του Σταύρου Λυγερού
αναδημοσίευση από τον "Κοσμο του Επενδυτή"
20-21 Σεπτεμβρίου 2008
Η Σύνοδος Κορυφής του NATO στο Βουκουρέστι τον περασμένο Απρίλιο ήταν αναμφισβήτητα μία καμπή στον δεκαοκτάχρονο διπλωματικό πόλεμο για το ζήτημα της ονομασίας. Η απόφαση της Αθήνας να θέσει ως όρο για την ένταξη του γειτονικού κράτους στην Ατλαντική Συμμαχία την ύπαρξη συμφωνίας για το όνομα εγκλώβισε τους Σλαβομακεδόνες σ' ένα δίλημμα: Από τη μία πλευρά η εμμονή τους στο ιδεολόγημα του μακεδονισμού κι από την άλλη η ένταξη του κράτους τους στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.
Ο Νίκολα Γκρούεφσκι κέρδισε τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου, υποσχόμενος ότι θα εντάξει τη χώρα του στο NATO και θα προωθήσει την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς εκπτώσεις στο ζήτημα της ονομασίας. Το εάν θα κάνει ή όχι εκπτώσεις εξαρτάται από τον ίδιον όσο βρίσκεται στην πρωθυπουργία. Τα κλειδιά, όμως, του NATO και της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα κρατάει η Ελλάδα.
Ο Σλαβομακεδόνας πρωθυπουργός επιχείρησε το καλοκαίρι να ξεφύγει από τη μέγκενη με ελιγμούς. Στο πλαίσιο αυτό, ήγειρε με τη διπλωματία των επιστολών και με προκλητικές δηλώσεις ζήτημα «μακεδόνικης μειονότητας» στην Ελλάδα και ζήτημα περιουσιών. Οι κινήσεις του μπορεί να δημιούργησαν κάποιες εντυπώσεις, αλλά δεν βελτίωσαν επί της ουσίας τη θέση του.
Το πολιτικό πλεονέκτημα παραμένει στα χέρια της Αθήνας. Απ' αυτήν και μόνο εξαρτάται η έκβαση της διπλωματικής μάχης. Ο Νίκολα Γκρούεφσκι τηρεί αδιάλλακτη στάση κι αγοράζει χρόνο, στηριζόμενος στην εκτίμηση ότι, εάν η Ελλάδα εμμείνει στην γραμμή του βέτο στο NATO και το ασκήσει και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα δεχθεί ασφυκτικές πιέσεις τόσο απ την Ουάσινγκτον όσο και από Ευρωπαίους. Κατά την ίδια εκτίμηση, υπό το κράτος αυτών των πιέσεων ο Κώστας Καραμανλής, αργά ή γρήγορα, θα υποχωρήσει ατάκτως ή θα συμφωνήσει σε μία βολική για τα Σκόπια διευθέτηση.
Η εκτίμηση αυτή, όμως, μπορεί να δικαιωθεί μόνο εάν η Αθήνα διαπράξει παιδαριώδη σφάλματα. Αναμφίβολα, η κυβέρνηση Μπους θα κάνει ό,π μπόρα οτις εβδομάδες που της έχουν απομείνει να επιβάλει μία λύση, αλλά δεν έχει αποτελεσματικούς μοχλούς πίεσης. Η συνάντηση της Ντόρας Μπακογιάννη με τον Σλαβομακεδόνα ομόλογο της Αντόνιο Μιλόσοσκι στο Παρίσι είναι το πρώτο αποτέλεσμα της παρασκηνιακής δραστηριότητας των Αμερικανών.
Κρυφτούλι
Προφανώς, και οι δύο θα αποφύγουν να υποκαταστήσουν τους διαπραγματευτές και γι' αυτό κατά πάσα πιθανότητα θα αποφύγουν να πάρουν απευθείας τη διαπραγμάτευση στα χέρια τους. Δεν αναμένεται, δηλαδή, να έχουμε επίσημη αναβάθμιση του επιπέδου των διαπραγματεύσεων. Είναι δεδομένο, όμως, ότι η Ουάσινγκτον θα πιέσει ασφυκτικά και τους δύο υπουργούς Εξωτερικών να συμφωνήσουν σ' ένα πλαίσιο που θα επιτρέψει στους δύο διαπραγματευτές να υπερβούν το σημερινό αδιέξοδο. Κι αυτό πιθανώς να γίνει με παρασκηνιακές εκ του σύνεγγυς συνομιλίες στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τις επόμενες ημέρες.
Οι προοπτικές, ωστόσο, δεν είναι αισιόδοξες. Η τελευταία πρόταση του Μάθιου Νίμιτς ήταν κατάφωρα ετεροβαρής και ως τέτοια εισέπραξε κόκκινο από την ελληνική πλευρά. Τα Σκόπια, όμως, επιχειρούν να εκμεταλλευθούν την ευκαιρία για να χρεώσουν στην Αθήνα την απόρριψη. ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΓΚΥΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ, Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΡΗΤΑ ΟΤΙ Η ΣΛΑΒΟΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΕΘΝΟΤΗΤΑ/ΓΛΩΣΣΑ ΘΑ ΑΠΟΚΑΛΕΙΤΑΙ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ», ΙΚΑΝΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΟ ΜΕΙΖΟΝ ΑΙΤΗΜΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ ΟΤΙ Ο ΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΟΥ ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ ΚΑΙ Σ' ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΑΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΝΑ ΠΙΕΣΕΙ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΜΕ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ.
Από την άλλη πλευρά, όμως, είναι σαφές ότι η τακτική της ελληντκής διπλωμαπ'ας να μην συζητάει για την ταυτότητα (όνομα εθνότητας/γλώσ-οας) τον διευκόλυνε. Η Αθήνα έχει ανοήτως οχυρωθεί πίσω από το γεγονός ότι το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας προβλέπει διαπραγματεύσεις μόνο για το όνομα του κράτους. Η τακτική αυτή, όμως, είναι εθνικά λανθασμένη και πολιτικά αναποτελεσματική.
Ο ΠΥΡΗΝΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ Η ΜΟΝΟΠΩΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΛΑΒΟΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤ' ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ Η ΕΓΓΡΑΦΗ ΥΠΟΘΗΚΩΝ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. Ακόμα και εάν αποδεχθούν για το κράτος τη σύνθετη ονομασία που θα προτείνουν οι Έλληνες, το ιδεολόγημα του μακεδονισμού δεν θα ακυρωθεί, θα ακυρωθεί μόνο εάν ταυτοχρόνως αλλάξει και το όνομα της κυρίαρχης εθνότητας/γλώσσας. Ο όρος «μακεδόνικη» δηλώνει το Όλον, και γι' αυτό είναι απαράδεκτος. Την πραγματικότητα αντανακλά ένας εθνογεωγραφικός προσδιορισμός (όπως σλαβομακεδονική), που δηλώνει όπ πρόκειται για Μέρος.
«Κόκκινες γραμμές»
Η Αθήνα σωστά απέρριψε την πρόταση, αλλά κάθε απόρριψη έχει κόστος, έστω και εάν δεν είναι επίσημη. Το ίδιο σκηνικό δεν θα επαναληφθεί μόνο εάν, έστω και καθυστερημένα, η ελληνική διπλωματία χαράξει «κόκκινες γραμμές», που να οριοθετούν ξεκάθαρα ποιες προτάσεις είναι διαπραγματεύσιμες και ποιες όχι. Όσο δεν το κάνει, θα παραμένει έρμαιο των παιχνιδιών του μεσολαβητή και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που τον κατευθύνει σε μεγάλο βαθμό.
Είναι πολιτικά κρίσιμο η Αθήνα ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΖΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΙΜΕΣ ΜΟΝΟ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ, ΠΟΥ ΑΚΥΡΩΝΟΥΝ ΤΗ ΜΟΝΟΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ.Στο επίπεδο της τακτικής, έχει συμφέρον να στείλει διεθνώς το μήνυμα ότι με την πολιτική τους τα Σκόπια υπονομεύουν την ουσία της διαπραγμάτευσης και -ως εκ τούτου- αυτοαποκλείονται από τους ευρωατλαντικούς θεσμούς.
Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια τα οποία θα περιέχουν Greekenglish, ύβρεις, μειωτικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς δεν θα αναρτώνται.