Νικόλαος Ι. Μέρτζος Πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Χαρακτηριστικό πάντως είναι το παρακάτω απόσπασμα:
"Τον τελευταίο καιρό και οι οπαδοί του Μιχαήλωφ επεξεργάζονται νέα αμερικάνικη παραλλαγή για τη λύση του λεγόμενου Μακεδονικού Ζητήματος.
Αυτοί θεωρούν πως το ΚΚΒ δεν είναι σε θέση να λύσει αυτό το ζήτημα. Λύση δεν μπορούν να δώσουν ούτε η Ελλάδα ούτε η Γιουγκοσλαβία. Ετσι αυτοί προτείνουν το παράδειγμα της Ελβετίας.
Με την αφορμή αυτή ο Ιβάν Μιχαήλωφ έγραψε το βιβλίο "Μακεδονία - Η Ελβετία των Βαλκανίων". Σ' αυτό το βιβλίο προτείνει η Βουλγαρία να παραιτηθεί από την περιοχή του Πιρίν, η Ελλάδα από τη Μακεδονία του Αιγαίου και η Γιουγκοσλαβία από τη Μακεδονία του Βαρδάρη και έτσι να δημιουργηθεί αυτόνομη Μακεδονία στα Βαλκάνια.
Αλλά για να υπάρχει σήμερα αυτή, πρέπει να βρίσκεται υπό την προστασία των ΗΠΑ ή του ΟΗΕ.
Και έτσι αυτό ρίχνει το σύνθημα του: "Αυτόνομη Μακεδονία ως προτεκτοράτο των ΗΠΑ""
(Υλικό για το Μακεδονικό Ζήτημα, 6 Ιανουαρίου 1965. Τμήμα Κινητοποίησης και Προπαγάνδας της Περιφερειακής Επιτροπής του Βουλγαρικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Μπλαγκόεφγκραντ.)
Στις 19 Μαΐου 1967 ο Ζίφκωφ συναντάται με τον κομμματικό ηγέτη των Σκοπίων Κρστγιε Τσερβενκόφσκυ για το Μακεδονικό. Στα δημοσιευόμενα απόρρητα πρακτικά των κρισίμων συνομιλιών καταγράφονται και οι εξής θέσεις:
Κρ. Τσερβενκόφσκυ προς Ζίφκωφ: ΄Ολοι οι επιστήμονές σας θεωρούν πως η Ιστορία μας, ως πρωτότυπη αρχίζει το 1941. Οι επιστήμονές μας θεωρούν πως αυτή αρχίζει τον προηγούμενο αιώνα (σελ. 193).
Τ. Ζίφκωφ: ΄Οσον αφορά την ιστορική κληρονομιά μας, σας είπα και στο Βελιγράδι πως δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Είναι αδύνατον! Αυτό δεν θα το δεχτεί κανείς στη Βουλγαρία. Ο Παΐσιος, ο Κλήμης της Αχρίδας, ο Σαμουήλ αυτοί είναι η δική μας Ιστορία. Πείτε μου, σύντροφε Τσερβενκόφσκυ,τι να πω εγώ στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός μας της οποίας Μακεδόνες είναι πάνω από το 50% των μελών της; Τι να πω στον σύλλογο συγγραφέων όπου από τα 300 άτομα τα 100 είναι Μακεδόνες; (σελ. 195 και 197)
Κρ. Τσερβενκόφσκυ: Σε σας επικρατεί η άποψη πως η μακεδονική εθνική συνείδηση υπάρχει από την ίδρυση της Γιουγκοσλαβίας το 1945. Σύμφωνα με έρευνα δικών μας επιστημόνων, αυτό το μακεδονικό εθνικό αίσθημα έχει τις ρίζες του στα μέσα του περασμένου αιώνα. Η ηγεσία μας δεν μπορεί να πει στον Λαό μας πως μέχρι το 1945 ήμασταν Βούλγαροι και μετά γίναμε Μακεδόνες (σελ. 198)
Τ. Ζίφκωφ: Αυτή είναι η πραγματικότητα στη Βουλγαρία. Η συντριπτική πλειοψηφία του Λαού, και θέλω να με καταλάβετε καλά, θεωρούν πως οι Μακεδόνες είναι Βούλγαροι. Εγώ δεν μπορώ να τους διατάξω να πιστεύουναλλιώς γιατί θα με καθαιρέσουν (…) Εσείς μιλάτε για τη μακεδονική γλώσσα. Οι Μακεδόνες και οι Βούλγαροι συνεννοούνται πολύ καλά. Να, εμείς τώρα πολύ καλά συνεννοούμεθα.
Κρ. Τσερβενκόφσκυ: Εγώ χρησιμοποιώ περισσότερες βουλγαρικές λέξεις για να με καταλαβαίνετε (σελ. 202)
Μπόρις Βέλτσεφ: Κι εμείς, σύντροφε Τσερβενκόφσκυ, αυτό το ζήτημα το συνδέουμε με δική μας άποψη για το λεγόμενο Μακεδονικό Ζήτημα. Στην Ιστορία μας δεν υπάρχουν τεκμήρια ότι στο παρελθόν υπήρχε μακεδονική εθνότητα,μακεδονικό έθνος, μακεδονικό κράτος (…) Κανείς δεν μπορεί να διαστρεβλώσει την Ιστορία. Σε μας τους κομμουνιστές δεν ταιριάζει να λέμε το μαύρο άσπρο (…)Είναι δυνατόν να λέγεται ότι στη Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας δεν υπάρχουν Βούλγαροι! Αυτό δεν είναι αλήθεια. Ας εξελίσσεται και ας ακμάζει η Δημοκρατία σας με πληθυσμό Μακεδόνες, Βούλγαρους, Αλβανούς, Βλάχους. Δενείναι κάτι φοβερό αυτό!
Κρ. Τσερβενκόφσκυ: Σύντροφε Ζίφκωφ, όσον αφορά στον Σαμουήλ και στον Μεσαίωνα, δεν είναι πρόβλημα πολιτικής, κάποιοι πιστεύουν πως το έθνος μας αρχίζει τον 9ο-10ο αιώνα. Εγώ ως μαρξιστής ξέρω πότε αρχίζει να διαμορφώνεται το έθνος –με την εμφάνιση του καπιταλισμού (σελ. 208-209)
Πρέπει να σβήσεις το "κοινή" από το τέλος του συνδέσμου για το βιβλίο.
ΑπάντησηΔιαγραφή