Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Ο νόμος του Lipset

Συχνά οι οικονομικά αναπτυγμένες παγιωμένες δημοκρατίες επαινούνται για το υψηλό επίπεδο ευημερίας τους. Κάποιοι δε με τον όρο δημοκρατία συνδέουν σχεδόν μόνο ένα υψηλό επίπεδο ευημερίας. Ωστόσο η ευημερία και το συνήθως υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας των πολιτών αυτών των κρατών επίσης δεν είναι άμεσα αποτελέσματα του δημοκρατικού συντάγματος αλλά του υψηλότερου επιπέδου οικονομικής ανάπτυξης, το οποίο διαθέτουν οι περισσότερες παγιωμένες δημοκρατίες, και των δομών κράτους πρόνοιας.

Αμφίβολο είναι επίσης εάν η οικονομία στις δημοκρατίες αναπτύσσεται γρηγορότερα απ’ οπουδήποτε αλλού . Σημαντικότερες προϋποθέσεις ανάπτυξης φαίνεται πως είναι η....
νομική ασφάλεια, η οικονομία της αγοράς, το ισχνό κράτος και οι υψηλές επενδύσεις στην εκπαίδευση (Schmidt, θεωρίες της δημοκρατίας).
Ο παραπάνω ισχυρισμός συμφωνεί απόλυτα με τον περίφημο νόμο του Lipset, ο οποίος λέει ότι « όσο περισσότερο ευημερεί ένα έθνος τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να διατηρήσει τη δημοκρατία» (the more well-to-do a nation, the greater the chances that it will sustain democracy).

Ο Lipset σαφώς και δεν υπονοεί πως η δημοκρατία δημιουργεί το υψηλό οικονομικό επίπεδο, αλλά πως το υψηλό οικονομικό επίπεδο είναι μια ευνοϊκή προϋπόθεση για τη διατήρηση της δημοκρατίας.

Και στην Ελλάδα του Μνημονίου και της Διεφθαρμένης Πολιτικής Εξουσίας(εκτελεστική και νομοθετική), έχουν δημιουργηθεί και παγιωθεί όλοι εκείνοι οι παράγοντες στο οικονομικό επίπεδο(ύφεση, γιγάντια ανεργία, ανισότητα, φτωχοποίηση, μετανάστευση υψηλού επιπέδου επιστημονικού δυναμικού, διάλυση ενόπλων δυνάμεων), όπου επιβεβαιώνουν την άποψη ότι η δημοκρατία στην Ελλάδα είναι εξαφανισμένη.

15 σχόλια:

  1. Οι Αθηναίοι παραχωρούν περισσότερα στους φαύλους, στους οκνούς και στους δημαγωγούς παρά στους Αγαθούς.Με αυτό τον τρόπο συντηρούν ουσιαστικά της δημοκρατία τους. Σε κάθε μεριά του κόσμου οι άριστοι αντιτίθενται στην δημοκρατία (τυρρανία των ηλιθίων).
    Ξενοφών
    Αθηναίων Πολιτεία, 1.4 .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γι΄ακόμα μιά φορά ο μύθος της "αριστοκρατίας" έναντι της δημοκρατίας. Το μεγαλύτερο ψέμα, η πλέον ουτοπική ιδέα όλων των εποχών. Η "αριστοκρατία". Ποιός λογικός δεν θα ήθελε να τον κυβερνούν οι καλύτεροι των καλυτέρων, δηλαδή οι άριστοι? Ποιοί είναι όμως οι "άριστοι"? Αναμφίβολα υπάρχουν άνθρωποι που έχουν το χάρισμα να χαρακτηριστούν "άριστοι". Ποιός θα τους επιλέξει όμως? Προφανώς όχι ο λαός αφού όταν έχει τη δυνατότητα διαμέσου της "τυραννίας των ηλιθίων" (δηλαδή της δημοκρατίας) επιλέγει τους φαύλους. Ποιός άλλος θα επιλέξει τους "αρίστους" (που δεν τους επιλέγει ο λαός), πέραν αυτών που έχουν τη δύναμη να επιβάλουν λύσεις ενάντια στη θέληση της πλειονότητας? Κι αν βρεθούν οι "άριστοι" και κυβερνήσουν και είναι όντως άξιοι γιατί να μην τους θέλει ο λαός? Κι αν τους θέλει ο λαός και τους εγκρίνει και δεν του στερούν την ελευθερία του να το πει, τότε αυτό δεν είναι δημοκρατία?
      Δεν υπήρξε και δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει αριστοκρατία. Είναι πολλάκις ευκολότερο να τετραγωνίσεις το κύκλο και να τριχοτομήσεις τη γωνία. Όσο άθλιο κι αν είναι το καθεστώς της "τυραννίας των ηλιθίων" είναι το καλύερο όλων ή αν θέλετε το λιγότερο χειρότερο.
      Η συζήτηση περί του φανταστικού καθεστώτος της αριστοκρατίας, γίνεται από οπαδούς δικτατορικών λύσεων σε μιά γελοία προσπάθεια να συσχετίσουν υπαρκτά τωρινά ή εκ του παρελθόντος ή επιδιωκόμενα δικτατορικά καθεστώτα με την ουτοπιστική "αριστοκρατία".

      Υπογραφή: Ένας ηλίθιος (καθώς δεν έχω τα προσόντα ν' ανήκω στους "άριστους" και να κυβερνώ τους ηλίθιους, για το καλό τους παρά τη θέληση τους)


      Διαγραφή
  2. Δημοκρατία και ευημερία είναι κατά κανόνα συνοδοιπόροι. Υπάρχουν βέβαια κι εξαιρέσεις απλά για να επιβεβαιώσουν τον κανόνα. Τα μη δημοκρατικά καθεστώτα υφίστανται αποκλειστικά και μόνο για να διατηρούν καταστάσεις που η πλειονότητα του λαού δεν θα επέτρεπε με τη βούληση του. Και η καταπίεση, οι διώξεις των αντιφρονούντων, η φίμωση του τύπου, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αυτόν και μόνο το σκοπό εξυπηρετούν. Οι δικτάτορες (παντός τύπου) δεν καταπιέζουν τους πολίτες από χόμπυ ή από "χούι" αλλά από ανάγκη, προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο στόχος τους. Κανένας δικτάτορας δεν θ' απογόρευε τους πολίτες του να μιλούν ελεύθερα, να ψηφίζουν και ν' ασκούν ατομικά και συλλογικά δικαιώματα εάν μ' όλα αυτά δεν κινδύνευε να ανατραπεί.
    Από την άλλη, δημοκρατία δεν είναι μόνο η κάλπη κάθε 4 χρόνια. Δημοκρατία σημαίνει πολλά. Μην ξεχνάμε όμως ότι τίποτε απ' αυτά δεν ..."τρώγεται". Για κάθε άνθρωπο στη γη, πρώτιστη ανάγκη και επιθυμία του είναι η ευημερία του, που εξασφαλίζεται κυρίως με οικονομικά μέσα. Όταν κάποιος οικογενειάρχης εργάζεται από το πρωί ώς το βράδυ για να εξασφαλίσει τα απαραίτητα προς επιβίωση και μόνο, ζώντας υπό άθλιες συνθήκες, προφανώς και δεν του καίγεται καρφί για το αν μπορεί ή όχι να ψηφίσει, αν μπορεί ή όχι να βάλει υποψηφιότητα για δημαρχος, αν μπορεί ελεύθερα να κατηγορεί τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση. Τα δικαιώματα αυτά έχουν νόημα εάν κι εφόσον μπορούν να χρησιμοποιηθουν για να βελτιώσουν τη ζωή του. Τι να την κάνει τη δημοκρατία ένας ανειδίκευτος εργάτης με τρία παιδιά, που δεν μπορεί να πληρώσει το νοίκι του κι αναγκάζετε να κάνει 2 και 3 δουλειές? Είτε στην Ινδία ζει, είτε στην Ελλάδα, είτε στη Γερμανία και τις ΗΠΑ, πάντα θα τρέχει σαν το Βέγγο ολημερίς και τα "δημοκρατικά δικαιώματα" του θα του είναι χρήσιμα όσο και ένα σεντούκι χρυσες λίρες στο ναυαγό, στο ερημονήσι.
    Γενικός κανόνας είναι ότι εάν οι ισχυροί που κυβερνούν τη Γη, μπορούν κι εξασφαλίζουν σχετική ευημερία στους πληβείους, τους αφήνουν να μιλάνε και να ψηφίζουν καθώς κερδίζουν τη συγκατάθεση τους στο καθεστώς.Όταν υπάρχει φτώχεια οι πληβείοι αντιδρούν και μπορεί να καταστούν εχθροί του καθεστώτος γι' αυτό και "αναστέλεται η δημοκρατία".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το παρακάτω απόσπασμα του Σακελλαρίου στο Αθηναϊκή Δημοκρατία, είναι αυτό που κατά την γνώμη μου δίνει μία σωστή βάση σε ότι αφορά τον καθορισμό της:

      «Οι μεγάλες δημοκρατικές αρχές που διακήρυξαν και εφάρμοσαν η αμερικανική επανάσταση και η γαλλική επανάσταση εξακολουθούν να αποτελούν το ελάχιστο των θεμελιωδών χαρακτηριστικών της δημοκρατίας. Είναι:

      (1) η λαϊκή κυριαρχία,
      (2) η ισότητα των πολιτικών δικαιωμάτων,
      (3) τα δικαιώματα του ανθρώπου και
      (4) η διάκριση των εξουσιών.

      Η αθηναϊκή δημοκρατία πραγματοποίησε τις δύο πρώτες αρχές και από την τέταρτη την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας.»

      Και αυτό το ελάχιστο σήμερα, είναι παρελθόν στην Ελλάδα.

      Διαγραφή
  3. Το μεγαλύτερο ψέμα και η ουτοπία όλων των εποχών είναι η «Δημοκρατία». Μα καλά μπορεί κάποιος να πιστεύει σήμερα, μετά από την ιστορική εμπειρία 3 χιλιάδων χρόνων, ότι θα μπορούσαν ποτέ οι ΄«Άριστοι» να επιτρέψουν η ψήφος ενός γύφτου να έχει το ίδιο βάρος με την δική τους; Η «Δημοκρατία» που υπερασπίζεται με φανατισμό σήμερα ο πάντα αφελής όχλος, δεν διαφέρει από αυτή των συγκλητικών της Ρώμης. Η πλέμπα αυτοβαυκαλίζεται ότι αυτή αποφασίζει για τα κοινά. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι αυτή έχει την εμπειρία μόνο της ζωής, που οι συγκλητικοί (οι«Άριστοι») της καθόρισαν, λίγος άρτος πολύ θέαμα και διαρκή πνευματική αποχαύνωση. Έτσι είναι σίγουρο ότι οι «Άριστοι» θα κυβερνούν για πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κίμωνα, ποιος και με ποια κριτήρια θα καθορίσει τους «άριστους»;

      Διαγραφή
    2. Κίμωνα, δεν κυβερνούν, ούτε κυβέρνησαν ποτέ η "Άριστοι". Ούτε και πρόκειται πιτέ να κυβερνήσουν. Αυτοί που κυβερνησαν, κυβερνούν και θα κυβερνούν, με διάφορες παραλλαγές σε σχέση με τον "άρτο και τα θεάματα" είναι οι ΙΣΧΥΡΟΙ και όχι οι ΑΡΙΣΤΟΙ.
      Εμείς παρόλο ότι γνωρίζουμε πολύ καλά τα ελαττώματα και τις αθλιότητες της υπάρχουσας δημοκρατίας θεωρούμε ότι είναι κατά πολύ ανώτερο από κάθε καθεστώς Μεταξάδων, Παπαδόπουλων ή Μουσολίνηδων. Όχι ΠΑΡΟΛΟ που δίνει ίση ψήφο στο γύφτο αλλά ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΠΕΙΔΗ δίνει ίση ψήφο στο γύφτο.

      Διαγραφή
  4. Ακρίτα, προφανώς ο Κίμων, θεωρεί ως αρίστους καποιους δικτάτορες, κάποιους στρατηγούς και συνταγματάρχες. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο και θα χαιρόμουν να με διαψεύσει. Το θέμα που θέσαμε κι εσύ κι εγώ σχετικά με το ποιός θα καθορίσει τους "άριστους" και κυρίως από που θα αντλούν την ισχύς του καθώς η "άθλια" λαϊκή κυριαρχία (που δίνει ίσα δικαιώματα στο γύφτο) δεν θα ισχύει ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ν' απαντηθεί. Δεν πρόκειται ν΄απαντηθεί γιατί απλά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ απάντηση!
    Απαντήσεις τύπου "ο Στρατός" είναι γελοίες και απλά αποκαλύπτουν την αθλιότητα όσων το διακηρύσουν.
    Εύχομαι, ποτέ εμείς και τα παιδιά μας να μη βιώσουμε τέτοιου είδους "αριστο"κρατία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γράφει ο Αριστοτέλης...«Από την αριστοκρατία μεταπηδούν στην ολιγαρχία, εξαιτίας της αθλιότητας των αρχόντων, που νέμονται τα αξιώματα χωρίς να τα αξίζουν, και κατακρατούν όλα ή τα περισσότερα αγαθά για τους εαυτούς τους. Και κρατούν όλες τις εξουσίες πάντα οι ίδιοι, θεωρώντας πως το σπουδαιότερο αγαθό είναι να σωρεύουν πλούτη. Και κυβερνούν λίγοι και κακοί, αντί των εντιμότατων και ικανότατων»

      Μήπως τελικά Στέφανε είχαμε στην πράξη αυτό που λέει ο Αριστοτέλης;
      Διότι Συνταγματική Δημοκρατία ή Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, μόνο στα χαρτιά είχαμε.
      Ίσως να μην το έχει αντιληφθεί ακόμα ο Κίμωνας.

      Διαγραφή
  5. Ακριβώς Ακρίτα.
    Έρχεται ο Αριστοτέλης, μ΄αυτά που είπε 25 αιώνες πριν να μας επιβεβαιώσει. Τί είπε? Ότι όταν εφαρμόστηκε η "αριστοκρατία" αποδείχτηκε τελικά πως οι Άριστοι, δεν ήταν και τόσο άριστοι καθώς κοιτούσαν μόνο την κονόμα... (και κατακρατούν όλα ή τα περισσότερα αγαθά για τους εαυτούς τους. Και κρατούν όλες τις εξουσίες πάντα οι ίδιοι, θεωρώντας πως το σπουδαιότερο αγαθό είναι να σωρεύουν πλούτη).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κομματική ολιγαρχία, που επιβλήθηκε από τους δήθεν «άριστους» της συνταγματικής δημοκρατίας.
      Αυτό είναι το πολίτευμα μας σήμερα. Δημοκρατία στα χαρτιά, ολιγαρχία στην πράξη.

      Διαγραφή
  6. Ακρίτα, το εν κατακλείδι συμπέρασμα είναι κατά την άποψη μου, πως πάντα θα κυριαρχούν οι ΙΣΧΥΡΟΙ και θα επιβάλουν αυτό που θέλουν. Όσο όμως περισσότερη ελευθερία και (έστω στα χαρτιά) πολιτικά δικαιώματα έχουν οι μάζες (συμπεριλαμβανομένων των γύφτων) τόσο θα μετριάζετε η αδικία.
    Κάποτε ο αυτοκράτωρας ή ακόμα κι ο τοπικός άρχοντας για παράδειγμα, έμπαινε στο χωριό των δουλοπάροικων κι έκανε ότι ήθελε καθώς και η ζωή και η γη και το σπίτι τους ήταν δικά του. Μπορούσε να τους "δικάσει" και να τους εκτελέσει. Σήμερα δεν υπάρχει αυτό. Δεν είναι κάποια διαφορά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απλά επιβαιώνεται ο ορισμός και οι παραδοχές που δινει ο Σακελλαρίου. Φυσικά και ο Λίπσετ. Υπάρχει και μερίδα πλέον που υποστηρίζει ότι ο νεομερκαντιλισμός είναι μία πραγματικότητα. Γενικά είμαστε σε μια εποχή που ο νεοφιλελευθερισμός είναι σε κάθετη πτώση και δεν ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει.
      Η Ρωσσία και η Κίνα έχουν επιβάλει τον κρατικό καπιταλισμό.
      Η Γερμανία προσπαθεί μέσω της ΕΕ το μίγμα νεομερκαντιλισμού και οικονομικού εθνικισμού.
      Οι ΗΠΑ ακόμα ψάχονται.

      Εν κατακλείδι και εγώ συμπεραίνω, ότι είμαστε σε μία κατάσταση όπως ήταν αυτή μετά την μεγάλη ύφεση του 29. Τι θα μας ξημερώσει αύριο; προσωπικά είμαι απαισιόδοξος.

      Διαγραφή
  7. Ακρίτα, την λέξη «άριστοι» την έχω θέσει εντός εισαγωγικών. Κοινωνίες όπου διοικησαν οι Άριστοι, χωρίς εισαγωγικά, δεν έχουν εμφανισθεί μέχρι σήμερα.Μία ιδεατή κοινωνία δυνητικά θα εκλέγει τους Αρίστους μέσα από ένα σύστημα αυτοοργάνωσης (self-assembly),αφού θα έχει αποκλείσει τους φαύλους, τους ηλίθιους και τους «γύφτους». Μία δικτατορία των Αρίστων, χωρίς είσαγωγικά, είναι προτιμότερη από μία δημοκρατία των «γύφτων» και των μικρονόων.Το ιδανικό πολίτευμα είναι μία πραγματική «Πεφωτισμένη Δεσποτία» των Αρίστων, όπως αυτή του Ε. Βενιζέλου και του Μεταξά και δεν έχει καμία σημασία αν αυτοί είναι πολιτικοί,στρατιωτικοί ή φιλόσοφοι.Στην «δημοκρατία» μας σύντομα θα καθορίζουν την τύχη μας με την ψήφο τους οι ισλαμοφασίστες λαθροέποικοι. Αυτό θα πρέπει να αποτραπεί έστω και δια των όπλων, η με στρατιωτικό πραξικόπημα, αν αυτό είναι εφικτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η Κύπρος είναι οικονομικά τελειωμένη
    http://www.youtube.com/watch?v=HJtvDPND5jY

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια τα οποία θα περιέχουν Greekenglish, ύβρεις, μειωτικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς δεν θα αναρτώνται.