Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Εθνικισμός, Φασισμός και Χρυσή Αυγή

Όταν ρωτάνε τους χρυσαυγίτες βουλευτές πως αυτοπροσδιορίζονται πολιτικά, αυτοί απαντάνε ότι είναι εθνικιστές. Όταν ρωτάνε τους αντίπαλους τους,  αυτοί  τους προσδιορίζουν ότι είναι φασίστες νεοναζί.  Υπάρχει δηλαδή ένα πρόβλημα ερμηνείας στο τι εκφράζει ο καθένας. Ο εθνολόγος-μελετητής  Δημήτρης Ε. Ευαγγελίδης, πριν 32 χρόνια σωστά είχε ερμηνεύσει ότι «σημαντικό ρόλο στην ιδεολογική σύγχυση και στον πολιτικό αποπροσανατολισμό, διαδραματίζει η αλλοίωση των εννοιών της πολιτικής, κοινωνιολογικής, φιλοσοφικής, κλπ ορολογίας»[1].

Αυτό το διαπίστωσα όταν είχα τις διαδικτυακές μου μάχες με  άτομα που εκφράζουν εθνομηδενιστικές και μεταμοντέρνες αντιλήψεις. Για αυτούς ήμουν ένας ακροδεξιός εθνικιστής. Σήμερα στην εποχή του μνημονίου και της αυταρχικής νεοφιλελεύθερης πολιτικής των μνημονιακών κυβερνήσεων, για τους χρυσαυγίτες και τους μνημονιακούς, είμαι ένας ακροαριστερός, ένας σοσιαλιστής, ένας υπέρμαχος των..σοβιέτ.

Έτσι λοιπόν σε αυτό το μικρό άρθρο, θα προσπαθήσω να διευκρινίσω αυτές τις δύο ιδεολογικές έννοιες, ώστε ο καθένας να βγάλει τα συμπεράσματά του στο τι είναι τελικά η ΧΑ. Άλλωστε, πάντα ήμουν εναντίον στην....



«προκατάληψη επιβεβαίωσης», δηλαδή στην  τάση να ερμηνεύονται πληροφορίες με τρόπο που να επιβεβαιώνει τις δικές μας προδιαμορφωμένες αντιλήψεις.

ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ

Θα ξεκινήσω με τις ερμηνείες που του δίνουν διάφοροι μελετητές, οι οποίοι φυσικά δεν είναι μεταμοντέρνοι. Έτσι λοιπόν εθνικισμός …
 

·         γενικώς σημαίνει προσπάθειαν ενός έθνους προς επιβολήν τον. Αλλά δεν αποτελεί εθνικισμόν κάθε τοιαύτη επιβολή, παρά μόνον η γινομένη εντός των ορίων τον έθνους, αντιθέτως προς την εκτεινομένην πέραν αυτών, η οποία αποτελεί ιδιαιτέραν, ουσιωδώς διαφέρουσαν κατηγορίαν εθνικής εκδηλώσεως.[2]

·         είναι ένα ιδεολογικό κίνημα με σκοπό την επίτευξη και τη διατήρηση της αυτονομίας, της ενότητας και ταυτότητας για έναν πληθυσμό που ορισμένα από τα μέλη της κρίνουν ότι συνιστούν πραγματικό ή δυνητικό "έθνος".[3]

·         Όρος συνώνυμος του Πατριωτισμού, της Φιλοπατρίας. Αντίθετος του Διεθνισμού. Υποδηλώνει αφ' ενός μεν την στάση ενός ατόμου με ανεπτυγμένη εθνική συνείδηση το όποιον αγωνίζεται αδιάκοπος διά την προκοπή του Έθνους του, αφ' ετέρου δε την κοσμοθεωρία εκείνην της οποίας θεμελιώδης αρχή είναι η άποψη ότι το συμφέρον του Έθνους προέχει κάθε άλλου συμφέροντος ή επιδιώξεως ατομικής ή ομαδικής.[4]


Νομίζω ότι είναι αρκετοί αυτοί οι ορισμοί. Είναι ξεκάθαροι και αποδεικνύουν ότι ο εθνικισμός δεν είναι η κακιά ιδεολογία όπως έχει επικρατήσει στην Ελλάδα της Πνευματικής Διαστρέβλωσης. Επίσης μία μεγάλη και σκόπιμη εννοιολογική σύγχυση που υπάρχει και έχει επικρατήσει, είναι ότι πολλοί θεωρούν και νομίζουν ότι ο εθνικισμός είναι ένας. Δεν είναι έτσι. Οι εθνικισμοί είναι πολλοί και διάφορων τύπων. Αυτό έχει να κάνει κυρίως με τον επηρεασμό του εθνικισμού από άλλες ιδεολογίες, όπως αυτές του ολοκληρωτισμού, του σοσιαλισμού, του φιλελευθερισμού ακόμα και αυτής της παγκοσμιοποιήσεως. Έτσι λοιπόν οι διάφοροι μελετητές(Παπαναστασίου, Κώστας Χατζηαντωνίου, Andrew Heywood, Anthony D.Smith, Λεξικό UNESCO κλπ) χωρίζουν τον εθνικισμό σε…

·         Πολιτικό και Οικονομικό

·         Αποικιοκρατικό και αντί-αποικιοκρατικό

·         Πολιτισμικό και εθνοπολιτισμικό

·         Εθνοτικό

·         Συντηρητικό και Φιλελεύθερο

·         Επιθετικό και επεκτατικό

·         Σοβινιστικό και ολοκληρωτικό

 
Οι παραπάνω εθνικισμοί είναι χαρακτηριστικοί. Θα μείνω όμως στους δύο(ή τέσσερεις) τελευταίους, μιας και κατά την γνώμη μου είναι αυτοί που μας ενδιαφέρουν σε αυτό το άρθρο και αφορούν και την ΧΑ. Εκείνο που διακρίνει αυτές από τις υπόλοιπες(ειδικά στην τελευταία)  είναι η ύπαρξη του σοβινισμού του (chauvinism), μια πίστη στην ανωτερότητα ή την υπεροχή του έθνους έναντι των άλλων. Τέτοιες ιδέες ήταν ιδιαίτερα εμφανείς στον Ευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό, ο οποίος δικαιολογούταν από μια ιδεολογία φυλετικής και πολιτισμικής υπεροχής. Ο εθνικός σοβινισμός (national chauvinism) τρέφεται από ένα συναίσθημα έντονου, ακόμη και υστερικού εθνικιστικού ενθουσιασμού. Το άτομο ως ξεχωριστό, ορθολογικό ον εξαλείφεται εντελώς από την ίο κύμα του πατριωτικού αισθήματος, που εδράζεται με την επιθυμία για επίθεση, επέκταση και πόλεμο. Ο δεξιός Γάλλος εθνικιστής Charles Maurras απεκάλεσε αυτόν τον έντονο πατριωτισμό «ολοκληρωτικό εθνικισμό» (integral nationalism): άτομα και ανεξάρτητες ομάδες χάνουν την ταυτότητά τους μέσα σε ένα πανίσχυρο «έθνος», το οποίο έχει μια ύπαρξη και σημασία πέρα από τη ζωή κάθε μεμονωμένου ατόμου. Τέτοιος επιθετικός εθνικισμός συνοδεύεται συνήθως από μιλιταρισμό. Η στρατιωτική δόξα και κατάκτηση είναι οι απόλυτες αποδείξεις του εθνικού μεγαλείου και είναι ικανές να γεννούν έντονα συναισθήματα εθνικιστικής αφοσίωσης.[5]
 
Ο ολοκληρωτικός εθνικισμός  έχει μια ιδιαίτερα δυνατή απήχηση στους περιθωριοποιημένους και αδύναμους, στους οποίους ο εθνικισμός προσφέρει την προοπτική της ασφάλειας, του αυτοσεβασμού και της υπερηφάνειας. Ο ολοκληρωτικός εθνικισμός προϋποθέτει μια αυξημένη αίσθηση «του ανήκειν» σε μια ξεχωριστή εθνική ομάδα. Τέτοιο έντονο εθνικιστικό συναίσθημα συνήθως διεγείρεται από «αρνητική ενσωμάτωση», την περιγραφή ενός έθνους ή μιας φυλής ως απειλή ή ως εχθρό. Απέναντι στον εχθρό, το έθνος συσπειρώνεται και βιώνει ένα έντονο αίσθημα της δικής του ταυτότητας και σημασίας. Ο ολοκληρωτικός εθνικισμός γεννιέται επομένως από μια σαφή διάκριση ανάμεσα σε «αυτούς» και «εμάς». [6]Χρειάζεται να υπάρχει ένα «αυτοί» για να χλευάζουμε ή να μισούμε ούτως ώστε να σφυρηλατείται η αίσθηση του «εμείς». Στην πολιτική, ο ολοκληρωτικός εθνικισμός συχνά εμφανίστηκε στις ρατσιστικές ιδεολογίες, οι οποίες διαιρούν τον κόσμο στους «δικούς μας» και τους «άλλους», όπου οι «άλλοι» γίνονται αποδιοπομπαίος τράγος για όλες τις συμφορές και τις απογοητεύσεις από τις οποίες υποφέρουν οι «δικοί μας». Συνεπώς, μόνο σύμπτωση δεν είναι το γεγονός ότι τέτοιου είδους διαιρέσεις αποτελούν γόνιμο έδαφος για τις ακραίες φυλετιστικές ιδέες όπως αυτή του Φασισμού  αλλά και πολιτισμικές όπως της Πολυπολιτισμικότητας. Προσωπικά όπως έχω πει, κύριοι υπεύθυνοι για  την άνοδο του Φασισμού στην Ελλάδα, είναι οι εθνομηδενιστές με την πολυπολιτισμικότητα τους αλλά και το φαύλο Πολιτικό Σύστημα.
 
ΦΑΣΙΣΜΟΣ
 
Ο φασισμός ως κοινωνικό-πολιτικό φαινόμενο ερμηνεύεται διττά [7]:

·         Ως πολιτικοκοινωνικό σύστημα της άκρας δεξιάς, με έντονα αυταρχικό και εθνικιστικό χαρακτήρα, που καταργεί τον κοινοβουλευτισμό και τη δημοκρατία και βασίζεται στο μονοκομματισμό και στον ολοκληρωτισμό[8].

·         Ως συμπεριφορά, δηλαδή ο  χαρακτηρισμός  μίας αυταρχικής ενέργειας, πράξης ή καταπιεστικής ή/και δεσποτικής συμπεριφοράς.

 
Αυτή η ερμηνεία είναι μία απλή που δείχνει γενικευμένα την σημασία του φασισμού. Ένας από τους κορυφαίους μελετητές του φασισμού είναι πιο σαφής: «είναι μία  μορφή πολιτικής συμπεριφο­ράς που χαρακτηρίζεται από μονομανή ενασχόληση με την κοινωνική παρακμή, την ταπείνωση ή τον κατατρεγμό και από μια αντισταθμιστι­κή προσήλωση στην ενότητα, στην ενεργητικότητα και στον εξαγνισμό. Στα πλαίσια λοιπόν αυτής της στάσης, ένα κόμμα μαζικής απήχησης που αποτελείται από αφοσιωμένους εθνικιστές ακτιβιστές, οι οποίοι βρίσκονται σε ταραχώδη αλλά αποτελεσματική συνεργασία με παραδο­σιακές ελίτ, εγκαταλείπει τις δημοκρατικές ελευθερίες και, χωρίς ηθι­κούς ή νομικούς περιορισμούς, επιδιώκει να πραγματοποιήσει εσωτερι­κές εκκαθαρίσεις και να επεκταθεί εξωτερικά.»[9] Σας θυμίζει κάτι; Δεν νομίζω κάποιος να μπορούσε να φανταστεί ότι είναι ένα κομμάτι της Ελλάδας του 2012, της Ελλάδας του Μνημονίου. Φασισμός λοιπόν κατά τον Πάξτον είναι η συμπεριφορά.

Ως  ιδεολογία, έχει κάποια βασικά χαρακτηριστικά που τον κάνουν να ξεχωρίζει σαφέστατα από τις άκρες των ιδεολογιών(αριστερά και δεξιά), αν και σε ορισμένες περιπτώσεις αυτές οι γραμμές συμπίπτουν. Γι’ αυτό και πολλοί μελετητές τον θεωρούν κοσμοθεωρία ή πολιτική θρησκεία και όχι πολιτική ιδεολογία. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι:

·      Αντί-ορθολογισμός ή/και η ανάπτυξη της αντί-διαφωτιστικής σκέψης γενικότερα.  Ο Διαφωτισμός βασίζεται σε γενικές γραμμές στην Δημοκρατία και στον Φιλελευθερισμό. Όλοι οι κοινωνοί του φασισμού σιχαίνονται τη φιλελεύθερη δημοκρατία για τον ανθρωπισμό της, τις αρχές του συμβιβασμού και της συνύπαρξης που τη διέπουν, την ισότητα των εθνών και των λαών, και τους δεσμούς της με το νόμο και την παράδοση και το έθιμο.

·         Αδιάκοπη Πάλη. Η αντίληψη που έχει ο φασισμός για τη ζωή ως «αδιάκοπη πάλη», έδωσε στον ίδιο έναν ανήσυχο και επεκτατικό χαρα­κτήρα. Τα εθνικά προσόντα μπορούν μονάχα να καλλιεργηθούν μέσα από τη σύγκρουση και να επιδειχθούν μέσα από την κατάκτηση και τη νίκη. Ουσιαστικό ρόλο σε αυτό παίζει και η Δαρβίνεια σκέψη επίσης περιέβαλε τον φασισμό με ένα ξε­χωριστό σύνολο πολιτικών αξιών, οι οποίες εξισώνουν το «καλό» με τη δύναμη και το «κακό» με την αδυναμία.

·         Ηγεσία και Ελιτισμός. Τα φασιστικά Κόμματα λειτουργούν σε αυστηρές ιεραρχικές γραμμές. Απαιτούν την ενθουσιώδη και υποταγή από τις ορδές τους, μέσω καλλιέργειας της αδιαμφισβήτητης cult γύρω από του πρόσωπο του Αρχηγού του Κόμματος, της πηγής όλης της Σοφίας και του Οφέλους – τον Fuhrer, τον Vozhd, τον Duce, τον Caudillo ή τον «Μεγάλο Τιμονιέρη». Η ιδέα αυτή αναπτύχθηκε εκτενέστερα από τον Νίτσε(ιδιαίτερα αγαπημένος φιλόσοφος των νεοναζί) όπου περιέγραψε τον «υπεράν­θρωπο» ως ένα άτομο που υπερβαίνει «το ένστικτο της αγέλης» της συμβατικής ηθικής και ζει σύμφωνα με τη δική του θέληση και τις δικές του επιθυμίες. Οι φασίστες, ωστόσο, μετέτρεψαν το ιδανικό του υπερανθρώπου οε μια θεωρία υπέρτατης και αδιαμφισβήτη­της πολιτικής ηγεσίας.

·         Σοσιαλισμός ή αντικαπιταλισμός. Για την φασιστική ιδεολογία,  ο καπιταλισμός είναι ένα σύστημα μέσω του οποίου το κεφάλαιο χρησιμοποιεί τον λαό ή την φυλή για τους δικούς του σκοπούς. Ο φασισμός είναι ένα σύστημα μέσω του οποίου ο λαός ή η φυλή χρησιμοποιούν το κεφάλαιο για τους δικούς τους σκοπούς. Οι φασίστες επίσης απεχθάνονται τον υλισμό που καλλιεργεί ο καπιταλισμός: η επιθυμία για πλούτο ή κέρδος κινείται αντίθετα στο ιδεαλιστικό όραμα της εθνικής αναγέννησης ή κατάκτησης, που εμπνέει τους φασίστες. Ιστορικά τα φασιστικά καθεστώτα εφάρμοσαν σοσιαλι­στικού τύπου οικονομικές πολιτικές που σχεδιάστηκαν για να ρυθ­μίσουν ή να ελέγξουν τον καπιταλισμό.

·         Ολοκληρωτικός εθνικισμός. Νομίζω ότι αναφέρθηκα εκτεταμένος σε αυτόν πιο πριν. Απλά προσθέτω ότι στον φασισμό, ανάλογη έκταση είναι και ο επεκτατικός εθνικισμός, οι «χαμένες πατρίδες».

·         Λαϊκισμός. Αυτός ορίζεται ως ιδεολογικό χαρακτηριστικό (και όχι απλώς πολιτικό χαρακτηριστικό) το οποίο θεωρεί ότι η κοινωνία διαχωρίζεται σε δύο ομοιογενείς και ανταγωνιστικές ομάδες, τον «αγνό λαό» εναντίον της «διεφθαρμένης elite» ή στην περίπτωσή μας οι «εθνικιστές» εναντίων των «φιλελευθέρων» και υποστηρίζει ότι η πολιτική θα πρέπει να αποτελεί έκφραση της λαϊκής βούλησης, μία πολιτική βέβαια που είναι εναντίον της. Κύριο πολιτικό της όπλο είναι ο κοινωνικός αυτοματισμός, δηλαδή η πρακτική που γίνεται όταν μια κοινωνική ή επαγγελματική ομάδα η τάξη αντιδρά (δικαίως ή αδίκως) σε μια ρύθμιση που την αφορά προσπαθούμε να στρέψουμε την υπόλοιπη κοινωνία εναντίον της. Ιστορικά,  μπορούμε να εστιάσουμε στην «νύχτα των μαχαιριών», όπου οι Ναζί εκτέλεσαν τα τάγματα εφόδου τους, όταν είδαν ότι αυτά ήταν  ανάχωμα για τις επιδιώξεις τους.

·         Φυλετισμός και αντιεθνισμός. Όλες οι μορφές φασισμού δεν περιλαμβάνουν απροκάλυπτο φυλε­τισμό (racialism), ούτε και όλοι οι φυλετιστές (racialists) είναι και’ α­νάγκη φασίστες. Αυτό όμως που είναι κοινό σε όλους τους υπέρμαχους τους φασισμού είναι η απόρριψη του έθνους ως πολιτισμική οντότητα  και η πίστη στην  φυλή, δηλαδή η αντανάκλαση  μια πίστη σε βιολογικές ή γενετικές διαφορές μεταξύ των ανθρωπίνων όντων.

·         Μιλιταρισμός και Συλλογική Κουλτούρα. Ο φασισμός μεγεθύνει κατά κόρον τον «εξωτερικό κίνδυνο», ή τον δημιουργεί,  με στόχο τη συσπείρωση των πολιτών για την υπεράσπιση της «γης των πατέρων». Επίσης μεγάλο ρόλο παίζει και τα κοινά τυποποιημένα κουστούμια, τα οποία  με τον τρόπο τους εξυπηρετούν την ενίσχυση υψηλών επιπέδων κοινωνικής τάξης και κομφορμιστικής συμπεριφοράς. Ο νεοφιλελευθεροποιημένος γκλομπαλισμός και η λαθρομετανάστευση είναι τροφές για τις νεοφασιστικές ιδεολογίες.

Ιστορικά η Φασιστική ιδεολογία εκφράστηκε και εκφράζεται με τα διάφορα εθνικοσοσιαλιστικά και φασιστικά κινήματα και κόμματα. Όπως αναφέρει ο Πάξτον, «οι φασίστες αλλάζουν συχνά θέσεις χωρίς να νιώθουν την υποχρέωση να εξηγήσουν τους λόγους». Και δίνει μία εξήγηση για τον κύκλο ζωής των φασιστικών κινημάτων και κομμάτων. Αναφέρει ότι «συνήθως ξεκινούν ως κινήματα διαμαρτυρίας, υιοθετώντας ένα μεγάλο εύρος θεμάτων που ακούγονται αντικαθεστωτικά, ακόμη και επαναστατικά. Αν δεν υπήρχε η εθνικιστική δημαγωγία τους, θα μπορούσε κανείς να τα νομίσει για αριστερά κινήματα. Ακόμη και όταν τα κινήματα ριζώνουν πια ως λειτουργικά κόμματα,εξακολουθούν να ακούγονται αντικαθεστωτικά. Στη συνέχεια, καταλαμβάνουν την εξουσία με τη βοήθεια ενός κατεστημένου που φοβάται τους ακροαριστερούς περισσότερο από τους ακροδεξιούς. Εκεί πια βρίσκουν τρόπους συνύπαρξης με το κατεστημένο, επειδή χρειάζονται το στρατό και τους βιομηχάνους για να προετοιμαστούν για τους επιθετικούς τους πολέμους. Στους απογοητευμένους αρχικούς οπαδούς τους χρυσώνουν το χάπι με όνειρα εθνικής νίκης και κάθαρσης.Φαίνεται, λοιπόν, ότι αποτελεί μέρος της φύσης της φασιστικής εμπειρίας η υιοθέτηση και στη συνέχεια η προδοσία των κινημάτων διαμαρτυρίας»[Ελευθεροτυπία, Έψιλον, 24-10-2010].

Οι Φασίστες, ιδιαίτερα στην Ιταλική παράδοση, θεωρούν το κράτος ως ένα υπέρτατο ηθικό ιδεώδες, που αντανακλά τα κοινά συμφέροντα της εθνικής κοινότητας, εξ ου και η πίστη τους στον ολοκληρωτισμό . Οι Ναζί, ωστόσο, αντιμετώπισαν το κράτος περισσότερο ως όχημα που περιέχει, ή ως εργαλείο που υπηρετεί, τη φυλή. Τελειώνω με το ερώτημα, τελικά ο Φασισμός είναι αριστερός ή δεξιός; Το μόνο σίγουρο είναι ότι είναι αντικαπιταλιστικός, αντιδημοκρατικός, γενικά αντίθετος σε ότι πρεσβεύει την Διαφώτιση, την ατομική και εν μέρη την συλλογική ελευθερία και ισότητα, ενώ ανήκει στο πολιτικό φάσμα του Ολοκληρωτισμού(όπως και ο κομμουνισμός), δηλαδή δεν ανήκει αποκλειστικά στην δεξιά ή στην αριστερά[10].

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Κλείνω πάλι με τον Ευαγγελίδη, όπου είχε πει προφητικά πάλι πριν 30 χρόνια ότι «η διαστρέβλωση των εννοιών και η χρησιμοποίηση των όρων είτε με άλλο, παραπλήσιο περιεχόμενο είτε ακόμη και με εντελώς αντίθετο του πραγματικού, είναι ένα ανυπολόγιστης άξιας όπλο στα χέρια εκείνων πού ξέρουν να το χειρισθούν». Για αυτό λοιπόν, λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, διαβάζοντας την βιβλιογραφία που σας υπέδειξα και χρησιμοποίησα για την συγγραφή του παρόντος άρθρου(και όχι μόνο), θα μπορείτε να καταλάβετε τελικά τι είναι ο εθνικισμός, τι είναι ο φασισμός και κυρίως που ανήκει πολιτικά η Χρυσή Αυγή. Το Μνημόνιο τρέφει την Φασιστική ιδεολογία, η Πολιτική ανομία και η κρατική αυταρχικότητα την Φασιστική συμπεριφορά.

Και να το πω πιο ξεκάθαρα: η ΧΑ τρέφεται και δυναμώνει από το παρόν Πολιτικό Σύστημα. Η ΧΑ είναι ο συνδυασμός του ορθόδοξου σοσιαλιστικού τύπου αντίληψης της οικονομίας με τον ολοκληρωτικό εθνικισμό. Το παρόν Πολιτικό Σύστημα  ή το Κόμμα του Μνημονίου, είναι ο συνδυασμός του χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού αντίληψης της οικονομίας με την πολιτικό ολιγαρχισμό.  Η ανισότητα και η αυταρχικότητα θρέφουν  φασιστικές πολιτικές και συμπεριφορές. Τι είναι για εμένα η ΧΑ; ένα νεοναζιστικό κόμμα,[11] το οποίο το παρόν  αυταρχικό  μνημονιακό Πολιτικό σύστημα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά, με σκοπό τα περάσει με φασιστικό τρόπο τα απεχθή νεοφιλελεύθερα υφεσιακά μέτρα.




ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

[1]-«Πολιτική ορολογία», Λάβρυς, 1980, αντί προλόγου.

[2]-Αλέξανδρος Παπαναστασίου, Επιθεώρηση Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Εθνικισμός, σελ 5-6

[3]- Anthony Smith, Nationalism, 2010, σελ 9

[4]- Δημήτρης Ε. Ευαγγελίδης, «Πολιτική ορολογία», Λάβρυς, 1980, αντί προλόγου.

[5]-Andrew Heywood, «Πολιτικές ιδεολογίες», Επίκεντρο, 2007, σελ 319-323

[6]- Την ίδια ακριβώς συμπεριφορά έχουν και οι υπέρμαχοι της πολυπολιτισμικότητας. Μόνο που αυτοί θεωρούν τους «αυτούς» υπεράνω από τους «εμείς». Περισσότερα στο έργο του Brian Barry με τον τίτλο «Culture and Equality».

[7]-Λεξικό Τριανταφυλλίδη στο http://www.greek-language.gr/

[8]- Ο ολοκληρωτισμός (totalitarianism) είναι ένα σύστημα πολιτικής εξουσίας, που περιστοιχίζει τα πάντα και εγκαθιδρύεται μέσα από ιδεολογική χειραγώγηση και απροκάλυπτο τρόμο και κτηνωδία. Διαφέρει από την απολυταρ­χία, τον αυταρχισμό και την παραδοσιακή δικτατορία στο ότι επιζητά την απόλυτη εξουσία μέσα από την πολιτικοποίηση κάθε πλευράς της κοινω­νικής και προσωπικής ύπαρξης.

[9]- Ρόμπερτ Πάξτον, «Η ανατομία του φασισμού», Κέδρος, 2006, σελ 302

[10]-Andrew Heywood στο «Πολιτικές ιδεολογίες», Gregor στο «Totalitarianism and Political Religion», Maier στο τρίτομο έργο «Totalitarianism and Political Religion», και πολλά άλλα.

[11]-Αν κοιτάξει κάποιος τα άρθρα των μελών του, μπορεί εύκολα κάποιος να διαπιστώσει ότι δεν έκρυψε ποτέ την νεοναζιστική του ιδεολογία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το άρθρο του βουλευτού Ηλία Κασιδιάρη με τον τίτλο «ο Χίτλερ πέρα από την ιστορία»(εφημ. ΧΑ, 20-4-2011, σελ  2), όπου είναι ένας ύμνος στον Χίτλερ και στη εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογία.

75 σχόλια:

  1. Ο κύριος Ευαγγελίδης είναι ο κύριος που είναι κάτοχος διπλώματος Φυσιογνώστη (ενός γνωστικού αντικειμενου σπουδών με διάρκεια 3 έτη που δεν υφίσταται πια) και έχει αυτοαναγορευτεί σε Εθνολόγο, Διεθνολόγο, Πολιτικο Επιστήμονα, Ιστορικό, Αρχαιολόγο και Κοινωνιολόγο?

    Πρόκειται για το ίδιο άτομο? Απλά ερώτηση κάνω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί δεν πας στο blog του να τον ρωτήσεις;

      Διαγραφή
    2. Φίλε 3:54 ... ξέχασες να βάλεις και γλωσσολόγος στη λίστα ... γιατί σε ένα άλλο άρθρο του Ακρίτα πάει να μου βγάλει όλες τις γλώσσες του κόσμου «πιντζίν» ... επειδή έχουν ... δάνεια στο λεξιλόγιό τους.

      Αχ ... πραγματικά λυπάμαι τους φουκαράδες Σλαβόφωνους Έλληνες ... ένα κράτος τους μοίραζε καστορέλαιο και ή ίδια τους η «ιντελλιγκέντσια» ... προσπαθεί να τους πείσει ότι μιλάνε «πιτζίν» που «δεν έχει πλέον χρηστική αξία».

      Και μετά απορούν μερικοί μερικοί γιατί πιάνουν τόπο τα ξενόφερτα βορειόθεν εισαγόμενα ...

      Διαγραφή
    3. Σε έστειλε πακέτο...Ανώνυμε 22 Σεπτεμβρίου 2012 3:54 μ.μ.

      Διαγραφή
    4. Οι Σλαβόφωνοι Έλληνες δεν ήταν γενικός και αόριστος Σλαβόφωνοι αλλα Βουλγαρόφωνοι... Είτε αυτό aρέσει σε Έλληνες και Σκοπιανούς είτε όχι... Δυτικά του Αξιου ομιλούνταν Νότιο-Δυτικές Βουλγαρικές διάλεκτοι και ιδιώματα (Σωπικές διάλεκτοι) ανατολικά του Αξιου Βορειοδυτικές διάλεκτοι και ιδιώματα... Εντός πάντα της Βουλγαρόφωνης ζώνης. Όριο μεταξύ Ελληνόφωνης-Βουλγαρόφωνης ζώνης Καστορια-Κοζάνη-Βέροια-Θεσσαλονίκη-Σέρρες-Drama. Υπήρχαν βεβαια και αστικά κέντρα εντός Βουλγαρόφωνης ζώνης όπου η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων ομιλούσαν Ελληνικά (Μοναστήρι, Νάουσα κτλ)

      Διαγραφή
    5. @ 4:05 >>>

      Δυτικά του Αξιου ομιλούνταν Νότιο-Δυτικές Βουλγαρικές διάλεκτοι και ιδιώματα (Σωπικές διάλεκτοι) ανατολικά του Αξιου Βορειοδυτικές διάλεκτοι και ιδιώματα
      ---

      Εδώ μάλλον μπέρδεψες ανατολή και δύση καθώς έγραφες. Οι Σώπηδες κατοικούσαν ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ του Αξιού και οι Τούρκοι ονόμαζαν την περιοχή τους Shopluk (Σωπότοπος):

      http://en.wikipedia.org/wiki/File:Shopluk_region_map.png

      Ο Kuyman Shapkerev από την Οχρίδα γράφει το 1888 για τους Βούλγαρους/Βουλγαρόφωνους δυτικά του Αξιού: «το όνομα «Μακεδόνες» είναι άγνωστο στον απλό κόσμο μιας και έχει εισαχθεί από άλλους με πονηρό τρόπο και ηλίθιο σκοπό. Ο κόσμος γνωρίζει μόνο το παλιό του όνομα "Bugari" και το χρησιμοποιεί αποκλειστηκά για τον αυτοπροσδιορισμό του. Όλους τους άλλους Βούλγαρους τους ονομάζουν Shopi»:

      In a letter to Prof. Marin Drinov of May 25, 1888 Kuzman Shapkarev writes: "But even stranger is the name Macedonians, which was imposed on us only 10-15 years ago by outsiders, and not as some think by our own intellectuals.... Yet the people in Macedonia know nothing of that ancient name, reintroduced today with a cunning aim on the one hand and a stupid one on the other. They know the older word: "Bugari", although mispronounced: they have even adopted it as peculiarly theirs, inapplicable to other Bulgarians. You can find more about this in the introduction to the booklets I am sending you. They call their own Macedono-Bulgarian dialect the "Bugarski language", while the rest of the Bulgarian dialects they refer to as the "Shopski language". (Makedonski pregled, IX, 2, 1934, p. 55; the original letter is kept in the Marin Drinov Museum in Sofia, and it is available for examination and study)

      Διαγραφή
    6. Ο Αξιός αποτελεί γραμματικό σύνορο επίσης (πέραν του φωνολογικού). Η πρωτοσλαβική γλώσσα σχηματίζε τον παρακείμενο χρησιμοποιώντας σαν βοηθητικό ρήμα το «είμαι» (sum perfect), τον οποίο διατηρούν όλες οι σλαβικές γλώσσες ανά τον κόσμο. Οι περιοχές δυτικά του Αξιού και νότια του Τετόβου έχουν αναπτύξει έναν νέα παρακείμενο με το ρήμα «έχω» (ima perfect), φαινόμενο που όλοι οι γλωσσολόγοι εξηγούν σαν επίδραση από την ελληνική (π.χ. έχω πάει, είχα κάνει) και, κυρίως, την βλαχική.

      Οι εν Ελλάδι σλαβικές διάλεκτοι δυτικά του Αξιού χρησιμοποιούν αποκλειστικά (κατά Friedman) τον ίμα-παρακείμενο. Οι Σκοπιάνές διάλεκτοι δυτικά του Αξιού και νότια του Τετόβου χρησιμοποιούν και τους δύο παρακείμενους ισοδύναμα, ενώ, λέει ο Friedman, ανατολικά του Αξιού ο ίμα-παρακείμενος ιστορικά χρησιμοποιείται ελάχιστα έως καθόλου (οι σκοπιανοί ανατολικά του Αξιού έμαθαν αυτό το γραμματικό φαινόμενο στο σχολείο με την επιβολή της κωδικοποιημένης πελαγονιακής διαλέκτου).

      Διαβάστε σελίδα 270 παρακάτω:

      http://books.google.it/books?id=uRF9Yiso1OIC&printsec=frontcover&dq=slavonic+languages&source=bl&ots=ZDRNc7MO5E&sig=9bqcPGDkuH6TbUlsxsCakLN61eQ&hl=it&sa=X&ei=2mdlUKGlL4bHtAauj4DoAw&redir_esc=y#v=snippet&q=ima%20sum%20perfect&f=false

      Και την παρακάτω άποψη που εξηγεί το φαινόμενο σαν Βλαχο-Σλαβική διγλωσσία:

      http://www.google.it/search?tbm=bks&hl=it&q=have+perfect+macedonian+aromanian#hl=it&tbm=bks&sclient=psy-ab&q=Go%C5%82%C4%85b%27s+(1976%2C+1984)+arguments+combined+with+the+geographic+distribution+in+Macedonia+make+Aromanian+the+most+likely+source+ofthe+%27have%27+perfect+in+Macedonian&oq=Go%C5%82%C4%85b%27s+(1976%2C+1984)+arguments+combined+with+the+geographic+distribution+in+Macedonia+make+Aromanian+the+most+likely+source+ofthe+%27have%27+perfect+in+Macedonian&gs_l=serp.3...19672.26828.0.28781.2.2.0.0.0.0.172.172.0j1.1.0...0.1...1c.1.D5QNB1z32ss&pbx=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&fp=c487403c281c96c3&biw=1152&bih=667

      Διαγραφή
    7. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα γλωσσικό συνεχές και για Βουλγαρικές διαλέκτους. Είτε αυτό αρέσει στους Σκοπιανούς, τον Φρίντμαν και τον Φυσιογνώστη είτε όχι.

      Άλλωστε αυτή η γλώσσα αποτέλεσε και το κύριο επιχείρημα των Κομιτατζήδων όπως παραδέχεται και ο Μόδης...

      Άσχετοι που προσπαθούν να κάνουν τους Εθνολόγους-Διεθνολόγους-Ιστορικούς-Αρχαιολόγους-Κοινωνιολόγους-Πολιτικούς Επιστήμονες-Φιλολογους-Γλωσσολόγους καλο θα είναι να σιωπήσουν για να μην φτάνουν σε επίπεδα Τσιούλκα που ετυμολογούσε το:

      ΚΟΥΤΣΕ από το κοιων
      ΒΟΝΤΕΝ από το υδριλος

      κτλ κτλ κτλ

      Και επειδή Σκοπιανοί και κάποιοι Έλληνες μπορεί να βγούν να κάνουν τους έξυπνους οι Σλαβόφωνοι Έλληνες μιλούσανε την γλώσσα αυτών των γειτόνων και κοντοχωριανών τους:

      http://www.youtube.com/watch?v=gaEo9ERy_Gk
      http://www.youtube.com/watch?v=_YWjZQosBw8

      Διαγραφή
    8. @ 8:42 (#1,έπεται συνέχεια #2)

      Άλλωστε αυτή η γλώσσα αποτέλεσε και το κύριο επιχείρημα των Κομιτατζήδων όπως παραδέχεται και ο Μόδης...
      ---

      Ακόμα και αυτή η φράση θέλει προσοχή. Αφήνει να εννοηθεί ότι οι «κακοί & αλλοδαποί» Κομιτατζίδες που ήρθαν από τη Βουλγαρία ήρθαν και βρήκαν έναν εντελώς και ομοιογενώς εθνοτικά αδιαφοροποίητο πληθυσμό και του είπαν μοιάζουμε λόγω γλώσσας και αφήνει να εννοηθεί ότι εκτός γλώσσας δεν υπήρχαν άλλα κοινά.

      Η αλήθεια είναι βέβαια διαφορετική. Οι βουλγαρόφωνοι πληθυσμοί σε Μακεδονία, Θράκη και Ντόμπρουτζα έχουν τόσο γλωσσικά όσο και πολιτισμικά κοινά από τα οποία μπορεί κάποιος να τους διαχωρίσει αντικειμενικά ανεξαρτήτως εθνοτικής συνείδησης.

      Π.χ. ο «πονηρό-Πετρος» (Hitar Petar) είναι αποκλειστικός λαογραφικός ήρωας αυτών των πληθυσμών και άγνωστος στους γειτονικούς τους (Σέρβους, Ρωμιούς κλπ.):

      http://en.wikipedia.org/wiki/Hitar_Petar

      Η πρώτη φορά που κάποιος «σλάβος της Μακεδονίας» ονομάζει την γλώσσα του Βουλγαρική και το κυριλλικό του αλφάβητο Βουλγαρικό είναι το 1015 μ.Χ. περίπου όταν ο συγγραφέας των «καταγωγών των εθνών» (the origins of nations), γράφοντας σε δυτική/Οχριδική εκδοχή της παλαιοσλαβωνικής γράφει:

      http://www.albanianhistory.net/texts15/AH1000.html

      Το κείμενο αυτό συνήθως είναι γνωστό ως η πρώτη ιστορική αναφορά στους Αλβανούς (Arbanasi, λαός καθολικός και όχι ορθόδοξος, μιας και η πρώτη τους εκκλησία ήταν η καθολική επισκοπή Σκόδρας και Αντιβαρίου) και παραβλέπεται ως «δεδομένο» το πως αυτοχαρακτήριζεται ο Βούλγαρος συγγραφέας.

      Όταν όμως αφήσεις τα «δεδομένα» και αποφασίσεις να το δεις εθνολογικά ... έχει μεγάλη σημασία ως στοιχείο αυτοπροσδιορισμού/ ημικής αντιλήψεως των Σλάβων του Βυζαντινού θέματος Βουλγαρίας/ πρώην Βουλγαρική αυτοκρατορία του Σαμουήλ.

      It can be seen that there are various languages on earth. Of them, there are five Orthodox languages: Bulgarian, Greek, Syrian, Iberian (Georgian) and Russian. Three of these have Orthodox alphabets: Greek, Bulgarian and Iberian. There are twelve languages of half-believers: Alamanians, Franks, Magyars (Hungarians), Indians, Jacobites, Armenians, Saxons, Lechs (Poles), Arbanasi (Albanians), Croatians, Hizi, Germans.

      Υπάρχουν πέντε ορθόδοξες γλώσσες (5 γλώσσες ορθόδοξων λαών), μας πληροφορεί ο συγγραφέας: ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ, Ελληνικά, Συριακά, Ιβηρικά (Γεωργιανά) και Ρώσικα. Τρεις χρησιμοποιούν ορθόδοξα αλφάβητα: Ελληνικό, ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟ (Κυριλλικό) και Ιβηρικό ... και υπάρχουν και οι «ημίθρησκοι» (χριστιανοί αλλά όχι ορθόδοξοι) ... ανάμεσα στους οποίους βρίσκουμε λ.χ. τους Αλβανούς, τους Πολωνούς και τους Κροάτες.

      Το κείμενο αυτό είναι σύγχρονο μέ άλλα ΔΥΤΙΚΑ Βουλγαρικά κείμενα που σύμφωνα με τον Florin Curta μαρτυρούν μία έξαρση Βουλγαρικού αντιδραστικού εθνικισμού ως αποτέλεσμα της κατάκτησης της Βουλγαρίας από τους Βυζαντινούς. Είναι η πρώτη φορά που οι Βούλγαροι οικειοποιούνται τος Κύριλλο και Μεθόδιο σαν ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ και όχι σαν Βυζαντινούς διαφωτιστές των Σλάβων και είναι η πρώτη φορά που βρίσκουμε μύθους εθνοσυμβολικής καταγωγής της ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗΣ ΦΥΛΗΣ από τον «γενάρχη» Προφήτη Ισαΐα.

      https://www.google.com/search?q=Bulgarian+Nationalism+West+Bulgarian&btnG=%CE%91%CE%BD%CE%B1%CE%B6%CE%AE%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7+%CE%92%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%AF%CF%89%CE%BD&tbm=bks&tbo=1&hl=el#hl=el&tbo=1&tbm=bks&sclient=psy-ab&q=n+fact%2Cthefirstexamples+of+Bulgarian+%E2%80%9Cnationalism%E2%80%9D+predate+the+beginning+of+Theophylact%27s+term+as+Archbishop+of+Ohrid+by+a+few+decades&oq=n+fact%2Cthefirstexamples+of+Bulgarian+%E2%80%9Cnationalism%E2%80%9D+predate+the+beginning+of+Theophylact%27s+term+as+Archbishop+of+Ohrid+by+a+few+decades&gs_l=serp.3...13696.19575.1.20651.42.13.5.0.0.9.301.1851.0j3j5j1.9.0...0.1...1c.1j2.V5UL47kAIZ0&pbx=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_cp.r_qf.&fp=93102a85a1e2ec75&biw=1366&bih=626

      Διαγραφή
    9. Συνέχεια #2:

      Αυτή η έξαρση Δυτικο-Βουλγαρικού εθνικισμού οδηγεί και στην συγγραφή του λεγόμενου «απόκρυφου βουλγαρικού χρονικού», όπου ο Δυτικο-Βούλγαρος συγγραφέας προβληματισμένος από την κατάκτηση της Βουλγαρικής αυτοκρατορίας από τους «Γκάρτσι» (Ρωμαίους) γράφει ότι:

      «Υπήρχε μια ενάρετη χήρα στη ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΓΗ (Ναϊσσός) που ονομαζόταν Ελένη, η οποία γέννησε τον Μέγα Κωνσταντίνο, ο οποίος πήγε να βασιλεύσει στους «Γκάρτσι» (Ρωμαίους). Ήταν φίλος καρδιακός με τον Βούλγαρο Τσάρο Πέτρο (πρώτος πορφυρογένητος Βούλγαρος ηγεμών, εδώ ο συγγραφέας μπερδεύει τον Μέγα Κων/νο με τον Κων/νο Πορφυρογένητο που ήταν σύγχρονος του Τσάρου Πέτρου, υιού του Μέγα Συμεών) και οι δύο κυβερνούσαν τους δύο «εκλεκτούς λαούς του Θεού: «Γκάρτσι» (Ρωμαίους) και Blugarini (Βούλγαρους). Οι δύο φίλοι χώρισαν τα Βαλκάνια στα δύο και ο Κωνσταντίνος πήρε το ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ μέρος και ο Πέτρος το ΔΥΤΙΚΟ !!!

      Προσέξτε, ο δυτικο-βούλγαρος συγγραφέας «θυσιάζει» τη σημερινή Βουλγαρία (το τότε Παραδούναβον) στους Βυζαντινούς και κρατάει για τους Βουλγάρους τα δυτικά Βαλκάνια, δηλαδή την αυτοκρατορία του Σαμουήλ, που συνέπεφτε με το Βυζαντινό θέμα Βουλγαρίας που εκτεινόταν πάνω στη γραμμή Ιωάννινα-Οχρίδα-Σκόπια-Ναϊσσός.

      http://books.google.it/books?id=_-G1L-9Zec0C&pg=PA365&lpg=PA365&dq=Greeks+and+Bulgarians+God%27s+chosen+people+constantine+Peter+east+west&source=bl&ots=Uqjhzz_c9a&sig=6nlKKEoOYksmZeYOiU9WTsLToro&hl=it&sa=X&ei=oL9mUOe_Gubd4QSgloHoDA&ved=0CC4Q6AEwAA#v=onepage&q=Greeks%20and%20Bulgarians%20God%27s%20chosen%20people%20constantine%20Peter%20east%20west&f=false

      Παραθέτω έναν χάρτη του- τί σήμαινε πάνω κάτω Βουλγαρία περί το 1000 μ.Χ. (και όχι τον 9ο αιώνα όπως γράφει λανθασμένα ο τίτλος του χάρτη) στη σελίδα 247 εδώ:

      http://books.google.it/books?id=KIFJiOCSYc8C&printsec=frontcover&dq=a+history+of+byzantium&source=bl&ots=n630jov-uC&sig=WQcxs2_RzSWAAxx0Y3etmWGK9Gs&hl=el&sa=X&ei=i8hmUPmNE8bKtAaN54H4AQ&redir_esc=y#v=onepage&q=Byzantium%20in%20the%20ninth%20century%20Jackson%20spielvogel&f=false

      Και μιας και έχουμε και τον πιτσιρικά χρυσαυγίτη που νομίζει ότι είναι απόγονος του Αριστοτέλη και κάτοχος έξοχου πολιτισμού ... όταν ο «Βουλγαροκτόνος» (που μόνο «κτόνος» δεν ήταν στην πραγματικότητα ... ο μύθος αυτός πλάστηκε 100 χρόνια μετά τον θάνατό του από τους πολεμοχαρείς Κομνηνούς) κατέλυσε την Βουλγαρική αυτοκρατορία και δημιούργησε το Βυζαντινό θέμα Βουλγαρίας ... έκανε το τελευταίο να φτάνει μέχρι τη Ναύπακτο καταλύοντας προσωρινά τα θέματα Ελλάδος και Θεσσαλονίκης, μέχρι που οι μητροπολίτες τους διαμαρτυρήθηκαν διότι γινόταν υφιστάμενοι του Βουλγάρου Αρχιεπισκόπου Ιωάννη Ντέμπρανιν (εκ Dibra, FYROM) και τα θέματα ανασυστάθηκαν.

      http://books.google.it/books?id=59c6PSa5JCAC&pg=PA170&lpg=PA170&dq=Byzantine+Bulgaria,+considered+at+least+in+terms+of+ecclesiastical+centres,+stretched+from+Nafpaktos+in+the+south&source=bl&ots=eaFjMjwa6c&sig=XnHEDr5ZcEuiAv12vaGbgeYJAWg&hl=el&sa=X&ei=pMtmUPy3KefY4QTFp4GYCw&ved=0CC0Q6AEwAA#v=onepage&q=Byzantine%20Bulgaria%2C%20considered%20at%20least%20in%20terms%20of%20ecclesiastical%20centres%2C%20stretched%20from%20Nafpaktos%20in%20the%20south&f=false

      Διαγραφή
    10. Βεβαια εδώ πρέπει να προσθέσω ότι όσοι μιλούσαν Βουλγαρικα στην Μακεδονία δεν σχετίζονταν απαραίτητα με Βουλγαρους. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελούν οι Βλάχοι εντός Βουλγαρόφωνης ζώνης. Αρκετοί Αστέρες και θεωρητικοί ηγέτες ήταν Βλάχικης καταγωγής.
      Επίσης κάποια πολιτισμικά στοιχεια των Βουλγαροφώνων ήταν κοινά με αυτά των Σέρβων. Πχ γιορτή οικογενειακού Αγίου Σλάβα, μύθοι του Κράλιε Marco κτλ αλλα άγνωστα στους Βουλγαρους του Βουλγαρικου κράτους.

      Διαγραφή
    11. Πέρα από εθνολογική καταγωγή η αλήθεια είναι ότι μέσα από ένα πλέγμα συνθηκών αλλα και κάποιων πολύ ισχυρών παραγόντων όπως γλώσσα, θρησκεία, θρησκευτικό δόγμα, εκπαίδευση, βάναυση καταπίεση Οθωμανών, προπαγάνδα κτλ ένα τμήμα αυτών των ανθρώπων ανέπτυξε ισχυρή Βουλγαρικη συνείδηση, ένα άλλο ισχυρή Ελληνική συνείδηση και ένα τρίτο πολύ μικρότερο ισχυρή Σερβικη συνείδηση. Τόσο ισχυρή ώστε να καταφύγουν στα όπλα και στην χρυσή βίας με αμέτρητους νεκρούς... Αργότερα μετά τα λάθη και την βαναυσότητα των Βουλγαρων που οδήγησε στην διάσπαση του Βουλγαρικου κομιτάτου άρχισε δειλά δειλά η αποστασιοποίηση κάποιων από τους Βουλγαρους την οποια εκμεταλλεύτηκαν αριστοτεχνικά και με μεγάλη επιδεξιότητα οι Σέρβοι αν δεν την ενίσχυσαν κιόλας με αποτέλεσμα την καλλιέργεια μιας άλλης εθνικής συνείδησης με αποκλειστικά δανεικά στοιχεια από Έλληνες, Βουλγαρους και Σέρβους...

      Διαγραφή
    12. Και να προσθέσω και κάτι άλλο. Ξεκινάω από μια σοφή και βαθύνοη ρήση του Κωστή Παλαμά:

      «ο Ρωμιός φορτώθηκε στη ράχη του τις ξένες αμαρτίες των συνταγματικών Ελλήνων»

      Εκεί που όλος ο πληθυσμός της Μακεδονίας ήξερε ότι οι γλωσσικές (και όχι φυσικά εθνοτικές) ομάδες της περιοχής ήταν τρεις: Ρωμιοί (βουλγ. Grci,βλαχ. Greci), Βούλγαροι (Ελλην. Βουργάρ΄, Βουλγ. Bugari, Βλαχ. Virgari) και Βλάχοι (Βλάχοι, Vlasi, Armani), ξαφνικά αρχίζουν να ανεβαίνουν οι επήλυδες ηρωικοί μακεδονομάχοι μας (με πρώτη στάση τις Βουλαρόφωνες και όχι τις Ελληνόφωνες περιοχές παρακαλώ γιατίπροφανώς τις δεύτερες τις θεωρούσαν δεδομένες) και αρχίζουν να βαπτίζουν «Μακεδόνες» που μιλούνε «Μακεδονική γλώσσα», λ.χ. ο Παύλος Μελάς:

      «Η γλώσσα ήτον η μακεδονική ή η ελληνική;»
      (Παύλος Μελάς, 1904)

      «Ανερχόμεθα και ημείς εις το χαγιάτι και τα «ντόμπρο βέτσερ» των γυναικών (που δεν γνωρίζουν λέξιν ελληνικά) και τα «καλώς ορίσατε αδέλφια» των ανδρών δίνουν και παίρνουν. Το απόγευμα, κατόπιν προσκλήσεως του Κώτα, συνεκεντρώθησαν στο δωμάτιό μας 12 προύχοντες. Εις αυτούς ζωηρότατα, ευγλωττότατα και πειστικότατα – μετέφραζεν ο Πύρζα – ομίλησε μακεδονικά ο Κώτας. Ο διδάσκαλος βάζει τα παιδιά να τραγουδήσουν κάτι. Δεν εννοήσαμε αν η γλώσσα ήταν η μακεδονική ή η ελληνική. Όλα τα παιδιά ξεύρουν να διαβάζουν και να γράφουν, κανένα όμως να ομιλή…{σ/σ: εννοεί στα ελληνικά}. Έμαθα και ολίγας λέξεις μακεδονικάς που λέγω εις τας γυναίκας και μητέρες προπάντων και ενθουσιάζονται μαζί μου.»

      {Επιστολές του Παύλου Μελά προς την γυναίκα του Ναταλία – περιλαμβάνονται στο βιβλίο της τελευταίας}.

      -----

      Περιττό να πω ότι είμαστε στα ίδια πάνω κάτω χρόνια που οι Αρβανίτες βαπτίζονται «Πελασγοί» ... κάτι που ο εν Αγγλία Βυζαντινολόγος Χρήστος Μαλατράς ονομάζει "hilarious attempt" (γελοία προσπάθεια) των ελληνικών «λογίων»:

      It is sufficient to remember of the various adventures that the Greek national identity had during the last two centuries, with occasionally the rejection of the Byzantine past or its increased importance or even the hilarious attempt to identify the Albanians with the ancient Pelasgians in an effort to unite the two people in the period just before the emergence of Albanian nationalism in the beginning of the 20
      the century.

      http://birmingham.academia.edu/ChrisKaramolegos/Papers/1596661/The_making_of_an_ethnic_group_the_Romaioi_in_the_12th-13th_c

      Και ξαφνικά κάθε ντόπιος (ρωμιός, βλάχος, βούλγαρος) γελάει, όπως γελάει και ο Τσακαλάρωφ απ΄το σμάρδεσι όταν ο Γραικομάνος παπάς προσπαθεί να τον πείσει ότι είναι «Μακεδόνας»:

      http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%BB_%CE%A4%CF%83%CE%B1%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%AC%CF%81%CF%89%CF%86#.CE.A3.CF.85.CE.BC.CE.BC.CE.B5.CF.84.CE.BF.CF.87.CE.AE_.CF.83.CF.84.CE.B7.CE.BD_.CE.95.CE.9C.CE.95.CE.9F

      Αν και είχαμε πει να είμαστε κρυφά, παρ όλα αυτά όλοι μας κατάλαβαν ακόμα ακόμα και ο γραικομάνος παπάς Γκέρμαν, ζήτησε να έρθει σε μας. Του επιτρέψαμε να έρθει. Αυτός ο αδελφός σε τέτοιο βαθμό είχε εξελληνιστεί, που άρχισε να μας μιλά και μια βουλγαρική λέξη έλεγε και δύο ελληνικές. Αναφερθήκαμε στο ζήτημα της εθνικότητάς του, αυτός προσπάθησε με κάθε τρόπο να μας αποδείξει ότι είμαστε Έλληνες! Αφού απέτυχε να παρουσιάσει τα στοιχεία που του ζητήσαμε, άρχισε να αναπτύσσει την ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου του Μακεδόνα, ότι δεν είμαστε ούτε Έλληνες ούτε Βούλγαροι, αλλά είμαστε Μακεδόνες, χωρίς να σκεφτεί ότι στην Μακεδονία έχει και Τούρκους και Εβραίους και πολλά άλλα έθνη. Κάποιος που δεν γνωρίζει την ιστορία και αρχίσει να σου κάνει κήρυγμα για αυτήν είναι πολύ αστείο! Δεν θέλαμε να μπούμε σε περισσότερες διαμάχες μαζί του και για αυτό τον σταματήσαμε.

      Διαγραφή
    13. @3:04 #1
      Βεβαια εδώ πρέπει να προσθέσω ότι όσοι μιλούσαν Βουλγαρικα στην Μακεδονία δεν σχετίζονταν απαραίτητα με Βουλγαρους.
      ----

      Μα γι΄αυτό ακριβώς έγραψα ότι η γλωσσική, η πολιτισμική και η εθνοτική ταυτότητα είναι τρία εντελώς διαφορετικά πράγματα.

      #2
      Επίσης κάποια πολιτισμικά στοιχεια των Βουλγαροφώνων ήταν κοινά με αυτά των Σέρβων. Πχ γιορτή οικογενειακού Αγίου Σλάβα, μύθοι του Κράλιε Marco κτλ αλλα άγνωστα στους Βουλγαρους του Βουλγαρικου κράτους.
      ---

      Μιας και ανέφερες τον Κράλι Μάρκο ο οποίος ως γνωστόν ήταν Σέρβος από την Ερζεγοβίνη που κατέληξε να κυβερνά πάνω κάτω το Βυζαντινό θέμα Βουλγαρίας.

      Η Σερβο-αλβανανο-βλαχική φάρα των Μουζακαίων που έδωσαν και το όνομά τους στον ομώνυμο ελώδη κάμπο στην Αλβανία και ως γνωστόν ήταν αρχισυνεργάτες των Σέρβων του Ντούσαν Σιλνί αναφέρουν το 16ο αιώνα «τον Λάζαρο δεσπότη της Σερβίας και τον βασιλιά Μάρκο (Kralj Marko) ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ να αντιστέκονται στους Τούρκους» !!!

      http://en.wikipedia.org/wiki/Myzeqe

      http://en.wikipedia.org/wiki/Gjon_Muzaka

      http://www.albanianhistory.net/texts16-18/AH1515.html

      When Murad the Second (5) took power, he seized Serbia and Bulgaria in a huge onslaught. Lazar (6), the Despot of Serbia, and King Marko of Bulgaria and Theodore Musachi, the second-born of our family, and the other Lords of Albania united and set off for battle, which the Christians lost.

      Δηλαδή 300 χρόνια μετά τον Ντούσαν και οι προ-Σερβικοί αλβανοί θυμούνται την περιοχή του Μάρκου σαν Βουλγαρία.

      Τώρα μιλώντας για Σερβική επίδραση. είναι γνωστό ότι οι λέξεις χήνα και σπίτι των σκοπιανών είναι σερβικά δάνεια στη γλώσσα τους.

      Η χήνα guska (<πρωτο-σλαβική gǫska) έχει σερβο-κροατικό /u/ εκεί που αναμένεται «σλαβομακεδονικό» /a/ (πρβ. πρωτοσλαβικά χέρι,βελανιδιά rǫka,dǫb που έδωσαν στη σερβοκροατική rUka,dUb και στα σλαβομακεδονικά ιδιώματα rAka,dAb (raNka,daMb σε Καστοριά). Ο Friedman το παρατηρεί εδώ:

      http://books.google.it/books?id=uRF9Yiso1OIC&printsec=frontcover&dq=the+slavonic+languages&source=bl&ots=ZDRNd7RReB&sig=EhUmKlVMQ0jDc7aEo4e0M36vs7o&hl=el&sa=X&ei=hgNnULLfEMmB4ASGhICoDw&redir_esc=y#v=onepage&q=goose%20northern&f=false

      Ενώ για τα επίσης σερβικά /u/ και /kj/ στο kukja «σπίτι» (< πρωτο-σλαβικό kǫtja, Παλαιοσλαβωνικό kǫshta) δείτε εδώ:

      https://www.google.com/search?q=northern+macedonian+dialects+were+heavily+influenced+from+serbian+house&btnG=%CE%91%CE%BD%CE%B1%CE%B6%CE%AE%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7+%CE%92%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%AF%CF%89%CE%BD&tbm=bks&tbo=1&hl=el#hl=el&tbo=1&tbm=bks&sclient=psy-ab&q=+Northern-Macedonian+dialects+were+heavily+influenced+by+Serbian+when+Macedonia+was+part+of+the+mediaeval+Serbian+empire+%28as+evidenced+by%2C+e.g.%2C+kukja+%27house%27+or+sudija+%27judge%27%2C+rather+than+kas%CB%87c%CB%87a%2C+sadija%2C+which+we+would+expect+according+to+East-South-Slavonic&oq=+Northern-Macedonian+dialects+were+heavily+influenced+by+Serbian+when+Macedonia+was+part+of+the+mediaeval+Serbian+empire+%28as+evidenced+by%2C+e.g.%2C+kukja+%27house%27+or+sudija+%27judge%27%2C+rather+than+kas%CB%87c%CB%87a%2C+sadija%2C+which+we+would+expect+according+to+East-South-Slavonic&gs_l=serp.3...16655.20934.0.22646.1.1.0.0.0.0.0.0..0.0...0.1...1c.1j2.3-r09N3ZpS8&pbx=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_cp.r_qf.&fp=93102a85a1e2ec75&biw=1366&bih=599

      Όπου ο συγγραφέας λέει ότι η «κανονική» λέξη έπρεπε να ήταν **kAshta/kAshcha με /A/ και Βουλγαρική δισυμφωνική ουράνωση.

      Διαγραφή
    14. Μερικές παρατηρήσεις στα γρήγορα:

      Όπως είναι προφανές από αυτά αλλα και παλαιότερα σχόλια μου προσπαθώ να είμαι όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικός σε αυτό που στην Δύση (Ιταλία) ονομάστηκε Μακεδονική Σαλάτα και είμαι ιδιαιτερα καυστικός τόσο ως προς τις ηλιθιότητες των Σκοπιανών αλλα και σε μερικές γραφικότητες των δικών μας. Από τα λεγόμενα σου συμπεραίνω ότι μάλλον παρουσιάζεις την Βουλγαρικη θεώρηση των πραγμάτων:
      Εδώ θα ήθελα να σου υπενθυμίσω μερικά πράγματα σε ότι αφορά τις Βουλγαρικές θέσεις:

      1) Στην Βουλγαρία επιλέχθηκε ως επίσημη γλώσσα του κράτους αυτή που βασίζονταν σε Βορειοδυτικές διαλέκτους κάτι που δυσαρέστησε ιδιαιτερα τους Βουλγαρους των Σκοπιων και αυτούς που κατοικούσαν στα δικά μας εδάφη.

      2) Η Βουλγαρικη προπαγάνδα ήταν αυτή που άρχισε να διδάσκει στους Βουλγαρους της Μακεδονίας ότι είναι Βούλγαρο-Μακεδόνες απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

      3) Μέχρι και σήμερα τόσο εσείς όσο και οι Σκοπιανοί αναγνωρίζεται την ύπαρξη "Mακεδονοφώνων"-Βουλγαροφώνων με ισχυρή Ελληνική συνείδηση αλλα αδυνατείτε να δώσετε εξήγηση για αυτό το φαινόμενο και τους αποκαλείται με ρατσιστικό τρόπο Γραικομάνους.

      4) Στα σχόλια σου και εσύ όπως και οι Σκοπιανοί αποφεύγεις όσο μπορείς να αναφερθείς σε Ελληνικούς-Ελληνόφωνους πληθυσμούς στην Μακεδονία και μιλάς για Ρωμιούς. Αυτοί λοιπόν οι Ρωμιοί είναι Έλληνες όπως Έλληνες είναι και οι κατοικοι της Βόρειας Θράκης και των παραλιών περιοχών του Ευξείνου Πόντου που ήρθαν στην Ελλάδα με την ανταλλαγή πληθυσμών και το σύμφωνο Πολίτη-Kalvov. Άλλωστε από τα Βούλγαρο-Τουρκικα σύνορα μέχρι την Βάρνα όλα τα παράκτια αστικά κέντρα κατοικούνταν από Έλληνες. Μέχρι και σήμερα στο κέντρο της Βάρνας υπάρχει η Ελληνική συνοικία με τις όμορφες νεοκλασικές οικίες. Όσο δε αφορά το μουσείο της Βάρνας αυτό είναι γεμάτο με Αρχαία Ελληνικά ευρήματα. Χρειάστηκε να περάσουν πολλοί αιώνες μέχρι να εμφανιστεί ο Ασπαρούχ από την Asia και οι Σλάβοι από την Πολωνια στην περιοχή...

      Διαγραφή
    15. Δεν υπήρχαν μονο Έλληνες εθελοντές που ανέβηκαν στην Μακεδονία αλλα και Βούλγαροι εθελοντές που κατέβηκαν στην Μακεδονία...

      Διαγραφή
    16. @2:01 #1
      Όπως είναι προφανές από αυτά αλλα και παλαιότερα σχόλια μου προσπαθώ να είμαι όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικός σε αυτό που στην Δύση (Ιταλία) ονομάστηκε Μακεδονική Σαλάτα και είμαι ιδιαιτερα καυστικός τόσο ως προς τις ηλιθιότητες των Σκοπιανών αλλα και σε μερικές γραφικότητες των δικών μας. Από τα λεγόμενα σου συμπεραίνω ότι μάλλον παρουσιάζεις την Βουλγαρικη θεώρηση των πραγμάτων:
      ---

      Μη φοβάσαι, δεν παρουσιάζω τη Βουλγαρική θέση, ούτε είμαι Βουλγαρόφιλος. Φυσικά και γνωρίζω την προπαγάνδα της Βουλγαρίας στη Μακεδονία, απλά δεν την αναφέρω, γιατί το τα αναφέρουμε όλα αυτά τα χρόνια σε κάθε ελληνική ιστοσελίδα που ασχολείται με το Μακεδονικό. Επέλεξα να αναφέρω τα δικά μας σφάλματα γιατί αυτά είναι που ο κόσμος δεν βρίσκει έυκολα.Αυτό που βλέπω ότι λείπει ... είναι Η ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ και αυτήν αποφάσισα να κάνω.

      Σαφώς και γνωρίζω ότι οι Βούλγαροι μιλούσανε πρώτοι για Μεγαλέξανδρο και για «Μακεδονία για Μακεδόνες»,«Θράκη για τους Θράκες» και «Ντόμπρουτζα για τους Ντομπρουτζάνους», ώστε να φαίνεται η Βουλγαρία «λιγότερη λαίμαργη» στις απαιτήσεις της. Σαφώς και γνωρίζω ότι ήρθαν αράδα από την Βουλγαρία για να ενισχύσουν τους εντόπιους ομοϊδεάτες τους.

      Οπότε επαναλαμβάνω ... την αυτοκριτική ΜΑΣ κάνω. Γιατί σήμερα αντιφατικά δοξάζουμε τον Παύλο Μελά σαν συμβολικό ήρωα (εν αγνοία της χρήσης του των όρου «μακεδονική γλώσσα») και ταυτόχρονα κατηγορούμε σκοπιανούς και σκοπιανολάγνους που μιλάνε για «μακεδονική γλώσσα και λαό».

      συνεχίζεται

      Διαγραφή
    17. Συνέχεια

      #2

      4) Στα σχόλια σου και εσύ όπως και οι Σκοπιανοί αποφεύγεις όσο μπορείς να αναφερθείς σε Ελληνικούς-Ελληνόφωνους πληθυσμούς στην Μακεδονία και μιλάς για Ρωμιούς. Αυτοί λοιπόν οι Ρωμιοί είναι Έλληνες
      ----

      Κάθε άλλο, γνωρίζω ότι το 43% του πληθυσμού της Ελληνικής Μακεδονίας είχε σαν μητρική του γλώσσα την Ελληνική και οι πρόγονοί μου ανήκουν σε αυτό το 43%. Απλά χρησιμοποιώ το όνομα «Ρωμιοί» για να τους προσδιορίσω γιατί:

      α) Έτσι αυτοπροσδιοριζόταν οι περισσότεροι ελληνόφωνοι παραδοσιακά και ονόμαζαν και τη γλώσσα τους «ρωμέϊκα». Κατα συνέπεια, δεν το χρησιμοποιώ καθόλου μειωτικά, αλλά ίσα ίσα σαν την ΠΛΕΟΝ ΓΝΗΣΙΑ ονομασία του ελληνόφωνου ορθόδοξου πληθυσμού. Δηλαδή συμφωνώ απόλυτα με την Αρβελέρ εδώ:

      http://www.youtube.com/watch?v=C5HejEamBto

      Όταν ο Παλαμάς έμαθε ότι ο αρχαιόπληκτος Σωτηριάδης κατέκρινε τον Εφταλιώτη για τον τίτλο «Η ιστορία της Ρωμιοσύνης» επειδή:

      Παρά ταύτα ο Γεώργιος Σωτηριάδης έγραψε μίαν κριτικήν κατά της "Ιστορίας της Ρωμηοσύνης" του Εφταλιώτη όπου ισχυρίζετο ότι η χρήσις των ονομάτων Ρωμιός και Ρωμιοσύνη αντί των Έλλην και Ελληνισμός δείχνει έλλειψιν φιλοπατρίας και ότι η λέξις Ρωμιός πρέπει να αποφευχθή διότι έχει τάχα καταφρονεμένην σημασίαν "ανθρώπου ευτελούς και χυδαίου".

      Ο Παλαμάς απάντησε:

      "Δεν απορεί κανείς, γράφει ο Παλαμάς, πώς ο Εφταλιώτης έγραψε Ρωμιός και όχι "Έλληνας", έγραψε Ρωμιοσύνη και όχι "Ελληνισμός". Απορεί πώς ο κ. Σωτηριάδης, με όλα τα δώρα της επιστήμης και της ευφυΐας που τον ξεχωρίζουν ανάμεσα σε πολλούς, έκρινε ότι πρέπει να κατακρίνει το συγγραφέα για το μεταχείρισμα των σωστών και των καλόηχων και των ωραίων όρων, και ερωτά ο Παλαμάς, "τάχα λησμόνησε (ο κ. Σωτηριάδης) πώς είναι ο άξιος μεταφραστής της "Ιστορίας της Βυζαντινής Λογοτεχνίας" του Κρουμπάχερ, και λησμόνησε πόσο καθαρά μας εξηγεί ο σοφός ιστορικός τη σημασία του κατηγορημένου Ρωμιού, σε λίγα λόγια ουσιαστικά, αμέσως από τα πρώτα φύλλα του έργου του; "Το όνομα τούτο (δηλαδή Ρωμαίος) διετηρήθη, γράφει ο Κρουμπάχερ, δια των φρικτών χρόνων της Τουρκοκρατίας μέχρι σήμερον, ως η πραγματική και μάλιστα διαδεδομένη επίκλησις του γραικικού λαού, απέναντι της οποίας η μεν σποραδικώς απαντώσα Γραικοί μικράν ιστορικήν σημασίαν έχει, η δε δια της Κυβερνήσεως και σχολείου τεχνικώς εισαχθείσα Έλληνες, ουδεμίαν".

      Μην ξεχνάς φίλε μου ότι όταν ο Στρατηγός του Βασιλείου του 2ου Ευστάθιος Δαφνομήλης πήγε στην Οχρίδα και σκότωσε τον Βούλγαρο υπερασπιστή της Ιβατσή, προκαλώντας την αντεπίθεση των Βουλγάρων πολιτών της πόλης, ο Σκυλίτσης μεταφέρει τα λόγια του Δαφνομήλη προς τον φανατισμένο Βουλγαρικό όχλο:

      πρὸς δὲ τὸ πλῆθος ἀπό τινος θυρίδος προκύψας καὶ τῇ χειρὶ κατασιγάσας τὸν ὄχλον τοιῶνδε λόγων ἀπήρξατο· ‘ὅτι μέν, ὦ ἄνδρες οἱ συνειλεγμένοι, οὐδεμία τις προαπέκειτό μοι ἀπέχθεια πρὸς τὸν ὑμέτερον δυνάστην, καὶ ὑμεῖς αὐτοὶ πάντως ἐρεῖτε, ὡς Βούλγαρος μὲν αὐτός, Ῥωμαῖος δ' ἐγώ, καὶ Ῥωμαῖος οὐ τῶν ἐπὶ Θρᾴκης καὶ Μακεδονίας οἰκούντων, ἀλλ' ἐκ τῆς Μικρᾶς Ἀσίας, ἥτις ὅσον ἀπέχει ὑμῶν, ἴσασιν οἱ γινώσκοντες.

      συνεχίζεται

      Διαγραφή
    18. συνέχεια

      Εν συντομία «δεν σκότωσα τον άρχοντά σας εξαιτίας κάποιου φυλετικού μίσους επειδή αυτός ήταν Βούλγαρος και εγώ Ρωμαίος, γιατί δεν είμαι Ρωμαίος από τη Μακεδονία ή τη Θράκη αλλά από την μακρινή Μικρά Ασία (δηλαδή δεν έχω κανένα απολύτως λόγο να σας μισώ, απλώς εκτελώ τα στρατιωτικά μου καθήκοντα).

      Σε ένα άλλο σημείο ο Σκυλίτσης αναφέρει ότι:

      ἦσαν γὰρ πολλοὶ ἔκ τε Ῥωμαίων καὶ Ἀρμενίων
      ἔν τε Πελαγονίᾳ καὶ Πρέσπᾳ καὶ τῇ Ἀχρίδι ὑπὸ Σαμουὴλ κατῳκισάμενοι,

      «υπήρχαν πολλοί Ρωμιοί και Αρμένιοι γύρω από την Πελαγονία, την Πρέσπα και την Αχρίδα που τοποθετήθηκαν εκεί από τον Σαμουήλ» (τους πήρε από τα σύνορά του με το Βυζάντιο [πάνω κάτω η γραμμή Λάρια-Βέροια-Έδεσσα] και τοποθέτησε εκεί «δικούς του» Βούλγαρους και Βλάχους, όπως ο Νικουλίτσας στα Σέρβια).

      Νικόλαος δὲ ὁ τὰ Σέρβια φυλάττων,ὃν Νικολιτζᾶν ὑποκοριζόμενοι διὰ τὸ βραχὺ τῆς ἡλικίας ἐκάλουν,ἐκθύμως ἀντεῖχε καὶ τὴν ἐπενηνεγμένην αὐτῷ γεγηθότως ἐπέφερε πο-
      λιορκίαν. φιλοτίμως δὲ τοῦ βασιλέως χρησαμένου αὐτῇ, ἑάλω τὸ φρούριον καὶ αὐτὸς ὁ Νικολιτζᾶς. καὶ μετοικίσας ἐκεῖθεν τοὺς Βουλγάρους ὁ βασιλεὺς Ῥωμαίους φυλάττειν ἐπέστησε. καὶ ταῦτα δράσας ἐπάνεισι πρὸς τὴν βασιλίδα, ἐπαγόμενος μεθ' ἑαυτοῦ καὶ τὸν Νικολιτζᾶν, ὃν καὶ πατρικιότητι ἐτίμησεν. ἀλλ' ἀβεβαίου γνώμης οὗτος τυχών, ἐκεῖθεν
      ἀποδράς, ἔλαθεν ἀνασωθεὶς πρὸς τὸν Σαμουήλ, καὶ μετ' αὐτοῦ ἐλθὼν ἐπολιόρκει τὰ Σέρβια.

      Όταν ο Βασίλειος ξαναπήρε τα Σέρβια με τη σειρά του μετακίνησε τους Βούλγαρους από εκεί στην Αρμενία και έφερε Ρωμιούς. Οι Βλάχοι φαίνονται να παρέμειναν, αλλάζοντας στρατόπεδο, γιατί η φάρα των Νικουλιτσαίων συνεχίζει να ακούγεται στην περιοχή Σερβίων-Λαρίσης.

      Στη Φλώρινα απαντάται το τοπωνύμιο Αρμένσκο και λίγο βορειότερα μεταξύ Μοναστηρίου και Οχρίδας υπάρχει το τοπωνύμιο Grkopole (Ρωμιόκαμπος βουλγαριστί).

      β) Η εθνική κατηγορία (Νεο-)Έλληνες αποτελείται από πολλές γλωσσικές/εθνοτικές υποκατηγορίες. Η ελληνόφωνη ομάδα είναι οι Ρωμιοί. Έπονται Αρβανίτες, Βούλγαροι, Βλάχοι, τουρκόφωνοι (το «Τούρκος» σκέτο ως επί το πλείστον σήμαινε μουσουλμάνο κατά τα γνωστά) κλπ.

      Όλες αυτές οι ομάδες είναι ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ Έλληνες, γιατί η ελληνική εθνοτικότητα, όπως κάθε σύγχρονη εθνική ταυτότητα, είναι απλά θέμα επιλογής συλλογικής ταυτότητας. Μία από τις πιο σοφές κουβέντες που έχω δει από απλό κόσμο είναι αυτή του παρακάτω Βλάχου που συνάντησε ο Κουκουδής:

      http://www.vlachs.gr/el/component/content/article/1-latest/7-introduction-assessment-conclusions

      Θυμάμαι τον Γκραίκο παππού μου, τον μπάρμπα-Τζιόρτζη να με ρωτά, σαν πήγαινα στο χωριό της μητέρας μου στο Ρουμλούκι: “Τι είσαι βρε 'συ, Ρωμιός για Βλάχος;” Ενώ στη Βέροια, ο Βλάχος παππούς μου, ο λάλα-Στέργιος, με ρωτούσε στα βλάχικα: “Τσε χι τίνι, Αρμούν ια Γκρέκ;” (Τι είσαι εσύ, Αρμούνος ή Γκραίκος;). Και εγώ, μη θέλοντας να τους κακοκαρδίσω, έδινα στον καθένα τους την απάντηση που ήθελε να ακούσει.

      Και κυρίως αυτή τη ρήση:

      Όπως του μπάρμπα-Κώστα του Ζιώγα στο Περιθώρι του Νευροκοπίου, που μου είπε χαρακτηριστικά: “Άκουσε παιδί μου, οι Γκραίκοι δεν είναι περισσότερο Έλληνες από `μας. Μπορεί εμείς να `μαστε Βλάχοι κι αυτοί να `ναι Γκραίκοι, όμως μαζί κάνουμε τους Έλληνες”.

      ----

      Αυτό ισχύει για όλες τις γλωσσικές Νεοελληνικές κοινότητες. Είμαστε όλοι ισοδύναμα εθνικά Έλληνες και έχουμε όλοι το ίδιο δικαίωμα στα να θεωρούμε τους εαυτούς μας απόγονους των αρχαίων Ελλήνων, μιας και αυτό δεν είναι παρά ένας εθνοσυμβολικός μύθος καταγωγής, για όποιον ξέρει κάτι από σύγχρονη εθνολογία.

      Διαγραφή
    19. 4) Στα σχόλια σου και εσύ όπως και οι Σκοπιανοί αποφεύγεις όσο μπορείς να αναφερθείς σε Ελληνικούς-Ελληνόφωνους πληθυσμούς στην Μακεδονία και μιλάς για Ρωμιούς. Αυτοί λοιπόν οι Ρωμιοί είναι Έλληνες όπως Έλληνες είναι και οι κατοικοι της Βόρειας Θράκης και των παραλιών περιοχών του Ευξείνου Πόντου που ήρθαν στην Ελλάδα με την ανταλλαγή πληθυσμών και το σύμφωνο Πολίτη-Kalvov. Άλλωστε από τα Βούλγαρο-Τουρκικα σύνορα μέχρι την Βάρνα όλα τα παράκτια αστικά κέντρα κατοικούνταν από Έλληνες. Μέχρι και σήμερα στο κέντρο της Βάρνας υπάρχει η Ελληνική συνοικία με τις όμορφες νεοκλασικές οικίες. Όσο δε αφορά το μουσείο της Βάρνας αυτό είναι γεμάτο με Αρχαία Ελληνικά ευρήματα. Χρειάστηκε να περάσουν πολλοί αιώνες μέχρι να εμφανιστεί ο Ασπαρούχ από την Asia και οι Σλάβοι από την Πολωνια στην περιοχή...
      ---

      Αφού λοιπόν σου εξήγησα ότι χρησιμοποιώ τον όρο Ρωμιός με τη μεγαλύτερη δυνατή αξία και σεβασμό (άρα δεν έχω καμία σχέση με τους Σκοπιανούς που ιστορικά δεν τον γνωρίζουν καν τον όρο, αλλά μιλάνε για «Γκάρτσι» επειδή έτσι έμαθαν στους Σκλαβηνούς γλωσσικούς προγόνους τους οι Βλάχοι (Γκρεκ) που ζούσαν άνω της γραμμής Jirecek να λένε τους ελληνόφωνους Ρωμιούς) θα ήθελα να σου παραθέσω κάτι σχετικά με τον Ασπαρούχ και τους Ρωμιούς που εσύ θεωρείς διηνεκώς Έλληνες.

      Όταν λοιπόν οι τατάροι Βούλγαροι δέχθηκαν να εκχριστιανιστούν στα 860 μ.Χ., εγκαταλείποντας τη λατρεία του Τατάρου θεού του Ουρανού Τενγκρί:

      http://en.wikipedia.org/wiki/Tengri

      ... ο Πατριάρχης Φώτιος γράφει: βάλε την Αρβελέρ παρακάτω στο [10:45] και άκου:

      http://www.youtube.com/watch?v=wtnxov_SgKQ

      «Έχω την ευχάριστη είδηση να σας αναφέρεω ότι το Βουλγαρικόν έθνος απεποιήθει την ΕΛΛΗΝΙΚΗΝ (δες το χαμόγελο της Αρβελέρ) του ειδωλολατρεία και έγινε Χριστιανόν».

      Καλό είναι λοιπόν να γνωρίζουμε πότε πρέπει να μιλάμε για Έλληνες και πότε για Ρωμιούς.

      Από το 500 μ.Χ. μέχρι το 1155 μ.Χ. ο όρος Έλλην σαν εθνοτικός προσδιορισμός εξαφανίζεται. Στα μέσα του 12ου αιώνα ο Ιωάννης Τζέτζης είναι ο πρώτος Βυζαντινός που αυτοχρακτηρίζεται εθνοτικά Έλλην. Από εκεί και μετά δειλά δειλά ο όρος κερδίζει έδαφος (κυρίως σαν αντι-«λατινική» ιδεολογία στην αυτοκρατορία της Νίκαιας) στην ολιγάριθμη βυζαντινή ελίτ, ενώ η ελληνόφωνη μάζα παραμένει «Ρωμέικια» και μέχρι και τον 18ο ακόμα αιώνα ακούμε τον κοσμά τον Αιτωλό να λέει:

      «... δεν είσθε Έλληνες, δεν είσθε ασεβείς, αιρετικοί, άθεοι, αλλ' είσθε ευσεβείς ορθόδοξοι χριστιανοί, πιστεύετε και είσθε βαπτισμένοι εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, και είσθε τέκνα και θυγατέρες του Χριστού μας».

      Η «μαζικότερη» αναβίωση του όρου «Έλλην» με την εθνοτική του σημασία κατά τον ελληνικό διαφωτισμό του ύστερου 18ου αιώνα και η οικειοποίηση των αρχαίων Ελλήνων σαν προγόνων μας που αυτή συνεπάγεται, ήταν κατά την σοφή μακαρίτισσα Έλλη Σκοπετέα το «μόνο διαβατήριο για την Δύση». Σε μια εποχή που η Ευρώπη λατρεύει ό,τι αρχαιοελληνικό, ο καλύτερος τρόπος των Ραγιάδων για να παρουσιαστούν στη Δύση σαν προκομένοι Δυτικοί και όχι παρακμιακοί Ανατολίτες ήταν η μετατροπή τους σε απογόνους των ένδοξων ΕΚΕΙΝΩΝ Ελλήνων.

      Αυτή είναι και η απαρχή αυτού που ο μακαρίτης Αναστάσιος-Φοίβος Χριστίδης ονομάζει «καταγωγικό σύνδρομο» του Νεοέλληνα.

      Και η Σκοπετέα και ο Χριστίδης που παραθέτω γράφουν στο βιβλίο «Η Ιστορία της Αρχαίας Ελληνικής: από τις αρχές εώς την Ύστερη Αρχαιότητα» (εκδόθηκε από το Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη το 2001).

      Ο Χριστίδης μιλάει για το «καταγωγικό σύνδρομο» στο εισαγωγικό κεφάλαιο «Ιστορίες της Ελληνικής Γλώσσας» και η Σκοπετέα μιλάει για «την οικειοποίηση του αρχαιοελληνικού παρελθόντος σαν μόνο διαβατήριο για τη Δύση» στο κεφάλαιο «Αρχαία, Καθουμιλουμένη και Καθαρεύουσα Ελληνική Γλώσσα».

      Διαγραφή
    20. Πραγματικά ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις και αναφορές...

      Και εγώ τα δικά μας σφάλματα καυτηριάζω. Βλέπε πχ Φυσιογνώστη...

      Σε ότι αφορά τους Βλάχους Βέροιας (Κουκουδής) Ρουμανοφρονες ήταν...

      Στενοί συγγενείς μου έχουν καταγωγή από Ημαθία... Μονο αυτό που λέει ο Κουκουδής δεν δηλώνανε στην κατοχή...

      Διαγραφή
    21. #1

      Και για να σου αποδείξω ότι αντί για Βουλγαρική ή Ελληνική θέση πρέπει μάλλον να μιλάμε για σοβαρή (ακαδημαϊκή) ή γελοία (λ.χ. «Τσουλκισμός) ανεξαρτήτως «εθνικότητος του συγγραφέως», ο γνωστός Βούλγαρος Βυζαντινολόγος Dimitar Angelev γράφει:

      https://www.google.it/search?tbm=bks&hl=el&q=the+ethnic+identity+of+individuals+along+the+amorphous+Greek-Bulgarian+frontier+proves+often+to+be+evasive%2C+this+serves+to+demonstrate+once+again+the+underlaying+cultural+unity+of+the+Byzantine-Slavic+commonwealth&btnG=

      H Βουλγαρική και Ρωμαϊκή αυτοκρατορία είχαν κοινά σύνορα για παραπάνω από 1000 χλμ, πάνω κάτω από τη Glavinica/Κεφαλλωνιά της βορειοηπειρωτικής ακτής μέχρι την Αγχί-αλο/ Po-morye στην ακτή του Ευξείνου πόντου. O Angelev ονομάζει αυτό το σύνορο "amorphous Greek-Bulgarian zone", δλδ, «άμορφος Ρωμιο-Βουλγαρική ζώνη» και λέει:

      «Η εθνοτική ταυτότητα μεμονωμένων ατόμων κατά μήκος του αμόρφου Ρωμιο-Βουλγαρικού συνόρου ΣΥΧΝΑ αποδεικνύεται αμφιλογούμενη. Αυτό με τη σειρά του αποδεικνύει την υποκείμενη πολιτισμική ενότητα της Βυζαντινο-Σλαβικής κοινοπολιτείας».

      Έχοντας αυτό κατά νου, μπορούμε να διαβάσουμε τον σκυλίτση και να καταλάβουμε γιατί ο Βασίλειος ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΚΤΟΝΟΣ. Η κατάλυση της Βουλγαρικης αυτοκρατορίας του Σαμουήλ δεν επιτέυχθηκε με «αίμα και σίδηρο» αλλά με την σταδιακή ενσωμάτωση των Βουλγάρων τοπαρχών/ζουπάνων στο Βυζαντινό διοικητικό σύστημα. Έτσι λέει ο Σκυλίτσης:

      συνεχίζεται

      Διαγραφή
    22. #2 συνέχεια:

      ἔξεισι παραυτίκα ὁ βασιλεύς. γενομένῳ δ'
      αὐτῷ κατὰ τὴν Ἀδριανούπολιν ὑπαντῶσιν ὁ ἀδελφὸς τοῦ περιφήμου
      Κρακρᾶ καὶ ὁ υἱός, προσχωρεῖν εὐαγγελιζόμενοι τό τε περίπυστον
      φρούριον τὸν Πέρνικον, καὶ ἕτερα πέντε ἐπὶ τριάκοντα. οὓς τιμήσας
      ἀξίως καὶ τὸν Κρακρᾶν ἐς τὸν τῶν πατρικίων θρόνον ἀναβιβάσας ἦλθεν
      εἰς Μοσυνούπολιν. ἐνταῦθα δὲ καὶ πρέσβεις ἧκον ἐκ Πελαγονίας καὶ
      Μωροβίσδου καὶ Λιπενίου, παραδιδόντων τῷ βασιλεῖ τὰς πόλεις.
      ἐκεῖθεν ἄρας ἦλθεν ἐν Σέρραις, αἷς ἀφίκετο ὁ Κρακρᾶς μετὰ τῶν ἀρχόντων
      τῶν προσρυέντων τριακονταπέντε κάστρων, καὶ καλῶς ὑπεδέχθη.
      προσερρύη δὲ καὶ Δραγομοῦζος, τὰ ἐν τῇ Στρουμβίτζῃ παρεσχηκὼς
      καὶ πατρίκιος τιμηθείς, ἄγων μεθ' ἑαυτοῦ καὶ τὸν πατρίκιον Ἰωάννην
      τὸν Χάλδον, τότε τῆς χρονίας ἀπολυθέντα καθείρξεως. ἔτυχε γὰρ ἁλοὺς
      παρὰ τοῦ Σαμουὴλ καὶ ἐπὶ εἴκοσι καὶ δύο χρόνους ὢν ἐν τῇ φυλακῇ.
      ἄρτι δὲ τῇ Στρουμβίτζῃ προσήγγισεν ὁ βασιλεύς, καὶ ἧκεν ὁ ἀρχιεπί-
      σκοπος Βουλγαρίας Δαβὶδ μετὰ γραμμάτων Μαρίας τῆς Ἰωάννου
      γυναικός, ὑπισχνουμένης ἐκστῆναι Βουλγαρίας, εἰ τεύξεται τῶν κατὰ
      σκοπόν. ὑπήντησε δὲ καὶ Βογδάνος ὁ τῶν ἐνδοτέρω κάστρων τοπάρχης,
      καὶ τιμᾶται καὶ οὗτος πατρίκιος, ὡς καὶ πάλαι τὰ βασιλέως φρονῶν
      καὶ τὸν ἑαυτοῦ πενθερὸν ἀνελὼν Ματτθαΐτζην. ἐκεῖθεν ἄπεισιν εἰς τὰ
      Σκόπια,
      ἔνθα συνήντησεν αὐτῷ καὶ ὁ νέος Νικολιτζᾶς, τὴν πρώτην καὶ μαχιμωτάτην σύνταξιν
      τοῦ Σαμουὴλ ἐπαγόμενος, καὶ ἐτιμήθη πρωτοσπαθάριος καὶ στρατηγὸς
      καὶ στρατηγὸν αὐτοκράτορα λιπὼν ἐν τῇ πόλει Δαβὶδ πατρίκιον τὸν
      Ἀριανίτην
      κατεπάνω Βουλγαρίας προσονομάσας αὐτόν,
      ὑπέστρεψε διὰ τῶν φρουρίων Στυπείου τε καὶ Προσάκου, μετὰ λιτῶν
      καὶ ὕμνων εὐφημούμενος καὶ τιμώμενος.

      1) Στην Αδριανούπολη ο Βασίλειος δέχθηκε τον αδελφό και τον υιό του περίφημου Ζουπάνου Κακρά, οι οποίοι έφεραν μαζί τους την υποταγή του απόρθητου φρουρίου Pernik μαζί με 35 γύρω κάστρα. Στην Μοσυνούπολη δέχθηκε και τον ίδιο τον Κακρά και τους τίμησε όλους δίνοντάς τους Βυζαντινούς τίτλους ευγένειας.

      2) Στην Μοσυνούπολη πάντα ήρθαν πρεσβευτές των Ζουπάνων της Πελαγονίας, Μωροβίσδου και Λιπενίου (Lipljan Σερβίας) οι οποίοι υποτάχθηκαν στο Βασίλειο και επίσης πήραν Βυζαντινούς τίτλους.

      3) Στις Σέρρες δέχθηκε το Ζουπάνο Στρώμνιτσας Δραγομούζο, ο οποίος έλαβε τον τίτλο, του πατρικίου και απελευθέρωσε τον Βυζαντινό πατρίκιο Ιωάννη Χάλδο που χρόνια κρατούσε κρατούμενο.

      4) Φτάνοντας στην Στρώμνιτσα ο Βασίλειος, τον επισκέφτηκε ο Αρχιεπίσκοπος Βουλγαρίας Ιωάννης/Δαβίδ Ντέμπρανιν (από την Δίβρα) κουβαλώντας γράμματα από την χήρα του Τσάρου Ivan Vladislav Μαρία.

      http://en.wikipedia.org/wiki/John_of_Debar

      5) O Bogdan, τοπάρχης των ενδότερων κάστρων, παραδόθηκε και τιμήθηκε με τον τίτλο του πατρικίου.

      6) Έφτασε στα Σκόπια όπου κυβερνούσε ο νεώτερος Νικουλίτσας ο οποίος παρέδωσε την πόλη και τιμήθηκε με Βυζαντινούς τίτλους.

      7) Ο Βασίλειος τότε κατέβηκε, περνώντας από τα φρούρια του Στυπείου και του Προσέκου, όπου ευφημήθηκε και τιμήθηκε από τους κατοίκους.

      Έτσι έμεινε μόνο η περιοχή της Οχρίδας ανεξάρτητη, την οποία υπερασπιζόταν ο Ιβατσής από τη βόρεια Ήπειρο:

      http://en.wikipedia.org/wiki/Ivats

      Τον οποίο έπιασε μπαμπέσικα και τύφλωσε ο Δαφνομήλης όπως έχω περιγράψει παραπάνω.

      Βλέπουμε δηλαδή ότι στην πραγματικότητα ... «οι τυφλωμένοι Βούλγαροι» ήταν οι λίγοι που αντιστάθηκαν, και η πλειοψηφία των Βουλγάρων ζουπάνων/τοπαρχών παραδόθηκε και ενσωματόθηκε οικειοθελώς. Και βλέπουμε τον απλό κόσμο σε Prosek και Shtip να χαιρετά με τιμές τον «Βουλγαροκτόνο».

      Η κατάκτηση της Βουλγαρίας από τον Βασίλειο περιγράφεται από τον σχεδόν σύγχρονο χριστιανό Άραβα ιστορικό Al Yahya σαν:

      «Ο Βασίλειος πάντρεψε Βουλγάρους γιους με Ρωμιές κόρες και Ρωμιούς γιους με Βουλγάρες κόρες ενώνοντας τους δύο λαούς σε έναν και διαλύοντας με αυτόν τρόπο την παλαιά τους έχθρα».

      http://books.google.it/books?id=Z0PmrXKnczUC&pg=PA36&lpg=PA36&dq=Basil+Yahya+Bulgarian+Roman+sons+daughters&source=bl&ots=u7XkFUYCC0&sig=7Qxaq0y8RFyP2WS9dAX18vUl-wo&hl=el&sa=X&ei=xIloULm-H4vHswblkoCoDA&redir_esc=y#v=onepage&q=Basil%20Yahya%20Bulgarian%20Roman%20sons%20daughters&f=false

      Διαγραφή
    23. Πραγματικά ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις και αναφορές...

      Και εγώ τα δικά μας σφάλματα καυτηριάζω. Βλέπε πχ Φυσιογνώστη...

      Σε ότι αφορά τους Βλάχους Βέροιας (Κουκουδής) Ρουμανοφρονες ήταν...

      Στενοί συγγενείς μου έχουν καταγωγή από Ημαθία... Μονο αυτό που λέει ο Κουκουδής δεν δηλώνανε στην κατοχή...
      ---

      Δεν πιστεύω να ήταν όλοι τους. Είναι αλήθεια ότι πολλοί Βερμιόβλαχοι ανέπτυξαν έντονη ανθελληνική (Ρουμανική ή Βουλγαρική) δράση ... γι΄αυτό άλλωστε και τα ελληνικά σώματα κάψανε τη Ντόλιανη πάνω στο Βουνό και για λίγους ρουμανίζοντες που κρυβόταν σε μια πλειοψηφία ελληνιζόντων βλάχων ... κάηκε το Μικρό Γούζι/Μακροχώρι κάτω από τη Βέροια στα σύνορα με το Ρουμλούκι (σήμερα έχει προσφυγικό πληθυσμό).

      Αλλά ... αλλά ... να μην ξεχνάμε ότι και ο μεγάλος Έλληνας γλωσσολόγος και δημοτικιστής και συγγραφέας της πρώτης σοβαρής γραμματικής της νεοελληνικής γλώσσας Μανόλης Τριανταφυλλίδης ... είναι και αυτός Βερμιόβλαχος κατά το ήμισι από το Ξερολίβαδο:

      http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B1%CE%BD%CF%8C%CE%BB%CE%B7%CF%82_%CE%A4%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%86%CF%85%CE%BB%CE%BB%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CF%82

      Ο Κεκαυμένος ήταν διοικητής του θέματος Ελλάδος με πρωτεύουσα τη Λάρισα. Ήταν Βλαχο-Αρμενικής καταγωγής. Ο Βλάχος παππούς του Δημήτριος Πολεμάρχιος (μάλλον εξελληνισμός του σλαβικού τίτλου Βοϊβόδινσκι, μιας και οι Βυζαντινοί δεν χρησιμοποιούσαν τον τίτλο πολέμαρχος) ανήκε στην φάρα των Νικουλιτσαίων που πολέμησαν με τον Σαμουήλ εναντίον του Βασιλείου (ο πεθερός του Δελφίνας Νικουλίτσας ήταν «εθνάρχης» των Βλάχων του θέματος Ελλάδος. Ο Αρμένιος παππούς του πολέμησε εναντίον του Βασιλείου στον μικρασιατικό εμφύλιο πόλεμο όπου ο Βασίλειος διέλυσε τις «ανατολικές στρατιωτικές οικογένειες» που είχαν καταλήξει de facto άρχοντες της περιοχής και όδευαν προς αυτονομία. Κατά τον Βυζαντινολόγο Mark Whittow αυτό ήταν το πραγματικό επίτευγμα του Βασιλείου και όχι η κατάκτηση της Βουλγαρίας.

      Τέλος πάντων. Ο Κεκαυμένος, γράφει ο Καλδέλλης δεν ντρέπεται καθόλου στο βιβλίο του να πει ότι οι παππούδες του ήταν εχθροί του Βυζαντινού Αυτοκράτορα. Ο ίδιος αποδείχθηκε εξαιρετικός και πιστός διοικητής και αν και κατά το ήμισι Βλάχος ... περιγράφει τους Βλάχους του Θέματός του που επαναστάτησαν για να μην πληρώσουν φόρο, παρασύροντας και τους Βελεγεζίτες Σλάβους της Θεσσαλίας στην ανταρσία με τα χειρότερα λόγια.

      Για τον πεθερό του:

      http://en.wikipedia.org/wiki/Nikulitzas_Delphinas

      Διαγραφή
    24. συνέχεια

      1) Καλδέλλης για τον Κεκαυμένο και τους προγόνους του:

      https://www.google.it/search?tbm=bks&hl=el&q=His+grandfather+Demetrios+Polemarchios+had+fought+with+Samuel+of+Bulgaria+against+Basileios+II&btnG=#hl=el&tbm=bks&sclient=psy-ab&q=He+does+not+hide+the+fact+that+some+of+them+had+been+enemies+of+the+empire+or+independent+chiefs+on+the+periphery.+His+grandfather+Demetrios+Polemarchios+had+fought+with+Samuel+of+Bulgaria+against+Basileios&oq=He+does+not+hide+the+fact+that+some+of+them+had+been+enemies+of+the+empire+or+independent+chiefs+on+the+periphery.+His+grandfather+Demetrios+Polemarchios+had+fought+with+Samuel+of+Bulgaria+against+Basileios&gs_l=serp.3...18977.22108.0.24267.1.1.0.0.0.0.0.0..0.0...0.1...1c.1j2.3LqNLydLlZA&pbx=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_cp.r_qf.&fp=a927c34667be3b89&biw=1366&bih=599

      2) Κεκαυμένου περιγραφή των Βλάχων:

      Είναι λοιπόν ο βυζαντινός συγγραφέας του ΙΒ΄ αιώνα Κεκαυμένος, που εκφράζοντας την αντίθεση των αρχών της Κωνσταντινούπολης προς τους δυναμικά αντιστεκόμενους στην αυτοκρατορική εξουσία Βλάχους, τους χαρακτηρίζει “γένος άπιστον τε παντελώς και διεστραμμένον, μήτε εις θεόν έχον πίστιν ορθήν μήτε εις βασιλέα μήτε εις συγγενή ή εις φίλον, αλλά αγωνιζόμενον πάντας καταπραγματεύεσθαι, ψεύδεται δε πολλά και κλέπτει πάνυ, ομνύμενον καθεκάστην όρκους φρικωδεστάτους προς τους εαυτού φίλους και αθετούν ραδίως ποιούν τε αδελφοποιήσεις και συντεκνίας και σοφιζόμενον δια τούτων απατάν τους απλουστέρους, ουδέποτε δε εφύλαξε πίστιν προς τινα, ουδέ προς τους αρχαιοτέρους βασιλείς των Ρωμαίων”.

      Και συνεχίζει περιγράφοντας τα συμβάντα που τους ανάγκασαν να εγκαταλείψουν τον τόπο όπου κατοικούσαν:

      “Πολεμηθέντες παρά του βασιλέως Τραϊανού και παντελώς εκτριβέντες εάλωσαν, και του βασιλέως αυτών του λεγομένου Δεκαβάλου αποσφαγέντος και την κεφαλήν επί δόρατος αναρτηθέντος εν μέση τη πόλει Ρωμαίων. Ούτοι γαρ εισιν οι λεγόμενοι Δάκαι και Βέσοι. Ώκουν δε πρότερον πλησίον του Σάου, ον νυν ποταμόν Σάβαν καλούμεν, ένθα Σέρβοι αρτίως οικούσιν, εν οχυροίς και δυσβάτοις τόποις. Τούτοις θαρρούντες υπεκρίνοντο αγάπην και δούλωσιν προς τους αρχαιοτέρους των Ρωμαίων βασιλείς και εξερχόμενοι των οχυρωμάτων ελεΐζοντο τας χώρας των Ρωμαίων, όθεν αγανακτήσαντες κατ’ αυτών, ως είρηται, διέφθειραν αυτούς, οι και εξελθόντες των εκείσε διεσπάρησαν εν πάση τη Ηπείρω και Μακεδονία, οι δε πλείονες αυτών ώκησαν την Ελλάδα” [Cecaumeni, Strategicon et incerti scriptoris de officiis regiis libelus, έκδοση B. Wassiliewsky – V. Jernstedt, Petersburg 1896, σελ. 74].

      Διαγραφή
    25. Τα άνωθεν έλαβαν χωρα πριν την τελειωτική ήττα του στρατού του Samouil η μετά?

      Στις εν λόγο περιοχές κατά μήκος των συνόρων είχαν εγκατασταθεί μεγάλες ομάδες Σλάβων οι οποιοι προχώρησαν και νοτιότερα στον Ελλαδικό χώρο. Οι συγκεκριμένες περιοχές άλλαζαν συνεχώς χερια μεταξύ Βυζαντινών και Βουλγαρων αλλα υπέφεραν και από Βουλγαρικές επιδρομές. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις Σλάβοι εντός Βυζαντίου ως τμήμα Βυζαντινού στρατού ήρθαν σε σύρραξη με τους Βούλγαρο-Σλάβους ομοεθνείς τους. Αυτό βεβαια έχει να κάνει και με την πολύ χαλαρή σχέση που είχαν μεταξύ τους τα διαφορα Σλαβικά φυλα. Σε ότι αφορά την αντιμετώπιση των Ζουπάνων αυτή ήταν η φυσιολογική αντιμετώπιση από αυτοκράτορες πολυεθνικών αυτοκρατοριών. Αναγνωρίζοντας την κυριαρχία του αυτοκράτορα και δηλώνοντας φόρου υποτελείς ο τοπάρχης λαμβάνει τίτλο ευγενειας και διατηρεί την κυριαρχία του επί γης και ανθρώπων. Ας μην ξεχνάμε ότι στον Οθωμανικό στρατό υπηρετούσαν Χριστιανοί τιμαριούχοι μέχρι την εποχή που ανέλαβε σουλτάνος ο Σουλειμαν ο μεγαλοπρεπής. Η περίπτωση του Tsernotobay από την Αχαΐα Πελοποννήσου είναι χαρακτηριστική. Το Τσέρνο μάλλον παραπέμπει σε Σλαβική καταγωγή...απόγονος Μηλίγγων η Eζεριτων ποιος ξέρει...

      Διαγραφή
    26. Τα άνωθεν έλαβαν χωρα πριν την τελειωτική ήττα του στρατού του Samouil η μετά?
      ----

      Μετά, γιατί τα παραπάνω έγιναν όταν Τσάρος ήταν ο Ivan Vladislav.

      http://en.wikipedia.org/wiki/Ivan_Vladislav_of_Bulgaria

      Αλλά μην φανταστείς ότι «η μάχη του Κλειδίου» ήταν μια συγκλονιστική μάχη. Αυτό σύμφωνα με τον Stephenson είναι μέρος «του μύθου του Βουλγαροκτόνου». Ο ίδιος εκτιμά ότι στη μάχη του Κλειδίου ... δεν υπήρχαν πάνω από 1500 Βούλγαροι που κρατούσαν το στενό ... άρα σίγουρα δεν τυφλώθηκαν 15.000 που τους είδε ο Σαμουήλ στον Πρίλαπο και έπαθε έμφραγμα ... στην πραγματικότητα, πιστεύει ο Stephenson,ο Σαμουήλ δολοφονήθηκε από έναν Βούλγαρο που ήθελε να αναλάβει αυτός τον θρόνο (ενδεχομένως ύστερα από προτροπή του Βασιλείου).

      Απλά ο μύθος της «Ηρωϊκής κατάκτησης της Βουλγαρίας δια πυρός και σιδήρου», πλάστηκε από τους Κόμνηνους για δύο λόγους:

      1) Σαν προηγούμενο για την δικιά τους πολεμοχαρή διακυβέρνηση.

      2) Για να ξεχάσει ο κόσμος τον εμφύλιο της Μικράς Ασίας, γιατί οι ίδιες «Ανατολικές Στρατιωτικές Οικογένειες» που πολέμησαν τον Βασίλειο ... ανέβασαν τον Αλέξιο Κομνηνό στην εξουσία ... περιμένοντας σαν αντάλλαγμα την άρση της «κοινωνικής προστασίας» της Μακεδονικής Δυναστείας και μια πιο φιλο-Αριστοκρατική πολιτική. Η δυναστεία αυτή προσπάθησε όσο μπορούσε νομοθετικά να προστατέψει τους μικροκαλλιεργητές από τους μεγαλογαιοκτήμονες, οι οποίοι αργά ή γρήγορα εκμεταλλευόμενοι απλήρωτα χρέη, έπαιρναν τη γη των μικρών και μετέτρεπαν τους τελευταίους σε «πάροικους» (δούλους τους, περιουσιακό στοιχείο του κτήματος). Με το που ανέβηκαν οι Κομνηνοί ... η προστασία αυτή τελείωσε ... οι φόροι αυξήθηκαν και αρχίζει η περίοδος αστάθειας που θα οδηγήσει πρώτα στην Φραγγοκρατία και αργότερα στην Τουρκοκρατία.

      Τέλος πάντων, για να επιστρεψω στο θέμα μας. Ο διαχωρισμός αλήθειας και μύθου στην κατάκτηση της Βουλγαρίας είναι ένα πολύ ωραίο βιβλίο του Paul Stephenson για όποιον ενδιαφέρεται: "the legend of Basil the Bulgarslayer":

      http://books.google.it/books?id=Z0PmrXKnczUC&printsec=frontcover&dq=the+legend+of+basil+the+bulgarslayer&source=bl&ots=u7XkFVWDv1&sig=bEoQV_leUFl6dZjreFw95Yg3byg&hl=el&sa=X&ei=IqloUKXyO82Uswbyw4HQCA&redir_esc=y#v=onepage&q=the%20legend%20of%20basil%20the%20bulgarslayer&f=false

      Το οποίο έχει μεταφραστεί και στα ελληνικά σαν «Ο Θρύλος του Βασιλείου του Βουλγαροκτόνου»:

      http://www.skroutz.gr/books/129525.%CE%9F-%CE%B8%CF%81%CF%8D%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%92%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%92%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B3%CE%B1%CF%81%CE%BF%CE%BA%CF%84%CF%8C%CE%BD%CE%BF%CF%85.html

      Διαγραφή
    27. @ 10:44

      Το Τσέρνο μάλλον παραπέμπει σε Σλαβική καταγωγή...απόγονος Μηλίγγων η Eζεριτων ποιος ξέρει...
      ---

      Εδώ τώρα ανοίγουμε άλλο κεφάλαιο (σλαβικός εποικισμός της Πελοποννήσου) εάν κάνει ο Ακρίτας κάνα νέο άρθρο ... μπορύμε να αναλύσουμε εκτενώς.

      Πάντως ... οι Μήλιγγοι και Εζερίτες του Ταϋγέτου αποδείχθηκαν περισσότερο Βυζαντινοί «πατριώτες» από τους Γασμούλους (παιδιά Λατίνων πατέρων και Βυζαντινών μητέρων).

      http://en.wikipedia.org/wiki/Gasmouloi

      Μία Γαλλική πηγή του 1330 περιγράφει τους Γασμούλους «ούτε γραικούς ούτε Λατίνους, αλλά παριστάνοντες τους Λατίνους στους Λατίνους και τους Γραικούς στους Γραικούς».

      The Gasmouloi were socially ostracized and distrusted by both the Byzantines and the Latins, who distrusted their ambiguous identity. In the words of a French treatise of ca. 1330, "They present themselves as Greeks to Greeks and Latins to Latins, being all things to everyone..."

      Τουλάχιστον, τα Φραγγικά χρονικά περιγράφουν τους Σλάβους του Ταϋγέτου:

      "un gent de voulente et n'obeissent a nul seignor" (Livre de la Conqueste de la princee de l'Amoree, Weithmann 1978, σελίδα 117)

      Στα 1249 ο William χτίζει κάστρα στο Μιστρά και τη Μάνη για να τους καθυποτάξει και δεν το καταφέρνει, ενώ στα 1293 τους βρίσκουμε να επεκτείνονται από τον Ταϋγετο και να κατέχουν το κάστρο της Καλαμάτας:

      Δες το ημερολόγιο της Φραγκοκρατίας στο Μωριά παρακάτω στα έτη 1249,1293:

      http://books.google.it/books?id=C_M17FC7XSUC&pg=PA258&lpg=PA258&dq=slavs+kalamata+1293&source=bl&ots=ZpQCR5nKlO&sig=5T0gEKp5lS-zOY6q4JqoZvkAoV4&hl=el&sa=X&ei=zK5oULyUIdDFtAbLnoGwAw&redir_esc=y#v=onepage&q=slavs%20kalamata%201293&f=false

      Και όταν ξεκίνησε η Βυζαντινή ανακατάκτηση του Μωριά, Σλάβοι του Ταϋγέτου και Τσάκωνες ήταν οι πρώτοι πρώτοι που πήγαν με τους Βυζαντινούς:

      http://books.google.it/books?id=LvVbRrH1QBgC&printsec=frontcover&dq=fine+medieval+balkans&source=bl&ots=9gP1NwE8vf&sig=ywW_roJ7YIFr7ZjFOmaww-NYfM4&hl=el&sa=X&ei=p69oUKycH7DU4QTMt4HwAQ&ved=0CCoQ6AEwAA#v=onepage&q=Slavs%20Taygetos&f=false

      Διαγραφή
    28. Συγγενείς μου είδαν εντός Βέροιας κατά την διάρκεια της κατοχής της Ρουμανικες σημαίες που είχαν αναρτήσει Βλάχοι έξω από τις οικίες τους.

      Μετά την κατοχή γνώρισαν και Ρουμάνος δασκάλους που υπηρετούσαν στα Ρουμανικα σχολεια της πόλης. Είχε συντελεστεί η αλλαγή καθεστώτος στην Ρουμανια (εδραίωση Κομμουνισμού) και οι συγκεκριμένοι Ρουμάνοι υπήκοοι δεν είχαν διάθεση να επιστρέψουν στην Ρουμανια.

      Μια που γίνετε αναφορά σε δαύτους να μην ξεχνάμε ότι μετά τον Βουλγαροκτόνο συντέλεσαν τα μέγιστα στην αποτίναξη των Βυζαντινών και την δημιουργία...της δεύτερης Βουλγαρικης αυτοκρατορίας...

      Σε παλαιότερο σχόλιο μου έχω αναφέρει αρκετούς κομιτατζιδες ηγέτες και θεωρητικούς του VMRO Βλάχους την καταγωγή. Αναφορά στους διαβόητους Βουλγαρίζοντες Κομιτατζήδες της Karajovas κάνει και ο Βλάχος την καταγωγή Μόδης. Ο δε Έλληνας πρόξενος της Βρετανίας κάνει αναφορά για τους Βουλγαρίζοντες Βλάχους της περιοχής του Κρουσόβου που καταπιέζουν τους Ελληνίζοντες.

      Σε κάθε περίπτωση αρκετοι εξ αυτών κάνανε και τον διαχωρισμό στην γλώσσα τους χαρακτηρίζοντας εαυτούς Armani και τους Έλληνες γείτονες τους Greki. Στα Ρουμανικα η λέξη Greki σημαίνει Έλληνες και έχει την ίδια ριζα με τον χαρακτηρισμό που χρησιμοποιούν οι Ευρωπαίοι για εμάς

      Διαγραφή
    29. Στα Ρουμανικα η λέξη Greki σημαίνει Έλληνες και έχει την ίδια ριζα με τον χαρακτηρισμό που χρησιμοποιούν οι Ευρωπαίοι για εμάς.
      ---

      Αυτό πάει πίσω στον μεγαλύτερο καθολικό άγιο τον Αυγουστίνο όταν είπε στο λατινόφωνο ποιμνίο του:

      "...cum illi Graeci sint, nos Latini"

      https://www.google.com/search?q=illi+graeci+nos+latini&btnG=%CE%91%CE%BD%CE%B1%CE%B6%CE%AE%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7+%CE%92%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%AF%CF%89%CE%BD&tbm=bks&tbo=1&hl=el#hl=el&tbo=1&tbm=bks&sclient=psy-ab&q=cum+illi+Graeci+sint%2C+nos+Latini+Agostino&oq=cum+illi+Graeci+sint%2C+nos+Latini+Agostino&gs_l=serp.3...29554.31446.2.32070.9.9.0.0.0.0.375.1521.0j1j1j3.5.0...0.0...1c.1._GI9rvIKGmE&pbx=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_cp.r_qf.&fp=93102a85a1e2ec75&biw=1366&bih=626

      Χωρίζει τις ανατολικές και δυτικές επισκοπές και λέει στα 400 μ.Χ. «αυτοί είναι Γραικοί, ενώ εμείς Λατίνοι».

      Σκέψου τώρα ότι ολόκληρα τα Βαλκάνια δυτικά της γραμμής Θεσσαλονίκης-Ναϊσσού (Ελλάδος συμπεριλαμβανομένης) ανήκαν στην θρησκευτική δικαιοδοσία του Πάπα μέχρι το 732 μ.Χ. όταν ο Λέων ο τρίτος εξίσωσε πολιτικά και θρησκευτικά σύνορα.

      https://www.google.it/search?tbm=bks&hl=el&q=Leo+III+732+west+balkans+Rome+Constantinople&btnG=#hl=el&tbm=bks&sclient=psy-ab&q=In+732+Emperor+Leo+III+took+over+from+Rome+the+enormous+diocese+of+East+Illyricum+%28the+Balkans%2C+Greece%2C+the+Aegean+islands%2C+Crete%2C+southern+Italy+and+Sicily%29%2C+and+so+for+the+first+time+in+ecclesiastical+terms+Athens+fell+under+the+jurisdiction+of+Constantinople&oq=In+732+Emperor+Leo+III+took+over+from+Rome+the+enormous+diocese+of+East+Illyricum+%28the+Balkans%2C+Greece%2C+the+Aegean+islands%2C+Crete%2C+southern+Italy+and+Sicily%29%2C+and+so+for+the+first+time+in+ecclesiastical+terms+Athens+fell+under+the+jurisdiction+of+Constantinople&gs_l=serp.3...27737.33884.1.36498.57.16.0.0.0.13.651.5216.0j3j2j1j1j6.13.0...0.1...1c.1.PLoOjTm1Qy4&pbx=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_cp.r_qf.&fp=a927c34667be3b89&biw=1366&bih=626

      Οι γλωσσικοί πρόγονοι των Βλάχων, δηλαδή οι εκλατινισμένοι Βαλκάνιοι βορείως της γραμμής του Jirecek δίδαξαν σε, Σλάβους και Πρωτο-Βούλγαρους να ονομάζουν τους Βυζαντινούς «Γκραίκους».

      Ανάμεσα σε αυτούς τους γλωσσικούς προγόνους των Βλάχων βρίσκουμε λ.χ. τον Ιουστινιανό και το Βελισάριο. Ο Ιουστινιανός λέει ο Προκόπιος άφησε το λατινόφωνο χωριό του Tauresium (κοντά στα Σκόπια) και έφτασε στην Κων/πολη χωρίς να ξέρει λέξη ελληνικά. Εκεί παρόλο που δέχθηκε την καλύτερη δυνατή μόρφωση ... στο υπόλοιπο της ζωής του μιλούσε τα Ελληνικά με βάρβαρη προφορά.

      http://books.google.it/books?id=gOIMSWMtow0C&pg=PA21&lpg=PA21&dq=Justinian+Theodora&source=bl&ots=wSD4dIJgSj&sig=jTbWVm-PfoQjdoPdDi7xeSgOlaM&hl=el&sa=X&ei=J2NpUIWjCIHbtAaFoYGgDg&ved=0CDUQ6AEwAg#v=onepage&q=latin%20village%20greek%20barbarous&f=false

      Το ίδιο και ο μεγαλύτερος ίσως Βυζαντινός στρατηγός Βελισάριος. Ήταν από τη Γερμάννη κοντά στην Παυταλία/Κιουστεντίλ και φυσικά λατινόφωνος.

      https://www.google.it/search?tbm=bks&hl=el&q=Belisarius+latin+speaker+Pautalia&btnG=#hl=el&tbm=bks&sclient=psy-ab&q=Belisarius+latin+speaker&oq=Belisarius+latin+speaker&gs_l=serp.3...9123.10289.0.11069.9.9.0.0.0.8.455.3525.2-1j4j4.9.0...0.0...1c.1.f9knrqgoL6Q&pbx=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_cp.r_qf.&fp=a927c34667be3b89&biw=1366&bih=626

      συνεχίζεται

      Διαγραφή
    30. συνέχεια ...

      O Προκόπιος λοιπόν μας πληροφορεί ότι τέτοιοι λατινόφωνοι αξιωματικοί παρενοχλούσαν τους ελληνόφωνους στρατιώτες και τους αποκαλούσαν κοροϊδευτικά «Γκραίκους», με τη σημασία «δειλοί». O λόγος που το έκαναν αυτό ήταν γιατί οι εμπειροπόλεμες λεγεώνες ήταν όλες παραδουνάβιες, ενώ στην Ελλάδα υπήρχαν μόνο πολιτοφυλακές αγροτών.

      https://www.google.com/search?q=they+were+taunted+with+the+name+Greeks+Greece+never+brave&btnG=%CE%91%CE%BD%CE%B1%CE%B6%CE%AE%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7+%CE%92%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%AF%CF%89%CE%BD&tbm=bks&tbo=1&hl=el#hl=el&tbo=1&tbm=bks&sclient=psy-ab&q=In+addition%2C+they+harassed+the+soldiers+with+several+other+kinds+of+injustices%2C+by+way+of+recompense+for+the+dangers+they+had+undergone+in+the+field%3B+they+were+taunted+with+the+name+of+Greeks%2C+as+if+Greece+could+never+produce+%2C+a+brave+soldier&oq=In+addition%2C+they+harassed+the+soldiers+with+several+other+kinds+of+injustices%2C+by+way+of+recompense+for+the+dangers+they+had+undergone+in+the+field%3B+they+were+taunted+with+the+name+of+Greeks%2C+as+if+Greece+could+never+produce+%2C+a+brave+soldier&gs_l=serp.3...20809.24598.1.26487.1.1.0.0.0.0.0.0..0.0...0.1...1c.1j2.mLmj3ewN0r0&pbx=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_cp.r_qf.&fp=93102a85a1e2ec75&biw=1366&bih=626

      Διαγραφή
  2. Αν πω εγώ οτι μια ομαδα ανθρώπων ειναι ανώτερη απο μία αλλη αυτό με κάνει φασίστα; Αν πω οτι για το ποδόσφαιρο οτι η Μπαρτσελονα ειναι καλύτερη ομαδα απο τα ...Τρίκαλα αυτό με κανει ναζί. Είναι ή δεν ειναι καλύτεροι καιανώτεροι και ποιο αξιοι οι παίκτες της πρώτης ομάδας; Και αυτό αποδεικνύεται απο τα ποδοσφαιρικά αποτελέσματα. Οταν λέμε οτι μια ομάδα ανθρώπων είναι καλύτεροι απο μία αλλα και ειδικά οταν λέμε οτι ενα εθνος ειναι καλύτερο απο ενα αλλο, αυτό μετριέται με τον πολιτισμό που παράγουν... Ο πολιτισμός της ομάδας των Ελλήνων είναι ανώτερος πάσης αλλου. Αρα και ο λαός αυτός είναι καλύτερος απο τους άλους. Αυτό δεν είναι κακό να το υπερασπιστείς. Κακό είναι να λές οτι επειδή ειμαι ανώτερος δεν πρέπει να υπάρχουν οι υπόλοιποι..Οταν κάτι είναι οφθαλμοφανές οτι κάποιος ειναι ανώτερος απο κάποιον αλλο το πρόβλημα δεν το έχει ο ανώτερος αλλα ο κατώτερος κομπλεξικός που δεν το παραδέχεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και τι έχει παράγει πολιτιστικά το σύγχρονο Ελληνικό Έθνος;

      Διαγραφή
    2. Νομίζω οτι με δουλεύεις. καλά δεν ξέρεις οτι το ελληνικό εθνος απο την απελευθέρωση του το διοικούν προδότες οι οποίοι κάτω απο την τέχνη της πολιτικής απάτης τον κοροϊδεύουν και κάθε φορά τον ξεγελάνε; Δεν ξέρεις τις λέσχες ή δεν ξέρεις τα πειράματα που αφορούν την διοίκηση των μαζών...Ο ελληνικός λαός δεν εχει απελευθερωθεί. Ομως κατα τον Αριστοτέλη οι λάοί κρινονται απο το ενδυνάμη, δηλαδή απο το τι είναι ικανοί να καταφέρουν. Νομίζω οτι ολοι ξέρουμε οτι ο Ελληνικός λαός με νια εθνική ηγεσία που θα τον αγαπούσε πραγματικά θα έκανε θαύματα. Εδώ παράγουμε τα καλύτερα προιόντα του κόσμου και δεν μπορούμε να τα εξάγουμε ...με δουλεύεις;. Η προδοσία που εχει υποστεί το ελληνικό εθνος δεν το εχει υποστεί κανείς άλλος. Γιαυτό αλλωστε και καταντήσαμε ετσι...

      Διαγραφή
    3. Για πέσμου τι πολιτισμό παράγουν οι υπόλοιποι που έχουν και ένα σοβαρό κράτος.. ΚΑΝΕΝΑ πολιτισμό δεν εχουν παράξει...

      Διαγραφή
    4. Απολύτως ΤΙ-ΠΟ-ΤΕ Ακρίτα μου !!!

      Ακόμα και οι σάτυροι με τα μεγάλα πέη που πουλάνε γύρω από την Ακρόπολη για τις τουρίστριες ... κάποιος μου είπε φτιάχνονται στο εξωτερικό.

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμε μην συγχέεις το έθνος με το κράτος. Εάν δεχθούμε ότι πολιτισμός είναι το σύνολο των υλικών, πνευματικών, τεχνικών επιτευγμάτων και επιδόσεων, που είναι αποτέλεσμα των δημιουργικών δυνάμεων και των ικανοτήτων του ανθρώπου και που εκφράζεται ιστορικά στους τύπους και στις μορφές οργάνωσης και δράσης της κοινωνίας καθώς και στη δημιουργία (υλικών και πνευματικών) αξιών, τότε το σύγχρονο Ελληνικό΄Έθνος δεν παρήγαγε τίποτα. Ακόμα και το 1821, είναι δημιούργημα του Διαφωτισμού αλλά και του ξενόφερτου εθνικισμού.

      Διαγραφή
    6. Εγώ δεν συγχέω το εθνος με το κράτος, ισα ισα αυτό σου λέω οτι το κράτος μας ειναι εναντίων του ελληνικού έθνους! Οσο για τα θεωρήματα "ότι πολιτισμός είναι το σύνολο των υλικών, πνευματικών, τεχνικών επιτευγμάτων και επιδόσεων, που είναι αποτέλεσμα των δημιουργικών δυνάμεων και των ικανοτήτων του ανθρώπου" Μα οι άνθρωποι είναι ικανοί αλλά εχουν απέναντί τους ενα ανθελληνικό κομπλεξικό συμφερτό αποτελούμενο και αποβλακωμένο απο κομπλεξισμό κατωτερότητας υποταγής και ιδιοτελών συμφερόντων, κια διεθνιστικής ιδεολογίας, Εξου και τα εκατομμύρια των λαθρομεταναστών...Πως να αφήσουν να αναγεννηθεί το υγιές. Ολα τα αλλα που γράφεις στερούνται λογικής και θα βγούμε εκτός θέματος. Η Ανωτερώτητα του Ελληνικού λαού και η ποιότητα του ειναι δεδομένη οποιος την αρνήται την ύπαρξη του και δέχεται την ισοπέδωση.

      Διαγραφή
    7. Πως δεν το συγχέεις; Σου έκανα μία απλή ερώτηση και δεν μου απάντησες. Αντιθέτως άρχισες να μου λές για ότι ο ελληνικός διοικείται από προδότες. Άρα αυτό είναι το κράτος. Και πριν από τους λαθρομετανάστες, πριν την δεκαετία του 90, τι παρήγαγε πολιτισμικά το σύγχρονο ελληνικό έθνος;
      Όλα τα δεινά μας είναι συνάρτηση της δραματικής κοινωνικής μας παρακμής: του επιπέδου της κατά κεφαλήν καλλιέργειας στην Ελλάδα σήμερα. Είμαστε μια κοινωνία δίχως πια τη δυνατότητα να κρίνουμε ή έστω να διερωτηθούμε, με ποια αξιοπιστία επιβιώνουν στο πολιτικό προσκήνιο οι «πολυσυλλεκτικοί» αχταρμάδες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, κόμματα ασπόνδυλα, με αποδεδειγμένο μηδενιστικό αμοραλισμό και κορυφαίες επιδόσεις ανικανότητας, ανυποληψίας, διαφθοράς. Με ποια αξιοπιστία συνεχίζουν να ζητάνε την ψήφο εχέφρονων πολιτών κόμματα της μαρξιστικής - λενινιστικής και νεοναζιστικήςιδεολογίας, η οποία, όποτε και όπου έγινε εξουσία, γέννησε μόνο ολοκληρωτισμό και εφιαλτική τυραννία, μεθοδικό έγκλημα, ωμή απανθρωπία.
      Και κάτι τελευταίο: προσωπικά δεν αποδέχομαι ανωτερώτητες λαών, είτε με α κεφαλαίο ή με α μικρό.

      Διαγραφή
    8. Ετσι μπράβο ομολόγησε οτι για σένα ο Ελληνικός πολιτισμός και οσα εδωσαν οι Έλληνες στην ανθρωπότητα ισούται με το τίποτα των άλλων. Για το κατάντημα του Ελληνικού λαού σου έγραψα που οφείλεται και το αρνήσε. Επειδή για σένα το ελληνικό έθνος επαψε να παράγει πολιτισμό το διαγράφεις και ας του ωφείλει η ανθρωπότητα τα πάντα. Οποιός θέλει να Νιώθει κατώτερος ας νοιώθει κανένα πρόβλημα...Μονο πεσμου σε παρακαλώ αν υπάρχει για σένα ενα εθνος που θαυμάζεις για αυτά που έχει προσφέρει;

      Διαγραφή
    9. Η Ελληνική φυλή.."η και αυτό σε πειράζει" Δόξασε τον Μιλτιάδη για να τον Εξορίσει Θαύμαζε τον Αριστείδη για να τον εξορίσει άκουγε τον Σωκράτη με ανοιχτό τον στόμα για να τον θανατώσει..είμαστε και έχουμε παραμείνει ιδιοι ακριβώς. Ουδείς αρνήτε οτι είμαστε ενας λαός για τα χειρότερα αλλα και τα άριστα, τα οποία έρχονται όταν τους Έλληνες τους διοικούν άνθρωποι που αγαπούν το ελληνικό εθνος. Οταν καποιος εκτρέπεται απο την εθνικιστική ιδεολογία δεν κατηγορούμε την ιδεολογία αλλα το ατομο που παρεκτρέπεται.. Αυτά που γράφεις ειναι τεχνάσματα της αριστεράς και του συστήματος. Αν κάποιος αγαπάει μια γυναίκα και κάποιος απο απέναντι την κοιτάει και τον πλακώσει ο αλλος στο ξύλο , παει θα φταίει η αγάπη... Οχι φυσικά, αλλα οτι το ατομο ειναι ζηλιάρης και παράφρον. Ετσι και στον εθνικισμό η υπερβολή ειναι αποτέλεσμα του ανθρώπου που τον χειρίζεται. Ο εθνικισμός λοιπόν ειναι μονο υγιές συναίσθημα η παρεκτροπή του ειναι ανθρώπινο ολισθημα

      Διαγραφή
    10. @5:58
      Η Ανωτερώτητα του Ελληνικού λαού και η ποιότητα του ειναι δεδομένη
      ---

      Όπα εδώ θυμάμαι τον α) Απολλώνιο τον Τυανέα (1ος μ.Χ. αι.) και β) τον Ιωάννη τον Κυριώτη τον «Γεωμέτρη» (τέλη 10ου μ.Χ. αι.).

      α) «Ἐβαρβαρώθην οὐ χρόνιος ὤν ἀφ΄Ἑλλάδος, ἀλλά χρόνιος ὤν ἐν Ἑλλάδι»

      «Έγινα βάρβαρος όχι επειδή λείπω πολύν καιρό από την Ελλάδα, αλλά επειδή βρίσκομαι από καιρό στην Ελλάδα»

      ----

      β) «Οὐ βαρβάρων γῆν, ἀλλ΄ἰδών τὴν Ἑλλάδα ἐβαρβαρὠθης και λόγον και τὸν τρόπον»

      «Αφού είδες όχι χώρα βαρβάρων, αλλά την Ελλάδα, έγινες βάρβαρος και στη γλώσσα και στην συμπεριφορά»

      Τίποτε δεν είναι «δεδομένο» φίλε ... ούτε ο «ελληνικός λαός» ούτε η «ανωτερότης» του.

      Διαγραφή
    11. Είπα εγώ ότι ο Ελληνικός πολιτισμός και το Ελληνικό Έθνος δεν παρήγαγε πολιτισμό; σε παρακαλώ μην συνεχίζεις να επιβεβαιώνεις αυτό που έγραψα για την «προκατάληψη επιβεβαίωσης».

      Διαγραφή
    12. Επιμένω να μου απαντήσεις ενα έθνος που θεωρείς καλύτερο απο τα αλλα.

      Διαγραφή
    13. Οσο για τα σχόλια του αναγνώστη οτι καποιοι ενω ηταν ελληνες έβριζαν τους υπολοίπους δεχτά. Χιλιάδες και τα παδείγματα απο τους έλληνες φιλοσόφους για την ανωτερότητα των Ελλήνων, και οτι θα πρέπει να ηγούνται των βαρβάρων..

      Διαγραφή
    14. @7:07
      Επειδή για σένα το ελληνικό έθνος επαψε να παράγει πολιτισμό το διαγράφεις και ας του ωφείλει η ανθρωπότητα τα πάντα
      ---

      Θα ήθελα να μου εξηγήσεις πώς είναι δυνατόν να λες ότι «ΜΑΣ» χρωστάει η ανθρωπότητα ... Φίλε η ανθρωπότητα δεν χρωστάει σε κανέναν τίποτε. Η Ευρώπη σε κάποια φάση αποφάσισε να δει τον εαυτό της ως πνευματική κόρη των αρχαίων κατοίκων αυτού εδώ του τόπου. Άρα ΕΚΕΙΝΟΥΣ εξυμνεί ... δεν χρωστάει σε ΕΜΑΣ τίποτε.
      Ξέρεις το πιο αστείο του Κακριδή είναι εκείνοι ο ραγιάδες σε Αρκαδία και Δελφούς που για να εξηγήσουν γιατί οι Ευρωπαίοι έρχονται και βλέπουν τα αρχαία ερείπια .. είπαν ... «μάλλον [οι Ευρωπαίοι περιηγητές] θα είναι τα παιδιά των Ελλήνων» !!!!!

      Διάβασε εδώ λίγο σε παρακαλώ:

      http://jungle-report.blogspot.it/2011/04/blog-post_15.html

      Στους βοσκούς γύρω από το ναό του Απόλλωνα στις Βάσσες ζει ακόμα σήμερα το όνομα των Ελλήνων. Με αυτό το όνομα χαρακτηρίζουν καθετί που πιστεύεται ηρωικό και γιγάντιο. Για τον εαυτό τους κάθε άλλο παρά που θαρρούν πως είναι οι κληρονόμοι της δόξας των παλαιών κατοίκων. Η απλοϊκή σκέψη αυτών των βοσκών θεωρεί τους Έλληνες προγόνους των Φράγκων, ξένους τεχνίτες που κάποτε κρατούσαν τον τόπο αυτόν. Έτσι εξηγεί γιατί οι Ευρωπαίοι ταξιδεύουν στα μέρη αυτά και δίνουν τόση σημασία σε ό,τι έχει απομείνει από εκείνους.

      ΑΡΚΑΔΙΑ, 19ος αι.
      Πηγή: Ο.Μ. von Stackelberg, Der Apollotempel zu Bassae in Arkadien, 1826, σελ. 14.


      Ο ζήλος των Άγγλων περιηγητών, των «μυλόρδων», να τα δουν όλα βιαστικά, να τα σχεδιάσουν και, αν μπορούν, να πάρουν μαζί τους καμιάν αρχαιότητα ή τουλάχιστο ένα κομμάτι μάρμαρο, έγινε αφορμή στους Καστρινούς [=κάτοικοι των Δελφών] να σχηματίσουν την ακόλουθη παράδοση: οι Μυλόρδοι δεν είναι χριστιανοί, γιατί κανείς ποτέ δεν τους είδε να κάνουν το σταυρό τους. Η γενιά τους είναι από τους παλιούς ειδωλολάτρες τους Αδελφιώτες, που φύλαγαν το βιό τους σ’ ένα κάστρο που το ’λεγαν Αδελφούς [=Δελφούς], από τους δυο αδελφούς τα βασιλόπουλα που το ’χτισαν. Όταν η Παναγία και ο Χριστός ήρθαν σ’ αυτούς τους τόπους και όλοι οι άνθρωποι ολόγυρα έγιναν χριστιανοί, οι Αδελφιώτες σκέφτηκαν πως ήταν καλύτερα γι’ αυτούς να φύγουν• κι έφυγαν στη Φραγκιά και πήραν και όλα τα πλούτη τους μαζί. Απ’ αυτούς είναι οι Μυλόρδοι, και έρχονται τώρα εδώ και προσκυνούν αυτά τα λιθάρια.

      ΦΩΚΙΔΑ (Δελφοί), 19ος αι.
      Πηγή: H.N. Ulrichs, Reisen und Forschungen, σελ. 123 κ.ε.

      Διαγραφή
    15. καλά κρασιά. Σπυράκια βγάλετε μονο και μόνο που ακούτε οτι στο εθνος σας η ανθρωπότητα χρωστάει τα πάντα . Ναι τα ΠΑΝΤΑ. Η αριστερή ιδεολογία που σας κατέχει σας εχει γίνει βίωμα, και ας το παίζεται πατριώτες και ακρίτες Μακεδόνες. Πιστεύω τουλάχιστον να αναγνωρίζεται και τον Ελληνα μακεδόνα ως ΜΕΓΙΣΤΟ ή κανω λάθος ;

      Διαγραφή
    16. καλά κρασιά. Σπυράκια βγάλετε μονο και μόνο που ακούτε οτι στο εθνος σας η ανθρωπότητα χρωστάει τα πάντα . Ναι τα ΠΑΝΤΑ.
      ---

      Αχ καημένε γκιαούρη ...

      Εάν πιστεύεις ότι η ανθρωπότητα σου χρωστάει κάτι ... γιατί δεν πας να το συλλέξεις;

      Πήγαινε στη Γερμανία λ.χ. και ζήτα να σου δώσουν τα χρωστούμενα ...

      Να σου πω τι θα σου δώσουν ... μια λερωμένη ποδιά συνοδευόμενη με τα λόγια "Schnell, Schnell, Arbeiten !!!"

      Παρεπιπτώντως όταν αναφέρεσαι στο δεύτερο πληθυντικό (εσείς) ... βάζε /ε/ όχι /αι/ (και ας το παίζετΕ πατριώτες ... τουλάχιστον να αναγνωρίζετΕ). Αντίστοιχα, στην αρχή άλλαξε το «σπυράκια βγάλετε» με ... «σπυράκια βγάΖετε».

      Να θυμάσαι τον Κυριώτη που λέει «και λόγον και τον τρόπον» ... και ο οποίος δεν ήταν Έλληνας ... Αύσων δήλωνε ... το ποιητικό προσωνύμιο των «Βυζαντινών»Ρωμιών που εξεδήλωνε την καταγωγή τους κράτους τους από την Ιταλία.

      Έτσι όταν οι Βούλγαροι του Σαμουήλ νίκησαν τους Ρωμαίους του νεαρού Βασιλείου στη μάχη των πυλών του Τραϊανού, ο «Γεωμέτρης» είπε «δεν περίμενα ποτέ ότι τα βέλη των Μυσών θα έσπαγαν τα δώρατα των Αυσόνων».

      http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_the_gates_of_trajan#The_battle

      Αν τον έρωτούσες ποιοι είναι «Έλληνες» θα σου απαντούσε ... οι Κινέζοι, οι Άραβες κλπ.

      http://www.youtube.com/watch?v=C5HejEamBto

      Διαγραφή
    17. Κακομοίρη φυσικά και οι κομπλεξικοί φίλοι σου δεν νιώθουν οτι μου χρωστάνε κάτι. Δεν περιμένω κάτι ούτε τους ζήτησα. ο Κατώτερος δεν νιώθει ευγνωμοσύνη. Το μόνο που με ευχαριστεί είναι οτι δεν πήρα ούτε μια λέξη συμπάθεια για το έθνος που λες οτι αγωνίζεστε Ελληνόφωνα μπουρδολογε... Με τις υγίες σας...Ακόμα δεν μου απάντησες τουλάχιστον αν θεωρείς κάποιο έθνος καλύτερο απο το δικό μου και γιατί..

      Διαγραφή
    18. Ακόμα δεν μου απάντησες τουλάχιστον αν θεωρείς κάποιο έθνος καλύτερο απο το δικό μου και γιατί..
      ---

      Από που να αρχίσω; Αγγλία, Γαλλία,Γερμανία, Σκανδιναβικές χώρες, Ολλανδία, Αμερική, Καναδά, Ισπανία και σίγουρα ξεχνάω πολλά.

      Δε μου λες, έτσι για να έχουμε καλό ρώτημα ... εσύ σε ποιους από τους παρακάτω Γνήσιους και διαχρονικούς Έλληνες ανήκεις:

      http://www.musicheaven.gr/html/modules.php?name=Blog&file=page&op=viewPost&pid=15116


      Βουλγάροι κι Αρβανίτες, Αρμένιοι και Ρωμιοί,
      Αράπηδες και άσπροι, με μια κοινήν ορμή,
      Για την ελευθερίαν, να ζώσωμεν σπαθί,

      Και εδώ:

      http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%AE%CE%BB_%CE%9C%CE%BF%CF%83%CF%87%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%AF%CF%84%CE%B7%CF%82

      Αλβανοί,Βλάχοι Βουλγάροι, αλλόγλωσσοι χαρήτε,
      κ΄ετοιμαστείτε όλοι σας Ρωμαίοι να γενήτε ...

      Διαγραφή
    19. Τι να μου πείτε και να μου αναλύσετε...Συγχωρέστε τους τους καημένους μπερδεμένα τα είχαν...
      Αν εξαιρέσουμε τους τυφλούς νόμους της φύσης, τίποτε σε αυτό τον κόσμο δεν κινείται που να μην έχει Ελληνική καταγωγή.

      Ερρίκος Μάιν (1822-1888) Άγγλος καθηγητής νομικής του Κέιμπριτζ
      Οι Έλληνες τα είπαν όλα. Δεν υπάρχει τίποτε καινούργιο.

      *Όλα τα πολιτισμένα έθνη εις ό,τι αφορά τη δραστηριότητα του πνεύματος είναι αποικίες της Ελλάδας.

      Γουίλ Ντυράν (1885-1981) Αμερικανός ιστορικός καθηγ. ΠΑνεπ.
      Χωρίς εσένα Ελλάδα, τι θα ήταν ο κόσμος!

      Γουλιέλμος Μύλλερ 91794-1827) μεγάλος Γερμανός ποιητής

      Εκτός από τις τυφλές δυνάμεις της φύσης κάθε τι άλλο που ξεχωρίζει μέσα στον ανθρώπινο πολιτισμό έχει ελληνική και μόνο προέλευση.



      *Οι νεώτεροι δεν μπορούν να τους φτάσουν στο κάλλος, αλλά μπορούν να αποφεύγουν τις ατέλειές τους. Οι αρχαίοι Έλληνες είναι οι αριστοκράτες της ιστορίας.

      Βλάσιος Πασκάλ (1623-1662) Γάλλος φιλόσοφος και μαθηματικός

      Η τελευταία λέξη της γης, όταν θα αφήνει την τελευταία της πνοή, θα είναι Ελλάς.

      Jean Richepin (1849-1926) πρόεδρος Γαλλικής Ακαδημίας και συγγραφέας

      Η ελληνική φυλή στέκεται ψηλότερα από κάθε άλλη, διότι έχει το προσόν να μην έπαψε ποτέ να είναι η μητέρα κάθε πολιτισμού. Το Ελληνικό Έθνος ηγεμονεύει της ανθρωπότητος.

      Βιλάμοβιτς Μέλεντορφ Ούλριχ (1849-1930) Γερμανός ιστορικός ακαδημημαϊκός

      Ο Έλληνας επενόησε την φιλοσοφία εξ αιτίας των εξαιρετικών διανοητικών του ικανοτήτων.

      Φαρλάν Μπέρνετ (1899-1984) Αυστραλός καθηγητής Νόμπελ Ιατρικής 1960

      Η Ελλάδα, είναι η κοιτίδα του ευγενέστερου πολιτισμού που γνώρισε η ανθρωπότητα σε αυτήν οφείλουμε ότι κάνει την ζωή ανώτερη και ωραιότερη.
      ΜΑΚΕΝΖΥ ΚΙΝΓΚ

      Η Ελληνική φυλή, είναι η τελειότερη, ωραιότερη και γοητευτικότερη από όλες τις άλλες φυλές.
      ΝΙΤΣΕ

      Διαγραφή
    20. Μην ντρέπεστε Ακρίτα να υπερασπίζεσαι αυτά που πιστεύεις και κρύβεσαι κάτω απο την ταμπέλα ανώνυμος... Φοβάσε μην χάσεις τους αναγνώστες σου;

      Διαγραφή
    21. Θέλεις να πεις ότι είμαι ο ανώνυμος; Γεια σου φίλε.

      Διαγραφή
    22. Μην ντρέπεστε Ακρίτα να υπερασπίζεσαι αυτά που πιστεύεις και κρύβεσαι κάτω απο την ταμπέλα ανώνυμος... Φοβάσε μην χάσεις τους αναγνώστες σου;
      ---

      Ξύπνα ... δεν είμαι ο Ακρίτας, πες με ο άγνωστος Χ, ο Ακρίτας πάντα ποστάρει σαν Ακρίτας.

      Όσο για τις ωραίες φράσεις που μάζεψες ... καμία δεν αναφέρεται σε εσένα αλλά στους αρχαίους κατοίκους αυτού του τόπου ... ξύπνα

      Διαγραφή
  3. Ποιό είναι το blog του κ Ευαγγελίδη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Ο ολοκληρωτικός εθνικισμός έχει μια ιδιαίτερα δυνατή απήχηση στους περιθωριοποιημένους και αδύναμους, στους οποίους ο εθνικισμός προσφέρει την προοπτική της ασφάλειας, του αυτοσεβασμού και της υπερηφάνειας."

    Οι άνωθεν περιθωριοποιημένοι και αδύναμοι δημιουργήθηκαν λόγο της διαφθοράς και απληστίας που κυριαρχούσε στην χωρα και λόγο των σκληρών μέτρων του μνημονίου. Όσο λοιπόν θα συνεχίσουν να εξαθλιώνονται αδύναμα κοινωνικά στρώματα τόσο θα αυξάνονται τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής. Οι 415000 που ψηφισαν Χρυσή Αυγή ΔΕΝ ήταν εξ αρχής περιθωριακοί και αδύναμοι στο περιθώριο της κοινωνίας όπως λέει ο...φυσιογνώστης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γι'αυτό είπα ότι «η ΧΑ τρέφεται και δυναμώνει από το παρόν Πολιτικό Σύστημα», το οποίο ξέρουμε τι πρεσβεύει. Η πλειοψηφία ψηφίζει ΧΑ χωρίς καν να ξέρει την ιδεολογία αλλά και τις αρχές της, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει άλλη επιλογή.

      Διαγραφή
  5. Κάπου αριστερά στο blog, αναφέρω τι σημαίνει ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ:..

    «Σαφώς συνείδηση, με την πρωτογενή ελληνική σημασία της λέξης:
    συν­είδηση, σύνολο των «ει­δήσεων», των όσων η ό­ραση εποπτεύει και συ­γκροτεί σε διαυγή ενοείδεια επιγνώσεων. Επιγνώσεων κοινωνούμενου λόγου και Ιστορίας, επομένως ήθους και επιτευγμάτων α­λήθειας (επιστήμης και τέχνης) - αυτό που ήταν πάντοτε η ελληνικότητα πέρα α­πό εθνοφυλετικές ιδιοτέλειες...»
    Καλό είναι λοιπόν να ξέρουμε τι είναι η Ελληνικότητα, δηλαδή Ελληνικός Πολιτισμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φανατισμένος Χρυσαυγίτης εναντίον πορωμένου Εθνομηδενιστή... έχει ενδιαφέρον το νήμα σου Ακρίτα :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επιβεβαιώνει και αυτά που υποστηρίζω.!!:)

      Διαγραφή
    2. Ακρίτα έχει δίκιο ο φίλος παραπάνω... κανε κρατει

      Διαγραφή
    3. Σε ξεσκέπασε Ακρίτα εθνομηδενιστή

      Διαγραφή
    4. @
      Φανατισμένος Χρυσαυγίτης εναντίον πορωμένου Εθνομηδενιστή... έχει ενδιαφέρον το νήμα σου Ακρίτα :-)
      ---

      Μπα ... μάλλον η μάχη που παρακολουθείς είναι «άμαθος νεφελοβάτης πιτσιρικάς» έναντι ενημερωμένου προσγειωμένου.

      Του φορτώνω πολλά σε μια μέρα ... αυτό να λέγεται ... αλλά κάποτε θα καταλάβει και θα λέει «τι κουτός ήμουν».



      Διαγραφή
  7. Αν εξαιρέσουμε τους τυφλούς νόμους της φύσης, τίποτε σε αυτό τον κόσμο δεν κινείται που να μην έχει Ελληνική καταγωγή.

    Ερρίκος Μάιν (1822-1888) Άγγλος καθηγητής νομικής του Κέιμπριτζ
    Οι Έλληνες τα είπαν όλα. Δεν υπάρχει τίποτε καινούργιο.

    *Όλα τα πολιτισμένα έθνη εις ό,τι αφορά τη δραστηριότητα του πνεύματος είναι αποικίες της Ελλάδας.

    Γουίλ Ντυράν (1885-1981) Αμερικανός ιστορικός καθηγ. ΠΑνεπ.
    Χωρίς εσένα Ελλάδα, τι θα ήταν ο κόσμος!

    Γουλιέλμος Μύλλερ 91794-1827) μεγάλος Γερμανός ποιητής

    Εκτός από τις τυφλές δυνάμεις της φύσης κάθε τι άλλο που ξεχωρίζει μέσα στον ανθρώπινο πολιτισμό έχει ελληνική και μόνο προέλευση.



    *Οι νεώτεροι δεν μπορούν να τους φτάσουν στο κάλλος, αλλά μπορούν να αποφεύγουν τις ατέλειές τους. Οι αρχαίοι Έλληνες είναι οι αριστοκράτες της ιστορίας.

    Βλάσιος Πασκάλ (1623-1662) Γάλλος φιλόσοφος και μαθηματικός

    Η τελευταία λέξη της γης, όταν θα αφήνει την τελευταία της πνοή, θα είναι Ελλάς.

    Jean Richepin (1849-1926) πρόεδρος Γαλλικής Ακαδημίας και συγγραφέας

    Η ελληνική φυλή στέκεται ψηλότερα από κάθε άλλη, διότι έχει το προσόν να μην έπαψε ποτέ να είναι η μητέρα κάθε πολιτισμού. Το Ελληνικό Έθνος ηγεμονεύει της ανθρωπότητος.

    Βιλάμοβιτς Μέλεντορφ Ούλριχ (1849-1930) Γερμανός ιστορικός ακαδημημαϊκός

    Ο Έλληνας επενόησε την φιλοσοφία εξ αιτίας των εξαιρετικών διανοητικών του ικανοτήτων.

    Φαρλάν Μπέρνετ (1899-1984) Αυστραλός καθηγητής Νόμπελ Ιατρικής 1960

    Η Ελλάδα, είναι η κοιτίδα του ευγενέστερου πολιτισμού που γνώρισε η ανθρωπότητα σε αυτήν οφείλουμε ότι κάνει την ζωή ανώτερη και ωραιότερη.
    ΜΑΚΕΝΖΥ ΚΙΝΓΚ

    Η Ελληνική φυλή, είναι η τελειότερη, ωραιότερη και γοητευτικότερη από όλες τις άλλες φυλές.
    ΝΙΤΣΕ



    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Νίτσε μιλάει για την αρχαία ελληνική φυλή και όχι για τους μετέπειτα Έλληνες.

      Διαγραφή
    2. Η οποία για σένα δεν υπάρχει;

      Διαγραφή
    3. Ο Νίτσε μιλάει για την αρχαία ελληνική φυλή και όχι για τους μετέπειτα Έλληνες.
      ---

      Αυτό προσπαθώ να το πω και εγώ, αλλά μάταια. Άντε να τον βάλεις να διαβάσει την μακαρίτισσα Έλλη Σκοπετέα που μιλάει για «σχιζοφρενική μετεμψύχωση των αρχαίων Ελλήνων» σαν «διαβατήριο για τη Δύση».

      Και άντε να το πεις τώρα ότι η επίσημη γραμμή του πρώιμου κράτους ΤΟΥ ήταν ότι οι αρχαίοι Μακεδόνες δεν ήταν Ελληνικό φύλο ...

      http://silver.pblogs.gr/2010/10/691231.html

      Ιάκωβος Ρίζος Νερουλός, πρόεδρος της Αρχαιολογικής Εταιρείας (1841):

      "Ο Φίλιππος έπραξεν άλλον της νίκης εκείνης [της Χαιρωνείας] ολεθριότερον, εγέννησε τον Αλέξανδρον"

      [Σύνοψις των Πρακτικών της Αρχαιολογικής Εταιρείας των Αθηνών, 1846, σ. 102]

      Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος (1849):

      "Η Μακεδονική εποχή δύναται ευλόγως να διακριθή από της Ελληνικής, διότι το Μακεδονικόν έθνος εξεπλήρωσεν, εν τη Γενική Ιστορία, εντολήν άλλην παρά το Ελληνικόν".

      Παρακάτω, αναφερόμενος στη μάχη της Χαιρώνειας, γράφει ότι συγκρούσθηκαν οι Έλληνες με τους Μακεδόνες.

      [ Κων. Παπαρρηγόπουλος, "Εγχειρίδιον της Γενικής Ιστορίας", 1849, σ. 191-193 & 235-236]

      * διευκρίνηση για τον Παπαρρηγόπουλο: 4 χρόνια μετά (1853) στην πρώτη, μονότομη, έκδοση της "Ιστορίας του Ελληνικού Έθνους", άλλαξε στάση και πολέμησε αυτή την θέση, κάνοντας λόγο για ελληνικότητα του αρχαίου Μακεδονικού κράτους και για "Μακεδονικό Ελληνισμό". Η στάση του ήταν καταλυτική για τη νέα ιστορική θεώρηση, τόσο του Μακεδονικού κράτους, όσο και του Βυζαντίου.

      Διαγραφή
  8. Πως και δεν μου πέταξαν ακόμα το άρθρο του...Μουσολίνι για τον κρατισμό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Οπως παλια πηγαιναν χερι χερι οι αναρχοαριστεροι με το πολιτικο κατεστημενο, ετσι και σημερα οι φασιστοδεξιοι πανε με το ντοπιο μνημονιακο κατεστημενο. Χαζοι ειναι? που θα ξαναβρουν τοσους χαχοχολους ψηφοφορους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ 11:05
    Η οποία για σένα δεν υπάρχει;
    ---

    Αρχαιόπληκτε Γκιαούρη μου, άκου τον Χανς στο [16:13:50-16:14:48] εδώ:

    http://www.youtube.com/watch?v=i2gB0SlOL04

    Πήγαινε βρες τον και πές του ότι είσαι ο απόγονος του Περικλέους και ότι ήρθες για να συλλέξεις το χρέος ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, αγαπητέ Γκιαούρη μου, που τον θεωρείς και πρόγονό σου (Πολιτικά 1252β) ... μία από τις διαφορές Ελλήνων και βαρβάρων είναι ότι οι μεν ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΥΤΟΚΥΒΕΡΝΗΘΟΥΝ, ενώ οι δε ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΕΚ ΦΥΣΕΩΣ ΝΑ ΑΥΤΟΚΥΒΕΡΝΗΘΟΥΝ ... γι΄αυτό ο Αριστοτέλης συμφωνεί με τον στίχο του Ευριπίδη ότι όπως το καλύτερο πράγμα που μπορεί να συμβεί σε έναν δούλο είναι να τύχει καλό αφέντη ... έτσι το καλύτερο που μπορεί να συμβεί σε έναν βάρβαρο είναι να άρχεται από Έλληνα ...

    «ἐν δέ τοῖς βαρβάροις ... αἴτιον δέ ὅτι το φύσει ἄρχον οὔκ ἔχουσι ... βαρβάρων δε Ἕλληνας ἄρχειν εἰκός,ὡς ταὐτό φύσει βάρβαρον και δοῦλον ὄν»

    200 χρόνια που προσπαθούμε να αυτοκυβερνηθούμε και δεν τα καταφέρνουμε τί κατάλαβες ... που ανήκουμε κατ΄Αριστοτέλη; Στους «Ἐλληνες» ή στους «βάρβαρους»;

    Μήπως μάλλον είμαστε εμείς οι βάρβαροι σήμερα και οι Γερμανοί οι Έλληνες (άρα σωστά οι αγράμματοι τσομπάνοι του Κακριδή θεωρούσαν τους Φράγκους απογόνους των Ελλήνων)... και μήπως το καλύτερο που μπορεί να συμβεί είναι να αρχόμεθα από τους Γερμανούς με δρακόντιους νόμους κατά της διαφθοράς, της τεμπελιάς και της κλεψιάς;

    Θες να δεις αυτό το Γκιαουριστάν να πάει επιτέλους μπροστά; Βάλε Γερμανό διευθυντή με μαστίγιο σε κάθε πόστο. Ψήφισε νόμο που να λέει ότι κάθε φορά που κάποιος θα πιάνεται να κλέπτει και να καταχράται θα πυροβολείται με θάνατο και οι οικογένεια του θα χρεώνεται το κόστος της σφαίρας και βάλε τον ίδιο Γερμανό να καθορίζει κάθε 2 εβδομάδες όγκο εργασίας για κάθε εργαζόμενο (τι πρέπει να παραχθεί σε δεδομένο χρόνο) και όποιος δεν μπορεί να ανταπεξέλθει δις (το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού εστι) ... να απολύεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αυτό που ξεχνούν πολλοί είναι ότι ο Hitler ανήλθε στην εξουσία μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες αποσπώντας το 33% των ψήφων των Γερμανών πολιτών. Όταν λοιπών τέτοια κόμματα αποκτούν μεγάλα λαϊκά ερείσματα είναι τουλάχιστον γελοίο κάποιοι να μιλούν για περιθωριακούς κτλ... είτε αυτό αρέσει είτε όχι.

    Επίσης ως κόμμα η ΧΑ επιδεικνύ μια μεγάλη κοινωνική προσφαρά με διανομή τροφίμων, ιματισμού, εθελοντικής αιμοδοσίας, εθελοντικής πυροπροστασίας κτλ. Όσο λοιπόν τα υπόλοιπα κόμματα δεν μπαίνουν σε αυτή την λογική για να ανασχέσουν την άνοδο της τα ποσοστά της θα αυξάνονται...

    Πως ωμο να μπούν όταν είναι διεφθαρμένοι και άπληστοι? Η ΝΔούλα χρωστάει 120 εκατομμύρια euros και το ΠAκιστανικό ΣOσιαλιστικό Κόμμα αλλα τόσα...

    Κατά τα αλλα έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση εις τον αιώνα των απαντα και θέλουν να περικόψουν και άλλο συντάξεις 700 euros...

    Βεβαια και τα αριστερά κόμματα το ίδιο είναι αφού και αυτοί έχουν ταμείο...

    Όταν ρώτησαν των Τραγουδιστή Παπακωνσταντίνου γιατί δεν ενώνεται η αριστερά...απάντησε πως αυτό ποτε δεν πρόκειται να γίνει γιατί το κάθε αριστερό κόμμα έχει δικό του ταμείο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίσης ως κόμμα η ΧΑ επιδεικνύ μια μεγάλη κοινωνική προσφαρά με διανομή τροφίμων, ιματισμού, εθελοντικής αιμοδοσίας, εθελοντικής πυροπροστασίας κτλ.
      ---
      Auta ta kanoun kai oi proskopines ... den xreiazesai hazo-fasistiko komma gia autes tis leitourgies.

      Oso mapa kai ypaitia einai ta kommata pou mas katadynasteuoun ola auta ta xronia ... hastouki dimosia stin tileorasi proti fora eida ... kakos i Kanelli to afise na perasei etsi .... giati einai akrivos i stigmes pou prepei na nafanei oti yparhei syntagma se autin tin hora pou prostateuei tin akeraiotita tou politi.

      Διαγραφή
    2. Δυστυχώς δεν έχεις ιδιαίτερη σχέση με την Ιστορία και ούτε μπορείς να διδαχτείς από αυτήν.

      Για περίπου 40 χρονια αυτό που ονομάζουμε μεταπολίτευση- κοινοβουλευτική δημοκρατία (στα χαρτιά και στα κανάλια καθώς και στο λόγο διεφθαρμένων-άπληστων "προοδευτικών" πολιτικάντηδων) ανέχθηκε την βία των αριστεριστών και αναρχικών. Τώρα που αρχίζει να συντάσσεται και να ισχυροποιείται το αντίπαλο δέος όλοι πανικόβλητοι διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους.

      Όσο για τις...προσκοπίνες άμα τις δεις πες τους να εντατικοποιήσουν την δράση τους μήπως και ανακόψουν την άνοδο της ΧΑ.

      :):):)

      Διαγραφή
  13. ZOYME TON ΦΑΣΙΣΜΟ ΤΗΣ ΝΔ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΟΥΣΑΝΕ ΚΑΙ ΜΑΣ ΦΤΑΣΑΝΕ ΣΤΟΝ ΠΑΤΟ...

    Ο ΛΕΓΟΜΕΝΟΣ ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΚΑΚΟ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΚΑ ΠΟΥ ΗΔΗ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΑΝΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια τα οποία θα περιέχουν Greekenglish, ύβρεις, μειωτικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς δεν θα αναρτώνται.