Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.

Σάββατο 9 Αυγούστου 2008

Η συμμετοχή των αρχαίων Μακεδόνων στους Ολυμπιακούς Αγώνες και στην Ελληνική πολιτιστική κληρονομιά

του Νικολάου Μάρτη
Τέως Υπουργού
Προέδρου της Μακεδονικής Εστίας
Pan-Macedonian Association, USA



Οι Μακεδόνες, επειδή η Μακεδονία χωρίζονταν από την υπόλοιπη Ελλάδα με δύσβατα όρη που δυσκόλευαν πολύ τις επικοινωνίες, δεν μπορούσαν να μετέχουν ενεργά στην πολιτική και κοινωνική ζωή των άλλων Ελλήνων. Γι’ αυτό δεν είχαν αναμιχθεί ιδιαίτερα με τους λοιπούς Έλληνες και μέχρι την εποχή του Βασιλέα Φιλίππου Β΄ δεν είχαν σημαντικές επαφές ή σοβαρές πολεμικές συγκρούσεις μ’ εκείνους. Η ευνοϊκή ανάμιξη του Βασιλέα Αλεξάνδρου Α΄, και το ενδιαφέρον του να βοηθήσει στην υπεράσπιση της υπόλοιπης Ελλάδας από τους Πέρσες, συνετέλεσαν στο να του απονείμουν οι νοτιότεροι Έλληνες τον τίτλο του «Φιλέλληνα», που εσήμαινε «Φιλόπατρις» και δινόταν σε Έλληνες και κυρίως σ’ εκείνους που δεν περιώριζαν τη δράση και τη σκέψη τους στο κoινό τοπικιστικό ορίζοντα της πόλης ή του κράτους που γεννήθηκαν ή ζούσαν, αλλά είχαν oρίζοντες πανελλήνιας εμβέλειας. Δεν πρέπει να παραβλέπεται ότι παρά τις εδαφολογικές δυσκολίες στην πρόσβαση μεταξύ των Μακεδόνων και των λοιπών Ελλήνων του νότου:
  • Οι Μακεδόνες είχαν την ίδια γλώσσα με τους λοιπούς Έλληνες
  • Οι Μακεδόνες είχαν την ίδια θρησκεία με τους λοιπούς Έλληνες
  • Οι Μακεδόνες είχαν την ίδια αρχιτεκτονική με τους λοιπούς Έλληνες
  • Οι Μακεδόνες είχαν τις ίδιες τέχνες με τους λοιπούς Έλληνες
  • Οι Μακεδόνες χρησιμοποιούσαν τα ίδια ονόματα με τους λοιπούς Έλληνες
  • Οι Μακεδόνες είχαν τα ίδια ήθη με τους λοιπούς Έλληνες
  • Οι Μακεδόνες είχαν τους ίδιους μύθους με τους λοιπούς Έλληνες
  • Οι Μακεδόνες είχαν τους ίδιους ήρωες με τους λοιπούς Έλληνες
  • Οι Μακεδόνες είχαν τα ίδια έθιμα με τους λοιπούς Έλληνες
  • Οι Μακεδόνες είχαν τις ίδιες συνήθειες με τους λοιπούς Έλληνες
  • Οι Μακεδόνες ήταν Έλληνες

Οι Μακεδόνες, με την αγροτική και ποιμενική τους ζωή, διαβιώντας στο ορεινό τους τοπίο, με τους συχνούς τους αγώνες κατά βαρβάρων επιδρομέων που ήθελαν να κατέβουν στην Ελληνική χερσόνησο, με τις ανωμαλίες τους στη διαδοχή του Θρόνου και παρά απομόνωσή τους από τον υπόλοιπο Ελληνισμό, διατήρησαν τα Ήθη και τα Έθιμά τους, αλλά αρχικά δεν είχαν αξιόλογη πολιτιστική εξέλιξη. Η διαφορά ήταν μεγάλη, ιδίως προς τον προηγμένο πολιτισμό των Αθηνών, που αναπτύχθηκε ανενόχλητος, λόγω των θυσιών των Μακεδόνων με τους αγώνες τους κατά βαρβάρων επιδρομέων.

«Μπορεί να θεωρηθεί σήμερα αδιαμφισβήτητο - γράφει ο Καθηγητής Απ. Δασκαλάκης στο έργο του «Ο Ελληνισμός της αρχαίας Μακεδονίας» - ότι εάν οι Μακεδόνες δεν χρησίμευαν πράγματι σαν πρόφραγμα κατά των πάσης νοτίως του Ολύμπου επιδρομών των βαρβάρων, ο Ελληνισμός δεν θα έμενε επί τόσους αιώνες απερίσπαστος να θεμελιώσει τα δόγματα της ελευθερίας και να φθάσει στα περίλαμπρα δημιουργήματα της σκέψεως και της τέχνης, τα οποία κληρονόμησε η σύγχρονη ανθρωπότητα».

Ο πνευματικός και καλλιτεχνικός κόσμος της νότιας Ελλάδας, που προπορευόταν πολιτιστικά, δεν έμεινε αδιάφορος στο άνοιγμα αυτό προς το Μακεδονικό χώρο και έτσι πλήθος καλλιτεχνών σοφών και επιστημόνων βρήκαν ανταπόκριση στο κοινό του Μακεδονικού κόσμου. Η αφομοίωση αυτή ολοκληρώθηκε στον Δ΄ αιώνα. Η τεράστια οικονομική άνθηση και η αξία ηγεσία των Μακεδόνων Βασιλέων, συνετέλεσε σε κοσμογονικές αλλαγές, με καινοτομίες και δημιουργίες σ’ όλους τους τομείς της Τέχνης, και προ παντός της μεταλλουργίας, ζωγραφικής και αρχιτεκτονικής, που απετέλεσαν πρότυπο και για τους Ρωμαίους, όπως φανερώνεται στη Πομπηία.

Η μεγάλη αυτή μετατόπιση του κέντρου του Ελληνισμού από το νότο στο βορρά, άρχισε με την εμφάνιση του Μακεδόνα Βασιλέα Φιλίππου Β΄. Οι νίκες του και η ταυτόχρονη παρακμή των άλλων Ελληνικών κρατών-πόλεων, δημιούργησε ένα ψυχολογικό κλίμα ζήλιας και δυσφορίας στους άλλους Έλληνες και κυρίως στους Αθηναίους, όπου διαμορφωνόταν η κοινή γνώμη της Ελλάδος, κατά των, κατά κάποιον τρόπο, αγνώστων σε πολιτική και πνευματική επικοινωνία Μακεδόνων. Όλες οι κατηγορίες περί «βαρβαρισμού» των Μακεδόνων, δεν προέρχονται από φιλοσόφους, ιστορικούς, ποιητές ή άλλους συγγραφείς, αλλά από πολιτικούς ρήτορες και μάλιστα Αθηναίους.

Ο Αθηναίος πολιτικός και ρήτορας Δημοσθένης, ο κύριος πολέμιος του Βασιλέα Φιλίππου Β΄, μιλώντας στους Αθηναίους είπε «... μήπως όλες μας οι ισχυρές θέσεις δεν βρίσκονται στα χέρια αυτού του ανθρώπου; Δεν θα υποστούμε τη χειρότερη ταπείνωση; Δεν βρισκόμαστε ήδη σε πόλεμο με αυτόν; Δεν είναι εχθρός μας; Δεν κατέχει δικά μας εδάφη; Δεν είναι βάρβαρος; Τα χειρότερα των επιθέτων δεν του αρμόζουν;». Στον μεγάλο θυμό του ο Δημοσθένης μίλησε όπως κάνουν όλοι μέχρι σήμερα που βρίζουν κάποιον με πολλά «κοσμητικά» επιθετικά. Όταν ο Δημοσθένης είπε τον Φίλιππο «βάρβαρο», δεν εννοούσε τον Φίλιππο «μη Έλληνα». Αυτό συνάγεται και από το ότι εις τον λόγο του τον Ολυμπιακό Β΄, επαινεί το κράτος των Μακεδόνων, αλλά και διότι δεν θα διενοείτο να αποκαλέσει οιονδήποτε μη Έλληνα ως «βάρβαρο», διότι η δική του καταγωγή του ήταν «βαρβαρική». Ο Αισχύνης στο λόγο του κατά Κτησιφόντα αποκαλεί τον Δημοσθένη συκοφάντη, διότι από τη Σκίθα μητέρα του είναι ... «βάρβαρος» και μόνο κατά τη γλώσσα «Ελληνίζει».

Ο Μακεδόνας Βασιλέας Αλέξανδρος Α΄, που ήταν φιλότεχνος και φίλος του Πινδάρου, έλαβε μέρος στους 80ους Ολυμπιακούς αγώνες, το 460 π.Χ. Έτρεξε σε αγώνα δρόμου στην Ολυμπία και ήλθε με πολύ μικρή διαφορά δεύτερος.Αυτό απετέλεσε όχι μόνο την αφετηρία της συμμετοχής των Μακεδόνων εις τους Ολυμπιακούς αγώνες, αλλά και ένα σημαντικό γεγονός με πανελλήνια απήχηση για την επαφή και επικοινωνία των Μακεδόνων με τους λοιπούς Έλληνες, το οποίο απέβη αποφασιστικό για τα πεπρωμένα του Ελληνισμού.

Μακεδόνες, που έλαβαν μέρος εις τους Ολυμπιακούς αγώνες, ήταν οι ακόλουθοι:

  • Ο Βασιλέας Αλέξανδρος Α, στην 80η Ολυμπιάδα, το 460 π.Χ. Έτρεξε το Στάδιο και ήλθε δεύτερος με διαφορά στήθους.
  • Ο Βασιλέας Αρχέλαος Περδίκας, αγωνίσθηκε στην 93η Ολυμπιάδα, το 408 π.Χ. και κέρδισε στους Δελφούς στο αγώνισμα των τεθρίππων.
  • Ο Βασιλέας Φίλιππος Β΄ αναδείχθηκε τρεις φορές Ολυμπιονίκης. Στην 106η Ολυμπιάδα, το 356 π.Χ. έτρεξε με το άλογό του. Στην 107η Ολυμπιάδα, το 352 π.Χ. έτρεξε με τα τέθριππά του. Στην 108η Ολυμπιάδα, το 348 π.Χ., νίκησε στη συνωρίδα.
  • Ο Κλίτων νίκησε στο Στάδιο στην 113η Ολυμπιάδα, το 328 π.Χ.
  • Ο Δαμασίας ο Αμφιπολίτης έτρεξε το Στάδιο και νίκησε στην 115η Ολυμπιάδα, το 320 π.Χ.
  • Ο Λάμπου ο Φιλιππίσιος, αναδείχθηκε νικητής τεθρίππων στην 119η Ολυμπιάδα, το 304 π.Χ.
  • Ο Αντίγονος έτρεξε το Στάδιο και νίκησε στην 122η Ολυμπιάδα, το 292 π.Χ. και στην 123η Ολυμπιάδα το 288 π.Χ.
  • Ο Σέλευκος έτρεξε το Στάδιο και νίκησε στην 128η Ολυμπιάδα, το 268 π.Χ.
  • Στην 128η Ολυμπιάδα, το 268 π.Χ., νίκησε μια γυναίκα από τη Μακεδονία στο αγώνισμα των συρομένων από πώλους αρμάτων (συνωρίδα πώλων). Ο Παυσανίας αναφέρει «νικητές λένε πως αναδείχθηκαν στη συνωρίδα μια γυναίκα Βελεστίχη από την παραθαλάσσια Μακεδονία».

Ο Παυσανίας αναφέρει το Φιλιππείον της Ολυμπίας: «Μέσα στην ΄Αλτι βρίσκονται το Μητρώο και ένα οίκημα που ονομάζεται Φιλιππείο ... το έκτισε ο Φίλιππος μετά τη μάχη στη Χαιρώνεια ... υπάρχουν αγάλματα του Φιλίππου, του Αλεξάνδρου, του Αμύντα ... είναι έργα του Λεωχάρους από ελέφαντα και χρυσό όπως και τα αγάλματα της Ολυμπιάδος και Ευρυδίκης». Ο Παυσανίας αναφέρει ακόμα διάφορα αφιερώματα και αγάλματα που έγιναν με εντολή διαφόρων και μνημονεύει «από τους Μακεδόνες ανέθεσαν οι κάτοικοι του Δίου, μιας πόλης από τα Πιέρια όρη, άγαλμα (που εικονίζει) τον Απόλλωνα να κρατεί το ελάφι».

Στις ανασκαφές της Βεργίνας βρέθηκε Τρίποδας, που φυλάσσεται στο Μουσείο της Θεσσαλονίκης, στον οποίο υπάρχει, η επιγραφή: «Είμαι από τους αγώνας, τα Ηραία του ΄Αργους». Κατά ερμηνεία του Ανδρόνικου ο Τρίποδας ανήκε εις τον Αλέξανδρον τον Α΄ και ήταν οικογενειακό κειμήλιο.

Ο Βασιλεύς Αρχέλαος (413-399 π.Χ.) καθιέρωσε εις το ΔΙΟΝ λαμπρούς αγώνες ανά διετία δια τον Ολύμπιο Δίο «τα εν ΔΙΩ ΟΛΥΜΠΙΑ», που διαρκούσαν 9 ημέρες, όσες και οι εννέα Μούσες, οι οποίες προήρχοντο από τα Πιέρια Όρη της Μακεδονίας και κατά την διάρκειά των διδάσκονταν τραγωδίες αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων.

Ο Βασιλέας Αρχέλαος Α΄ (413-399 π.Χ.) οργάνωσε το στρατό και τις συγκοινωνίες και μετέφερε την πρωτεύουσα από τις Αιγές στην Πέλλα. Στην Αυλή του έζησαν ο τραγικός ποιητής Αγάθων, ο επικός Χορίλος, ο διθυραμβοποιός Τιμόθεος, ο τραγικός ποιητής Μελανιπίδης και ο ιατρός και γιός του Ιπποκράτη Θεσσαλός. Ο τραγικός ποιητής Ευριπίδης στην αυλή του Αρχέλαου συνέθεσε τις τραγωδίες του «ΑΡΧΕΛΑΟΣ» και «ΒΑΚΧΕΣ». Ο Ευριπίδης πέθανε και ετάφη στη Μακεδονία.

Στη Μακεδονία ανακαλύφθηκαν ήδη τρία αρχαία θέατρα. Του Δίου, 5ου αιώνα π.Χ., της Βεργίνας (Αιγών), 4ου αιώνα π.Χ. και των Φιλίππων. Σ’ όλα αυτά τα θέατρα παίζονταν αρχαίες Ελληνικές τραγωδίες. Στο θέατρο του Δίου μάλιστα, που είναι ανάλογο με εκείνο της Επιδαύρου, πρωτοπαίχθηκαν οι «Βάκχες», ο «Αρχέλαος» και κατά μία άποψη και η «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη. Θέμα της τραγωδίας «Αρχέλαος» ήταν η γνωστή παράδοση σχετικά με την μετανάστευση του Αργείου Τημενίδου, Πρίγκιπα της Μακεδονίας και ιδρυτή του Οίκου των Αιγών. Οι τραγωδίες αυτές όπως και όλες οι άλλες που διδάχθηκαν στα θέατρα αυτά, γράφτηκαν στην Ελληνική γλώσσα, γιατί προφανώς απευθύνονταν σε Έλληνες θεατές, τους Μακεδόνες.

Το ΔΙΟΝ, το ιερό των Μακεδόνων, είναι ένας από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας (1500 στρέμματα), με συγκρότημα λουτρών, που καταλαμβάνει έκταση περίπου 4.000 τ.μ., με ψηφιδωτό δάπεδο, με λεκάνες με μαρμάρινη επένδυση και με τμήμα του συστήματος πολυκαύστων, καθώς και με πολυτελείς αίθουσες, με κιονοστοιχίες και ψηφιδωτά δάπεδα, με σύστημα παροχής και αποχέτευσης νερού, με πήλινους, μολύβδινους και κτιστούς αγωγούς. Το ΔΙΟΝ συνεπώς έπρεπε να αποτελέσει, λόγω και των πνευματικών αγώνων, την αφετηρία της πολιτιστικής Ολυμπιάδος. Δυστυχώς αγνοήθηκε.

Η «Ελληνιστική Εποχή» αποτελεί τεράστιο θέμα και θα φωτισθεί όπως πρέπει μόνο αν δημιουργηθεί Πανεπιστημιακή Έδρα για να διερευνηθεί πλήρως και να γίνει γνωστός στον Ελληνισμό και στον λοιπό κόσμο, ο ρόλος του Ελληνισμού και εις το Ισλάμ, γεγονός που αποτελεί κατά τον καθηγητή Κωνσταντίνο Ρωμανό τον ελλείποντα κρίκο στην Ιστορία του Πολιτισμού. Η επίδραση της Ελληνικής πολιτιστικής και πνευματικής κληρονομιάς που μετεδόθη από τους Μακεδόνες στους λαούς της πρόσω Ασίας, αναφέρεται από όλους τους Αρχαίους συγγραφείς.

Ο Πλούταρχος αναφέρει «Ολόκληρος η Ασία εξημερωθείσα από τον Αλέξανδρο ανεγίγνωσκε τον Όμηρο και τις Τραγωδίες του Ευριπίδη και Σοφοκλή.» Δεν είναι τυχαίο ότι το Κοράνιο αναφέρει τον Αλέξανδρο ως Προφήτη. Οι Εβραίοι υιοθέτησαν το όνομά του. Οι Βουδισταί τον λάτρευσαν ως Ισόθεο. Ο Μέγας Βασίλειος, ως και Άγιος Νεκτάριος, προβάλλουν τον Αλέξανδρο. Ο Διόδωρος χαρακτηριστικά αναφέρει «... Τους εχθρούς ηνάγκαζε ευδαιμονείν ο νικήσας».

5 σχόλια:

  1. ωραιο αρθρο

    εχεις ωραιο μπλογκ ακριτα.συνεχισε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. eisai pragmati AKRITAS!!!!!
    isws na mporeis na vreis ta 300
    Makedonika onomata pou anakalypse o
    Andronikos?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Chris θα προσπαθήσω να το κάνω εν ευθέτω χρόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΑΝΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΙΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ==================================================
    Συνάντηση της ηγεσίας της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής με την ΥΠ.ΕΞ. κα Ντόρα Μπακογιάννη

    Θέματα:

    .Δράσεις στην Ελλάδα που υποσκάπτουν τις ελληνικές θέσεις

    .Ο Μάθιου Νίμιτς εμφανίζεται ως ο πρώτος πρόεδρος φιλοσκοπιανού Μ.Κ.Ο. στην Ελλάδα

    .Φιλοσκοπιανή προπαγάνδα μέσα από το ΕΛΙΑΜΕΠ

    .Αμερικανικές εκλογές και πιέσεις στην Ελλάδα





    Τους προβληματισμούς και τις αταλάντευτες θέσεις της οργάνωσης που εκφράζει την πλειοψηφία της ομογένειας έθεσε η πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ενωσης Αμερικής Νίνα Γκατζούλη στην Υπουργό των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη σε ιδιαίτερη συνάντησή τους στο πλαίσιο της δεξίωσης που παρέθεσε την περασμένη Παρασκευή για την ομογένεια σε κεντρικό ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης.

    Η κ. Γκατζούλη κατέθεσε υπόμνημα της Οργάνωσης στην υπουργό και επεσήμανε το γεγονός ότι όπως προκύπτει από επανηλλημένες δημοσκοπήσεις η αποδοχή σύνθετης ονομασίας βρίσκει αντίθετη τη συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων του εξωτερικού.
    Επεσήμανε
    επίσης ότι ένας γεωγραφικός προσδιορισμός στην ονομασία της π.Γ.Δ.Μ. ενέχει τον κίνδυνο για μελλοντικές διεκδικήσεις εκ μέρους της και ουσιαστικά νομιμοποιεί τους κατοίκους της ως «Μακεδόνες».

    Εξέφρασε την ικανοποίηση της ομογένειας για το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των επαφών της υπουργού στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο του Ο.Η.Ε.
    δεν
    συζητήθηκε το πακέτο Νίμιτζ περί «Μακεδονικής» εθνότητας και γλώσσας των Σκοπιανών.

    Κατέθεσε γραπτώς στην υπουργό στοιχεία που υποσκάπτουν τις ελληνικές θέσεις ζητώντας σχετικές απαντήσεις. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στη δράση του Μη Κυβερνητικού Οργανισμού «Κέντρο Δημοκρατίας και Συμφιλίωσης Νοτιοανατολικής Ευρώπης»; Ο εν λόγω οργανισμός διατηρεί γραφείο και στεγάζεται σε κτίριο στην Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης. Η πρώτη εργασία του CDRSEE ήταν να παράγει ένα τετράτομο έργο Κοινής Βαλκανικής Ιστορίας. Ο Κώστας Καρράς ένα από τα στελέχη του CDRSEE, μεταξύ άλλων ευχαριστεί στα βιβλία το State Department για τη βοήθειά του στην έκδοση τους.
    (Επισημαίνεται ότι το State Department το 2000 χρηματοδότησε με $100.000 μελέτη για την «Σχετικοποίηση της Καταστροφής της Σμύρνης»).

    Ως χορηγός του έργου Κοινής Βαλκανικής Ιστορίας εμφανίζεται το ίδρυμα του George Soros «Ανοιχτές Κοινωνίες» ενώ έχει χρηματοδοτηθεί εν μέρει από την εταιρεία Coca-Cola και από αυτήν ακόμη την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος!

    Αναφορικά με το περιεχόμενο των προαναφερθέντων βιβλίων, τα οποία φιλοδοξούν σύμφωνα

    με τους εκδότες τους «να συμβάλλουν στην ισορροπία, αντικειμενικότητα και συμφιλίωση στα

    Βαλκάνια» διαστρεβλώνουν την ιστορική αλήθεια και εξυπηρετούν τις διεκδικήσεις της π.Γ.Δ.Μ. Αμφισβητούν δε ανοιχτά την ελληνική εθνοπολιτιστική διάσταση και ιστορική συνέχεια της Μακεδονίας και προπαγανδίζουν την ύπαρξη ξεχωριστής δήθεν, μακεδονικής εθνικής οντότητας.
    Τα βιβλία μεταφράστηκαν και στην ελληνική γλώσσα http://www.cdsee.org/jhp/download_gre.html δεδομένου ότι προορίζονται να χρησιμοποιηθούν από Έλληνες μαθητές καθώς και από μαθητές άλλων Βαλκανικών χωρών στο πλαίσιο αναθεωρημένων σχολικών προγραμμάτων.

    «Αυτό που μας εκπλήττει ιδιαιτέρως, επεσήμανε η κυρία Γκατζούλη, «είναι το γεγονός ότι ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς εμφανίζεται ως ο πρώτος πρόεδρος του εν λόγω ΜΚΟ. Η φιλοσκοπιανή στάση του Μ. Νίμιτζ είναι δεδομένη, ιδιαίτερα με το τελευταίο πακέτο του ειδικού μεσολαβητή το οποίο περιλαμβάνει δήθεν «Μακεδονική» εθνότητα και «Μακεδονική» γλώσσα. Γιατί η Ελληνική διπλωματία αποδέχεται έναν μεσολαβητή ο οποίος υπηρετεί συμφέροντα και την αντζέντα της μίας πλευράς;»



    Φιλοσκοπιανή προπαγάνδα μέσα από το ΕΛΙΑΜΕΠ



    Στο υπόμνημα αναφέρεται επίσης ότι πρωτεργάτης στην έκδοση των τεσσάρων τόμων είναι ο καθηγητής Αθανάσιος Βερέμης. Επισημαίνεται ότι ο κ.
    Βερέμης εμφανίζεται ως ιδρυτικό μέλος και τέως πρόεδρος του ημικρατικού «Ελληνικού Ίδρύματος Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), το οποίο επίσης χρηματοδοτείται από τις Ανοιχτές Κοινωνίες του George Soros και διατελεί Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ), Πρόεδρος Συμβουλίου Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και Καθηγητής Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. http://www.cdsee.org/pdf/b_horiz8.pdf
    (Horizons-περιοδικό του CDRSEE),
    http://www.cdsee.org/jhp/news_131106.html
    (Υπενθυμίζεται δε ότι ο κ. Βερέμης δημόσια έχει αρνηθεί την γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.)

    Οι ερευνήτριες Τριανταφυλλίδου, (μέλος του ΕΛΙΑΜΕΠ) και Καλλονή και Μικράκη αναφέρουν στην ακόλουθη ιστοσελίδα http://www.socresonline.org.uk/2/1/7.html σε άρθρο με τίτλο: «Νεοελληνικός Εθνικισμός» μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: «. στα Βαλκάνια, όπου τα έθνη γίνονται αντιληπτά με εθνικούς όρους, τα κράτη που σχηματίστηκαν κατόπιν της πτώσεως της Οθωμανικής αυτοκρατορίας έπασχαν από μεγάλες παραισθήσεις, δηλαδή ότι αντιπροσώπευαν εθνικά ομοιογενείς κοινωνίες... Οι μειονότητες στην Ελλάδα δοκιμάστηκαν με πάμπολλα μέτρα καταπιέσεων που ποικίλλουν από την καταστολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις ακραίες καταστάσεις όπως συλλογική αποβολή και γενοκτονία.»

    «Με άλλα λόγια οι συγκεκριμένες ερευνήτριες όχι μόνον αναπαράγουν τις θέσεις εχθρικών προς την Ελλάδα χωρών, αλλά προχωρούν και ένα βήμα παραπέρα καταγγέλλοντας τη χώρα μας για γενοκτονία! Είναι δυνατόν κυρία υπουργέ ένα ίδρυμα 'ταγμένο' στην προάσπιση των ελληνικών εθνικών συμφερόντων να εξυπηρετεί σκοπιμότητες που βλάπτουν την Ελλάδα;» ρώτησε η κα Γκατζούλη.

    Ο Dennis MacShane μέλος του Βρετανικού Κοινοβουλίου, ο οποίος ποτέ δεν έλειψε από καμιά συνεδρίαση του ΕΛΙΑΜΕΠ, στις 12 Ιουνίου 2008, στη Βρετανική Βουλή αναφέρει: "There is huge Greek investment in both Macedonia and Kosovo. Greek businessmen are there, helpfully making money and growing the two economies. Yet Athens cannot, for its own reasons, find its way to a peaceful relationship with Macedonia over the name issue or even give Kosovo diplomatic recognition, as we have and as France, Germany, the Nordic countries and the United States have." «Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Ι.
    Βαλινάκης μέλος του ΕΛΙΑΜΕΠ δεν προσπάθησε ποτέ να ενημερώσει τον κ.
    MacShane για τους λανθασμένους αυτούς ισχυρισμούς;» διερωτάται η κα Γκατζούλη στο υπόμνημα της Παμμακεδονικής Ενωσης Αμερικής, προσθέτοντας ότι «Το παρελθόν έχει καταδείξει ότι η διαρκής υποχωρητικότητά της Ελλάδας δημιουργεί προηγούμενα και ενθαρρύνει παράλογες απαιτήσεις από τις γειτονικές χώρες. Είμαστε πραγματικά σε τόσο ανίσχυρη θέση; Πώς θα αντιμετωπίσουμε την επιθετικότητα εβδομήντα πέντε εκατομμυρίων Τούρκων, εάν η Ελλάδα δεν είναι ικανή να αντικρούσει την επιθετικότητα ενός εκατομμυρίου διακοσίων χιλιάδων Σκοπιανών, ιδιαίτερα όταν διαθέτουμε όλα τα ιστορικά επιχειρήματα και έχουμε ισχυρότατο σύμμαχο την αλήθεια;».

    Αναφερόμενη στην προπαγάνδρα της π.Γ.Δ.Μ. η κυρία Γκατζούλη
    είπε: «Ο Υπουργός Εξωτερικών της π.Γ.Δ.Μ. Αντόνιο Μιλοσόσκι, γνωρίζοντας την αδυναμία της χώρας του σε σοβαρές επιστημονικές αποδείξεις της συγγένειας των συμπατριωτών του με τους αρχαίους Μακεδόνες, συνέστησε πως 'πρέπει να αφήσουμε την ιστορία στους ιστορικούς'. Αλλά αυτοί οι ίδιοι χρησιμοποιούν διαστρεβλωμένα ιστορικά και αναληθή επιχειρήματα για να προωθήσουν τον αλυτρωτισμό τους προς την Ελλάδα. Αναρωτιόμαστε εάν ποτέ οι δικοί μας μεσολαβητές κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, αντί να προσπαθούν να αποδείξουν την αυταπόδεικτη δική μας συγγένεια με τους αρχαίους Μακεδόνες, έχουν αμφισβητήσει τους ισχυρισμούς των Σκοπιανών για τη δήθεν συγγένειά τους με τους αρχαίους Μακεδόνες.»



    Αμερικανικές εκλογές και πιέσεις



    «Ο πρώτος που αναφέρθηκε σε 'Μακεδονική' μειονότητα στη
    Μακεδονία στη διακυβέρνηση του George Bush ήταν ο Υφυπουργός Εξωτερικών,
    Nicholas Burns και ακολούθησε ο ομόλογός του Daniel Fried ο οποίος τους
    υπεραμύνθηκε λέγοντας πως 'αυτοί οι άνθρωποι υπάρχουν'. Η Αμερικανίδα
    εμπειρογνώμονας του Ο.Η.Ε. για θέματα Μειονοτήτων Gay McDougall, κατέφτασε
    πρόσφατα στην Ελλάδα ...με σοβαρή αποστολή 'να ανακαλύψει' μειονότητες και
    συναντήθηκε με εκπροσώπους της αυτοαποκαλούμενης 'Μακεδονικής μειονότητας'
    στη Φλώρινα και Έδεσσα. Γιατί δεν έχουμε προβάλλει το πολύ συγκεκριμένο
    στοιχείο της υπάρξεως 2.500.000 Μακεδόνων της Ελλάδας; Σε ποια μειονότητα
    αναφέρονται;».

    Οι πιέσεις και οι προθέσεις της παρούσης διακυβέρνησης των
    Η.Π.Α. είναι σαφέστατες» υπογράμμισε η κυρία Γκατζούλη: «Τον ερχόμενο μήνα
    θα διεξαχθούν οι Αμερικανικές εκλογές. Όποιο και να είναι το
    αποτέλεσμα οι
    ισορροπίες θα έχουν ανατραπεί. Και οι δύο υποψήφιοι υπόσχονται μεγάλες
    αλλαγές στις πολιτικές τους. Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, Τζον Μακ Κέιν
    αν και φειδωλός στα θέματα που αφορούν στην Ελλάδα δεν θα φέρει τουλάχιστον
    το στίγμα της αποτυχίας στο Βουκουρέστι ενώ στο πλευρό του βρίκεται μερίδα
    Ελληνο-Αμερικανών. Από την άλλη, οι φιλελληνικές θέσεις του Μπαράκ Ομπάμα
    και του υποψήφιου αντιπροέδρου Τζον Μπάιντεν στρέφουν την πλειοψηφία της
    ομογένειας προς τους δημοκράτες. Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. και
    στην
    Ε.Ε. έχουμε σημαντικούς συμμάχους. Γιατί βιαζόμαστε να κλείσουμε το θέμα
    της
    ονομασίας της π.Γ.Δ.Μ. με μία διακυβέρνηση που βρίσκεται στο τέλος της και
    που οι προθέσεις της είναι σαφείς; Επίσης, μήπως απ' εδώ και στο εξής,
    εκμεταλλευόμενοι την αδιαλλαξία των Σκοπιανών, την ευμένεια των φίλων και
    αλλαγών στο πολιτικό πλαίσιο της υπερδύναμης, θα έπρεπε να αναθεωρήσουμε
    τις
    δικές μας θέσεις και να ξαναγυρίσουμε στην αρχική απόφαση των πολιτικών
    αρχηγών του 1993; Είναι δυνατόν στο βωμό των σχέσεων 'καλής φιλίας και
    γειτονίας' κυρία Υπουργέ να δεχθούμε το αρχαίο Ελληνικό όνομα της
    Μακεδονίας
    να εκχωρηθεί σε ένα σλαβοαλβανικό κρατίδιο με ιστορία μόλις δεκαεφτά
    χρονών;» κατέληξε η κυρία Γκατζούλη.

    Η Υπουργός των Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη από την πλευρά
    της ενημέρωσε την ηγεσία της Παμμακεδονικής για τον διπλωματικό αγώνα της
    Ελλάδας, τις πρόσφατες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις. Η συζήτηση διήρκησε
    45' και διεξήχθη σε φιλικό και εμπιστευτικό κλίμα.

    Η ηγεσία της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής έκρινε σκόπιμο να
    δημοσιοποιήσει τα ερωτήματα που κατέθεσε για την ενημέρωση του ελληνικού
    λαού και δηλώνει για μία ακόμη φορά πως βασισμένη στα ψηφίσματα των
    Παμμακεδονικών Ενώσεων ανά την υφήλιο οι οποίες εκφράζουν την πλειοψηφία
    των
    εκατομμυρίων Ελλήνων του εξωτερικού εμμένει στην αταλάντευτη θέση ότι
    δεν θα
    αποδεχθεί τον όρο «Μακεδονία» ή παράγωγό του στην ονομασία της π.Γ.Δ.Μ.

    Το υπόμνημα που παραδόθηκε στην Υπουργό των Εξωτερικών
    κοινοποιήθηκε και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, στον
    Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κώστα Καραμανλή και στον Συντονιστή
    Σ.Α.Ε. Η.Π.Α. κ. Θ. Σπυρόπουλο. Στη συνάντηση παρεβρέθηκαν ο Πρέσβης της
    Ελλάδας κ. Αλέξανδρος Μαλλιάς, η Γενικής Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη
    κυρία Αγνή Μπαλτά, πρώην πρόεδροι και στελέχη της Παμμακεδονικής Ενωσης
    Αμερικής και του Κέντρου Μακεδονικών Σπουδών, και ο καθηγητής του
    πανεπιστημίου Adelphi της Νέας Υόρκης, Αναγνώστης Αγελαράκης.

    «Δεν πρέπει οι πιέσεις και η βιασύνη της παρούσης Αμερικανικής
    διακυβέρνησης η οποία εκφράζεται τόσο στα προβλήματα που αντιμετωπίζει στο
    εσωτερικό των Η.Π.Α. όσο και στην εξωτερική της πολιτική να επηρεάσει την
    Ελληνική στάση. Η ευθύνη της υπουργού των Εξωτερικών και της παρούσης
    Ελληνικής κυβέρνησης είναι τεράστια καθώς ο χειρισμός τoυς στο ζήτημα της
    π.Γ.Δ.Μ. θα διαμορφώσει ένα σημαντικότατο μέρος της ιστορικής μας πορείας η
    οποία θα επηρεάσει και τις μελλοντικές γενεές Ελλήνων» δηλώνει ο καθηγητής
    κ. Αγελαράκης.

    _________________________________________________________
    Hellenic Electronic Center (HEC) http://www.greece.org
    Unsubscribe --->> http://www.greece.org/network/unsub.htm
    [LISTSERV & LSMTP e-mail systems are sponsored by L-Soft]

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια τα οποία θα περιέχουν Greekenglish, ύβρεις, μειωτικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς δεν θα αναρτώνται.