Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.

Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

Επιστολή με σκληρό και επικριτικό περιεχόμενο των Παμμακεδονικών Ενώσεων ανά την υφήλιο προς Ντόρα Μπακογιάννη για τις δηλώσεις της.

30 Αυγούστου 2009

Υπουργό Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη
Υπουργείο Εξωτερικών
Βασιλίσσης Σοφίας 2, 100 21 Αθήνα

Κυρία Υπουργέ,

Η επιστολή αυτή γράφεται με αφορμή την άδικη λεκτική επίθεσή σας δημοσίως στην Ύπατο Πρόεδρο της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ κ. Νίνα Γκατζούλη και στην Πρόεδρο του Κέντρου Μακεδονικών Σπουδών στη Νέα Υόρκη κ. Αθανασία Μπίσκα στο Ηράκλειο της Κρήτης, τον περασμένο Ιούλιο. Παρά το γεγονός ότι σας προσέγγισαν με φιλική διάθεση για να σας χαιρετίσουν στη γενέτειρά σας, στο πλαίσιο του 41ου Συνεδρίου της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής, δέχθηκαν την έντονη έκφραση της δυσαρέσκειά σας για την κριτική που, όπως ισχυρισθήκατε, σας άσκησαν οι Μακεδόνες του εξωτερικού κατά τη διάρκεια των εργασιών του 10ου Παγκοσμίου Συνεδρίου των ανά την υφήλιο Παμμακεδονικών Ενώσεων στο Λιτόχωρο Πιερίας, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια.

Ως μέλη των Παμμακεδονικών Ενώσεων ανά την υφήλιο ουδέποτε ασκήσαμε κριτική στο πρόσωπό σας μέσα από τα επίσημα ψηφίσματα των συνεδρίων μας. Είναι γεγονός ότι οι θέσεις και τα ψηφίσματα της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ, καθώς και των λοιπών Παμμακεδονικών Ενώσεων ανά την υφήλιο διαφοροποιούνται από τις θέσεις και τις απόψεις που εσείς εκφράζετε. Είναι γνωστό τοις πάσι ότι από την ημέρα των ιδρύσεών τους οι Παμμακεδονικές Ενώσεις δεν αποδέχονται τον όρο Μακεδονία ή τα παράγωγα του όρου να συμπεριλαμβάνονται στην ονομασία των Σκοπίων. Γνωρίζετε ότι η ακλόνητη αυτή θέση μας ταυτίζεται με τη βούληση του 85% του ελληνικού λαού.
Παρακολουθώντας τη διεθνή (Αμερικανική και Ευρωπαϊκή) συγκυρία είμαστε
αισιόδοξοι για την εξέλιξη του θέματος και είναι αλήθεια ότι δεν αντιλαμβανόμαστε την ηττοπαθή στάση του Υπουργείου Εξωτερικών. Για εμάς είναι αδιανόητες οι δηλώσεις και μάλιστα από εκλεγμένους εκπροσώπους του Ελληνικού λαού, του τύπου «χάσαμε το παιχνίδι, επειδή 125 χώρες έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια ως ‘Μακεδονία’». Τα εθνικά κεκτημένα δεν αποτελούν και δεν επιτρέπεται να χαρακτηρίζονται ως «παιγνίδι». Η ηττοπάθεια εκ μέρους της ελληνικής πλευράς «θρέφει» την αδιαλλαξία και αλαζονεία της γείτονος χώρας.

Η οποιαδήποτε σύνθετη ονομασία που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία» για την γείτονα χώρα είναι άκρως επικίνδυνη για τον Ελληνισμό. Σύνθετη ονομασία σημαίνει ότι ένα πολυεθνές, σλαβοαλβανικό επί το πλείστον, μόνον 18 χρόνων κράτος, θα μοιράζεται το αρχαίο όνομα της Μακεδονίας μας με τον ελληνισμό. Επιπλέον, η λέξη «Μακεδονία» μετά από 3000 χρόνια θα αντιπροσωπεύει ένα ολόκληρο κράτος βορείως της Μακεδονίας μας με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδος.

Είναι καιρός να εξηγήσει το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών για ποιον λόγο κατόρθωσαν να αναγνωριστούν τα Σκόπια ως «Μακεδονία», όπως αναφερθήκατε στην συνάντησή σας με τις κυρίες Γκατζούλη και Μπίσκα στο Ηράκλειο, «από 125 κράτη» και ποιος είναι ο υπεύθυνος για την ανικανότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής η οποία απεδείχθη κατώτερη των περιστάσεων και επέτρεψε αυτή την εξέλιξη. Είναι αδιανόητη η πρόσφατη αναγνώριση των Σκοπίων ως «Μακεδονία» από την Ινδία, μια χώρα στην οποία διδάσκεται η ελληνικότητα του Μεγάλου Αλεξάνδρου τη στιγμή μάλιστα που η παγκόσμια διανόηση έχει λάβει σαφή θέση υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας.
Τι μήνυμα δίνει στη γείτονα Τουρκία των 75 εκατομμυρίων όταν η Ελλάδα διαπραγματεύεται το όνομα «Μακεδονία» με τους Σκοπιανούς των 2 εκατομμυρίων;
Σας υπενθυμίζουμε ότι η Τουρκία με την ενεργό, συνεπή και κατά συνέπεια επιτυχή πολιτική της, ξεπέρασε όλα τα νόμιμα εμπόδια όλων των αποφάσεων του ΟΗΕ και έχει καταφέρει όχι μόνον να εξισώσει πολιτικώς την ΤΔΒΚ, αλλά επιπροσθέτως να χτυπά τη θύρα της Ε.Ε. χωρίς να υποχωρεί για ό,τι κρίνει να εξυπηρετεί τα εθνικά δίκαια και συμφέροντά της.

Η πρωτοβουλία επιστολής προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα από πανεπιστημιακούς αρχαιολόγους και ερευνητές, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ότι ουδεμία απολύτως σχέση είχε με πρωτοβουλία του τέως πρέσβη στην Ουάσινγκτον κ. Αλ. Μαλλιά και το Υπουργείο Εξωτερικών, όπως ισχυρισθήκατε. Δεν είναι έργο του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών. Αντιθέτως ουδόλως αξιοποιήθηκε από αυτό. Θα λέγαμε μάλιστα ότι αγνοήθηκε με προκλητικά επιδεικτικό τρόπο με λαμπρή εξαίρεση τον Πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής κ. Δ. Σιούφα.

Όταν η εν λόγω επιστολή περιήλθε στην προσοχή του κ. Πρέσβη Αλ. Μαλλιά από την Ελληνική Πρεσβεία της Τουρκίας, ανώτατο στέλεχος της Πρεσβείας επικοινώνησε μαζί μας αναρωτώμενος για την κίνηση αυτή των αρχαιολόγων. Του απαντήσαμε πως η επιστολή προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ήταν μια ανεξάρτητη –όπως και πραγματικά είναι- κίνηση των καθηγητών και ερευνητών της ιστορίας οι οποίοι προέρχονται από πανεπιστήμια κύρους πολλών χωρών. Η κίνηση αυτή των αρχαιολόγων δεν είχε πρόθεση την στήριξη της ελληνικής πλευράς αλλά τη διαφύλαξη του επιστημονικού τους αντικειμένου από αυθαίρετες παραχαράξεις.

Οι Παμμακεδονικές Ενώσεις, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους από το 1947 ήταν οι πρώτες που έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τις προδιαγραφόμενες εξελίξεις και τα σημερινά αδιέξοδα.

Η έκφρασή σας προς τις εν λόγω προέδρους των Μακεδονικών οργανώσεων ότι οι Ελληνες των ΗΠΑ «είναι αχάριστοι και ενεργούν από την ασφάλεια της Αμερικής» ήταν δυστυχώς ατυχής.

Δεν έχουμε καμία πρόθεση να παρεμβαίνουμε στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδος, η οποία είναι ευθύνη της εκάστοτε Ελληνικής Κυβέρνησης. Όμως, έχουμε το δικαίωμα ως πολίτες και ψηφοφόροι χωρών στις οποίες ζούμε -και πολλοί από εμάς πολίτες και ψηφοφόροι της Ελλάδος-, να εκφράζουμε τις ανησυχίες μας και τις απόψεις μας στα ψηφίσματα των Συνεδρίων μας και προς τις κυβερνήσεις μας για ένα θέμα που αφορά την πολιτιστική μας κληρονομιά και την εδαφική ακεραιότητα της γενέτειρας πατρίδας μας.

Οι ενέργειες της ομογένειας πρέπει να ενδυναμώνουν την διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας και όπως άλλωστε εκπρόσωποι της Ελληνικής Πολιτείας μας έχουν διαβεβαιώσει, αποτελούν άλλοθι στις διαπραγματεύσεις της με την άλλη πλευρά. Επισυνάπτουμε το κείμενο του ψηφίσματος το οποίο διαβάστηκε παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Λυπούμεθα πολύ που εσείς απουσιάζατε από τις εργασίες του παγκόσμιου συνεδρίου μας, ώστε να έχουμε έναν εποικοδομητικό διάλογο.

Μετά τιμής,

Πρόεδρος Παμμακεδονικών Ένώσεων ανά την Υφήλιο & Πρόεδρος Παμμακεδονικής Ενώσης ΗΠΑ
Νίνα Γκατζούλη

Πρόεδρος Παμμακεδονικής Ένωσης Αυστραλίας
Δημήτρης Μηνάς

Πρόεδρος Παμμακεδονικής Ένωσης Καναδά
Χαράλαμπος Μουτουσίδης

Πρόεδρος Παμμακεδονικής Ένωσης Ευρώπης
Αρχιμανδρίτης Παντελεήμων Τσορμπατζόγλου,

Πρόεδρος Μακεδονικών Τμημάτων Αφρικής
Αμύντας Παπαθανασίου

Κοινοποίηση:
Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια
Πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή
Μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου
Περιφερειάρχη ΣΑΕ ΗΠΑ κ. Θεόδωρο Σπυρόπουλο
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

8 σχόλια:

 1. Διάβασε ο Ομπάμα την επιστολή; Αν ναι, τι απάντησε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αυτό το ξέρουν οι συντάκτες- αποστολείς της επιστολής. Εάν θέλουν να βγει κάτι στην δημοσιότητα θα το είχαν κάνει ήδη. Άλλωστε η Αμερικάνικη εξωτερική πολιτική έχει δείξει με πράξεις το ανθελληνικό της μένος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Η πλεοψηφία των Ελλήνων συμφωνεί με την Παμμακεδονική. Ο φιλοαμερικανισμός της Μπακογιάννη (που τον περνάει σαν αναγκαία προσγείωση στο εφικτό) έχει γι`αυτήν πολιτικό κόστος.
  Αν η Μπακογιάννη και κατ`επέκταση η κυβέρνηση Καραμανλή δεν λάβει πιο ξεκάθαρη θέση και μας αφήσει να φοβόμαστε για το τι πρόκειται να συμφωνήσουν, θα το πληρώσει στις εκλογές.
  Το υπουργείο εξωτερικών δεν έχει επιδείξει μέχρι τώρα ούτε εγρήγορση ούτε τα αναγκαία αντανακλαστικά στις κινήσεις των σλαβοβούλγαρων της Βαρδαρίας. Έχει κόστος αυτό, Ντόρααα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Η πλάκα είναι οτι μπορεί η Ντόρα με την κυβέρνηση Καραμανλή να είναι φιλοαμερικάνοι, ο επόμενος που θα ακολουθήσει το πολύ απο τον Μάρτιο είναι πραγματικός Αμερικάνος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. @ akritas

  "ανθελληνικό μένος". Δεν υπάρχουν τέτοια πράγματα στην πολιτική. Μόνο συμφέροντα. Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν την Τουρκία, διότι έτσι θεωρoούν ότι εξυπηρετούνται τα συμφέροντά των. Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο. Ούτε "ανθελληνισμός" (για ποιον λόγο;), ούτε "τουρκοφιλία". Η Ελλάδα τους είναι εντελώς αδιάφορη, διότι δεν τους εξυπηρετεί σε τίποτε.

  @ 1 Σεπτέμβριος 2009 2:23 μμ

  "Έχει κόστος αυτό, Ντόρααα!"

  Λες να το ξέρεις εσύ και να μην το ξέρουν αυτή;
  Τι κόστος είχε μέχρι σήμερο ο "φιλοαμερικανισμός" των ελληνικών κυβερνήσεων για τα κόμματα εξουσίας; ΚΑΝΕΝΑ. Το 1996 ο Σημίτης υπέστειλε την Σημαία μας στα Ίμια και μετά από οκτώ μήνες ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ τον ψήφισε πρωθυπουργό. Ακόμη και όταν το 1999 το καταλήστευσε μέσω χρηματιστηρίου, τον ψήφισε στις 9/4/2000 ξανά! Γενικώς, όλη η πορεία του ΠαΣοΚ (1996-2004) διακρίθηκε από ενδοτισμό και ξεπούλημα της εθνικής μας κυριαρχίας. Ποιος ενοχλήθηκε γι αυτό;
  Οι Έλληνες ψηφίζομε βάσει του ατομικού συμφέροντός μας και όχι του συλλογικού.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ας μου επιτραπεί να θεωρώ ότι έστω και η προσωπική μου ψήφος συμβάλλει στο πολιτικό κόστος της κ. Μπακογιάννη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Homo Cretensis θα συμφωνούσα μαζι σου εάν δεν είχα αποδείξεις ότι οι ΗΠΑ(όχι ο λαός) από το 1963 και μετά ασκούν συστηματικά ανθελληνική πολιτική. Oι HΠΑ είναι στρατηγικός εχθρός των Ελληνικών συμφερόντων. Δεν κρατάνε πλέον ούτε τα προσχήματα. Από που να ξεκινήσω και από που να σταματήσω.

  Κύπρος, Στήριξη χούντας, Σκοπιανό, Αιγαίο....σε όλα πλέον είμαστε αντίθετοι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Οι "Παμμακεδονικες" και οι Πανεπιστημιακοι καθηγητες καλα θα κανουν να σταματησουν να γραφουν ανευθυνες και προσβλητικες επιστολες δεξια και αριστερα.
  Το Υπ. Εξωτερικων γνωριζει πολλα περισσοτερα απο ολες τις Παμμακεδονικες μαζι, και πραττει αναλογως.
  Εαν οι Παμμακεδονικες απετυχαν να μορφωσουν τον Κοσμο και να εξηγησουν τα σχετικα με τα γεωγραφικα ορια της Μακεδονιας,την Ελληνικη Εθνικη Μειονοτητα στα Σκοπια και τις πραγματικοτητες σχετικα με τα "Νασιη-τοπολαλιες", δεν φταιει το Υπ/Εξωτερικων, αλλα οι απανταχου Μακεδονες.

  Σχετικα με την προς Ομπαμα επιστολη, στον προεκλογικο αγωνα η Παμμακεδονικη Αμερικης ηταν ολο φιλια και αγκαλιες μαζι του................εχει ο καιρος γυρισματα !!!!

  Και ετσι..του στελνουν επιστολη για να του παρουσιασουν αυτα που ο Κοσμος γνωριζει παρα πολυ καλα (μιας και εχει ολα τα αρχεια για την Μακεδονια, απο το 1875-76 μεχρις την τριπλη κατοχη του 2ου Παγκοσμιου) αλλα και να τον προσβαλλουν βασικα,για την πολιτικη της Αμερικης,
  μια πολιτικη βασιζομενη στα συμφεροντα των ΗΠΑ
  και οχι σε ιστορικους συναισθηματισμους η συμβιβασμους.

  Ο "Ακριτας" το επιασε το θεμαμ η Αμερικη (αλλα και η Δυση ολοκληρη) δεν ενδιαφερεται για Μεγαλεξανδρους,Ελληνες,κ.τ.λ., κ.τ.λ......δρουν με γνωμονα το συμφερον της χωρας των και μονον αυτο.

  Αυτος ο λογος που απο το 1915 οταν ο Βενιζελος τα εφτιαξε μετα την επανασταση της Θεσσαλονικης με τους Δυτικους, και παρ' ολο που παντοτε ειμασταν στο πλευρο τους, σε καθε πολεμο, σε καθε ψηφισμα, ποτε δεν ανταμειφθηκαμε, αλλα αντιθετως προδοθηκαμε και μειναμε με ενα κομματι γης Ελληνικο και ολες τις υαινες δεξιοθεν και αριστεροθεν να σαλιαριζονται για Βορειο Ηπειρο,Πελαγονια,ανατολικη Θρακη,Κυπρο,Αιγαιο,και παμε λεγοντας.

  Αλλα ειναι τα γεωπολιτικα συμφεροντα των Μεγαλων Δυναμεων (Ρωσσιας συμπεριλαμβανομενης) και αλλα τα ονειρα που κατρακυλισαν σε βουρκους του Ελληνισμου.

  Οδευουμε προς εκλογες, και εαν το ΠΑΣΟΚ τις κερδισει, βλεπω επαναπατρισμο αυτων τους οποιους η Ελλαδα μεχρι τωρα ειχε αποκοψει απο τον κορμο της .
  Πισω απο την κινηση φαινεται να ειναι ο Λοβερδος.

  Η κατασταση στην ΒΔ Μακεδονια θα αλλαξει φιρδην-μιγδην εαν ο επαναπατρισμος πραγματοποιηθει.
  Και να γιατι:
  Εαν παρετε τους εκλογικους καταλογους ΒΔ Μακεδονιας,θα διαπιστωσετε μια τρομερη δυσαναλογια μεταξυ εγγεγραμμενων και ψηφισαντων.
  Στην Φλωρινα π.χ. οι αριθμοι ειναι σχεδον οι ιδιοι (ψηφιζουν μονον οι μισοι των εγγεγραμενων !!!!!!!!!! ).

  Τι εχει γινει? Οι καταλογοι δημιουργηθηκαν επι τη βασει των δημοτολογιων απο την απελευθερωση του 1912 και μετα.
  ΑΛΛΑ........σε αυτους τους καταλογους ευρισκονται εγγεγραμμενοι και αυτοι που εφυγαν επι συμμοριτοπολεμου, αυτοι δηλαδη οι οποιοι αυριο θα επιστρεψουν ΠΑΣΟΚ και Λοβερδου θελοντων, με ολα τους τα συμπραγκαλα,τις εκ του εξωτερικου οικογενειες και βεβαια δεν θα εχουν καν αναγκη πολιτογραφησεως μιας και ειναι ακομα στα αρχεια και τα κιταπια του αμοιρου Ελληνικου κρατους.

  Καθως αντιλαμβανεσθε, η καταστασις θα αλλαξει μεσα σε μια νυχτα, και στις επομενες Δημοτικες/Νομαρχιακες δεν αποκλειεται ο Βοσκοπουλος/Φιλιππωβ να αντικαταστησει τον ξαδερφο του σαν Νομαρχης Φλωρινας αν οχι και σαν δευτερος βουλευτης με τον Λιανη.

  Εαν μαλιστα υπαρξει απολυτη πλειοψηφια σε ΒΔ Μακεδονια σχετικα με αυτοπροσδιορισμο κ.τ΄λ. δεν αποκλειεται να δουμε αυτονομιστικο κινημα σαν αυτο της Ανδαλουσιας στην Ισπανια.

  Αντι οι Παμμακεδονικες και οι Καθηγητες να ασχολουνται με αντιπαραγωγικες και προσβλητικες επιστολες δεξια και αριστερα, καλα θα κανουν να ανοιξουν τα ματια τους και να καταλαβουν τις σημερινες πραγματικοτητες της Μακεδονιας.


  Χαιρετισματα απο Καλιφορνια
  Γ.Τσαπανος

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια τα οποία θα περιέχουν Greekenglish, ύβρεις, μειωτικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς δεν θα αναρτώνται.