Το blog, για τους λόγους που βιώνουμε προσωπικά, οικογενειακά και κοινωνικά, αλλάζει την κύρια κατεύθυνσή του και επικεντρώνεται πλέον στην Κρίση.
Βασική του αρχή θα είναι η καταπολέμηση του υφεσιακού Μνημονίου και όποιων το στηρίζουν.
Τα σχόλια του Κρούγκμαν είναι χαρακτηριστικά:
...Άρα βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ.Και αυτό απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει....[-/-]....οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν την οικονομία σε τόσο μεγάλη ύφεση που εξανεμίζονται τα όποια δημοσιονομικά οφέλη, υποχωρούν τα έσοδα και το ΑΕΠ και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ γίνεται χειρότερος.

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ, Προς επανεγκατάσταση σλαβομακεδονικής μειονότητας στη Μακεδονία;

του Ευαγγέλου Κωφού[1]
Το Βήμα, Τετάρτη 25 Ιουνίου 2003

Απροσδόκητα δύο πρόσφατες κυβερνητικές ανακοινώσεις έθεσαν θέμα "επαναπατρισμού" των Σλαβομακεδόνων φυγάδων της περιόδου 1941-1949[2]. Συγκεχυμένα κάπως, ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Λοβέρδος, σαφέστερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Παναγιώτης Μπεγλίτης αφήνουν να εννοηθεί ότι μέσα στο καλοκαίρι θα ρυθμιστεί νομοθετικά όχι μόνο η διευκόλυνση επισκέψεων (βίζες κλπ.), αλλά και ο "επαναπατρισμός". Καθώς οι δηλώσεις αυτές συνέπεσαν με το θόρυβο για χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας σε "300,000 Βορειοηπειρώτες" και πιθανής συμμετοχής τους στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, ο προαναγγελλόμενος "επαναπατρισμός" των "Αιγαιατών Σλαβομακεδόνων"[3] είναι φυσικό να προκαλεί ανάλογους συνειρμούς.

Ξενίζει ωστόσο το γεγονός ότι ένα τόσο σοβαρό θέμα που είχε αντιμετωπιστεί με εθνική ευαισθησία από όλες τις μεταπολεμικές κυβερνήσεις και προσωπικά από τους Γεώργιο και Ανδρέα Παπανδρέου στις δεκαετίες 1960 και 1980, εμφανίζεται σήμερα ανατρεπτικό χωρίς πειστική αιτιολόγηση. Ποιος ο λόγος που αποσιωπώνται ή παραποιούνται τα ιστορικά δεδομένα και εμφανίζονται οι "Αιγαιάτες" ως τα τελευταία θύματα του ελληνικού εμφυλίου; Και γιατί δεν δίδονται στην ελληνική κοινή γνώμη οι σημερινές διαστάσεις του προβλήματος;

--Σήμερα, σύμφωνα με τους δικούς τους υπολογισμούς, οι "Αιγαιάτες" μαζί με τους κατιόντες και τους μικτούς γάμους εγγίζουν τους 100.000 στην πΓΔΜ. Πέραν αυτών υπάρχουν αρκετές χιλιάδες σε Βουλγαρία, Αυστραλία, Καναδά

--Στη διάρκεια της Κατοχής η ένταξη πολλών από αυτούς στο πλευρό των βουλγαρικών και γερμανικών αρχών κατοχής, και αργότερα, στον Εμφύλιο, στη σλαβομακεδονική οργάνωση του ΝΟΦ χρησιμοποιήθηκε ως μοχλός διεκδίκησης περιοχών της Μακεδονίας από την ελληνική επικράτεια. Αλλά και έναντι του ΚΚΕ η αυτομόλησή σημαντικού αριθμού "Αιγαιατών από τις τάξεις του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας προς τη Μακεδονία του Τίτο κατάφερε οδυνηρό "πισώπλατο χτύπημα" στο ΔΣΕ.

--Αυτός ο διπλά αρνητικός ρόλος των "Αιγαιατών" στην Ελλάδα εκτιμήθηκε ως απόλυτα θετικός από το γιουγκοσλαβικό καθεστώς σε Βελιγράδι και Σκόπια. Η δράση τους στην Ελλάδα αναγνωρίσθηκε ως στρατιωτική υπηρεσία όχι στον ελληνικό Εμφύλιο, αλλά στον "Εθνικοαπελευθερωτικό Πόλεμο της Μακεδονίας". 'Ετσι, όσοι κατέφυγαν στην τότε Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας έτυχαν ειδικών ευεργετημάτων [γιουγκοσλαβική υπηκοότητα, "μακεδονική" ταυτότητα, δωρεάν κατοικίες, τιμητικές διακρίσεις] και, το κυριότερο, πολεμικών συντάξεων.

--'Εκτοτε, δύο νέες γενεές, τέκνα των αρχικών φυγάδων, διαπαιδαγωγήθηκαν σε περιβάλλον αξιών που θεωρεί ότι το "Αιγαιατικό Τμήμα της Μακεδονίας υπό την Ελλάδα"-- δηλαδή η Ελληνική Μακεδονία-- παραμένει "αλύτρωτο".[4]

--Με την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της πΓΔΜ το 1991, "Αιγαιάτες" ακτιβιστές σε πΓΔΜ και Διασπορά βρέθηκαν στην πρωτοπορία ακραίων ανθελληνικών εθνικιστικών εκδηλώσεων.

Με βάση τα δεδομένα αυτά, είναι λογικό ότι η επαναπροώθηση στην Ελλάδα χιλιάδων ατόμων με εδραιωμένη εθνικιστική σλαβομακεδονική συνείδηση και συμπεριφορά δεν συνιστά "επαναπατρισμό", αλλά αυθαίρετο εποικισμό αλλοεθνούς εθνικιστικής μειονότητας στις παραμεθόριες περιοχές των μακεδονικών νομών της χώρας.

Τρεις συνέπειες ας επισημανθούν εδώ:

Σε πρώτο πλάνο οδηγούμεθα σε αναδιάταξη του εθνολογικού χάρτη της παραμεθόριας ζώνης της πατρίδας μας, και μάλιστα σε εποχή που οι εθνικιστικές και εθνοτικές συγκρούσεις στον άμεσο περίγυρό μας δεν έχουν κοπάσει. 'Ενα πρόσφορο έδαφος θα διευκόλυνε τη μετάστασή τους πρός Νότον.

Σε δεύτερο πλάνο είναι αναπόφευκτο να εγερθούν ανάλογες πιέσεις για "επαναπατρισμό" αρκετών δεκάδων χιλιάδων Αλβανών Τσάμηδων φυγάδων (1944-45) από τη Θεσπρωτία, Βουλγάρων πολιτικών φυγάδων (1944) από Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, και Τούρκων Μουσουλμάνων.

Σε τρίτο πλάνο η εμφύτευση χιλιάδων Αιγαιατών Makedonci, με τον εθνικιστικό μεσσιανισμό τους, στις κοινωνίες των Ελλήνων Μακεδόνων μας αναπότρεπτα θα προκαλέσει ένα μίνι "πόλεμο των πολιτισμών" με τη διεκδίκηση της μακεδονικής ιστορίας, του μακεδονικού πολιτισμού και του μακεδονικού ονόματος. Και αυτό το καλό κλίμα στις διμερείς σχέσεις, που με τόσο κόπο έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια, θα κινδυνεύει να ανατραπεί από τον ελλαδικό χώρο.

Οφείλουμε όμως να αναγνωρίσουμε ότι διαχρονικά το Μακεδονικό Ζήτημα δημιούργησε συλλογικά και προσωπικά τραύματα Το ελληνικό κράτος υπήρξε μικρόκαρδο, απαγορεύοντας επί δεκαετίες την απλή επίσκεψη στη χώρα μας χιλιάδων "Αιγαιατών". Σημαντικές βελτιώσεις έχουν σημειωθεί τελευταία, αλλά πρέπει να ολοκληρωθούν. 'Αλλες εκκρεμότητες, όπως οι εκατέρωθεν περιουσιακές απαιτήσεις πρέπει επίσης να αντιμετωπισθούν σε διακρατικό επίπεδο με ένα "νέο πακέτο". Για την ειρήνη και την καλή γειτονία, σε αυτό θα πρέπει να ρυθμιστούν και οι πολιτισμικές διαφορές, ανάμεσά τους και το αγκάθι του ονόματος.


[1] Ο Ευ. Κωφός υπήρξε εμπειρογνώμων πρεσβευτής στο υπουργείο Εξωτερικών

[2] Συνέντευξη υφυπουργού Εξωτερικών Ανδρέα Λοβέρδου στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" 8.6.2003 και συνέντευξη Τύπου του Π. Μπεγλίτη, εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών στις 9.6.03 (βλ. ιστοσελίδα www.mfa.gr 9.6.03).

[3] Με τον όρο "Αιγαιάτες Μακεδόνες"--ή "Egejiski Makedonci"--ορίζονται στα Σκόπια οι εκ της Ελληνικής Μακεδονίας--"Μακεδονίας του Αιγαίου"--καταγόμενοι καθώς και κατιόντες τους.

[4] Στην κατοχή του παρόντος συντάκτη, ντοκουμέντα και πρόσφατες βιντεοταινίες από τη διδασκαλία της ιστορίας της Μακεδονίας σε σχολεία της πΓΔΜ.

==================================================================

Ευχαριστώ τον Χρήστο Κατσέτο που μου έστειλε το άρθρο του Δρ Ευάγγελου Κωφού. Το άρθρο αυτό είναι επίκαιρο μιας και το ΠΑΣΟΚ το ξαναφέρνει στο προσκήνιο. Ελπίζω σήμερα να αναφερθεί στο debate των πολιτικών αρχηγών.

9 σχόλια:

 1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Akrita θα σου πρότεινα να σβήσεις τα υβριστικά μηνύματα όχι για κανέναν άλλο λόγο. Απλά για να μην εκφυλιστεί το τόσο σοβαρό αυτό thread σε δίαυλο εκτόνωσης του καθενός.
  Το ζήτημα αυτό πρέπει να αναδειχθεί με κάθε τρόπο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Θα την πατησουμε οπως την πατησανε οι Τρωες με τον Δουρειο Ιππο !!! Δεν υπαρχει ουτε ενας σωστος πατριωτης πολιτικος σε αυτο τον τοπο ολοι τους ειναι δουλοι ξενων συμφερόντων, ατομιστες και συμφεροντολογοι Μου αρεσει που το παιζουν πάνω από όλα δημοκρατες τρομάρα τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Έχεις δίκιο 1:34 μμ. Να μου το υπενθύμιζετε και να με βάζετε στην θέση μου όταν κάνω τέτοια λάθη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. 'Εξω οι προδότες της χώρας μας,μα είναι δυνατόν να έρθουν πίσω,πάμε καλά?

  Ας πρόσεχαν και να μήν έκαναν αυτά που έκαναν...

  Σίγουρα έχουν οικογένειες,συγγενείς και περιουσίες αλλα επέλεξαν το λαθος δρόμο οπότε ας υποστούν τα λάθη τους.

  Το ποτάμι δέν γυρίζει πίσω...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Η υποτέλεια σε όλο της το μεγαλείο. Μερικοί, που θέλουν να λέγονται Έλληνες, δίνουν γη και ύδωρ για να μπορέσουν να κυβερνήσουν την Ελλάδα. Αν και δε γνωρίζω τα κίνητρα τους, υποθέτω ότι δεν είναι πατριωτικά και μάλλον έχουν άλλους στόχους - τελευταία, και για την αποκομιδή ψήφων (μάλλον και να ευχαριστήσουν κάποιους "φίλους") υπόσχονται την επαναπατρισμό των σκοπιανών (που πολύ σωστά υπογραμμίζεται ότι οι συγκεκριμένοι έπραξαν ανθελληνικά στο παρελθόν) με όχημα το "πολιτικά ορθό" (politicaly correct) κύμα των τελευταίων ετών που μόνο ορθό τελικά δεν είναι....
  και εμείς τους ψηφίζουμε.........εμείς φταίμε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ακρίτα γιατί δεν το κάνεις forward στο ιστολόγιο taxalia (και αλλού) μήπως και γίνει ευρύτερα γνωστό το θέμα?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Το taxalia από όσο γνωρίζω με διαβάζει. Εάν θέλει μπορεί να το αναδημοσιεύσει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. όπως αναφέρει κ ο Κωφός, μπορεί αν λυθεί το θέμα με ένα πακέτο, δηλαδη με αποζημιώσεις, να τους επιτρέπεται επίσκεψη και ολιγοήμερη διαμονή στη γη που γεννήθηκαν αλλά όχι επαναπατρισμός. Δυστυχώς έχουν γίνει θρασύτατοι και δεν κρατιούνται με τίποτα. παραμυθιάζονατι πως είναι κατευθείαν απόγονοι των αρχαίων "μακεδόνων", η γλώσσα τους είναι η γνήσια "μακεδονική" και απλά έχει πάρει σλάβικα στοιχεία, το σλαβονικό αλφάβητο των κυριλλου και μεθοδίου ειναι "μακεδονικό", οι σχισματικές εκκλησίες που χτιστηκαν μετα το 1870 απο τους εξαρχικούς βουλγάρους προπαγανδιστες στο χώρο της μακεδονίας ειναι "μακεδονικες", ότι ιστορικη ανακρίβεια, σαυτους θα τη βρείς!!! πόσο ανεκτικός να είσαι με αυτά που διαβάζεις!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια τα οποία θα περιέχουν Greekenglish, ύβρεις, μειωτικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς δεν θα αναρτώνται.