Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Lawrence Eagleburger (αριστερά, με τον Henry Kissinger το 1982) είναι από τις πιο γνωστές προσωπικότητες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και υπέρμαχος της ρεαλιστικής προσέγγισης των Διεθνών Σχέσεων. Γνωρίζει όσο λίγοι τα Βαλκάνια, έχοντας υπηρετήσει ως πρέσβης στο Βελιγράδι, πριν αναλάβει το 1992 υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Bush. Πρόσφατα παραχώρησε συνέντευξη στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό της ΠΓΔΜ, η οποία στο τμήμα που αφορά το θέμα της ονομασίας έχει ως εξής:
- Κύριε Eagleburger, γνωρίζετε όλες τις πιέσεις που δέχεται η “Μακεδονία” τα τελευταία χρόνια από την πλευρά της Ελλάδας, οι οποίες αυτό το Καλοκαίρι εξελίσσονται σε ένα πρωτοφανές τελεσίγραφο με το οποίο ζητείται η “Μακεδονία” άνευ όρων να αλλάξει το κρατικό ιστορικό και συνταγματικό όνομά της!
L. E: Όταν γίνεται λόγος για τους Έλληνες, εγώ εμμένω σε αυτό που είχα πει στο πρόσφατο παρελθόν: Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να αναμειγνύονται, να παρεμποδίζουν και να θέτουν όρους ζητώντας η “Μακεδονία” να μην αποκαλείται έτσι όπως αποκαλείται και όπως αυτή επιθυμεί να την αποκαλούν. Αυτό θα ήταν σαν να έλεγε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής το Μεξικό ότι δεν μπορούμε να ονομαζόμαστε Ηνωμένες Πολιτείες, διότι και αυτοί ονομάζονται Ηνωμένες Πολιτείες του Μεξικού. Κάτι τέτοιο είναι παράλογο και αποτελεί καθαρή ανοησία! Θα υπογραμμίσω ότι η “Μακεδονία” έχει το δικαίωμα να ονομάζεται όπως αυτή επιθυμεί και βάσει αυτού πρέπει να πείτε στην Ελλάδα και στους Έλληνες να κοιτούν τη δουλειά τους!
-Κατά την άποψή σας, δεδομένων όλων αυτών που συμβαίνουν στη “Μακεδονία”, νομίζετε ότι υπάρχουν προσπάθειες, αλλά και κίνδυνος, να διαμορφωθεί γι’ αυτή μία εικόνα “μήλου της έριδος” στα Βαλκάνια, γεγονός που θα θέσει σε κίνδυνο τη χώρα και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων;
- Δεν πιστεύω ότι υπάρχει οιοσδήποτε κίνδυνος. Η “Μακεδονία” μπορεί να φροντίζει τον εαυτό της. Καταλαβαίνω πως η συμπεριφορά της Ελλάδας έναντι της “Μακεδονίας” κάνει πιο δύσκολη τη ζωή σας, αλλά η “Μακεδονία” δεν πρόκειται να καταστεί το μήλο της έριδος της περιοχής, όπως αναφέρατε, διότι η “Μακεδονία” και οι “Μακεδόνες” είναι πολύ ώριμοι, ενώ οι Έλληνες πρέπει να μεγαλώσουν και να παραδεχτούν ότι η “Μακεδονία” έχει το δικαίωμα να αποκαλείται όπως επιθυμεί.
- Ως έμπειρος διπλωμάτης, ποιά είναι η άποψή σας συγκεκριμένα ως προς τις πιέσεις που ασκούνται στη “Μακεδονία” και στο “μακεδονικό” λαό να αλλάξουν το εθνικό, ιστορικό και συνταγματικό τους όνομα και να απολέσουν την ταυτότητά τους για την υλοποίηση ενός μόνου στόχου: την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ;
- Πρέπει να είσαστε προσεκτικοί, διότι υπάρχουν περισσότερες περιπτώσεις στην παγκόσμια ιστορία όπου κάποιες χώρες εκβιάζουν άλλες. Έτσι, μην νομίζετε πως είσαστε οι μόνοι. Πιστεύω, όμως, πως έχετε δίκιο που νοιώθετε πως οι Έλληνες δεν συμπεριφέρονται σύμφωνα με τους κανόνες του παιχνιδιού, δημιουργώντας προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν. Εάν οι Έλληνες έχουν κάποιο συναίσθημα, τότε θα πρέπει να παραδεχτούν ότι έχετε το δικαίωμα να αποκαλείστε και να ονομάζεστε όπως επιθυμείτε. Συνεπώς, συνεχίστε με το όνομά σας και οι Έλληνες, αργά ή γρήγορα, θα εξαναγκαστούν να υποχωρήσουν!
«Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω πως πριν από μερικούς μήνες εισηγηθήκατε ότι η Ελλάδα, αντί να μεριμνά για το πρόβλημα με τη “Μακεδονία”, πρέπει να προσηλωθεί σε ανεπίλυτα προβλήματα σχετικά με την ιδέα της “Μεγάλης Αλβανίας”. Όπως γνωρίζετε, τις τελευταίες ημέρες αναβιώνει η τρομοκρατία στην Κοιλάδα του Πρέσεβο και στα σύνορα μεταξύ Κοσόβου, Σερβίας και “Μακεδονίας”. Υπάρχει κίνδυνος η “Μακεδονία” να καταστεί εκ νέου “πυριτιδαποθήκη”;
- Νoμίζω πως οι αναλυτές υπερβάλλουν. Δεν πιστεύω πως το ζήτημα αυτό θα μπορούσε να μετατρέψει τη “Μακεδονία” σε “πυριτιδαποθήκη”. Ωστόσο, θα ήταν λογικό να μην γίνεται πολύς λόγος σχετικά, διότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατον να συμβεί. Αυτό που πρέπει να πράξει η “Μακεδονία” είναι αυτό που ήδη πράττει: Να εμμείνει στις θέσεις της όπως μέχρι τώρα, δίχως αποδοχή συμβιβασμού, και τελικά οι Έλληνες θα υποχωρήσουν και θα παραιτηθούν. Θα χρειαστεί χρόνος, αλλά τελικά αυτοί θα υποχωρήσουν!
πηγή: strategy-geopolitics
Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Η υποχωρητική πολιτική σε αυτά καταλήγει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ στάση της Ελλάδας πρέπει να αλλάξει.
Από το δεχόμαστε γεωγραφικό προσδιορισμό πρέπει να γίνει "δε δεχόμαστε κανένα παράγωγο του όρου Μακεδονία" γιατί, όπως αποδείχθηκε στην πράξη, η στάση του βόρεια γείτονα είναι ανθελληνική.
Όχι άλλες υποχωρήσεις.
Εχει ενεργη θεση στην κυβερνηση Obama o εν λογω κυριος;Αν οχι δεν μας απασχολει και τόσο, αν ναι (εστω και ωσ ατυπωσ συμβουλος) πρεπει να γινει διαβημα και να ζητηθουν εξηγησεις.Σε καθε περιπτωση θα πρεπει να μασ προβληματισει αν η κυβερνηση Ομπαμα τελικως ακολουθει ουδετεροτητα. Ακομα και αυτη ειναι εμποδιο και πρεπει να κινηθουμε αναλογα. Δεν θελω να πιστευω οτι οι ελληνικες κυβερνησεις ειναι ενδοτικες. Ο Γκρουεφσκι ειχε πει οτι οι Ελληνες θελουν να τα αλλαξουμε ολα περα απο το ονομα της χωρας, αρα καποιεσ πιεσεις πρπει να γινονται και προσ αυτη την κατευθηνση αλλα δεν ξερω αν ειναι αρκετες
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ δε κατάλαβα το σκεπτικό σύγκρισης "United States" με "Macedonia". Ο τύπος νομίζει ότι έχουμε πρόβλημα με το "Republic of" επειδή η Ελλάδα είναι Hellenic REPUBLIC; Τι ηλιθιότητα ήταν αυτή;
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχει ένα ενδιαφέρον. Από τη μιά ησυχάζει τα πνεύματα λέγοντας ότι η ΠΓΔΜ δεν θα έχει κανένα πρόβλημα, ενώ από την άλλη οι ΗΠΑ παίζουν και με τους Αλβανούς εκτός Αλβανίας. Όλο και κάτι σκαλίζουν στα Βαλκάνια οι εκτός, πέρα από τις ενδοβαλκανικές χαζομάρες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ τύπος φωνάζει υπέρ της «Μακεδονίας», όπως και εκείνος ο Γάλλος (νομίζω) παιδεραστής ανιστόρητος που ωρυόταν ότι «Μακεδονία, λέγεται, η Ελλάδα πρέπει να το αποδεχτεί, Μακεδονία, Μακεδονία, μπλαμπλαμπλα»...
ΑπάντησηΔιαγραφήΣοβαρός επιχειρηματολόγος... Όπως είπε και ο προηγούμενος ανώνυμος, σκοπός του δεν είναι να αποδείξει τα αναπόδεικτα («οι Έλληνες είναι ανώριμοι, εσείς είστε έξυπνοι», λες και είμεθα στο νηπιαγωγείο), αλλά να καθυσηχάσει τους Σκοπιανούς, την ώρα που αναμοχλεύουν καταστάσεις στην ευρύτερη περιοχή.
«Θα χρειαστεί χρόνος, αλλά τελικά αυτοί θα υποχωρήσουν!». Ναι, και οι Αμερικανοί θα κέρδιζαν στο Βιετνάμ. Και θα έφερναν ειρήνη και Δημοκρατία στο Αφγανιστάν...
Με αυτο το πλευρο να κοιμασαι αγορι μου Lawrence προφανως και δεν μας ξερεις καλα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυνεχιζε να χαιδευεις τα αυτια τον Σκοπιανων και να ευχεσαι οτι εμεις θα υποχωρησουμε.