Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.

Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Τι σημαίνει ιδιωτική επένδυση.!!

Όλο αυτό τον καιρό ακούμε για επενδύσεις. Ο Βορίδης σε μια συνέντευξη του πρόσφατα είπε  ότι στην Ελλάδα έχουν γίνει τρεις μεγάλες…επενδύσεις: ΟΠΑΠ, Ελληνικό και Αστέρας.
Είναι επενδύσεις; Οι γνώμες είναι πολλές.
Ας δούμε τι είναι επένδυση στην σημερινή εποχή της οικονομικής παγκοσμιοποίησης.

Πως ορίζεται η επένδυση;
Στο νεοφιλελεύθερο αφήγημα επένδυση ονομάζεται η δέσμευση κεφαλαίων για ένα χρονικό διάστημα, η οποία αναμένεται να αποφέρει πρόσθετα κεφάλαια στον επενδυτή. Αυτή η δέσμευση είναι σ’ένα χρηματοπιστωτικό προϊόν και όχι σ’ένα παραγόμενο υλικό.
Στην πραγματική όμως ζωή και όχι στην εύκολη, επένδυση θεωρείται κάθε....
κάθε υλικό, διαρκές, παραγωγικό αγαθό που δεν καταναλώνεται με τη χρησιμοποίηση του, αλλά συμβάλλει στην αύξηση της  παραγωγικής υποδομής μιας χώρας ή/και επιχείρησης. Συμβάλλει δηλαδή στη δημιουργία νέου κεφαλαιουχικού εξοπλισμού (νέα κτίρια, νέες εγκαταστάσεις, νέος μηχανολογικός εξοπλισμός, επεκτάσεις του προϋπάρχοντος κεφαλαιουχικού εξοπλισμού).[1]

Πως γίνεται η επένδυση;
Υπάρχουν δύο ειδών επενδύσεων, οι αποκαλούμενες  «brown field» και «green field». Η πρώτη είναι εξαγορά υφιστάμενης εταιρείας από μια ξένη εταιρεία και εκμετάλλευση των υφιστάμενων υποδομών της. Η δεύτερη  είναι όταν μια ξένη επιχείρηση ιδρύει νέες μονάδες παραγωγής, με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και  παραγωγή πλούτου(π.χ. Cosco).
Σημαντικό ρόλο στην επένδυση παίζει το επιχειρηματικό περιβάλλον,, όπου όταν ευδοκιμεί η διαφθορά, η παραοικονομία και η γραφειοκρατία, δύσκολα θα έρθει ένας green field επενδυτής. Ο πρώτος εύκολα θα βρεθεί, αν....λαδώσει ή αν εκμεταλλευτεί το πολιτικό «νόμιμο που είναι ηθικό».

Είναι επένδυση αυτή του ΟΠΑΠ ή της Cosco ή της πώλησης ακινήτων τύπου ΓΑΔΑ;
Αν το κεφάλαιο επένδυσης που χρησιμοποιήθηκε για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας δεν προέρχεται από κεφάλαια ελληνικών τραπεζών, τότε ναι είναι επένδυση διότι το κεφάλαιο που εισέρχεται είναι από πλούτο που δεν έχει παραχθεί στην Ελλάδα. Αν μάλιστα, υπάρχει και προέκταση των υπάρχουσων υποδομών τότε αυτή η επένδυση μπορεί να θεωρηθεί ως green field.


[1]- http://www.euretirio.com/2010/06/ependysi.html

1 σχόλιο:

  1. «Εφόσον το ποσοστό απόδοσης του κεφαλαίου υπερβαίνει διαρκώς τον ρυθμό αύξησης της παραγωγής και του εισοδήματος, όπως συνέβαινε έως τον 19ο αιώνα και απειλεί να ξαναγίνει κανόνας τον 21ο, ο καπιταλισμός παράγει μηχανικά ανισότητες αφόρητες και αυθαίρετες θέτοντας υπό αίρεση τις αρχές της αξιοκρατίας στις οποίες θεμελιώνονται οι δημοκρατικές μας κοινωνίες»

    Τόμας Πικετύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια τα οποία θα περιέχουν Greekenglish, ύβρεις, μειωτικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς δεν θα αναρτώνται.