Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Περί Corpus Christi

Είναι τελικά δείγμα πολιτισμού, όταν ανεβαίνει θεατρικό έργο που αποκαλεί τον Χριστό και τους Mαθητές του ως...ομοφυλόφιλους; Τελικά μερικοί πουλάνε πολιτισμό, όχι αναπτύσοντας καινούργιες ιδέες, αλλά λοιδωρόντας τα πιστεύω των άλλων κοινωνικών ομάδων. Και αυτό τον ΜΕΤΑΜΟΝΤΕΡΝΙΣΜΟ τον αποκαλούν...πολιτισμό. Διότι ο μεταμοντερνισμός παράγει ατομικισμό, ψεύτικη δημοκρατία και τυραννική ελευθερία.

Ο άνθρωπος ζει σ’ ένα κοινωνικό σύνολο, δεν είναι μόνος του. Ακριβώς αυτή η κοινωνικότητα του ανθρώπου περιορίζει και την ελευθερία του. Δε ζούμε μόνο σαν άτομα. Ζούμε και σαν κοινωνικό σύνολο. Βρισκόμαστε συνεχώς σε κάποια κοινωνική ομάδα: οικογένεια, σχολείο, χωριό, πόλη, αθλητική ομάδα, οργάνωση, σωματείο, στρατός, περιοχή, κράτος.

Η ομαδική συμβίωση, λοιπόν, επιβάλλει τις οριακές πυραμίδες της ελευθερίας του ατόμου. Δεν μπορεί κανείς να...
 τις υπερβεί, αλλά και αν τις υπερβεί, κινδυνεύει αυτός ο ίδιος να χάσει την ελευθερία του, να δουλωθεί. Δεν είναι πραγματική ελευθερία, όταν ταπεινώνεις, εκθέτεις, υποβιβάζεις το συνάνθρωπό σου, για να προβληθείς εσύ. Αυτό μοιραία, αργά ή γρήγορα, θα έχει και την αντίστροφη φορά. Άλλοι θα σού αποδώσουν κάτι ανάλογο.

Από τα βάθη των αιώνων έρχεται η γνώμη του Πλάτωνα με τη φράση: «Η υπερβολική ελευθερία μεταβάλλεται σε υπερβολική δουλεία και για τον πολίτη και για την πολιτεία».

Η ελευθερία δεν πρέπει και δεν είναι αχαλίνωτη και ασύδοτη αρετή. Καθημερινά στη ζωή μας, στα απλά προβλήματα, και στα σύνθετα, βρισκόμαστε μπροστά στην οριακή τιμή της ελευθερίας. Η δικαιοσύνη, ο αλληλοσεβασμός, η αξιοπρέπεια, η ηθική, ο ανθρωπισμός, η εθνική συνείδηση, η αυτογνωσία, η αυτοκυριαρχία, σαν συμπληρωματικές αρετές της ελευθερίας, την οριοθετούν και τη διατηρούν στα σωστά πλαίσια. Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι τα όρια της ελευθερίας βρίσκονται ακριβώς εκεί, όπου η ελευθερία του ενός δεν περιορίζει την ελευθερία του' άλλου.

Κλείνω, παραθέτοντας την αυθεντική φιλοσοφική γνώμη του Πλάτωνα: «Η απληστία της ελευθερίας, ην η δημοκρατία ορίζει μέγα αγαθόν και η των άλλων αμέλεια μεθίστησι την πολιτείαν και παρασκευάζει την τυραννίαν». Δηλ. η ασύδοτη ελευθερία, την οποία η δημοκρατία καθορίζει σαν μεγάλο αγαθό και η αδιαφορία για τα άλλα, που συντελούν στην κοινωνική ζωή, αλλάζει την πολιτεία και προετοιμάζει την τυραννία.

ΥΓ: Δεν είναι τυχαίο ότι στελέχη της ΔΗΜΑΡ όπως ο Μπίστης και η Ρεπούση, στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες οικονομικές πρακτικές  της κυβέρνησης. Διότι πολύ απλά ο μεταμοντερνισμός και ο νεοφιλελευθερισμός ΠΡΟΑΓΟΥΝ τον ατομικισμό στο όνομα της Δημοκρατίας ο πρώτος και στο όνομα της Ελευθερίας ο δεύτερος. Για τον μεταμοντερνισμό έχουν μιλήσει δύο συγγραφείς, ιδεολογικά προσκείμενοι σε αυτούς που το προάγουν τόσα χρόνια στην Ελλάδα: ο Χάρβει(η κατάσταση της μετανεωτερικότητας) και ο Ήγκλετον(Οι αυταπάτες της μετανεωτερικότητας).

6 σχόλια:

  1. καιρο ειχα να διαβασω κατι τετοιο απλο και ουσιαστικο μπραβο σου.καιρος ειναι να ακουμε τι λεει καποιος και οχι ποιος το λεει.....!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπερα Ακριτα. Εξοχο και ακριβες αρθρο. Δεν ξερω αν αυτο που βιωνουμε αποκαλειτε μεταμοντερνισμος, αλλα το περιγραφεις πολυ σωστα.
    ΥΓ συγγνωμη για την ελλειψη τονων αλλα στοεξωτερικο που ζω ειναι καμια φορα δυσκολο να βρεις το καταλληλο μεσο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Δημήτρη, είναι ο μεταμοντερνισμός(postmodernism) και περιγράφεται στα βιβλία που αναφέρω. Οπως πλέον το έχει και ο Heywood στο Political Ideologies, στην 3η και μετά έκδοση.

      Διαγραφή
  3. Ρε παιδια, ολη αυτη η μετα-ηλιθιοτητα που οφειλετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην ίδια ακριβώς αιτία που οφείλετε ο νεοφιλελευθερισμός: στον δογματισμό.

      Διαγραφή

Σχόλια τα οποία θα περιέχουν Greekenglish, ύβρεις, μειωτικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς δεν θα αναρτώνται.