Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Πόσο κοστίζει μία ανεξέλεγκτη ελληνική πτώχευση και η δραχμή..

Μεγαλύτερο του 1 τρισ. ευρώ(!) θα ήταν το κόστος μιας ανεξέλεγκτης ελληνικής πτώχευσης και εξόδου της χώρας από το ευρώ, διαπιστώνει μελέτη του τραπεζικού λόμπι IIF.

Η μελέτη επιχειρεί να ποσοτικοποιήσει τις επιπτώσεις μιας ανεξέλεγκτη ελληνικής πτώχευσης:  • Οι άμεσες ζημιές από τις επενδύσεις στα ελληνικά ομόλογα υπολογίζονται στα 73 δισ. ευρώ.
  • Οι ζημιές για την ΕΚΤ εκτιμώνται στα 177 δισ. ευρώ, δηλαδή ξεπερνούν το 200% της κεφαλαιακής της βάσης.
  • Η πρόσθετη στήριξη που θα χρειάζονταν η Πορτογαλία και η Ιρλανδία υπολογίζεται στα 380 δισ. ευρώ σε ορίζοντα 5ετίας.
  • Η πρόσθετη βοήθεια που θα χρειάζονταν η Ισπανία και η Ιταλία εκτιμάται στα 350 δισ. ευρώ.
  • Λόγω του πανικού στις αγορές, η ΕΚΤ θα καλούνταν να αυξήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, που σήμερα ανέρχεται στα 219 δισ. ευρώ.
  • Οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα ανέρχονταν με ευκολία στα 160 δισ. ευρώ, με τις κυβερνήσεις να είναι αναγκασμένες να παράσχουν το μεγαλύτερο μέρος από τα κεφάλαια αυτά.
  • Η ασθενέστερη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα σήμαινε χαμένα φορολογικά έσοδα και υψηλότερες πληρωμές τόκων.
«Με δεδομένο το οικονομικό τραύμα, είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει ενεργό μέλος της Ευρωζώνης στο ενδεχόμενο μιας ανεξέλεγκτης πτώχευσης.


Οι ελληνικές αρχές δεν θα έχουν παρά λίγες επιλογές πέραν του να ανακτήσουν την ανεξαρτησία της νομισματικής πολιτικής μέσω της εξόδου από την Ευρωζώνη και της υιοθέτησης ενός νέου εθνικού νομίσματος», αναφέρει το IIF.

ΠΗΓΗ: http://greece-salonika.blogspot.com/2012/03/blog-post_559.html#ixzz1oHYfReta

Στα αγγλικά... http://www.zerohedge.com/news/iifs-doomsday-memorandum-revealed-disoredly-greek-default-cost-over-%E2%82%AC1-trillion

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία θα περιέχουν Greekenglish, ύβρεις, μειωτικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς δεν θα αναρτώνται.