Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.

Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Τα ψευδοδιλήμματα των μνημονιακών και των αντιμνημονιακών

Μέχρι τις επόμενες εκλογές, θα βομβαρδιστούμε αυτές τις μέρες με γνωστά ή άγνωστα διλήμματα. 
Ενδεικτικά αναφέρω:
 • Κομμουνισμός ή Δημοκρατία
 • Ευρώ ή Δραχμή
 • Μνημόνιο ή Αντιμνημόνιο
 • Μέτρα ή όχι μέτρα 
 • Βουλγαρία ή Ζιμπάμπουε


Ποιο είναι όμως το πραγματικό δίλημμα το οποίο αποφεύγουν και οι δύο πλευρές να θέτουν επί τάπητος στο τραπέζι;

Στο εάν επιτέλους τιθασεύσουν την Γραφειοκρατία και καταπολεμήσουν την Διαφθορά, οι οποίες είναι οι κύριες αιτίες μειωμένων εισόδων τα τελευταία 10 χρόνια. Η Ελληνική οικονομία είχε και έχει μεγάλο πρόβλημα ΕΣΟΔΩΝ, οι οποίες σε συνδυασμό των παραπάνω αλλά και των υφεσιακών μέτρων του μνημονίου, είχαν ως αποτέλεσμα την αλματώδη αύξηση της ύφεσης και της διατήρησης του ελλείματος δεδομένου ότι 
 • οι εισφορές από τους φόρους πέφτουν μαζί με το εισόδημα
 • αυξάνει τις δημόσιες δαπάνες , όπως τα επιδόματα ανεργίας, που αυξάνονται αυτομάτως όταν η οικονομία συρρικνώνεται.
Αυτό καθιστά τον δημοσιονομικό στόχο αδύνατο να επιτευχθεί. Αυτό είναι το ερώτημα στο οποίο όλες οι πλευρές αποφεύγουν να απαντήσουν.


Ο μεταπολιτευτισμός (δικομματισμός και αριστερά) θεσμοποίησε τον Φαυλοκρατισμό και την Διαφθορά. Είναι αυτός που μας ισοπέδωσε πάση έννοια αξιοκρατίας στους Ελληνικούς Δημόσιους Θεσμούς. Είναι αυτός που βίασε την έννοια του κοινωνικοδίκαιου κράτους και το μετέτρεψε σε φαυλοκρατικό και λαθροπολυπολιτισμικό.


Θεμέλιο της πολιτικής είναι ορισμός του φίλου και του εχθρού - του συμμάχου και του αντίπαλου. Τα καρτέλ ξεχάστηκαν παντελώς. Οι φοροφυγάδες αναφέρονται σποραδικά για εντυπωσιασμό. Η λέξη λαμογιά δεν έχει πέσει στο τραπέζι. Η φοροκλοπή και η παραοικονομία αναφέρονται σπανίως στα πολιτικά ρεπορτάζ. Κουβέντα για εκείνους που καταλαμβάνουν τον τομέα της ενέργειας, των στοιχημάτων, της παρανομίας. Η καταπολέμηση των κερδών των σουπερμάρκετ έχει παντελώς ξεχαστεί και οι κυβερνώντες το θυμούνται μόνο για επικοινωνιακούς λόγους.


Ναι! μέσα στην κρίση οι περισσότερες αλυσίδες πολυκαταστημάτων αυξάνουν τα έσοδα, τον τζίρο και τα κέρδη τους. Κανείς δεν λέει και δεν εξηγεί πώς γίνεται στην Ελλάδα να μειώνονται οι αποδοχές των μισθωτών, αλλά να αυξάνονται οι τιμές στα είδη κατανάλωσης πέραν αύξησης του ΦΠΑ (παρά την πτώση, δηλαδή, της λαϊκής κατανάλωσης). Αυτό, βέβαια, συμβαίνει, διότι τα καρτέλ ζουν και βασιλεύουν στην ελληνική οικονομία.


Στην  Ελλάδα η δημόσια διοίκηση δεν είναι βεμπεριανή και ισχυρή, αλλά  ατάκτως εκτεταμένη και ανίσχυρη, λόγω έλλειψης ελέγχων και διαφάνειας, αλλά και αδύναμη ταυτόχρονα, λόγω της ανικανότητάς της να εφαρμόσει πολιτικές σε ένα περιβάλλον αντιφατικών και ασαφών κανόνων που συνδυάζεται με ανοργάνωτες και κακά εκπαιδευμένες υπηρεσίες επιβολής των κανόνων.Η δε   διαφθορά στην Ελλάδα προσομοιάζει περισσότερο με την κατάσταση στις αναπτυσσόμενες χώρες παρά με εκείνη που παρατηρείται σε άλλα μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και της Ευρωζώνης.


Ας το πάρουμε απόφαση: αν δεν καταπολεμήσουμε την Γραφειοκρατία και την Διαφθορά, δηλαδη τον Φαυλοκρατισμό, ούτε τα δάνεια του Μνημονίου θα μας σώσουν αλλά ούτε και η Δραχμή.


Μην τρώτε πλέον κουτόχορτο.

6 σχόλια:

 1. http://www.hurriyetdailynews.com/macedonian-capital-gets-new-king-sized-statue.aspx?pageID=238&nID=21385&NewsCatID=354

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όσα αγάλματα και να φτιάχνουν, πάντα θα θεωρούνται Σλάβοι.

   Διαγραφή
 2. Ακριτα μια ερώτηση Διαβάζω οτι τα σκόπια ετοιμάζουν νεα Χάγη ! νομικά για να γίνει αυτό πρέπει εμείς να πούμε ναι η είναι άσχετο? αν καποιος ξερει ας απαντήσει

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Βάρδα στην Χάγη χάσαμε διότι είχαν στα χέρια τους, τις δηλώσεις Καραμανλή και Μπακογιάννη όπου ανέφεραν ότι έβαλαν βέτο στα Σκόπια.
   Τώρα δεν έχουν τίποτα. Φάγανε την σφαλιάρα τους και θα αναμένουν να χάσει ο Ομπάμα τις εκλογές μπας και δουν φως.
   Εδώ όλος ο κόσμος καίγεται και οι σκοπιανοί ασχολούνται με τρίχες.

   Διαγραφή
 3. ΑΚΡΙΤΑ Ναι, ξέρω είχα γράψει τότε ότι η Ελλάς έχασε στη Χάγη για κάτι που δεν χρειάστηκε να κάνει ,αυτό που ρωτώ είναι το νομικό μέρος δλδ, αν πρέπει και τα δυο μέρη από κοινού να συμφωνήσουν να πάνε στο ICJ σε μια υποθετική νέα προσφυγή των σκοπίων, αν καποιος ξερει ας απαντήσει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όχι δεν χρειάζεται να συμφωνήσουν από κοινού. Όπως και την προηγούμενη φορά, έτσι και τώρα, τα Σκόπια μπορούν μονομερώς να προσφύγουν ξανά στην Χάγη.
   Αλλά όμως όπως ανέφερα,δεν υπάρχει πουθενά σημειωμένο ότι η Ελλάδα έβαλε βέτο.Δηλαδή τι περίμεναν: να συμφωνούσαμε κι όλας. Να το παίζαμε...Τουρκία!!

   Διαγραφή

Σχόλια τα οποία θα περιέχουν Greekenglish, ύβρεις, μειωτικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς δεν θα αναρτώνται.