Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.

Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2008

Προσφυγή της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

Τελευταία ενημέρωση 19:42
από in.gr

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ κίνησε διαδικασία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά της Ελλάδας, κατηγορώντας την για παραβίαση του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, που υπεγράφη, στη Νέα Υόρκη, τον Σεπτέμβριο του 1995, εξαιτίας του βέτο της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βουκουρέστι.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι η ΠΓΔΜ κατέθεσε τη σχετική αίτηση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με σκοπό να «υποχρεωθεί η Ελλάδα να σεβαστεί τις νομικές της υποχρεώσεις, οι οποίες προκύπτουν από την Ενδιάμεση Συμφωνία της 13ης Σεπτεμβρίου 1995, που είναι υποχρεωτική για τις δύο χώρες».

«Σύμφωνα με το άρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας - συνεχίζει η ανακοίνωση - η Ελλάδα δεν θα πρέπει να φέρει αντιρρήσεις για την ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Όμως, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που διεξήχθη στο Βουκουρέστι, τον Απρίλιο του 2008, η Ελλάδα παρεμπόδισε την επίδοση πρόσκλησης για ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και με τον τρόπο αυτό παραβίασε κατάφωρα τις υποχρεώσεις της από την Ενδιάμεση Συμφωνία».

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι προέβαλε την προστασία των δικαιωμάτων της χώρας του, όπως αυτά απορρέουν από την Ενδιάμεση Συμφωνία, ως «μοναδικό λόγο» για την προσφυγή της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

«Σκεφτήκαμε πολύ προτού κινήσουμε τις διαδικασίες για αυτή την υπόθεση, αλλά δεν βλέπουμε άλλο δρόμο για την απόδοση Δικαιοσύνης και την προστασία των δικαιωμάτων μας. Ελπίζουμε ότι αυτή η ενέργεια θα παροτρύνει την Ελλάδα να εναρμονίσει τις δράσεις της με τις διεθνείς νομικές υποχρεώσεις της και πως θα παροτρύνει τις δύο χώρες μας να καταλήξουν σε μια τελική συμφωνία για τα άλυτα ζητήματα, στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας και συνεργασίας, που προβλέπονται από την Ενδιάμεση Συμφωνία», τόνισε ο κ. Μιλόσοσκι.

Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι το Διεθνές Δικαστήριο θα συμβάλλει στην επίλυση αυτής της νομικής διαμάχης, διευκρινίζοντας ότι η προσφυγή δεν αφορά την εκκρεμότητα της ονομασίας.

«Δεν ζητάμε από το Δικαστήριο να ασχοληθεί με άλλα πολιτικά ζητήματα, γι' αυτό και η διαφωνία για την ονομασία δεν είναι αντικείμενο της προσφυγής μας. Θα θέλαμε, επίσης, να τονίσουμε ότι παραμένουμε προσηλωμένοι σε όλες τις πτυχές της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, ιδιαίτερα στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, με τη διαμεσολάβηση του ειδικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε ο κ. Μιλόσοσκι.

Με την προσφυγή της, η ΠΓΔΜ ζητά από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης να αποφανθεί ότι η Ελλάδα «μέσω των κρατικών οργάνων και θεσμών έχει παραβιάσει τις υποχρεώσεις της, που απορρέουν από το Άρθρο 11- παράγραφος 1 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας.

Ζητά, επίσης, να καλέσει την Ελλάδα «να κάνει άμεσα όλα τα απαραίτητα βήματα συμμόρφωσης με τις υποχρεώσεις της» βάσει του ίδιου άρθρου και «να σταματήσει να φέρνει αντιρρήσεις καθ' οιονδήποτε τρόπο, έμμεσα ή άμεσα στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και/ή σε κάθε άλλο διεθνή, πολυμερή ή περιφερειακό οργανισμό και θεσμό στον οποίο η Ελλάδα είναι μέλος και στον οποίο η Μακεδονία θα προσδιορίζεται (ονομαστικά) σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην παράγραφο 2 του Ψηφίσματος 817 (1993) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Αντιδράσεις Τσερβένκοφσκι

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός της χώρας, Νίκολα Γκρούεφσκι, δεν διαβουλεύθηκαν με τον ίδιο για την απόφαση προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά της Ελλάδας.

Ο κ. Τσερβένκοφσκι, σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του, αναφέρει ότι πληροφορήθηκε για την εξέλιξη αυτή, μόλις σήμερα, Δευτέρα, στη συνάντηση που είχε το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό Ν. Γκρούεφσκι.

Το γραφείο του προέδρου της ΠΓΔΜ εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την προσφυγή της χώρας αυτής κατά της Ελλάδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με την κατηγορία της παραβίασης της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, μεταξύ των οποίων αναφέρεται το εξής:

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας χωρίς να θέλει να υπεισέλθει στην αιτιολόγηση και την αναγκαιότητα αυτής της απόφασης της κυβέρνησης, θέλει να ανακοινώσει ότι, με μια τέτοια ενέργεια και με μια τέτοια κίνηση, που αντιτίθεται στο Σύνταγμα και στο Νόμο για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση χωρίς καμία προηγουμένη διαβούλευση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. »

Με την ενέργεια αυτή, καθώς και τη μέχρι σήμερα συμπεριφορά του στην διαδικασία για τις συνομιλίες για την εκκρεμότητα της ονομασίας με την Ελληνική Δημοκρατία, ο πρωθυπουργός κ. Γκρούεφσκι, και η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας αναλαμβάνουν οριστικά όλη την ευθύνη για την εξεύρεση λύσης στην εκκρεμότητα, καθώς και για την επιτυχία ή αποτυχία της διαδικασίας αναφορικά με την ενσωμάτωση στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


UPDATE: 21:35

Η δήλωση Γ. Κουμουτσάκου για προσφυγή Σκοπίων

«Η κυβέρνηση του κ. Gruevski, αφού πρώτα απέρριψε την πρόσφατη δέσμη ιδεών του Προσωπικού Απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Πρέσβη κ. Nimetz, συνεχίζοντας την παρελκυστική της τακτική, προσέφυγε σήμερα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για δήθεν παραβίαση από την Ελλάδα ενός άρθρου, του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995.

Προσέφυγε, αποκρύπτοντας βέβαια ότι η ίδια η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας έχει προηγουμένως κατάφορα παραβιάσει σειρά θεμελιωδών άρθρων-υποχρεώσεών της που προβλέπονται ρητά από αυτήν τη Συμφωνία, αλλά και την θεμελιώδη αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας.

Κατά τη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας θα έχουμε την ευκαιρία να υποβάλουμε σχετικά υπομνήματα, αναπτύσσοντας λεπτομερώς τις ελληνικές θέσεις για τις απροκάλυπτες και συνεχείς παραβιάσεις της Ενδιάμεσης Συμφωνίας από την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Με την προσφυγή αυτή η κυβέρνηση των Σκοπίων επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά ότι δεν ενδιαφέρεται για ταχεία επίλυση της διαφοράς για το ζήτημα της οριστικής ονομασίας της χώρας, όπως ρητά προβλέπει η Απόφαση 845 του 1993 του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Η Ελλάδα θα προσέλθει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με την αυτοπεποίθηση και την αποφασιστικότητα που της δίνουν η πληρότητα, η σαφήνεια και η ουσία των επιχειρημάτων της.

Ανεξάρτητα από τις ανωτέρω εξελίξεις η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στην υπό τον ΟΗΕ διαδικασία για την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, σταθερή στις γνωστές σε όλους θέσεις της.»

πηγή:καθημερινή

Τι σχολίασε ο Ανδρέας Λοβέρδος

«Aπό τον Νοέμβριο του 2004 εγκαινιάστηκε μια νέα περίοδος στην εξωτερική πολιτική της χώρας μας. Η ελληνική κυβέρνηση μαθαίνει τις κινήσεις που αφορούν τα ευαίσθητα θέματά μας από τα Μέσα Ενημέρωσης.

Όπως τότε, που πληροφορήθηκε την αναγνώριση των Σκοπίων από τις ΗΠΑ με το συνταγματικό τους όνομα από την τηλεόραση, δηλαδή κατόπιν εορτής, έτσι και σήμερα, η κυβέρνηση ενημερώθηκε για την απόφαση της εθνικιστικής ηγεσίας των Σκοπίων να προσφύγει στη Χάγη από τα Μέσα Ενημέρωσης.

Τελικώς, η «σκοπιανοποίηση» της εξωτερικής μας πολιτικής, η οποία είχε ως συνέπεια τον παραμερισμό όλων των υπολοίπων θεμάτων μας, για λόγους εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης, οδήγησε στην επιδείνωση ακόμα και αυτού του προβλήματος, στο οποίο υποτίθεται η κυβέρνηση είχε ρίξει όλες της τις δυνάμεις. Η εθνικιστική ηγεσία των Σκοπίων είναι προφανές πως οδηγεί τις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος του ονόματος σε αδιέξοδο.

Το ΠΑΣΟΚ είχε από το καλοκαίρι επισημάνει πως η απόφαση της κυβέρνησης Γκρούεφσκι είναι να καταστρατηγήσει τις σχετικές διαδικασίες στο πλαίσιο του Ο.Η.Ε., επιλέγοντας τον εθνικισμό αντί των σχέσεων καλής γειτονίας με την Ελλάδα. Είναι προφανές πως υπάρχει ανάγκη σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής».

πηγή:TA NEA

7 σχόλια:

  1. Νομίζω πως αυτή είναι μια πολύ ευχάριστη εξέλιξη για την Ελλάδα. Η ΠΓΔΜ έχει προσβάλλει τη συμφωνία νωρίτερα και πιο πολλές φορές (π.χ. και μόνο η χρήση του "συνταγματικού" τους ονόματος, για οποιαδήποτε χρήση, ειναι παραβίαση της συμφωνίας.
    Α η ΠΓΔΜ κατέφυγε σε αυτή την κίνηση ή είναι πολύ μπροστά σε τρόπο σκέψης ή πραγματικά ζουν σε ένα δικό τους κόσμο (μάλλον ο νικόλα το κανει για εσωτερικό εντυπωσιασμό ενόψει των προεδρικών εκλογών).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δημήτρη οι Σκοπιανοί ξέρουν τι κάνουν. Εμείς είμαστε που συρόμαστε από το κρατίδιο , το οποίο και φυσικά έχει τις ευλογίες των Αμερικανών.

    Εφάρμοσαν το άρθρο της Ενδιάμεσης Συμφωνίας όταν αυτοί το σπάνε συνεχώς ακόμα και μέσα στον ΟΗΕ.

    Πάντως είναι κίνηση εντυπωσιασμού διότι απόφαση θα βγει μετά από 5 χρόνια.!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Prosopiki mou apopsi einai oti blepoume mono tin arxi mias seiras apo kiniseis paralogismou apo tin meria twn SlavoSkopianwn.
    Kalon 8a einai na arxisoume na blepoume brosta kai na apofasisoume an einai pros to synferon mas i upar3i autwn twn upere8nikistwn fanatikwn i oxi!
    An oxi prepei na skef8oume ti ginetai stin sunexeia. Episeis einai apoluta edraiwmeni pisti se mena oti olles oi kiniseis einai enorxistromenes me tin Tourkia kai etsi to 8ema ofeeiloume na to doume sfairika!

    Euxomai olloi autoi pou epi xronia koimizane to topo na bgaloun ton skasmo kai kallon einai siga siga na 3upname kai na arxisoume na katalabainoume oti xwris na spasoume auga omelleta den kanoume!

    YG

    San prwto bima 8a prepei na arxisoume enan atypo oikonomiko apokleismo xamilis entasis. Den 8a ferei amesa apotelesmata, outws oi allws exoun labei idi ta metra tous gia to ameso mellon. Einai omws entelws adynato na epibiwsoun se makro xroniko diastima kai auto meta parodo merikwn etwn 8a tous kanei afantasti zimia!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το Δικαστήριο αυτό δεν κρίνει μόνο με νομικά κριτήρια αλλά κυρίως με πολιτικά. Δεν αποκλείεται και στην περίπτωση αυτή να αποφύγει μία ουσιαστική απόφαση δηλώνοντας αναρμόδιο ή να εκδώσει μία απόφαση «ήξεις αφίξεις» βασιζόμενο στην αρχή της «μέσης γραμμής».

    Όσο αφορά τις επόμενες κινήσεις των Σκοπιανών αυτές θα είναι πάντα με βάση του Συντάγματος τους και τις αποφάσεις του Κοινοβουλίου τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα επόμενα 100 χρόνια η Ελλάδα θα τα περάσει στα δικαστήρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "San prwto bima 8a prepei na arxisoume enan atypo oikonomiko apokleismo xamilis entasis. Den 8a ferei amesa apotelesmata, outws oi allws exoun labei idi ta metra tous gia to ameso mellon. Einai omws entelws adynato na epibiwsoun se makro xroniko diastima kai auto meta parodo merikwn etwn 8a tous kanei afantasti zimia!"

    Νομίζω θα ήταν η καλύτερη αρχή, η οικονομία τους είναι χάλια και έχουν υψηλά ποσοστά ανεργίας. Ειδικά τώρα με την οικονομική ύφεση, μια κίνηση απομάκρυνσης κεφαλαίων από την Ελλάδα θα τους γονάτιζε και θα τους ανάγκαζε να αναθεωρήσουν πολλά πράγματα, ειδικά και με την παρουσία των Αλβανών ;-)

    Θα μπορούσαμε να ενισχύσουμε έτσι την Ελληνική οικονομία, με την επανεισροή κεφαλαίων, ειδικά σε μια τόσο ευαίσθητη οικονομικά περίοδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, Ο ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΥΠΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ, ΩΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια τα οποία θα περιέχουν Greekenglish, ύβρεις, μειωτικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς δεν θα αναρτώνται.