Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

ΑΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΒΛΑΧΟΙ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

Όπως τονίζει ο Πρόεδρος της Πανελ. Ομοσπονδίας Μιχ. Μαγειρίας στον «Πρωινό Λόγο».
Πρώτη δημόσια παρέμβαση ενάντια στην ρουμάνικη εθνικιστική προπαγάνδα που τους βαφτίζει… μακεδονοαρμάνους.
«Δεν τίθεται ζήτημα ως προς την ελληνικότητα του βλαχόφωνου στοιχείου της γειτονικής Αλβανίας», τονίζει κατηγορηματικά ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων Μιχάλης Μαγειρίας, ο οποίος μέσω του «Π.Λ.» παρεμβαίνει για πρώτη φορά δημόσια στο καυτό ζήτημα της εθνικιστικής προπαγάνδας, με την οποία η Ρουμανία επιχειρεί να αποκόψει τους Έλληνες Βλάχους της γειτονικής χώρας από τον εθνικό κορμό, «βαφτίζοντάς» τους… μακεδονοαρμάνους!
Στην ρουμάνικη προπαγάνδα, που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αλβανία, έχουν αναφερθεί επανειλημμένα συνεργάτες του «Π.Λ.», τονίζοντας ότι είναι τελείως ανυπόστατη ιστορικά. Ωστόσο, η παρέμβαση του κ. Μαγειρία αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αφού η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Βλάχων, την οποία εκπροσωπεί, είναι ο πλέον επίσημος φορέας των Βλάχων στη χώρα μας –έχει μέλη της εκατοντάδες σωματεία- άρα και το πλέον αρμόδιο όργανο να πάρει θέση.
Εξάλλου, η Π.Ο.Π.Σ.Β. αναπτύσσει.... πια δραστηριότητα που εκτείνεται κι εκτός των ελληνικών συνόρων, μέσω της νεοσύστατης Παγκόσμιας Βλάχικης Αμφικτιονίας που έχει ως έδρα της το Μέτσοβο! Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βλάχων για την αντιμετώπιση της ρουμάνικης προπαγάνδας τονίζει, μεταξύ άλλων, την ανάγκη ενότητας του ελληνόφωνου και βλαχόφωνου ομογενειακού στοιχείου στην Αλβανία, επισημαίνοντας με νόημα πως τοπικοί και προσωπικοί ανταγωνισμοί δεν βοηθούν την εθνική ανάγκη διατήρησης των ιστορικών κοιτίδων της ρωμιοσύνης στην περιοχή!

Η συνέντευξη

Κύριε Πρόεδρε, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται στην Αλβανία και ιδιαίτερα στην περιοχή της Βορείου Ηπείρου έντονη κινητικότητα από πλευράς ρουμανιζόντων βλάχων, οι οποίοι μάλιστα έχουν ιδρύσει και κόμμα. Ποια είναι η άποψη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Βλάχων γύρω από αυτές τις εξελίξεις;
- Κατ’ αρχάς θα ήθελα να τονίσω ότι οι βλαχόφωνοι αδελφοί μας στη γειτονική Αλβανία υπήρξαν διαχρονικά στυλοβάτες του εκεί Ελληνισμού, με προεξάρχουσα τη γνωστή σε όλους μας πάλαι ποτέ ακτινοβολούσα Μοσχόπολη, η οποία απετέλεσε το λίκνο του νεοελληνικού διαφωτισμού. Συνεπώς, δεν τίθεται ζήτημα ως προς την ελληνικότητα του βλαχόφωνου στοιχείου της γειτονικής Αλβανίας. Φυσικά, η περίφημη προπαγάνδα δεν έχει πάψει ποτέ να απεργάζεται σχέδια… απογαλακτισμού των βλαχόφωνων αδελφών μας στις γειτονικές χώρες από τον κορμό της ρωμιοσύνης. Γι’ αυτό το λόγο απαιτείται ενότητα και συσπείρωση του ελληνόφωνου και βλαχόφωνου ομογενειακού στοιχείου, παραμερίζοντας τοπικούς και προσωπικούς ανταγωνισμούς, καθώς και επιλογές που –άθελά τους- δεν βοηθούν την εθνική ανάγκη διατήρησης των ιστορικών κοιτίδων της ρωμιοσύνης στην περιοχή. Προς αυτήν την κατεύθυνση καθοριστική πρέπει να είναι και η δική μας στάση και προτροπή, εδώ στην Ελλάδα, προς την ομογένεια της γειτονικής Αλβανίας.  

Πώς όμως αντιδρά η Ομοσπονδία Συλλόγων στις υπονομευτικές ενέργειες των διαφόρων μορφών προπαγάνδας;
- Η Ομοσπονδία έχοντας αναπτύξει μια πολύπλευρη και πολυεπίπεδη δράση και έχοντας ενισχύσει κατά τρόπο δυναμικό την εξωστρέφειά της, δίνει την απάντηση που χρειάζεται στο σωστό χρόνο και τόπο! Στο πλαίσιο αυτό, πέρα από τις τακτικές ενημερώσεις των μελών μας, έχουμε απαντήσει δυναμικά τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, στις προκλήσεις των αυτοαποκαλούμενων «μακεδονοαρμάνων» και των ανιστόρητων και ανεδαφικών ισχυρισμών τους, καθώς και σε ανάλογες απαράδεκτες δηλώσεις του ρουμάνου Προέδρου κ. Μπασέσκου. Τα παραπάνω αποτελούν θέσεις που έχουμε επανειλημμένα κάνει γνωστές τόσο στο εσωτερικό, όσο και σε διεθνή όργανα όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Δηλαδή, ποιο ακριβώς μήνυμα έχετε αποστείλει στο εξωτερικό σχετικά με τη δράση της προπαγάνδας που στόχο έχει τους Βλάχους;
- Το μήνυμα είναι σαφές. Η βλαχόφωνη ρωμιοσύνη εντός και εκτός Ελλάδος δεν είναι… περιπλανώμενος θίασος, ούτε καραβάνι εν κινήσει, ούτε έθνος χωρίς πατρίδα, όπως ισχυρίζονται οι «μακεδονοαρμάνοι». Επίσης, η βλαχόφωνη ρωμιοσύνη ουδέποτε αποτέλεσε τμήμα της διασποράς του ρουμανικού έθνους, γεγονός που δεν επιδέχεται καμία ιστορική αμφισβήτηση. Οι αρμάνοι έχουν πατρίδα, έχουν τόπο καταγωγής και σημείο ιστορικής αναφοράς, που δεν είναι άλλα από τη μακραίωνη ρωμιοσύνη και τα χώματά της. Είμαστε διαχρονικά απέναντι σε κάθε αυτόκλητο δήθεν… προστάτη των δικαιωμάτων μας ή δήθεν θεωρητικό μιας έξωθεν προσπάθειας ενός ανυπόστατου ετεροπροσδιορισμού του βλαχόφωνου ελληνισμού και της διασποράς του.

Παρόλα αυτά, θα επιμείνω. Η προπαγάνδα των Ρουμάνων στη Βόρεια Ήπειρο, καλά κρατεί, υπονομεύοντας έτσι ιστορικές εστίες του βλαχόφωνου ελληνισμού.
- Οφείλουμε να δώσουμε στα γεγονότα την πραγματική τους διάσταση. Τα ερείσματα της ρουμάνικης προπαγάνδας στο βλαχόφωνο στοιχείο ήταν πάντοτε περιορισμένα, γεγονός που αναδεικνύει την προσήλωση των βλαχόφωνων στον Ελληνισμό. Η διαπίστωση αυτή επιβεβαιώνεται εξάλλου ιστορικά. Η προπαγάνδα παρά την όποια κατά καιρούς έντασή της δεν πέτυχε ποτέ μόνιμα και ουσιαστικά αποτελέσματα. Τα όποια δε αποτελέσματά της επιτυγχάνονταν κυρίως χάρη στη δράση περιθωριακών και τυχοδιωκτικών ατόμων. Σημειώνεται ότι η δράση αυτών των ατόμων ακολουθεί διαχρονικά την πορεία ενός διάττοντα αστέρα. Σε κάθε περίπτωση, «έχουν γνώση οι φύλακες»...

Ας πάμε σε κάτι άλλο. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Βλάχων έχει αναπτύξει κι άλλες δράσεις την τελευταία περίοδο. Θέλετε να μας μιλήσετε λίγο γι’ αυτές;

- Μου δίνετε την ευκαιρία να μιλήσω για τη δημιουργία της Παγκόσμιας Βλάχικης Αμφικτιονίας με έδρα το Μέτσοβο, στην καρδιά της Πίνδου, η οποία έχει αποτελέσει το σημείο αφετηρίας του βλαχόφωνου ελληνισμού και της διασποράς του. Η Παγκόσμια Βλάχικη Αμφικτιονία αποτελεί ένα τριτοβάθμιο όργανο με μέλη συλλόγους Βλάχων απ’ όλο τον κόσμο και βασικό κορμό την Π.Ο.Π.Σ.Β..

Ποιοι ακριβώς είναι οι στόχοι και η αποστολή της Παγκόσμιας Βλάχικης Αμφικτιονίας;
- Βασική επιδίωξη της Αμφικτιονίας, σύμφωνα με το καταστατικό της, είναι να φέρει εγγύτερα το σύνολο των Ελλήνων βλαχόφωνης καταγωγής της υφηλίου, δημιουργώντας μονιμότερους δεσμούς τόσο με το μητροπολιτικό κέντρο και κοιτίδα του βλαχόφωνου ελληνισμού, την Ελλάδα, όσο και με το διαχρονικό και πανανθρώπινο ελληνικό πολιτισμό. Με άλλα λόγια, η Παγκόσμια Βλάχικη Αμφικτιονία με έδρα τη χώρα μας, φιλοδοξεί να αποτελέσει «γέφυρα» φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τις λοιπές χώρες στις οποίες διαβιεί το βλαχόφωνο στοιχείο, καθώς και σημείο αναφοράς για κάθε βλαχόφωνο που θέλει να θυμάται και να τιμά τις ρίζες των προγόνων του. Βασική ακόμη επιδίωξή μας είναι η ανάδειξη και διάσωση της αυθεντικής ελληνοβλάχικης πολιτιστικής ταυτότητας και της πλούσιας και αστείρευτης βλάχικης λαογραφίας.

Ποια είναι μέχρι τώρα η αποδοχή του εγχειρήματος αυτού από την πλευρά της βλαχόφωνης διασποράς;
- Το εγχείρημα, παρ’ ότι ακόμα βρίσκεται στα πρώτα του βήματα, έχει συναντήσει τη σθεναρή υποστήριξη της βλαχόφωνης διασποράς. Για παράδειγμα, η Ένωση Βλάχων Αλβανίας είναι μέλος της Αμφικτιονίας. Μάλιστα, ο πρόεδρός της κ. Αθανάσιος Πότση, που τυγχάνει παράλληλα αντιπρόεδρος της Ομόνοιας και του ΚΕΑΔ, είναι πρώτος αντιπρόεδρος του οργάνου. Μέλος της Αμφικτιονίας τυγχάνει επίσης ο Σύλλογος Βλάχων Κορυτσάς «Η Μάνδρα». Ομοίως, η Αμφικτιονία διαθέτει συλλόγους - μέλη στο Μοναστήρι και το Κρούσεβο της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, στη Γερμανία, στον Καναδά, στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία και αλλού. Στο πλαίσιο αυτό, η Αμφικτιονία έχει ήδη προβεί, όπως ξέρετε, στη διοργάνωση εκδηλώσεων προβολής της γνήσιας και ανόθευτης ελληνοβλάχικης πολιτιστικής παράδοσης στο εξωτερικό (πΓΔΜ), ενώ αναμένεται στο άμεσο μέλλον σειρά παρόμοιων εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα σε Καναδά, Γερμανία και Αλβανία.
 
ΠΗΓΗ: http://www.proinoslogos.gr/component/content/article/34/14510

7 σχόλια:

  1. Αντί ο πρόεδρος των Βλάχων Ελλάδας να κάνει τον Eλλαδεμπορο και να προσπαθεί να μας πείσει ότι το σύνολο των Aρβανιτο-Βλάχων είναι "Ελληναράδες" ας προσπαθήσει να πείσει τους εν Ελλάδι Βλάχους πρώτα όπως τον Μπουτάρη ότι είναι Έλληνες...

    Καλά αυτός ο Μπουτάρης λίγο σεβασμό για του απογόνους των προσφυγων συμπατριωτών του δεν έχει?

    Σωστά να αναστηλώσει Οθωμανικά κτίσματα-μνημεία (άμα υπάρχουν λεφτά) αλλα και να στήσει άγαλμα του Κεμάλ στην Αριστοτέλους?

    Αλλα ποιος Βλάχος έχασε Ελληνοσύνη για να την βρει ο Μπουτάρης?

    Οι μισοί ηγέτες-κομιτατζήδες του VMRO που ήτανε ΒΛΑΧΟΙ στην καταγωγή?

    αυτοί που έφυγαν για Δοβρουτσά?

    οι λεγεωνάριοι της κατοχής?

    η μήπως ο κατά το ήμισυ Βλάχος την καταγωγή Grougias?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το ότι μία μειοψηφία Βλάχων ήταν αντίπαλοι του ελληνισμού δεν σημαίνει ότι το ίδιο ισχύει για όλους τους υπολοίπους.
    Όπως ο Παπα-εφτιμ και οι οπαδοί του δεν εκφράζουν το σύνολο των Καππαδοκών και Μπαφραλήδων έτσι και ο κατά το 1/4 Βλάχικης καταγωγής Γκρουεφσκι δεν εκφράζει το σύνολο των Βλάχων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @3:50

    Αλλα ποιος Βλάχος έχασε Ελληνοσύνη για να την βρει ο Μπουτάρης?

    Οι μισοί ηγέτες-κομιτατζήδες του VMRO που ήτανε ΒΛΑΧΟΙ στην καταγωγή?
    ---

    #1/2:

    Εντάξει, ως συνήθως υπερβάλεις. Είπαμε ... δεν φταίει ο ένας ΧΑΜΑΙΛΕΩΝ που διάλεξε πράσινο χρὠμα εάν ο άλλος ΧΑΜΑΙΛΕΩΝ στο γειτονικό κλαδί διάλεξε καφέ.

    http://www.google.com/search?q=vlachs+chameleons&btnG=Cerca+nei+libri&tbm=bks&tbo=1&hl=it

    "chameleon-like characteristic of the Vlachs" ... "Chameleon flexibility of the Aromanians" ...

    O ένας Βλάχος μπορεί να είναι Πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός (Κωλέττης) ... ο άλλος μπορεί να είναι ο δημιουργός της ΓιουγκοΣΛΑΒΙΑΣ (Nikola Pasić) και Σέρβος ηγέτης στους βαλκανικούς πολέμους ... και την ίδια στιγμή ... όταν η εν Σερβία φιλοβασιλική αντιπολίτευση τον εξόριζε ... κατέληγε στη Σόφια «ζώντας με συγγενείς του και συντηρούμενος από την Βουλγαρική κυβέρνηση» και σκεπτόμενος να ασχοληθεί με την Βουλγαρική πολιτική ... δηλαδή με λίγια λόγια ... μπορούσε κάλλιστα να είχε οδηγήσει τους Βούλγαρους εναντίων των Σέρβων στους Βαλκανικούς πολέμους ...

    http://en.wikipedia.org/wiki/Nikola_Pa%C5%A1i%C4%87

    Pašić was born in the eastern Serbian village Veliki Izvor, near Zaječar, in the Principality of Serbia at the time. As his Serbian parents had come from the village of Golyam Izvor, Teteven area in Ottoman Bulgaria, some sources claim Pašić's ethnicity is Bulgarian[1][2][3][4][5][6][7] Later, his mother re-married to a Serbian baker who adopted him and gave him his surname, Pašić. In this relation he was called by his political opponents Bugarash.[8] Indeed, Pašić having relatives in Bulgaria prove indispensable during his 6 years exile from Serbia, when he lived with relatives in Bulgaria, supported by the Bulgarian government.

    Another view states that he is of Aromanian origin[9][10] and was born to the family from Tetovo, Ottoman Macedonia, though of Vlah antecedents.[11][10]

    συνεχίζεται ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στην Κίνα να τον αμολήσεις το Βλάχο ... μετά από μια εβδομάδα εάν πας να τον δεις θα έχει βρει τρόπο να γίνει κιτρινόχρωμος και σχιστομάτης ...

    «Βόνκο» ... ο Σερβο-βουλγαρο-Αρβανιτό-Βλαχος .... άντε πες μου τι είναι αυτός τώρα ...

    http://en.wikipedia.org/wiki/Vonko

    Πάλι καλά που έγιναν Χαμαιλέοντες, και υπάρχουν σήμερα Ελληνικό, Βουλγαρικό, Σερβικό και Αλβανικό «εθνικά» κράτη ... γιατί αλλιώς θα υπήρχαν Ελληνική, Βουλγαρική, Σερβική και Αλβανική μειονότητες σε μια «Εννιαία Βαλκανική Βλαχία» ... και οι Πολωνοί θα έπρεπε να βρουν άλλο όνομα για τους Ιταλούς ...

    http://translate.google.com/#en/pl/Italy%0AItalian

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για πόσον,ακόμη,θα φλυαρήτε,εδώ,εσείς οι πανεπιστήμονες 'σε αυτό το σοβαρότατο ιστολόγιο;Τώρα διερωτάσθε,δηλαδή,για την ελληνικότητα και την...''ποσότητά της''(sic!?)'σε δημόσια πρόσωπα-''διασήμους''/''προσωπικότητες''(sic?!)αλλά και μη,του Ελλαδιστάν;Τι άλλο θα 'βρήτε,άρα γε,για τον αντιεπιστημονικό οχετό και τα εν γένει παραληρήματά σας(εάν πρόκειται και περί του αυτού και του ιδίου user βεβαίως-βεβαίως εδώ!)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αρχαίε Χριστιανέ μήπως είσαι Βλάχος στην καταγωγή?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια τα οποία θα περιέχουν Greekenglish, ύβρεις, μειωτικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς δεν θα αναρτώνται.