Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.

Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης: Η γενετική ιστορία της Ελλάδας, το DNA των Ελλήνων

Οι μελέτες του DNA των σύγχρονων ανθρώπων είναι μάρτυρες του ιστορικού και προϊστορικού παρελθόντος εξίσου αξιόπιστοι με τα αρχαιολογικά ευρήματα και τις ιστορικές μαρτυρίες, εφόσον το γενετικό υλικό μεταβιβάζεται σχεδόν αυτούσιο από τους πανάρχαιους προγόνους στους σημερινούς απογόνους τους. Ως εκ τούτου, το βιβλίο αυτό επιδιώκει να παντρέψει τον σύγχρονο κλάδο της Γενετικής με την Ιστορία, την Αρχαιολογία, τη Γλωσσολογία, την Ανθρωπολογία, την Παλαιοντολογία, ακόμη και τη Μυθολογία, για να δώσει επιστημονικές απαντήσεις σε ερωτήματα για την ταυτότητα και την καταγωγή των σημερινών κατοίκων της Ελλάδας.

Μετά από μια σύντομη εισαγωγή στις βασικές έννοιες της γενετικής, ώστε ο αναγνώστης να μπορέσει να ακολουθήσει τη λογική των επιστημονικών δημοσιευμάτων, το βιβλίο παραθέτει τα….  πιο σύγχρονα επιστημονικά στοιχεία για τη γενετική σύσταση των σημερινών κατοίκων της Ελλάδας και τα συγκρίνει με αντίστοιχα δεδομένα από λαούς της Βαλκανικής, της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

Η γενετική κληρονομιά των σύγχρονων Ελλήνων παρέχει τα ....στοιχεία για να περιγραφεί η γενετική ταυτότητα μας και για να ιχνηλατηθούν οι προγονικές βιολογικές ρίζες μας. Δίνει απαντήσεις στα ερωτήματα για την εγκατάσταση των προγόνων μας στον ελλαδικό γεωγραφικό χώρο, για τη σχέση σύγχρονων και αρχαίων Ελλήνων και για τις αλληλεπιδράσεις των Ελλήνων με άλλους λαούς από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Η DNA υπογραφή των Ελλήνων αντικατοπτρίζει, ακόμη και σήμερα, την εξάπλωση των αρχαίων Ελλήνων και αποδεικνύει τη συνέχεια των Ελλήνων στον χώρο και στον χρόνο.

Tο επιστημονικό αυτό έργο του Ομότιμου Καθηγητής Γενετικής και Γενετικής του Ανθρώπου του Α.Π.Θ. απευθύνεται, όχι μόνο στους ειδικούς επιστήμονες, αλλά και σε ένα ευρύτερο κοινό που επιθυμεί να ενημερωθεί με τρόπο υπεύθυνο για τα ευαίσθητα ζητήματα της γενετικής ταυτότητας και ιστορίας των Ελλήνων.
 
 

 

15 σχόλια:

  1. Από πρόσφατο άρθρο του καθ, Τριανταφυλλίδη….

    «Ο σύγχρονος άνθρωπος εμφανίστηκε στον ελλαδικό χώρο πριν από 46.000 έως 59.000 χρόνια. Οι πρώτοι άνδρες που έφθασαν στην Ελλάδα από την Εγγύς Ανατολή είχαν γενετική ταυτότητα με γενεαλογικές γραμμές R και IJ, ενώ τόσο οι άνδρες, όσο και οι γυναίκες ήταν απόγονοι γυναικών με τη μιτοχονδριακή γενεαλογική γραμμή U, της Ούρσουλας, και τη γενεαλογική γραμμή Η, της Ελένης. ΄Ενας από τους αρχαιότερους γενεαλογικούς υποκλάδους της Ούρσουλας είναι ο υποκλάδος U5, της Ουρανίας που έζησε κοντά στους Δελφούς. ΄Επειτα, απόγονοι της Ουρανίας και της Ελένης εξαπλώθηκαν από την Ελλάδα στην υπόλοιπη Ευρώπη τη μέση Παλαιολιθική εποχή.

    Κατά την τελευταία περίοδο παγετώνων, όταν άρχισαν να λειώνουν οι πάγοι, άνδρες απόγονοι/φορείς των γενεαλογικών γραμμών της απλοομάδας Ι εξαπλώθηκαν από την Ελλάδα στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Η Ευρώπη επανααποικίστηκε επίσης από απογόνους γυναικών με μιτοχονδριακές απλοομάδες της Ουρανίας, της Ελένης, της Ουλρίκης, της Κατρίν, της Βέλντας, της Ουάντας και της Ξένιας.

    Τρεις γενεαλογικές γραμμές σηματοδοτούν τη γενετική σύσταση των πρώιμων γεωργών που έφθασαν τη Νεολιθική εποχή στην Ελλάδα από την Εγγύς Ανατολή. Μοιράστηκαν τις γνώσεις τους με τους ντόπιους μεσολιθικούς κατοίκους και οι εντόπιοι τροφοσυλλέκτες υιοθέτησαν, την 7η – 9η χιλιετία π.Χ., την καινοτόμο παραγωγική γεωργία και την κτηνοτροφία. ΄Επειτα, ο ελλαδικός γεωγραφικός χώρος αποτέλεσε κέντρο μετανάστευσης πληθυσμιακών ομάδων προς την υπόλοιπη Ευρώπη, που σηματοδοτείται κυρίως από τη γενεαλογική γραμμή E-V13.

    Τη χρονική περίοδο1100/1000 π.Χ. ξεκινάει η αποικιακή δραστηριότητα των Ελληνικών πόλεων στις ακτές της Μεσογείου και της Μαύρης θάλασσας. Τα στοιχεία της ανάλυσης του DNA δείχνουν πως οι αρχαίοι ΄Ελληνες μετέφεραν, αυτήν την περίοδο, το DNA τους και κατ’ επέκταση τον πολιτισμό τους σε όλη την λεκάνη της Μεσογείου. Η γενετική συμβολή των Ελλήνων στη γενετική σύσταση των σημερινών κατοίκων της Σικελίας και της Νότιας Ιταλίας ανέρχεται στο 37,3% και 10% περίπου των ανδρών, αντίστοιχα. Παρόμοια, η Ελληνική DNA συμβολή είναι τουλάχιστον 10% στους κατοίκους της Νότιας Γαλλίας. Αυτό σημαίνει ότι η DNA υπογραφή των Ελλήνων παρουσιάζει αντοχή στον χρόνο και αντικατοπτρίζει την εξάπλωση των Ελλήνων την προϊστορική περίοδο στην Ευρασία και θα μπορούσε να υποστηρίξει, μάλλον και τη συνέχεια των Ελλήνων στον γεωγραφικό χώρο και στον χρόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα γενετικά στοιχεία δείχνουν ότι:

    • Οι κλασικοί γενετικοί πολυμορφισμοί δεν αποκάλυψαν ετερογένεια στη γενετική σύσταση των κατοίκων της Ηπειρωτικής Ελλάδας (Stamatoyannopoulosetal. 1975). Το συμπέρασμα αυτό επιβεβαίωσε η ερευνητική ομάδα του Τμήματος Βιολογίας του Α.Π.Θ. χρησιμοποιώντας διάφορους γενετικούς δείκτες.

    • Ο συνθετικός γενετικός χάρτης των σημερινών πληθυσμών της Ευρασίας αποτελεί μια εντυπωσιακή απόδειξη της γενετικής υπογραφής των αρχαίων Ελλήνων (1000 – 500 π.Χ.) στον Ευρασιατικό χώρο. The figure on the right is the 4th principal component of variation in Europe and shows a strong cline centered in Greece.

    • Oι Έλληνες ομαδοποιούνται γενετικά με Ευρωπαϊκούς λαούς.

    • Οι Έλληνες μοιάζουν γενετικά πιο στενά με τους Ιταλούς. Οι Τούρκοι, Βούλγαροι, Σλάβοι της π.Γ.Δ.Μ. και Αλβανοί διαφέρουν στη γενετική τους σύσταση από τους Έλληνες. Επιπρόσθετα, τα γενετικά δεδομένα απορρίπτουν ως εσφαλμένη τη θεωρία του Φαλμεράυερ περί της καταγωγής των Ελλήνων.

    • Η πλειονότητα των Ελλήνων είναι απόγονοι 5 κυρίως ανδρών που χαρακτηρίζονταν από τις γενεαλογικές γραμμές Ι, R, J, E και G, και σπανιότερα ανδρών που χαρακτηρίζονταν από άλλες γραμμές, π.χ. H, K2 και T του χρωμοσώματος Υ. Παρόμοια, οι περισσότεροι ΄Ελληνες είναι απόγονοι κυρίως 9 γυναικών που ήταν φορείς των γενεαλογικών γραμμών του μητρικά κληρονομούμενου μιτοχονδριακού DNA, δηλ. της: Ελένης, Βέλντας, Ισμήνης, Τάρας, Ούρσουλας, Κατρίν, Ναόμης, Ξένιας και Ουάντας.

    • Oι περισσότεροι ΄Ελληνες έλκουν την καταγωγή τους από παλαιολιθικούς/μεσολιθικούς κυνηγό-τροφοσυλλέκτες που έζησαν στην περιοχή πριν από την έναρξη της Νεολιθικής εποχής και την εμφάνιση της αγροκαλλιέργειας.

    • Η ανάλυση του DNA από λείψανα της Νεολιθικής εποχής της Ισπανίας, αλλά και της Βόρειας Ευρώπης έδειξε ότι η γεωργία έφθασε στις περιοχές αυτές με μετακίνηση απογόνων αγροτών που είχαν ως κοιτίδα τους την Ελλάδα.»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι μελέτες του DNA των σύγχρονων ανθρώπων είναι μάρτυρες του ιστορικού και προϊστορικού παρελθόντος εξίσου αξιόπιστοι με τα αρχαιολογικά ευρήματα και τις ιστορικές μαρτυρίες
    ---

    Ακρίτα μου είσαι πολύ off-side εδώ.

    Όλοι ξέρουμε ότι οι Ούγγροι εγκαταστάθηκαν στην σημερινή Ουγγαρία (ερχόμενοι από τις στέπες) λίγο πριν το 900 μ.Χ.
    Παρόλα αυτά γενετικά οι σημερινοί Ούγγροι είναι πανομοιότυποι με τους σημερινούς αλλοεθνείς γείτονές τους.

    Άκου την γνώμη του JP Mallory για την «αξιοπιστία» της γενετικής σε αυτά τα θέματα παρακάτω στο [37:30]

    http://www.youtube.com/watch?v=Z0HCs6PVnzI

    Αφού λέει το παράδειγμα των Ούγγρων μετά παραθέτει την εμπειρία του από τη συνεργασία με έναν γενετιστή στην Ιραλνδία. Ο γενετιστής κατέληξε σε «ομοιότητες» μεταξύ Ιρλανδών και Πολωνών και ρωτούσε τον Μάλλορυ για «ιστορική επιβεβαίωση»: Πολωνοί στην Ιρλανδία ; Πολωνοί στην Ιρλανδία ; Πολωνοί στην Ιρλανδία ;

    Του απαντάει για πλάκα ο Μάλλορυ ... Ναι, μας ήρθε ο [Πολωνός] Πάπας τη δεκαετία του 60. Χαχαχα !!!

    Με αυτό θέλει να πει ότι τα γενετικά δεδομένα μπορούν να ερμηνευθούν ποικιλοτρόπως και επιλέγουμε εκείνη την ερμηνεία που «ταιριάζει» στην ιστορική θεωρία που θέλουμε να αποδείξουμε ... με άλλα λόγια η γενετική εξαρτάται από τους ιστορικούς, γλωσσολόγους, αρχαιολόγους κλπ για την επιβεβαίωσή της και, κατά συνέπεια, δεν μπορεί να προσφέρει τίποτε το «καινούριο» πέρα από αμφιλέγομενα δεδομένα που εάν διαβαστούν με τον ένα τρόπο «ταιριάζουν» και αν διαβαστούν με τον άλλο τρόπο «δεν ταιριάζουν».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτή είναι η γνώμη του Τριανταφυλλίδη.
      Η δικιά μου είναι αυτή:«Η γενετική δεν συνάδει αναγκαστικά με την γλώσσα, τον πολιτισμό και την εθνική συνείδηση. Εάν πράγματι συμβαίνει να υφίσταται κάποιου βαθμού αντιστοιχία μεταξύ ορισμένων εκ των ανωτέρω, αυτή πρέπει να διαπιστώνεται επιστημονικά και όχι να θεωρείται αυθαιρέτως δεδομένη εκ των προτέρων. Αλλά και όταν διαπιστώνεται, πρέπει, ειδικώς ως προς την πτυχή της γενετικής, να λογίζεται ως πληροφορία που συμβάλλει στην περιγραφή των πληθυσμών και όχι φυσικά σε κάποια νοσηρή τάση αξιολόγησής τους.»

      Διαγραφή
    2. Για τους Έλληνες τι λέει ο Mallory;

      Διαγραφή
  4. Οι κλασικοί γενετικοί πολυμορφισμοί δεν αποκάλυψαν ετερογένεια στη γενετική σύσταση των κατοίκων της Ηπειρωτικής Ελλάδας
    ---

    Ήθελα να ξέρω που έψαχναν και δεν βρήκαν γενετική ετερογένεια.

    Θα πω ένα απλό παράδειγμα έτσι για να δείξω ότι όλα αυτά είναι παπαριές.

    Η δυσανεξία/ανεξία στη λακτόζη είναι γενετικά κληρονομήσιμη κατάσταση.

    Όλοι έχετε δει ότι υπάρχουν ενήλικες που συνεχίζουν να πίνουν γάλα χωρίς πρόβλημα, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που από κάποια ηλικία και μετά δεν μπορούν να χωνέψουν το γάλα και εμφανίζουν συμπτώματα που κυμαίνονται από πονόκοιλο μέχρι διάρροια ή εμετό.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Lactose_intolerance

    Η «φυσιολογική» πανανθρώπινη κατάσταση ήταν η δυσανεξία. Δηλαδή μέχρι 7-10.000 χρόνια πριν ΟΛΟΙ οι άνθρωποι είχαν έναν «χρονοδιακόπτη» στο γονίδιο που κωδικοποιεί το ένζυμο λακτάση και μόλις ενηλικιωνόταν ο «χρονοδιακόπτης» σταματόυσε την λειτουργία του ενζύμου. Περίπου 7-10.000 χρόνια πριν στην βόρειοκεντρική Ευρώπη το τμήμα του γονιδίου που περιείχε τον χρονοδιακόπτη μεταλλάχθηκε και δημιουργήθηκε ο μεταλλαγμένος γονότυπος που επιτρέπει την σύνθεση της λακτάσης εφόλου ζωής και, κατα συνέπεια, προσφέρει ανεξία στην λακτόζη στον ενήλικα.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Lactase_persistence

    Αν δείτε τον στατιστικό πίνακα στον σύνδεσμο που παρέθεσα, η Ευρώπη είναι ένα μωσαϊκό μεταλλαγμένων και μη μεταλλαγμένων μορφών, που μεταφράζεται σε μείγμα ανεκτικών και δυσανεκτικών ανηλίκων.

    Στην βόρεια Ευρώπη κυριαρχεί η ανεξία (αφού εκεί ήταν η πη΄γη της μετάλλαξης) και στην νότια Ευρώπη κυριαρχεί η δυσανεξία.

    Έτσι οι Ολλανδοί, οι Γερμανοί και οι Σκανδιναβοί είναι ανεκτικοί κατά το 95% περίπου και δυσανεκτικοί κατά το 5%.

    Στην Ιταλία, αντίθετα, το ανεκτικό κλάσμα είναι μόνο 30% και το δυσανεκτικό 70%.

    Στα Βαλκάνια και στην Κρήτη το ανεκτικό κλάσμα είναι 45% και το δυσανεκτικό είναι 55%, ενώ στην Κύπρο η δυσανεξία είναι ελαφρώς μεγαλύτερη (60%), λογικό αφού βρίσκεται πιο μακριά από την «πηγή» της μετάλλαξης και πιο κοντά στην δυσανεκτική Ασία.

    Με άλλα λόγια στην Ελλάδα πάνω κάτω, για κάθε 2 τυχαίους Έλληνες που παίρνεις ο ένας είναι ανεκτικός και περιέχει το μεταλλαγμένο βορειοευρωπαϊκό γονίδιο που έφτασε στην Ελλάδα από το σύνολο των ιστορικών «καθοδικών» μεταναστεύσεων που έφεραν πληθυσμούς από το βορρά στο νότο (λ.χ. προελληνικοί ΙΕοι, πρωτο-Έλληνες ΙΕοι, Κελτο-Γαλάτες, Γότθοι, Σλάβοι, Βλάχοι, Κουμάνοι, Αλβανοί, Ρως Βαράγγοι, Φράγκοι, Καταλανοί κλπ) και ο άλλος είναι δυσανεκτικός περιέχει το δυσανεκτικό γονίδιο που σχετίζεται με τις μετακινήσεις πληθυσμών από Ασία και Αφρική (πρώτοι Homo Sapiens, νεολιθικοί Ασιάτες, Τούρκοι, Άραβες, πρόσφυγες κλπ).

    Σε ένα απλό γονίδιο είμαστε 50/50% χωρισμένοι.

    Αν προσπαθήσουμε τώρα να βάλουμε όλα τα γονίδια με τις ποικιλίες τους τότε παίρνουμε για γενετική ετερογένεια ασπέτως μεγάλη.

    Λ.χ. αν το γονίδιο α έχει τις ποικιλίες α1,α2,α3 και το γονίδιο β τις ποικιλίες β1,β2,β3 τότε αμέσως αμέσως οι πιθανοί γονότυποι γίνονται 9:

    α1β1
    α1β2
    α1β3
    α2β1
    α2β2
    α2β3
    α3β1
    α3β2
    α3β3

    Υπολόγισε τώρα ότι έχουμε γύρω στα 20.000 γονίδια και προσπάθησε να βρεις την συνολική ετερογένεια.

    Έρχεται τώρα ο κάθε ο γενετιστής και εντελώς αυθαίρετα επιλέγει ποια ετερογένεια θεωρεί σημαντική και ποια όχι και υποβιβάζοντας ένα σωρό ετερογένειες αρχίζει να μιλάει για «ομοιογένεια» και «συνέχεια» η οποία είναι τόσο σοβαρή όσο το επιχείρημα «οι αρχαίοι Έλληνες είχαν δυο χέρια και ένα κεφάλι, εμείς έχουμε δυο χέρια και ένα κεφάλι ... άρα είμαστε οι γνήσιοι απογονοι των αρχαίων Ελλήνων» ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί κρίνεις κάτι που δεν το έχεις διαβάσει;
      Και εάν το κρίνεις, σύνταξε μία μελέτη, δημοσίευσε την προκειμένου να απορρίψεις αυτό που θεωρείς ως...λάθος. Εκεί θα σε κρίνουν και οι υπόλοιποι.

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    4. Τι ωραία που τα λες ρε τυχαίε, σε παραδέχομαι. Από τη μία κατηγορείς την στήριξη κάποιας θεωρίας σε κάποια γονιδιακή ομοιογένεια, και από την άλλη κατασκευάζεις τη δικιά σου με βάση την ετερογένεια σε ένα συγκεκριμένο γονίδιο. Αφού λοιπόν η μετάλλαξη αυτή ξεκίνησε στη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη και από κει μεταδόθηκε στον υπόλοιπο κόσμο, για εξήγησέ μας πως ανάμεσα σε εκτεταμένες περιοχές δυσανεκτικές στη λακτόζη, βρίσκονται και σημαντικα μεγάλοι θύλακες περιοχών με πλυθησμούς το ίδιο σχεδόν ανεκτικούς στη λακτόζη με τους Βορειοευρωπαίους? Περιοχές όπως η Δυτική Αφρική (όχι βορειοδυτική υπόψη), η Κεντροδυτική Αραβία και η Δυτική Ινδία-Πακιστάν? Μήπως και οι μαύροι πληθυσμοί της Σενεγάλης, Γουιάνας, οι Άραβες της Μέκκας και της Μεδίνας και οι Πακιστανοί και Ινδοί στο Πουντζαμπ υπέστησαν εκτεταμένες επιμιξίες με Γότθους, Σλάβους Βαράγγους και γω δε ξέρω τι άλλο?

      Διαγραφή
  5. Έκτορα και Τυχαίε, όπως έχω γράψει σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις και μειωτικούς χαρακτηρισμούς δεν θα αναρτώνται. Μπορείτε να επανέλθετε χωρίς τέτοιους χαρακτηρισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Από σχόλιο που έγινε σε άλλο ιστολόγιο για το θέμα:

    «Τα ευρήματα του Καθ. Βιολογίας κ. Τριανταφυλλίδη, ο οποίος εργάζεται επί δεκαετίες πάνω στο αντικείμενο, δεν έχουν το στοιχείο της υποκειμενικότητος. Βασίζονται σε μελέτες γονιδιακές, γονιδίων που έχουν τεράστια ηλικία πχ γονίδια του ΗLΑ συστήματος ηλικίας 60 εκατομμυρίων ετών! Η αξιοπιστία τους είναι αδιαμφισβήτητη! Ειναι εφάμιλλη των Μαθηματικών αποδέιξεων!
    Επιπρόσθετα μεγάλη διαπανεπιστημιακή έρευνα στις ΗΠΑ στην οποία συμμετέχει ο ομ. Καθ. Κ. Σταματογιαννοπουλος με DNA από πολφό δοντιών Κρητών της Μινωικής περιόδου καταρρίπτει την θεωρία της καταγωγής απο τους Αιγυπτίους Και Μεσσοποτάμιους και επιβεβαιώνει την κοινή καταγωγή με τους Μυκηναΐκούς πληθυσμούς! Τέλος, μελέτη της Ευρωπαΐκής Ενωσης περι του Γενεαλογικού δένδρου της Ευρώπης, στην δεκαετία του 1990, του καθ. Piazza, ανθρωπολόγου, πάλι με DNA, αποδεικνύει ότι στο ακρότατο του δένδρου είναι οι Ελληνες, ακολουθούν οι Σικελοί (Ελληνική καταγωγή) , τα αλλα δύο Ιταλικα φύλα και στην συνέχεια οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι. Δεν έχουν καμμία σχέση οι Φιλανδοί, οι Ούγγροι (και οι Τούρκοι) που είναι Κεντροασιάτες! Συμπληρώνω, ουτε οι Σλάβοι.
    Γνωρίζοντας πολύ καλά την Ανοσολογία, ως Χειρουργός Μεταμοσχεύσεων, θεωρώ ότι δεν επιδέχονται καμμίας αμφισβήτησης τα ευρήματα των ανωτέρω που προέρχονται από διάφορες χώρες , Ηπείρους και Πανεπιστήμια και συμφωνούν με τις προσωπικές κλινικές παρατηρήσεις, από μεταμοσχεύσεις σε Ελληνες και Βαλκάνιους. Πολύ, περισσότερο δεν επιδέχονται πολιτικής ερμηνείας η καπηλείας. Διότι η Επιστήμη δεν είναι Πολιτική.
    Συγχαίρω τον Καθ. Κ. Τριανταφυλλίδη για το πολυετές και επίπονο έργο του.»
    (Δημήτρης Γάκης, Χειρουργός Μεταμοσχεύσεων )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μεταφέρω σχόλιο....«To γονίδιο που καθορίζει τη δυσανεξία στη λακτόζη υπόκειται σε φυσική επιλογή. Τα γονίδιο αυτά δεν είναι κατάλληλα και δε χρησιμοποιούνται σε πληθυσμιακές μελέτες. Στο βιβλίο υπάρχει υποκεφάλαιο σχετικά με τη δυσανεξία στη λακτόζη, με αναλύσεις DNA.»(Bob)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Απο που μπορεί κανεις να προμηθευτεί το βιβλίο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια τα οποία θα περιέχουν Greekenglish, ύβρεις, μειωτικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς δεν θα αναρτώνται.