντιδρούν οι άλλοι σχολιογράφοι!!) Αν θέλατε να ακούγετε τραγούδι θα μπορούσατε ήδη να ανεβάσετε το Σάρενι Τσουράπι που ούτε ανθελληνικό είναι και όλοι οι σύλλογοι το χορεύουν στις εκδηλώσεις. Επίσης το τραγούδι από την Γρίβα για την Σόφκα ή πάλι από τη Γρίβα το τραγούδι Μπέλα Λύμπιω. Μόνο έτσι θα γίνουμε πιστευτοί ότι διαφυλάττουμε την γλωσσική ιδιαιτερότητα των Ντόπιων Μακεδόνων. Όσο «κάποιοι» θα φρενάρουν το τραγούδι από εκδηλώσεις τόσο θα καλύπτουν το κενό αυτοί που τραγουδούν παντού , πάντα και από όλα! Όταν βάζεις κάποιον νέο να διαλέξει ανάμεσα στους «μουγκούς» και τους «ατίθασους» οι ατίθασοι κερδίζουν…. Πάντως να ξέρετε πως δεν τιμά κανένα να εμφανίζονται Μακεδονικοί σύλλογοι και να μην ακούγεται τραγούδι, Δεν ήταν μουγκοί οι παππούδες μας. Και σίγουρα δεν τους αξίζουν μουγκά εγγόνια.
    Τα ξαναλέμε…..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Όλα τα γνωστά τραγούδια που ακούγονται και τραγουδιούνται, δεν είναι ντόπια, αλλά εισερχόμενα από τα Σκόπια.
    Αυτά λέει το ΚΕΜΟ που δεν νομίζω να είναι και τόσο «εθνικιστικό».
    Δηλαδή ΑΚΡΙΤΑ αυτά τα χορευτικά κομμάτια που χορεύουν όλοι οι Μακεδονικοί Σύλλογοι στην Ελλάδα είναι «ΣΚΟΠΙΑΝΑ»;
    Αυτά που δείχνουν στην Ελληνική κρατική τηλεόραση με τους συλλόγους μας είναι «ΣΚΟΠΙΑΝΑ»;;;
    Μήπως να το ξανασκεφτείς Ακρίτα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ο Ανδρέας ΕΔΕΣΣΑ δεν απάντησε σε αυτό που πρότεινα, για να δούμε ο αμπεσεντάρ...

    συμφωνείς πρώτα πρώτα οτι πρέπει να εκδιωχθούν τα ανθελληνικά και ξενόφερτα τραγούδια που ακούγονται σε πολιτιστικές εκδηλώσεις???

    Έτσι πιστεύω ο κάθε σύλλογος δεν θα εχει πρόβλημα να παίζει την Σόφκα ένα τοπικό τραγούδι της Γρίβας Γουμένισσας.
    Επίσης μια απορία τι σχέση έχουν οι υπότιτλοι στην γλώσσα του 1945 των γειτόνων?
    Κάποιος γείτονας μάλιστα σε βίντεό του έβαλε και την σημαία τους παίζοντας αυτό το τραγούδι...ΕΛΕΟΣ τρίζουν τα κόκκαλα της γιαγιάς Σοφίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Dopioimakedones είπε..
    ο Ανδρέας ΕΔΕΣΣΑ δεν απάντησε σε αυτό που πρότεινα,
    Dopioimakedones και απάντησα και αναλυτικά μάλιστα. Επιμένεις ακόμα ότι θα υπάρχουν κάποιοι (Ποιοι αλήθεια;) που θα εμφανιστούν σε ένα χωριό και θα σταματήσουν 50 πχ που θα χορεύουν ένα τραγούδι στο ιδίωμα; Για πες μου πως θα γίνει αυτό; Ο Ακρίτας λέει παραπάνω πως σύμφωνα με το ΚΕΜΟ όλα είναι εισαγόμενα, άρα μαζευόμαστε 100 άτομα και επειδή έχουμε την άποψη ότι τα τραγούδια είναι εισαγόμενα πάμε στη Γρίβα πχ ή στον Άγρα ή στη Κερασιά ή στο Σταυροδρόμι ή στις Αμπελειές ήστο Μεσημέρι ή στην Όρμα ή στο Πόζαρ, ή, ή, και σταματάμε μια παρέα που χορεύει και τραγουδά το Ντομάκινε ή τη Σόφκα!!! Αντιλαμβάνεσαι τι θα γίνει;
    Έχεις παρευρεθεί σε κανένα τέτοιο γλέντι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Σόρυ Ανδρέα δεν πρόσεξα την απάντησή σου και απαντώ με την σειρά μου στα γραφώμενά σου.

    Προς Ανδρέα
    Ανδρέας είπε...Τι σημαίνει σας παρακαλώ η άποψη σας να εκδιωχθούν τα ανθελληνικά και ξενόφερτα τραγούδια που ακούγονται σε πολιτιστικές εκδηλώσεις.

    Dopioimakedones είπε... Αν δεν καταλαβαίνεις τι σημαίνει αυτό τότε δεν σε ενδιαφέρει κατά πρώτον η παράδοση και κατά δεύτερον η ειρήνη και ηρεμία στην περιοχή.

    Ανδρέας είπε...Ποιος κρίνει τα λίγο ή τα καθόλου «ανθελληνικά»;

    Dopioimakedones είπε... Ο στοίχος φυσικά.

    Ανδρέας είπε...Ποιος θα τα διώξει από εκδηλώσεις ; πώς θα γίνει αυτό;

    Dopioimakedones είπε... Η ευθύνη των εκδηλώσεων είναι στους Συλλόγους, είναι στο χέρι τους το τι θα παίξει η κάθε ορχήστρα.(διωχθούν εννοώ να μην παίζουν τα τραγούδια όχι τον κόσμο).

    Ανδρέας είπε...Για φαντάσου στον Πολυπλάτανο Φλώρινας (Νέρετ) να τραγουδούν και να χορεύουν 100 χωριανοί το Μπόλκα Ζα Νέρετ Κέρκο που δεν είναι παραδοσιακό, αναφέρετε σε αυτούς που δεν τους επιτρέπετε η είσοδος στην Ελλάδα και –καλώς ή κακώς- είναι ένα κομμάτι της ιστορίας του Πολυπόταμου. Τι θα γίνει αγαπητοί Dopioimakedones να τους κόψουμε το χορό;

    Dopioimakedones είπε... Αφού δεν είναι παραδοσιακό γιατί το τραγουδούν σε πολιτιστικές εκδηλώσεις? Ποιός προωθεί την βία και την ευημερία στην περιοχή μετά από 60 χρόνια που πέρασε ο εμφύλιος?

    Ανδρέας είπε...Αν θέλατε να ακούγετε τραγούδι θα μπορούσατε ήδη να ανεβάσετε το Σάρενι Τσουράπι που ούτε ανθελληνικό είναι και όλοι οι σύλλογοι το χορεύουν στις εκδηλώσεις. Επίσης το τραγούδι από την Γρίβα για την Σόφκα ή πάλι από τη Γρίβα το τραγούδι Μπέλα Λύμπιω.

    Dopioimakedones είπε... Έχουμε προτείνει σε συλλόγους και προσωπικά όποιος μπορεί τα συγκεκριμένα τραγούδια που ανέφερες αλλά και οποιοδήποτε άλλο τοπικό υπάρχει να μας το στείλουν και να το αναρτήσουμε, φυσικά και μόνο από ηχογράφηση κάποιου παλαιοτέρου. Μας έστειλαν μέχρι στιγμής ΜΟΝΟ 2 και είναι τα παρακάτω
    Παύλε Ρακοφτσέτο-Παραδοσιακό τραγούδι Κρατερού
    http://www.youtube.com/watch?v=KgFFYQkoFHY
    Παύλε Καπετάντσε-Παραδοσιακό τραγούδι Μακεδονίας
    http://www.youtube.com/watch?v=CvZmkm9-QaE


    Dopioimakedones είπε... Από την στιγμή όμως που σε ενόχλησε για το ότι δεν παίζονται τραγούδια από Συλλόγους και δεν σε ενόχλησε για τα ανθελληνικά και μη παραδοσιακά..τότε τι να πω άλλο μάλλον χάνω τον χρόνο μου...

    Δεν ήταν μουγκοί αλλά δεν χόρευαν και δεν τραγουδούσαν ανθελληνικά και μη παραδοσιακά ...έτσι απλά γιατί ήταν ΕΛΛΗΝΕΣ Μακεδόνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ρε Ανδρέα (θα θεωρήσω πως καλόπιστα συζητάμε αν και παίζεται να είσαι κανένας MORE SOKOL τύπος), προφανώς και ο στίχος κάνει το τραγούδι. Ένα σωρό τραγούδια για την καθημερινή ζωή που είναι παραδοσιακά προφανώς και επιβάλλεται να παίζονται. Τα άλλα (παλιοκομιτατζίδικα, αντάρτικα δικά σας και νεώτερα εθνικιστικά ή προσφυγικά) είναι από το στίχο τους και μόνο πολιτικά (ή και χειρότερα). Δε θέλεις διδακτορικό να το δεις.

    Ας ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι: Να βγει μια λίστα με ποιές ορχήστρες παίζουν τα μεν και ποιές παίζουν και τα μεν και τα δε (δυστυχώς φοβάμαι πως τα κολλητάρια του Αμπεσεντάρη έχουν διεισδύσει στις περισσότερες). Κι άλλη μια λίστα με το ποιοί σύλλογοι θέλουν τα μεν και ποιοί θέλουν και τα δε. Και έτσι και οι ορχήστρες και ο κόσμος θα αποφασίζουν αν θα είναι με τους κομιτατζήδες ή με τους υπόλοιπους μας. Περί ορέξεως ουδείς λόγος. Δε μίλησε κανένας για βίαιη παρεμπόδιση. Αν θέλει ο σύλλογος στο Νέρετ να βγάζει τα όποια απωθημένα του με τους κακούς Έλληνες ας το κάνει αλλά να το κάνει δηλώνοντας το εκ των προτέρων. Δικαίωμα τους είναι. Αν θέλουν στο Πάτελε να γιορτάζουν τους κομιτατζήδες να το κάνουν αλλά ανοιχτά και όχι με την προκάλυψη της τοπικής παράδοσης και καλά. Να το ξέρουμε και οι υπόλοιποι να προσέχουμε τι παρέες κάνουμε. Κι αν εμφανιστεί ο Αμπεσεντάρης στη μάζωξη των αντικομιτατζήδων να του παίξει η ορχήστρα το Παύλε Ρακοφτσέτο να του γυρίσουν τα άντερα. :-)

    Για όσους αντιδρούν στη διατήρηση των σλάβικων (ή των όποιων άλλων αλλόγλωσσων) τοπικών παραδόσεων στην Ελλάδα ντροπή σας! Βούτυρο στο ψωμί του κάθε Αμπεσεντάρ αλείφετε.

    ΥΓ. Ακρίτα στο ξαναέχω πει νομίζω πως παρερμηνεύεις άθελα σου την αναφορά στη μελέτη του ΚΕΜΟ. Κάποια από τα τραγούδια είναι και άλλα δεν είναι εισαγωγής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Γράφει ο κατά φαντασία αντιεθνικιστής: "Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι που θέλουν να ονομάζονται Μακεδονικοί οφείλουν πρωτίστως να συμπεριλάβουν μακεδονικά τραγούδια στο ρεπερτόριό τους κι όχι μόνο τη μουσική των τραγουδιών."

    Δηλαδή ένας Μακεδονικός Σύλλογος από την Κατερίνη πχ. οφείλει να συμπεριλάβει τραγούδια (στην κατ' εσέ μακεδονική γλώσσα) σε γλώσσα που δε μιλιόταν παρά σε 2-3 χωριά στην εσχατιά του νομού για να έχει το δικαίωμα να λέγεται Μακεδονικός. Αϊ κίχου ρε σούργελο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΚΕ, για αυτό έβαλα όλη την σελίδα ώστε να διαλυθούν οι όποιες αμφιβολίες υπάρχουν για την διαπίστωση από πλευράς ΚΕΜΟ. Είναι κατηγορηματικός ο Εμπειρίκος σε αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ΑΚΡΙΤΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΑ ΑΛΛΑ ΤΟΠΙΚΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΤΑΝ ΟΙ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΩΝ ΒΟΥΛΓΑΡΟΚΟΜΙΤΑΤΖΗΔΩΝ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΣΤΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΙΣΑΓΩΓΟΜΕΝΟΥΣ ΣΛΑΒΟΥΣ(ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ) ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΝ ΣΤΗ ΜΕΛΙΤΗ ΚΑΙ ΑΛΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΟΠΩΣ "ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΥΓΕΤΕ" ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΚΑΘΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΟΙΤΑΜΕ Α Βαρδας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Dopioimakedones AYTO EINAI ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΕ ΣΑΣ

    http://www.youtube.com/user/ilinden1903#p/u/5/CF1MssVF8mo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ΚΕ είπε...Για όσους αντιδρούν στη διατήρηση των σλάβικων (ή των όποιων άλλων αλλόγλωσσων) τοπικών παραδόσεων στην Ελλάδα ντροπή σας! Βούτυρο στο ψωμί του κάθε Αμπεσεντάρ αλείφετε.
    Συμφωνώ μαζί σου ΚΕ. Αυτό με τις λίστες να ξέρεις έχει γίνει εδώ και χρόνια. Σύλλογοι που χορεύουν με τραγούδια είναι στη Black List των επιδοτήσεων και των πιέσεων αλλά μαζεύουν κόσμο τοπικό και ευρύτερα και έτσι αντέχουν και το χαίρονται... Σε γλέντια και πανηγύρια οι ορχήστρες τα παίρνουν χοντρά στα κομίτσκι πέσνι και όχι βέβαια στο Παύλε Καπετάντσε που δεν το παίζει καμιά ορχήστρα και κανένας σύλλογος...
    ΚΕ όσο τα αντάρτικα και τα επαναστατικά τα ψιλοκηνυγούσαν στα περισσότερα μαγαζιά ακούγαμε Θεοδωράκη, όταν τα άφησαν ελεύθερα ξεχάστηκαν...
    ΥΓ: Κανένας απο τους συλλόγους που συμμετείχαν στη συγκέντρωση στο Πετρίτσι θα μας ενημερώσει;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανδρέα δεν καταλάβαμε τον λόγο της αφιέρωσης!
    Όσο για το κομμάτι που ακούγεται με φωτογραφίες από πίσω κομιτατζίδων νομίζω θα έπρεπε να ντρέπεται αυτός που το έκανε και θα επρεπε να το κατακρίνεις.
    Το τραγούδι αυτό αναφέρεται στον ΠΑΥΛΟ ΜΕΛΑ και για κακή τους τύχη μια εκ των 2 γυναικείων φωνών είναι εν ζωή όπως μας ενημέρωσε ο αποστελέας του τραγουδιού και φυσικά παραδέχεται οτι τραγουδούσαν μαζί με την μητέρα της για τον ΗΡΩΑ ΠΑΥΛΟ ΜΕΛΑ που ήρθε να τους σώσει από τους κομιτατζίδες.
    Ότι κάνουμε ανάρτηση είναι 100% διασταυρωμένο!

    Πάρε και μία αφιέρωση από την γυναίκα που τραγουδά το τραγούδι αυτό, θέλει να σου δείξει το σχολείο της μητέρας της.
    http://www.youtube.com/watch?v=dKdXrqKYIkE

    Άντε περαστικά Ανδρέα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ανδρέα προφανώς και δεν έχει γίνει όταν:
    α) Εγώ πχ. δεν ξέρω ποιός σύλλογος παίζει και ποιός δεν παίζει τι στις μαζώξεις του για να ξέρω αν θα παω ή όχι με την εξαίρεση 2-3 αυτοκραγμένων.
    β) Μπάντες όπως το Μακεδονικό Μεράκι παίζουν στις εκδηλώσεις των συλλόγων που θέλουν να θεωρούνται πατριωτικοί.
    Τώρα για να καταλάβω δηλαδή:
    1) Γιατί να δωθεί επιδότητηση στα Αστέρια της Φλώρινας για να δει κι άλλα ευρώ ο ψυχάκιας ο Σαμάρτζιεφ; Εφόσον υπάρχουν άτομα που θέλουν να ακούν κομιτατζίδικα τραγούδια ας τα σκάσουν εκείνοι. Είναι παρανοϊκό να ενισχύεις αυτόν που σε φτύνει κατάμουτρα.
    2) Εγώ δε θέλω να ακούω ούτε κομιτατζίδικα ούτε αντικομιτατζίδικα τραγούδια - το τραγούδι της καθημερινότητας θα ήθελα να ακούγεται. Αλλά είπαμε έχουν καταφέρει να αλώσουν εκ των έσω και σχεδόν όλες τις ορχήστρες - βλέπεις τους συναδέλφους του Σαμάρτζιεφ στην ορχήστρα του και λες πως στο διάολο ταιριάσανε...
    3) Σε αντίθεση με τα κομμουνιστικά ελεύθερα είναι, μέχρι και σε εκδηλώσεις δημοσίων σχολείων τα παίζουν οπότε το επιχείρημα σου πως από αντίδραση και καλά τα παίζουν μάλλον εκ του πονηρού ακούγεται. Και ο Θοδωράκης μπορεί ταξικά να ακουγόταν διχαστικός αλλά λαϊκά όχι - το τραγούδια που λες δεν ενώνουν κανένα. :-)
    4) Τόσο κοιλιόδουλοι είναι οι οργανοπαίκτες που δε μπορούν να πουν ένα όχι στην παραγγελιά για το Begajte Grci; Δεν το πιστεύω, δεν τα παίζεις αυτά αν δεν είσαι ή αδιάφορος ή δικός τους.
    Οπότε στο ξαναλέω - ας βγούνε καθαρά και ξάστερα να πούνε οι σύλλογοι και οι μπάντες που γουστάρουν τα κομιτατζίδικα ποιοί είναι να κάνει ο καθένας καθαρούς λογαριασμούς. Όπως κάποτε είχαμε πράσινα και γαλάζια καφενεία να ξεκαθαρίσει η ήρα από το στάρι. Το να θέλει κανείς να τα ανακατέψει όταν με τίποτα δε μονιάζουν μπορεί να είναι εκ του πονηρού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Δεν κατάλαβα γιατί εμπλέκετε εμένα με την αφιέρωση που σας έστειλε κάποιος ανώνυμος...
    Αν θες να το καταδικάσω το καταδικάζω κατηγοριματικά.
    Ας το σκεφτούν και όσοι σε ιστοσελίδες Ελληνικές και σε ιδρύματα αποδέχονται την Βουλγάρικη επιχειρηματολογία περί Μακεδονικού ενώ οι ιστοσελίδες τους και οι Εθνικιστές τους έμειναν στο 1900.
    Η αφιέρωση είναι απο άλλον. ΤΕΛΟΣ.
    Μια απάντηση σας οφείλω για το πιο πάνω σχόλιο και θα σας τη στείλω.
    Να είστε καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. τελικά οι Μακεδονικοί Σύλλογοι επιτρέπεται να τραγουδούν ΤΟΠΙΚΑ, παραδοσιακά μακεδονικά τραγούδια, στη μακεδονική γλώσσα ?

    ποια υπηρεσία δίνει τέτοιες άδειες, τι δικαιολογητικά χρειάζονται, είναι αναρτημένα στο ίντερνετ ?

    μήπως στη συνάντηση του Πετριτσίου αποφασίσθηκε να γίνει συστηματική καταγραφή όλων των ΤΟΠΙΚΩΝ παραδοσιακών μακεδονικών τραγουδιών , έστω με περιεχόμενο μη πολιτικό, από τη Καστοριά έως την Δράμα, τα οποία ανέρχονται σε χιλιάδες τραγούδια, μαγνητοσκοπώντας Μακεδόνες παππούδες?

    μήπως αποφασίσθηκε κάτι για τις μακεδονικές παροιμίες , τα παιδικά παραμύθια, τα μοιρολόγια?

    μήπως αποφασίσθηκε αν οι Μακεδόνες στην Ελλάδα
    θα μπορούν να βαπτίζονται και με μακεδονικά ονόματα και όχι μόνο εβραϊκά ?

    αν θα μεταδίδουν τον μακεδονικό πολιτισμό τους , στο κρατικό ραδιόφωνο και τηλεόραση, στον τύπο, κάνοντας ευρεία χρήση της σύγχρονης μακεδονικής γλώσσας, όπως συμβαίνει με την σύγχρονη ελληνική?

    θα μπορούν να κάνουν το ίδιο και οι Βλάχοι που κατοικούν στην Μακεδονία , ή οι Αρβανίτες/Αλβανοί?

    αλλά και οι Τούρκοι Χριστιανοί οι οποίοι δειλά δειλά βάζουν τουρκικά τραγούδια στα πανηγύρια τους, διοργανώνοντας παράλληλα εντατικά μαθήματα τελοιοποίησης της τουρκικής μητρικής γλώσσας των παππούδων τους ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ναι πολυ σωστά Ανδρέα, τραγικό το λάθος και ταπεινά συγνώμη, έγινε λόγο βιασύνης.
    Για αυτό και στην αρχή έγραψα οτι δεν καταλαβαίνω το λόγο αφιέρωσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ανδρέας ΕΔΕΣΣΑ.....Ας το σκεφτούν και όσοι σε ιστοσελίδες Ελληνικές και σε ιδρύματα αποδέχονται την Βουλγάρικη επιχειρηματολογία περί Μακεδονικού ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΒΟΥΓΑΡΙΚΗ ΕΚΔΟΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΛΕΓΟΜΕΝΟ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ" ? 2. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ http://www.youtube.com/user/ilinden1903#p/u/5/CF1MssVF8mo ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΟΥΤΕ ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ ΣΤΗ ΣΛΑΒΙΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟ ΟΥΤΕ ΤΙ ΛΕΕΙ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ ,ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΓΡΑΨΕ ΟΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΗΡΩΑ ΠΑΥΛΟ ΜΕΛΑ? ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΦΟΝΤΟ ΤΟΥΣ ΚΟΜΙΤΑΤΖΗΔΕΣ? ΜΗΠΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΛΑΒΩΣΕΙ ? ΕΛΕΟΣ!!Α.Βάρδας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Προς Α.Βαρδάς
    Αυτό είναι το αυθεντικό βίντεο και με υπότιτλους.
    http://www.youtube.com/watch?v=CvZmkm9-QaE

    απλά πήρε ο βούλγαρος τον ήχο και πρόσθεσε δικες του φωτο βουλγάρων κομιτατζίδων.

    http://www.youtube.com/watch?v=CF1MssVF8mo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Μανώλης Δράμα είπε...
    τελικά οι Μακεδονικοί Σύλλογοι επιτρέπεται να τραγουδούν ΤΟΠΙΚΑ, παραδοσιακά μακεδονικά τραγούδια, στη μακεδονική γλώσσα ? ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΧΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΛΑΧΟΙ ΚΑΙ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΜΙΑ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΝ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΚΟ ΓΛΩΣΣΙΚΟ ΙΔΙΩΜΑ ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΝΕΠΩΣ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΣΑΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΛΑΒΟΜΑΚΕΔΟΝΕΣ Η ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΟΥ ΤΣΑΚΑΛΑΡΩΦ ΠΟΠΩΦ ΚΤΛ ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΠΤΙΣΤΙΚΟ ΣΟΥ ΟΝΟΜΑ ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΕΒΡΑΙΚΟ Η ΣΛΑΒΟΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟ ΒΑΛΕ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙΣ ΧΕ...ΚΑΜΕ !!ΓΙΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ (ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΓΛΩΣΣΑ) ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΕΕΙ Ο ΓΚΡΟΥΕΦΣΚΙ ΚΑΙ ΕΣΥ ΘΑ ΗΤΑΝ ΔΕ ΑΠΟΔΕΚΤΑ ΕΑΝ ΥΠΗΡΧΕ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΣΛΑΒΟΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΟΜΩΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟ ΟΤ ΠΗΡΕ 4000 ΨΗΦΟΥΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ Α.Βάρδας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να κάνω μια διευκρίνηση για τις προτάσεις που γραφει ο φίλος μας Ανδρέας από την Έδεσσα και συγκεκριμένα : "Αν δηλαδή αύριο ένας Σύλλογος Ντόπιων Μακεδόνων ξεκινήσει μια χορωδία με παραδοσιακά Μακεδονικά τραγούδια αυτό δεν θα είναι μια προσπάθεια διαφύλαξης του πολιτιστικού μας θησαυρού; Ένα θεατρικό; Ένα τοπικό έθιμο ή ένα αντέτι;"

    Κύριε Ανδρέα όταν γράφετε για παραδοσιακά Μακεδονικά Τραγούδια, εννοείτε τραγούδια με το σλαβόφωνο ιδίωμα σας, η Μακεδονικά τραγούδια στα Ελληνικά ? Διότι όλως παραδόξως όταν οι φίλοι και Συμπατριώτες μας που ομιλούν στην Μακεδονία το σλαβόφωνο ιδίωμα, αναφέρονται σε Μακεδονικά Τραγούδια, εννοούν αυτομάτως μόνον Τραγούδια που τραγουδούνται στο σλαβόφωνο ιδίωμα τους και όχι σε Μακεδονικά Τραγούδια που τραγουδούνται στα Ελληνικά. Για αυτό το θέμα είχα μέχρι τώρα αρκετές Αντιπαραθέσεις με ορισμένους Φίλους και συμπατριώτες μου που ομιλούν το σλαβόφωνο ιδίωμα.

    Εγώ είμαι ένας Ντόπιος Έλληνας Μακεδόνας με καταγωγή από το Χωριο Δραβήσκος Σερρών και εμείς τραγουδάμε Ντόπια Μακεδονικά Τραγούδια στα Ελληνικά. Για οποιον θέλει να τα ακούσει, μπορεί να επισκεφτεί την ακόλουθη Ιστοσελίδα και να τα κατεβάσει. http://www.nea-zihni.info/draviskos/various_el.html

    Είναι και αυτά τα Τραγούδια που τραγουδάμε εμείς οι Έλληνες Ντόπιοι Μακεδόνες στα Ελληνικά για τους φίλους και Συμπατριώτες μας Μακεδονικά Τραγούδια η δεν είναι ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. DopioiMakedones ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΒΙΝΤΕΟ ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΝ ΠΩΣ ΕΝΑΣ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΜΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΟΝΕΙΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ .ΔΥΣΤΗΧΩΣ Η ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ Ο ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΚΑΣΣΙΚΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΕΙΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ "ΕΛΛΗΝ ΚΑΛΕΙΤΑΙ" Α.Βάρδας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Φυσικά και είναι μακεδονικά και αυτά Στάυρο.
    Πολυ ενδιαφέρον η σελίδα που έστειλες θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε οπτικοακουστικό υλικό για την δημιουργία βίντεο και την προβολή του στην σελίδα μας

    http://www.youtube.com/user/DopioiMakedones

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Για τον φίλο Stavros η συζήτηση από την αρχή είναι γύρω από την χρήση ή όχι του Σλαβικού ιδιώματος στα χωριά όπου ομιλείται. Όταν στο πρώτο συμπέρασμα της συνάντησης στο Πετρίτσι αποφάσισαν να ομιλούν ΑΦΟΒΑ το σλαβοφανές ιδίωμα οι Έλληνες Μακεδόνες προφανώς και δεν αναφερόταν σε συλλόγους Ελληνοφώνων.
    Πάντως ενδιαφέρουσα η δουλειά σας. Συνεχίστε.
    Για τον φίλο Μανώλη από την Δράμα.
    ποια υπηρεσία δίνει τέτοιες άδειες, τι δικαιολογητικά χρειάζονται, είναι αναρτημένα στο ίντερνετ;
    Ακόμα γελάω….(Το χιούμορ σου σκοτώνει)
    Εδώ εγώ πιο απλά πράγματα ρωτάω και ακόμα ένας από αυτούς που συμμετείχαν δεν βγαίνει να ενημερώσει… Περιμένεις απάντηση εσύ που βάζεις πιο σύνθετα ζητήματα; Πάρτο απόφαση στα κανάλια κρατικά και μη, θα ακούμε-και καλώς κάνουμε- τα τραγούδια στην Τουρκική μητρική γλώσσα των Τουρκόφωνων Χριστιανών συμπολιτών μας αλλά ΔΕΝ πρόκειται να ακούσουμε τη δική μας μητρική γλώσσα ούτε σε τραγούδια, ούτε σε θεατρικά , ούτε σε μοιρολόγια. Όπως αντιλαμβάνεσαι Μανώλη και από τις απόψεις των συνομιλητών «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει ακόμα κανένα αιώνα θα κοσκινίζει»…..
    Για τον ΚΕ ισχύει φίλε μου η λίστα χρόνια τώρα. Μπάντες που τραγουδάνε δεν τους βγάζουν στο γυαλί και σύλλογοι που κάνουν γλέντια με τραγούδι είναι έξω από λίστες φανερών και κρυφών κονδυλίων! Τώρα αν εσύ θες να μάθεις τι και πως μάλλον σου είναι εύκολο…
    Να συνεχίσεις να τους τα λες από τα μπλόγκ πως «Για όσους αντιδρούν στη διατήρηση των σλάβικων (ή των όποιων άλλων αλλόγλωσσων) τοπικών παραδόσεων στην Ελλάδα ντροπή σας! Βούτυρο στο ψωμί του κάθε Αμπεσεντάρ αλείφετε.»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Dopioimakedones είπε... Δεν ήταν μουγκοί(οι παππούδες μας) αλλά δεν χόρευαν και δεν τραγουδούσαν ανθελληνικά και μη παραδοσιακά ...έτσι απλά γιατί ήταν ΕΛΛΗΝΕΣ Μακεδόνες.
    Για να μην τα λέμε και τα ξαναλέμε, αν κάποιοι σύλλογοι κάποια τραγούδια κάποιοι άνθρωποι δεν σας αρέσουν ,καλά κάνετε και εσείς δεν πάτε αυτούς και αυτοί εσάς. Δεν μπορείτε όμως με πρόσχημα «προπαγάνδες, αλυτρωτισμούς και πρακτοριλίκια» να ευνουχίζεστε. Σε ποιους δηλ. πρέπει να δώσουν εξετάσεις οι Έλληνες Μακεδόνες για να ακούσουν ένα τραγούδι στη γλώσσα που τους μιλούσε η γιαγιά τους και η μάννα τους; Αυτή η κοροϊδία των μουγκών χορών πόσο ακόμα θα κρατήσει; Εσείς Dopioimakedones ανεβάσατε τους στίχους της Σόφκα αλλά αρνείστε να ανεβάσετε εικόνες από γλέντι ή χορό για το συγκεκριμένο τραγούδι γιατί τάχα μου η ορχήστρα δεν σας αρέσει ‘η ό σύλλογος δεν έχει ISO
    ( http://macedonia-documents-and-proofs.blogspot.com/2011/04/blog-post_14.html#more)
    Στα βίντεο του καναλιού σας ακούγονται τα οι μελωδίες από τα τραγούδια Μόρε Σόκολ, μπούκιτε ραζβιβάτ, μαλινχέρι, στάνκαινα..και άλλα, αν είναι εισαγόμενα και προπαγανδιστικά βγάλτε τα. Αν είναι αποδεκτά βάλτε τα με τα λόγια τους. Τα περι παππούδων που να τα τραγουδάνε είναι να είχαμε να λέγαμε… Κάθε βδομάδα στο ιντερνετ ανεβαίνουν δέκα-δέκα τα βιντεάκια και εσείς είστε ακόμη στις συζητήσεις.
    Άλλωστε τώρα που δόθηκε γραμμή και ελεύθερα και άφοβα οι Έλληνες Μακεδόνες μπορούν να μιλούν και να τραγουδούν τι περιμένετε; Εφαρμόστε την πρώτη οδηγία της συνάντησης του Πετριτσίου.
    Να είστε καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Δηλαδή κ.ΒΑΡΔΑ πόσες ψήφους πρέπει να πάρει το Ουράνιο Τόξο για να παίξει η τηλεόραση τα τραγούδια αυτού του κόσμου;
    ΥΓ:Μην πετάς κοτσάνες. Χαρίζεις ένα κόσμο στο Τόξο και παραδέχεσαι πως μόνο μέσα από την ψήφο στο Ουράνιο Τόξο μπορούν οι δίγλωσσοι να ελπίζουν…. Άσε δε που στα διεθνή φόρουμ δεν υπάρχει πλαφόν για τις μειονότητες. Απόδειξη πως στην Τουρκία οι Ελληνική μειονότητα είναι σήμερα 2000 ψυχές, δηλ. σύμφωνα με αυτά που γράφεις η Σλαβομακεδονική Μειονότητα στην Ελλάδα είναι διπλάσια από την Ελληνική στη Τουρκία!!
    Μη πετάς λοιπόν ότι σου κατεβαίνει…..διαβάζουν πολλοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Ναουσαίος ΕΠΕΙΔΗ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΞΑΝΑΓΡΑΦΩ ΛΟΙΠΟΝ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ΠΡΩΤΟΝ ΟΙ ΔΙΓΛΩΣΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΩΣ ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ Ο.Τ ΟΥΤΕ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΟΥΤΕ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΝΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ . ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΕΑΝ ΟΙ ΔΙΓΛΩΣΣΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΝΑ ΑΚΟΥΣΟΥΝ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥΣ ΘΑ ΤΟ ΠΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΣΥ . ΤΡΙΤΟΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΤΣΙΤΑΤΑ ΚΑΤ'ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ ΤΟΥ ΓΚΡΟΥΕΦΣΚΙ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΟΝΤΑΙ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΣΛΑΒΩΝ ΣΤΗ ΕΛΛΑΔΑ ΤΕΤΑΡΤΟΝ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΗΤΑΝ 1.000.ΟΟΟ ΤΟΝ 16ο ΑΙΩΝΑ 200.000 ΤΟ 1955 ΚΑΙ 2000 ΤΩΡΑ ΜΗΠΩΣ ΑΥΤΟ ΣΟΥ ΛΕΕΙ ΚΑΤΙ? ΣΥΓΚΡΙΝΕΙΣ ΤΟΝ ΣΥΜΠΑΓΗ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ ΤΟΥ ΤΣΑΚΑΛΑΡΩΦ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ? ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ Α.Βάρδας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. KE είπε
    Για όσους αντιδρούν στη διατήρηση των σλάβικων (ή των όποιων άλλων αλλόγλωσσων) τοπικών παραδόσεων στην Ελλάδα ντροπή σας! Βούτυρο στο ψωμί του κάθε Αμπεσεντάρ αλείφετε.
    ----

    Συμφωνώ και επαυξάνω .... αλλά μερικοί εδώ το παρατραβάνε φίλε ΚΕ ... όχι να βγάλουμε τώρα τη Γκολέσνιανη «άντρον ελληνικόν». Ο Μαζαράκης στα πομνημωμεύματα του και ο Λάμπρος Κορομηλάς στις εκθέσεις του προς το Υπουργείο Εξωτερικών άλλα λένε ...

    «Λίγο μετά τα ατυχήματα αυτά, ο Κ. Μαζαράκης αποφάσισε να κινηθεί εναντίον του αντίπαλου χωριού ΓΚΟΛΕΣΝΙΑΝΗ, όπου ήταν γνωστό ότι διέμενε ο κομιτατζής Λούκα, η μάστιγα της περιοχής. Για την επιχείρηση αυτή συγκέντρωσε ένα μεγάλο σώμα στο μοναστήρι του Προδρόμου. Το σώμα χωρισμένο σε τρία μικρότερα (ένα με επικεφαλής τον Γαρέφη, το δεύτερο με επικεφαλής τον αξιοματικό Ευζώνων Παπακώστα και το τρίτο με επικεφαλής τον Κρητιό Κατσίγαρη) ΕΠΙΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΠΟ ΤΡΕΙΣ ΠΛΕΥΡΕΣ, αλλά έφτασε τουρκική δύναμη κα ισταμάτησε τη μάχη (Κ. Μαζαράκης σ. 65/66 , Η ημερομηνία της συμπλοκής ήταν 30 Μαϊου/11 Ιουνίου: Κορομηλάς προς Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, αρ. 169,2/15 Ιουνίου 1905 Α.Υ.Ε.)

    ... Μετά από αυτή τη συμπλοκή ο Μαζαράκης και τα σώματά του περιόδευσαν στα χωριά Βλάδοβο,Μεσημέρι,Γραμματίκοβο κ.α. στήνοντας ενέδρες στους εξαρχικούς και τους ρουμανίζοντες και εξαναγκάζοντας πολλές κοινότητες να επιστρέψουν στο Πατριαρχείο. (Η δράση του Μαζα΄ρακη περιγράφεται με αρκετές λεπτομέρειες στην έκθεση του Κορομηλά, αρ. 187 της 28 Ιουνίου/10 Ιουλίου 1905 προς Υπουργείο Εξωτερικών, Α.Υ.Ε.)

    ... Στο Μεσημέρι πήρε εκδίκηση για το φόνο του Έλληνα ιερέα Παπα-Στογιάννη (δολοφονηθείς στις αρχές Ιουλίου σύμφωνα με το αρχείο του προξενείου Μοναστηρίου: έκθεση αρ. 621, 20 Ιουλίου 1905 Α.Υ.Π.)

    ... Στις αρχές Αυγούστου επιτέθηκε σε ρουμανίζοντες Βλάχους κοντά στο Γραμματίκοβο και έπειτα μπήκε στο χωριό και χτύπησε τους εξαρχικούς (Κ. Μαζαράκης σλ 66-68).

    ΤΟΣΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΥΠΗΡΞΕ Η ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΥΤΗ, ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΑΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΩΜΑΤΑ (ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΣΩΜΑ ΝΑΟΥΣΑΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΡΟΥΣΕ ΜΕ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΠΟΡΟΥΣ), ΩΣΤΕ ΚΑΠΟΥ 1000 Η ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΦΑΝΑΤΙΚΟΙ ΕΞΑΡΧΙΚΟΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑΝ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΟΥΝ ΤΟ ΤΣΕΡΜΑΡΙΝΟΒΟ, ΤΗΝ ΓΚΟΛΕΣΝΙΑΝΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΟΥΝ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΕΔΕΣΣΑΣ, ΟΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ, ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΙΝΟΥΣΑΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΑΤΡΙΑΤΡΧΙΚΟΙ ...»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Ακρίτα όπως βλέπεις τα ίδια άτομα λένε τα ίδια και τα ίδια, λες και έχουν κασέτα, για να κάθεσαι με τις ώρες και να γράφεις όλα αυτά στα διάφορα μπλόγκς μου φαίνεται αρκετά παράξενο...Είπαμε κι εμείς να ανοίξουμε ένα διάλογο αλλά με τα ίδια άτομα και πάλι, έλεος δηλαδή...αυτοί είστε ΜΟΝΟ!

    εχει πλάκα παντώς που βάζουν και άλλα ονόματα, μάλλον για φαίνονται πολλοί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Ντόπιε Μακεδόνα, η προπαγάνδα τους είναι επιφανειακή. Και είναι λογικό διότι και οι ίδιοι ξέρουν ποιοι είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Και εσύ τέκνον Ακρίτα;

    Ως διαχειριστής της ιστοσελίδας έπρεπε να ήσουν ο πρώτος διώκτης στρουνθοκαμηλισμού.

    Να σε ρωτήσω κάτι;

    Ο βοϊβόδας Μπάνε Ζλάταν που κάρφωσε τον Τέλλο Άγρα στον Φανατικό Κρουσεβίτη Βουλγαρόφρονα Γκεόργκι Καζάπτσε ... ήταν ή δεν ήταν από τη Γκολέσιανη;

    Σε τι είμαστε καλύτεροι από τους Σκοπιανούς όταν αρχίζουμε τον ίδιο πατσαρντέ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Οι Μακεδονομάχοι του διαδικτύου «τα μυστικά του βάλτου» τα έχετε διαβάσει;

    Υποτίθεται είναι το άλφα και το ωμέγα που κάθε 14χρονο μακεδονόπουλο πρέπει να διαβάσει ...

    γράφει η Πηνελόπη Δέλτα:

    -Μην περιφρονείς κάτι τέτοια μικρά, είπε ο Αποστόλης, που πειράχθηκε από την αδιαφορία του μεγαλύτερού του. Αυτό το βουλγαρόφωνο, ο πιτσιρίκος, πήγε και ξετρύπωσε τον Αποστόλ Πέτκωφ στο Ζερβοχώρι, ενώ τον νομίζανε στο Ράμελ. Και βρήκε τον καπετάν Άγρα στις Κάτω Καλύβες, με μια πλάβα, μοναχός του.
    Τον Ζλατάν, από την Γκολέσιανη, θα ήξερε να τον βρεί, αν του το λέγαμε; ρώτησε ο Βασίλης, που έδωσε προσοχή στις τελευταίες πληροφορίες του Αποστόλη. -Ποιος είναι ο Ζλατάν; Τα μαύρα φρύδια του Βασίλη είχαν σμίξει, προμηνούσαν κεραυνούς και νεροποντές. Μα δε μίλησε.

    και παρακάτω:

    - Ποιον γυρεύεις, κυρ Βασίλη;
    -Ποιους, ρώτα· γιατί είναι πολλοί που χάλασαν το χωριό μου, και όλους ορκίστηκα να τους σκοτώσω, όπως σκότωσα το γερο-Παζαρέντζε.
    - Πες μου κανένα όνομα...
    -Τον Τάσο Σλούπια τον ξέρεις;
    - Όχι.
    -Τον Ζλατάν;
    - Ούτε.
    -Τον Μπότσο; Αθανάς νομίζω τον λεν;
    -Ένας κοντός και μαύρος; Αυτός είναι στο Μπόζετς.
    -Ναι, μου το ξανάπες. Μα είναι και άλλοι. Ένας Χρίστοφ Κρόνε; Ένας Τάνε; Ένας Πέιο;
    -Ο Άγγελ;
    - Ναι !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Για τον αγνώστου εθνικότητας (πατριώτη ή νεοκομιτατζή, παίζεται ακόμα) Ανώνυμο 19 Νοεμβρίου 2011 8:08 μ.μ. θα συμφωνήσω πως το να βαφτίσει κανείς ένα καραεξαρχικό χωριό ελληνικό για να μη θιγούν όσοι από τους σημερινούς του κατοίκους αισθάνονται Έλληνες είναι λάθος. Αλλά που είδες στην κουβέντα περί Γκολέσνιανης και αρπάχτηκες; Και υπόψη πως δεν έχω άποψη για το συγκεκριμένο χωριό με την έννοια πως προφανώς άντρο ελλήνων δεν ήταν αλλά από την άλλη δε ξέρω αν είχε μικτό πληθυσμό (πατριαρχικοί-εξαρχικοί) που είχαν καπελωθεί από τον Λούκα ή όχι (και το αντίθετο προφανώς συνέβαινε σε άλλα χωριά). Μέχρι να μάθω περισσότερα δε παίρνω θέση.

    Μια και κάμποσσες μάσκες έπεσαν από τη συνέχεια της συζήτησης θα παρακαλούσα τα "φίλε ΚΕ" κομμένα από τον Εδεσσαίο Ανδρέα κλπ. Είναι προφανές πως μόνο φίλοι δεν είμαστε κι ας στέκομαι κάθετα ενάντιος στην πολιτικοποίηση της κουλτούρας (που και καλά σας ενοχλεί κι εσάς ενώ κατά βάθος την κάνετε από την ανάποδη). Και σε τελική ανάλυση δε μπορεί να είμαι φίλος με άτομο που εκστασιάζεται με τις γνωστές επαναλαμβανόμενες μαλακείες του "Μανώλη-Δράμα", γνωστού και ως Μισίρκωφ/Αριστοτέλη/Ντέλτσεφ/Περικλή (και αν ισχύει η έλλειψη αντίλογου σε άλλο φόρουμ, τότε και Πασπαρόγατου κλπ. κλπ.) Οι συμπολίτες σου Ανδρέα (προφανώς όχι συμπατριώτες σου) δεν είναι απλώς Τουρκόφωνοι Χριστιανοί (τέτοιοι υπάρχουν και Βούλγαροι και Ρουμάνοι κλπ. στα Βαλκάνια) αλλά Τουρκόφωνοι Έλληνες (το Χριστιανοί περιττεύει, οι Ελληνόφωνοι Μουσουλμάνοι δεν ανέπτυξαν ελληνική εθνική συνείδηση - ακόμα και οι Βαλαάδες τη θυμήθηκαν όταν αντιλήφθηκαν πως θα προσφυγεύαν). Και η γενιά που είχε τα Τούρκικα για μητρική γλώσσα σε λίγο θα έχει πεθάνει παντελώς - κι αυτά είχαν την τύχη των άλλων μειονοτικών γλωσσών της Ελλάδας - συρρίκνωση, χειρότερη από τη δικιά σας μάλιστα.

    Δεν αντιλαμβάνομαι πως μου είναι εύκολο να μάθω το τι και το πως εκτός κι αν υπονοείς (σαν νέος Αμπεσεντάρης) πως έχω σχέση με την ΕΥΠ κλπ. Απλά πράγματα - θέλω να ξέρω ποιούς συλλόγους/συγκροτήματα να αποφύγω γιατί παίζουν τα κομιτατζίδικα που σου αρέσουν. Που βρίσκω τη λίστα για να ξέρω πως να αποφύγω να βρεθώ στην πίστα όταν αρχίσουν να τιμούν τη μνήμη του Γκότσε Ντέλτσεφ; Στο κάτω-κάτω της γραφής γιατί το φοβάστε να το κάνετε από μόνοι σας - ο Σλάβκο είχε αρχίσει να την κάνει αυτή τη δουλειά πριν μερικά χρόνια με μια λίστα που πέρασε στο maknews.com, άγνωστο βέβαια αν σε όλα τα πανηγύρια που είχε παίχτηκαν και "πατριωτικά" τραγούδια. Βγάλτε μια λίστα συλλόγων και μπαντών να ξέρετε εσείς να διαλέγετε κι εμείς να αποφεύγουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Λες πως όσα συγκροτήματα βάζαν λόγια στο χορό δεν τα βάζουν στην τηλεόραση και συλλόγους με τραγούδια δεν τους δίνουν κονδύλια. ΛΑΘΟΣ μεγάλο εφόσον το κριτήριο ήταν απλώς η γλώσσα και επιβάλλεται να σταματήσει άμεσα. Η διατήρηση του τοπικού πολιτισμού είναι άξια και προβολής και ενίσχυσης (βέβαια το τελευταίο προϋποθέτει να υπάρχουν χρήματα - εδώ δε ξέρουμε αν θα πληρωθούν οι συντάξεις τον επόμενο μήνα). Αλλά θες να μου πεις πως οι εν λόγω σύλλογοι και μπάντες δεν έπαιζαν και τα ωραία τραγουδάκια που σας εκστασιάζουν; Και αν τα παίζουν είσαι σοβαρός πως θέλουν και διαφήμιση και επιχορήγηση για να παίζουν το Begajte Grci ή το άλλο το ανεκδιήγητο της Σπάσκοβα... Έλεος - για πόσο ηλίθιους τους έχετε τους Ρωμιούς να σας δίνουν και χρήματα για την προπαγάνδα σας;

    Ρωτάς γιατί οι πατριώτες σλαβόφωνοι στο διαδίκτυο δεν ανεβάζουν βίντεο με χορούς με λόγια: Πως να το κάνουμε δηλαδή, θέλεις ο άλλος να διαφημίσει τη μπάντα των 5οφαλαγγιτών επειδή παρέα με τα πολιτικού περιεχομένου τραγούδια βάζει και τραγούδια της καθημερινότητας; Είναι πράγματι λυπηρό που υπάρχει τόσο λίγο υλικό στο διαδίκτυο αμόλυντο από την προπαγάνδα σας. Εσύ θα διαφήμιζες τον εχθρό σου Έλληνα εθνικιστή τραγουδιστή έστω και με το να ανεβάσεις ένα "ανώδυνο" τραγουδάκι του (ιδίως από το κανάλι του); Είπαμε, μας έχετε για μπάσταρδους - σε αντίθεση με εσάς τους καθαρόαιμους και προσωπικά το λέω και το περηφανεύομαι πως είμαι μείγμα Αρβανιτών-Βλάχων-Σλάβων-Βενετών - αλλά αυτό δε σημαίνει πως είμαστε και ντιπ χαϊβάνια... Ξέρεις τα μπάσταρδα βάζουν κάτω και κάτι καθαρόαιμα ενίοτε... :-)

    Αλλά μια και είσαι τόσο πονηρούλης αν θες μόλις βρω χρόνο να κοιτάξω να ξεκινήσω ένα κανάλι στο Youtube και σου υπόσχομαι πως εφόσον μου στείλεις (θα βρούμε τρόπο να το κάνεις ανώνυμα) τραγούδια της καθημερινότητας θα τα ανεβάζω - αλλά θέλω να δω και τον στίχο και εφόσον η μπάντα/σύλλογος τη βρίσκει με τα κομιτατζίδικα (μάλλον 100% για υλικό που θα μου βρεις) θέλω να το ξέρω για να βάλω disclaimer πως το βίντεο μπαίνει για την πολιτιστική του αξία αλλά αυτό δε σημαίνει πως δηλώνω συνοδοιπόρος των 5οφαλαγγιτών οργανοπαικτών/χορευτών. Σου κάνει για πιο γρήγορο κοσκίνισμα; :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Ανώνυμε 11:07, τι δουλειά έχει ο θάνατος του Άγρα με αυτό που σχολιάζουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. @KE
    Για τον αγνώστου εθνικότητας (πατριώτη ή νεοκομιτατζή, παίζεται ακόμα) Ανώνυμο 19 Νοεμβρίου 2011 8:08 μ.μ. θα συμφωνήσω πως το να βαφτίσει κανείς ένα καραεξαρχικό χωριό ελληνικό για να μη θιγούν όσοι από τους σημερινούς του κατοίκους αισθάνονται Έλληνες είναι λάθος. Αλλά που είδες στην κουβέντα περί Γκολέσνιανης και αρπάχτηκες;
    ---

    Έννοια σου και είμαστε φίλοι από παλιά ... όσο για το «Νεοκομιτατζής» ... θα γελάσεις και εσύ αν σου εξηγήσω ... όσο «πράκτωρ μυστικών δυνάμεων» ήταν ο Ντίνος Ηλιόπουλος στο «Φωνάζει ο Κλέφτης» (κατηγορίες του αρχικαταχραστή Ντούζου θυμάσαι ... -:)-:)-:)-:)) τόσο Νεοκομιτατζής είμαι και εγώ.

    Απλά δες το σχόλιο 19 Νοεμβρίου 11:45 πμ ... και θα καταλάβεις.

    Ήρθε από το Panagjurishte της κεντρικής Βουλγαρίας ο αρχικομιτατζής Λούκα Ίβανωφ:

    http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D1%83%D0%BA%D0%B0_%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2

    κάνει αρχηγείο του την Γκολέσιανη, συνερ΄γαζεται με τον Γκολεσιανίτη βοεβόδα Μπάνε Ζλάταν και γίνονται η μάστιγα των Ελλήνων της κεντρικής Μακεδονίας ... μαζί με τον περιβόητο Αποστόλ Πέτκοφ και τον βουλγαρόφωνο Βλάχο εκ Σκοπίων Τόντορ Τσότσκοφ καίνε το καθαρά ελληνικό και ελληνοφωνότατο χωριό Νησί από την άλλη μεριά του Βάλτου ... και σα να μην φτάνει αυτό ο ατρόμητος Σαρακατσάνος Γαρέφης από τις Μηλιές Πηλίου αρχίζει να κυνηγάει τον Λούκα από τη Γκολέσιανη μέχρι το Μορίχοβο όπου τον σκοτώνει ... αλλά σκοτώνεται από νεαρό μέλος της τσέτας του και ο ντόπιος Γκολεσιανίτης καρφώνει το Αγρά στον αδίστακτο βουλγαρόφρονο βλάχο εκ Κρουσόβου Καζάπτσε και ο αρχηγός του ελληνικού αγώνα στη Μακεδονία Κορομηλάς και ένας από τους μεγαλύτερους αγωνιστές ο Μαζαράκης του οποίου το παρατσούκλι φέρει ο οικοδεσπότης μας Ακρίτας περιγράφουν σαν «άντρο κομιτατζίδων» οι οποίοι συνεργάζονται με Ρουμανίζοντες βλάχους κατά των Ελλήνων ...

    και γνωρίζοντας όλα αυτά βλέπω ένα σχόλιο να λέει ότι 2 μπάμπες από τη Γκολέσιανη θρηνούν το θάνατο του Μελά στα Βουλγάρικα που δεν είναι βουλγάρικα αλλά ιδίωμα, γλωσσική ποικιλία και άλλα κουραφέξαλα τα οποία όμως ένας Βούλγαρος από την Κεντρική Βουλγαρία καταλαβαίνει φαρσί .... και συν τοις άλλοις καλούμαι και «Νεοκομιτατζής» από έναν σοβαρό σχολιαστή σαν κε εσένα ρε ΚΕ;

    Έλεος πιά !!! Και λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. @Ακρίτα:

    Ανώνυμε 11:07, τι δουλειά έχει ο θάνατος του Άγρα με αυτό που σχολιάζουμε;
    ---
    Όπως είπα και στον ΚΕ Ακρίτα μου σχόλια τέτοιου είδους

    http://akritas-history-of-makedonia.blogspot.com/2011/11/blog-post_13.html?showComment=1321695952346#c6311321658998879824

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Φιλε Ανώνυμε 20/11/11 12:16

    Το χωριο Νησί που κάψανε οι Βούλγαρο-κομιτατzιδες είναι το χωριο Νησί νότια του Βάλτου εντός της γεωγραφικής περιοχής Ρουμλούκι?

    Υστερόγραφο: Για δες τι μαθαίνει κανεις για τους κατοικους του χωριου Tσαρμαρινοβο τότε...

    Όσο για το επίθετο Ζλάταν-Zλατανης κάτι θυμίσει ειδικά από την Έδεσσα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. @4:27

    Ναι ανώνυμε το Νησί του Ρουμλουκιού, ήταν η βάση εξόρμησης του Μαζαράκη.

    Είχανε και Αμερικάνο δημοσιογράφο μαζί τους όταν το κάψανε, τον Άλμπερτ Σόνιχσεν (φίλος του Λούκα) ο οποίος έγραψε και βιβλίο:

    http://books.google.com/books?id=iHGPI-ouoE0C&pg=PA42&dq=the+burning+of+nici&hl=it&ei=jwHJTu6zItCEhQft2fD1Dw&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=1&ved=0CDUQ6AEwAA#v=onepage&q=the%20burning%20of%20nici&f=false

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. θα με συγχωρέσεις ανώνυμε 20 Νοεμβρίου 2011 12:16 π.μ. αλλά πλέον έχει καταντήσει εδώ μέσα να ξεκινούν αλλιώς και να καταλήγουν να τα λένε αλλιώς οι σχολιαστές οπότε και επειδή αυτό το υφάκι το έχουν και διάφορες μεταλλάξεις του Μόρε Σόκολ είπα μήπως ανήκεις κι εσύ στην συνομοταξία. :-) Τουλάχιστον έβαλα και το πατριώτης οπότε μη μου πολυπαραπονιέσαι.

    Δυστυχώς θα ομολογήσω πως δεν είχα μπει στον κόπο να δω (ξανά) τα βίντεο για να θυμηθώ για ποιό χωρίο συζητούσαμε. Μέα κούλπα.

    Τώρα για το χωριό προφανώς είχε πολλούς και φανατικούς εξαρχικούς. Επειδή δεν έχω το χρόνο να το ψάξω τώρα και εσύ φαίνεται να έχεις πιο κοντά σου τις πηγές για δες αν ήταν χωριό που μεταπήδησε 100% στην Εξαρχία ή από αυτά που αρχικά μοιράστηκαν (και μετά ομογενοποιήθηκαν δια της βιας). Αυτό ρώτησα πριν μιλήσω για καραεξαρχικό χωριό. :-) Και το Νέρετ (Πολυπόταμος) ήταν στόχος των ανταρτών (και του Μελά συγκεκριμένα) πολλάκις αλλά είχε μεικτό πληθυσμό. Απλή απορία που υποθέτω πως μπορείς να μας λύσεις.

    Όσο για τις γιαγιάδες - ή συζητάμε για απογόνους πατριαρχικών οικογενειών του χωριού (αν υπήρχαν) ή συζητάμε για απογόνους εξαρχικών οικογενειών (καμμία ντροπή) που αλλιώς ερμηνεύουν (βάση του πως νιώθουν οι ίδιες) ένα τραγούδι για τον άλλο τον Παύλε τον κομμιτατζή.

    Τέλος όπως και να πεις τις επιτόπου διαλέκτους του σλαβικού γλωσσικού συνεχούς της Νότιας Βαλκανικής δεν είναι ντροπή. Βουλγάρικα μιλούσε ο Χατζή Χρήστος και οι ιππείς του το 1821.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. @KE

    Δεν αμφιβάλλω ότι ενδεχομένως είχε μεικτό πληθυσμό το χωριό ή όπως λένε οι εθνολόγοι τύπου Ντάνφορθ ... «εθνικά αδιαφοροποίητο» ο οποίος συζούσε μαζί με τους καρα-εξαρχικούς και προφανώς κρατούσε το στόμα του κλειστό για να επιβιώσει ... όλα αυτά είναι γνωστά για τα σλαβόφωνα χωριά της Μακεδονίας. Στο κάτω κάτω όπως παρέθεσα το μεγαλύτερο μέρος των φανατικών εξαρχικών αναγκάστηκε να μεταναστεύση πρώτα προς την Έδεσσα και έπειτα προφανώς προς Βουλγαρία.

    Εγώ απλώς παρέθεσα το αρχείο του Κορομηλά που το περιγράφει «ΑΝΤΙΠΑΛΟ» χωριό μαζί με ένα γρήγορο «ιστορικό».

    Δεν γνωρίζω εάν το τραγούδι αναφέρεται σε Βούλγαρο Κομιτατζή ή όχι ... το ότι θεωρώ απίθανο να είναι ΑΥΘΟΡΜΗΤΟ Γκολεσιανίτικο τραγούδι για τον Πάυλο Μελά δεν σημαίνει ότι δικαιώνω τον Βούλγαρο με τον οποίο αντιπαρατίθεται ο Ντόπιος Μακεδών. Τα 2 είναι διαφορετικά

    Ο Μελάς δεν αγωνίστηκε ανατολικά του Βερμίου και οι όσοι αυθορμήτως πατριαρχικοί της περιοχής Γκολέσιανης είναι πιο λογικό να υμνούν αυθόρμητα το Μαζαράκη, τον Άγρα ή τον Γαρέφη ... αν είναι να υμνούν έναν Έλληνα που έδρασε στην στην περιοχή τους.

    Όσο για το ιδίωμα, όπως σου είπα και στο πρώτο μου σχόλιο συμφωνώ και επαυξάνω μαζί σου. Καμία ντροπή να το πεις Βουλγάρικα. Δεν έχει καμία απολύτως σχέση η γλώσσα με την εθνοσυνείδηση ... σε αυτό το θέμα οι εθνολόγοι έχουν κατασταλάξει δεκαετίες τώρα.

    Απλά όπως απεφάνθει ότι ο κόσμος μπορεί να το μιλάει άφοβα ... ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΜΙΛΑΕΙ ΑΦΟΒΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ πρέπει ταυτόχρονα να το φροντίσει και να το καλλιεργήσει.

    αυτό μιλούσε ο πατριώτης Καπετάν Βαγγέλης Στρεμπενιώτης όταν οι κομιτατζίδες των φάγανε μπαμπέσικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. KE είπε... Λες πως όσα συγκροτήματα βάζαν λόγια στο χορό δεν τα βάζουν στην τηλεόραση και συλλόγους με τραγούδια δεν τους δίνουν κονδύλια. ΛΑΘΟΣ μεγάλο εφόσον το κριτήριο ήταν απλώς η γλώσσα και επιβάλλεται να σταματήσει άμεσα. Η διατήρηση του τοπικού πολιτισμού είναι άξια και προβολής και ενίσχυσης.

    Ξεκινώντας από αυτή την θέση του αξιόλογου συνομιλητή ΚΕ ας μου επιτρέψει να καταθέσω κάποιες σκέψεις μου. Είσαι καχύποπτος και επικριτικός για τους «κομιτατζίδες» αλλά κράτα και μικρό καλάθι για τους συνοδοιπόρους. Μπορείς να κατηγορείς 10 - 20 συλλόγους για νεοκομιτατζίδικα αλλά αυτό αποτελεί δικαιολογία για να συνεχίζετε η επίσημη πολιτική γραμμή από τις «αρχές» για αποκλεισμό της μητρικής γλώσσας των Ελλήνων – επαναλαμβάνω των Ελλήνων – Μακεδόνων από επίσημες εκδηλώσεις και ΜΜΕ;
    Αντε ο σύλλογος της Μελίτης κάνει αυτά που κάνει και δεν περιμένει και τίποτα από τις «αρχές» δεκάδες όμως σύλλογοι από αμιγώς Μακεδονικά χωριά ή και μικτά είναι δυνατόν να μην επιτρέπετε σήμερα να τραγουδήσουν το Σάρενι Τσουράπι; Να το χορεύουν στα μουγκά ΝΑΙ να το τραγουδούν όμως ΟΧΙ!!! Και δεν φτάνει η κοροϊδία των «αρχών» έχουμε και τους διάφορους «υπερπατριώτες» να μας κουνούν το δάκτυλο παραληρώντας περί «σκοπιανών, βουλγάρων, προπαγανδών και άλλων μπουρδολογιών».
    Πες μου σε παρακαλώ ΚΕ είναι δυνατόν να αυτοπροβάλλεσαι σαν Ντόπιος Μακεδόνας , να έχεις στο κανάλι σου δεκάδες μελωδίες από τραγούδια που ξέρουμε και τραγουδάμε στα χωριά μας και να αρνείσαι να τα ανεβάσεις με τα λόγια τους στο ιδίωμα;
    Μαζεύτηκαν στο Πετρίτσι και αποφάσισαν να ομιλούν άφοβα οι Έλληνες Μακεδόνες το ιδίωμα (έτσι δεν γράφει στην ανάρτηση; ) αν έτσι έχουν τα πράγματα βοηθήστε ΟΛΟΙ να ξεπεραστούν λογικές φίμωσης ετών.
    Αν τα πράγματα δεν είναι έτσι πέστε το σωστά. Αποφασίσαμε οι Έλληνες Μακεδόνες
    να ομιλούν καινα τραγουδούν στο ιδίωμα
    άφοβα, φωναχτά αλλά από μέσα τους……!!!!!!!
    ΥΓ: Συγγνώμη ΚΕ που σε εσένα απευθύνομαι (μπας και ακούσει η πεθερά) αλλά σε θεωρώ σαν τον πιο ψύχραιμο και αντικειμενικό συνομιλητή στα παραπάνω 50 σχόλια).
    Σας ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Επειδή κάποιοι σφυρίζουν αδιάφορα ή για ευνόητους λόγους διαστρέφουν αυτά που σε 5-6 σχόλια έγραψα παραπάνω με το όνομα μου σας στέλνω και μια επιστολή ενός άλλου Εδεσσαίου που χρόνια πρίν λέει τα ίδια πράγματα.
    Διαβάστε την για να καταλάβατε πως το αίτημα να ακούμε δημόσια τα τραγούδια μας στη μητρική μας γλώσσα είναι ιερό και δίκαιο.
    "Με πνίγει το παράπονο, που δεν μπορώ να τραγουδήσω και να μεταφέρω τα λόγια από αυτά τα καταπληκτικά τραγούδια, που η σύνθεσή τους έγινε εδώ, που δεν έχουν καμιά σχέση με τα ξενόφερτα προπαγανδιστικά τραγούδια των βορείων γειτόνων μας. Ίσως μόνο στη μουσική. Αυτά τα τραγούδια που μιλάνε για τον έρωτα, την αγνή φιλία, τη φιλοξενία. Αυτά τα τραγούδια που τραγούδαγε η γιαγιά μου, η οποία δεν ήξερε τα ελληνικά, αλλά ωστόσο πολέμησε για την απελευθέρωση της Μακεδονίας από τους Βουλγάρους κομιτατζήδες."
    "Προσωπικά εγώ το χρωστάω στη γιαγιά μου που με έμαθε να τραγουδώ το ΟΤΦΟΡΙ ΛΕΝΟ και το ΣΟΥΛΕΪΜΑΝ ΑΓΑ, το χρωστάω στα κόκκαλά της γιατί της το υποσχέθηκα, ότι δεν θα πάψω όσο ζω να τα τραγουδώ και να χορεύω όσο κρατάνε τα πόδια μου τη ΛΕΝΑ ΜΟΜΑ και το ΤΙΚΦΕΣΚΙΝΟ."

    'ολη η επιστολή του δάσκαλου απο την 'Εδεσσα στο
    http://ntopios.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Λοιπόν γράφουμε για τελευταία φορά πάνω σε αυτό το θέμα και όποιος θέλει ας καταλάβει όποιος θέλει ας κάνει ότι δεν καταλαβαίνει.
    Το τραγούδι για τον Παύλε Καπετάντσε μας το έστειλε ο εγγονός των δυο γιαγιάδων που τραγουδούν(γιαγιά(ΕΝ ΖΩΉ) και προγιαγιά του).Η ηχογράφηση έγινε πριν 20 χρόνια περίπου και το τραγουδούσαν πάντα για τον Παύλο Μελά. Δεν το λέμε εμείς το δηλώνει η ίδια , δηλαδή είναι τόσο δύσκολο να το χωνέψετε?
    Η μάνα της πήγε σε ελληνικό σχολείο επί Τουρκοκρατίας και μιλούσαν τότε μαζί με τα ελληνικά και το ιδίωμα, επίσης είχαν ελληνορθόδοξη εκκλησία στο χωριό.
    Αυτά μας είπαν από εκεί όποιος έχει απορίες ας πάει να τις βρει στο χωριό αυτό από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές...ε τι άλλο να σας πούμε αλλά μάλλον κάνετε πως δεν μπορείτε να το χωνέψετε αυτό είναι πολύ βαρύ για εσάς αλλά δεν πειράζει ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΣΑΣ!

    Όσο για τα τραγούδια πάλι θα το πούμε στείλτε τραγούδια τοπικά και θα τα προβάλουμε με χαρά, όλοι έχετε σίγουρα έναν ηλικιωμένο εν ζωή τραγουδήστε παρέα μαζί και δώστε σε εμάς το τραγούδι να το ανεβάσουμε.

    Κάποιοι τρέμουν στην ιδέα ότι επιτέλους πρέπει να ξεκαθαρίσει η μπουγάδα με τα καθαρά τοπικά τραγούδια από τα κομιτατζίδικα, ανθελληνικά και ξενόφερτα που πλάσαραν εδω και πολλά χρόνια σε συλλόγους.

    Ήρθε η ώρα να πάρετε τα τραγούδια σας και να πάτε από εκεί που τα φέρατε.
    Έτσι εμείς θα είμαστε στην ευχάριστη θέση να τραγουδάμε τι δικά μας τοπικά χωρίς το φόβο να χαρακτηριστούν προπαγανδιστικά.

    ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Ήρθε η ώρα να πάρετε τα τραγούδια σας και να πάτε από εκεί που τα φέρατε.
    Έτσι εμείς θα είμαστε στην ευχάριστη θέση να τραγουδάμε τι δικά μας τοπικά χωρίς το φόβο να χαρακτηριστούν προπαγανδιστικά.

    Είπαν και έγραψαν οι Ντόπιοι Μακεδόνες φανερώνοντας 2 πράγματα.
    Πρώτον μας ζητούν να πάμε εκεί από όπου φέραμε τα τραγούδια!!!!!
    Που δηλαδή ρε παλληκάρια;
    Και δεύτερο δεν ήταν μέχρι σήμερα στην ευχάριστη θέση να τραγουδούν τα δικά μας τοπικά τραγούδια γιατί φοβόταν μη χαρακτηριστούν προπαγανδιστικά!!!!
    Ποιοι παλληκάρια θα σας χαρακτήριζαν προπαγανδιστές; Ποιοι θα σας βάφτιζαν πράκτορες;
    Εσείς ένα κανάλι που μάχεστε για την Ελληνικότητα των Ντόπιων Μακεδόνων με παραπομπές σε ιστοσελίδες όπως:
    ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ
    ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΠΓΔΜ
    ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΒΟΡ.ΗΠΕΙΡΟΥ
    Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων
    Ποιόν φοβόσαστε; ΚΑΝΕΝΑΝ.
    Απλά ούτε σας νοιάζει, ούτε το θέλετε.
    Διαβάσατε –πιστεύω- το γράμμα του δάσκαλου από την Έδεσσα που σας έγραψα παραπάνω αλλά μάλλον δεν σας άγγιξε καθόλου. Στου κουφού την πόρτα….
    Ακόμα και αν μπορούσατε να σταματήσετε ανθρώπους μη πράκτορες- όπως ο ΚΕ και άλλους πολλούς- να υποστηρίζουν δημόσια την ανάγκη διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε αλλόφωνου εντός της Ελληνικής επικράτειας, θα το κάνατε.
    Τελικά συμφωνείτε με αυτούς εκεί στο Πετρίτσι που αποφάσισαν να μιλάμε άφοβα το ιδίωμα εμείς οι Έλληνες Μακεδόνες ή προτού να φύγουμε από την Ελλάδα να περάσουμε να πάρουμε και τους συγκεντρωθέντες στο Πετρίτσι (Στάρτσοβο);
    Ακρίτα εσύ τι λες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Η γνώμη μου είναι γνωστή εδώ και χρόνια.

    ΝΑΙ στην ανάδειξη και μελέτη του σλαβικού ιδώματος,
    ΟΧΙ στην σκοπιανή προπαγάνδα μέσω των εισαγόμενων τραγουδιών με εθνικιστικό, διχαστικό και αλυτρωτικό περιεχόμενο,

    Η αρχή έγινε στο Ν.Πετρίτσι όπου ελπίζω να ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες εκδηλώσεις. Οι πρώτοι που πρέπει να το κάνουν αυτό είναι οι σλαβόφωνοι Μακεδόνες. Το άρθρο του Δ. Ευγγελίδη στο νέο βιβλίο Μακεδονικά, που αφορά το ιδίωμα, είναι ένας από τους τρόπους ο οποίος αναδεικνύει και την γλώσσα αλλά και τις διαφορές της με την γλώσσα της πΓΔΜ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Ανδρέας ΕΔΕΣΣΑ @ ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ΕΝΟΕΙΣ ΤΟΥΣ ΔΙΓΛΩΣΣΟΥΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ? Η ΜΗΠΩΣ ΒΑΖΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΛΑΒΟΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ ?ΔΙΟΤΗ ΑΥΤΟΙ ΜΟΝΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΕΑΝ Ο ΝΤΕΛΤΕΦ Ο ΜΙΣΙΡΚΩΦ Ο ΣΑΝΤΑΝΣΚΙ Ο ΤΣΑΚΑΛΑΡΩΦ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΑΡΧΙΚΟΜΙΤΑΤΖΗΔΕΣ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΔΟΞΑΖΟΝΤΑΙ ΤΟΣΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΧΟΡΕΥΤΑΔΕΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΤΗΣ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ Α.Βαρδας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. «Η γνώμη μου είναι γνωστή εδώ και χρόνια.
    ΝΑΙ στην ανάδειξη και μελέτη του σλαβικού ιδιώματος,
    ΟΧΙ στην σκοπιανή προπαγάνδα μέσω των εισαγόμενων τραγουδιών με εθνικιστικό, διχαστικό και αλυτρωτικό περιεχόμενο,»
    Ακρίτα η γνώμη σου διαφοροποιείται από τη γνώμη αρκετών σχολιογράφων που εμφανίζονται ¨Βασιλικότεροι του Βασιλέως¨.
    Επέτρεψε μου να σου επισημάνω πως η
    ανάδειξη και μελέτη του σλαβικού ιδιώματος πρέπει να έχει ένα σχεδιασμό διαφορετικό από αυτόν που θα λέει
    ΟΧΙ στην σκοπιανή προπαγάνδα μέσω των εισαγόμενων τραγουδιών με εθνικιστικό, διχαστικό και αλυτρωτικό περιεχόμενο.
    Γιατί σε άλλη πληθυσμιακή ομάδα αναφέρετε ο ένας σχεδιασμός και σε άλλη ο άλλος σχεδιασμός.
    Άλλο πράγμα οι 500 ή 1000 ή 2000 που τραγουδάνε χρόνια τώρα και ουσιαστικά δεν υπολογίζουν κανένα και τίποτα (Μιλάμε για μια ομάδα που ουσιαστικά θεωρεί τον Μακεδονικό πολιτισμό μη Ελληνικό) και άλλο πράμα οι δεκάδες χιλιάδες Έλληνες Μακεδόνες που μιλάνε το ιδίωμα, συντάσσονται σε όλα με τους υπόλοιπους ‘Ελληνες και αισθάνονται Β κατηγορίας πολίτες γιατί όχι μόνο βιώνουν τον αποκλεισμό της γλώσσας και του πολιτισμού τους από τα κανάλια και τις επίσημες εκδηλώσεις αλλά και γιατί όλο και κάποιος θα βρεθεί να μας δείχνει με το δάχτυλο και να μας λασπώνει με τα γνωστά εμετικά…
    Στην τελική δεν είναι δυνατόν 100 χρόνια να δίνουμε εξετάσεις και να μην υπάρχει ο στοιχειώδης σεβασμός στην ιδιαίτερη κουλτούρα μας.
    Δεν είναι δυνατόν στην Έδεσσα ο Σύλλογος Μικρασιατών η Μπίγα να μπορεί να τραγουδά ελεύθερα στα Τουρκικά τα τραγούδια τους (και μπράβο και καλά κάνουν) ενώ οι δικοί μας σύλλογοι παραμένουν μουγγοί!!!
    Περιμένουμε κινήσεις και από τα κανάλια και από τα μπλογκ.
    Ανεβάστε χορούς από γλέντια, από πανηγύρια.
    Αυτούς τους χορούς που χορεύουν όλοι οι σύλλογοι.
    Σάρενι Τσουράπι, Ζάικο, Σόφκα……
    Θα βοηθήσετε όχι μόνο να αποκατασταθεί μια αδικία αλλά και θα βουλώσετε τα στόματα εκείνων των λίγων που μας λένε στα χωριά μας πως «όσο και να δίνετε εξετάσεις στους Έλληνες δεν πρόκειται να σας σεβαστούν ποτέ»……

    Σε ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Ανδρέας ΕΔΕΣΣΑ είπε...ανάδειξη και μελέτη του σλαβικού ιδιώματος πρέπει να έχει ένα σχεδιασμό διαφορετικό από αυτόν που θα λέει
    ΟΧΙ στην σκοπιανή προπαγάνδα μέσω των εισαγόμενων τραγουδιών με εθνικιστικό, διχαστικό και αλυτρωτικό περιεχόμενο. ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΣΚΟΠΙΑΝΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΙΣΑΓΩΜΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΜΙΣΟΥΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΧΘΕΙ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗΘΕΙ ΚΑΛΛΗΤΕΡΑ ΤΟ ΣΛΑΒΙΚΟ ΙΔΙΩΜΑ...ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΟΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΟΠΩΣ ΓΡΑΦΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ Β' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ...ΩΡΑΙΑ ΛΟΓΙΚΗ ΕΧΕΙΣ!!!!ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ Ο ΕΛΛΝΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ? ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΜΟΝΟ??Η ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ??Α Βαρδας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. μήπως είναι καιρός να ξεχωρίσουμε ΔΥΟ παντελώς διαφορετικά πράγματα,έστω να σταματήσει η επικοινωνιακή σύγχυση :

    1- άλλο η σύγχρονη ελληνική γλώσσα και άλλο η σύγχρονη μακεδονική γλώσσα

    2- άλλο εθνικά Ελληνας που κατοικεί στη Μακεδονία και μόνο γεωγραφικά είναι Μακεδόνας και άλλο εθνικά Μακεδόνας που ζεί στη νότια Μακεδονία και γεωγραφικά είναι και Μακεδόνας και Έλληνας πολίτης.

    3- ο εθνικά Έλληνας που γεννήθηκε και ζεί στη Γερμανία φυσικά και δεν είναι εθνικά Γερμανός παρά μόνο κάτοικος και πιθανόν υπήκοος της Γερμανίας .
    όπως και ο Αιγύπτιος στην Ελλάδα, άσχετα αν γεννήθηκε και ζεί στην Αθήνα, άσχετα αν απέκτησε και την ελληνική υπηκοότητα, εθνικά παραμένει Αιγύπτιος.
    χωρίς να προκαλείται σύγχυση ούτε να παραπέμπει στους αρχαίους Αιγύπτιους που έζησαν στον ίδιο τόπο με τους σημερινούς 3 χιλιάδες χρόνια πριν.

    4- άλλο τα γλωσσικά εξελληνισμένα παραδοσιακά τραγούδια που ακούγονται στη Μακεδονία και άλλο τα μακεδονόγλωσσα παραδοσιακά τραγούδια , όπως και άλλο τα βλαχόγλωσσα τραγούδια, αλλά και τα αλβανικά που ακούγονται στα αλβανοχώρια της Μακεδονίας, όπως στο Λέχοβο, στο Φλάμπουρο , στις Μουριές , κ.λ.π

    5- άλλο οι μακεδονικοί χοροί πουστσένο,ζαβλιτσένα, στάνκενα , μπαϊτούσκα , που χορεύονται σε όλα τα κομμάτια της Μακεδονίας και άλλο οι τουρκικοί χοροί καρσιλαμάς, ζεϊμπέκικο , τσιφτετέλι που χορεύονται στην Μακεδονία αλλά και σε όλη την Ελλάδα .

    παρόμοια άλλο θεία Λειτουργία στην πατριαρχική ελληνική και άλλο στην πατριαρχική σλαβωνική/κυριλλική , μέ βάση τις πατριαρχικές μεταφράσεις του 1853..

    και άλλο στη σύγχρονη μακεδονική γλώσσσα

    6- γενικότερα δεύτερος σύγχρονος πολιτισμός με προσωνύμιο μακεδονικός , ξεχωριστός από όλους τους υπόλοιπους πολιτισμούς πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει. ούτε υπήρξε ποτέ στην ιστορία .
    αντίθετα υπήρξε και υπάρχει στη Μακεδονία δίπλα στον μακεδονικό και βλάχικος και αλβανικός και βουλγάρικος πολιτισμός, όπως και φυσικά ελληνικός

    7- για τους Σέρβους εθνικιστές Μακεδόνας=Σέρβος, για τους Βούλγαρους Μακεδόνας=Βούλγαρος , για τους Έλληνες εθνικιστές που το πρωτοξεκίνησαν Μακεδόνας=Ελληνας

    8- αντίθετα οι Μακεδόνες ούτε δηλώνουν ούτε είναι Σέρβοι, Βούλγαροι, Έλληνες , Αρχαίοι , Σλάβοι.
    είναι μόνο Μακεδόνες , τίποτε λιγότερο , τίποτε περισσότερο.

    προσωνύμιο στο οποίο έχουν νόμιμο δικαίωμα ακόμα και αν είχαν μετακινηθεί πριν μερικές δεκαετίες , μαζικά , ταυτόχρονα και με τρένο στη Μακεδονία , από την Κίνα, έχοντας κινέζικα χαρακτηριστικά

    γεγονός που ούτε συνέβη , ούτε αμφισβητείται η αυτοχθονία τους.

    αντίθετα οι σημερινοί Μακεδόνες , είναι κληρονόμοι και φορείς ΜΟΝΟ των βιολογικών παππούδων τους και των παππούδων αυτών.

    έχουν πολιτισμό με στοιχεία , κυρίως γλωσσικά ΣΥΓΓΕΝΗ με τον τοπικό σλαβωνικό πολιτισμό των θεσσαλονικών κυρίλλου και μεθοδίου.

    και έχουν ηθική υποχρέωση να τιμάνε όλους τους ιστορικούς πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν στην Μακεδονία από την προαλεξανδρινή εποχή μέχρι σήμερα.

    δίχως να διεκδικούν αποκλειστικότητα ούτε ιδιοποίηση.

    αλλά μοιράζοντάς τον με όλα τα έθνη, ιδιαίτερα τα γειτονικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. o κ. Ευαγγελίδης που αναφέρετε , ελληνόφωνος Μακεδόνας , με καταγωγή μακεδονική ( μη ελληνική ) και από τους δυό γονείς τι δράση έχει αναπτύξει για την καλλιέργεια και την ένταξη της μακεδονικής γλώσσας, έστω της τοπικής διαλέκτου της Έδεσσας/Βόντεν των παππούδων του , στην δημόσια ζωή της χώρας μας αλλά και της μακεδονικής περιφέρειας..???

    μήπως, όντας πολυγραφότατος έγραψε κανένα βιβλίο στην οικογενειακή του μακεδονική γλώσσα , έστω με ελληνικό αλφάβητο...?

    μήπως κατέγραψε τα εκατοντάδες ΤΟΠΙΚΑ παραδοσιακά μακεδονικά τραγούδια..?

    ή μόνο επιλέγει να συναγελάζετε με το βαθιά αντιμακεδονικό , αντισημιτικό, υπερεθνικιστικό κόμμα του ΛΑΟΣ..?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Κ. Α. Βάρδας θα σου απαντήσω μια φορά για να μην υπάρχει η αίσθηση ότι δεν σέβομαι τους συνομιλητές μου. Από τα σχόλια σου κατάλαβα πως είσαι νέος (άρα ενθουσιώδης) γράφεις γρήγορα χωρίς καν να διαβάσεις την ανάρτηση ή τη συζήτηση που ακολουθεί.
    Έτοιμος να ορμήσεις πάντα αλλά αμφιβάλλω αν γνωρίζεις τον αντίπαλο…
    Ούτε αντιλήφθηκες τι σου έγραψε ο Ναουσαίος.
    Για τον Ακρίτα που έχει την γνώμη της ανάδειξης του σλαβικού ιδιώματος τι λες; Στην πυρά;
    Εκεί στο Πετρίτσι μαζεύτηκαν από πρεσβευτές μέχρι μεγαλοδημοσιογράφοι και αποφάσισαν ΑΦΟΒΑ να μιλούν το ιδίωμα οι Έλληνες Μακεδόνες.
    Και αυτοί είναι ύποπτοι κ,Βάρδα;
    Για να ξέρεις λοιπόν, αυτούς που εσύ ονομάζεις Σκοπιανοβούλγαροι δεν αυτοχαρακτηρίζονται ποτέ Έλληνες Μακεδόνες. Χρησιμοποιούν το Μακεδόνας σκέτο ‘η το Μακεντόντσι ή το Εθνικά Μακεδόνας ή το Μακεδόνας της Ελλάδας. Τονίζουν πάντα σχεδόν στις συζητήσεις πως το Μακεδόνας για αυτούς είναι εθνικός προσδιορισμός και όχι γεωγραφικός. Άρα με το να βγαίνεις εσύ και να τα ρίχνεις στους Σκοπιανοβούλγαρους δεν κάνεις τίποτα αφού ήδη αυτοί είναι αλλού. (και σε άλλα μπλογκ και σε άλλη «διάσταση»). Αν μασούσαν ή φοβόταν δεν θα βγαίναν δημόσια να μοιράζουν την εφημερίδα τους, να χορεύουν και να τραγουδάνε!!
    Και όταν το κάνουν στο χωριό δεν είσαι εσύ Βάρδα αλλά εγώ, ο δικός τους.
    Και πρέπει να μην σηκωθώ να πάω να χορέψω και να τραγουδήσω τα δικά μας γιατί θα υπάρχουν και τα τραβηγμένα «πατριωτικά» αλλά ξέρεις τι λένε; Έλα χόρεψε εδώ γιατί οι Έλληνες αποκλείετε να σας αφήσουν να τραγουδάτε τα δικά μας.
    Πιο πάνω έδωσα μια επιστολή ενός Εδεσσαίου δασκάλου τη διάβασες Βάρδα; Την κατάλαβες; Ξέρεις πως μπορεί το Τόξο να μην παίρνει ψήφους μέχρι σήμερα αλλά μην είσαι σίγουρος ότι βρίζοντας , αφορίζοντας και απαγορεύοντας τα τραγούδια το αποψιλώνεις. Μάλλον το βοηθάς. Χώρια που χιλιάδες Έλληνες Μακεδόνες χαίρονται να συμμετέχουν στα γλέντια με τραγούδι και όταν παίζουν τα ακραία απλά κάθονται. Στα υπόλοιπα όμως μπαίνει στο χορό και το χαίρετε.
    Στην τελική κ. Βάρδα δεν μπορεί κανείς και να απαγορεύει και να βαυκαλίζετε για την Δημοκρατία του .Άσε δε που είμαστε στην εποχή του ιντερνέτ. Τι να κάνουμε , να το κλείσουμε και αυτό το ρημάδι; Μη τυχόν και διαβάζετε η εφημερίδα τους ή μην ακούγετε το ραδιόφωνο τους ή βλέπει ο κόσμος τα βιντεάκια από τους χορούς;
    Όσοι έμειναν στην εποχή του ρετσινόλαδου δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν στην πατρίδα παρά μόνο δεινά. Όποιος κατάλαβε , κατάλαβε……….
    Καλημέρα και καλή βδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. ο Έλληνας Μακεδόνας είναι εθνικά Έλληνας που γεννήθηκε και ζεί στη Μακεδονία.

    όπως και ο Βλάχος και ο Αλβανός που ζεί στη μακεδονία.

    όπως και ο Έλληνας που ζεί στην Γαλλία είναι εθνικά Ελληνας και όχι Γάλλος.

    Ο Μακεδόνας είναι εθνικά Μακεδόνας, που γεννήθηκε και ζεί στη Μακεδονία, έχει οικογενειακή/προσχολική γλώσσα την μακεδονική και όχι την ελληνική, έχει ξεχωριστά μακεδονικά τραγούδια και χορούς, ξεχωριστά έθιμα, κ.λ.π

    Ο εθνικά Μακεδόνας της Ελλάδος , έχει δηλώσει Έλληνας, Βούλγαρος, ακόμα και Σέρβος.

    έχει υπάρξει παπάς και πιστός σε πατριαρχική εκκλησία , όπως και σε εξαρχική, πολλάκις και στις δύο κατά την διάρκεια της ζωής του .

    δάσκαλος σε πατριαρχικό σχολείο , όπως και σε σχολείο του βουλγάρικου κράτους, συχνά ο ίδιος.

    όπως και αξιωματικός του ελληνικού και του βουλγάρικου κράτους, πολεμώντας πρός όφελος ξένων , για τον διαμελισμό της Μακεδονίας.

    φυσικά , έχει στηρίξει , ως πατριαρχικός ή εξαρχικός την μακεδονική επανάσταση του Ίλιντεν , στις 2 Αυγούστου το 1903.

    έχοντας ισότιμη συμμετοχή στην διοίκηση της βραχύβιας μακεδονικής δημοκρατίας.

    όπως ψηφίζει και όλα τα κόμματα, από το ΛΑΟΣ ώς το ΚΚΕ.

    όλοι όμως οι παραπάνω άσχετα τι δηλώνουν έχουν μακεδονικό οικογενειακό πολιτισμό και ταυτότητα.

    διότι όπως έγραφε ο αλβανόβλαχος πατέρας του ελληνικού εθνικισμού Ιων Δραγούμης , στην αδελφή του ναταλία , σύζυγο του Πάυλου Μελά:
    στην Μακεδονία έχουμε πόλεμο μεταξύ των εξαρχικών και των πατριαρχικών , των οποίων όμως η εθνότης αμφοτέρων είναι ΜΙΑ, η μακεδονική.

    διότι ο Γερμανός που γεννήθηκε και ζεί εδώ στη Θεσσαλονίκη/Σόλουν με τους Γερμανούς γονείς του, ούτε Έλληνας , ούτε πολύ περισσότερο Μακεδόνας είναι.

    έστω αν το "αισθάνεται" δηλώνει και το διαλαλεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. http://www.livestream.com/macedonianstv

    Η πρώτη WEB TV Γηγενών Μακεδόνων στον αέρα 24ώρες το 24ωρο με παραδοσιακούς χορούς από όλη την Μακεδονία.Περιμένουμε από όλους εσάς βίντεο για να ενσωματοθούν στο πρόγραμμα με τους Ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς περιοχών Μακεδονίας των γηγενών Μακεδόνων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. Ανδρέας ΕΔΕΣΣΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΠΟΛΛΑ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΑΛΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΕΝ ΠΗΡΑ ΑΚΟΜΑ ΑΠΟ ΕΣΕΝΑ ΕΑΝ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΩΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Η ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΜΟΝΟ Ο ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΕΛΛΗΝΑΣ! ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΚΡΙΤΑ ΒΕΒΑΙΩΣ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΑΛΟΝ ΕΣΥ ΒΙΑΖΕΣΑΙ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΓΩ ,ΛΕΕΙ Ο ΑΚΡΙΤΑΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕ ΕΣΕΝΑ? ΓΙΑ ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΤΙ ΛΕΣ ΕΣΥ .ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΩΝΥΜΟ 21 Νοεμβρίου 2011 11:53 π.μ ΤΙ ΝΑ ΠΩ ΞΕΚΙΝΑΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΣ ΛΑΘΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΕΘΝΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΟΤΕ ΟΥΤΕ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΤΗ,ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΤΕΧΝΗΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑ ΤΩΝ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΣΤΩΝ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΒΛΕΠΕ ΠΟΥΛΕΥΣΚΙ ,ΜΙΣΙΡΚΩΦ ΕΑΝ ΥΠΗΡΧΕ ΤΕΤΟΙΑ ΕΘΝΟΤΗΤΑ ΘΑ ΤΗΝ ΕΙΧΑΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΠΡΩΤΑ ΑΠ'ΟΛΑ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΓΡΑΦΕΣ ΤΟΥΣ ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΓΟΜΕΝΗ ΜΑΚΕΝΤΟΝΣΚΙ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΙΔΙΩΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗΣ ,,,Α.Βαρδας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Να θυμηθούν όλοι παρακαλώ ... ότι ...
    1) Ούτε ο Μεγαλέξανδρος δεν ήταν 100% Μακεδόνας.
    2) Είναι καταφανέστατες οι επιρροές στη Μακεδονική Παράδοση από όλα τα συνορεύοντα κράτη αλλά και τη Βλάχικη παράδοση και τίποτα δεν αποκλείει ότι έγιναν προσμίξεις πληθυσμών τα τελευταία 2000 χρόνια κάτι που δεν αποκλείεται για κανέναν άνθρωπο επάνω στον πλανήτη.Ούτε οι Εβραίοι πέτυχαν καθαρότητα παρά την εμμονή τους στον ρατσισμό.
    3) Έγιναν μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών και χιλιάδες κάτοικοι Βουλγαρίας και Σκοπίων βρέθηκαν στα εδάφη της Ελληνικής Μακεδονίας, δήθεν για εργασία αλλά με σκοπό να δημιουργήσουν "πυρήνες". Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ανάμεσα σε 1 εκ Μακεδόνες... δεν υπήρχαν ξενόγλωσσοι δάσκαλοι και ιερείς και έπρεπε να γίνει ΕΙΣΑΓΩΓΗ από Βουλγαρία και Σερβία.
    4) Στην Έδεσσα λειτούργησαν και ΣΕΡΒΙΚΑ και ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ αλλά και ΡΟΥΜΑΝΙΚΑ σχολεία μετά το 1870 για πασιφανείς λόγους.
    5) Παρά την επιμονή των γειτόνων για ύπαρξη ΜΗ Ελλήνων στην περιοχή εν τούτοις ... δεν βρέθηκε καμία επιγραφή σε ξένη γλώσσα, καμία εκκλησιαστική αναπαράσταση σε ξένη γλώσσα όπως και καμία μετάφραση τουρκικού διοικητικού εγγράφου σε άλλη γλώσσα πλην της Ελληνικής.
    Ένα εκατομμύριο Μακεδόνες για δυόμιση χιλιάδες χρόνια επέβαλλαν τη γλώσσα και το αλφάβητό τους στη Μακεδονία και αυτά ήταν τα Ελληνικά και φαίνονται παντού , μέχρι και μέσα στην πόλη των Σκοπίων.
    Αν δεν ήταν Ελληνικής παιδείας οι Μακεδόνες ... ο Κύριλλος θα ξεκινούσε να διδάσκει το σλαβικό αλφάβητο από τη Μακεδονία.
    Ποτέ στη Μακεδονία δεν υπήρχε έλλειψη παιδείας , γλώσσας κι αλφαβήτου. Αλοίμονο αν περιμέναμε τον κάθε κλόουν του Ουρανίου Τόξου να μοιράσει το ABECEDAR και το Ελληνοσκοπιανό λεξικό ... το τελευταίο τρανή απόδειξη ότι η Σκοπιανή γλώσσα επινοήθηκε πρόσφατα και ουδέποτε υπήρξε ανάγκη για μετάφραση από τα Ελληνικά παρά τις πολύ έντονες εμπορικές συναλλαγές με τη γειτονική χώρα. Τρανή απόδειξη είναι ότι ακόμα και η Αγία γραφή μεταφράστηκε στα Σκοπιανά τη δεκαετία του 1960.
    Το ότι υπύρχαν σλαβόφωνοι προδότες δεν σημαίνει ότι ήταν απαραίτητα απόγονοι του Τσάρου Σαμουήλ.
    ΆΛλωστε και η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ είναι γεμάτα ελληνόφωνους γενίτσαρους που μπορεί να μην γουστάρουν να δηλώνουν Έλληνες.
    Επομένως ο καθένας ας επιλέξει ότι αισθάνεται να είναι.
    Όλα τα υπόλοιπα γίνονται για τα λεφτά της Διασποράς που την αρμέγουν οι επιτήδιοι του Τόξου , της Vodenkas κλπ

    Τέλος σε αυτή τη φωτογραφία από το ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ
    http://4.bp.blogspot.com/_U6LVMa3W60k/S2njBgQq1LI/AAAAAAAAACk/sNw3ZktnCQY/s320/funeral+procession+monastir.jpg
    ο ΤΙΚΦΕΣΗΣ ...χρησιμοποιήσε ΔΥΟ γλώσσες για το μαγαζί του κι αυτές ήταν η Ελληνική για τους ντόπιους και η Γαλλική για τους ξένους.
    Εκτός κι αν αποφάσισε να ΜΗΝ απευθυνθεί σε 1 εκ Μακεδόνες αλλά στους "κατακτητές" της Μακεδονίας.Κάτι που στο εμπόριο δεν συμβαινει. Είδαμε άλλωστε ότι καμία Ελληνική εταιρία στα Σκόπια δεν τολμάει να μην γράψει στη γλώσσα τους τι πουλάει.
    Το χειρότερο είναι ότι αυτοί που πήραν λεφτά από ιδρύματα του SOROS για να πουλήσουν μακεδονική μούρη...θα πληρώσουν εξίσουν τα μαμησιάτικα των τοκογλύφων που χρησιμοποιούν τον Soros για βιτρίνα.
    Ο κόσμος ξύπνησε ... ξυπνήστε κι εσείς Makedonski... Οι πολύχρωμοι υπερασπιστές του Σιωνιστικού Κεφαλαίου είναι γνωστοί σε όλους ... http://gdailynews.wordpress.com/2011/11/18/%CE%B5%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%BC%CE%B5-%CF%87%CF%81%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-rothschilds/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. DopioiMakedones ΜΕ ΧΑΡΑ ΒΛΕΠΩ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΑΣ ΟΠΩΣ ΕΧΩ ΓΡΑΨΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΕΡΙΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΩΝ ΔΙΓΛΩΣΣΩΝ ΕΘΝΙΚΑ ΕΛΛΗΝΩΝ Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΣΟΚΡΑΤΗ ΕΩΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Α.Βάρδας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. ΣΤΗΝ WEB TV ΤΩΝ Γηγενών Μακεδόνων ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΧΟΡΟΥΣ ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΟΥΣ.
    ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΚΟΥΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΜΕ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΝΑ ΧΟΡΕΥΟΥΝ ΣΤΑ ΜΟΥΓΓΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ WEB ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ TV

    http://www.livestream.com/aegeanmacedonianculture

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. 1- εκατοντάδες χιλιάδες Μακεδόνες εκδιώχθηκαν από τις προαιώνιες μακεδονικές τους εστίες , μετά την παράνομη εισβολή του τακτικού ελληνικού στρατού στη ξένη Μακεδονία το 1912 και την επακόλουθη πυρπόληση των χωριών τους, με αποτέλεσμα να κατευθυνθούν στη βόρεια Μακεδονία του βαρδάρη και στην ανατολική του Πιρίν

    2- η πρακτική αυτή συνεχίσθηκε με τη βίαιη ανταλλαγή και ντε φάκτο εθνοκάθαρση μετά το 1912, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες Αιγαιάτες Μακεδόνες να πλημμυρίσουν όλη την Βουλγαρία, η οποία ήταν το αντισυμβαλλόμενο κράτος.

    3- μετανάστες από την αιγαιατική Μακεδονία υπήρχαν πολλοί . αντίστροφα ελάχιστοι.

    οι χιλιάδες μετανάστες από τις γειτονικές χώρες είναι ένα ακόμη εθνικιστικό ΨΕΜΜΑ.

    αν αυτό είχε συμβεί τότε θα το γνώριζαν οι βιολογικοί τους απόγονοι , οι σημερινοί Μακεδόνες . των οποίων οι βιολογικοί πρόγονοι είναι ΓΗΓΕΝΕΙΣ.

    4- το ελληνικό υπέξ υποχρεώθηκε από τον ΟΗΕ του 1925 να εκδώσει έστω τυπικά ένα αναγνωστικό, καταγράφοντας τις τοπικές μακεδονικές διαλέκτους, με σκοπό να βοηθήσει τα μακεδονόπαιδα , τους παππούδες των σημερινών Μακεδόνων

    5- όλες οι εμπορικές συναλλαγές με τη γειτονική χώρα γίνονται στη μακεδονική γλώσσα , την οποία γνωρίζουν στη Θεσσαλονίκη , τόσο οι Εβραίοι όσο και οι πατριαρχικοί Τούρκοι, όπως ο Μπάμπης Καραγκιόζ.

    εδώ στο Σόλουν , όλη η Εγνατία μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν γεμάτη με πινακίδες των καταστημάτων στη μακεδονική γλώσσα , αφού οι πελάτες τους ήταν κυρίως Μακεδόνες από το γειτονικό μακεδονικό κράτος .

    6- την Αγία Γραφή την έγραψαν οι Εβραίοι ομόθρησκοι του Σόρος , στην αγγλική της εποχής , την αττική διάλεκτο, την γλώσσα των μορφωμένων, η οποία ποτέ δεν υπήρξε οικογενειακή προεκπαιδευτική γλώσσα , από την αρχαιοελληνική, την πατριαρχική ελληνική, την τεχνητή καθαρεύουσα, μέχρι την δημοτική, την τουρκοελληνική .

    7- πράγματι πολλά τα δισεκατομμύρια των κουτόφραγκων κατασπαταλήθηκαν από τους εθνοκάπηλους ανθέλληνες ελλαδέμπορους για την παραγωγή δηλητηριωδών κυρίως αντιμακεδονικών, αλλά και αντιτουρκικών καθώς και αντιαλβανικών εθνικιστικών ΨΕΥΔΩΝ , για τα οποία δεν υπάρχει ζήτηση πλέον ούτε στην πολιτική αδελφή , την Σερβία.

    8- αντίθετα το υστέρημα των Μακεδόνων μεταναστών, θυμάτων του ελληνικού ρετσινόλαδου , χρησιμοποιείται για την διάσωση του επαπειλούμενου με καταστροφή γλωσσικού και μη μακεδονικού πολιτισμού και δεν καταλήγει στις τσέπες των Μακεδόνων ακτιβιστών της Ελλάδος, όπως συμβαίνει με τους Ελλαδέμπορους.

    9- αυτονόητο ότι με βάση το συνταγματικό, ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο η ελληνική πολιτεία θα έπρεπε να φροντίζει και να προάγει , στηρίζοντας υλικά, όχι μόνο τον μακεδονικό αλλά και τον βλάχικο, τον αλβανικό , τον τουρκικό πολιτισμό των υπηκόων της πατρίδος μας.

    10- γιατί πράγματι οι πολίτες ξύπνησαν και διεκδικούν υπερεθνικές και μεταεθνικές λύσεις και όχι τις ονειρώξεις των ελληνόφωνων εθνικιστών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. @Βάρδα:

    ΤΙ ΝΑ ΠΩ ΞΕΚΙΝΑΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΣ ΛΑΘΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΕΘΝΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΟΤΕ ΟΥΤΕ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΤΗ,ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΤΕΧΝΗΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑ ΤΩΝ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΣΤΩΝ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ
    ---

    «Η Μακεδονία για τους Μακεδόνες»

    «Η Θράκη για τους Θράκες»

    http://en.wikipedia.org/wiki/Internal_Thracian_Revolutionary_Organisation

    The desperate situation forced the Bulgarians to resort to armed struggle. ITRO was formed under the leadership of Tane Nikolov - former IMARO's band leader and its detachments started to launch attacks on the Greek garrisons in the region. The organisation acted in co-operation with the representatives of the Muslims (Turks) in Western Thrace raising the slogan for the establishment of “independent Thrace” under the supervision of the League of Nations and "Thrace for the Thracians".

    «Η Ντόμπρουτζα για τους Ντομπρουτζάνους»

    http://en.wikipedia.org/wiki/Internal_Dobrudjan_Revolutionary_Organisation

    IDRO demanded political autonomy of Dobruja under the mandate of the League of Nations raising the slogan for the establishment of “autonomous Dobruja” under the supervision of the League of Nations and "Dobruja for the Dobrujans".

    ---
    Όταν δεν ήταν στην μητρική του Θράκη ο ιδρυτής της ΕΘΕΟ Τάνε Νικολόφ διδάσκοντας στους Βούλγαρους της Θράκης να λένε «η Θράκη για τους Θράκες» ήτανε στη Φλώρινα και το Μοναστήρι διδάσκοντας τους εκεί Βούλγαρους να λένε «η Μακεδονία για τους Μακεδόνες».

    http://en.wikipedia.org/wiki/Tane_Nikolov

    Στο Χάσκοβο γεννήθηκε ο κύριος ... έχετε ιδέα που πέφτει το Χάσκοβο;

    Σα τον Λούκα Ίβανοφ ... ήρθε από το Παναγκιούριστε της κεντρικής Βουλγαρίας και όταν πήγαινε να κάψει το Νησί πλεόντας μέσα στο βάλτο έλεγε αστεία περί «Μακεδονικού Ναυτικού» ...

    http://books.google.com/books?id=iHGPI-ouoE0C&pg=PA42&dq=burning+of+nici&hl=it&ei=s3nKTp7wNoWRswaI6_H4Bg&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=1&ved=0CDUQ6AEwAA#v=snippet&q=humorous%20macedonian%20navy&f=false

    Μιλάτε για την Επανάσταση του Κρουσόβου ... όπου τραγουδούσαν "Makedonija stara Bugarija" τα πουλάκια μου.

    http://www.google.com/search?tbm=bks&tbo=1&hl=it&q=macedonia+old+bulgaria#sclient=psy-ab&hl=it&tbo=1&tbm=bks&source=hp&q=Evidence+of+Bulgarian+sentiments+during+the+Ilinden+rising+is+abundant%3B+Bulgarian+flags+flew+from+housetops+and+the+Bulgarian+song+Makedonija%2C+stara+B%C4%83lgaria+(Macedonia%2C+old+Bulgaria)+was+sung+(Adanir+1979:+184).+&pbx=1&oq=Evidence+of+Bulgarian+sentiments+during+the+Ilinden+rising+is+abundant%3B+Bulgarian+flags+flew+from+housetops+and+the+Bulgarian+song+Makedonija%2C+stara+B%C4%83lgaria+(Macedonia%2C+old+Bulgaria)+was+sung+(Adanir+1979:+184).+&aq=f&aqi=&aql=&gs_sm=e&gs_upl=16985l21485l0l22750l15l5l0l0l0l3l328l1046l0.1.2.1l5l0&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&fp=9ef58941a79ba99d&biw=1280&bih=603

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. Εδεσσαίε Ανδρέα την συγκινητική επιστολή του Εδεσσαίου δασκάλου την είχα διαβάσει πριν χρόνια στο maknews όπου την είχε περάσει με μπόλικη χλεύη η Νατσουλίδου (και η χλεύη συνεχίστηκε στα σχόλια). Και είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός πως η νέα γραμμή (και στο ΟΤ και στους Πασόη-Καζία-Νατσουλίδου κλπ.) είναι να τονίζουν πιο πολύ τη διάσωση του τοπικού πολιτισμού και όχι τόσο την εθνική διαφοροποίηση γιατί είδαν πως δεν τραβάει κόσμο. Ξεκάθαρα στοχεύουν όσους έχουν ελληνική συνείδηση αλλά και αίσθηση της διαφορετικότητας της τοπικής τους κουλτούρας - δεν έχει κανείς παρά να δει τα διαφημιστικά τους βίντεο στις ευρωεκλογές του 2009. Οπότε όσο και αν (με δεδομένη τη συμφωνία σου με τον "Μανώλη" από τη Δράμα που ξανάγραψε τα ίδια και τα ίδια ως ανώνυμος πιο πάνω (*)) θεωρώ πως εσύ είσαι μάλλον με το θεριό και όχι με το Γιάννη όπως μας τα παρουσιάζεις με πολύ όμορφο τρόπο, δε θα διαφωνήσω καθόλου με όσα έγραψες.

    Οπότε ελπίζω σύντομα (έχω και κανονικές δουλειές) να βρώ πως να στήσω ένα μηχανισμό για να μπορεί κανείς να μου στείλει ανώνυμα βίντεο ή μόνο ηχογραφήσεις απουσία βίντεο και να τις ανεβάσω σε συνδιασμό blog/youtube. Θα ανακοινώσω τις διευθύνσεις εδώ (εφόσον δεν πειράζει τον Ακρίτα).

    Διευκρινίζω πως σκοπό δεν έχω να ανταγωνιστώ κανένα και κανενός τη δουλειά αλλά να δώσω μια επιπλέον προβολή στους ετερόφωνους Ρωμιούς (εσάς αλλά και όλους τους άλλους που η μητρική τους γλώσσα - η και διάλεκτος πχ. σαν τα καππαδόκικα ελληνικά - είτε βαίνει προς εξαφάνιση είτε ήταν αντικείμενο διακρίσεων και περιορισμών. Εφόσον ταυτόχρονα αφαιρέσω το επιχείρημα πως όλοι παρεκτός των "ακτιβιστών" απλώς λόγια λένε αλλά αρνούνται να κάνουν έργα όσον αφορά τους χορούς με λόγια, ευχαριστημένος θα είμαι.

    Τα βίντεο/τραγούδια πρέπει να είναι τραγούδια της καθημερινότητας, άντε και τραγούδια που αναφέρονται σε γεγονότα επί Τουρκοκρατίας χωρίς πολιτικές προεκτάσεις. Αρνούμαι να ανεβάσω τραγούδια πολιτικού χαρακτήρα - οι 5οφαλλαγγίτες μπορούν να τα στείλουν στον Αμπεσεντάρη και την παρέα του και τραγούδια για μακεδονομάχους θα τα προωθήσω στον Ακρίτα/Ντόπιο Μακεδόνα. Για να ανεβάσω βίντεο ή ηχογράφηση θα περιμένω τα εξής:
    α) Όνομα και ει δυνατόν λεπτομέρειες για το τραγούδι (περιοχή προέλευσης, που τραγουδιέται, σε τι αναφέρεται αν υπάρχει ιστορικό γεγονός όπως στη Σόφκα κλπ.)
    β) Μετάφραση (τίποτα το επίσημο, αλλά μετάφραση όλου του τραγουδιού) για να μπορούμε να το εκτιμήσουμε όλοι μας
    γ) Όνομα μπάντας που το παίζει
    δ) Όνομα συλλόγου και εκδήλωσης που ηχογραφήθηκε

    Για τα (γ) και (δ) θα επιμείνω πως εφόσον (όπως φοβάμαι πως θα συμβεί πολλάκις) η μπάντα παίζει και "κομιτατζίδικα" τραγούδια ή/και στην εκδήλωση παίχτηκαν τέτοια τραγούδια ΘΕΛΩ να το ξέρω γιατί θα βάλω disclaimer πως η προβολή του τραγουδιού δεν αποτελεί αποδοχή των πολιτικών επιδιώξεων των μελών της μπάντας ή/και των μελών των συλλόγων που προφανώς δε νιώθουν κομμάτια της Ρωμιοσύνης. ΕΑΝ με εξαπατήσει κάποιος θέλω να πιστεύω πως μάλλον θα το μάθω και δε θα προσθέσω απλώς το disclaimer αλλά και σχόλια για τη μπαμπεσιά. Επίσης βίντεο με τραγούδι της καθημερινότητας αλλά εικόνες προπαγανδιστικού χαρακτήρα δεν ανεβαίνει που να χτυπιέστε ορισμένοι - οπότε μη μου στείλετε υλικό από το Μακεδονικό Μεράκι στην
    περιοδία του στη Γερμανία.

    Υπόψη πως με δεδομένο πως έχω να βγάζω τον επιούσιο για να ταϊζω τα παιδιά μου μπορεί να μεσολαβεί και μια εβδομάδα από τότε που μου τα στέλνει κάποιος μέχρι να τα ανεβάσω αλλά εφόσον τηρηθούν οι όροι μου δε θα "λογοκρίνω" κανένα, ακόμα και τα Αηδόνια ή τα Αστέρια της Φλώρινας του ψυχάκια του Σαμάρτζιεφ. Σχόλια πολιτικού χαρακτήρα στο υλικό θα πηγαίνουν στον Καιάδα πάντως.

    Ελπίζω να μπορέσω να έχω βρει μια τεχνική λύση μέχρι τα Χριστούγεννα.

    (*) Ακρίτα καλά κάνεις και τα περνάς, είναι τόσο γραφικός πια που σπάμε πλάκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. Voden Makedonsko Radio - Εδω ακούτε μουσική, χορούς και τραγούδια απο όλη την Μακεδονία!
    http://85.17.30.90:8020/listen.pls

    ------------------------------------------------------------------------------------------------

    1- πρόκειται για μακεδονικό ιντερνετικό ραδιόφωνο του Βόντεν/Έδεσσας

    2 - στο πρόγραμμα του περιλαμβάνει μακεδονική παραδοσιακή παραδοσιακά μουσική, μακεδονικά παραδοσιακά τραγούδια, μακεδονικούς παραδοσιακούς χορούς, μακεδονικά παιδικά παραμύθια, μακεδονικό θέατρο.

    3 - περιλαμβάνει επίσης Θεία Λειτουργία στη μακεδονική εκκλησιαστική από τον Έξαρχο της Αυτοκέφαλης Μακεδονικής Εκκλησίας της Οχρίδας, στην νότια Μακεδονία,τον Αρχιμανδρίτη Νικόδημο , στην εκκλησία της Σφέτα Ζλάτας/Αγίας Χρυσής , στο Σούμποτσκο / Αριδαία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. Στα σπίτια τους οι Μακεδόνες πάντοτε τραγουδούσαν, συζητούσαν, λέγανε ανέκδοτα στη οικογενειακή μακεδονική τους γλώσσα.

    οι Μακεδόνες ποτέ δεν ήταν ΜΟΥΓΓΟΙ.

    όπως επιθυμούν οι ταγοί του υπερχρεοκοπημένου ελληνικού εθνικσμού.

    Μακεδόνες και λοιποί , που "αισθάνονται" για τα προσωπικά οφέλη Έλληνες.

    όπως οι γονείς και παππούδες μερικών εξ' αυτών, ακόμα και οι ίδιοι την περίοδο της φασιστικής Οχράνας το 1941 "αισθάνονταν" Βούλγαροι, για να γίνουν μετά το πόλεμο ακραιφνείς και καθαροί Έλληνες, με το αζημίωτο βέβαια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. ΑΝΩΝΥΜΕ 21 Νοεμβρίου 2011 5:39 μ.μ.
    1- εκατοντάδες χιλιάδες Μακεδόνες εκδιώχθηκαν από τις προαιώνιες μακεδονικές τους εστίες , ΠΟΙΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΠΡΟΑΙΩΝΙΕΣ ΕΣΤΙΕΣ PE ΦΙΛΕ .Ο Κ ΜΙΣΙΡΚΩΦ ΛΕΕΙ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ON THE MACEDONIAN MATTERS 1903 "ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΠΑΠΠΟΥ ΠΡΟΣ ΠΑΠΠΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ" Ο ΝΤΕΛΤΣΕΦ ΣΕ ΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΚΟΜΙΤΑΤΖΗ ΜΑΛΙΣΕΥΣΚΙ ΤΟ 1899 ΓΡΑΦΕΙ ΟΤΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΕΧΟΥΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ,ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΚΑΤΕΓΡΑΨΑΝ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΡΑΤΣΑ ΣΑΣ ΑΛΑ ΣΑΣ ΤΑΞΙΝΟΜΟΥΣΑΝ ΜΟΝΟ ΣΑΝ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ ΟΙ ΚΡΗΤΕΣ ΤΟ 1905-8 ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΕΣΥ ΠΟΥ ΤΑ ΒΡΗΚΕΣ ΤΑ ΠΡΟΑΙΩΝΙΑ Α.Βάρδας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. @
    1- εκατοντάδες χιλιάδες Μακεδόνες εκδιώχθηκαν από τις προαιώνιες μακεδονικές τους εστίες , μετά την παράνομη εισβολή του τακτικού ελληνικού στρατού στη ξένη Μακεδονία το 1912 και την επακόλουθη πυρπόληση των χωριών τους, με αποτέλεσμα να κατευθυνθούν στη βόρεια Μακεδονία του βαρδάρη και στην ανατολική του Πιρίν
    ----

    Κάτι μου θυμίζει αυτό .... από Ιωάννη Εφέσιο ... σύγχρονο των Σλαβικών εγκαταστάσεων στην νότια Βαλκανική. Για διάβασε εδώ τι λέει(κάτω μέρος σελίδας 538 και 539):

    «Το καταραμένο έθνος των Σλάβων , περιηγείτο ανά τόυ θέματος Ελλάδος, της γης των Θεσσαλονικαίων και τη Θράκη, πορθεύοντας πόλεις και οχυρά, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΚΑΙΝΕ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ, ΥΠΟΔΟΥΛΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ και κάνοντας τους εαυτούς τους άρχοντες όλης της χώρας. ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΗΤΑΝ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ και μέχρι σήμερα ζούνε εκεί άνετα και ειρηνικά ΣΕ ΡΩΜΑΙΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ χωρίς άγχος και φόβο. Παίρνουν φυλακισμένους, σκοτώνουν τον κόσμο και καίνε σπίτια».

    Τώρα μας παίρνετε και το όνομα «Μακεδόνες» ;

    ---

    Έτσι που το έφερε η συζήτηση.

    Όσο για τους «γηγενείς Μακεδόνες» σου ... να θυμάσαι τα λόγια του μπάρμπα σου του Κοσμά Σαπκάρεφ από την Οχρίδα το 1888:

    In a letter to Prof. Marin Drinov of May 25, 1888 Kuzman Shapkarev writes: "But even stranger is the name Macedonians, which was imposed on us only 10-15 years ago by outsiders, and not as some think by our own intellectuals.... Yet the people in Macedonia know nothing of that ancient name, reintroduced today with a cunning aim on the one hand and a stupid one on the other. They know the older word: "Bugari", although mispronounced: they have even adopted it as peculiarly theirs, inapplicable to other Bulgarians. You can find more about this in the introduction to the booklets I am sending you. They call their own Macedono-Bulgarian dialect the "Bugarski language", while the rest of the Bulgarian dialects they refer to as the "Shopski language". (Makedonski pregled, IX, 2, 1934, p. 55; the original letter is kept in the Marin Drinov Museum in Sofia, and it is available for examination and study)

    Πού΄σαι «Μακεδόνα» ... το 'Makedonija Stara Bugarija' o προπάππους σου πού το τραγουδούσε;

    Μήπως επάνω στην Bugarska Čuka ... («Βουλγαροκορυφή» βουλγαριστί) ... την κορυφή του όρους Galicnica μεταξύ Πρεσπών και Οχρίδας;

    http://books.google.com/books?id=YVPshBLnW_cC&pg=PA180&dq=The+highest+peak+completely+in+the+park,+Bugarska+Cuka+meaning+'Bulgarian+peak'&hl=it&ei=YabKTqOkAY6KhQehuJxZ&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=1&ved=0CC0Q6AEwAA#v=onepage&q=The%20highest%20peak%20completely%20in%20the%20park%2C%20Bugarska%20Cuka%20meaning%20'Bulgarian%20peak'&f=false

    ή μήπως τραγουδούσε τα 'Bugarski narodni pesni' που συνέλεξαν οι Μιλαντίνοφ από την σλαβόφωνη Μακεδονία ... τραγούδια που μιλούσαν για τρία όμορφα κορίτσια ... edna Bugarka, edna Vlahina edna Grcina.

    Βρήκε πουθενά «Μακεδόνες» ο Μιλαντίνοφ ;;

    Ο αδελφός του Κωνσταντίν γράφει «ονομάζω την Μακεδονία ΔΥΤΙΚΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ -ΟΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ (!!!)- γιατί οι Έλληνες νομίζουν ότι τρώμε κουτόχορτο ...

    http://www.google.com/search?tbm=bks&tbo=1&hl=it&q=Miladinov+Macedonia+west+Bulgaria+as+it+should+be+called+because+the+greeks+treat+us+like+sheep

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. Χαίρομαι ΚΕ που καταλαβαίνεις γιατί επιτρέπω τα σχόλια του. Πραγματικά είναι απόλαυση διασκέδασης να τον/την διαβάζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  78. ΑΝΩΝΥΜΕ 21 Νοεμβρίου 2011 7:41 μ.μ. ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΕΞΑΡΧΟΥ ΑΡΧΙΜΑ..ΤΣΑΚΝΙΑ ΠΟΥ ΛΕΣ ΣΤΗ "ΝΟΤΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" ΒΟΡΕΙΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΜΑΛΟΝ ΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΣΩΣΤΑ, ΕΣΥ ΤΙ ΕΙΣΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΣΤΟ ΠΑΝΓΚΑΡΙ? ΚΑΝΤΗΛΑΝΑΦΤΗΣ Η ΨΑΛΤΗΣ? ΠΑΝΤΩΣ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ ΑΝ ΕΡΘΟΥΝ ΠΑΛΙ ΟΙ 13 ΧΡΟΝΟΙ ΠΙΤΣΙΡΙΚΑΔΕΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙΑ ΜΗ ΤΑ ΔΕΙΡΕΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΑΛΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ Ο "ΑΓΙΟΣ" ΠΑΤΕΡΑΣ ΑΡΧΙΜ..ΤΣΑΚΝΙΑΣ Α Βάρδας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. η εισβολή του τακτικού ελληνικού στρατού το 1919 στο ξένο έδαφος της οθωμανικής Σμύρνης , έγινε με σύμφωνη γνώμη των συμμάχων , με σκοπό την προστασία των πατριαρχικών που αποτελούσε το 25% των κατοίκων της περιοχής και αποδοχή των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος, για το μέλλον της περιοχής , μέσα σε 5 χρόνια, με ερώτημα ένωσης με το ελληνικό κράτος ή παραμονή στο αναδυόμενο τουρκικό κράτος.

    κάτι που δεν έγινε αφού ο ελληνικός στρατός προέλασε μέχρι την Άγκυρα , με σκοπό την εδαφική προσάρτηση , δολοφονώντας δεκάδες χιλιάδες γυναικόπαιδα στο διάβα του, φτιάχνοντας κομπολόγια με τις ρώγες των αθώων μουσουλμάνων γυναικών.
    αντίθετα το 1912 , η εισβολή του ελληνικού στρατού στη ξένη και εκτός συνόρων του Μακεδονία, δεν είχε ούτε τη σύμφωνη γνώμη των μεγάλων δυνάμεων , ούτε αποσκοπούσε στην προστασία της πλειοψηφίας ή τουλάχιστον της μειοψηφίας των τότε κατοίκων της Μακεδονίας.

    το κυριότερο δεν έγινε κανένα δημοψήφισμα με ερώτημα την ένωση με την Ελλάδα .

    συνεπώς ο διαμελισμός της Μακεδονίας και η προσάρτηση των επί μέρους τμημάτων ήταν πράξη παράνομη για όλες τις εμπλεκόμενες χώρες

    της Ελλάδος με το νότιο 51% , της Βουλγαρίας με το ανατολικό 13% , της Σερβίας με το βόρειο 33% και της Αλβανίας με το δυτικό 3%.

    η οποία επισημοποιήθηκε την αποφράδα μέρα στις 10 Αυγούστου του 1913 , στο Βουκουρέστι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  80. @

    αντίθετα το 1912 , η εισβολή του ελληνικού στρατού στη ξένη και εκτός συνόρων του Μακεδονία, δεν είχε ούτε τη σύμφωνη γνώμη των μεγάλων δυνάμεων , ούτε αποσκοπούσε στην προστασία της πλειοψηφίας ή τουλάχιστον της μειοψηφίας των τότε κατοίκων της Μακεδονίας.
    -----------

    Σώπα ρε ... το 43% του πληθυσμού της Ελληνικής Μακεδονίας ήταν Ελληνόφωνοι Έλληνες και εάν σε αυτό προσθέσουμε και τους πατριαρχικούς αλλόγλωσσους (ή καλύτερα την αλλόγλωσσους λόγιους που ενστερνίστηκαν την ελληνική ιδέα) πιάνουμε τουλάχιστον 70% .... και μας λες «ούτε πλειοψηφία ούτε τουλάχιστον μειοψηφία».

    Να ανοίγεις και κάνα σοβαρό βιβλίο που και που και καλό είναι να καταλάβεις ότι «Μακεδονία δεν είναι ΜΟΝΟΝ η Φλώρινα και τα τριγύρω της» !!!

    Η πολλή Σκοπιανή τηλεόραση βλάπτει.

    Το ότι η Οθωμανική αυτοκρατορία θα έχανε συνεχώς έδαφος στην Ευρώπη ήταν γνωστό σε όλους τους τότε «αναλυτές» από το 1850 και μετά.

    Ο αναταγωνισμός ξεκίνησε μεταξύ Ελλήνων και Βουλγάρων. Μετά την κατάκτηση της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης από τους Αυστρο-Ούγκρους μπήκε στο παιχνίδι και η Σερβία (η οποία αρχικά αδιαφορούσε παντελώς για τους δυτικούς Βουλγάρους νοτίως του Κοσόβου) και μετά το 1900 μπήκε και στο παιχνίδι και η Ρουμανία όπου άρχισε να νουθετεί τους Βλαχόυς όχι από αγνό ενδιαφέρον, αλλά για να μπορέσει να τους χρησιμοποιήσει σαν μπαλαντέρ στις διαπραγματεύσεις της με τη Βουλγαρία. Η ρουμανική ιδέα ήταν η εξής: άκου Βουλγαρία αρχίζω να νουθετώ τους Βλάχους στη Μακεδονία, όταν έρθει η ώρα τους λέω να δηλώσουν Βούλγαροι για να πάρεις τη μερίδα του λέοντος στη Μακεδονία, ΑΛΛΑ για αντίτιμο θα μου δώσεις τη Ντόμπρουτζα (περιοχή που τελικά την πήρε ΚΑΙ ΕΚΕΙ τοποθέτησε όσους ρουμανίζοντες βλάχους δέχτηκε από τη Μακεδονία μέχρι να «κόψει» τους άλλους λέγοντας «φτάνει δεν θέλω άλλους από εσάς»).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  81. αν γινόταν τότε ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ στη Μακεδονία θα ξεπερνούσε το 90% υπέρ της Ανεξαρτησίας της

    αφού τόσο οι Εξαρχικοί όσο και οι Πατριαρχικοί Μακεδόνες , συνολικά το 90% των τότε κατοίκων της θα ψήφιζαν υπέρ της ανεξαρτησίας της Μακεδονίας και κατά το διαμελισμού της, όπως το εξέφρασαν με τη μαζική συμμετοχή τους στην μακεδονική Επανάσταση του Ιλιντεν , μερικά χρόνια πριν,στις 2 Αυγούστου του 1903

    παρομοίως και οι Βλάχοι οι οποίοι προσέφεραν τα μέγιστα στην Επανάσταση , που ανακήρυξε βραχύβια πρωτεύουσα το βλάχικο Κρούσοβο

    η δε στάση των ελληνόφωνων της κοζάνης και της χαλκιδικής δεν θα αποτελούσε εξαίρεση

    όταν η μακεδονικότητα των χωριών της Εορδαίας ήταν και είναι δεδομένη

    στη δε Χαλκιδική όλα τα ορεινά χωριά είχαν διατηρημένες τις παραδοσιακές μακεδονικές ονομασίες τους, όπως το Ιζβορ, η σημερινή Στρατωνίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  82. @
    συνεπώς ο διαμελισμός της Μακεδονίας και η προσάρτηση των επί μέρους τμημάτων ήταν πράξη παράνομη για όλες τις εμπλεκόμενες χώρες
    της Ελλάδος με το νότιο 51% , της Βουλγαρίας με το ανατολικό 13% , της Σερβίας με το βόρειο 33% και της Αλβανίας με το δυτικό 3%.
    -----

    Είπαμε, η πολλή Σκοπιανική τηλεόραση βλάπτει !!!

    Η αρχή του Wilkinson (ουδέτερου μελετητή των διαφόρων προπαγάνδων στην Μακεδονία) είναι απλή:

    "Macedonia defies definition"

    Η Μακεδονία αψηφεί ορισμό !!!

    http://www.google.com/search?tbm=bks&tbo=1&hl=it&q=wilkinson+macedonia+defies+definition

    Δεν μπορεί να οριστεί αντικειμενικά μια συγκεκριμένη περιοχή «Μακεδονία». Τα νούμερα που χρησιμοποιείς βασίζονται στην Βουλγαρική εκδοχή της Μακεδονίας.

    Όταν αναστήθηκε ο όρος Μακεδονία για τα 3 βιλαέτια της Θεσσαλονίκης, Μοναστηρίου και Σκοπίων/Κοσόβου ... το τελευταίο φτάνει μέχρι το Σαντζάκ:

    http://en.wikipedia.org/wiki/File:Kosovo03.png

    Όταν οι Σέρβοι και οι Βούλγαροι ζητησούσαν πως θα μοιράσουν τη «βόρεια Μακεδονία» είπαν:

    http://books.google.com/books?id=AZ1x7gvwx_8C&printsec=frontcover&dq=yugoslavia+as+history&hl=it&ei=C8XLTtTXE4jMhAeAl42kDQ&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=1&ved=0CC4Q6AEwAA#v=snippet&q=Greek%20claims%20triangle%20Macedonia&f=false

    Η «νότια» Μακεδονία (η σημερινή ελληνική Μακεδονία) πάει στην Ελλάδα.

    Η «Βόρεια» Μακεδονία χωρίστηκε σε δύο «τρίγωνα»:

    το άνω τρίγωνο (Κόσοβο κυρίως αφού η Αυστρο-Ούγγροι ελέγχαν το Σαντζάκ) στην Σερβία, το κάτω τρίγωνο (Οχρίδα-Βέλες--Στρούμιτσα) στην Βουλγαρία και η ενδιάμεση περιοχή (Σκόπια-Κουμάνοβο) θα πήγαινε εκεί όπου αποφάσιζε ο Ρώσος Τσάρος.

    Ο ορισμός «Μακεδονίας» που εσύ χρησιμοποιείς για τα νούμερά σου είναι αποτέλεσμα Βουλγαρικής προπαγάνδας.

    Έκοψαν ό,τι βρισκόταν βοείως των Σκοπίων, διότι το Σλαβικό στοιχείο εκεί ήταν Σέρβοι, έκοψαν την Πιερία και άλλα μέρη νοτίως του Αλιάκμονος (το βιλάετι Θεσσαλονίκης περιείχε και την Θεσσαλική Περραιβία/Ελασσόνα) και ότι έμεινε (με φανερή εκ πρώτης όψεως Βουλγαρική πλειοψηφία) άρχισαν να το πλασάρουν σαν «Μακεδονία» μαζί με το «Η Μακεδονία για τους Μακεδόνες» (οι «Μακεδόνες» φυσικά όπως τους κόψαν και τους ράψαν οι Βούλγαροι).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  83. Σολούν, όπως το είπε ο Μι­σίρ­κωφ στό άρ­θρο «Η εθνι­κή ταυ­τό­τη­τα των Μα­κε­δό­νων» (11-5-1924) : «Α­νε­ξάρ­τη­τα α­πό τό αν αυ­το­α­πο­κα­λού­μα­στε Βούλ­γα­ροι ή Μα­κε­δό­νες, πάν­το­τε θα νοι­ώ­θου­με ως μια ἐ­θνό­τη­τα με βουλ­γα­ρι­κή ε­θνι­κή συ­νεί­δη­ση».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  84. καμία σχέση με τους Βούλγαρους δεν έχουν οι Μακεδόνες.

    οι Ασιάτες Βούλγαροι είναι τραχείς, άγαρμποι, δυσανεκτικοί

    αντίθετα οι Ευρωπαίοι Μακεδόνες είναι ήπιοι , ανεκτικοί , ευγενικοί, με βαθιά πίστη στις ευρωπαϊκές αξίες

    η μόνη σχέση αφορά την γλωσσική απόσχιση από την σλαβωνική/πρωτομακεδονική και την δημιουργία της βουλγάρικης γλώσσας

    η οποία σταδιακά αντικατέστησε την πρωτοβουλγάρικη / τουρανική τουρκικής προελεύσεως




    υ.γ χθές στη ΝΕΤ, στο πρόγραμμα Μένουμε Ελλάδα, ελληνόφωνος τουρκικής καταγωγής οδηγός βουνού , παρουσίασε το μικροτοπωνύμιο Σολούνα

    το οποίο βρίσκεται στο Άνω Πόζαρ Αριδαίας κα από το οποίο είναι ορατό το Σόλουν / Θεσσαλονίκη.

    καθώς και τη γειτονική περιοχή Ράμνο Μπόρ / Ισιο Πεύκο

    τελικά οι Μακεδόνες πέρα από τα μακεδονικά τραγούδια και χορούς , έχουν και
    δεκάδες χιλιάδες μακεδονικά μικροτοπωνύμια, σε όλη την Αιγαιατική Μακεδονία, από Καστοριά ώς τη Δράμα

    τι από όλλα αυτά έχουν οι λεγόμενοι Έλληνες ?

    από ότι γνωρίζω μάλλον τίποτε.

    αν έχουν ας τα δείξουν.

    ιδού η ρόδος..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  85. @ Ακρίτα:

    Σολούν, όπως το είπε ο Μι­σίρ­κωφ στό άρ­θρο «Η εθνι­κή ταυ­τό­τη­τα των Μα­κε­δό­νων» (11-5-1924) : «Α­νε­ξάρ­τη­τα α­πό τό αν αυ­το­α­πο­κα­λού­μα­στε Βούλ­γα­ροι ή Μα­κε­δό­νες, πάν­το­τε θα νοι­ώ­θου­με ως μια ἐ­θνό­τη­τα με βουλ­γα­ρι­κή ε­θνι­κή συ­νεί­δη­ση».

    Ακρίτα μου δίνε τους ολόκληρο το άρθρο του Μίσιρκοφ και στη μητρική τους (ή καλύτερα στην ανατολική εκδοχή της μητρικής τους)

    http://www.macedoniainfo.com/Krste_Misirkov1.htm

    Народността на македонците. 1924 г.

    "Но ето, че се раздават викове на самите македонци: ние сме българи, повече българи от самите българи в България...Вий сте могли да победите България, да й наложите каквито си щете договори, но с това не се изменя нашето убеждение, нашето съзнание, че ний не сме сърби, че ний досега сме се казвали българи, тъй както се казваме и днес и така искаме да се казваме и в бъдеще.
    Искате ли отстъпки от нас? Искате ли да сме по-малко българи от самите българи? Да ви отстъпим? Отказваме се да бъдем безразлични към националните ни интереси като други.

    Κάτι Ζλάταν/Σολούν κλπ καταλαβαίνουν φαρσί .. για τους υπόλειπους λέω τα κυριότερα σε ελεύθερη μετάφραση:

    «Μα πλέον οι φωνές από τη Μακεδονία ακούγονται: Είμαστε Βούλγαροι !!! Πιο Βούλγαροι και από τους Βούλγαρους στην Βουλγαρία !!! ...

    ... Είτε ονομαζόμαστε «Μακδόνες» είτε «Βούλγαροι» είμαστε κάτι διαφορετικό από τους Σέρβους και πάντα είχαμε Βουλγαρική εθνική συνείδηση».

    Ορίστε ... ο «τάτκος» τους αυτοπροσώπως ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  86. βιρζιβούλκου βουλγαρούδ΄ είπε:

    αν γινόταν τότε ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ στη Μακεδονία θα ξεπερνούσε το 90% υπέρ της Ανεξαρτησίας της

    αφού τόσο οι Εξαρχικοί όσο και οι Πατριαρχικοί Μακεδόνες , συνολικά το 90% των τότε κατοίκων της θα ψήφιζαν υπέρ της ανεξαρτησίας της Μακεδονίας και κατά το διαμελισμού της, όπως το εξέφρασαν με τη μαζική συμμετοχή τους στην μακεδονική Επανάσταση του Ιλιντεν , μερικά χρόνια πριν,στις 2 Αυγούστου του 1903

    η δε στάση των ελληνόφωνων της κοζάνης και της χαλκιδικής δεν θα αποτελούσε εξαίρεση
    -------

    Σχεδόν ολόκληρα τα Γρεβανά, νότιοεσχατιές του νομού Καστοριάς, Κοζάνη (ή καλύτερα νότιος/νοτιοανατολικός νομός Κοζάνης φαντάζομαι θέλεις να πεις), Πιερία, Ρουμλούκι, Χαλκιδική, Νότιος Νομός Σερρών, νότια μέρη Δράμας-Καβάλας.

    43% ήταν Ελληνόφωνο

    Και η επανάσταση του Ολύμπου πολύ πριν το Ίλιντεν έδειξε τις διαθέσεις του.

    Νομίζω ο Ακρίτας έχει σελίδα σχετικα΄με την επανάσταση του Ολύμπου.

    Αλλά, αφήνω το Ελληνόφωνο μέρος γιατί όλοι ξέρουμε που ήθελε να πάει.

    Για πες μου τώρα ο Οχριδιώτης Μαργαρίτης Δήμιτσας που θα ήθελε να πάει η Οχρίδα (πόλη που εγώ που σου ομιλώ τώρα την χαρακτηρίζω Βουλγαροφωλιά Μεγίστη !!!)

    Ή εάν ρωτούσαμε τον Κρουσεβίτη Βλάχο Αλέξανδρο Σβώλο για το που θα ήθελε να πάει το Κρούσεβο (περιοχή που εγώ προσωπικά δεν θεωρώ καν Μακεδονία);

    http://de.wikipedia.org/wiki/Margaritis_Dimitsas
    http://en.wikipedia.org/wiki/Alexandros_Svolos

    ἐτσι από περιέργεια ... το ήξερες ότι οι Κρουσεβίτες Βλάχοι μέχρι σήμερα όταν μιλάνε Βλάχικα χαρακτηρίζουν τους σκοπιανούς «Βίργκαροι» (= Βούλγαρους) ;;!!

    http://www.vlachs.gr/el/component/content/article/1-latest/7---

    //////
    Χαρακτηριστική είναι η καταγραφή πως μέχρι και σήμερα οι βλάχικης καταγωγής κάτοικοι του Κρουσόβου στην π.Γ.Δ.Μ. ονομάζουν “Βίργκαρι”, δηλαδή Βούλγαρους, τους συμπολίτες τους που έχουν καταγωγή από σλαβόφωνες οικογένειες./
    ////

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  87. Μιας και έφερε η συζήτηση την Επανάσταση του Ολύμπου (αλήθεια ο Σολούν ξέρει που πέφτει που πέφτει ο Όλυμπος ή ξέρει μόνο τη Μπουγκάρσκα Τσούκα;)

    http://akritas-history-of-makedonia.blogspot.com/2009/11/1878.html

    Τό σώμα άπεβιβάσθη εις τήν παραλίαν τοϋ Λιτόχωρου τήν νύκτα τής 15-16 Φεβρουαρίου. Είς τάς 19.2/3.3.78, ήμέραν κατά τήν οποίαν ύπεγράφε-το ή Συνθήκη τοϋ Άγιου Στεφάνου, ύψοΰτο είς Λιτόχωρον ή σημαία τής ελευθερίας καί άπεστέλλετο είς τούς έν Θεσσαλονίκη προξένους προκήρυξις τής «Προσωρινής Κυβερνήσεως τής Μακεδονίας» διαδηλούσης τήν άπόφασιν τών Μακεδόνων νά αγωνισθούν διά τήν ενωσίν των μετά τής Μητρός Ελλάδος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  88. ΑΚΡΙΤΑ Ο ΑΡΧΙΚΟΜΙΤΑΤΖΗΣ Κ ΜΙΣΙΡΚΩΦ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΟ 1925 ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΟ 1913 ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΜΙΛΟΥΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΟΣΟ ΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ .ΤΩΡΑ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΑΥΤΟ ΤΟΣΟ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΜΕΤΑ ΤΟ 1913 ΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΣΕ ΜΕΡΙΚΗ ΑΝΤΙΦΑΣΗ ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΣΜΟΥ" ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ 1903 ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΖΩ ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ ΚΑΘ'ΟΣΟΝ Η "ΜΗΤΕΡΑ" ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΤΑ ΕΙΧΕ ΧΑΣΕΙ ΟΛΑ ΣΤΟΥΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΕΤΣΙ Ο ΒΟΥΓΡΑΡΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΔΕΛΦΟ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕ ΕΞΟΔΟ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΕΙΧΕ ΗΔΗ ΧΑΘΕΙ Α Βάρδας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  89. Βάρδα, ανώνυμε 8:31. τα ξέρουν τόσο ο Σολούν αλλά και συνοδοιπόροι του σλαβομακεδονισμού. Απλά είναι στην φάση ακόμα της άρνησης, Κάποια στιγμή θα αποδεχτούν την πραγματικότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  90. @ Βάρδα:

    ΑΚΡΙΤΑ Ο ΑΡΧΙΚΟΜΙΤΑΤΖΗΣ Κ ΜΙΣΙΡΚΩΦ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΟ 1925 ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΟ 1913
    ---

    Βάρδα, ο Μίσιρκωφ επέστρεψε σε καθαρά Βουλγαρική θέση ήδη το 1907 !!!

    http://www.google.com/search?q=misirkov+bulgarianism&tbm=bks&tbo=1&hl=it#sclient=psy-ab&hl=it&tbo=1&tbm=bks&source=hp&q=it+is+worth+noting+that+Misirkov+himself+returned+to+a+Bulgarian+nationalist+position+by+1907%2C+and+his+1913+diary+articulates+explicit+Bulgarianism+&pbx=1&oq=it+is+worth+noting+that+Misirkov+himself+returned+to+a+Bulgarian+nationalist+position+by+1907%2C+and+his+1913+diary+articulates+explicit+Bulgarianism+&aq=f&aqi=&aql=&gs_sm=e&gs_upl=12109l15094l0l15906l18l5l0l0l0l2l250l672l2-3l5l0&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&fp=9ef58941a79ba99d&biw=1280&bih=603

    Ο «Μακεδονισμός» του ήταν «ένα τσιγάρο δρόμος» ... ούτε δεκαετία δεν επρόλαβε να κλείσει !!!!

    Για διαβάστε τί επίδραση είχε ο Μίσιρκωφ στους συγχρόνους του Βούλγαρους της Μακεδονίας:

    http://books.google.com/books?id=6RveDmHbIv8C&pg=PA131&dq=no+macedonians+bulgars+roumans&hl=it&ei=ex_MTqC4LsSGhQf32_zdDQ&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=1&ved=0CC0Q6AEwAA#v=onepage&q=Misirkov's%20arguments&f=false

    Το IMRO έκαψε τα περισσότερα αντίτυπα των «Μακεδονικών Ζητημάτων» ... η ίδια «εσωτερική» οργάνωση απέρριψε τον Μίσιρκωφ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  91. άλλο ένα εθνικιστικό ΨΕΜΜΑ αποτελεί ο όρος ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ για να προσδιορίσει την προσάρτηση και την κατάκτηση της νότιας Μακεδονίας αλλά και της Δυτικής Θράκης , από τον τακτικό ελληνικό στρατό

    αφού ΠΟΤΕ πριν την ίδρυση του ελληνικού κράτους το 1826 , για πρώτη φορά στην Ιστορία ΔΕΝ περιλαμβάνονταν ούτε η αδιαμέλιστη ή μη Μακεδονία, παρομοίως ούτε και η Θράκη

    συνεπώς τα περί απελευθέρωσης και ένωσης με την μητέρα πατρίδα, την Ελλάδα αποτελούν έναν ακόμα εθνικιστικό μύθο

    αυτό αποδέχεται και το ελληνικό υπέξ , το οποίο υπέγραψε στο Βουκουρέστι το 1913 τον επίσημο διαμελισμό της Μακεδονίας, λαμβάνοντας την πολεμική "λεία" του νότιου 51% της γεωγραφικής Μακεδονίας.

    υ.γ όταν ιδρύθηκε το χιονοδρομικό κέντρο στο βουνό Καϊμακτσαλάν , οι διοργανωτές χιονοδρόμοι μάθανε ότι το ελληνικό κράτος έχει ορίσει την περιοχή αυτή με τον όρο " πολεμική λεία "...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  92. Ανώνυμε 23 Νοεμβρίου 2011 12:21 π.μ.Δέν μου βγάζει τα "λινκς" Αυτό με το ΙΜRO πολύ ενδιαφέρον εχεις βιβλιογράφια?Α.Βάρδας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  93. ΑΝΩΝΥΜΕ 23 Νοεμβρίου 2011 12:21 π.μ.ΟΚ ΒΡΗΚΑ ΤΗΝ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ Region, regional identity and regionalism in Southeastern Europe, Τόμος 1 Από τον/την Klaus Roth,Ulf Brunnbauer ΣΕΛΙΔΑ 139 Α. Β

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  94. Γουάου 94 σχόλια.

    Βλέπω πως υπάρχουν 2-3 κομιτατζήδες που γράφουν με διαφορετικά ψευδώνυμα για να εμφανίζονται πολλοί (αυτός ο Μισίρκωφ πρέπει να έχει χρησιμοποιήσει τουλάχιστο 50, συνολικά). Κλασικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  95. i - εδώ στο Σόλουν , όλη η Εγνατία μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν γεμάτη με πινακίδες των καταστημάτων στη μακεδονική γλώσσα , αφού οι πελάτες τους ήταν κυρίως Μακεδόνες από το γειτονικό μακεδονικό κράτος .

    Φαντάζομαι πως αυτές οι πινακίδες σε όοολη την Εγνατία ήταν ορατές μόνο σε εσένα. Μήπως μπερδεύτηκες με μια χούφτα μαγαζιά με γούνες και δερμάτινα, που είχαν 1-2 λέξεις στα ΡΩΣΙΚΑ;


    ii - αττική διάλεκτο, την γλώσσα των μορφωμένων, η οποία ποτέ δεν υπήρξε οικογενειακή προεκπαιδευτική γλώσσα

    Εδώ τώρα ΤΙ να απαντήσει σοβαρά κάποιος;;; Θλίψη, καθόλου αστεία η κατάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  96. Πρέπει προφανώς να αναδειχτεί η λαϊκή παράδοση της Μακεδονίας, τόσο στη μουσική, όσο στους χορούς, όσο και στη γλώσσα. Και δεν είναι όχημα στα χέρια των σφετεριστών μας. Δηλαδή αν κάποιοι διεκδικήσουν τον Παρθενώνα, θα τον γκρεμίσουμε για να μη δώσουμε λαβή;;;(!). Η διατήρηση του ιδιώματος είναι μια μεγάλη συζήτηση. Φυσικά και πρέπει να ομιλείται (απ' όσους ομιλείται ακόμα) και να τραγουδιέται άφοβα. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να διδάσκεται σε καινούργιους. Είναι ένα κεφάλαιο της Μακεδονικής Ιστορίας που κλείνει σιγά σιγά (τουλάχιστον στην ελεύθερη Μακεδονία γιατί στη Βόρειο Μακεδονία, το κεφάλαιο αυτό συνεχίζει). Φυσικά οι διάφορες διάλεκτοι πρέπει να καταγραφούν, ταξινομηθούν και αναλυθούν. Για τα τραγούδια η γνώμη μου είναι ότι αφού καταγραφούν, και ξεσκαρταριστεί το Μακεδονικό από τα ξενόφερτα σλάβικα, θα πρέπει να αποδοθούν και στα ελληνικά (όπως με το "Μαύρο Γεράκι της Δράμας). Οι ελληνικές εκδόσεις και οι δίγλωσσες εκδόσεις δεν αποτελούν πρόβλημα. Προσοχή με τον τρόπο παιξιματος και τους χορούς γιατί έχω διαπιστώσει προπάθειες να "διανθιστούν" με ξενόφερτα στοιχεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  97. Γνωρίζατε ότι:

    1.Το 1828 στη Θεσσαλονίκη υήρχε μεγάλη αναταρραχή καθώς κυκλοφορούσε η φήμη ότι η πόλη θα ενωθεί με το υπό σύσταση Ελληνικό κράτος (τότε γίνονταν οι διαπραγματεύσεις για τα σύνορα). Οι Έλληνες ήταν σε ευφορία, ενώ Τούρκοι και Εβραίοι κτηματίες πουλούσαν τα κτήματά τους δυτικά της Θεσσαλονίκης, σε Έλληνες και αγόραζαν στα ανατολικά. Υπήρχε μάλιστα μερίδα των μουσουλμάνων με επικεφαλής το γιο του Αλή πασά που διέμενε στη Θεσσαλονίκη που είχαν κάνει ψήφισμα προς τις μεγάλες δυνάμεις, υποστηρίζοντας ότι η Θεσσαλονίκη πρέπει να περιληφθεί στο Ελληνικό κράτος. (από Βασδραβέλη, Οι Μακεδόνες κατά το 1821)

    2. Σε φιρμάνι του 1821, γραμμένο στα ελληνικά (!!!) του καϊμακάμη Οστρόβου (Άρνισσας) προς τις υποδιοικήσεις Οστρόβου, Μογλενών (Αλμωπίας) και Φλώρινας προειδοποιούσε ότι οι Έλληνες προετοιμάζονται για εξέγερση με σκοπό τη δημιουργία Ελληνικού κράτους (Γιουνάν Ντοβλετί)!! δε μιλάει καν για Ρωμιούς (Ρουμ), μιλά για Γιουνάν κατοίκους του Οστρόβου, των Μογλενών και της Έδεσσας. (Από Βακαλόπουλου, Ιστορία της Μακεδονίας, 1363-1833)

    3. Η Μακεδονική επανάσταση του 1878 δεν ήταν μόνο στον Όλυμπο. Ξεσηκώθηκαν επίσης Χαλκιδική, Γευγελή, Βογδάντσα, Βορειοδυτική Μακεδονία (κυρίως περιοχή Φλώρινας) και Ελιμεία (Κοζάνη, Καστοριά και Γρεβενά)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια τα οποία θα περιέχουν Greekenglish, ύβρεις, μειωτικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς δεν θα αναρτώνται.