Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.

Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2008

Οι Βούλγαροι Κομιτατζήδες του VMRO που οικειοποιούνται οι Σλαβομακεδονιστές

Έχουμε διαβάσει κατά καιρούς και ειδικά στα ξενόγλωσσα ιστολόγια κάποια κείμενα που ασχολούνται με την εθνογένεση των Σλαβομακεδόνων τον 19ο αιώνα και κυρίως με την εξέγερση του Ίλιντεν ως κομβικού σταθμού. Οι μορφές του Γκότσε Ντέλτσεφ και του Ντάμε Γκρούεφ είναι πανταχού παρούσες. Ας δούμε συνοπτικά τι έλεγαν για το εθνικό τους παρελθόν οι ίδιοι.

Γκότσε Ντέλτσεφ (Гоце Делчев, Goce Delčev, Gotze Delchev ,Gotse Delchev)




O Γκότσε Ντέλτσεφ είχε γεννηθεί στο Κιλκίς το 1872. Φοίτησε στο βουλγαρικό γυμνάσιο της Θεσσαλονίκης, όπου μυήθηκε στις σοσιαλιστικές ιδέες. Η μύηση αυτήν ήταν η αιτία αποβολής τους από την Βουλγαρική Στρατιωτική ακαδημία.

Τον Νοέμβριο του 1894 έγινε μέλος της ΕΜΕΟ και γρήγορα εισήλθε στην Κεντρική Επιτροπή. Ανέπτυξε μεγάλη δραστηριότητα και έκανε ιδιαίτερα δημοφιλή την ΕΜΕΟ στο βουλγαρικό πληθυσμό της Μακεδονίας.

Ήταν ορκισμένος εχθρός του Βερχοφιστικού Κομιτάτου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να προδοθεί από τους Βερχοφιστές στους Τούρκους και να σκοτωθεί το 1903, παραμονές του κινήματος του Ίλιντεν, σε σύγκρουση με τουρκικό απόσπασμα κοντά στο χωριό Καρυές της περιοχής Σερρών.

Θεωρήθηκε σαφώς Βούλγαρος από πολλούς και κυρίως από τους πιό στενούς φίλους του όπως ο Peyo Yavorov - συντάκτης της πρώτης βιογραφίας του- η οποία γράφτηκε αμέσως μετά τον θάνατο του. [1] Χαρακτηριστική είναι η έκφραση που ειπώθηκε από τον Ντέλτσεφ όπου και ανατικατοπρίζει την Βουλγαρικότητα του

"... η άνοδος του βουλγαρικού ήλιου της ελευθερίας πέρα από τη Μακεδονία..." .

Ένα δεύτερο χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω γράμμα που στέλνει ο Ντέλτσεφ στον Μαλεσέφσκι όπου εκφράζει όπου για μία άλλη φορά την Βουλγαρική εθνικότητα του........

Σόφια, 1 Μαΐου 1899,

Κόλιο (Σλαβικό υποκοριστικό του Νίκολα),

Έχω λάβει όλες τις επιστολές που στέλνονται από σας και μέσω από σας. Μην επιτρέψουμε τα σχίσματα και τις ρίξεις να μας εκφοβίσουν. Είναι, πράγματι, δυστυχία, αλλά τι μπορεί να κάνουμε, δεδομένου ότι είμαστε Βούλγαροι και όλοι πάσχουμε από μια κοινή ασθένεια. Εάν αυτή η ασθένεια δεν ήταν παρούσα στους προγόνους μας, από τους οποίους το κληρονομήσαμε, δεν θα είχαν πέσει ποτέ κάτω από το σκήπτρο του Τούρκου Σουλτάνου... "






Φυσικά υπάρχουν και οι ξένες εφημερίδες που αναφέρουν την Βουλγαρική εθνικότητα του Ντέλτσεφ.





Ντάμε Γκρουεφ (Damyan Yovanov Gruev, Дамян Йованов Груев, Dame Gruev)



Ο Ντάμε Γκρούεφ είχε γεννηθεί στο Σμίλεβο, κοντά στο Μοναστήρι. Φοίτησε σε βουλγαρικά σχολεία στο Μοναστήρι και στη Θεσσαλονίκη. Είχε σταλεί με υποτροφία του σερβικού εκπαιδευτικού συλλόγου "Ο Άγιος Σάββας" στο Βελιγράδι, αλλά τελικά προτίμησε να συνεχίσει τις σπουδές του στη Σόφια.

Από το 1891 είχε συλλάβει την ιδέα για τη δημιουργία μιας βουλγαρικής μυστικής οργάνωσης στη Μακεδονία. Θεωρείται παράλληλα με τον Γκότσε Ντέλτσεφ ως ο ιθύνων νους της ΕΜΕΟ. Ο Γκρούεφ ήταν από τους ηγέτες της Βουλγαροκινούμενης επαναστάσης του Ίλιντεν. Σκοτώθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 1906 κατά τη διάρκεια συμπλοκής με τουρκικές δυνάμεις.

Στις 17 Σεπ 1903 ο ίδιος μαζί με τους Μπόρις Σαράφοφ και Ατάνας Λοζάντσεφ έστειλε ένα μνημόνιο στην Βουλγαρική κυβέρνηση όπου περιγράφει την κατάσταση του Βουλγαρικού πληθυσμού μετά την αποτυχημένη εξέγερση του Ίλιντεν. Χαρακτηριστικό είναι τρία αποσπάσματα : [2]

Λαμβάνοντας υπόψη την κρίσιμη και φοβερή κατάσταση που οβουλγαρικός πληθυσμός του Βιλαετίου των Βιτώλιων (Μοναστήρι) την βρήκε ο ίδιος μετά από τις καταστροφές και τις σκληρότητες που έγιναν από τα τουρκικά στρατεύματα και ατάκτους...

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι όποιος είναι Βούλγαρος διατρέχει τον κίνδυνο να χαθεί και να εξαφανισθεί χωρίς ούτα ένα ίχνος λόγω της βίας, της πείνας, και της επερχόμενης δυστυχίας, το Γενικό Αρχηγείο θεωρεί υποχρέωση να σύρει την προσοχή της σεβαστής Βουλγαρικής κυβέρνησης στις ολέθριες συνέπειες που θα αντιμετωπίσει το βουλγαρικό έθνος, στην περίπτωση που το τελευταίο δεν εκπληρώσει το καθήκον του στους προς φυλετικά αδελφούς του……..

…κοινή Βουλγαρική πατρική γη..


Σημειώσεις

[1]- Личните бележници на П. К. Яворов" Автор: Пейо Яворов, Съставител:Милкана Бошнакова, Издател: ИК "Захарий Стоянов", ISBN 9789540901374, 2008

[2]- Sofia, 1933, edition of The Ilinden Uprising Veterans' Organization, Christo Siljanov

3 σχόλια:

  1. Τι εννοεί ο συγγραφέας με τον όρο "συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς";
    Το όλο άρθρο που παρουσιάζεται εδώ δεν μπορεί απο μόνο του να χαρακτηριστεί συκοφαντικό;

    Εύχομαι τα καλύτερα σε όλους για την νέα χρονιά και λόγω της μέρας καλή φώτηση!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το προηγούμενο σχόλιο περι συκοφαντίας ας θεωρηθεί ως λάθος(έγραφα σε άλλο blog και κατα λάθος έγραψα και εδώ !!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα περι σοσιαλιστικης ιδεολογιας του Γκοτσε Ντελτσεβ ειναι "μπουρδες" και τα εγραφαν οταν επικρατουσε ο κομμουνισμος στην Βουλγαρια και (επι Γιουγκοσλαβιας) στην τοτε "Σοσιαλιστικη Δημοκρατια της Μακεδονιας". Το παληκαρι ηταν δεξιος αγωνιστης για την απελευθερωση και ανεξαρτησια της Μακεδονιας. Γι' αυτο και τον διωξανε απ' την Στρατιωτικη Σχολη που σπουδαζε στην Σοφια μαζι με αλλους 20 (συμπτωση!..) μακεδονες. Αειντε,.. μαθαμε τωρα ολους τους αγωνιστες στην ιστορια να τους "βαπτιζουμε" σοσιαλιστες και κομμουνιστες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια τα οποία θα περιέχουν Greekenglish, ύβρεις, μειωτικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς δεν θα αναρτώνται.