Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.

Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Περί ΣΥΡΙΖΑ...

Σε αυτήν την ανάρτηση θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Εδώ και 1 χρόνο έχω αλλάξει την κατεύθυνση του blog , ελπίζοντας να γεννηθεί κάτι από τις στάχτες του δικομματισμού. Ήμουν και είμαι υπέρ μίας λύσης μέσα στην Ευρώπη. Όχι φυσικά την Ευρώπη των Μερκοζύ. Αλλά και αυτή δείχνει να τελειώνει. Αν δεν την τελειώσει ο Ολάντ θα την τελειώσουν τα έθνη της. Άλλο είναι όμως το ζήτημα και αφορά την χώρα μας. Δεν είναι μόνο η άνοδος των ακραίων ολοκληρωτικών κομμάτων που με ανησυχεί. Αλλά και η άνοδος του...Ευρωκομμουνισμού. Δεν φοβάμαι τους Γερμανούς στο να μας βγάλουν έξω από το Ευρώ, αλλά τον….Ευρωκομμουνισμό.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στην ευρωκομμουνιστική αριστερά. Στην Ευρώπη, κύριος πολιτικός εκπρόσωπός τους είναι ο Μελανσόν της Γαλλίας, ο οποίος ήρθε 4ος και καταιδρωμένος και με λιγότερα ποσοστά. Και εδώ μας τον παρουσιάζουν σαν κάτι το «κορυφαίο». Είμαι σίγουρος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα διστάσει να μας βγάλει έξω από το ευρώ λέγοντας ότι 1002 δικαιολογίες.Και δεν είναι μόνο αυτό.!!!
Είναι ποτέ δυνατόν να συμπιμπτούν οι απόψεις του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ με την ΚΟΕ και την ΑΚΟΑ ;Η ΚΟΕ και η ΑΚΟΑ είναι μικρά ΚΚΕ κόμματα για όσους δεν γνωρίζουν.
Μας αρέσει ή δεν μας αρέσει ο ΣΥΡΙΖΑ:….



  • είναι άρρηκτο κομμάτι του πολιτικού προβλήματος,
  • το θεωρώ εξίσου προβληματικό  με τον δικομματισμό,
  • η ιδεολογία του είναι κατά μέρος αριστερίστικη, δηλαδή άκρα αριστερά,
  • ανήκει στην ευρωκομμουνιστική αριστερά, στον λεγόμενο δημοκρατικό αριστερισμό, άρα προοωθεί ακραίες θέσεις(κομμουνιστικές, αναρχοφασιστικές κλπ),
  • προωθεί τον μαρξιστικό τύπου εθνομηδενισμό και τον άκρατο πολυπολιτισμό,
  • οι σχέσεις του με ακραίους αναρχικούς φορείς όπως ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι κάτι παραπάνω από αδελφικές,
  • το πρόγραμμά του για την οικονομία είναι ένα μάτσο μπούρδες,
  • δεν έχει διατυπώσει ούτε μία ρεαλιστική θέση,
  • δεν είναι τυχαίο ότι αριστεροί διανοούμενοι αρχίζουν και παίρνουν αποστάσεις(π.χ. Κοτζιάς). Ακόμα και ο Αλέξης Μητρόπουλος νεοαφιχθείς στο ΣΥΡΙΖΑ, όταν του λέγανε για το θέμα των «καταθέσεων», ήταν έκδηλη η αμηχανία του.
αυτή είναι η πραγματικότητα με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Cus Mudde, στο βιβλίο του για την Ριζοσπαστική δεξιά, έχει ένα ερωτηματολόγιο. Μέσω αυτού αποδεικνύει την πραγματική ιδεολογική κατεύθυνση ενός κόμματος με ριζοσπαστικές θέσεις. Αυτά τα ερωτήματα κάλλιστα μπορούν να γίνουν και για τον ΣΥΡΙΖΑ, για να φανεί η γύμνια του.

Ανησυχώ πολύ!!!

16 σχόλια:

  1. Ο ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2003, θα μπορούσε να έχει ως μότο τη γνωστή ρήση του Μάο «αφήστε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν» και ίσως γι’ αυτό είναι αναπόφευκτο κάποιες φορές τα μέλη του να φτάνουν στο άλλο άκρο της μαοϊκής σκέψης: «Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση». Βλέπετε, ο ΣΥΡΙΖΑ, που σήμερα αποτελείται από 12 συνιστώσες, δημιουργήθηκε με σκοπό να συνυπάρξουν όλοι οι σχηματισμοί της Αριστεράς: από τους τροτσκιστές και τα στελέχη που άφησαν το ΚΚΕ ώς τους μαοϊκούς και τους παλιούς του ΚΚΕ Εσωτερικού. Αν κάποιες φορές οι απόψεις αποκλίνουν, το ζητούμενο πάντα είναι να ισχύσει αυτό που είχε πει ο Μανώλης Γλέζος, ως εκπρόσωπος της ιδρυτικής συνιστώσας «Ενεργοί Πολίτες»: «Ας κρατήσει καθένας την αυτοτέλειά του και αυτονομία του, αλλά ας έχουμε ενότητα στη δράση. Χωρίς αποκλεισμούς και ηγεμονίες»

    Σ’ αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, μπήκε ως συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ και το ΔΗΚΚΙ, που ίδρυσε ο Δ. Τσοβόλας το 1995, αφού πρώτα ο πρώην υπουργός Οικονομικών το εγκατέλειψε και τα εναπομείναντα στελέχη το μετονόμασαν σε «ΔΗΚΚΙ - Σοσιαλιστική Αριστερά». Σήμερα, πλέον, τα στελέχη του ανεβάζουν στο δίκτυο άρθρα με θέμα «Ο δωδεκάλογος της Αντίστασης», «Το νέο ΕΑΜ» και «Δεν είναι κρίση, είναι γερμανική εισβολή». Μάλιστα, την Κυριακή που μας πέρασε, είχαν τη χαρά να δουν μία δική τους, την Ευγενία Βαμβακά, να βγαίνει βουλευτής στον Πειραιά! Πράγμα για το οποίο δικαιούνται να ζηλεύουν άλλες συνιστώσες, όπως η ιδρυτική συνιστώσα ΑΚΟΑ.

    Η Ανανεωτική Κομμουνιστική και Οικολογική Αριστερά, που στην ιστοσελίδα της έχει τον σκύλο Λουκάνικο ως πρώτη εικόνα, αντλεί τις καταβολές της από το ΚΚΕ Εσωτερικού, ενώ κάποια από τα μέλη της είναι παλιοί Ρηγάδες ή ανένταχτοι αριστεροί που κατατάσσονται στην κατηγορία των «ευρωκομμουνιστών». Επί μακρόν, τους εκπροσώπησε στη Βουλή ο Γιάννης Μπανιάς, ως εμβληματική μορφή της Αριστεράς. Αλλά φυσικά, πολλές ακόμη συνιστώσες θεωρούσαν τον αείμνηστο Μπανιά εκφραστή τους. Οπως οι «Οικοσοσιαλιστές Ελλάδας», που έχουν στην ιστοσελίδα τους τη φωτογραφία του με υπότιτλο «Ζει στις καρδιές μας». Το 2008, οι Οικοσοσιαλιστές με την ομάδα «Κόκκινο» και το «Ξεκίνημα» αποτελούσαν μία συνιστώσα, γνωστή ως «2ο κύμα». Μέσω αυτής, οι Οικοσοσιαλιστές εστίαζαν σε οικολογικά και πολιτικά θέματα, ενώ το «Κόκκινο» επικεντρώθηκε κυρίως στα ζητήματα των μεταναστών και στην ενίσχυση των αριστερών κινημάτων. Το «Ξεκίνημα», όμως, που απαιτούσε τη διάλυση του ΔΝΤ και της Διεθνούς Τράπεζας και χαρακτήριζε «νερόβραστες και ασαφείς» τις θέσεις του Συνασπισμού τελικά αποχώρησε κι έτσι το «2ο κύμα» διαλύθηκε.
    Ο Συνασπισμός, φυσικά, συνέχισε να αποτελεί τη βασική συνιστώσα που αιμοδοτεί τον ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό ισχύει ακόμη και μετά τη διάσπαση της «ανανεωτικής πτέρυγας», που οδήγησε στη δημιουργία της ΔΗΜΑΡ του Φ. Κουβέλη.

    Για την οποία διάσπαση καθόλου δεν στενοχωρήθηκαν τα μέλη της συνιστώσας ΚΟΕ (Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας), που έχουν τις πολιτικές τους καταβολές στην προδικτατορική εξωκοινοβουλευτική Αριστερά και παραδοσιακά είχαν τριβές με το ανανεωτικό κομμάτι του Συνασπισμού. Πρόκειται για μια εξαιρετικά δραστήρια συνιστώσα, στην οποία εντάσσεται και ο Ρούντι Ρινάλντι και η οποία επιθυμεί «να μη γίνει η χώρα αποικία και ο λαός δούλος». Βέβαια, στον Συνασπισμό οι δικές της απόψεις δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς, καθώς παλαιότερα η ΚΟΕ τον χαρακτήριζε «προϊόν εγχειρημάτων της γκορμπατσοφικής περιόδου»!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αλλά πάλι, οι τριβές δεν είναι σπάνιες ανάμεσα στις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Σκεφτείτε πως μια άλλη συνιστώσα, η Διεθνιστική Εργατική Αριστερά (ΔΕΑ), μιλάει στα μέλη της με τα λόγια του Μαρξ, του Γκράμσι και του Τρότσκι, για «μια νέα κοινωνία», αλλά στο Ιντερνετ εκτοξεύει και πύρινες ατάκες του τύπου «να μην αφήσουμε σε χλωρό κλαρί τους Νεοναζί»! Η ΔΕΑ απορρίπτει κάθε πιθανότητα συνεργασίας με τον «λαγό του αστικού πολιτισμού» Πάνο Καμμένο και ζητάει κλιμάκωση των μαζικών αγώνων σε συνεργασία με το ΚΚΕ ή και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ή, στη χειρότερη περίπτωση, σε συνεργασία με τη συνιστώσα ΚΕΔΑ (Κίνηση για την Ενότητα Δράσης της Αριστεράς) που προήλθε από το ΚΚΕ. Εκεί έχουν συσπειρωθεί τα στελέχη που ήρθαν κατευθείαν από τον Περισσό, τότε που ο Μήτσος Κωστόπουλος άφησε πίσω του το «Σπίτι του Λαού». Κι αν ο κ. Κωστόπουλος εγκατέλειψε το εγχείρημα νωρίς, ο Γιάννης Θεωνάς το συνέχισε και η ΚΕΔΑ επιμένει στην ανάγκη συνεννόησης όλων των αριστερών δυνάμεων. Ακόμα κι αν άλλες συνιστώσες, σαν τη ΡΟΖΑ, που ανήκει σαφώς στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, ζητούν να έχει το ίδιο βάρος ο λόγος των ανένταχτων αριστερών με τον λόγο εκείνων που ήδη εντάσσονται στον ΣΥΡΙΖΑ είτε ως συνιστώσες είτε ως άτομα είτε ως τμήματα μιας διασπασμένης συνιστώσας, όπως συνέβη με τους Ριζοσπάστες (που προέκυψαν όταν διασπάστηκαν οι Ενεργοί Πολίτες), και την Αντικαπιταλιστική Κοινωνική Ομάδα (που αποσπάστηκε από τη συνιστώσα «Κόκκινο»).

    Αν όλα αυτά σας κάνουν να αναρωτιέστε πώς θα βρει σημείο συνεννόησης με τις 12 συνιστώσες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει σ’ αυτές να προσθέσετε και τους αντιμνημονιακούς του ΠΑΣΟΚ (όπως η Σοφία Σακοράφα), τους διαφόρους ανεξάρτητους συνεργαζόμενους, τις προσωπικότητες που μετείχαν στα ψηφοδέλτια (όπως ο συγγραφέας Π. Τατσόπουλος) και εκείνους που πρόσκεινται στο Μέτωπο του Αλ. Αλαβάνου. Υπ’ αυτήν την έννοια, το να συνεννοηθεί ο Αλ. Τσίπρας με τη ΔΗΜΑΡ, το ΠΑΣΟΚ ή το ΚΚΕ είναι μάλλον το μικρότερο από τα προβλήματά του.

    http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/o-syriza-kai-oi-dodeka-synistoses-toy-tis-marilis-margomenoy

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ενδιαφέρουσα ανάλυση των συνιστωσών. Επιβεβαιώνει άλλωστε και μερικά από αυτά που έγραψα.

      Διαγραφή
  3. αν και καλογραμμένο το κείμενο, αν και δεν είμαι Αριστερός ή υποστηρικτής του ΣΥΡΙΖΑ τέλος πάντων, οφείλω να πω πως δεν με έπεισε η επιχειρηματολογία σου και πως βρίσκω κάπως ακραία την τοποθέτηση σου ως προς το πόσο Αριστερός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δηλαδή τι ακριβώς θεωρείς ότι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ;
      Επίσης λάβε υπόψη ότι όλα τα έντυπα έξω τον αναφέρουν ως far-left ή leftist.

      Διαγραφή
  4. Αν Κυβερνήσει μονος η το πιθανότερο σε κυβέρνηση συνεργασίας θα κάνει κωλοτούμπα και θα διαλυθεί με την αποχώρηση αρκετών από τις ακραίες συνιστώσες του. Ότι έγινε και με το Πασοκ. Όπου αποχώρησαν βουλευτές αρνούμενοι να ψηφίσουν μνημόνια, εφαρμοστικούς νομους κτλ...

    Αν η Ελλάδα ανοίξει την θύρα της εξόδου θα την ακολούθησαν και άλλες χώρες με κατεστραμμένες οικονομίες και η Ευρωζώνη θα διαλυθεί. Για αυτό και θα ασκήσουν αφόρητες πιέσεις από το εσωτερικό και το εξωτερικό πολιτικοί, κυβερνήσεις, επιχειρηματίες, τραπεζίτες κτλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και πρώτο κόμμα να βγει, εσύ τι λες, θα δεχτεί τον όρο που θα του τεθεί από τα μνημονιακά κόμματα για τα «περί παραμονής στο ευρώ»;
      Και πίστεψε με, οι ξένοι εάν γνωρίζουν αυτόν τον όρο, τότε οι διαπραγματεύσεις θα πέσουν στο κενό.

      Διαγραφή
  5. «αναρχοφασισμός», «εθνομηδενισμός», «άκρατος πολυπολιτισμός»... μιλάμε για ανάλυση επιπέδου. Μην ξεχάσεις να προσθέσεις εβραιομπολσεβικισμός και ξέφρενος θολοκουλτουριαρισμός.
    Το ότι θεωρείς την ανταρσύα «αναρχική» ας το αφήσουμε καλύτερα.
    Αν διέγνωσες ακραίο «δημοκρατικό αριστερισμό», τότε η ΔΗΜΑΡ τι εκφράζει; Ακραίο συριζαϊσμό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν το διέγνωσα εγώ, αλλά αυτοί που τοποθέτησαν τον ΣΥΡΙΖΑ στην ομάδα των Αντιευρωπαϊστών(GUE/NGL) και Αντικαπιταλιστών(EACL). Δηλαδή οι ηγεσίες του.
      Το που θα πάει η ΔΗΜΑΡ, θα φανεί οσονούπω.

      Διαγραφή
  6. "βράβευση τσι μέρας" για το Σάββατο σύμφωνα με την ομώνυμη ενότητα του yannidakis, η παρούσα καταχώρηση του ιστολογίου.
    Το ιστολόγιο είναι πλέον υποψήφιο για την μηνιαία βράβευση "ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΜΗΝΑ". Καληνωρίσματα :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. η πολιτικη του Συριζα

    1 ναι στο σχεδιο Αναν
    2 καταργηση του αγωγου Μπουργκας-Αλεξανδρουπολη.........τελικα καταργηθηκε
    3 ελευθερα τα ναρκωτικα
    4 τα Σκοπια τα αναγνωριζουν με το ονομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
    5 συνεκμεταλευση του ΑΙΓΑΙΟΥ με τους τουρκους.........
    6 αυτονομια στην Θρακη των "τουρκων"...ε ου και βουλευτες "τουρκοι"
    7 100,000 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙς ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ....προχθεσινη ανακοινωση
    8 αφοπλισμος της αστυνομιας
    9 ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΨΗΦΟΥ ΣΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
    10 ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑΣ και ξαναγραψιμο οπως οριζει ο SOROS και οι τουρκοι

    παναγιωτης
    πρωην στελεχος ΚΚΕ εσωτερικου-ιδρυτικο μελος συνασπισμου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Άκρίτα,

    Έχουν επενδυθεί αστρονομικά ποσο σε ακίνητα. Αν βγει η χωρα από euro-ευ θα χάσουν μεγάλο τμήμα της αξιας τους. Aυτός ο λόγος που πολλοί εύποροι Έλληνες δεν εγκατέλειψαν την χωρα. Θα ασκηθούν τεράστιες πιέσεις στον Τσίπρα. Άλλωστε μέχρι τώρα έχουμε δει:

    Πασοκ-Παπανδρέου να κάνει κωλοτούμπα
    Σαμαρά-ΝΔ να κάνει κωλοτούμπα
    Karajafer-ΛΑΟΣ να κάνει κωλοτούμπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την έκανε την πρώτη κολοτούμπα με την επιστολή.
      Όλοι ξέρουν τι σημαίνει Δραχμή για εμάς αλλά και ποιο θα είναι το κόστος για την Τρόικα.

      Διαγραφή
  9. AΓΑΠΗΤΕ ΑΚΡΙΤΑ βαλε και αυτο το βιντεο αμα μπορεις που δινω πιο κατω απο το youtube

    http://www.youtube.com/watch?v=RRhN05gyLrk

    Για να καταλαβουν μερικοι τι ετσι πραγματικα Συριζα και ποιες ειναι οι θεσεις του κομματος σε θεματα εξωτερικης πολιτικης, μειονοτητων και κοινωνιας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το συνονθύλευμα αυτό έγινε το προπέτασμα καπνού τόσο για την κάλυψη και συγκάλυψη του δικομματικού παρασιτισμού,του δικομματικού παρασιτικού τέρατος όσο και για να στεγάση,κατέστη το στέγαστρο ομιχλωδών,μισελληνικών ευθέως στοιχείων,πραγματική γάγγραινα και πραγματική απειλή και πρόκληση για τους Έλληνες και τον Ελληνισμό,για τους Έλληνες πολίτες και την Ελλάδα.Δεν είναι αριστερά αυτά τα νεογενιτσαρικά απολειφάδια,αυτοί οι πλιατσικολόγοι και τυραννίσκοι ολκής και περιωπής του ελληνικού μέλλοντός μας.Υπάνθρωποι προφανώς,κυρίως,απλώς,απλώς και μόνον είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η ''ΠΡΟΟΔΟΣ'' ΚΑΤΕΣΤΗ ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΥΘΕΥΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΡΧΟΑΡΙΣΤΕΡΟΣΧΗΜΗΣ ΝΟΜΕΝΚΛΑΤΟΥΡΑΣ ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια τα οποία θα περιέχουν Greekenglish, ύβρεις, μειωτικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς δεν θα αναρτώνται.