Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.

Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2008

Εθνική ταυτότητα έβαλε ο Νίμιτς....πως απαντάμε εμείς ?

Υπέρβαση εντολής από Νίμιτς με κατ' αρχάς ελληνική αποδοχή

ΔΕΣΜΗ ΙΔΕΩΝ ΜΕ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΓΙΑ «ΠΑΡΕΜΦΕΡΗ ΘΕΜΑΤΑ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Του ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΙΤΣΑ
Ελευθεροτυπία, 12-9-2008

Με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να μην αντιδρά αλλά τον Ελληνα διαπραγματευτή να παραλαμβάνει το πακέτο ιδεών Νίμιτς, ο Αμερικανός διαπραγματευτής επιχείρησε χθες στον νέο γύρο των συνομιλιών να βάλει πονηρά από το παράθυρο ζήτημα μακεδονικής εθνότητας.

Στην κοινή δίωρη συζήτηση των δύο αντιπροσωπειών (πρέσβεις Βασιλάκης/Ανδρουλάκης και Ντιμιτρόφ/Προτουγκέρ) στο γραφείο του στο κεντρικό Μανχάταν, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ παρουσίασε μια νέα δέσμη «σύνθετων» ιδεών με σκοπό να «δελεάσει» Αθήνα και Σκόπια, ώστε να καλλιεργήσει το έδαφος για μια πιθανή συνάντηση Μπακογιάννη-Μιλόσοσκι στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

Για πρώτη φορά σε επίσημη ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπός του στα Ηνωμένα Εθνη ανέφερε ότι έγινε «μια πλήρης συζήτηση για όλα τα στοιχεία που αφορούν το θέμα, συμπεριλαμβανομένων της ονομασίας, του εύρους της χρήσης της, των ζητημάτων ταυτότητας και παρεμφερών θεμάτων».

Η διατύπωση «παρεμφερή θέματα», τα οποία δεν κατανομάζει ευθέως (και προφανώς αφορούν γλώσσα και μακεδονική εθνότητα) αποτελεί στην ουσία μια προσπάθεια του Νίμιτς να διαστείλει στο έπακρον τα όρια της εντολής (817) που έχει λάβει από το Συμβούλιο Ασφαλείας, καθώς είναι ξεκάθαρο, ότι η εντολή αναφέρει ρητά και μόνο τη διευθέτηση της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Ο ειδικός διαμεσολαβητής και στις δηλώσεις του μετά την κοινή συνάντηση και στην ανακοίνωση ήταν αποκαλυπτικός των προθέσεών του μέσα από τις καλά μελετημένες διπλωματικές διατυπώσεις, αφού έκανε λόγο για «μια δέσμη ιδεών με αναθεωρημένες ιδέες, βασισμένες σε προηγούμενες προτάσεις, που εμπεριέχουν στοιχεία και προτάσεις που του δόθηκαν και από τις δυο πλευρές κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην περιοχή, ζητώντας να εξεταστούν οι ιδέες ως πακέτο». Ο Αμερικανός διπλωμάτης τόνισε επίσης ότι στοιχεία που έχει προτείνει μπορεί να οδηγήσουν σε «μια έντιμη και εποικοδομητική λύση και πληρούν τις βασικές προϋποθέσεις που έχουν θέσει οι δυο πλευρές».

Εκπληξη προκάλεσε ο Ελληνας πρεσβευτής κ. Αδαμάντιος Βασιλάκης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το αν ο κ. Νίμιτς προτείνει ονόματα, απαντώντας: «Δεν είναι θέμα αν προτείνει ονόματα. Βεβαίως, προτείνει ορισμένες επιλογές, αλλά δεν είναι μόνο το όνομα το οποίο είναι στο τραπέζι και σας το είπε και ο ίδιος. Δεν μπορεί να ξεχωρίσει, το όνομα από τα υπόλοιπα»!

Σύμφωνα λοιπόν με τον Ελληνα πρεσβευτή, ο κ. Νίμιτς, που απέστη της εντολής του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι οι διαπραγματεύσεις γίνονται μόνο για το όνομα, θεωρεί πλέον ότι το όνομα πάει πακέτο και με άλλα ζητήματα. Η δήλωση του κ. Βασιλάκη έγινε μετά τη χθεσινή κοινή συνάντηση Νίμιτς - Βασιλάκη - Ντιμιτρόφ και Προτουγκέρ στα γραφεία του ειδικού μεσολαβητή στο Μανχάταν. Σκοπιανές διπλωματικές πηγές χαρακτήρισαν στην «Ε» το νέο πακέτο Νίμιτς «πραγματοποιήσιμο» («workable») δίνοντας έναν τόνο αισιοδοξίας για τη συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο μέλλον από την πλευρά τους. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στην «Ε» ότι οι δυο πλευρές δεν επικεντρώθηκαν μόνο στις διάφορες παραλλαγές της ονομασίας «Βόρεια Μακεδονία», που έχει κατατεθεί στο τραπέζι των συνομιλιών το προηγούμενο δίμηνο, αλλά η συζήτηση είχε στόχο αυτό που οι Σκοπιανοί θεωρούν τώρα την καρδιά του προβλήματος: το εύρος της χρήσης και τη διαπραγμάτευση γύρω από τη μακεδονική εθνότητα.

Ο Ελληνας διαπραγματευτής Αδ. Βασιλάκης (που χαρακτήρισε «σκέψεις» τις ιδέες Νίμιτς ) μετέφερε την επίσημη θέση της ελληνικής διπλωματίας («ένα όνομα έναντι όλων), ενώ οι Σκοπιανοί ανταπάντησαν θέτοντας θέμα διπλής ονομασίας.

Η Αθήνα, σύμφωνα με τη σκοπιανή διπλωματία, φέρεται να αποδέχεται περισσότερο την ονομασία «Σλαβομακεδονία» και αναφορικά με τα ζητήματα που συνδέονται με την εθνική ταυτότητα και τη γλώσσα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προτείνει να χρησιμοποιείται ο όρος «μακεδονική», αλλά στη λατινική γραφή («makedonski»).

Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ ερωτηθείς για την προοπτική συνάντησης σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών των δυο χωρών στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης στη Νέα Υόρκη (αρχίζει τις εργασίες της στις 22 Σεπτεμβρίου) τόνισε ότι «δεν είναι σ' αυτό το στάδιο αυτό που εγώ προτείνω» ενημερώνοντας ότι θα υπάρξει και νέα επαφή με τα δυο μέρη σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αργά χθες βράδυ, ο Μάθιου Νίμιτς αναμενόταν να πραγματοποιήσει χωριστές συναντήσεις με τους διαπραγματευτές Ελλάδας και ΠΓΔΜ, αναμένοντας τις προκαταρκτικές απαντήσεις των δύο πρωτευουσών. *

-------------------------------------------------

*Διέψευσε ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών (θέματα Ευρώπης, Ευρασίας) Ντάνιλε Ριντ ότι υπάρχει αμερικανικό σχέδιο επίλυσης για το όνομα της ΠΓΔΜ. Για τις ελληνικές θέσεις στο θέμα, ο Ελληνας πρέσβης κ. Μαλλιάς ενημέρωσε τον αρμόδιο υφυπουργό Πολιτικών Υποθέσεων Ουίλιαμς Μπερνς, τονίζοντας την αντιπαραγωγική στάση των Σκοπίων.(ΑΠΕ)

----------------------------------------------------------------------------------------------

Ελπίζω αυτήν την φορά να φερθούμε έξυπνα και να μην κρυφτούμε πίσω από το δάκτυλο μας. Εάν οι Αμερικανοί μέσω του Νίμιτς έβαλαν θέμα εθνικής ταυτότητας (national identity) και γλώσσας στην διπλωματική τραγωδία που παίζεται ΕΔΏ 17 χρόνια τώρα με το προκτεράτο τους να βάλουμε και εμείς θέμα πολιτιστικής ταυτότητας (Cultural Identity).

Πρέπει να μιλάμε με την γλώσσα της Νέας Τάξης.

Η πολιτιστική ταυτότητα είναι ένα στοιχείο σύνθετο και πολυεπίπεδο για την Νέα Τάξη και ειδικά για τον Αμερικανό. Για τον Ευρωπαίο πολίτη συνήθως αποτελείται από τα εξής επίπεδα:
  • το ευρύτερο ευρωπαϊκό που σχετίζεται με την κοινή ιστορία, κληρονομιά ή/και αξίες.
  • το εθνικό επίπεδο που οριοθετείται από τα πλαίσια της χώρας μέλους, από τις διοικητικές δομές και τους θεσμούς, τις πολιτικές, τη γλώσσα/ες, τη λογοτεχνία και τα επιτεύγματα.
  • περιφερειακό επίπεδο το οποίο εκφράζεται μέσα από τις παραδόσεις, τη θρησκεία, τη γλώσσα ή τη γεωγραφική ιδιαιτερότητα.

Ο Μακεδονισμός των Σκοπίων τρέφεται από την στρεβλή τους πολτιστική ταυτότητα. Η εθνική ταυτότητα και το εθνικό συναίσθημα πολλές φορές είναι τόσο ισχυρά που απειλούν να κλονίζουν τα πολυεθνικά κράτη. Παρά τις αφελείς δοξασίες των πάσης φύσεως διεθνιστών, η αξία του Έθνους, της ιστορικής συνείδησης, της πολιτιστικής ταυτότητας παραμένουν οι ισχυρότεροι παράγοντες των διεθνών σχέσεων αλλά και της συνοχής ενός κράτους.

Τα Σκόπια δεν την έχουν αυτήν την συνοχή και το ξέρουν. Ξέρουν τις αδυναμίες τους και τις κρύβουν με επιτυχία. Η αλλαγή του Συντάγματος είναι και ο μόνος τρόπος για να υποχρεωθούν οι Σλαβομακεδόνες να κάνουν το δικό τους ιστορικό συμβιβασμό. Να εγκαταλείψουν το φαντασιακό ε­πεκτατισμό τους, που τροφοδοτεί το κρατικό τους ιδεολό­γημα περί "Μακεδονισμού". Με άλλα λόγια, είναι ο μόνος τρόπος να φύγουν τα αγκάθια και οι διμερείς σχέσεις να τε­θούν σε νέα, αμοιβαίως δημιουργική βάση. Όσο ο Καρα­μανλής δηλώνει ότι η σύνθετη ονομασία θα είναι για όλες τις χρήσεις και δεν θέτει ως όρο την τροποποίηση του Συ­ντάγματος, αντιφάσκει με τον εαυτό του.

Όπως λέει και Σταύρος Λυγερός : ...Η Ελλάδα δεν έχει δείξει ποιές είναι οι κόκκινες γράμμες της.!!!

Ποιες πρέπει να είναι αυτές ?

  • Ναι στην Σύνθετη Ονομασία. Όχι δύο λέξεις αλλά μία. Νεομακεδονία, Άνωμακεδονία κλπ.
  • Χρήση ονομάτος μονό σε "erga omnes" . Φυσικά όταν λέμε "ένα όνομα για όλες τις διεθνείς χρήσεις", ας φροντίσουμε τουλάχιστον να διασφαλιστεί ότι αυτό θα ισχύσει ΠΡΟΤΟΥ την είσοδο των Σκοπίων σε ΕΕ ή ΝΑΤΟ. Αυτό σημαίνει "αλλαγή του Συντάγματος" ...άμεσα.
  • Αναγνώριση σλαβομακεδονικής εθνικής ταυτότητας ή γλώσσας με παράλληλη αναγνώριση της πολιτιστικής ταυτότητας . Ο σλαβομακεδονισμός εδώ και καιρό δεν θεωρεί τον εαυτό του Σλαβικό αλλά απόγονο των αρχαίων Μακεδόνων.

Στο σημείο που έχουν φθάσει τι πράγματα, το δίλημμα των Σλάβομακεδόνων είναι πραγματικό και δεν παρακάμπτεται: Από τη μία πλευρά το συνταγματικό τους όνομα και η φαντασίωση της «Ενωμένη Μακεδονίας», που αυτό αντιπροσωπεύει. Από την άλλη, τα απτά οφέλη από την ένταξη τους στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Το δίλημμα αυτό θα καταστεί οξύτερο όταν θα «παγώσει» και η ενταξιακή πορεία της FYROM προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

3 σχόλια:

  1. Επιστρατεύουν τον Μ. Αλέξανδρο σε σποτ!

    Και με τηλεοπτικά σποτ που εμφανίζουν τον Μέγα Αλέξανδρο να επιτίθεται στα... Γαυγάμηλα επιχειρεί τώρα η κυβέρνηση των Σκοπίων να «συνεπάρει» τους πολίτες της, παραλληλίζοντας τις επιτυχείς μάχες του στρατηλάτη με αυτήν που δίνεται σήμερα για τη διεκδίκηση του ονόματος Μακεδονία. «Πιστεύω στον εαυτό μου, πιστεύω στη νίκη, εσύ είσαι η Μακεδονία», φέρεται να λέει ο Μέγας Αλέξανδρος στο σποτ, ακολουθούμενος από μακεδονική φάλαγγα σαν να καλεί εμμέσως τους Σκοπιανούς να είναι σε επαγρύπνηση λίγο πριν από την επίθεση...


    http://www.youtube.com/watch?v=SRevveqFltU

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όταν αναγνωρίζουμε ως κράτος μια χώρα της Αφρικής, αναλύουμε την "ταυτότητα" και τη γλώσσα τους; Εμείς επιδιώκουμε να πάρουν οι Σκοπιανοί ένα κρατικό όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις. Από κει και πέρα ας λένε αυτοί ό,τι θέλουν για τη γλώσσα και το χρώμα των ματιών τους. Κι ας λένε μετά ότι ο Αριστοτέλης ήταν Σκοπιανός...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το πρόβλημα είναι ότι διαπραγματευόμαστε με τους Αμερικανούς και όχι με τους Σκοπιανούς. Οι Σκοπιανοί γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι οι Αμερικανοί τους στηρίζουν και για αυτό δεν κάνουν πίσω. Εμείς επιδιώκουμε ένα όνομα για όλες τις χρήσεις αλλά πρέπει να το κάνουμε ξεκάθαρο σε όλες τις πλευρές. Οι Σκοπιανοί έξυπνα, και το ξαναλέω έξυπνα ρίχνουν ζητήματα που είναι υπαρκτά που θα μας δημιουργήσουν ακόμα περισσότερα προβλήματα στο μέλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια τα οποία θα περιέχουν Greekenglish, ύβρεις, μειωτικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς δεν θα αναρτώνται.