Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.

Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Επιστολή Ομογενών, προς τον Αρχισυντάκτη του Βήματος, εξ αφορμής σχολίων περί δήθεν αντιφατικών θέσεων Μαρκεζίνη στη στήλη ΒΗΜΑτοδότης

29 Μαρτίου, 2012

Προς τον Αρχισυντάκτη της εφημερίδας
«ΤΟ ΒΗΜΑ»

Αξιότιμε κύριε Διευθυντά,

Το σχόλια του ανώνυμου αρθρογράφου της στήλης «ΒΗΜΑτοδότης» περί δήθεν αντιφατικών τοποθετήσεων του ακαδημαϊκού Βασιλείου Μαρκεζίνη επί της ΑΟΖ είναι ανακριβή. http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=450056&h1=true

Θα πρέπει να σημειωθεί ευθύς εξ αρχής ότι δεν έγινε κανένας λόγος για αλλαγή ιδεολογικής τοποθέτησης ή γραμμής πλεύσεως όσον αφορά το θέμα της οριοθέτησης της ελληνικής ΑΟΖ από τον Βασίλειο Μαρκεζίνη. Αν μη τι άλλο, αν έχει αλλάξει κάτι στη δυναμική του ζητήματος αυτό είναι η μεταστροφή ορισμένων πρώην επικριτών της ΑΟΖ που (α) αφενός μεν δεν βλέπουν πλέον την οριοθέτηση της ΑΟΖ ως "μόδα", (β) αφετέρου δε παραδέχονται την ύπαρξη σημαντικών αποθεμάτων ενεργειακών κοιτασμάτων στην ελληνική επικράτεια, ωστόσο (γ) αρνούνται να κινηθούν με ταχείς ρυθμούς για την εδραίωση και κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελληνικής ΑΟΖ.

Στα αποσπάσματα που ακολουθούν, από το κείμενο της προαναφερθείσας ομιλίας*, ο Καθηγητής Μαρκεζίνης προτείνει συγκεκριμένα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση επισημαίνοντας ότι...



 "... στο εξής, οι συζητήσεις πρέπει να γίνουν πολιτικές: να προσανατολιστούν στην επιδίωξη ενός πολιτικού συμβιβασμού μέσα στο πλαίσιο που μας παρέχει το διεθνές δίκαιο αλλά και τα ενδεχόμενα δίκαια δικαιώματα της Τουρκίας.

Αυτή η αλλαγή θα στεφθεί με επιτυχία μόνον: (α) εφόσον η έμφασή μας μετατοπιστεί από τις γενικόλογες (και επαναλαμβανόμενες) θέσεις και συζητήσεις για το κείμενο της Σύμβασης περί Δικαίου της Θαλάσσης προς τον τρόπο κατά τον οποίο το έχουν εφαρμόσει στην πράξη οι σχετικές νομικές αποφάσεις· και (β) εφόσον αυτή η αξιολογική εξέταση του νομικού υλικού συνδυαστεί με τεχνικές αναλύσεις (σαν και αυτές που κάνει ο κ. Νικος Λυγερός) σχετικά με το πώς μπορούν να περιγραφούν γεωγραφικά οι περιοχές όπου υπάρχουν τα αντίστοιχα δικαιώματά μας."

Ο ομιλητής καταλήγει συμπερασματικά ότι "Τότε, και μόνον τότε, μια ανανεωμένη διπλωματία μας θα περάσει σε πλήρη δράση και, με τη βοήθεια νέων συμμάχων, θα αναδείξει έναν συναινετικό και όχι έξωθεν επιβεβλημένο πολιτικό συμβιβασμό. Εν ολίγοις, απαιτείται και ως προς αυτό το σημείο μια σημαντική αλλαγή έμφασης - από τη γενική και γνώριμη, ως ετόνισα, πλέον εικόνα προς μια περισσότερο νομική αλλά και επίμονη τάση προς έναν βιώσιμο πολιτικό συμβιβασμό."

Οι υπογράφοντες προτείνουν στους αρθρογράφους που --μεταξύ των άλλων-- ανακάλυψαν οψίμως τα περί "Aποκλειστικής Oικονομικής Zώνης" (ΑΟΖ), να αποδίδουν με ακρίβεια και υπευθυνότητα τις θέσεις επιφανών νομικών και όχι κατά το δοκούν! Το ίδιο ισχύει και στη περίπτωση ορισμένων αμήχανων διπλωματών οι οποίοι βλέποντας τις θέσεις τους να καταρρέουν καταφεύγουν στην πεπατημένη τακτική της παρερμηνείας και της διαστρέβλωσης.

Με τιμή,

Θεόδωρος Καρυώτης
Καθηγητής Οικονομικών
Πανεπιστήμιο Maryland

Χρίστος Δ. Κατσέτος
Καθηγητής Ιατρικής
Πανεπιστήμιο Drexel, Philadelphia

Ναννώ Μαρινάτου
Καθηγήτρια Αρχαίων Ελληνικών Σπουδών
και Πρόεδρος Τομέως
Πανεπιστήμιο Illinois, Chicago

[*] Το κείμενο της ομιλίας του Καθηγητή Μαρκεζίνη έχει καταχωρηθεί στα ιστολόγια ΑΝΤΙΒΑΡΟ http://www.antibaro.gr/node/3866 και ΑΚΡΙΤΑΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ http://akritas-history-of-makedonia.blogspot.com/2012/03/blog-post_21.html#comment-form

2 σχόλια:

  1. Ο κυρ Ψυχάρης και η Πρεσβεια τραβάει γερό ζόρι με τον Μαρκεζίνη.....Μόνο και μόνο από τις ομιλίες του και την κυρίως ιστολογική του προβολή!!!!! Φανταστείτε να υπήρχε αντίστοιχος ουσιαστικός και μεστός λόγος από πολτικό κόμμα τι θα έκαναν........Κάποιοι φαίνεται τρέμουν το πέρας της δράσης του ψεκασμού....:)

    ΥΓ: Ο Βηματοδότης σίγουρα τεχνηέντως διαστρεβλώνει το νόημα της θέσης Μαρκεζίνη, αλλά νομίζω πως και ο τελευταιος έκανε μια υπαναχώρηση τουλάχιστον λεκτική από την άμεση κήρυξη ΑΟΖ στον έντιμο πολιτικό συμβιβασμό.....Αν κάνω λάθος παρακαλώ διορθώστε με.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανεξαρτήτως όσων γράφει το ΒΗΜΑ (για τους δικούς του σκοπούς, δεκτόν), πέρα από το κείμενο του Μαρκεζίνη υπάρχουν και τα εκτός κειμένου σχόλια. Όσοι ήταν εκεί ξέρουν. Φάνηκε περισσότερο διαλλακτικός αυτή τη φορά, πράγμα που μου έκανε αρνητική εντύπωση. Εμείς έχουμε το πάνω χέρι τώρα, η ΕΕ κάλεσε πάλι την Τουρκία να υπογράψει τη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια τα οποία θα περιέχουν Greekenglish, ύβρεις, μειωτικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς δεν θα αναρτώνται.