Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.

Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Έκθεση χαρτών της Μακεδονίας, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τράπεζας

Η ιστορία της Μακεδονίας από τον 15ο έως το 18ο αιώνα σκιαγραφείται μέσα από τους χάρτες που παρουσιάζονται στην έκθεση με τίτλο «Μακεδονία. Χαρτογραφία και Ιστορία».

Η έκθεση του Αρχείου Χαρτογραφίας του Ελληνικού Χώρου φιλοξενείται στο Πολιτιστικό Κέντρο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης- Μέγαρο Εϋνάρδου (Αγίου Κωνσταντίνου 20 και Μενάνδρου) και θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Ιανουαρίου.

Οι χάρτες παρουσιάζονται ως σημαντικά τεκμήρια της ιστορίας της περιοχής, αλλά και ως τεκμήρια των συνειδήσεων της κοινωνίας, στην οποία ανήκαν οι χαρτογράφοι.

Πρόκειται για την πέμπτη έκθεση παλαιών χαρτών της σειράς «Χαρτογραφία και Ιστορία», που βασίζεται στη συλλογή του Αρχείου Χαρτογραφίας του ΜΙΕΤ. Προηγήθηκαν εκθέσεις για την Κρήτη, την Πελοπόννησο, το Ιόνιο και το Αιγαίο πέλαγος.

Ωστόσο, το σκεπτικό της έκθεσης αυτής διαφέρει από.... τις προηγούμενες, λόγω των ιστορικών, πολιτικών και πολιτισμικών ιδιαιτεροτήτων της Μακεδονίας σε σχέση με τη νότια και νησιωτική Ελλάδα, όπου η Βενετοκρατία και η γενικότερη παρουσία Δυτικών εμπόρων, ναυτικών και περιηγητών άφησαν ανεξίτηλα σημάδια, τα οποία καταγράφονται και στους χάρτες.

«Αντίθετα στη Μακεδονία η θάλασσα- στοιχείο που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους χαρτογράφους- παίζει άλλο ρόλο από ό,τι στην Κρήτη, την Πελοπόννησο και τα νησιά. Επιπλέον, καθώς περνούν οι αιώνες, αλλάζουν συχνά τα όρια που προσδιορίζουν για τους γεωγράφους και τους χαρτογράφους, το χώρο που αποκαλείται Μακεδονία σε σύγκριση με τα σταθερά όρια της Πελοποννήσου, της Κρήτης ή των Κυκλάδων», εξηγεί ο συλλέκτης και μέλος του ΔΣ του ΜΙΕΤ, Βίκτωρ Μελάς.

«Ακόμη και το ενδιαφέρον του δυτικού κόσμου για την ελληνική αρχαιότητα εκδηλώνεται πολύ αργότερα για τη Μακεδονία σε σχέση με τη νότια και νησιωτική Ελλάδα. Το ίδιο ισχύει και για τις αρχαιολογικές έρευνες. Όλοι αυτοί οι παράγοντες επηρέασαν και εν μέρει διαφοροποίησαν την ιστορική, γεωγραφική και χαρτογραφική προσέγγιση της Μακεδονίας», προσθέτει.

Η παρουσίαση των χαρτών δεν βασίζεται σε ενότητες, αλλά ακολουθεί χρονολογική σειρά, που δεν περιορίζεται στη Μακεδονία, αλλά παρακολουθεί την εξέλιξη της χαρτογραφικής παραγωγής από τον 15ο μέχρι τον 18ο αιώνα.

Η έκθεση οργανώνεται σε συνεργασία με την Αγιορείτικη Χαρτοθήκη, τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων και την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

Το Αρχείο Χαρτογραφίας του Ελληνικού Χώρου του ΜΙΕΤ ιδρύθηκε το 2002 με τη δωρεά της συλλογής παλαιών χαρτών του ζεύγους Βίκτωρος και Νιόβης Μελά. Από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, το Αρχείο έχει οργανώσει εννέα εκθέσεις με παλαιούς χάρτες.

ΠΗΓΗ:http://finance.in.gr/Article.aspx?articleID=1231250680

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία θα περιέχουν Greekenglish, ύβρεις, μειωτικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς δεν θα αναρτώνται.