Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Ποιο PSI και κουραφέξαλα. Το έλλειμα του 2011 έκλεισε υψηλότερα από το 2010!!!

Αυτή είναι η είδηση της ημέρας. Στο 11,5% του ΑΕΠ διαμορφώθηκε το 2011 το ταμειακό έλλειμμα του κράτους ή διαφορετικά στα 24,884 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών.

Αυτό σημαίνει ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ύψους 2 δις, ξεχωριστά από αυτά που θα έρθουν τον Ιούνη και θα μας φέρουν στο επίπεδο Βουλγαρίας.

Τόσες περικοπές μισθών, περικοπές  κοινωνικών και ασφαλιστικών δαπανών, τόσα φοροχαρατσικά μέτρα  και όμως δεν έκαναν ΤΙΠΟΤΑ.

Και όσο παίρνουν νέα μέτρα τόσο θα καθιστά τον όποιο  δημοσιονομικό στόχο ακόμη πιο δύσκολο να επιτευχθεί.

Γιατί;
Διαβάστε...


Ένα από τα μεγαλύτερα και πιο θεμελιώδη προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος του ΔΝΤ είναι ότι τα μέτρα που η κυβέρνηση υιοθετεί είναι προκυκλικά. Με άλλα λόγια, η αυστηρότερη δημοσιονομική πολιτική μειώνει τη συνολική ζήτηση στην οικονομία, κάνοντάς την να συρρικνωθεί περαιτέρω.

Αυτό μειώνει τα δημόσια έσοδα, δεδομένου ότι οι εισφορές από τους φόρους πέφτουν μαζί με το εισόδημα. Υπάρχουν επίσης ορισμένα στοιχεία των δημοσίων δαπανών, όπως τα επιδόματα ανεργίας, που αυξάνονται αυτομάτως όταν η οικονομία συρρικνώνεται. Αυτό καθιστά τον δημοσιονομικό στόχο ακόμη πιο δύσκολο να επιτευχθεί.

Εάν το ΑΕΠ συρρικνώνεται, τότε η μείωση των δαπανών κατά, ας πούμε, 5% του ΑΕΠ, δεν βελτιώνει το δημοσιονομικό ισοζύγιο κατά το ίδιο ποσοστό, γιατί την επόμενη χρονιά ο παρονομαστής του κλάσματος (ΑΕΠ) είναι μικρότερος. Είναι σημαντικό να το θυμόμαστε αυτό, γιατί η κυβέρνηση επιβάλλει περικοπές δαπανών πολύ μεγαλύτερες από ό,τι δείχνει η μείωση των δαπανών όταν μετριέται ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Το 2010 και το 2011 έγιναν περικοπές δαπανών ύψους 8,7% του ΑΕΠ. Αυτές είναι τεράστιες περικοπές - στις ΗΠΑ θα αντιστοιχούσαν σε περικοπές 1,3 τρις δολάρια δαπανών μέσα σε μόλις δύο χρόνια.

ΠΗΓΗ:Περισσότερος πόνος – κανένα όφελος για την Ελλέδα από τη συμφωνία, CERP, Φλεβάρης 2012, Μαρκ Βάισμπροτ και Χουάν Αντόνιο Μοντετσίνο

Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση...

2 σχόλια:

  1. Ακόμη και τώρα υπάρχουν δυστυχώς Ανθέλληνες πολίτες που υποστηρίζουν τα κομματα του μνημονίου αυτά δηλαδή που σκότωσαν το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας!!Όσο ασθενική και αν είναι η μνήμη μας δεν μπορεί κανείς μας να ξεχάσει την αισχρή λεηλασία τους που όμοια δεν υπάρχει πουθενά και η οποία συνεχίζει χωρίς ίχνος εθνικής ευαισθησίας!!!Τι περιμένουν αυτοί οι άνθρωποι από τους καταστροφείς του Έθνους????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καταρχήν πρέπει να καθορίσουμε ποιοι είναι οι Μνημονιακοί.
    Για εμένα είναι η ανώτατη ταξική ελίτ: ραντιέρηδες και πολιτικοί.
    Δηλαδή η Διαπλοκή.

    Από την άλλη πλευρά, οι Αντιμνημονιακοί είναι πλέον η μεσαία και χαμηλή εισοδηματική/ιδιοκτησιακή τάξη. Πριν ένα χρόνο, πολλοί από αυτούς είχαν συμβιβαστεί με την Διαπλοκή διότι είχαν αποδεχθεί τον κομματικό ετατισμό. Τώρα τους χτυπάει αλύπητα.

    Εχθροί των Μνημονιακών(κυβέρνηση, πολιτικών, εργοδότες, ΣΕΒ, τραπεζίτες) είναι οι νόμιμοι επιχειρηματίες, οι μικροϊδιοκτήτες, οι έμποροι, οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι καθώς και η νεολαία.
    Εχθροί είναι επίσης εκείνοι που πληρώνουν κανονικά τους φόρους τους και καλούνται να ξαναπληρώσουν.

    Γιατί είναι υπέρ του Μνημονίου: διότι πολύ απλά δεν τους αγγίζει οικονομικά. Ούτε η διαφθορά αλλά ούτε και η φοροδιαφυγή χτυπήθηκε. Το παράδειγμα Μυτιληναίου με την ΔΕΗ είναι κραυγαλέο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια τα οποία θα περιέχουν Greekenglish, ύβρεις, μειωτικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς δεν θα αναρτώνται.