Τώρα από Λεξικό Τριανταφυλλίδη βρίσκω..........
βια, η (χωρίς πληθ.) : (λαϊκότρ.) βιασύνη, βία.
[αρχ. βία με συνίζηση για αποφυγή της χασμωδίας]
Η όλη διευκρίνηση στην λέξη "βία" φυσικά είναι η βία με συνίζηση ώστε να αποφύγουμε το φαινόμενο της χασμωδίας που παρατηρείται όταν συναντηθούν δύο φωνήεντα που ανήκουν σε δύο γειτονικές συλλαβές. Έτσι βάζουμε την λέξη "βία" για να έχουμε συνεκφώνηση γειτονικών φωνηέντων στη συμπροφορά και μέσα σε λέξη, ενώ ταυτόχρονα κρατιέται ο ρυθμός του στίχου.
σὲ γνωρίζω ἀπὸ τὴν ὄψι,(σε γνωρίζω με βλέμμα)
ποῦ μὲ βία μετράει τὴν γῆ. (που με βιασύνη μετράει την γη)
Αυτά τα ολίγα.
ας πω κ εγω τη δικη μου γνωμη
ΑπάντησηΔιαγραφήη βία είναι συνώνυμη με τη ζωή: βί - βίος. Η ελευθερία με βία μετράει τη γη. Φιλοσοφικώς, το έχει εκφράσει ο Ηράκλειτος με ένα από τα καταπληκτικότερα αποσπάσματά του:
ΤΟΥΝΟΜΑ ΒΙΟΣ ΤΟ Δ΄ ΕΡΓΟΝ ΘΑΝΑΤΟΣ.
Βίο ονόμαζαν το τόξο, διότι με αυτό κέρδιζε κάποιος το ζην, στατιώτης ή ως κυνηγός την τροφή του.
ετυμολογία της λέξεως. β-ια, ια-ση, ια-μα
,ις, ισ-χύς, ιε-ρός, ίημι, ια-τρός, ιός, βία, VIS (αντίστ. λατιν.), vidi, vinci, virus, venus
Βια=δραση μεσα στη ζωη, (θετικη η αρνητικη πχ. ια-τρος, ια-σις θετικη , ιο-ς αρνητικη ). Η λεξη στη νεοελληνικη εχει παρει αλλη εννοια (της αρνητικης δρασης).
Έτσι είναι. Βρήκε πρόσφατα ο Λαζόπουλος στην εκπομπή του και μίλησε για βία (συνεχίζοντας τα λόγια του Αλαβάνου στη Βουλή).
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο "επιχείρημα" αυτό υποστήριξε διαβάζοντας παρακάτω, όπου λέει "κοίτα χέρια απελπισμένα, πώς θερίζουνε ζωές" κλπ κλπ
Κι εγώ ρωτώ: είναι άσχετοι ο Μπαμπινιώτης κι ο Τριανταφυλλίδης και είναι αυτός σχετικός; Ούτε μια ερμηνεία σ' ένα ποίημα δε μπορεί να κάνει...
Αλλά πιστεύω ότι έχει άλλου είδους σκοπιμότητες... Μακάρι, βέβαια, να βγω ψεύτης...