Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.

Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Paul Krugman :Τέλος στην ύφεση τώρα!

Με ευχάριστη έκπληξη διαπίστωσα ότι, οι εκδόσεις ΠΟΛΙΣ, έκδοσαν γρήγορα το τελευταίο βιβλίο του γνωστού οικονομολόγου και πολέμιου του «Δόγματος της Λιτότητας» Paul Krugman, με θέμα την οικονομική ύφεση και τίτλο «Τέλος στην ύφεση τώρα!». Το βιβλίο αυτό εκδόθηκε μόλις τον Μάιο και οι εκδόσεις ΠΟΛΙΣ πραγματικά πολύ γρήγορα το μετέφρασαν και μας το πρσφέρουν και σε σχετικά χαμηλή τιμή(16 ευρώ).


Ο Αμερικανός οικονομολόγος σε αυτό το βιβλίο, δίνει απαντήσεις στο καίριο ερώτημα για το πως θα βγεί η ΗΠΑ και η Ευρώπη από την 5ετή κρίση, που φυσικά δεν είναι μόνο μέσω της σκληρής λιτότητας, όπως βαυκαλίζονται οι διάφοροι «ευαγγελιστές» του Νεοφιλελευθερισμού, οικονομικού φιλελευθερισμού, αντικρατιστές(η καινούργια ανακάλυψη), κλπ.


Όπως υποστηρίζει....

η βασική αρχή του Keynes που υποστηρίζει ότι «ο καιρός για λιτότητα είναι η οικονομική άνθηση, όχι η κάμψη» είναι αυτό που πρέπει να μας οδηγήσει στην έξοδο από την ύφεση. Οι κυβερνήσεις πρέπει να αυξήσουν τις κρατικές δαπάνες τους και όχι να τις μειώσουν, μέχρι ο ιδιωτικός τομέας καταστεί έτοιμος ξανά να δώσει νέα ώθηση στην οικονομία.  Οι αναπτυξιακές πολιτικές και όχι οι υφεσιακές είναι αυτές που παράγουν θέσεις απασχόλησης ενώ και οι πολιτικοί πρέπει να αρχίσουν να διδάσκονται από την ιστορία, διότι ήδη ακραίες πολιτικές δυνάμεις αρχίζουν να αυξάνουν τα ποσοστά τους.


Φυσικά θέση έχει και η Ελλάδα, όπου χαρακτηριστικά γράφει η εφαρμογή της λιτότητας την σκοτώνει ενώ χρησιμοποιείται η ανεύθυνη δημοσιονομική πολιτική της ως άλλοθι για να εφαρμοστεί η Μεγάλη Αυταπάτη της λιτότητας. Αυτά και άλλα πολλά γράφει ο Krugman στο βιβλίο του, το οποίο και  συνιστώ να το διαβάσετε.

2 σχόλια:

  1. Νεα και ειδήσεις για την οικονομία και τον κόσμο
    Κόκκινη κάρτα από τον Γιούνκερ
    http://www.rodacino.gr/article.jsf?id=21ED4437240AFC875350E3676816CEFD&at=1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να δεις τι κόκκινες κάρτες θα φάνε όλοι αυτοί όταν θα διαλυθεί η ευρωπαική ένωση. Όχι πως τώρα υπάρχει κάποια ένωση.

      Διαγραφή

Σχόλια τα οποία θα περιέχουν Greekenglish, ύβρεις, μειωτικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς δεν θα αναρτώνται.