Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Ανταγωνιστικότητα;

Λένε ψευδώς ότι δεν υπάρχει plan b για την ανταγωνιστικότητα, εκτός από το να μειώνουν συνεχώς τον αριθμό των πλήρης απασχολούμενων υπαλλήλων. Ο λόγος που το κάνουν αυτό, είναι για να μειώσουν τα ΕΣΟΔΑ στα ασφαλιστικά ταμεία, άρα και οι κοινωνικές μεταβιβάσεις να είναι...παρελθόν.
Η ανταγωνιστικότητα έχει να κάνει με τον παραγωγικό μετασχηματισμό, ο οποίος έχει μεσοχρόνιο και μακροχρόνιο ορίζοντα και μπορεί να επιτευχθεί εφόσον η αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας επικεντρωθεί στις ακόλουθες δύο προτεραιότητες:
ΠΡΩΤΟΝ στην ισχυροποίηση της συσσώρευσης κεφαλαίου με ιδιωτικές επενδύσεις σε εξωστρεφείς δραστηριότητες και κλάδους υποκατάστασης εισαγωγών με κριτήριο τη βελτίωση της παραγωγικότητας και την αύξηση της απασχόλησης.

ΔΕΥΤΕΡΟ, στην αναδιάρθρωση της εγχώριας ζήτησης προς την απορρόφηση εγχώριας παραγωγής, και τη διατήρηση της ζήτησης σε επίπεδα που θα στηρίζει την κεφαλαιακή συσσώρευση για το διάστημα που θα χρειαστεί να οικοδομηθεί η εξωστρέφεια του παραγωγικού συστήματος.

Το τελευταίο προϋποθέτει την...

-συνοχή μεταξύ της βραχυπρόθεσμης μακροοικονομικής διαχείρισης και της μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης στρατηγικής παραγωγικής ανασυγκρότησης, την οποία μπορεί να εγγυηθεί ο θεσμός του «εργοδότη ύστατης προσφυγή» όπως προτείνει η νεοκευνσιανή πλευρά(CERP, Levy, Αργείτης κλπ.)

-βελτίωση των πραγματικών εμποδίων της ανταγωνιστικότητας και παραγωγικού μετασχηματισμού που είναι η Γραφειοκρατία, η Διαφθορά και Φορολόγηση, όπως έχει αναλυθεί εκτενώς από το WEF.

***

«Η ανισότητά μας αντανακλάται σε κάθε σημαντική απόφαση που λαμβάνουμε ως έθνος -από τον προϋπολογισμό μέχρι τη νομισματική μας πολιτική, ακόμα και μέχρι το σύστημα δικαιοσύνης μας- και πώς οι ίδιες οι αποφάσεις αυτές συμβάλλουν στη διαιώνιση και την επιδείνωση αυτής της ανισότητας.
Με δεδομένο ένα πολιτικό σύστημα που είναι τόσο ευαίσθητο απέναντι στα οικονομικά συμφέροντα, η διόγκωση της οικονομικής ανισότητας επιτείνει την ανισορροπία της πολιτικής ισχύος, στο πλαίσιο μιας φαύλης διαπλοκής μεταξύ πολιτικής και οικονομικών.
Και τα δύο μαζί διαμορφώνουν, και διαμορφώνονται από, κοινωνικές δυνάμεις -κοινωνικά ήθη και κοινωνικούς θεσμούς- που συμβάλλουν στην ενίσχυση αυτής της διογκούμενης ανισότητας.»


J. Stiglitz

2 σχόλια:

  1. Eνδιαφέρον.
    Μπορεί να αναλυθεί λίγο το τι σημαίνει εργοδότης ύστατης προσφυγής;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μερικά χρήσιμα λινκς...

      1-http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_3_13/01/2013_507702

      2-http://www.levyinstitute.org/pubs/media_10_24_12GR.pdf

      3-http://crisisobs.gr/wp-content/uploads/2013/03/POLICY-PAPER-No1.2013_%CE%93%CE%B9%CF%8E%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%82-%CE%91%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CF%84%CE%B7%CF%82.pdf

      Διαγραφή

Σχόλια τα οποία θα περιέχουν Greekenglish, ύβρεις, μειωτικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς δεν θα αναρτώνται.