Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018

H καμπύλη Laffer


H καμπύλη Laffer  εξετάζει κάθε φόρο μόνο του και όχι συνολικά. Άλλος είναι ο συντελεστής στον φόρο εισοδήματος , άλλος στον ΦΠΑ , άλλος στον ΕΦΚ καυσίμου, κ.λπ. Μάλιστα όταν υπάρχουν πολλοί συντελεστές, υπάρχει και πάλι πρόβλημα υπολογισμού. [1]

Επίσης, η καμπύλη, δεν μπορεί να προεξοφλήσει αν μια μείωση του φορολογικού συντελεστή θα προκαλέσει μείωση ή αύξηση των φορολογικών εσόδων, γιατί η ανταπόκριση των φορολογικών εσόδων σε μια μεταβολή του φορολογικού συντελεστή εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως είναι το φορολογικό σύστημα της χώρας, το ύψος των υφιστάμενων φορολογικών συντελεστών, οι δυνατότητες που υπάρχουν στη χώρα για μεταφορά δραστηριοτήτων από την επίσημη οικονομία στην παραοικονομία, οι αδυναμίες του φοροελεγκτικού μηχανισμού κ.λπ. [2], [3]

Αυτούς τους παράγοντες δεν μπορεί να τους μετρήσει, διότι χρησιμοποιεί μόνο δύο μεταβλητές:


συντελεστή και έσοδα.

Εμπειρικό παράδειγμα η χώρα μας : Η Ελλάδα, τo 1995-2009, με τους χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ και ΕΦΚ και τα αφορολόγητα μέχρι 12χιλ€, ήταν κάτω από το μ.ο. της ΕΕ σε ότι αφορά την εισπραξιμότητα των φόρων.
Αιτίες; ο κακός φοροελεγκτικός μηχανισμός, η φοροδιαφυγή και η παραοικονομία(πάνω από 30%).

Στα χρόνια του μνημονίου, αυξήσαμε φόρους, μειώσαμε ή/και καταργήσαμε αφορολόγητα, οι εισπράξεις όμως χειροτέρευσαν.
Αιτίες; η πτώση εισοδημάτων λόγω περικοπών, η υπερφορολόγηση αυτών που πλήρωναν πριν και φυσικά η φοροδιαφυγή και η παραοικονομία.

Η Δανία ή η Σουηδία, με τους υψηλούς συντελεστές ΦΠΑ και ΕΦΚ, έχουν από τις καλύτερες επιδόσεις είσπραξης φόρων.
Αιτίες; αξιόπιστος φοροελεγκτικός μηχανισμός, χαμηλή παραοικονομία.

Συμπέρασμα: η καμπύλη Laffer λειτουργεί σε οικονομίες στις οποίες ο φοροελεγκτικός μηχανικός λειτουργεί και η παραοικονομία είναι στο 10% καθώς και χρησιμοποιείται  μόνο για κάθε φόρο ξεχωριστά και όχι συνολικά.

Παραπομπές
[1]- http://www.indeepanalysis.gr/oikonomia/h-kampylh-laffer-gia-thn-ellhnikh-oikonomia
[2]-Νίκος Τάτσος,  2012, Θεωρία των φόρων και φορολογική πολιτική, σελ 480-484
[3]- Samuelson, 2010, Economics, σελ 322 και 641

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία θα περιέχουν Greekenglish, ύβρεις, μειωτικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς δεν θα αναρτώνται.